Rambursarea De Tva Negativ – Neplata rambursarii de TVA in termenele stabilite de catre lege, reprezinta o incalcare a drepturilor pe care cetatenii persoane fizice sau juridice le au fata de ANAF si statul este obligat sa plateasca dobanzi pentru contribuabilii care nu primesc in termen plata TVA la rambursare.
Am ales sa facem acest material fiindca foarte multi dintre cei care au de incasat sume de bani pe plata de TVA RAMBURSARE NEGATIVA, nu stiu ca daca ANAF intarzie cu termenele de rambursare, contribuabilii ca sunt persoane fizice sau juridice, pot solicita si plata de dobanzi pentru acele sume.
Un dosar de rambursare TVA implica mult efort din partea contribuabilului si ca atare de cele mai multe ori trebuie sa apelati la contabilul dvs. pentru a solicita decontul negativ de TVA spre rambursare.
Insa ce se intampla atunci cand firmele ajung sa se bazeze pe acele decontari de TVA, statul NU le plateste conform legii iar in final societatea ajunge in faliment? Cine plateste pentru neglijenta ANAF si cum va puteti indrepta impotriva ANAF pentru plata de dobanzi la rambursarea TVA in conditiile in care termenele de rambursare a TVA-ului NU sunt respectate.
Neplata rambursarii tva reprezinta deci, o forma prin care o societate comerciala poate sa fie dusa direct in faliment si scoasa de pe piata.
In materialul de astazi vom analiza cum puteti cere rambursarea TVA-ului atunci cand aveti de recuperat banii pe taxa pe valoare adaugata negativa de la stat dar si mai important, cum puteti beneficia de plata dobanzilor si obligarea statului sa va plateasca despagubirile aferente, daca nu v-au rambursat TVA-ul in termenele stabilite.
Sa incepem!
Aveti probleme cu ANAF cu privire la rambursarea de TVA negativ? Completati formularul de mai jos:
Analiza legislației relevante privind TVA și rambursarea acestuia – Rambursarea de Tva Negativ
In legislatia din Romania, regula de plata a TVA este data de catre Codul Fiscal iar Codul de Procedura Fiscala stabileste in ce conditii se face rambursarea TVA-ului denumit negativ, atunci cand el nu este datorat.
Spre exemplu daca am achizitionat produse cu Tva si am platit TVA de 100 de lei iar incasarile pe care le-am facut au fost inferioare si atunci nu am de achitat TVA decat intr-un cuantum mai mic, spre exemplu, la jumatate, atunci diferenta de 50 de lei se considera TVA NEGATIV si este supusa procesului de restituire, respectiv de rambursare a tva-ului.
Daca ANAF, la cererea de rambursare, NU respecta termenul dat de catre codul fiscal, acesta poate sa fie obligat in instanta sa plateasca si dobanzi aferente, de natura fiscala.
Care este legea care prevede posibilitatea rambursarii de TVA negativ?
Articolul 168 Cod Procedura Fiscala arata urmatoarele:
Restituiri de sume
(1)Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată.
In mod evident, daca ai platit un TVA catre stat iar ulterior constatati ca aveti un TVA NEGATIV, procedura recuperare tva trebuie urmata si statul trebuie sa va plateasca acele sume.
Cititi si :
Este obligatorie inspectia fiscala in cazul in care se solicita rambursarea de TVA?
Articolul 169 din codul de procedura fiscala, implementeaza modalitatile de restituire a sumelor din TVA dar si cum se face acest lucru.
Astfel, in alin (1) al acestui articol se arata ca:
(1) Taxa pe valoarea adăugată, denumită în continuare TVA, solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de TVA cu opţiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecţiei fiscale.
Prin urmare, regula este aceea ca banii pe sumele de TVA negativa, ar trebui sa va fie restituita, FARA a trece prin procedura lunga de insepctie fiscala, insa exista asa cum se arata in urmatoarele paragrafe, exceptii care practic fac inoperabila aceasta prevedere si rambursarea TVA se faca DOAR cu inspectie PREALABILA.
Initial legea a fost modificata, avand in vedere faptul ca prin decizia C.J.U.E.L. din 12 mai 2011, pronunţată în cauza C-107/10, prin care s-a statuat ca ANAF trebuie sa plateasca DOBANZI daca intarzie cu inspectia fiscala si ca atare acest lucru poate fi facut DOAR in instanta de judecata, asa cum vom arata mai jos, in ce conditii Anaf verificare rambursare tva, depaseste termenul si doar instanta de judecata ii poate obliga sa plateasca DOBANZI.
In ce situatii se ramburseaza TVA-ul DUPA efectuarea inspectiei fiscale?
Asa cum am precizat si mai sus, DOAR in anumite situatii se permite recuperarea TVA fara inspectie fiscala, motiv pentru care mai jos aveti situatiile in care TVA se ramburseaza DUPA efectuarea inspecitiei fiscale de catre ANAF prin decizie rambursare tva.
