Raiffeisen Bank Clauze Abuzive-Banca Pierde Definitiv Pe Banda Rulanta Procesele-Dobanda Si Comisioanele Restituite

Raiffeisen Bank Clauze Abuzive

Raiffeisen Bank Clauze Abuzive

Clauzele Abuzive Ale Raiffeisen Bank Eliminate De Catre Instantele De Judecata

Raiffeisen Bank Clauze Abuzive constatate definitiv de catre instantele de judecata.

Dobanda Contractuala atipica si ilegala folosita de catre Raiffeisen Bank plus comisioanele bancare, considerate abuzive de catre instantele de apel si eliminate din contractele analizate.

Sumele se ridica la zeci de mii de CHF / EURO in urma eliminarii acestor clauze contractuale din structura contractelor de credit.

Ne intrebam la mai bine de 9 ani de zile de la fenomenul catastrofal al creditelor in CHF dar si EURO, daca debitorii nu si-ar fi pus problema de ce platesc asa de mult pentru asa de putin, ramaneau sa plateasca inca 20-25 de ani niste credite care te transforma intr-un sclav al dobanzilor?

Probabil ca raspunsul il stiti deja, ca nu exista nicio lege care sa reglementeze pana in momentul de fata eliminarea ERGA OMNES a unor clauze care au mai fost deja transate cu titlu de clauze abuzive.

Nu credem ca este este normal nici ca statul sa stea pasiv la o asemenea atitudine de natura abuziva, fara sa ia masuri ferme si imediate insa practica a aratat ca fiecare in parte cu contractul sau individual au putut sa-si castige drepturile sau nu, in instanta, transandu-se problematica fiecaruia, in parte.

Ne punem intrebarea pentru a nu stiu cata oara, daca debitorii ar fi cunoscut in timp util, ca in contractele lor, “colcaie” clauze abuzive, oare s-ar fi aparat mai devreme pe contestatii la executare si ar fi reusit sa-si salveze casele?

Raiffeisen Bank a fost de altfel obligata in alte litigii sa inghete cursul valutar al Euro la 3,7lei/Euro.

Cert este ca incerc de 8 ani de zile sa fac cultura juridica in Romania si vad o crestere a interesului pe partea de drept comercial,economic,bancar si financiar de cateva procente lipsite de relevanta sistemica.

Prin ceea ce prezentam mai jos, cu titlu de practica judiciara ca de obicei, vrem sa aducem la lumina abuzurile nascute si atat pe clauze abuzive dar si pe executarile silite pornite ilegal de catre Raiffeisen Bank si anulate definitiv prin contestatii la executare.

Primul caz pe care il prezentam-

SCA CUCULIS SI ASOCIAŢII PENTRU VLASCEANU IONUŢ ŞI VLASCEANU CRISTINA AURA Apelant
VLASCEANU IONUŢ domiciliul ales la SCA Cuculis si Asociaţii Apelant
RAIFFEISEN BANK SA Intimat
VLASCEANU CRISTINA AURA domiciliul ales la SCA Cuculis si Asociaţii Apelant

 

Şedinţe

21.11.2018
Ora estimata: 09:00
Complet: C2-APEL
Tip solutie: Schimbat în parteSolutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată, astfel: Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută ale clauzelor prevăzute la art. 4.7 din Contractul de credit de consum nr. RM41845150100/10.06.2008 numai în ceea ce priveşte posibilitatea Bancii de a modifica rata anuală a dobânzii în funcţie de evoluţia pieţei financiare sau politica de creditare a bancii şi art. 6.1 din contractul menţionat în ceea ce priveste comisionul de procesare.

Obligă pârâta la plata către apelanţii-reclamanţi a sumelor achitate în baza clauzelor prevăzute la art. 4.7 si 6.1 din Contractul de credit şi la plata dobânzii legale calculate de la data perceperii sumelor reprezentând comision de procesare şi dobândă şi până la plata efectivă.

Ia act că reclamnaţii şi-au rezervat dreptul de a solicita plata cheltuielilor de judecată, pe cale separate. Cu recurs in 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Civilă. Pronunţată astazi, 21.11.2018 în baza art. 396 al.2 C.P.Civ prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor la grefa instanţei
Document: Hotarâre  5262/2018  21.11.2018

Instanta elimina in apel din contractul de credit, atat modul de calcul al dobanzii contractuale dar si al comisionului de procesare.

Cel de-al doilea caz – aceeasi banca alti debitori la fel, cu contractele pline de clauze abuzive.

