Reducerea Popririi In Timpul Starii De Urgenta Executat Silit Somaj

Reducerea Popririi pe calea contestatiei la executare – Poprirea pe cont si blocarea salariului la angajator in timpul starii de urgenta.

Am scris deja ca atunci cand incepe o executare silita impotriva debitorului, printre primele acte de executare se numara si adresa de poprire.

Poprirea poate fi pusa pe conturile bancare pe care debitorul le detine la o banca sau poate fi instituita sub forma de poprire la tertul poprit angajator, casa de pensie sau orice alta persoana terta, care ii datoreaza bani debitorului principal.

Avand in vedere decretul Presedintelui Romaniei prin care in tara noastra s-a instituit starea de urgenta, in contextul pregatirii unor ordonante de urgenta care sa clarifice ce se intampla cu ratele romanilor la banci, EXECUTATII SILIT DIN ROMANIA, aproape ca au ramas descoperiti fara nicio protectie sociala.

Incepem prima data prin a da citire si de aici vom pleca cu intrebarile arzatoare, comunicatului UNIUNII NATIONALE A EXECUTORILOR JUDECATORESTI, dupa cum urmeaza:

Reducerea Popririi

Ca sa ne edificam, in primul rand trebuie sa punem intrebare, ce inseamna executare silita directa?

Articolul 888 Modul de executare (1)

În cazul în care obligaţia debitorului prevăzută în titlul executoriu constă în lăsarea posesiei unui bun, în predarea unui bun sau a folosinţei acestuia ori în evacuarea debitorului dintr-o locuinţă sau dintr-o altă incintă, în desfiinţarea unei construcţii, plantaţii sau a altei lucrări ori în îndeplinirea oricărei alte activităţi stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului, iar debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa în termenul prevăzut în somaţie, creditorul va solicita executarea silită, putând, în raport cu împrejurările cauzei şi natura obligaţiei ce se execută, să sesizeze instanţa de executare, în vederea aplicării unei penalităţi.

Cititi si :

(2) Atribuirea prin hotărâre judecătorească a unui imobil sau obligaţia de a-l preda, a-l lăsa în posesie ori în folosinţă, după caz, cuprinde şi obligaţia de evacuare a imobilului, dacă legea nu prevede în mod expres altfel.

Astfel, situatia prin care trec romanii acum , cei executati silit ,cu privire la evacuarea lor sau alte masuri silimare de sechestrare sau vanzare la licitatie publica a imobilelor, executorii judecatoresti suspenda procedura de executare silita.

ATENTIE – Avand in vedere ca in perioada urmatoare, multe persoane vor avea libera miscare restrictionata, dar executorii totusi isi vor continua activitatea, cu privire la popriri dar chiar si la organizarea licitatiilor publice, debitorii trebuie sa fie vigilenti la primirea actelor de executare pentru ca in perioada asta sa nu se savarseasca abuzuri si imobilele lor sa fie vandute pe preturi derizorii.

Ce se intampla cu popririle in perioada instituirii starii de urgenta?

Popririle vor ramane in continuare in fiinta, asta inseamna ca desi suntem in stare de urgenta, in afara de popririle de la ANAF care pentru aceasta perioada sunt suspendate, restul de acte de executare sunt mentinute in fiinta.

In cazul in care un debitor este concediat pe motivul desfiintarii locului de munca, evident si poprirea v-a inceta. ESTE CA UN PARAZIT CARE MOARE O DATA CE GAZDA MOARE, cam asa poti sa faci comparatia cu efectul popririi.

Se poate pune poprire pe indemnizatia cu privire la somajul tehnic?

In cazul in care debitorul are un salariu afectat de masurile economice luate de catre angajator, eviedent ca si limitele de 1/2 sau 1/3 din salariu, vor fi proportionale cu salariu pe care il va primi angajatul.

De retinut este ca si somajul tehnic, poate fi poprit.

Ce face un debitor caruia i-a scazut venitul si prin poprirea de 1/2 sau 1/3 nu-si mai poate sustine existenta, poate solicita Reducerea Popririi?