Practic, contribuabilii MARI si MIJLOCII care se afla in situatiile de mai jos, nu pot primi TVA-ul pana cand nu se face inspectia fiscala, asta doar daca :
a)contribuabilul/plătitorul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancţionate ca infracţiuni;
b)organul fiscal central, pe baza informaţiilor deţinute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite; – aspect pe care noi , cei de la SCA Cuculis&ASOCIATII, in gasim cel putin discutabil daca nu chiar NECONSTITUTIONAL, avand in vedere ca nu permite analizarea acestor informatii in mod obeictiv ci mai degraba apare ca o solutie arbitrara pe care o poate lua ANAF de a bloca plata TVA si de a demara o inspectie fiscala, FOLOSINDU-SE SINTAGME PRECUM “semnificative”, care nu asigura in mod clar o predictibilitate;
c)pentru contribuabilul/plătitorul respectiv a fost declanşată procedura de lichidare voluntară sau a fost deschisă procedura de insolvenţă, cu excepţia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, în condiţiile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare.
Surpriza si pentru ceilalti contribuabili care practic nu pot scapa aproape sub nicio forma de controlul fiscal care poate duce la amanarea nejustificata a rambursarii TVA si implicit faliment.
Pe langa dispozitiile aplicabile MICILOR si MIJLOCIILOR contribuabili, , in cazul restul contribuabililor, nu se dispune rambursarea TVA decat dupa inspectia fiscala, daca:
PE LANGA LITERA A,B,C de mai sus:
d)contribuabilul/plătitorul depune primul decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, după înregistrarea în scopuri de TVA;
e)soldul sumei negative de TVA solicitată la rambursare provine dintr-un număr de perioade mai mare decât numărul perioadelor de raportare utilizate într-o perioadă de 12 luni.
In ce situatii contribuabilul este considerat CU RISC de rambursare a TVA-ului?
Persoanele impozabile prezintă un risc de rambursare necuvenită a TVA dacă exista una dintre situatiile pe care le prezentam mai jos:
a)organele fiscale primesc documente oficiale de la alte instituţii, care vizează aspecte de natură fiscală şi se constată că au incidenţă în acordarea unei rambursări necuvenite de TVA; – Aici trebuie sa spunem faptul ca prima instituei la care ne-am putea gandi ar fi una de infromatii. Ce institutii ar putea sa trimita “documente oficiale”. In mod rezonabil ar putea fi doar parchetului insa in acest caz, prin “larghetea” lasata de catre codul de procedura fiscala, cam oricare contribuabil devine pentru ANAF, cu potential “RISC”.
b)daca in urma unui control fiscal s-au constatat fapte care pot fi considerate infractiuni de natură fiscală;
c)daca dupa controlul ce s-a facut ulterior rambursarii, apar diferente;
d)s-au constatat neconcordanţe semnificative, verificate şi confirmate de organul fiscal, pe livrarile de bunuri.
Care este termenul de rambursare a TVA negativ?
Rambursarea de TVA se face, de regulă, în 45 de zile sau în 90 de zile în cazul în care soluţionarea decontului de TVA presupune şi un control anticipat.
Aici apare si discutia cu privire la faptul ca daca acel control anticipat se desfasoara inainte sau dupa rambursare.
Vedeti si :
De cand putem cere dobanzi de la ANAF Rambursarea De Tva Negativ?
De la ce moment urmeaza sa fie aplicate dobanzi de plata pentru ANAF in cazul in care nu solutioneaza cererea de rambursare TVA?
ICCJ a stabilit inca de pe vremea fostului cod fiscal ca rambursare cu întârziere a TVA obliga statul de a asigura recuperarea de către contribuabil într-o manieră adecvată și în întregime a sumei datorate.(Decizia nr. 1084 din 29 februarie 2012 )
Trebuie sa intelegem ca obligarea ANAF la plata de dobanzi pentru TVA-ul pe care il avem de recuperat, curge de la momentul de la care se implinesc(in caz de control fiscal anticipat), 90 de zile de la depunerea decontului de TVA NEGATIV.
Poate fi obligat ANAF sa plateasca dobanzi la TVA-ul de rambursat daca depaseste termenele legale?
