Timbrul De Mediu Este Ilegal Iar Recuperarea Lui Este Decisa De Instanta – Cauza Manea C‑76/14 Curtea De Justitie – Noi Prevederi Pentru Un Nou Timbru De Mediu Tot Ilegal Si AntiEuropean – Avocat Cuculis

Timbrul de mediu ilegal si viitorele prevederi pe care statul vrea sa le adopte pentru a incasa in continuare taxe ilegale.

Timbrul de mediu al Rovanei Plumb se va transforma in pulbere.

Este inadmisibil ca intr-o tara europeana sa existe atat de multa incompetenta ce a fost perpeetuata din 2007 si pana in 2015-2016.

timbru de mediu

9 ani de zile de furt din buzunarul contribuabilului sau mai bine zis ne-am furat unii pe altii, fiindca cei ce au platit taxa si si-au cerut banii inapoi iar instantele le-au admis actiunile statul a fost obligat sa restituie atat suma cat si dobanda legala sau fiscala plus cheltuielile de judecata, ban ice evident au provenit tot de la contribuabli.

Daca privim retrospectiv, avem o taxa fiscala cu titlu de taxa auto, introdusa in codul fiscal in 2007, ulterior taxa de poluare introdusa prin OUG 50/2008 a deschis o veritabila cutie a pandorei ce a fulminat cu pronuntarea din cauza Tatu VS Romania C402/09 prin care Curtea de Justitie a Uniunii Europene a declarat aceasta taxa de poluare ca fiind ilegala.

Vestea a venit in anul 2011 pentru o taxa ce a functionat timp de 3 ani de zile iar toti romanii au dat in judecata Anaf si Ministerul Mediului pentru recuperarea banilor platiti si evident, au castigat. Dupa acest dezastru, taxa de poluare se transforma prin Oug 9/2012 in timbru de mediu, insa el intra in vigoare intr-o forma sa spunem “mai europeana” tocmai in ianuarie 2013 prin legea 9/2013, insa iarasi cu Oug 9/2012 avem o problema de discriminare fiindca aceasta taxa era identica cu oug 50/2008 si astfel toate instantele din Romania, pana la intrarea in vigoare a legii 9/2013 anuleaza decizii de impunere sau scutesc de la plata timbrului de mediu.

http://www.primatv.ro/stiri-focus/timbrul-de-mediu-ilegal.html

In anul 2013, dupa intrarea in vigoare a vestitului timbru de mediu prin legea 9/2013, Guvernul parea ca a reusit sa faca o taxa indistructibila. Nimic mai fals. Avocatii de profil au strigat din nou catre tribunal ca si timbrul de mediu este ilegal, insa de data aceasta ne-am lovit de un refuz al instantelor de judecata atunci cand spuneam ca timbrul de mediu este ilegal asta pana cand  intr-un dosar plecat din Romania a domnului Manea ce s-a plans de faptul ca este discriminat in raport de legislatia europeana, cu privire la faptul ca cei care au platit o taxa ilegala sunt obligati sa plateasca noul timbru de mediu doar pentru diferenta, in loc sa fie cu totii obligati sa il plateasca, atata vreme cat chiar mecanismul juridic suprem al U.E a stabilit ca fosta taxa este ilegala iar CJUE a fost de acord cu acest argument.

Astfel a aparut dosarul de pe rolul C76/14 prin care inclusiv timbrul de mediu, platit ani in sir, a fost declarat ca fiind si el abuziv. Prin urmare, toti cei care au platit timbru de mediu pot sa-si recupereze ceea ce au platit plus dobanzile fiscale si legale. Sunt zeci de mii de timbre de mediu platite din 2013 si pana in 2015-2016 cand probabil va intra in vigoare o noua taxa ce se va plati progresiv.

Astfel ca , prejudiciul viitor apropiat va fi enorm pentru stat insa romanii ce s-au umilit pe la cozi isi vor primii banii, insa doar in instanta.

Ajungem la zi si vedem un Guvern decis sa introduca o taxa de mediu insa in impozitul anual. Imi vine greu sa cred ca se face aceeasi greseala insa ea este prezenta. Prin urmare ” Legea reglementeaza situatiaia celor care au achitat deja timbrul de mediu.Acestia vor avea posibilitatea sa opteze între restituirea diferentei dintre suma platita si timbrul anual datorat pentru parametrul de ajustare corespunzând perioadei scurse în ani de la dobândirea dreptului de proprietate a autovehiculului sau înscrierea sumei platite cu titlu de timbru anual achitat anticipat, urmând ca autoritatea fiscala; sa deduca în fiecare an cuantumul timbrului datorat, pâna la concurena celor doua sume.

Astfel, ne intoarcem la cauza mai sus amintita si anume, Manea vs Romania. Din interpretarea noilor propuneri pentru implementarea unui timbru de mediu, atata vreme cat vechiul timbru de mediu a fost si el considerat ilegal, atunci prin scaderea timbrului de mediu din noua taxa ce probabil va intra in vigoare in 2016, ne vom intoarce la aceeasi stare de ilegalitate precum in cazul taxei de poluare si actualul timbru de mediu. De asemenea, faptul ca se va aplica pe durata medie a autoturismului este din punctul nostru de vedere o incalcare grava a dreptului la proprietate prin grevarea de un anumit bun a unei taxe esalonate pe ani de zile. Nu va debloca piata auto si va starni un val de nemultumiri, fiindca taxa va fi una mult mai mare pentru masinile noi, simtindu-se evident discriminati in baza principiului poluatorul plateste. Acest principiu nu trebuie interpertat ca masinile sh vor fi functionale mai putin timp, fiindca asta inseamna o interpretare exhaustiva si intolerabila in cutuma U.E. In fine, asa cum apare a fi facuta legea, fara probleme va putea fi doborata in instanta de catre orice nemultumit. Citind proiectul, parca cei implicati si-ar dori sa faca legi strambe .

Asa cum nu s-a dorit pana acum un mecanism concret si corect de restituire a sumelor de bani pentru taxe impuse in mod abuziv si ilegal, probabil ca singura varianta a zecilor de mii ce au platit timbru de mediu este instanta de judecata, o data cu declararea lui ca abuziv de care U.E.

Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul:

–        că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă,

–        că se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii.

Asta pentru a sustine cifrele de mai sus, ca sunt zeci de mii de oameni ce au platit taxe ilegale, puteti completa formularul de mai jos, il vom centraliza si il vom trimite Ministerului Finantelor, macar sa isi faca calculele cu ce au de restituit:

 

 

Av. Cuculis Adrian

2 comments to “Timbrul De Mediu Este Ilegal Iar Recuperarea Lui Este Decisa De Instanta – Cauza Manea C‑76/14 Curtea De Justitie – Noi Prevederi Pentru Un Nou Timbru De Mediu Tot Ilegal Si AntiEuropean – Avocat Cuculis”
  1. Vă salut,
    D-le avocat vă rog, dacă se poate să mă lămuriți în legătură cu următorul aspect de recuperare a taxei de timbru plătită la reînmatricularea unui autoturism:
    – am achiziționat un autoturism în 2015 de la un cetățean român, din România, care la rândul său l-a cumpărat din România (nou) în 2005, și la înmatricularea autoturismului n-a plătit nicio taxă, fie ea de primă înmatriculare, de poluare auto, de timbru de mediu, la data aceea Roânia nu era membră a UE.
    Există vreo posibilitate în acest sens în lumina Hot.CJUE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.