Cum putem obtine despagubirile ANRP dupa expirarea termenului de 6 luni reglementat de legea 165.2013?
Legea a prorogat termenul de solutionare, la data intrarii ei in vigoare 17 mai 2013 , conform articolului de mai jos –
Articolul 34 (1) Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni.*)
Astfel, termenul MAXIMAL de emitere a deciziilor era de 60 de luni adica mai 2018 iar dupa acest termen conform articolului de lege, mai exista un termen de MAXIM 6 luni in care cei care nu primisera deja deciziile, se puteau adresa direct instantei de juedcata in vederea obtinerii de despagubiri/decizii.
Articolul 35 L. 165/2013 –
(1) Deciziile emise cu respectarea prevederilor art. 33 şi 34 pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptăţită la secţia civilă a tribunalului în a cărui circumscripţie se află sediul entităţii, în termen de 30 de zile de la data comunicării.
(1^1) Litigiile privind modalitatea de aplicare a prevederilor prezentei legi sunt de competenţa secţiilor civile ale tribunalelor, indiferent de calitatea titularului acţiunii. La data de 02-08-2018
Articolul 35 din Capitolul IV a fost completat de Articolul III din LEGEA nr. 212 din 25 iulie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 30 iulie 2018
(2) În cazul în care entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele prevăzute la art. 33 şi 34, persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa instanţei judecătoreşti prevăzute la alin. (1) în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor.
Astfel, se ridica intrebarea legitima, daca cei care si-au depus in 2001 dosarele IN TERMEN , isi pierd dreptul definitiv de de a deschide actiuni in instanta pentru a le fi emise deciziile de despagubire sau daca statul Roman nu cumva face un abuz extrem, prevalandu-se de acest termen depasit si renunta definitiv la emiterea deciziilor de despagubire?
Raspunsul il dam mai jos cu ce texte de lege sunt incalcate si ce trebuie sa faca un petitionar care vrea sa obtina decizia de despagubire din partea ANRP.
- Certificatul De Mostenitor European – Moșteniri Internaționale: Consiliere In Cazuri De Moșteniri Ce Implică Jurisdicții Multiple
- Avocat Litigii Imobiliare
- Executat Silit De DDM INVEST XX AG-Contestatie La Executare Admisa-Executare Silita Anulata Definitiv-Debitorul Scapa De Datorie
- Executat Silit De B-Squared Investments
- Debitorul Prescrie Ipoteca Imobiliara Vanduta La Recuperatorii De Creante
Obtinerea Deciziei De Despagubiri Anrp – Cum ramane cu cei care au avut dosarele depuse si asteaptau deciziile ANRP si crezandu-i pe cei din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, au PIERDUT termenul din noiembrie 2018 nesolicitand in instanta emiterea titlurilor de despagubire ?
Se ridica problema constitutionalitatii sau a neconstutionalitatii termenului de 6 luni de zile “ alin. (1) în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor. “
ATENTIE – Termenul de 6 luni zile, incalca dreptul la mostenire, conferit de catre Constitutia Romaniei dar si dreptul la proprietatea privata.
Dreptul la moştenire | ARTICOLUL 46 Dreptul la moştenire este garantat. |
Dreptul de proprietate privată ARTICOLUL 44 (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii. |
Astfel, se pune problema ca in ipoteza in care cei ce aveau dreptul de a obtine din partea ANRP, o decizie fie de despagubire fie de respingere(pe care puteau sa o conteste ulterior in instanta), ANRP conform legii, ar putea sa nu mai emita NICIODATA acele decizii de despagubire si pe cale de consecinta cei care au dreptul legal la despagubiri, sa nu-si mai poata obtine aceste drepturi.
Textul de lege cu 6 luni de zile si anume –
(2) În cazul în care entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele prevăzute la art. 33 şi 34, persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa instanţei judecătoreşti prevăzute la alin. (1) în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor – incalca consitutia!!
Astfel, consideram ca mostenitorii celor care au avut dreptul la aceste despagubiri, nu pot fi prejudiciati de un termen de 6 luni de zile pentru a le fi date despagubirile de pe urma defunctilor autori iar daca vor depasi acest termen de 6 luni, nu-si vor mai putea obtine drepturile.
Suntem de parere ca atata vreme cat succesorii si-au manifestat optiunea succesora, nu vor mai putea sa fie tinuti de alte termene in asa fel incat sa intre in posesia mostenirii de la defunctii lor parinti sau bunici.
Prin urmare si sub acest prin aspect, termenul de 6 luni de zile, timp in care cei interesati ar fi putut sa deschida o actiune, este un termen neconstitutional.
