Sunteti mostenitorul unei averi insa asupra ei nu exista acte de proprietate?
Asta inseamna ca va puteti consolida dreptul de proprietate in calitate de mostenitor prin invocarea uzucapiunii.
Evident, la momentul la care se deschide succesiunea, adica concomitent cu momentul la care defunctul trece in nefiinta, odata cu dezbaterea mostenirii, notarul public, poate consemna existenta unor acte de vanzare cumparare pentru anumite bunuri sau chiar chitante de mana pe care ulterior, mostenitorii le pot folosi pentru a uzucapa, folosindu-se de jonctiunea posesiilor.
De asemenea trebuie sa aveti in vedere si faptul ca daca bunul imobil pe care l-ati descoperit ca fiind in patrimoniul defunctului, nu a mai fost stapanit, se poate invoca si de catre cei ce l-au stapanit o uzucapiune impotriva mostenitorilor si atunci se schimba raporturile de putere in sensul ca o uzucapiune contra mostenitorilor poate fi ceruta in instanta.
Astfel, tema de astazi trateaza in mod exhaustiv, cele doua situatii antagonice insa in acelasi timp atat de inrudite:
- Uzucapiunea contra mostenitorilor pe de-o parte ;
- Invocarea uzucapiunii in cazul mostenitorilor defunctului.
Sa incepem!
Ce fac daca sunt mostenitor al unui defunct iar defunctul nu avea acte pe imobilul pe care l-a lasat in urma lui?
Estimated reading time: 7 minutes
In principal, invocarea uzucapiunii in cazul in care avem mostenirea prin uzucapiune, se poate face de catre succecsorul in drepturi, respectiv de catre cel care are vocatia sa mosteneasca.
EXEMPLU de mostenire si invocarea uzucapiunii mostenitorului:
Astfel, luam exemplul defunctului A) care in urma decesului sau , se gasesc in posesia lui in imobilul casa la curte, de catre copilul acestuia, chitante de mana prin care cumparase terenul si casa unde a locuit vreme de 30 de ani.
Prin urmare, mostenitorul lui A) dupa deschiderea si dezbaterea mostenirii se adreseaza instantei de judecata, solicitand ca pe baza acestor chitante gasite in posesia lui A) sa opereze o uzucapiune mostenitori si astfel sa stabileasca instanta de judecata ca succesorul lui A) este proprietar asupra imobilului lasat in urma de catre acesta.
Practic, A) mosteneste dreptul de a se adresa instantei ce o cerere de uzucapiune mostenitori si invoca daca este cazul si jonctiunea posesiilor in cadrul uzucapiunii solicitate in calitate de mostenitor.
Jonctiunea posesiilor presupune folosirea posesiei trecute a fostului posesor, respectiv a defunctului A):
Definitia jonctiunii posesiilor, institutie de drept ce poate fi folosita pentru o mostenirea prin uzucapiune.
Joncţiunea posesiilor(1) Fiecare posesor este considerat că începe în persoana sa o nouă posesie, indiferent dacă bunul a fost transmis cu titlu universal sau particular.
(2) Cu toate acestea, pentru a invoca uzucapiunea, posesorul actual poate să unească propria posesie cu aceea a autorului său.
Cititi si :
Stapanirea de catre unul din mostenitori a unui bun succesoral.
Practic, daca unul dintre mostenitorii defunctului are in posesie un anumit bun imobil, lasat sa-l stapaneasca chiar de catre proprietar, nu se aplica uzucapiunea mostenitorilor defunctului, astfel , uzucapiune intre frati spre exemplu nu este aplicabila.
In schimb mostenirea prin uzucapiune este o posibilitate ce poate fi antrenata in mod clar.
Insa, daca unul dintre frati spre exemplu considera ca pe baza unui act , stapaneste ca un proprietar acel imobil, la decesul defunctului daca unul dintre mostenitori solicita impartirea acelui imobil in calitate de comostenitor, atunci poate fi invocata uzucapiunea contra mostenitorilor.
Cautati un avocat specializat in uzucapiune?
Stapanirea de catre unul din mostenitori a unui bun succesoral. Intervertirea posesiei. Intervertirea posesiei.
Daca posesia in cazul succesiunii si a uzucapiunii invocate de catre mostenitori, a fost una precara sau una viciata, totusi se poate dispune intervertirea acesteia dupa cum urmeaza:
Intervertirea precarităţii în posesie(1) Intervertirea detenţiei precare în posesie nu se poate face decât în următoarele cazuri:
a) dacă detentorul precar încheie cu bună-credinţă un act translativ de proprietate cu titlu particular cu altă persoană decât cu proprietarul bunului;
- spre exemplu in caz de uzucapiune, mai multi mostenitori, ajung sa tranzactioneze un bun imobil insa in esenta nu cel care a stapanit bunul este si proprietarul, atunci se considera ca acel mostenitor poate uzucapa desi posesia a fost viciata sau era precara;
b) dacă detentorul precar săvârşeşte împotriva posesorului acte de rezistenţă neechivoce în privinţa intenţiei sale de a începe să se comporte ca un proprietar; în acest caz, intervertirea nu se va produce însă mai înainte de împlinirea termenului prevăzut pentru restituirea bunului;
c) dacă detentorul precar înstrăinează bunul, printr-un act translativ de proprietate cu titlu particular, cu condiţia ca dobânditorul să fie de bună-credinţă.
Vedeti si :
Se poate invoca uzucapiunea intre mostenitori?
Da, uzucapiunea se poate invoca intre mostenitori sau mai ales o uzucapiune intre frati este posibila .
Uzucapiune intre frati stabilita doar in anumite conditii.
In ce conditii puteti uzucapa daca sunteti mostenitor? Care sunt elementele pe care trebuie sa le indepliniti?
Legea cere câteva condiții pentru a fi aplicabilă uzucapiunea intre mostenitori:
– Să nu fie vorba de bunuri imobile inalienabile (ce nu se pot transmite între persoane fizice, nu pot face obiectul unei tranzacții civile). Practic bunurile din proprietatea statului nu pot fi uzucapate daca ele se afla in proprietatea pubica; Proprietatea publica NU se uzucapeaza;
– posesia să aibă cele 2 elemente componente și anume pe cel material – corpus – şi pe cel psihologic, intenţional – animus.
