Sunteti insarcinata si urmeaza sa nasteti sau ati nascut deja? Vedeti ce drepturi trebuie sa va respecte angajatorul si ce puteti face daca ele sunt incalcate!
Concediul de maternitate generic vorbind, este acel concediu pe care angajatorul dvs. trebuie sa vi-l respecte fie ca vrea fie ca nu vrea si mai cu seama chiar si dvs. in calitate de mama, trebuie sa-l tineti si nu aveti dreptul legal sa va intoarceti la munca pana cand nu indepliniti cel putin o perioada de timp in pauza de la locul de munca. De specificat ca analiza noastra de astazi se axeaza in 80% din ea pe ceea ce au de facut doamnele cand raman gravide si au probleme la locul de munca dar mai ales ce drepturi trebuie sa stie ca au dar si ce drepturi obligatii au si tati atunci cand aleg sa intre in concediu pentru cresterea copilului.
Concediu maternal este asadar o necesitate chiar daca unele mame nu vor sa-l tina. Nu de putine ori se intampla ca in timpul concendiului maternal fie ca vorbim despre perioada prenatala sau postnatala, angajatorii sa se “cam plictiseasca” de acest “beneficiu” pe care il au doamnele de pauza de 2 ani de zile si sa le gaseasca tot felul de motive in asa fel incat sa le concedieze de la locul de munca sau atunci cand se intorc sa le spuna ca nu mai exista disponiblitate pentru acel loc de munca.
Prin urmare, fiindca discutam de multe ori de familii monoparentale care se descurca greu cu un copil, drepturile angajatelor care au ramas insarcinate trebuie sa fie popularizate si cunoscute de catre doamne, in asa fel incat atunci cand raman gravide sa isi cunoasca integral drepturile iar atunci cand un angajator vrea sa savarseasca un abuz la adresa lor, sa il recunoasca si sa il poata contesta corespunzator in instanta de judecata.
Pe langa concediul de maternitate , statul sustine si prin Indemnizația de maternitate, viitoarele mamici. Valoarea indemnizatiei de maternitate se face printr-un calcul indemnizatie maternitate si este o formă de sprijin financiar acordată femeilor în perioada în care se află în concediu de maternitate. Pentru a calcula indemnizația de maternitate, sunt luate în considerare mai mulți factori, printre care:
- Venitul lunar al solicitantei: Indemnizația este de obicei calculată în funcție de venitul lunar al mamei înainte de a intra în concediu de maternitate. Cu cât venitul lunar este mai mare, cu atât indemnizația de maternitate va fi mai mare.
- Durata concediului de maternitate: Indemnizația poate fi acordată pe o perioadă determinată de timp, care poate fi în general între 126 și 156 de zile, în funcție de legislația în vigoare în țara dumneavoastră.
- Plafonul stabilit de stat: În unele țări, există un limită maximă stabilită de stat pentru indemnizația de maternitate.
De asemenea, atunci cand sunteti concediate de la locul de munca in timpul concediului prenatal sau postnatal, trebuie sa stiti ca aveti dreptul de a contesta aceasta masura in instanta de judecata.
Sa incepem!
Nu stiti cand si cate zile de concediu maternal puteti sa va luati? Ati fost concediata de la serviciu in perioada maternala? Aveti probleme cu angajatorul care pune presiune pe dvs.? Completati formularul!
Ce înseamnă concediul de maternitate, cum este reglementat și când este acordat si pe ce perioada se poate lua concediu maternal?
Concediul de maternitate este acel concediu pe care doamnele il primesc inainte de nasterea copilului dar si pentru o perioada imediat de dupa, denumit concediu pentru lauzie.
Astfel, in ceea ce priveste regelementarea concediului de maternitate, trebuie sa avem in vedere ca acesta este reglementat de mai multe acte normative insa baza legala o constituie ordonanța de urgență 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate unde in art. 23.
Se arata in acest articol de lege si care sunt conditile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a putea primi legal un concediu de maternitate si mai ales care este intinderea lui.
Concediul şi indemnizaţia de maternitate asa cum aratat se regasesc in art. 23 din ordonanța de urgență 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:
(1)Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Practic, tragem concluzia ca poate fi fi luat acest concediu pentru o perioada de aproximativ 4 luni de zile iar el poate sa fie impartit in situatia in care o impune o anumita stare de sanatate a mamei sau a copilului, fie inainte fie dupa nastere, in asa fel incat sa fie in interesul superior al copilului si al mamei.