Secundar, prin prisma articolului 44 din Constitutia tarii, consideram ca nu pot fi prejudiciati in drepturile lor printr-un termen de decadere de 6 luni de zile, cei care nu au actionat in instanta statul Roman prin ANRP, avand in vedere obligatia ANRP de emitere a tuturor titlurilor de despagubire pana la Mai 2018.
Consideram si aici si prin prisma dreptului de proprietate privata, ca sunt incalcate dispozitiile Constitutionale.
Cum se poate deschide litigiul si cum se invoca aceste aspecte, pentru a obtine decizia de despagubire?
Teoretic, daca ati deschide acum un litigiu prin care sa solicitati emiterea deciziei de despagubire, ANRP ar invoca decaderea data de termenul de 6 luni de zile de mai sus.
In cadrul actiunii pe care o inaintati in instanta, pe langa capatul de cerere pe care-l faceti cu privire la obligarea ANRP la emiterea deciziei de despagubire, se va invoca si exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor mai sus mentionate cu trimitere catre cele doua texte constituionale amintite.
Primita cererea de catre instanta, daca v-a sesiza CCR va putea inclusiv sa dispunsa suspendarea procesului pana cand CCR se va pronunta cu privire la legalitatea acelui text de lege.
In opinia mea, consider ca textul este neconstitutional si ca atare cei care chema in judecata ANRP, vor invoca neconstitutionalitatea legii cu privire la termenul de 6 luni, vor reusi sa anuleze si efectele acestui termen fiindca el nu poate fi constitutional, avandu-se in vedere cele indicate.
Sunteti in situatia in care nu ati reusit sa solicitati in instanta, emiterea deciziei ANRP pana in noiembrie 2018? Completati formularul de mai jos!
Av.Drd. Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
CUM SE POATE AFLA SUMA CU CARE A FOST VANDUTA CREANTA DE O BANCA CATRE O SOCIETATE DE RECUPERARE. BANCILE PRIN O ADRESA OFICIALA NU RASPUND DELOC.
Cererea a fost depusa de tatal meu in 2001 , in comuna Pechea, jud. Galati . Dosarul a fost tinut la sertar mult timp . Decizia a fost emisa in 2007 . Dosarul a plecat la Prefectura Galati si apoi , cu mari eforturi , la ANRP . A fost returnat dosarul de doua ori , cerandu-se acte suplimentare de la Arhivele Statului . A mai fost tinut la sertar pana in 2013 cand a aparut noua lege . Apoi iar a ajuns la Prefectura Galat pentru inca un aviz al prefectului si , in cele din urma , la ANRP .
Buna seara! Se mai poate solicita restituirea unui teren in conditiile in care sunt mostenitoarea tatalui meu si implicit al bunicilor paterni carora le-a apartinut acest teren? Tata a decedat anul trecut in ianuarie,insa el nu a facut niciun demers in vederrea restiturii acestui teren intravilan.Am docymentul de proprietate al casei si terenului pe care a fost casa, in locul casei au primit un apartament, pe care ulterior tatal meu l-a cumparat.Pentru teren nu au primit nimic.
Va multumesc frumos!
Buna ziua, vreau sa vedem daca se poate acele acte!
Referitor decizia de invalidare a dosarului de despăgubiri de la ANRP, nr. 22541/CC/21.07.2006. Ce pot să fac acum? Este dreptul meu, și nu renunț. Unde să mă adresez?
Buna ziua, trebuie sa contestati decizia ANRP in instanta. Cu stima,a v. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua! Stra-bunicul meu a fost deposedat de teren, iar i 1998 un fiu de-al sau a facut cerere de reintrare in posesie si a primit terenul. Bunicul meu, frate cu cel care a facut cerere de a reintra in posesie, abia acum doreste sa detina jumatate di cat i s-a restituit fratelui sau, dar am inteles ca nu i-ar mai permite legea. Exista vreo cale sa ii fie revendicat 1/2 din teren?
0761 814437
am depus cererea in timp util deoarece locul l-am primit cu DISPOZITIA NT.5180 DIN 15 – 10 – 2013 .- DOSARUL NR.321/2013
am depus cererea in timp util deoarece locul l-am primit cu DISPOZITIA NT.5180 DIN 15 – 10 – 2013 .- DOSARUL NR.321/2013 AM PRIMIT LOCU , LAM PLATIT LA FINANCIAR ANUAL DAR NU AM REUSIT SA CONSTRUESC CASA DIN SITUATIA DE SANATATE AVAND HANDICAP PERMANENT – POLIARTRITA SI PARCHINSON .MA DEPLASEZ GREU . ASTAZI MA DEPLASAT O RUDA CU AUTOTURISMU SI AM GASIT PE LOC O CONSTRUCTIE . CE SE POATE FACE ?
am depus cererea in timp util deoarece locul l-am primit cu DISPOZITIA NT.5180 DIN 15 – 10 – 2013 .- DOSARUL NR.321/2013 AM PRIMIT LOCU , LAM PLATIT LA FINANCIAR ANUAL DAR NU AM REUSIT SA CONSTRUESC CASA DIN SITUATIA DE SANATATE AVAND HANDICAP PERMANENT – POLIARTRITA SI PARCHINSON .MA DEPLASEZ GREU . ASTAZI MA DEPLASAT O RUDA CU AUTOTURISMU SI AM GASIT PE LOC O CONSTRUCTIE . CE SE POATE FACE ? multumesc !