Astfel, art. 77 din codul de procedura fiscala, arata ca:
Termenul de soluţionare a cererilor contribuabilului/ plătitorului ” (5)În situaţia în care, pe baza analizei de risc, soluţionarea cererii necesită efectuarea inspecţiei fiscale, termenul de soluţionare a cererii este de cel mult 90 de zile de la înregistrarea cererii,”
Practic, dupa acest moment, devin incidente dispozitiile referitoare la plata de dobanzi in sarcina ANAF . asa cum a stabilit inclusiv CJUE:
- Hotărârea CJUE din 12 mai 2011, pronunţată în cauza C-107/10 în cererea de pronunţare a unei hotărâri preliminare formulată de o instanţă din Bulgaria, în care s-a reţinut că:
- În lumina principiului neutralităţii fiscale, articolul 183 din Directiva 2006/112, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2006/138, trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naţionale potrivit căreia termenul normal de rambursare a excedentului de taxă pe valoare adăugată, la expirarea căruia sunt datorate dobânzi de întârziere aferente sumei care trebuie restituită, este prelungit în cazul iniţierii unui control fiscal, această prelungire având drept consecinţă faptul că dobânzile sunt datorate doar de la data finalizării controlului, cu toate că excedentul menţionat a făcut deja obiectul unei raportări pe durata celor trei perioade fiscale care urmează perioadei în care acesta a apărut. “.
Cat dureaza inspectia fiscala ?
In functie in ce categorie de contribuabili va incadrati, termenele sunt urmatoarele si nu pot influenta termenele de la art. 77 care se refera la un termen de maxim 90 de zile pentru PLATA TVA-ului fie ca este cu control fiscal fie ca nu(moment la care apare termenul de 45 de zile).
a)180 de zile pentru contribuabilii mari, pentru contribuabilii/ plătitorii care au sedii secundare, indiferent de mărime, precum şi pentru contribuabilii nerezidenţi;
b)90 de zile pentru contribuabilii mijlocii;
c)45 de zile pentru ceilalţi contribuabili.
Aceste termene sunt imperative!
Ce se intamplat daca ANAF nu respecta termenele de inspectie fiscala ?
Nu de putine ori, avand in vedere si termenele indicate mai sus, in anumite cauze, se poate ajunge la o lasare in nelucru a inspectiei fiscale.
Ei bine, in aceasta situatie, trebuie sa fiti atenti la procedura care va permite sa paralizati inspectia fiscala.
Atentie contribuabili, in cazul în care inspecţia fiscală nu se finalizează într-o perioadă reprezentând dublul perioadei prevăzute mai sus, inspecţia fiscală încetează, motiv pentru care nu trebuie sa faceti absolut nimic, pentru ca aceasta inceteaza DE DREPT!
Poate fi mostenita o creanta fiscala in urma unei inspectii fiscale?
Da! O creanta se poate stabili si pentru mostenitorii unei persoane fizice ce era actionar in cadrul unei societati comerciale si care a decedat ori era persoana de drept fiscal desi era persoana fizica moment la care inspecţia fiscală continuă cu succesorii persoanei respective, dacă aceştia există.
În acest caz, creanţa fiscală se stabileşte pe numele succesorilor. În cazul în care nu există succesori inspecţia fiscală încetează.
Concluzia este ca in cazul in care aveti de primit bani din TVA si statul nu emite decizia de rezolvare a acestei chestiuni in termen de maximum 90 de zile, atunci cand s-a dispus si inspectia fiscala, contribuabilul poate sa solicite ANAF, plata de dobanzi.
Aceeasi situatie se aplica si daca ANAF, emite o decizie de neplata a TVA-ului pe care contribuabilul l-a solicitat la rambursare iar acesta contesta decizia si in cele din urma se constata ca TVA trebuia rambursat.
Practic de la acel moment al contestarii deciziei de nerambursare a tva-ului, contribuabilul poate sa solicite si plata de dobanzi aferente.
In ce termen poate fi solicitata rambursarea de TVA de la ANAF?
Pentru a conchide in cele din urma care este modalitatea prin care contribuabilul poate cere plata de dobanzi de la ANAF pentru depasirea termenului legal de solutionare a rambursarii, facem trimitere catre articolul 182 din codul de procedura fiscala:
Dobânzi în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget
(1)Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilul/plătitorul are dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art. 168 alin. (4) sau la art. 77, după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabilului/plătitorului.
In ceea ce priveste termenul in care puteti solicita rambursarea TVA negativ de la anaf, aceste este de 5 ani de zile si curge de la 1 ianuarie a anului ulterior nasterii acelui drept!
Av. Cuculis Adrian
Intrebarea mea este ,cum putem sa obligam inspectorii Anaf sa se comporte corect ? In sensul sa respecte legislatia . Cand ma refer la legislatie ma refer la regulamentul european care trebuie sa fie obligatoriu . Ei spun si fac mare caz de normele interne de aplicare a legilor romanesti . Care legi la nivel declarativ urmaresc directive europene . Numai ca , regulamentele trebuie aplicate intocmai spre deosebire de directive .
Aici este o chestiune de deontologie! Cu bine.av. Cuculis 0722298011
Toate raporturile mele comerciale în România, sunt 0, implicit nu plătesc TVA deși sunt încadrat la plătitor de TVA. Să zicem ca aș vrea să cumpăr ceva mai mare, pot face ramburs?