Actiunea in Constatare

Actiunea in constatare – constatare clauze abuzive in contractele cu banca, actiunea in constatare prescriptiei dreptului la executarea silita si altele

Actiunea in constatare este un tip de actiune folosita in principal atunci cand nu poate fi valorificat un drept ci el trebuie prima data recunoscut, nascut pentru ca ulterior sa fie valorificat.

Actiunea in constatare are o sfera larga de aplicabilitate, motiv pentru care este si cel mai des intalnita in cazul actiunilor impotriva bancilor sau recuperatorilor de creante.

Cand se poate face o cerere in constatare in instanta – Scurte consideratii asupra admisibilitatii actiunii in constatare

1. Codul de procedura civila instituie in art. 35, teza a doua, principiul subsidiaritatii actiunii in constatare fata de cererea de realizare a dreptului, spunand ca “cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului”.

Asta inseamna ca actiune in constatare nu poate fi facuta, daca pot realiza direct dreptul meu.

Prin urmare, intre alte conditii instituite de art. 35 pr. civ., o actiune in constatare este admisibila numai daca partea nu “poate cere” realizarea dreptului sau.

De astfel, principala problema care se ridica cu privire la admisibilitatea actiunii in constatare este daca se poate sau nu introduce o cerere in realizare.

2. Dar ce inseamna ca se poate introduce o cerere in realizare? Inseamna a avea admisibila o actiune in realizare in abstract sau in concret?

Raspunsul poate fi numai unul, respectiv trebuie sa existe o actiune in realizare in concret.

Este lipsit de folos ca in mod general sa se poata apela la o anumita actiune in realizare, daca, raportat la speta concreta si avand in vedere unicitatea acesteia, actiunea in realizare nu este admisibila in cauza. De aceea, instanta trebuie sa verifice cu atentie admisibilitatea unei actiuni in constatare si sa nu o respinga ca inadmisibila decat in cazul in care, motivandu-si solutia, va prezenta care este calea in realizare admisibila in concret[1].

Articolul 35

Constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept

Cel care are interes poate să ceară constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept. Cererea nu poate fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului pe orice altă cale prevăzută de lege.

Altfel, a considera ca o actiune in constatare este inadmisibila doar pentru ca in abstracto exista o actiune in realizare inseamna a refuza judecata si a limita partii accesul la justitie.

Mai mult, din interpretarea literala, dar si logica, a art. 35 C. pr. civ., rezulta ca actiunea in realizare ce determina inadmisibilitatea actiunii in constatare trebuie sa aiba in vedere acelasi drept care s-a urmarit a fi protejat pe calea actiunii in constatare, iar nu altul.

3. De exemplu, potrivit doctrinei si jurisprudentei, actiunea prin care se solicita declararea nulitatii este o actiune in realizare, indiferent daca se intemeiaza pe un motiv de nulitate relativa sau absoluta[2].

Prin urmare, rezulta ca actiunea in constatarea nulitatii actelor de proprietate intemeiata pe art. III din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991[3] este o actiune in realizare.

Constatarea nulitatii titlului de proprietate in baza acestui text se poate cere insa doar pentru anumite cauze determinate expres de lege.

Proprietarul posesor care sufera o tulburare a dreptului sau prin acte ale unui tert ce se considera proprietar nu are la indemana actiunea in revendicare, avand posesia bunului, dar poate avea la indemana actiunea in constatare provocatorie sau, in baza Legii nr. 169/1997, actiunea in constatarea nulitatii titlului de proprietate.

Daca tertul care se pretinde proprietar nu are titlu de proprietate, ci doar adeverinta de proprietate sau proces-verbal de punere in posesie, care, conform Deciziei in interesul legii nr. 1/1997 a instantei supreme, nu constituie titlu de proprietate, atunci proprietarul posesor nu are la indemana actiunea in constatarea nulitatii acestora intemeiata pe art. III din Legea nr. 169/1997, ci doar o actiune in constatarea dreptului sau de proprietate.

Nefiind titlu de proprietate, aceste acte nu pot fundamenta transmiterea bunului. Asadar, proprietarul posesor nu are un interes legitim in a constata nulitatea acestora, pentru ca ele, chiar valabile de ar fi, nu pot genera instrainari[4].

Daca insa tertul care se pretinde proprietar beneficiaza de un titlu de proprietate, aceasta imprejurare nu trebuie sa atraga automat respingerea actiunii in constatare ca inadmisibila, pentru ca este necesar sa se analizeze, daca si pentru care anume motiv de nulitate se poate introduce o actiune in realizare. Mai mult, constatarea nulitatii unui titlu de proprietate nu confera certitudine titlului posesorului, ci doar vadeste lipsa de eficienta juridica a titlului celuilalt.

Avand in vedere aspectele acestea , opinam ca este cazul ca pe scurt sa trecem in revizta, ce tipuri de actiuni in constatare pot fi facute.