Practic, posesorul are efectiv în folosință un imobil (are corpus-ul) dar are și un comportament similar unui proprietar , adica se comportă ca și cum imobilul ar fi al lui și nu se comportă ca și cum ar deține terenul pentru alticineva ori că l-ar deține cu un alt titlu (de ex de chiraș, de locatar, de comodatar, etc), are așadar la nivel intențional/psihologic o atitudine și un comportament de proprietar (animus-ul), adica el are certitudinea ca lucrarile facute la acel imobil il recomanda ca find proprietar;
– posesia să fie utilă, deci neviciată. Viciile posesiei sunt discontinuitatea (folosința imobilului cu intermitențe anormale, și nu în mod continuu), violența (când posesia este dobândită sau conservată prin acte de violență fizică sau morală, violențe neprovocate de alte persoane) și clandestinitatea ( posesia se exercită în mod obscur astfel încât nu se poate cunoaște în mod clar). Viciile nu anulează posesia ci suspendă temporar cursul termenului de uzucapiune, pe timpul cât respectivul viciu durează.
– posesia să curgă neîntrerupt
Pe vechea legislație exista un termen de 30 de ani, și un alt termen de 10-20 de ani.
Din 1 octombrie 2011, dată la care a intrat în vigoare Noul Cod Civil ce reglementează uzucapiunea în mod diferit de vechea legislație, termenul de uzucapiune este de 10 ani, astfel că de la această dată curge noul termen de uzucapiune de 10 ani, termen ce va fi împlinit (dacă va curge neîntrerupt) la data de 01 octombrie 2021. În anumite condiții, în actual reglementare, există și un termen de uzucapiune de 5 ani.
– legea mai prevede și anumite condiții specifice în funcție de faptul înscrierii ori neînscrierii în Cartea Funciară a posesorului ori a proprietarului.
– Uzucapiune mostenitori. Situaţia moştenitorilor unui posesor care îndeplinea condiţiile pentru a uzucapa, anterior decesului.
Uzucapiune mai multi mostenitori –
Practic acest lucru inseamna ca defunctul avea vocatia necesara pentru a uzucapa insa de esenta inainte de a apuca sa faca aceasta cerere de uzucapiune, a decedat.
Evident ca pe baza jonctiunii posesiilor despre care am scris si mai sus, se poate uzucapa un imobil, de catre mostenitorii defunctului care fusese posesor fie de buna sau rea credinta, in functie de momentul inceperii termenului de uzucapiune si astfel, mostenitorii acestuia se pot folosi de termenul pe care l-a avut defunctului in calitate de posesor, pentru a uzucapa ei, in calitate de succesori.
Uzucapiune impotriva mostenitorilor – Invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor! Este posibila?
Asa cum am precizat si mai sus, uzucapiunea in legatura cu mostenitorii poate fi folosita in ambele sensuri.
Pe de-o parte invocarea uzucapiunii de catre mostenitori pentru a-si consolida sau a consolida masa succesorala sau invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor de catre cei care vin sa culeaga activul defunctului.
Mostenirea prin uzucapiune este diferita fata de invocarea uzucapiunii pentru a infrange o mostenire si impotriva mostenitorilor.
Astfel, daca spre exemplu dobanditi de o lunga perioada de timp, un anumit bun imobil, (vedeti conditiile uzucapiunii) si apar mostenitori care vor sa intre in posesia imobilului, daca sunt indeplinite conditiile uzucapiunii, veti putea sa o opuneti si astfel sa anulati dreptul de mostenitor prin invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Bună ziua,
Foarte frumos comentariul pentru termenul Uzucapiune Moștenitori. Și eu am o succesiune după părinți decedați, deschisa de reclamanta (sora mea) în instanta și bazata pe minciuni împotriva mea din nefericire. După ce îmi obțin drepturile în bani, o sa folosesc și ce am citit de la dvs, iată de ce: în 1980 părinții și noi copiii ne-am mutat în imobilul deținut ca Proprietari de părinți. Sora mea a abandonat familia, nu a interesat-o. Eu de la varsta de 24 de ani am preluat toate responsabilitățile părinți și acum sunt un fel de proprietar dar fără acte. Urmează sa primesc Certificat de Moștenitor. Logic m-am purtat responsabil, ca și cum casa era pe numele meu. Și cum sora mea și soțul ei au avut comportament negativ fata de părinți și de mine, logic ca am drept sa cer și acest mod Uzucapiune moștenire, deoarece acum realizez ca am plătit tot singura și ca din start am acest drept de a cere în justiție. Sunt 41 de ani de când stau în casa aceea, și am plătit tot de parca eu eram Proprietar. Foarte bun articolul. Am deschis imediat cartea și am găsit exact ce trebuie. Acum știu ce trebuie sa fac sa îmi dobândesc drepturile. Mulțumesc dl av.dr Cuculis Adrian
Multumesc!
Pentru un teren extravilan,care nu este în cartea funciara dar nici în titlul de proprietate al persoanei în drept,dar faptic exista,cum se poate dobândi
Se poate deschide o actiune de uzucapiune in instanta. Cu bine av. Cuculis 0722298011
Cum pot sa intrerup cursul termenului de uzucapiune ?
Am titlu pe terenuri din alt judet decat cel de domiciliu, am contract de arenda pe 3 terenuri dar nu am gasit arendas pentru alte parcele, presupun ca sunt localnici care ar gasi martori ca le au posedat si lucrat.
Terenurile nu sunt intabulate, vor fi intabulate anul viitor pe fonduri guvernamentale
Buna ziua, pai de ce ati vrea sa il intrerupeti? Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua!
Având în vedere că există trei moștenitori ai unui imobil,având fiecare dreptul prin certificatul de moștenitor la 1/3 parte din bunul menționat,se poate înainta uzucapiunea; de 30 de ani doar unul dintre cei trei moștenitori ( respectiv,mama mea)s a îngrijit de acest imobil.
Aștept răspunsul dv de specialist.
Mulțumesc,cu respect!
Din 2017 moștenesc casa părinților iar fratele o anexă cu perete comun cu casa am insistat să reparam și să refacem anexa care era efectiv dărâmată și nu a dorit a spus că nu este interesat eu am refăcut anexa și am consolidat casa am plătit impozit pe tot doar eu el nici nu știu pe unde este,pot să invoce acest motiv să pot face acte pe toată casa? Mulțumesc!