Sa inteleg ca aveti dispozitie de Primar. In regula, casa aceea daca este locul dvs. se poate demola insa doar cu hotararea data de catre instanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Lemnaru Nadia,Buna ziua! Vreau sa stiu daca mai pot recupera ternul dela casa parinteasca,care ne-a fost demolata in 1984-85, pe terenul unde a fost casa,s-au construit blocuri. doresc sa recuperez terenul de sub casa si aferent din jurul casei.Pentru jumatate din teren am notificare,dar pentru jumatate nu am notificare.Cum sa fac sa recuperez toata suprafata de teren care imi apartine? Va multumesc anticipat.
Ati reusit sa faceti notificarea pe legea 10/2001? Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua. Sunt moștenitoare a unei suprafețe pe care se află casa poporului. Cum pot înainta demersuri pentru o despăgubire. Precizez ca dețin și acte doveditoare în acest sens.
In baza legii 10/2001, ati depus notificarea la acel moment, de retrocedare?
Am lăsat și trimis. Multumesc mult. Aștept răspuns. Mitrica Iuliana.
Buna ziua,
Tatal meu a depus la ANRP Dosarul de acordare de masuri compensatorii pentru un teren situat in Bucuresti in anul 2010.Dar nu s-a intamplat nimic pana acum, decat ca tatal meu a decedat in cursul anului 2019, asteptand sa fie despagubit. De curand am obinut Cerificatul de mostenitor. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez eu in continuare. Mentionez ca Dipozitia
de despagubire emisa de Primarie nu avea cum sa fie cuprinsa in Certificatul de motenire.
Multumesc mult pentru raspuns. Toata stima
Buna ziua,
Ma numesc Croitoru Nicolae si am primit decizia de validare partiala de la ANRP in cota 5/8 parte iar 3/8 cota parte ce ii revenea fiului meu , ca mostenitor al sotiei mele nu i se acorda pentru ca nu a facut dovada dreptului la masuri compensatorii.
Nu stiu ce inseamna asta pentru ca eu am depus certificatul de mostenitor dar nu si copie la certificatul nastere si cartea de identitate a fiului meu. CONTESTATIA IN INSTANTA O FAC EU SAU FIUL MEU?
Buna ziua,
Ma numesc Croitoru Nicolae si am primit decizia de validare partiala de la ANRP in cota 5/8 parte iar 3/8 cota parte ce ii revenea fiului meu , ca mostenitor al sotiei mele nu i se acorda pentru ca nu a facut dovada dreptului la masuri compensatorii.
Nu stiu ce inseamna asta pentru ca eu am depus certificatul de mostenitor dar nu si copie la certificatul nastere si cartea de identitate a fiului meu. CONTESTATIA IN INSTANTA O FAC EU SAU FIUL MEU?
Buna ziua, noi contestam asemenea decizii de ani de zile. O sa va rog sa ne sunati la 0722298011 si sa facem o strategie de chemare in judecata a ANRP. Cu stima,a v. drd. Cuculis 0722298011
Exista baza legala conform careia Curtea unei instante de judecata sa-mi aprobe cererea de despagubire ptr.un teren intravilan conf.evaluarii la nivelul actual al pietii?
Precizez ca este o cerere de despagubire in echivalent conf.Legii 165/2013 si 10/2001,Curtea fiind de acord cu cererea mea de evaluare la nivelul actual al pietii,pe langa evaluarea conf.Grilei notariale din 2013.
In concluzie,daca exista o baza legala si care este art.de lege pe care l-as putea invoca?
Multumesc anticipat ptr.raspuns.
Revin la cererea mea exprimata prin emailul din 19 ianuarie 2020,transmisa pe adresa de email aura_ caruceru@yahoo.co.in,cu rugamintea de a-mi raspunde cat mai repede posibil,avand in vedere ca urmatorul termen in dosarul aflat pe rol,ultimul dupa cat cred eu,este 12 martie 2020,in procesul cu CNCI.
Va multumesc anticipat pentru solicitudine.
Buna ziua stimate domn. nu avem un nr de telefon de la dvs. Va rog sa ne sunati la 0722298011 Cu stima, av. drd. Cuculis.