Actiunea in constatare clauze abuzive model

Actiunea in constatare a fost intodeauna singura varianta prin care cei imprumutati la banci si-au putut recupera banii platiti in baza clauzelor abuzive, motiv pentru care, atunci cand aveti un contract de credit, de leasing sau orice tip de contract de prestari de servicii sau imprumuturi bancare, puteti verifica daca se afla clauze abuzive in interiorul sau prin intermediul unei actiuni in constatarea clauzelor abuzive.

Cititi si :

Actiunea in constatarea prescriptiei

Constatarea prescriptiei dreptului de a cere executare silita este un tip specific de actine in constatare care se deschide atentie doar cu privire la dosarele de debite care nu sunt puse in executare silita si vizeaza exclusiv amputarea dreptului unui recuperator sau bani ori IFN de a va demara o procedura de executare silita impotriva dvs.

Actiune in constatare drept de proprietate – Actiunea in constataera uzucapiunii

Acest tip de actiune in constatare, se bazeaza pe faptul ca proprietatea nefolosita de mai bine de 10 ani si pentru care s-a intabulat cel ce a folosit-o , va trece in patrimoniul sau prin actiunea in constatare a uzucapiunii.

Practic, avem variante diferite de actiuni in constatare si a se observa ca toate respecta principiul explicat mai sus si anume ca nu puteti deschide o actiune in constatare daca puteti deschide o actiune in realizare.

Desigur, elementele explicate sunt de natura tehnica juridica si atunci est esential sa aveti un avocat care sa va ghideze prin intreaga procedura.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
15 comments to “Actiunea in Constatare”
  1. Buna ziua ma numesc Ioana si sunt casatorita dar sotul a murit acum cativa ani in afara tari dupa ce a parasit domiciliu . Intrbare cum pot sa intru in legalitate de pers vaduva ? neavand posibilitate sa dovedesc in Romania caci nu am actul lui de deces …Va multumesv

  2. Am cumpărat un teren acum 20 de ani, cu chitanta de mana și un martor, dar între timp ce ce mi.a vândut a murit, la fel și martorul. Acel teren observ ca face parte dintr.o tarla mai mare, care are titlul de proprietate. Am titlul de proprietate în copie, am chitanta de mana prin care am cumpărat respectivul teren, am și o procura generala făcuta de persoana care mi.a vândut, ca să actionez în numele ei și am și testamentele ambilor soți care nu au avut moștenitori direcți și și.au făcut unul altuia testament. Menționez ca am plătit impozitul pe terenul respectiv în fiecare an, de altfel terenul este trecut în registrul agricol în dreptul meu.

  3. Cum procedez ca întru legal în posesia terenului. Terenul între timp sa transformat automat din extravilan în intravilan.

  4. Bună seara! Sunt o societate în insolvență iar firma cu care am avut contract de furnizare energie electrică (contract incetat) ne a deconectat pt motiv de neplată iar distribuitorul de energie electrică nu face reconectarea deoarece furnizorul le impune deconectarea și după încetarea contractului cu noi pe motiv de neplată a sumei până la intrarea noastră în insolvență. Datoria până la data intrarea în insolvență este înscrisă la masa credală, iar ulterior am achitat toate facturile la zi. Problema e ce acțiune aș putea să deschid în instanță prin care să îi pot obliga să ne reconecteze la energie electrică, cu atât mai mult cu cât au făcut deconectare în perioada insolvenței, art.77 din Legea 85 spune că nu se pot face deconectari de la utilități în aceasta perioadă. O acțiune în constatarea dreptului și obligația reconectarii credeți că ar fi bine, pt că nu îmi dau seama ce tip de acțiune în realizarea dreptului aș putea formula.
    Va rog sa ma ajutați.
    Mulțumesc frumos!

  5. Buna ziua.
    Sunt lichidatorul judiciar al unei societati comerciale in faliment.
    Patrimoniul societatii constand in teren si constructii a fost dobandit prin licitatie publica in 1994,de la o societate cu profil agricol care si-a vandut in acest mod patrimoniul mai multor societati. Procesul verbal de licitatie, actul de adjudecare, au fost inscrise in registrele Notariatului public de Stat de la acea vreme. Societatea cumparatoare (vanzatoarea nu avea la data vanzarii un Titlu de proprietate in baza HG 834-1991) a intreprins demersurile necesare pentru obtinerea Titlului de proprietate.
    Urmare unui litigiu de peste 10 ani cu un riveran care a invocat cumpararea prin aceeasi metoda a unei suprafete de teren care se suprapunea cu cea dobandita prin licitatie de societatea in cauza, Titlul de proprietate a fost anulat in totalitate desi obiectul litigiului il constituia doar o cota de aprox 10% din suprafata. Timp de peste 25 ani societatea in insolventa a achitat impozitele si taxele locale fara exceptie.
    Procedura falimentului este acum in stadiul in care tot patrimoniul va reveni asociatului intrucat datoriile societatii au fost achitate, litigiul finalizat cu dominuarea suprafetei de teren detinute de societate. Cu toate acestea terenul si constructiile nu pot trece in proprietatea asociatului intrucat nu pot fi inscrise la CF in lipsa titlului de proprietate cat si in lipsa unui act de vanzare in forma autentica. Acesta din urma nu poate fi incheiat intrucat vanzatoarea este o societate cooperatista radiata iar fostii reprezentanti ai acesteia au decedat.
    Considerati ca o actiune in constatarea dreptului de proprietate/ realizarea dreptului, este admisibila in acest caz?
    Va rog sa imi comunicati opinia Dvs. Mentionez ca doresc sa platesc consultanta, motiv pentru care va rog sa imi trimiteti oferta Dvs. pe email.
    Va multumesc.
    Toate cele bune!