In principal daca a mostenit-o si a stapanit-o nu
Buna ziua,
In situația în care a fost acceptata succesiunea după mamă, prin declarație notarială de către descendentul direct (fiica), soțul supraviețuitor, care și el a acceptat succesiunea și care locuiește în imobilul defunctului, proprietatea personala a lui de cuius, imobil dobândit anterior căsătoriei, poate invoca uzucapiunea de 5 ani contra descendentului? Flori P. Mulțumesc
Buna ziua. Trebuie vazuta cartea funciara si situatia de fapt. Va sunam. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Bună ziua as dori sa știu dacă în urma unei succesiuni de moștenitor legal între doi frați ambi decedați iar eu fiind nepoata unuia dintre ei și unica , celălalt neavind copii cum pot fi moștenitor mulțumesc
buna ziua!
Mama mea a avut 4 frati, din care unul a fost infiat de o matusa. Total 5 copii ai bunicilor dupa mama.
Mentionez ca mama mea nu a beneficiat de nimic dupa decesul parintilor, deoarece unul din frati venea periodic la mama mea cu diverse hartii si dicutau despre terenurile parintilor lor si cu certitudine a luat semnatura de la mama mea, deoarece e a avea niste probleme de sanatate, respectiv Alzheimer si era sub tratament. Un fiu al acestui frate a venit si a facut poze de pe B.I.-ul mamei si probabil i-a mai dat sa semneze ceva.
Mama mea a decedat in 2006 si mentionez nu a luat absolut nimic de la parintii ei.Oare se mai poate face ceva? sau ce sfat imi dati. Multumesc
Sigur ca va ajutam aici. Va sunam pentru uzucapiune la numarul lasat. Cu bine. av Cuculis 0722298011
Bună ziua ,dacă există o casă și teren pentru care o persoană (nepot )locuiește în ea de când sa născut și plătește impozit pentru ea de 20 de ani (dar pe numele bunici )succesiunea după străbunici nu este făcută și ar exista 3 moștenitori dar care de 20 de ani (15 ani bunica )nu mai locuiesc la adresă se poate cere uzcapciune(se poate da de la primărie hârtie prin care se recunoaște că nepotul a plătit impozit și a lucrat pământul în perioada asta plus a renovat casa ).Vă mulțumesc pentru răspuns.
Vecinul meu a ridicat un zid din beton pe limita proprietatii. Intentiona sa faca o constructie, dar in urma sesizarii mele, la Primarie, a oprit lucrarea. Primaria mi-a trimis raspuns ca vecinul are la dispozitie 90 de zile pentru a intra in legalitate, in caz contrar trebuie sa demoleze acest zid. Cele 90 de zile au trecut si zidul de 2 metri inaltime,este tot acolo. Vecinul nu intentioneaza de bunavoie sa il demoleze. Va rog frumos sa imi spuneti, cine ar trebui sa ii impuna demolarea. Sau ce trebuie sa fac eu in continuare pentru ca acest zid, construit ilegal, sa fie demolat. Menitonez ca sunt un om de conditie modesta, nu am posibilitati materiale pentru a-mi angaja un avocat si a merge in judecata.
Va multumesc!
Mama mea și încă 3 frați ai ei dețin fiecare 1/4 dintr o casă. Toți sunt decedați. Menționez că unul dintre ei a conviețuit în casă părintească alături de sora lui (mama) nefiind căsătorit și neavând copii. Restul fraților fiind căsătoriți în altă parte. Împărțirea în 1/4 pentru fiecare a fost făcută în anul 1984 după decesul bunicii mele. Acești frați sau copiii lor nu au participat cu nimic la întreținerea bunicii cît a trăit, și nici la întreținerea casei de mai bine de 50 ani. Ce po face pentru a putea intra in legalitate și a putea renova casa?
In primul rand mergeti la notar pentru dezbarea succesiunii. Daca nu se poate fiindca unii dintre ei nu vor, deschideti actiunea in instanta. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna seara.Ma numesc Maria am dezbatut succesiunea dupa tata in 1983fiind mostenitori mama si noi 8 frati .de 40 ani plateste impozit mama si noi mama a decedat acum 3 ani am ramas eu cu impozite si intretinere casa cum pot deveni proprietar daca noi o intretinem de 40 ani?fratii nu dau interesat deloc in 40 ani
Bună ziua,
As dori o consultație la dvtra la cabinet ,eu sunt de cealaltă parte a discuției privind uzucapiunea,
Mulțumesc.
Va ajutam cu siguranta. Cu bine. av .Cuculis 0722298011
Buna ziua!
Având în vedere că există trei moștenitori ai unui imobil,având fiecare dreptul prin certificatul de moștenitor la 1/3 parte din bunul menționat,se poate înainta uzucapiunea; de 30 de ani doar unul dintre cei trei moștenitori ( respectiv,mama mea)s a îngrijit de acest imobil.
Aștept răspunsul dv de specialist.
Mulțumesc,cu respect!
Buna ziua. Am vazut ca ne-ati lasat si un nr. de telefon pentru a initia un demers de uzucapiune. Revenim la dvs. si daca este posibil va si programam la birou. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Suntem trei frați.Parintii au decedat.Aveau un imobil compus din casa și teren înscris la financiar cu chitanță de mana.Cand au murit părinții eu le am cumpărat locurile de veci,le-am zidit,am contribuit la înmormântare.Tot după moartea lor am plătit impozitul restant pe 4 ani pe imobilul părinților. După înmormântarea părinților cele doua surori au rămas în casa părinților și treptat au început sa nu mi mai dea voi sa întru în curtea părinților : au manifestat acte de violenta fizica și verbala; exista și dosare penale împotriva lor.Apoi la un an de la moartea părinților au introdus în instanta un proces de uzucapiune invocând ca ele au stăpânit imobilul și ca eu nu am nici un drept.Au invocat ca nu am acceptat succesiunea ! Am intervenit în acest proces încă de la început: am depus chitanțe de achitare a impozitului pe 4 ani, am luat din curtea părinților o betoniera ,am depus actul cu cumpărarea locurilor de veci pentru părinți. Am drepturi egale ca și ele de moștenire în aceasta situație?
Buna seara.