Inainte de a raspunde, haideti sa vedem limitele popririi si sa vedem de ce este ilegal ca executorul sa instituie o limita de 1/2 sau 1/3 desi debitorul are dificultati financiare serioase?

Articolul 729 Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

TRAGETI CONCLUZIA – TEXTUL DE LEGE VORBESTE DE PANA LA O TREIME SAU PANA LA JUMATATE.

Asta nu inseamna ca in mod IMEDIAT trebuie instituita poprirea pe cuantumul sau fractia MAXIMALA.

Pasii pentru a micsora valoarea popririi instituite.

Primul pas este ca debitorul sa notifice in scris de preferat prin profesionist, pe creditor sau pe executorul judecatoresc, iar in notificare sa fie facute toate mentiunile cu privire la starea financiara a debitorului.

Al doilea pas , daca in termen de 5 zile nu se micsoreaza poprirea, debitorul trebuie sa faca o contestatie la executare silita, in instanta, prin care sa faca dovezile necesare in vederea diminuarii popririi.

Pasul trei, dupa ce obtine hotararea judecatoreasca, ce in mod normal ar trebui sa intervina in maximum 2-3 saptamani, o pune in executare impotriva creditorului si executorul este obligat sa respecte decizia instantei.

Reducerea Popririi este o necesitate in aceasta perioada insa daca bancile si ifn-urile nu vor intelege acest aspect, singura procedura de urmat este formularea contestatiei la executare.

Av.Drd. Cuculis Adrian

19 comments to “Reducerea Popririi In Timpul Starii De Urgenta Executat Silit Somaj”
 1. Daca casa de pensii opreste rata de executare silita de ce nu elibereaza cardul?Sunt nevoit sa merg la CecBank si sa astept pana primeste acord de la sediul cntral de la CECBank Bucuresti ori eu am 71 de ani si nu pot sta in afara locuintii decat intre orele 11 si 13 ori aprobarea dureaza ai mult de 2 ore .Cum sa pot sta sa imi ridic restul din pensie?
  Va multumesd anticipat

 2. am o executare silita in curs 1/3 din salariul minim , pot cere amanarea pe 9 luni a executarii? va multumesc

 3. Buna ziua,
  Nu inteleg de ce in cazul somajului tehnic nu se aplica prevederile Art. 729 alin.4) CPC, acolo unde se indica expres ca sumele cuvenite somerilor nu pot fi urmarite (cu exceptia unor cazuri speciale)?
  Domnule avocat, apreciez tot efortul depus.

  • Dati-mi voie sa explic ce inseamna somer in INTELESUL LEGII :

   IV. șomer – persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
   a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
   b) starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
   c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare;
   (la 14-10-2008, Lit. c) a pct. IV al art. 5 a fost modificată de pct. 1 al art. I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 126 din 8 octombrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. )
   d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.

 4. Buna ziua

  am doua popriri in valoare de 1/2 din salariul minim pe economie

  pot cere o amanare de 9 luni sau macar reducerea la 1/3 din salariu

 5. Buna ziua!
  As dori să vă întreb de ce banca ING mi-a deblocat conturile dacă am înștiințarea de poprire de la Kruck?
  Aceasta poprire este din anul 2012 și am înțeles de la executor că nu sa mai actualizat nu știu ce din anul 2016.
  Puteți să-mi spuneți ce am de făcut?
  Va mulțumesc frumos!

 6. Buna ziua!
  As dori să vă întreb de ce banca ING mi-a deblocat conturile dacă am înștiințarea de poprire de la Kruck?
  Aceasta poprire este din anul 2012 și am înțeles de la executor că nu sa mai actualizat nu știu ce din anul 2016.
  Puteți să-mi spuneți ce am de făcut?
  Va mulțumesc frumos!

  • Vreti sa spuneti ca vi s-a blocat contul? Practic daca aceasta este situatia si poprirea este tocmai din 2016,in mod clar este o creanta prescrisa IN TIMPUL EXECUTARII SILITE. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 7. buna ziua!
  am o poprire de 2900 ron,imi puteti spune ce am de facut sa mi se suspende pe perioada starii de urgenta?multumesc

 8. Buna seara!
  Imi puteti spune daca popririle de pe salarii in perioada starii de urgenta se suspenda, de drept?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.