    • Am avut o situatie identica. Prin incheierea finala se trece ca terenul cu coordonatele x si y urmeaza sa treaca in proprietatea asociatului si ulterior puteti merge sa faceti si cadastru si cf. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

  6. In 2008 debitul meu de la BRD a fost preluat de EOS KSI ROMANIA.
    In acest sens am obținut o adresă de la BRD din care reiese că debitul meu a fost cesionat către EOS KSI ROMANIA.
    In 2014 ,EOS FINANCE GMBH a cerut executarea silita la BEJ GATEJESCU BOGDAN, Rm.Valcea și a fost încuviințată , in ciuda faptului că în încheierea de executare și în incuviințarea silita nu sunt menționate datele de identificare și adresa EOS FINANCE GMBH și nu este menționat contractul de cesiune .
    In decembrie 2022 , executorul judecătoresc a pus poprire pe cont . Am introdus contestație la executare , dar știu că este tardivă .
    Pot sa formulez o acțiune în constatarea inexistenței calității procesuale a EOS FINANCE GMBH sau o altă acțiune fata de abuzul săvârșit de executorul judecătoresc care acceptat o cerere de executare silita de la o entitate neidentificată ( pe Google are o adresă in Hamburg) și fără să dovedească calitatea de creditor?

  7. intr un proces cu primaria de acum 10 ani , instanta m a obligat sa platesc primariei cheltueli de judecata (pt avocat) am constatat tirziu ca solicitarea de cheltueli de judecata a fost depusa la dor DUPA INCHEIEREA DEZBATERILOR mai pot face ceva ? o actiune in constatare, sau altceva ?

  8. acum aprox 10 ani am avut un proces cu primaria(amenda circulatie) iar instanta m a obligat la plata cheltuielilor de judecata (pt avocat) ulterior am observat ca primaria a depus la dosar solicitarea de cheltueli de judecata DUPA INCHEIEREA DEZBATERILOR art 394 cpc mai pot face ceva pt recuperarea banilor pt cheltueli de judecata? o actiune in constatare sau altceva MULTUMESC

  9. S a facut o actiune in constatare ptr ca nu a existat alta cale ptr clarificărea proprietatii,Actiunea a fost admisa de trei instante inclusiv Curtea de apel Pitesti fiind definitiva și irevocabila de instanta de fond. Sentința data de Trib Valcea nu s a putut executa,nu s a putut face punerea în posesie,AM solicitat sa se faca o noua expertiza ptr stabilirea de cote ,limite între doua proprietăți, nu s a admis. După 15 ani,vecina vine cu actiune prin care cere revendicare imobiliara,obligatia de a face granituire,ptr a I da 100 m p. care pretinde ca i ar reveni. S a facut granituirea odată cu actiunea în constate. Este valabila hotararea instantei în aceasta speta? Mulțumesc, cu respect.

    • O problema grava. Am achitat integral apartamentul însă Dezvoltatorul nu este de găsit sa semnam actele notariale de vânzare cumpărare. L-am somat , inclusiv pe avocatul care pretinde că ar fi cel care reprezintă societatea dezvoltatorului ,inclusiv pe notarita unde s-au semnat anterior promisiunea Bilaterala, pentru a stabili data și ora la care sa venim la semnat, însă nu mi se răspunde.
      Problema este grava pentru că pRomisiunea Bilaterala a expirat din 28.08.2024 și trebuiau semnate actele încă de atunci , însă ne-a tot tărăgănat avocatul care se pretinde a fi al dezvoltatorului cu negocierea unui contract plin de clauze abuzive, pe care am scris exact ce consideram că trebuie schimbat și acum cred că nu răspunde având în vedere că știe de acel termen de 6 luni și așteaptă să treacă pentru a nu mai putea face nimic în instanță noi promitentii cumpărători.

      Cum se procedează să obținem dreptul de proprietate prin instanță.

      Se face acțiune în constatare sau cum?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.