Va rog sa aveți amabilitatea să-mi spuneți dacă o persoană în vârstă de 94 de ani, fiind cu un început de Alzheimer, (in sensul că acum spune ceva, pentru că apoi sa se schimbe sau sa nu recunoască faptul respectiv), poate sa înstrăineze un imobil, in plus sa nu știe ce a făcut cu un actul respectiv?
Poate sa transfere dreptul părții sale de proprietate după succesiune unei terțe persoane?
Și ce este de făcut în cazul în care acest vârstnic (fiind și dependent de alcool), nu dorește să se mute la copiii dar, dorește sa înstrăineze terenul, unui stra, stranepot deoarece vine mai des la acest bătrân, având și mașina, si, urmărind și un interes material de a-i lua imobilul în care locuiește, copii neputând să se deplaseze la aceasta distanță de 300 km având probleme de alta natură.
Menționez că eu, in calitate de fiica, am doi copii și mai exista inca 2 copii ai sorei mele , aceasta fiind decedată.
Va mulțumesc.
Cu respect.
R. P.
Mulțumesc mult pentru informațiile utile. O sa apelez la bunăvoință dumneavoastră cât de curând, in rezolvarea unor probleme juridice ,
deoarece am nevoie de sprijinul unui avocat , și, cred că sunteți
persoana potrivită.
Va mulțumesc.
Cu respect,
Rodica P.
Bună ziua…vrem să cumpărăm o casă la țară dar nu reușim pentru ca au probleme cu actele nu este făcută succesiunea și pe cartea funciară apar cateva persoane si din ani 1902-1937 pe langa cei care vor sa vândă…ce ne sfătuiți să facem am uitat sa specific persoana care vrea sa vândă stă în Italia si ar vrea sa ne faca procura prin ambasada sa putem sa ne ocupam noi cu actele…va rog ajutatine ce sa face ce pași sa urmam…
Bună ziua.Aș dori să stiu dacă parinții mei ar pute-a ciștiga dreptul de proprietate prin uzucapiune pe terenul primit de la părinții lor teren care il lucrează de 30 ani il au trecut in registrul agricol plătesc impozit pe el.Menționez că nu s-a dezbătut mostenirea.
Dacă se poate care sunt pașii de urmat.
Vă mulțumesc.
In baza carui act l-au stapanit?
Hristos a înviat!! Domnule avocat. Am îngrijit pe bunica mea 15 ani .apoi a decedat ..Cu acordul fiicelor bunicii am ramas in casă bunicii ….In timpul vietii bunicii am ridicat alta casă în acesta curte ..toate autorizațiile făcute pe numele bunicii…. Bunica nu a avut niciodată act de proprietate pe această curte .casa … Acum doresc sa bag gaze . Dar de la primărie nu.mi dau voie ca nu am carte funciară și nici cadastru pe numele meu …. Eu locuiesc in aceasta casă cu familia mea și copil de peste 30 ani ….. Pot sa deschid proces ptr uzacapaciune prin care sa pot face acte pe numele meu …. Detin acte de renunțare la moștenire de la toate rudele ..mai putin de la fiica uneia dintre fiica bunicii care a decedat …dar care spune că nu are nici o pretentie si va renunța si această în instanță
Adevarat A Inviat! Puteti solicita o eventuala uzucapiune acolo. Sunati-ne la 0722298011
Ce soluție i mi sugerați la următorul aspect:am fost două surori,în urma decesuli mamei noastre la dezbaterea succesiunii atât sora cât și tatăl meu a cedat în favoarea mea,la decesul tatălui cealaltă jumătate de proprietate(casa si336mp teren) s au împărțit între a doua soție a tatălui meu și noi.A două soție a tatălui meu mi a făcut act de donație .Sora mea a decedat acum 11 ani ea având 2 copii care nu doresc sa facă succesiunea după decesul mamei lorspunand ca nu au timp și ma imputernicesc pe mine sa o fac.Eu stăpânesc proprietatea platesc impozitele și o întrețin. As dori sa o instrainez dar ma lovesc de faptul ca nu au făcut nepoții succesiunea.Cu respect va rog dacă puteți sa mi dați o soluție ce cale sa urmez.Multumesc anticipat.
Atunci se poate provoca dezbaterea succesiunii. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,tatăl meu a decedat acum 5luni noi suntem 3frati din 2casnicii diferite,eu fiind doar după tată sora cu ei!zilele trecute am primit o înștiințare că aș fi pârâta într-un dosar în care se cere uzucapiunea tatălui și joctiunea posesiilor de către fratele meu!daca eu nu depun întâmpinare la judecata in cele 25 de zile mai am dreptul la ceva din bunurile lăsate de tatăl meu sau rămâne proprietar doar fratele(reclamantul)???va mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Bună ziua as dori sa știu dacă în urma unei succesiuni de moștenitor legal între doi frați ambi decedați iar eu fiind nepoata unuia dintre ei și unica , celălalt neavind copii cum pot fi moștenitor mulțumesc
Buna ziua. Puteti mosteni de la tatal dvs. si depinde cine a murit primul, fratele sau tatal dvs. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Nu există nici un act.Părintii au impărțit terenul fiecărui copil cum au crezut ei ,fiecare copil la trecut la primărie la registrul agricol pe numele său ,a plătit impozit și s-a comportat ca si cum era proprietar.Aceasta intimplinduse acum 30 ani.
Părintii meu ar pute-a cistiga dreptul de proprietate prin uzucapiune.Nu sa dezbătut mostenirea.
u există nici un act.Părintii au impărțit terenul fiecărui copil cum au crezut ei ,fiecare copil la trecut la primărie la registrul agricol pe numele său ,a plătit impozit și s-a comportat ca si cum era proprietar.Aceasta intimplinduse acum 30 ani.
Părintii meu ar pute-a cistiga dreptul de proprietate prin uzucapiune.Nu sa dezbătut mostenirea.
Bună ziua!
Daca de 30 de ani plătesc taxe pe un loc de veci și am chitanțe pe numele meu,pot deveni proprietarul acestui bun,daca mai sunt și alți moștenitori ai proprietarului defunct?
Buna ziua, as avea si eu o intrebare, daca se poate sa ma ajutati? Unchiul meu a trait in concubinaj 30 de ani iar casa respectiva a fost a doamnei cu care era. Amandoi sunt decedati acum si eu subt singura nepoata. Ei nu au avut copii.