Cititi toate informatiile de ultima ora din drept:
Poate fi impartit concediul maternal in parti egale pentru cele 126 de zile sau poate fi luat si mai devreme de nastere cu 63 de zile si mai mult cu 63 de zile dupa nastere?
Acele zile concediu maternitate pot fi impartie sub mai multe forme: Art. 24 din aceeasi ordonanta de urgenta 158/2005 lamureste acest lucru si exact cum am indicat si mai sus, concediu maternal poate fi impartit si in alte proportii, in functie de mai multe elemente:
Regula este ca un concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2)Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3)Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4)În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Care este valoarea indemnizatiei de maternitate?
Art. 25 ordonanta de urgenta 158/2005 arata ca vor fi luate in calcul veniturile din ultimele 6 luni de zile la un total de 12
(1)Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2)Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Cititi si :
Concediul de risc maternal – Cât timp durează concediul de maternitate obișnuit, dacă există posibilitatea de prelungire și sub ce condiții?
Concediul de risc maternal este acel concediu ce se poate lua si in afara concediului meternal efectiv si asta presupune ca daca vom aduna cele 126 de zile pre si posnatal vom observa ca mai avem inca 120 de zile pentru acest concediu de risc maternal:
Art. 10 Ordonanță de urgență 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă arata ca:
(1)În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9 alin. (2), salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a)înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b)după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, până la 3 ani.
Art. 10
(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Concediul de maternitate în România: Drepturi și Beneficii / Obligatii
Cand vine vorba despre drepturile gravidelor, este esential sa le stiti. Orice mama are drepturi mai multe sau mai putine si asta in functie de perioada de cotizare si aici ma refer la cele care sunt in campul muncii de 12 ani fiindca veniturile pe ultimele 6 luni de zile vor fi avute in vedere la stabilirea indemnizatiei de plata.
Astfel, trebuie sa stiti ca beneficiati de :
- concediu de risc maternal daca situatia dvs. ori a copilului o impune;
- concediu maternal;
- concediu de lauzie;
- concediu de crestere copil ce poate fi in cazuri speciale de pana la 3 ani de zile(atentie indemnizatia de crestere copil poate fi poprita).
Avand in vedere ca am discutat in prezentul articol in mod centrat despre concediu de maternitate, nu se mai impune sa deviem si la ceea ce ar insemna indemnizatia de crestere a copilului care este reglementata de catre un alt act normativ (Conform OUG 111/2010) si practic face parte din concediul ce urmeaza dupa concediul de maternitate si lauzia aferente ce se intinde pana la 45 de zile dupa nastere.
In acelasi timp trebuie sa spunem ca in aceasta perioada nu aveti dreptul sa prestati munca la locul dvs. de munca si nici nu puteti genera venituri din alte activitati fiindca altfel riscati sa vi se impute restituirea sumelor de bani pe care i-ati incasat cu titlu de indemnizatie maternala.
Concediul paternal – Are dreptul tatal sa-si ia un concediu paternal?
Putini tati stiu ca exista si concediu paternal. Adica si tatal poate sa ii ceara angajatorului sau ii aprobe concediul paterna pentru a se ocupa de copil la nasterea acestuia.
Astfel, art. 2 din Legea 210/1999 Legea concediului paternal arta ca
(1)Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare.
Mai mult de atat, daca tatal are cursuri de puericultura, poate obtine 15 zile de concediu platit de catre angajatorul sau.
Poate fi concediata o mama aflata in concediu maternal?
Inainte de a merge mai departe trebuie sa avem in vedere ca o mama aflata in concediu de maternitate, IN ANUMITE CAZURI poate fi concediara. Desi legea aduce niste interdictii foarte clare in ceea ce priveste concedierea femeilor gravide si asa arata Ordonanță de urgență 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă art. 21 , totusi exista practica CJUE care schimba socoteala:
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b)salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c)salariatei care se află în concediu de maternitate;
d)salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, în vârstă de până la 3 ani;
e)salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi cu afecţiuni intercurente, pană la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2)Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a dizolvării sau falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Tragem astfel concluzia ca pot fi cocnediate mamele aflate in concediu maternal si crestere copil daca firma se inchide insa asa cum este textul de legel redactat se pare ca aceasta concediere este posibila si daca motivele invocate in decizia de concediere NU TIN de starea femeii gravide.
