Adoptarea Unei Hotarari Aga – Cum Se Ia O Decizie In Cadrul Unui SRL unde sunt doi sau mai multi asociati?
Simti ca nu ai putere de decizie intr-un SRL desi detii peste 90% din partile sociale?
Adoptarea Unei Hotarari Aga- Asociatul Majoritar Nu Poate Lua Decizii Fara Asociatul Minoritar decat in anumite conditii.
Adoptarea Unei Hotarari Aga cu sau fara acordul asociatului minoritar:
Care sunt acele conditii in care poti modifica si singur statutul societatii sau sa iei alte decizii ce vizeaza functionarea societatii, desi celalalt asociat fie nu mai poate fi gasit fie nu vrea, desi detine o mica parte din actiuni?
De foarte multe ori, asociatul majoritar dintr-un SRL, se afla in situatia de a nu putea lua decizii cu privire la propria societate desi acesta detine majoritate partilor sociale.
Adoptarea unei hotarari aga este singura varianta prin care poate modifica structura societatii, totusi nu poate sa faca asta,din pricina votului asociatului minoritar.
Iata care este motivul pentru care Adoptarea Unei Hotarari Aga nu se poate face decat prin acord si in unele cazuri extreme si fara acord: Potrivit art. 192 din Legea 31/1990 privind societatile „(1) Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.”
Potrivit textului de lege, pentru adoptarea hotararilor, cu exceptia celor ce au ca obiect modificarea actului constitutiv unde este nevoie de unanimitate, legea impune regula dublei majoritati, atat a asociatilor cat si a partilor sociale.
De asemenea, legea impune implicit, si o conditie de cvorum „majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale”.
Asadar, pentru a fi valabila hotararea, trebuie sa fie prezenti cel putin jumatate plus unu dintre asociati si jumatate plus unu din partile sociale (in ipoteza noastra, conditia majoritatii partilor sociale este deja indeplinita prin existenta unui asociat majoritar).
Este important de mentionat faptul ca regula privind cvorumul se aplica doar in cazul primei convocari, potrivit art. 193 alin. „(3) Daca adunarea legal constituita nu poate lua o hotarâre valabila din cauza neintrunirii majoritatii cerute, adunarea convocata din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numarul de asociati si partea din capitalul social reprezentata de asociatii prezenti.”
Prin urmare, in cazul celei de-a doua convocari hotararile se pot adopta cu majoritate simpla.
Aceasta regula a dublei majoritati, nu face altceva decat sa creeze blocaje si sa-l puna pe asociatul majoritar in situatia de a nu putea lua hotarari chiar si in situatia in care detine peste 90% din partile sociale.
De exemplu:
Intr-o societate cu patru asociati dintre care unul majoritar, putem observa foarte usor ca pentru adoptarea unei hotarari este obligatoriu votul asociatului majoritar (pentru a se indeplini conditia majoritatii capitalului social) si votul a cel putin inca 2 asociati pentru a avea si majoritate de voturi.
In ipoteza in care mai voteaza doar un singur asociat, hotararea nu poate fi adoptata (avem majoritatea partilor sociale dar in cazul asociatilor avem egalitate, 2 voturi pentru si 2 impotriva).
Situatia se complica si mai mult in cazul in care exista doar 2 asociati. In acesasta situatie se poate observa ca regula majoritatii se transforma in regula unanimitatii.
Vedeti si exceptia de neconstitutionalitate partiala a legii 31/1990.
Orice hotarare se poate adopta doar daca ambii asociati sunt de acord, fiind irelevant faptul ca unul detine 99% din partile sociale iar celalalt 1% din partile sociale.
Ce e de facut pentru a evita aceste blocaje?
Spre exemplu trebuie sa aveti in vedere inclusiv excluderea asociatului care lucreaza impotriva societatii.
O prima solutie, care mai atenueaza aceasta situatie, ar fi ca numarul asociatilor sa fie impar, astfel se evita egalitatea de voturi intre asociati, insa asociatul majoritar tot nu are putere de decizie.