Intrebarea mea este, eu am dreptul la ceva din partea unchiului, in conditiile in care nu mai exista alti mostenitori? Va multumesc, o zi buna
Am uitat sa specific faptul ca actele de proprietate sunt in posesia unor fini de ai doamnei.
Bună domnule Avocat,
Mama a decedat în 2013. A fost căsătorită cu un cetățean străin care nu a dorit sa vina în România pentru dezbatere succesiune. Am fost nevoit sa deschid acțiune în instanta pentru dezbatere moștenire. Patrimoniul a fost un apartament dobândit în afara căsătoriei la care am drept cota 1:1 și un teren ( dobândit în timpul casatoriei) care a fost împărțit între mine și dansul conform Legislației . Practic și teoretic s-a dat hotărâre judecătorească în mod just. Doar ca nu am mai reușit sa iau legătura cu dansul și nici nu s-a prezentat la nici un termen . În 2016 s-a dat hotărârea. Partea lui a “rămas în aer” nu si-a mai revendicat nimic ,iar eu anual plătesc impozitul pe teren pe suprafața totală. Am absolut toate actele de la terenul achiziționat. Având în vedere ca dansul nu si-a mai solicitat nici o pretenție și nici nu mai cunosc faptul de existenta lui cum pot întregi suprafața totală a terenului sa devin proprietar pe aceasta cota 1:1 ?
Cert este ca nu discutam despre o uzucapiune aici. Trebuie sa vad neaparat hotararea instantei. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua!Am cuparat un teren de la o persoana care a murit inainte de a face actele,bani ia primit dar nu avem nici un document justificativ.,doar ne a dat actul de proprietate si cadastrul pe care le am facut impreuna.Mentionez ca persoana nu a avut copii,dar mai are niste frati in varsta.Se poate cu vecini din stanga si dreapta terenului ptr.ca ei stiu toata situatia noastra.Si ei la randul lor au cumparat terenul de la aceiasi persoana dar cu 4 luni inaintea noastra.Terenul este cumparat in anul 2000.Ce este de facut?
Daca nu aveti niciun contract facut nu puteti face nimic
Buna ziua.Am construit o casa pe terenul parintilor.Toate actele sunt pe numele lui ptr ca la acea vreme aveam buletinul expirat.Ce pot face sa devin proprietar.Mai am 2 surori si nu vreau sa ma trezesc ca vor parte la casa pe care am construit-o eu.
Buna siara am cumparat acum16 aniun teren 1400m dar pi cartea funiciara300 sin fara acte am construit o casa si acuma intre mine si vecin au venit un propriettar care dizbate mostenirea lui bunicului si vrea sami ia terenul puate sami dari.e casa va multumesc
Prin uzucapiune? Mi se pare ca nu ar avea cum fiindca nu are posesie utila. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua!Am și eu o nelămurire. În urma decesului soacrei mele ,soțul,cumnatul și socrul au dezbătut succesiunea și au păstrat fiecare partea lui.Socrul nea făcut acte pe partea lui,iar cumnatul a rămas cu partea lui și este trecut și în cartea funciara.El nu a mers la primărie sa și facă rol și sa plătească impozit iar noi am plătit impozit de 20 de ani.In tot acest timp am fost păcăliți de nenumărate ori sa I dam diferite sume de bani,sa ii facem gard din fier la strada…ca ne va semna.Va întreb:dacă numai noi am plătit impozit,am renovat toată casa și am adus îmbunătățiri ca și cum totul ne aparține,avem vreo șansă să îl excludem din posesie?Va mulțumesc anticipat!
Bună ziua, mama mea are în grijă un teren cu o căsuță bătrânească rămasă de la tatăl ei mai mult de 10 ani la care a plătit dările la stat. Ea mai are și doi frați decedati care au avut la rândul lor copiii. Ar putea să câștige dreptul de uzucapiune dacă nepoții ei din partea fraților nu vor să dezbată moștenirea?
DOMNULE AVOCAT,am rugamintea sa-mi precizati daca pot face cerere de uzucapiune in sensul de a reusi sa fac intabularea si implicit sa fie trecut in cartea funciara imobilul -casa si teren in comuna PIETROSANI, judetul Arges, prevazut in hotararea judecatoreasca din 1991 care prezinta urmatoarea situatie reala prevazuta si in aceasta hotarare judecatoreasca in sensul ca imobilul casa avea 5 camere la data hotararii judecatoresti,data cand prin tranzactie am dat unei nepoate(fica sorei mele)una camera de 16 mp.si ulterior hotararii judecatoresti,eu am mai contruit o camera in cadrul casei vechi, am pus in toata curtea de 300 mp. mozaic si marmura, am platit impozitul pe intraga casa an de an,deci nu am nici o datorie in prezent. Problema este ca din 1991 data la care prin instanta s-a facut tranzactia in mod amiabil dar niciodata in acest timp de peste 30 an nepoata nu a dat pe la mine sa vada camera cei s-a atribuit si sa ajute sa renovez totul ca in timp casa se ruineaza si pentru conservare ca eu doresc sa stau in casa este necesara renovarea ei ( interior si exterior) dar nu pot face intabularea fiindca nepoata se opune desi nici-o contributie nu a avut timp de 30 ani, Intrbarea este : daca nepoata nu a dat in perioada de peste 30 ani pe la casa respectiva la care detin 5 camere si ea are o singura camera si este de rea credinta, razbunatoare si nu vrea sa semneze masurarile cadastrale pe exteriorul intregii case si a terenului gradinii de 2400 m.p.pe care eu il detin si este precizat in hotararea judecatoreasca din 1991, pot sau nu prin cerere de uzucapiune sa obtin eu camera nepoatei si sa fac reparatiile necesarela intreg imobilul si totodata sa intabulez si totul sa fie al meu trecut in cartea funciara. Eu sunt fiul parintilor care au decedat de pese 34 ani si am mai facut multe imbunatatiri la casa si gradina in timp ce nepoata nu a dat pe acolo peste 30 ani si desi manifesta negligenta totala si rea vointa nu pot sa intru in legalitate ca orce om corect.
