Reducerea Popririi In Timpul Starii De Urgenta Executat Silit Somaj

Reducerea Popririi pe calea contestatiei la executare – Poprirea pe cont si blocarea salariului la angajator in timpul starii de urgenta.

Am scris deja ca atunci cand incepe o executare silita impotriva debitorului, printre primele acte de executare se numara si adresa de poprire.

Poprirea poate fi pusa pe conturile bancare pe care debitorul le detine la o banca sau poate fi instituita sub forma de poprire la tertul poprit angajator, casa de pensie sau orice alta persoana terta, care ii datoreaza bani debitorului principal.

Avand in vedere decretul Presedintelui Romaniei prin care in tara noastra s-a instituit starea de urgenta, in contextul pregatirii unor ordonante de urgenta care sa clarifice ce se intampla cu ratele romanilor la banci, EXECUTATII SILIT DIN ROMANIA, aproape ca au ramas descoperiti fara nicio protectie sociala.

Incepem prima data prin a da citire si de aici vom pleca cu intrebarile arzatoare, comunicatului UNIUNII NATIONALE A EXECUTORILOR JUDECATORESTI, dupa cum urmeaza:

Reducerea Popririi

Ca sa ne edificam, in primul rand trebuie sa punem intrebare, ce inseamna executare silita directa?

Articolul 888 Modul de executare (1)

În cazul în care obligaţia debitorului prevăzută în titlul executoriu constă în lăsarea posesiei unui bun, în predarea unui bun sau a folosinţei acestuia ori în evacuarea debitorului dintr-o locuinţă sau dintr-o altă incintă, în desfiinţarea unei construcţii, plantaţii sau a altei lucrări ori în îndeplinirea oricărei alte activităţi stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului, iar debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa în termenul prevăzut în somaţie, creditorul va solicita executarea silită, putând, în raport cu împrejurările cauzei şi natura obligaţiei ce se execută, să sesizeze instanţa de executare, în vederea aplicării unei penalităţi.

Cititi si :

(2) Atribuirea prin hotărâre judecătorească a unui imobil sau obligaţia de a-l preda, a-l lăsa în posesie ori în folosinţă, după caz, cuprinde şi obligaţia de evacuare a imobilului, dacă legea nu prevede în mod expres altfel.

Astfel, situatia prin care trec romanii acum , cei executati silit ,cu privire la evacuarea lor sau alte masuri silimare de sechestrare sau vanzare la licitatie publica a imobilelor, executorii judecatoresti suspenda procedura de executare silita.

ATENTIE – Avand in vedere ca in perioada urmatoare, multe persoane vor avea libera miscare restrictionata, dar executorii totusi isi vor continua activitatea, cu privire la popriri dar chiar si la organizarea licitatiilor publice, debitorii trebuie sa fie vigilenti la primirea actelor de executare pentru ca in perioada asta sa nu se savarseasca abuzuri si imobilele lor sa fie vandute pe preturi derizorii.

Ce se intampla cu popririle in perioada instituirii starii de urgenta?

Popririle vor ramane in continuare in fiinta, asta inseamna ca desi suntem in stare de urgenta, in afara de popririle de la ANAF care pentru aceasta perioada sunt suspendate, restul de acte de executare sunt mentinute in fiinta.

In cazul in care un debitor este concediat pe motivul desfiintarii locului de munca, evident si poprirea v-a inceta. ESTE CA UN PARAZIT CARE MOARE O DATA CE GAZDA MOARE, cam asa poti sa faci comparatia cu efectul popririi.

Se poate pune poprire pe indemnizatia cu privire la somajul tehnic?

In cazul in care debitorul are un salariu afectat de masurile economice luate de catre angajator, eviedent ca si limitele de 1/2 sau 1/3 din salariu, vor fi proportionale cu salariu pe care il va primi angajatul.

De retinut este ca si somajul tehnic, poate fi poprit.

Ce face un debitor caruia i-a scazut venitul si prin poprirea de 1/2 sau 1/3 nu-si mai poate sustine existenta, poate solicita Reducerea Popririi?

Inainte de a raspunde, haideti sa vedem limitele popririi si sa vedem de ce este ilegal ca executorul sa instituie o limita de 1/2 sau 1/3 desi debitorul are dificultati financiare serioase?

Articolul 729 Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

TRAGETI CONCLUZIA – TEXTUL DE LEGE VORBESTE DE PANA LA O TREIME SAU PANA LA JUMATATE.