Cea mai eficienta solutie este data chiar de catre art. 192 mai sus citat, acest sistem de vot se aplica „in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel”, inclusiv in cazul hotararilor avand ca obiect modificarea actul constitutiv.
Asadar, partile pot deroga de la sistemul de vot prevazut de lege si sa renunte la conditia majoritatii asociatilor, prin stipularea acestui aspect in actul constitutiv.
Cititi si :
- Ghidul Antreprenorului – Ce pot face societatile care sunt blocate partial sau integral de pandemia COVID-19 in activitatea lor?
- Recuperare Creante Comerciale-Ordonanta De Plata Metoda Recuperare Creante Debitori
- Prescriptia Biletului La Ordin In Alb Si Contestatia La Executare Silita
- Conventia Arbitrala – Clauza De Arbitraj In Contractele Comerciale
- Administratorul Firmei Anuleaza Decizia Anaf De Angajare A Raspunderii
In acest fel, este suficient votul asociatului ce detine majoritate partilor sociale pentru a fi adoptata o hotarare.
Se poate observa ca, in cazul adoptarii hotararilor avand ca obiect modificarea actului consitutiv nu produce nici un efect eliminarea conditiei privind majoritatea asociatiilor, pentru ca oricum este nevoie de 100% din capitalul social, in acest caz trebuie eliminata si regula unanimitatii.
De asemenea, este important de mentionat faptul ca, Legea 31/1991 privind societatile, desi este o lege rigida, aceasta contine, ca regula, norme supletive de la care patile pot deroga si isi pot stabili proprile reguli privind administrarea societatii si sa nu o lase in voia unei legi rigide si invechite.
Aveti un litigiu comercial? Puteti sa faceti o programare aici cu un avocat specializat in litigii comerciale.
Buna ziua,
Dar daca unul dintre cei doi asociati (cel minoritar) a plecat din tara acum trei ani si nu mai vrea nici macar sa isi actualizeze datele de identitate de la banca (contul societatii fiind astfel restrictionat – nu se mai poate face nicio operatiune bancara) ce se poate face?
Nimeni nu doreste cesiune sau retragere din firma, insa societatea – a carei activitate ar merge bine – nu mai poate incasa decat cash, cu chitanta!!
Ce se poate face in acest sens?
Multumesc!
In principal acest lucru se poate face doar in instanta prin excluderea asociatului. Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua.
Cum pot decide la o companie daca cei din AGA și au dat demisia toți, și funcționam doar cu un consiliu de administrație format din 2 persoane, fata de 3 cati au fost pana acum?
Va mulțumesc!
Pai se numeste in conducere o noua persoana.
Buna ziua,sunt asociat majoritar intr-un SRL cu doi asociați-celălalt este minoritar,eu dețin 66,98% si celălalt 33,02%!!! Societatea nu mai are reprezentare juridică de peste un an de zile-pentru ca a fost administrator asociatul minoritar care a fost revocat de asociatul majoritar-iar după ce s-a numit administrator-asociatul majoritar,asociatul minoritar a deschis acțiune in instanța si l-a revocat pe cel majoritar-pentru ca nu a avut unanimitatea sa si din cauza unanimității prevăzută in actul constitutiv,nu se poate numi administrator cel care este asociat majoritar din cauza ca nu accepta cel minoritar…!!!!! Ce se poate face inafara de dizolvarea societatii ???
Buna ziua. Am putea discuta despre o societate in premiera FARA REPREZENTARE? Mi se pare incredibil ca s-a ajuns aici , trebuie sa fie o eroare pe undeva. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua,puteți sa-mi Preluați dv-stra cazul acesta si sa Rezolvați urgent aceasta problema ?
Buna ziua. Am primit solicitarea si ne ocupam. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua.
Cum se poate decide asupra evoluției unei companii cu capital integral de stat, In situația în care toți membrii din AGA și au dat demisia, iar în consiliul de administrație mai sunt 2 din 3 persoane, din care unul este director?
Va mulțumesc!