Va multumesc mult si va sunt recunoscator daca imi dati un raspuns in acest sens
prof. Georgescu Iosif Sever,
Pot invoca uzucapiunea in calitate de mostenitor ,,avand rol unic in regiistrul agricol .patrimoniu cu faxe si impozite platite la zi ?
Bună ziua.Tatăl meu detine un teren de la parinti din 1990 nu este dezbătută moștenirea (unii din frati sunt decedați ,nepotii nu doresc.) Terenul este cultivat in fiecare an ,este trecut la registrul agricol pe numele tatalui meu ,plătește impozit pe el.
Prin uzucapiune ar putea să primească titlu de proprietate?
Dacă da care sunt procedurile?
Mulțumesc!
Daca s-a indeplinit termenul de uzucapiune, da
Buna ziua,
mama mea a decedat in 2020 iar eu sunt unica mostenitoare (unicul copil, tata decedat). Inca nu am facut succesiunea, dar urmeaza. In timp ce era bolnava, mama a lasat pe cineva sa ne lucreze gradina la casa si le-a dat cheile de la casa, beci, etc. Eu am fost plecat in strainatate la munca, revenind din cand in cand in tara si locuind in casa. Persoanele respective au continuat sa lucreze gradina si dupa ce mama a decedat, sunt foarte saritoare, repara tot felul de chestii fara sa le cer si au inceput sa se poarte ca si proprietari: si-au pus a doua masina la mine in curte, si-au pus damigenele cu vin in pivnita, lucrurile la noi in garaj, au vopsit gardul, reparat scocul. Totul fara sa intrebe in prealabil… Mai nou, de cate ori am vrut sa repar eu ceva la casa (sa inlocuiesc o usa, sa pun termopane, etc) ei spun ca nu e necesar. Ma ingrijoreaza aceasta atitudine si situatia e sensibila. Daca le spun sa plece se vor supara. Exista riscul sa invoce uzucapiune mai tarziu daca eu stau acolo numai in concediu?
Uuzcapiunea in instanta
Parintii mei au 2 imobile ,intr unul stau ei si in altul stau eu cu cei 2 copii si sotul.Tin sa mentionez ca stau in acest imobil de 21 de ani ,am investit in casa ca tot omul platesc facturi pe numele meu in afara de impozit ca e pe numele lor dar banii ii dau eu pe impozit,Certuri scandal.anii la randul mai exact.de tot atat timp decand stau in el ,dar mai nou acum parintii mei sar la vataie la copii mei si sa le dau chirie pe anii care am stat aici ca ei vor sa vanda .Va rog sa imi dati un sfat sau o solutie xe as putea sa fac
Buna ziua, ori uzucapiune ori daca ar aparea elemente de intrerupere a posesiei , recuperare investitii. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua!Tatăl meu a decedat și mai are un frate care după moartea tatălui meu ii trebuie parte din casa!Exista un certificat de moștenitor din anul 1980 prin care au rămas singurii moștenitori !Tatăl meu a locuit în casa părintească timp de 30 ani și mi a lăsat un CF prin care se a intabulat totul pe el neexistând alte acte pe casa!Ce parte ar avea fratele lui la casa daca nu a investit nimic acolo !Pur și simplu nu l a interesat nimic !Putea sa se imburde casa!Eu sunt unica fiică a tatălui meu!
Buna ziua, printr-o jonctiune de posesii puteti uzucapa. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Bună ziua, dacă un teren a fost vândut de mama vitregă, după decesul tatălui prin declarația mincinoasă că defunctul nu avea moștenitori (aceștia fiind din prima căsătorie și majori) acel teren intra în posesia acelui cumpărător sau actul de vânzare-cumpărare poate fi spart? Cumpăratorii au invocat faptul că a trecut o perioada lungă de timp și nu mai poate fi anulat în instanță acel act
Buna ziua,
am finalizat cu greu la notar in decembrie 2017 succesiunea dupa decesul defunctei mame datorita impotrivirii sorei mele. De atunci eu nu pot intra in curte si in casa parinteasca pentru ca sora mea care locuieste acolo nu-mi permite. I-am trimis in tot acest timp 2 notificari prin executorul judecatoresc, am purtat discutii si in fata avocatului, dar degeaba.
Nu am reusit sa fac cadastru pentru ca sora se opune, in plus a disparut si un act care reprezenta in anul 1950 succesiunea dupa bunicul nostru (un Proces Verbal intocmit de Circumscriptia Financiara sector 5), iar in instanta nu am reusit sa-l refac, am pierdut procesul.
M-am ales cu un certificat de mostenitor in cote egale de 50% cu sora mea, platesc impozit pentru partea mea, dar nu pot iesi din indiviziune si nu pot nici sa-mi cedez cotele succesorale, pentru ca nu pot face cadastru, iar in curte si imobil nu pot intra pentru ca mi se interzice accesul. In aceasta situatie, sora mea poate invoca uzucapiune fiind cea care locuieste acolo? Va multumesc!
Tata a murit în anul 2020,au rămas doua imobile moștenire,un ap 2 cam ,și casa cu teren .În casa locuiesc singur din 1982,în 2008 a devenit proprietar prin uzucapiune tata,după deces frații mei au deschis pe ascuns succesiunea la notar fără să fiu citat,și au cerut casa să fie atribuită lor,pot sa deschid o acțiune de Uzucapiune împotriva fraților mei,dacă locuiesc neîntrerupt de mic copil mai exact cu părinții și frații din 1963 până în 1982 ,de când stăpânesc cu familia până astăzi casa și terenul .
Vă mulțumesc
Domnule Avocat, va rog, as dori sa-mi acordati o consultatie ,
cand timpul va permite, in direct, fata in fata ( contra cost, rezonabil). Tema : uzucapiune in indiviziune cu mostenitori necunoscuti. Cu stima
Va ajut cu drag, ma puteti suna la 0722298011
Buna ziua,eu vreau sa fac schimb de apartament cu o casa care este doar cu punere in posesie, casa,dupa moartea parintilor doamnei.
Menzione ca inca nu au trecut trri ani de la punerea in posesie.
Care ar fi solutia cea mai buna?