Asta nu inseamna ca in mod IMEDIAT trebuie instituita poprirea pe cuantumul sau fractia MAXIMALA.

Pasii pentru a micsora valoarea popririi instituite.

Primul pas este ca debitorul sa notifice in scris de preferat prin profesionist, pe creditor sau pe executorul judecatoresc, iar in notificare sa fie facute toate mentiunile cu privire la starea financiara a debitorului.

Al doilea pas , daca in termen de 5 zile nu se micsoreaza poprirea, debitorul trebuie sa faca o contestatie la executare silita, in instanta, prin care sa faca dovezile necesare in vederea diminuarii popririi.

Pasul trei, dupa ce obtine hotararea judecatoreasca, ce in mod normal ar trebui sa intervina in maximum 2-3 saptamani, o pune in executare impotriva creditorului si executorul este obligat sa respecte decizia instantei.

Reducerea Popririi este o necesitate in aceasta perioada insa daca bancile si ifn-urile nu vor intelege acest aspect, singura procedura de urmat este formularea contestatiei la executare.

Av.Drd. Cuculis Adrian

60 comments to “Reducerea Popririi In Timpul Starii De Urgenta Executat Silit Somaj”
 1. Daca casa de pensii opreste rata de executare silita de ce nu elibereaza cardul?Sunt nevoit sa merg la CecBank si sa astept pana primeste acord de la sediul cntral de la CECBank Bucuresti ori eu am 71 de ani si nu pot sta in afara locuintii decat intre orele 11 si 13 ori aprobarea dureaza ai mult de 2 ore .Cum sa pot sta sa imi ridic restul din pensie?
  Va multumesd anticipat

  • Buna ziua. Eu am salariul poprit de la locul de munca, 50%. Mi sa infiintat inca o poprire de data asta fara apelarea angajatorului, doar pe cont. Este vorba de un alt executor fata de celelalte 2. Deci imi intra salariul poprit, si din suma aceea mi se mai ia jár 1/3 ? Asa este legal,? Ce pot face?

 2. am o executare silita in curs 1/3 din salariul minim , pot cere amanarea pe 9 luni a executarii? va multumesc

 3. Buna ziua,
  Nu inteleg de ce in cazul somajului tehnic nu se aplica prevederile Art. 729 alin.4) CPC, acolo unde se indica expres ca sumele cuvenite somerilor nu pot fi urmarite (cu exceptia unor cazuri speciale)?
  Domnule avocat, apreciez tot efortul depus.

  • Dati-mi voie sa explic ce inseamna somer in INTELESUL LEGII :

   IV. șomer – persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
   a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
   b) starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
   c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare;
   (la 14-10-2008, Lit. c) a pct. IV al art. 5 a fost modificată de pct. 1 al art. I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 126 din 8 octombrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. )
   d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.

   • Sunt in concediu de sarcina și lauzie de pe 17 dec 2019 și din februarie am proprire pe cont am dus adeverință la banca si angajatorul a trimis prin emil adeverință precum ca sunt in concediu medical și ,executorul a virat bani în cont dar banca ia virat inapoi la executor pe motiv că nu a trimis notificare executorul pentu deblocarea contului

 4. Buna ziua

  am doua popriri in valoare de 1/2 din salariul minim pe economie

  pot cere o amanare de 9 luni sau macar reducerea la 1/3 din salariu

   • Buna ziua,

    ARTICOLUL 47 din constitutie…
    (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

    Art. 164* din Codul Muncii…
    (3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
    ART. 167(1) Salariul se plăteşte direct titularului sau persoanei împuternicite de acesta…

    Salariul net in 2020 este 1346 lei, afectat de 2 popriri, ajunge la 673 lei, in acest sens art 47, al 1 din constitutie cat de veridic este? La fel si art 164 (3) si art 167 (1) din Codul Muncii, atata timp cat angajatorul plateste executorului, nu angajatului…

    Multumesc pentru un eventual raspuns.

 5. Buna ziua!
  As dori să vă întreb de ce banca ING mi-a deblocat conturile dacă am înștiințarea de poprire de la Kruck?
  Aceasta poprire este din anul 2012 și am înțeles de la executor că nu sa mai actualizat nu știu ce din anul 2016.
  Puteți să-mi spuneți ce am de făcut?
  Va mulțumesc frumos!