Dosarul a fost depus de catre matusa mea Petcu Victoria un data de 12.05.2005.anul trecut am verificat nr.dosarului pe anrp.si imi spunea dosar in lucru si tot anul trecut in decembrie m-am uitat si imi spune dosar finalizat dar problema este ca se actualizeaza saptamanal si nu stiu de ce.
Buna ziua ! Am depus cerera de despagubire in anul 2006 pt ca din 2000 pana in 2006 dosarul a zacut la Primarie . Acum am primit decizia de despagubire si este calculata o suma infima . Ne comunica faptul ca valoarea despagubirii se calculeaza conform preturilor din 2013 . Este corect ? Decizia a venit la sfarsitul anului 2019.
Buna ziua, va rog sa ne sunati la 0722298011 . Cu stima, av. drd. Cuculis.
Bună-ziua!
Avem un teren intravilan al străbunicii și al unei mătușe de-a tatălui meu care au fost expropiate în 1971 fără nicio despăgubire.
Tatăl meu a depus la primărie o cerere în luna Iulie 2001 prin care solicita actele de propietate, cu mențiunea ca autoritățile să-l anunțe dacă se impune depunerea și a altor acte doveditoare, iar în Decembrie 2001 a decedat.
Nu am avut cunoștință despre acest demers decât în anul 2014 când am făcut și eu o cerere similară și mi-a fost înmânată o notificare adresată tatălui meu, emisă în 2003 la 2 ani distanță față de data înregistrării cererii pe care a făcut-o în 2001, în care se precizează faptul că i se respinge cererea pe motiv că nu au fost depuse toate actele doveditoare.. cu toate că acest lucru trebuia sesizat în termen de 90 de zile de la data depunerii cererii..
Astfel, un avocat mi-a zis că mi-a expirat și mie termenul de retrocedare după 30 de zile de când am primit notificarea adresată tatălui meu.
Cu toate astea, am găsit un certificat de moștenitor lăsat de mătușa tatălui meu, în care este trecută și mama mea ca moștenitoare a tuturor bunurilor ce se vor găsi în propietatea ei.
Așadar, aș vrea să vă rog să-mi spuneți dacă mama este în drept să retrocedeze terenul respectiv.
Cu deosebită considerație, vă mulțumesc!
Buna seara. Avem un dosar de despagubire la ANRP pe legea 10/2001, din anul 2006.
Saptamana trecuta am primit Decizia de validare partiala de la ANRP. Problema este ca cei trei mostenitori ai dosarului au decedat. As dori sa stiu ce se mai poate face in aceasta situatie. Va multumesc.
Sunt expertul tehnic imobiliar ing. MOȚNEAGU MARIAN.
În DC 1025/89/2020 reclamanta Bârjovanu Mihaela contestă valoarea despăgubirii în sumă de 35.807,90 lei.
Evaluarea de către C.N.C.I. este efectuată considerând clădirea (P+1E) ca fiind din pământ și nu din cărămidă după cum este descrisă în adresa R.A.-G.C.L.Bârlad: imobil cu parter și etaj din cărămădă cu 16 încăperi, învelitori din tablă albă, S = 395 mp, planșeu din lemn, I = 3,2 m, finisaj inferior și sobe.
Evaluarea am efectuat-o conform prevederilor Legii 165/2013, modificată prin Legea 219/noiembrie 2020, în baza grilei Notariale pentru mun. Bârlad, valabilă în anul anterior emiterii Deciziei de compensare nr. 32970 din 25 martie 2020, adică grila notarială din anul 2019. C.N.C.I. contestă din nou procedura de evaluare, afirmând că evaluarea trebuie ște efectuată în baza grilei notariale din anul publicării în M.Of a legii 165/2013, deci conform grilei notariale din anul 2013.
Legea nr. 22/18.03.2020 precizează la art.3, pct.7: grila notarială -studiu l de piață realizat de către camerele notarilor publici, conținând informații privind valorile minime consemnatepe piața imobiliară specificăîn anul precedent, întocmit și actualizat în condițiile art. 111 ali. 4 și 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
Întrebare !!!
În baza cărei grile Notariale se efectuează evaluarea imobilului în cauză?
BUNA ZIUA! Pt legea 290/2003, in care dosarul la prefectura a fost depus , cu 2 luni intarziere. am primit de la prefectura in loc de decizie, o adresa. din cate am citit eu , daca primesti decizia de la prefectura, in 10 zile, poti redepune dosarul. Am avut 3 procese cu prefectura, in care avocatii pe care i-am avut nu au stiut ce sa ceara. Acum nu stiu cum sa mai fac, sa pot lua aceasta mostenire din Basarabia. Suntem 4 surori, care nici una nu avem o casa si am dori macar atat sa putem lua. Ma puteti ajuta , sau macar sa imi spuneti ce pot face. Multumesc.