Va multumesc. Cu respect
Feier Ana
Bună ziua!Suntem frate și sora,despărțiți la divorț!Părinții au împărțit atunci tot ce au avut împreună!Eu am rămas cu tatăl meu,el primind ulterior un apartament in1988 de la fabrica unde lucra.El a plecat în satul natal de peste 30 ani,eu rămânând în apartament,folosindu-l ca un propietar de peste34de ani.Dupa decesul tatălui meu,sora mea dorește jumătate din apartament.Pot invoca uzucapiunea de lunga durată?Menționez că tatăl meu si-a construit o altă casă, pe care o putem împărți!
Buna ziua. Trebuie sa intelegem clar situatia de fapt si sigur ca demaram. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Bună ziua. În februarie 2011 am cumpărat un teren extravilan cu contract de mână. Tot de atunci este trecut în registru agricol la mine și implicit tot din 2011 am plătit impozitul după teren. Persoana care mi-a vândut terenul a decedat, iar pe moștenitori nu îi interesează. Ce pot face în cazul acesta pt a putea intabula terenul pe numerele meu? Pot invoca uzucapiunea? Mulțumesc!
Buna ziua, doar dupa ce facem procesul de uzucapiune. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Bună ziua!
Mama mea deține un teren agricol rămas după decesul părinților, după ce acesta a fost retrocedat.
Au fost 7 copii, din care 4 au fost împroprietariți înainte de colectivizare, iar celorlalti 3 bunica le-a dat in stăpânire câte circa o treime din ce a primit după ’90, fără nicio opoziție din partea celor 4.
Acum din cei 7 nu mai trăiesc decât mama și un frate de-al ei, dar exista moștenitori după ceilalți 5.
Mama mea deține partea ei de peste 20 de ani, a declarat terenul la primărie si a plătit impozit, iar în ultimii ani l-a dat în arendă la o asociație agricolă, deci s-a comportat ca un proprietar.
Pe teren există TP pe numele bunicii și am făcut și măsurători topocadastrale.
Nu a fost dezbătută succesiunea, nu există certificat de moștenitor.
– CUM POATE MAMA OBȚINE HJ CA PROPRIETAR LUÂND ÎN CALCUL UZUCAPIUNEA?
Mulțumesc
Buna ziua, se poate obtine insa doar in instanta de judecata. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
BUNA ZIUA AS DORI SA STIU DACA POT FOLOSI UZUCAPIUNEA
Buna ziua,
dupa decesul parintilor nostri vrem sa deschidem succesiunea -suntem trei frati dar am constatat ca pentru casa parinteasca de la tara nu avem acte/titlu de proprietate tatal nostru decedat figureaza in evidentele primariei cu casa, anul constructiei, suprafata casei; precizez ca impozitul pentru casa a fost platit an de an.
Intrebarea este cum putem dezbate succesiunea noi cei trei frati in aceasta situatie-ce documente trebuie prezentatate.
Multumim.
Buna seara! Exista un titlu de proprietate emis in 1998 pe numele bunicii mele la cererea unui frate de al mamei mele(decedat) bunica fiind decedata in anul 1971 pe doua parcele: una de 14 ari si alta de 29 ari. m-am declarat si dovedit ca mostenitoare dupa bunica cu mentiunea ca a avut 8 copii bunica. Pe ultimii 10 ani am platit doar eu impozit la primarie. Folosesc neintrerupt parcela de 14 ari din anul 2018(martori vecinii). Am discutat cu unii dintre mostenitori (19)ideea de a deschide succesiunea dupa bunica dar nimeni nu doreste sa se implice. Deoarece eu si partenerul meu lucram si dorim sa folosim terenul de 14 ari pot invoca in instanta uzucapiunea ca mostenitor, sau partenerul meu cu care lucrez acel teren? Daca da va rog in baza carei legi si cu ce trebuie sa incep? Casa nu exista este doar teren. Multumesc anticipat. Adriana
Buna seara,in calitate de unica moștenitoare legală a părinților mei,am făcut cerere la Comisia Locală pentru emitere titlui de proprietate asupra terenului în suprafață de 300mp,aferent casei de locuit în baza legii 18/1991.Comisia Locală a cerut să fac dovada că suprafața respectivă nu face parte din suprafața totală de 3,71 ha, validată pe numele moștenitorilor.Prin adeverință emisă de Primărie rezultă o locuință în suprafață de 72mp.si p anexă gospadareasca in suprafață de 52 mp.Instanta respinge acțiunea că prematur formulată. Va rog să-mi spuneți ce se poate face in aceste caz.Multumesc anticipat.
Buna ziua. Trebuie sa vedem si hotararea emisa. Puteti sa ne sunati la 0722298011
buna ziua,
Detin adeverinta legea 18/1991 , in 2020 sentinta ptr obligatia de a face intrucat nu am fost pusi in posesie, comisia locala nu doreste punerea in posesie intrucat terenul a fost vandut unui cunoscut om din zona, se pare ca vanzarea a fost intocmita de o ruda de a mea dupa ce a uzucapat terenul , eu nu am inca cunostinta de acea uzucapiune cred numai ca a fost efectuata cf legii vechi din Transilvania austroungaria si de aici noi ca mostenitori nu am fost citati. vanzarea am descoperit-o in 2021 la cadastrarea sistematica unde am contestat intinderea intrucat noi platim impozitele terenului chiar daca am fost dati afara de pe el.vanzarea cred ca sa facut prin 2004
Se pare ca vanzatorul a obtinut hotararea pe 65% din intreaga suprafata cel putin asa am observat intr-un cf la momentul cand am redactat contestatia dar in realitate suprafata este mai mare inregistrandui-o cu ocazia sistematizarii.