Astfel instanta, elimina pentru 3 contracte succesiv, clauza de dobanda contractuala,.

STOICA VIORICA Apelant
STOICA GHEORGHE Apelant
STOICA VIORICA domiciliul ales la SCPA CUCULIS SI ASOCIATII Apelant
STOICA GHEORGHE domiciliul ales la SCPA CUCULIS SI ASOCIATII Apelant
RAIFFEISEN BANK SA Intimat

 

Şedinţe

07.11.2018
Ora estimata: 09:00
Complet: C5-APEL
Tip solutie: Schimbat în parte
Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că : Admite în parte cererea. Constatată nulitatea absolută a clauzei privitoare la dobândă prevăzută în art. 3 pct. 3.3, art. 4 pct.4.3, art. 3 pct.3.2 din cele 3 contracte de credite în ceea ce priveşte sintagma ,, în funcţie de evoluţia pieţei financiare sau de politica de credite a băncii,, Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Bucureşti secţia a VI-a Civilă. Pronun?ată în şedinţă publică, azi, 07.11.2018.
Document: Hotarâre  4910/2018  07.11.2018

Al treilea caz prezentat, aceeasi Raiffeisen Bank care se apara si sustine lipsa clauzelor contractuale ilegale si a practicilor comerciale incorecte, primeste o hotarare definitiva de eliminare a clauzelor abuzive.

Aici instanta curata TOTAL contractul de credit in mod DEFINITIV prin eliminarea comisionul de procesare, administrare dar si a dobanzii contractuale.

Nume Calitate parte
HUTANU ADINA domiciliul ales la SCA Cuculis si Asociaţii Apelant
RAIFFEISEN BANK SA Intimat
HUTANU LIVIU domiciliul ales la SCA Cuculis si Asociaţii Apelant

 

Şedinţe

05.11.2018
Ora estimata: 09:00
Complet: C9-APEL
Tip solutie: Schimbat total sau în parte
Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Admite cererea. Constată caracterul abuziv şi, drept consecinţă, nulitatea absolută a clauzelor de la art. 3.5 (comision de procesare); art. 3.7 (comision de administrare) şi art. 3.3 (în ceea ce priveşte sintagma Banca putând modifica valoarea acesteia în funcţie de evoluţia pieţei financiare sau de politica de creditare a Băncii) din contractul nr. RFI09143975388 din 26.09.2007. Dispune restituirea sumelor încasate în temeiul acestor clauze contractuale, sume care vor fi actualizate cu dobânda legală şi rata inflaţiei, începând cu data plăţii către bancă, până la restituirea integrală. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05.11.2018. 
Document: Hotarâre  4768/2018  05.11.2018

 

In penultimul caz prezentat si tot definitiv castigat de catre consumatorii debitori ai Raiffeisen Bank, un grup de 5 debitori au castigat integral cererea de chemare in judecata iar banca a fost obligata sa –

a) elimine comisioanele de procesare;

b) elimine comisioanele de administrare;

c) modul de calcul al dobanzii contractuale.

d) restituirea sumelor de bani plus plata dobanzilor legale.

IANCU COSTEL CU DOMICILIUL ALES SCA Cuculis&Asociatii Intimat
IANCU ELENA CU DOMICILIUL ALES Intimat
FITOIU AURELIAN CU DOMICILIUL ALES Intimat
TĂNASE CRISTINA CU DOMICILIUL ALES Apelant
TĂNASE DUMITRU CU DOMICILIUL ALES Apelant
RAIFFEISEN BANK SA Intimat

 

Şedinţe

05.11.2018
Ora estimata: 09:00
Complet: C9-APEL
Tip solutie: Schimbat în parte
Solutia pe scurt: Respinge apelul formulat de apelantul-reclamant Fitoiu Aurelian ca tardiv.Admite apelul formulat de apelanţii-reclamanţi Tănase Cristina şi Tănase Dumitru. Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că:

Admite cererea formulată de reclamanţii Tănase Cristina şi Tănase Dumitru.