 6. Buna ziua!
  As dori să vă întreb de ce banca ING mi-a deblocat conturile dacă am înștiințarea de poprire de la Kruck?
  Aceasta poprire este din anul 2012 și am înțeles de la executor că nu sa mai actualizat nu știu ce din anul 2016.
  Puteți să-mi spuneți ce am de făcut?
  Va mulțumesc frumos!

  • Vreti sa spuneti ca vi s-a blocat contul? Practic daca aceasta este situatia si poprirea este tocmai din 2016,in mod clar este o creanta prescrisa IN TIMPUL EXECUTARII SILITE. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

    • Sunt in concediu de sarcina și lauzie de pe 17 dec 2019 și din februarie am proprire pe cont am dus adeverință la banca si angajatorul a trimis prin emil adeverință precum ca sunt in concediu medical și ,executorul a virat bani în cont dar banca ia virat inapoi la executor pe motiv că nu a trimis notificare executorul pentu deblocarea contului

     • Sunt pensionar am poprire in banca pt un IFN ,deși fac reclamație BRD da un răspuns prin care sfidand logica elementara a încasarii pensiei prin contul bancar afirma că OUG 32/2020 art 18 al 1 și 2 are efect doar pt casele de pensii nu și pt bănci.

 7. buna ziua!
  am o poprire de 2900 ron,imi puteti spune ce am de facut sa mi se suspende pe perioada starii de urgenta?multumesc

  • Buna ziua unde se pot depune cerere de suspendare provizorie a propriei pe salariu având card de salarii .

   • Bună ziua.am o poprire pe salariu in cuantum de 1/3.aceasta sumă mi s-a reținut la locul de muncă.deoarece nu am putut merge la bancă cu dovada de la serviciu a retinerii,banca m-a mai executat cu încă 1/3 din venituri adică mi s-a făcut dublă poprire.am dat numeroase telefoane la call center pt a mi se înapoia sumă reținută,dar nu mă bagă nimeni în seamă.ce se poate face?

   • Bună ziua. Încasez alocațiile copiilor într-un cont deschis la o banca. Mi s-a pus proprie pe cont de către Anaf din cauza ca mi-au dat ultima maternitate completa și trebuie sa le returnez o parte din bani înapoi.
    Ce se întâmplă cu poprirea în perioada de urgenta? Se deblochează contul pana la terminarea stării de urgenta?

 8. Buna seara!
  Imi puteti spune daca popririle de pe salarii in perioada starii de urgenta se suspenda, de drept?

 9. Buna ziua, am avut o poprire, am achitat-o integral, am transmis pe e-mail dovada platii catre executor si totusi suma este blocata in toate conturile mele. Imi puteti spune cat dureaza acest blocaj, in ce termen executorul ar trebui sa transmita catre banci (?) desfiintarea popririi….cum trebuie sa procedez? Va multumesc pentru deranj.

 10. Bună ziua.In 2008 am contractat un credit ipotecar.Nu am mai putut plati ratele datorită faptului că în 2011 am rămas fară servici prin disponibilizarea.Imobilul s-a vândut în decembrie 2019.Acum lucrez și am rămas cu proprire pe salar pentru că imobilul s-a vândut cu un preț mai mic.Mentionez că suma datorată s-a dublat cu dobânzi la dobânzi. Se poate face dare in plată? Soacra mea este pensionară și a fost coplatitor. Este legal să i se oprească și acum pe perioada stării de urgență proprire din pensie?Dacă o să fiu în somaj tehnic ,suma propriii va fi aceeași?

 11. Bună ziua! Părinții mei au poprire pe pensii și card la banca Raiffeisen, cei de la banca nu doresc deblocarea contului și ei nu își pot ridica pensiile de pe card, trebuie sa meargă luna de luna sa își ridice pensia de la caseria băncii unde le percep comision. Știam ca pe aceasta perioada popriri le pe pensii și conturi sunt suspendate, ce putem face în acest sens? Multumesc!