.Ce parere aveti, sfaturi etc
Parerea mea este sa deschideti un litigiu in instanta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Parintii au decedat in 2002 si atunci am facut succesiunea fara cadastru .in2019 am facut cadastru la casa si terenul ce reprezinta gradina casei . 800m nu au fost trecuti in actul de propritate care a fost eliberat in 1993,dar in rolul agricol 1959 1961 apare.acest teren .Raspunsul de la primarie este ca acest teren a fost retinut ca procent de corectie si numai parintii il puteau obtine.Mntionez ca acest teren este trecut la extravilan la cadastru. Va rog sa imi spuneti daca eu il pot obtine prin uzucapiune pentru ca il folosesc din 2002
titlu de proprietate bunica cumostenitori 2 fica si fiu ,,toti decedati,,,eu mostenitoare dupa tatal meu am deschis succesiune sa rezolv situatia,,tatal a intrat in posesie a terenurilorinca din1991pe are l a muncit neintreruptpina la deces cind ampeluateu posesia si n am itrerupt lucrarea terenului ,am platittoate taxele la primarie,,,,decinoi copii l am ajutat la munci tot acest timp ,,,,posesia s a facut cu acordul surorii lui,,drept dovada i a dat 2m in lumgime pentu a si largi curtea si un teren intravilan de 1250m patrati care nu a fost lucrat consecutiv si nu au platit taxe,,,,,,deci succesiunea se face intre nepoti care pina la deschiderea ei n au intrepins nimicsa revendice mai vin si cu pretentia ca vor anumite parcelr pe care tata leanominalizat si in care am investi,,,, mentionez casintem in processi observ ca sint favorizat ,,, si stie lcum samanevreze fiind o persoana cunoscuta,,,,apelez la uzucapiune ,,,am cistig am dovezi si martori care nu sint luatein calcul,,ce ma sfatuiti,,,cu multumiri
Sunt una din ficele mamei decedate si am incheiat un contract de comodat fiind una din mostenitoare pentru intretinerea unui teren ..Persoana desemnata de mine a respectat conditiile contractului ,achitand taxele si exploatand terenul .Eu pot sa obtin acest teren cu uzucapiune ?Cum sa procedez ?
Buna ziua. Daca într-o curte locuiesc doua familii și unul dintre proprietari a decedat și nu sa făcut succesiunea , celălalt proprietar poate să facă acte copiilor săi pe partea lui de casa și teren ? Va mulțumesc!
Buna ziua.
Am 2 intrebari la care nu am gasit inca un raspuns edificator, apelez la expertiza dvs.
La decesul tatalui meu in 1992 s-a dezbatut mostenirea (succesiune la Notariatul de Stat), dar nu s-a facut si partajul voluntar.
Astfel ca imobilele (terenuri agricole) evidentiate in masa succesorala au fost impartite in mod amiabil de catre cei 5 frati mostenitori trecuti in certificatul de deces, fiecare dintre noi deschizandu-si rol agricol nominal si platind de atunci an de an impozitul datorat pentru propriul teren aflat in folosinta.
Intrucat exista eligibilitate (s-au implinit 30 de ani de posesie continua si neviciata), intentionez introducerea in instanta a unei cereri de uzucapiune extratabulara pentru terenul pe care-l am in posesie.
1. Pe cine trebuie sa trec ca parat in cerere:
– UAT-ul
– unul (oricare) dintre fratii mostenitori aflati in viata?
– toti ceilalti mostenitori (fratii aflati in viata si descendentii cu vocatie la mostenire ai fratilor decedati, pentru unii dintre ei nedetinand informatii certe de nume/domiciliu)?
2. Art.1051 (3) f) din CPC precizeaza ca la cerere se va anexa si “documentaţia tehnică cadastrală a imobilului, realizată, pe cheltuiala celui interesat, de o persoană fizică sau juridică autorizată, potrivit legii”
Din moment ce terenul in cauza NU a fost niciodata inscris in Cartea Funciara, este obligatorie existenta documentatiei cadastrale la momentul depunerii cererii de uzucapiune in instanta?
Sau e suficient un plan de situatie/schita topografica, urmand ca documentaţia tehnică cadastrală sa fie intocmita ulterior Încheierii/Hotărârii Judecătoreşti, in vederea inscrierii in Cartea Funciara?
Multumesc.
Buna ziua. Pe regulile de carte funciara trebuie sa ne uitam!
Buna ziua, in urma decesului mamei a rămas un apartament. Noi suntem 3 frați din care 2 locuiesc în apartament de aproximativ 10 ani eu și 6 fratele. Sora noastră este în străinătate și numai știm nimic de ea de 5 ani . Putem uzucapa proprietatea?
Nu la 10 ani
Buna ziua, va rog, daca se poate un sfat/o lamurire
Ambii parinti decedati. Tata in 1990, s-a dezbatut mostenirea dupa tata , mostenitori mama si 3 copii.
Mama decedata in 2022. Acum dezbatem mostenirea si dupa mama, toti 3 copii ramanand mostenitori. Insa as vrea sa stiu care ar fi modalitatea ca un frate sa foloseasca casa si terenul, in conditiile in care toti doresc sa ramana proprietari. Se poate intabula certificatul de mostenitori, in grup, fara a fi dezmembrata proprietatea? Va multumesc anticipat!
Buna ziua. Daca ne vedem, putem sa stabili in mod concret. Sunati-ne va rog la 0722298011 sau pw whatzapp
Bună ziua,
Tatăl meu a decedat în 2017, am făcut dezbaterea moștenirii pe 250m pătrați așa cum erau în ordinul prefectului in 1972 iar pentru restul de 258 m pătrați am făcut uzulcapiunii .
Acum am o întrebare la dumneavoastră . Ce s-a câștigat în instanță cum se face împărțirea ținând cont că mama trăiește ?! Am înțeles că trebuie la același notar care a făcut dezbaterea moștenirii trebuie să continuăm.
Acest teren era în cadrul proprietății pe care l-au folosit din 1970 .
Mulțumesc frumos !
Tot respectul !
Buna ziua
Bunicul a murit in 1993, titlu de proprietate s-a facut in 1994 pentru terenul extravilan si intravilan, acesta fiind pe numele bunicului Acum se fac cartile funciare la primarie. Mama plateste impozit la primarie si se foloseste de pamant din 1993,. Ma intereseaza daca se poate uzucapa terenul
Mentionez ca nu s-a facut seccesiune, frati spunand ca nu au nevoie .
Cu stima
Papuc
Buna ziua. Aveti dreptul sa uzucapati. In instanta se poate initia acest demers. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua
Ma numesc Maria Marza .
Avem un teren de 2,85 ha in jud Ialomita
Mama mea a decedat pein 2023.
Fratele ei a decedat in 1997 si nu a avut bunuri.
Amndoi sunt trecuti pe titlul de proprietate teren.
Mama mea a platit impozit pe teren din 1912 si pana in 2023.
Putem obtine terenul cu UZUCAPIUNE???
Multumesc mult de tot
Buna ziua. Asa pare ca puteti uzucapa. Cu bine. av Cuculis 0722298011