Constată caracterul abuziv şi, drept consecinţă, nulitatea absolută a clauzelor de la art. 3.5 (comision de procesare); art. 3.4 (dobânda majorată); art. 3.7 (comision de administrare) şi art. 3.3 (în ceea ce priveşte sintagma Banca putând modifica valoarea acesteia în funcţie de evoluţia pieţei financiare sau de politica de creditare a Băncii) din contractul de credit nr. RFI24743517053 din 29.06.2007. Constată caracterul abuziv şi, drept consecinţă, nulitatea absolută a clauzelor de la art. 3.5 (comision de procesare); art. 3.4 (dobânda majorată); art. 3.7 (comision de administrare) şi art. 3.3 (în ceea ce priveşte sintagma Banca putând modifica valoarea acesteia în funcţie de evoluţia pieţei financiare sau de politica de creditare a Băncii) din contractul de credit nr. RFI24744389834 din 18.12.2007.

Dispune restituirea sumelor încasate în temeiul acestor clauze contractuale, sume care vor fi actualizate cu dobânda legală şi rata inflaţiei, începând cu data plăţii către bancă, până la restituirea integrală. Menţine în rest sentinţa apelată. Respinge ca neîntemeiată cererea apelanţilor Tănase Cristina şi Tănase Dumitru privind plata cheltuielilor de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05.11.2018.
Document: Hotarâre  4770/2018  05.11.2018

Definitiva-Raiffeisen Executare Silita Anulata Dupa Ce Pune In Executare Ilegal Un Contract Prima Casa Dupa Ce Incasase Banii De La Fondul De Garantare

Ultimul caz prezentat referitor la aceeasi Banca Raiffeisen si clauzele sale abuzive, instanta indica in mod clar si valoarea de 2100 chf doar diferenta de dobanda si obliga banca sa recalculeze creditul cu o marja fixa de 3,71 plus indice de referinta.

POTCOVEANU SORIN EUZOFIN DOM ALES LA CA CUCULIS ŞI ASOCIAŢII Reclamant
POTCOVEANU ELENA DOM ALES LA CA CUCULIS ŞI ASOCIAŢII Reclamant
RAIFFEISEN BANK SA Pârât
RO-ARM GRUP S.R.L Petent

 

Şedinţe

09.11.2018
Ora estimata: 08:30
Complet: CAM. DE CONSILIU C8 S1 (fost C9 Civil)
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea. Dispune restituirea către petenta RO-Arm Grup S.R.L. a sumei de 5.000 lei, achitate din eroare în dosarul nr. 33079/299/2017, cu titlu de onorariu expert, prin chitan?a nr. 1847622797/1 din data de 12.09.2018. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucure?ti. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 09.11.2018.
Document: Încheiere de şedinţă    09.11.2018
27.09.2018
Ora estimata: 08:30
Complet: Complet amanari pronuntare jud.BALUTOIU ANDREEA
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite, în parte, cererea. Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute de art. 4.3 din contractul de credit nr. RM06344545477/13.02.2008, în ceea ce priveşte dreptul băncii de a modifica unilateral ratele de dobândă. Constată că, pentru perioada 13.02.2009 – 30.06.2010, creditului contractat de reclamanţi îi este aplicabilă o dobândă în procent de 3,9%.

Obligă pârâta la recalcularea dobânzii aplicate reclamanţilor, începând cu data de 30.06.2010, după următoarea formulă: marja fixă de 3,71% + indicele LIBOR CHF la 6 luni.

Obligă pârâta să restituie reclamanţilor suma de 2.159,06 CHF (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii), precum şi în continuare, diferenţa dintre sumele achitate efectiv cu titlu de dobândă şi sumele care trebuie achitate conform formulei anterior menţionate, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare calculată de la data încasării acestor sume de către pârâtă şi până la data restituirii efective către reclamanţi. Respinge cererea în rest, ca neîntemeiată.

Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 5.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge cererea de majorare a onorariului de expert, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la data comunicării, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27.09.2018.
Document: Hotarâre  5545/2018  27.09.2018

Definitiva-Raiffeisen Executare Silita Anulata Dupa Ce Pune In Executare Ilegal Un Contract Prima Casa Dupa Ce Incasase Banii De La Fondul De Garantare

Raiffeisen Bank Clauze Abuzive folosite la discretie de catre bancheri, anulate ani de zile mai tarziu de catre instanta de judecata si banca obligata sa restituie toate sumele de bani incasate in baza acelor clauze declarate abuzive.

Atentie la contractele de credit, verificati-va contractul de credit cu privire la existenta clauzelor ce ar putea avea valenta abuziva –

LISTA CU CLAUZELE PREZUMTIV ABUZIVE –

ANEXA

LISTA cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive

(1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:

a) dau dreptul comerciantului de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.

