Contestatie Comisie Constatarea Averii Ilicite Functionari Publici

Constatarea Averii Ilicite a functionarilor publici dar si a magistratilor si a altor persoane cu functii de conducere, se face la sesizarea ANI si in mod evident se constata de catre o instanta de judecata pe baza probelor.

In ultima perioada, tot mai multe persoane au fost descoperite cu averi ILICITE , averi ce nu pot fi explicate sau care pur si simplu nu se regaseau in declaratiile de avere pe care categoriile amintite mai sus, au obligatia sa le depuna, public, spre largul interes public.

In fine, nu de putine ori, au existat erori serioase in ceea ce priveste o anumita sesizare din partea A.N.I dar si a instantelor de judecata ce pe baza unei ordonante, au stabilit ca o anumita avere este ilicita si a dispus confiscarea ei.

Trebuie precizat ca stabilirea daca o evere este dobandita ilicit partial ori total, pe baza unui ansamblu extins de probe si nicidecum nu se poate aprecia faptul ca simpla convocare la Comisia constituita la fiecare Curte de Apel echivaleaza cu stabilirea ca ilicita a unei averi.

Avand in vedere acest lucru, cei care intampina situatii deosebite prin care sunt trimisi spre judecata de catre ANI cu privire la bunurile pe care le-au dobandit, au dreptul la aparare, pot proba ca averile lor sunt licite cu orice mijloc de proba si nu in ultimul rand pot formula contestatii, in cazul acesta recursuri la deciziile Curtilor de Apel.

Sa incepem!

Aveti un dosar pe rolul ANI sau a fost trimisa sesizarea in vederea stabilirii faptului ca averea dvs. este ilicita? Completati formularul de mai jos:

Care este legea care reglementeaza verificarea averilor ilicite?

Actul normativ de trimitere este LEGE nr. 115 din 16 octombrie 1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici.

In principal, legea a fost abrogata aproape in 80% dintre articolele acesteia si atunci au mai ramas doar cateva articole care clarifica ce se intampla cu o avere pretins dobanda ilicit, lucru care se petrece in doi pasi dintre care unul mai degraba administrativ, semi- contencios iar unul contencios si cu faza de recurs pe care generic am determinat-o ca ca o contestatie impotriva Comisie de Constatare a Averii Ilicite.

Cum incepe verificarea averii . Cine face sesizarea?

Cu privire la controlul averilor, in legea mai sus amintita, competenta o are Agentia Nationala de Integritate. Astfel, in urma sesizarii din oficiu sau a unei plangeri depunse in acest sens, ANI sesizeaza pe mai departe comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii De Apel din circumscriptia careia face parte persoana verificata.

Cititi si :

Comisie de cercetare a averilor. Ce este? Din cine este formata?

Comisia de cercetare a averilor si care poate decide daca o avere este ilicita sau licita, este constituita la nivel de Curte de apel.

Astfel, comisia este formata din 2 judecatori din cadrul Curtii de Apel si un procuror care activeaza la parchetul de pe langa curtea de apel.

Legea 116/1996 arata ca :

Articolul 10^1

Comisia de cercetare va începe acţiunea de control de îndată ce este sesizată de Agenţia Naţională de Integritate cu raportul de evaluare.

Poate fi asistata de avocat persoana a carei avere este supusa controlului?

Comisia din cadrul Curtii de apel se organizeaza in prima faza ca o comisie administrativa in cadru de investigare a solicitarilor facute de catre ANI.

Legea prevede in mod clar ca persoana a carei avere este cercetata ca poate fi asistata de avocat, asa cum arata articolul de mai jos.

Articolul 10^2

(1)Actele şi lucrările comisiei de cercetare nu sunt publice. Persoana în cauză poate lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului şi poate fi asistată de avocat.

Care este procedura de verificare a averilor in fata comisiei de control?

Practic, preşedintele comisiei de control, dispune citarea de urgenţă a urmatoarelor parti:

  • reprezentantul Agenţiei Naţionale de Integritate;
  • persoana a cărei avere este supusă controlului şi a soţului sau soţiei, după caz, pentru a fi ascultaţi(este necesar in acest punct sa fie ascultate toate persoanele care pot clarifica situatia persoanei verificate si este indicat sa va faceti apararea de asa natura);
  • comisia de cercetare poate cita orice persoană care ar putea da relaţii utile pentru lămurirea provenienţei bunurilor persoanei controlate şi poate solicita autorităţilor publice sau oricărei alte persoane juridice informaţii necesare pentru soluţionarea cauzei.