 12. Buna ziua, sunt pensionar, un executor judecatorsc a solicitat banii sa-mi blocheze pensia. Cum pot sa obtin ridicare popririi pe perioada starii de urgneta? Moisescu Gheorghe,

 13. am poprire 1/3 pe cardul de pensie la BT,mi-au blocat contul de card,a trebuit sa merg la ghiseul bancii sa i-au diferenta de bani dupa ce au tras poprirea…e corect?……multumesc cu respect

   • Buna ziua, eu am proprire pe salar emisa de executor judecatoresc, am facut cea mai mare prostie din viata mea, in anul 2008 am lucrat la firma surorii mele, care avea nevoie de bani la un moment mai difici in firma, mi a cerut ajutorul , mi a marit salarul fictiv am fost la Unicredit am imprumutat 20000 euro contract semnat de mine ea nu a fost decat la banca si a pust totul la punct, eu doar am semnat si imea a luat banutii, apoi la cateva luni a inchis afacerea si las ca ti dau eu in fiecare luna pt rata si nu mam ales cu nimic de la ea dupa 11 ani si de atunci mi se opreste din salar lunar , asa ca va dau un sfat nu faceti greseala mea ca o patesti mai ales cu rudele, acum dupa 11 ani mai am de plata 17000 euro

    • Buna ziua stimate domn. Din punctul meu de vedere am putea sa observam in totalitate actele si ulterior sa gasim o varianta prin care sa va contestam aceasta nedreptate. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 14. ce act normativ,articol,aliniat, suspenda popririle pentru pensionari in stare de nacesitate? Va multumesc frumos!

 15. Buna ziua! Mi-a venit in data de 13.04.2020 o adresa de poprire de la un BEJ T. F pentru un dosar de executare din 2012 pentru cheltuielile accesorii. Nu mi-au fost atasate pv de contraventie somatie, inchidere sedinta publica privind incuviintarea popririi. Chestia este ca la nicio zi de la primirea adresei, banca mi-a inghetat suma , desi institutiile bancare au obligativitatea de a indisponibiliza sumele existente in contul clientilor daca sunt sesizate de un executor, dar doar dupa depasirea unui termen de 15 zile de la notificarea in scris trimisa de catre executor executatului. Am vorbit cu banca si astept un raspuns. Cert este ca ambele entitati fac abuzuri destul de mari.

  • Buna ziua, in mod aproape sigur acest dosar de executare silita este perimat. Ar trebui, mai ales ca suntem si in stare de urgenta, sa contestati executarea silita. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 16. Bună ziua eu am poprite pe pensie 370 lei din anul 1913, am avut un credit pe firmă și un credit de nevoi personale , doresc să știu dacă pe perioada stării de urgență mi se ridică poprirea , adică dacă iau pensia întreagă? Vă mulțumesc anticipat

 17. Buna ziua.Daca sunt acasa in supravegherea copilului,pe perioada stării de urgentă,si sunt plătită cu 75%,proprirea e aceași suma?Ca in fiecare luna?Am minimul pe economie,mia fost făcută si proprirea normală,plătită 75%Si mia tăiat si din avans.Este normal asa cva?Ca in fiecare luna suma proprirei sa fie la fel?

  • Buna ziua, poprirea continua pe 1/3 sau 1/2 in functie de ce tip de executare silita aveti dvs. Puteti in schimb sa va adresati instantei de judecata cu o contestatie la executarea silita. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

   • Am inteles….dar este normal sa am aceași proprire chiar dacă nu sunt plătită 100%ca si cand azi fi la servici?Acum sunt in supravegherea copilului plătită 75%.Si tot aceași banii mi-au oprit..Si firma mia tăiat si din avans.Din 500 lei am luat doar 300.

 18. Buna ziua
  Am primit un plic de laxecutor si mi se se face propriei pe salariu de 500 lei pe lună din luna februarie,si mi sa blocat si cardul BRD.Am fost la bancă și mi sa dat un raspuns ca nu ma ancadrez an articolul de a mi se debloca cardul,dar si de amânarea opririi,ce ma sfătuiți?multumesc.

 19. Sunt pensionar militar, și din câte am înțeles, pensiile militare vor fi poprite in continuare.
  Tf Rădulescu Mihai
  OUG 32/2020, art. 8, se aplică doar la casele de pensii teritoriale, nu și cele sectoriale, cum este cea a MApN?
  Pare a fi discriminare pt o parte din masa pensionarilor.

 20. Am inteles….dar este normal sa am aceași proprire chiar dacă nu sunt plătită 100%ca si cand azi fi la servici?Acum sunt in supravegherea copilului plătită 75%.Si tot aceași banii mi-au oprit..Si firma mia tăiat si din avans.Din 500 lei am luat doar 300.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.