Prevederile acestei litere nu se opun clauzelor in temeiul carora un furnizor de servicii financiare isi rezerva dreptul de a modifica rata dobanzii platibile de catre consumator ori datorata acestuia din urma sau valoarea altor taxe pentru servicii financiare, fara o notificare prealabila, daca exista o motivatie intemeiata, in conditiile in care comerciantul este obligat sa informeze cat mai curand posibil despre aceasta celelalte parti contractante si acestea din urma au libertatea de a rezilia imediat contractul.

Prevederile acestei litere nu se opun, de asemenea, clauzelor prin care comerciantul isi rezerva dreptul de a modifica unilateral clauzele unui contract cu durata nedeterminata, in conditiile in care comerciantul are obligatia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabila transmisa in termen rezonabil, pentru ca acesta din urma sa aiba libertatea de a rezilia contractul;

b) obliga consumatorul sa se supuna unor conditii contractuale despre care nu a avut posibilitatea reala sa ia cunostinta la data semnarii contractului;

c) obliga consumatorul sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, chiar si in situatiile in care comerciantul nu si le-a indeplinit pe ale sale;

d) dau dreptul comerciantului sa prelungeasca automat un contract incheiat pentru o perioada determinata, prin acordul tacit al consumatorului, daca perioada limita la care acesta putea sa isi exprime optiunea a fost insuficienta;

e) dau dreptul comerciantului sa modifice unilateral, fara acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor si serviciilor care urmeaza sa fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu;

f) dau dreptul comerciantului sa constate unilateral conformitatea produselor si serviciilor furnizate cu prevederile contractuale;

g) dau dreptul exclusiv comerciantului sa interpreteze clauzele contractuale;

h) restrang sau anuleaza dreptul consumatorului sa pretinda despagubiri in cazurile in care comerciantul nu isi indeplineste obligatiile contractuale;

i) obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant;

j) restrang sau interzic dreptul consumatorului de a rezilia contractul, in cazurile in care:

– comerciantul a modificat unilateral clauzele mentionate la lit. e);

– comerciantul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale;

j) restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul, in cazurile in care:

– comerciantul a modificat unilateral clauzele prevazute la lit. e);

– comerciantul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale;

– comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale;

k) exclud sau limiteaza raspunderea legala a comerciantului in cazul vatamarii sau decesului consumatorului, ca rezultat al unei actiuni sau omisiuni a comerciantului privind utilizarea produselor si serviciilor;

l) exclud dreptul consumatorului de a intreprinde o actiune legala sau de a exercita un alt remediu legal, solicitandu-i in acelasi timp rezolvarea disputelor in special prin arbitraj;

m) permit in mod nejustificat impunerea unor restrictii in administrarea probelor evidente de care dispune consumatorul sau solicitarea unor probe care, potrivit legii, fac obiectul unei alte parti din contract;

n) dau dreptul comerciantului sa transfere obligatiile contractuale unei terte persoane  agent, mandatar etc. , fara acordul consumatorului, daca acest transfer serveste la reducerea garantiilor sau a altor raspunderi fata de consumator;

o) interzic consumatorului sa compenseze o datorie catre comerciant cu o creanta pe care el ar avea-o asupra comerciantului;

p) prevad ca pretul produselor este determinat la momentul livrarii sau permit vanzatorilor de produse ori furnizorilor de servicii dreptul de a creste preturile, fara ca, in ambele cazuri, sa acorde consumatorului dreptul de a anula contractul in cazul in care pretul final este prea mare in raport cu pretul convenit la momentul incheierii contractului.

Prevederile acestei litere nu se opun clauzelor de indexare a preturilor, atat timp cat sunt legale, cu conditia ca metoda prin care preturile variaza sa fie descrisa in mod explicit;

r) permit comerciantului obtinerea unor sume de bani de la consumator, in cazul neexecutarii sau finalizarii contractului de catre acesta din urma, fara a prevedea existenta compensatiilor in suma echivalenta si pentru consumator, in cazul neexecutarii contractului de catre comerciant;

s) dau dreptul comerciantului sa anuleze contractul in mod unilateral, fara sa prevada acelasi drept si pentru consumator;

t) dau dreptul comerciantului sa inceteze contractul incheiat pentru o durata nedeterminata fara o notificare prealabila rezonabila, cu exceptia unor motive intemeiate.

Aveti un contract de credit bancar sau incheiat cu un IFN, casa de amanet ori CAR(casa de ajutorr reciproc)? Verificati existenta clauzelor de natura abuziva din contractul dvs. , completand formumarul de mai jos.

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.