Folosirea unei expertize contabilie si financiare in vederea dovedirii faptului ca averea este dobanda licit

Constatarea Averii Ilicite- Important este ca atunci cand sunteti intr-o asemenea procecedura, sa stiti ce tip de aparari sa formulati in vederea apararii averii dvs.

Atunci cand apar suspiciuni cu privire la bunurile pe care le aveti si sunteti supus unui control pentru stabilirea legitimitatii averii, este important sa formulati si o cerere adresta comisiei prin care sa solicitati si efectuarea unei expertize ample prin care sa fie aduse toate bunurile la un loc si sa fie expertizate ca atare prin prisma valorii lor si a banilor pe care i-ati circulat prin conturi si NU NUMAI.

Spre exemplu, expertiza ar putea sa lamureasca, alaturi de audierea ORICAROR persoane daca nu cumva o anumita suma de bani provine din donatii, daruri de nunta, imprumuturi.

Constatarea Averii Ilicite – Ce solutii poate pronunta comisia de verificare a averilor?

Articolul 10^4 LEGEA nr. 115 din 16 octombrie 1996 ( Constatarea Averii Ilicite ) arata clar ce poate pronunta comisia cu privire la analiza facuta in legatura cu averea controlata si anume, in cel mult 3 luni de la sesizare si cu majoritate de voturi, decide:

a)trimiterea cauzei spre soluţionare curţii de apel în raza căreia domiciliază persoana a cărei avere este supusă controlului, dacă se constată, pe baza probelor administrate, că dobândirea unei cote-părţi din aceasta sau a anumitor bunuri determinate nu are caracter justificat;

b)clasarea cauzei, când constată că provenienţa bunurilor este justificată;

c)suspendarea controlului şi trimiterea cauzei parchetului competent, dacă în legătură cu bunurile a căror provenienţă este nejustificată rezultă săvârşirea unei infracţiuni.

Tragem concluzia astfel ca in legatura cu comisia de verificare a averilor, aceasta are caracter administrativ si nu judiciar, ci ulterior analizei, comisia trimite cauza spre curtea de apel in vederea judecarii persoanei si in final constatarea necesitatii confiscarii averii in tot sau parte si/sau sesizarea parchetului si deschiderea unui dosar penal!

Vedeti si :

Ce masuri poate lua Curtea de Apel dupa ce este sesizata de comisia de verificare a averilor?

Trebuie precizat faptul ca in fata curtii de apel, atunci cand comisia de verificare a averilor trimite dosarul in judecata, procedura este una identica precum aceea din fata comisiei de verificare.

Se administreaza probe, sunt castigate cele administrate initial si se pot extinde probele dupa cum solicita persoana supusa judecatii averii.

  • Curtea de apel investita cu aceasta cerere daca ajunge la concluzia ca anumite bunuri sau a unor cote parti nu poate fi dovedita prin raportare la declaratia de avere si la veniturile pe care le-a dobandit, hotarate confiscarea bunurilor sau a cotei-părţi nejustificate, fie plata unei sume de bani, egala cu valoarea bunului(intr-un termen stabilit de instanta), stabilită de instanţă pe baza de expertiză.
  • Dacă în legătură cu bunurile a căror provenienţa este nejustificată rezultă săvârşirea unei infracţiuni, instanţa trimite dosarul la parchetul competent, pentru a analiza dacă este cazul să pună în mişcare acţiunea penală.
  • Daca se constata că provenienţa bunurilor este justificată, instanţa hotărăşte închiderea dosarului.

Cum se contesta decizia de constatare a averii ilicite?

Trebuie sa stiti ca atunci cand o Curte de Apel stabileste Constatarea Averii Ilicite, ca o anumita parte din avere este ilicita, dispune confiscarea.

Avand in vedere ca exista cam in oricare situatie, dreptul de a contesta o decizia a judecatorilor, asta fiindca in mod evident o decizia luata de un judecator nu poate fi luata de buna 100% in contextul in care nu este supusa unui control, în termen de 15 zile de la comunicare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se poate formula RECURS impotriva deciziei de constatare a dobandirii ilicite a unei averi.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16
Bucuresti
Romania

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.