Mai mult, CJUE învestită cu această întrebare preliminară si anume “daca in procedura concedierii colective se poate sau nu concedia o femeie insarcinata” a statuat că:„ atunci când decizia de concediere a fost luată pentru motive care au legătură cu starea de graviditate a lucrătoarei interesate, ea este incompatibilă cu interdicția de concediere prevăzută la articolul 10 din această directivă.
În schimb, o decizie de concediere adoptată în perioada de la începutul sarcinii până la finalul concediului de maternitate, pentru motive care nu au legătură cu starea de graviditate a lucrătoarei, nu ar fi contrară art.10 amintit, cu condiția însă ca angajatorul să prezinte în scris motive bine întemeiate pentru concediere și ca respectiva concediere să fie permisă de legislația și/sau de practica națională în materie.
Rezultă că, motivul sau motivele fără legătură cu persoana lucrătorului pentru care sunt efectuate concedierile colective, în sensul art. 1 alin. (1) din Directiva 98/59, intră în sfera cazurilor speciale care nu au legătură cu starea lucrătoarelor, în sensul art. 10 pct. 1 din Directiva 92/85. ”
Având în vedere considerațiile care precedă, art. 10 pct. 1 din Directiva 92/85 trebuie interpretat în sensul că nu se opune unei reglementări naționale care permite concedierea unei lucrătoare gravide ca urmare a unei concedieri colective, în sensul art. 1 alin.l (1) lit. (a) din Directiva 98/59.
Concedire,neacordare concediu maternitate sau neprimirea angajatei care a nascut, dupa 2 ani, pe locul de munca pe care il avea?Ce poate sa faca o mama care are drepturile incalcate?
In aceasta situatie angajatorii trebuie sa stie ca au de-a face cu ITM-ul si nu numai. Sunt amenzi contraventionale ce sunt date acestor persoane dar in acelasi timp discutam si despre faptul ca in instanta de judecata ar putea fi obligati sa plateasca despagubiri majore pentru o asemenea incalcare a drepturilor ce deriva din concediul de maternitate dari si de paternitate.
Avand in vedere aceste aspecte, in functie de situatia in care va aflati, important este sa luati legatura cu un avocat specializat in dreptul prestatiilor sociale sau dreptul muncii si ca atare sa va formulati apararea si motivele pentru a va apara drepturile.
Nu uitati, mamele si femeile gravide in Romania, sunt protejate. Nu va lasati abuzati si cunoasteti-va drepturile!!
Av. Dr. Cuculis Adrian
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o intrebare. Sunt angajata la stat momentan in concediu de risc maternal. Recent mi s-a oferit un contract de colaborare ( eu avand PFI) cu un cabinet privat. intrebare e : e legal sa lucrez in timpul concediului de risc cu contract de colaborare la
privat prin PFI?
Bună ziua.in timpul concediului de indemnizatie de creșterea copilului am deschis o firma de inteprindere individuala pe o perioada de 5 luni.am realizat venit doar 1 luna și jumatate.⁷ tot în aceasta perioada am nascut al 2 lea copil.primul nu a împlinit vârsta de 2 ani când s.a nascut cel mic.cum se calculeaza indemnizatia la al 2 lea copil?se ia in calcul perioada de venit sau perioada în care a fost deschisa firma?
Bună ziua! Sunt însărcinată în 24 de săptămâni . Data probabila a nașterii este 6.01.2025, dar voi face cezariana și voi naște pe la sfârșitul lunii decembrie. Sunt angajata și nu știu cum sa procedez cu luarea concediului prenatal. Angajatorul mi a spus ca am 80 de zile de co de odihna neluat și ar putea sa ma bage de pe 7 octombrie pana pe 15 decembrie in co de odihna apoi prenatal. Menționez că doresc să intru și în creștere copil. Cum ma sfătuiți sa fac? Nu țin neapărat sa folosesc toate zilele de concediu de odihna. Mi s a spus ca as ieși mai bine la bani dacă as întra în cel de odihna. Va rog frumos sa ma ajutați. Mulțumesc anticipat!
In orice caz, trebuie anuntat angajatorul si trebuie facuta cerere in acest sens. Cu bine. av. Cuculis 0722298011