Am Un Teren Fara Acces La Drum – Cum Obtin Servitutea De Trecere ?

Servitute de trecere – dreptul pe care il are proprietarul unui teren fara acces la drumul principal de a benficia de acces pe terenul altui proprietar, in scopul de a ajunge la drumul public.

Servitute de trecere

Servitute de trecere – Puțini dintre noi se gândesc că, dacă au dobândit un bun imobil în mod exclusiv și integral, ar putea să fie obligați să renunțe la folosința unei părți, fiindu-i astfel limitat dreptul de proprietate, prin stabilirea unei servituți de trecere.

Dreptul de servitute constituie dreptul real în baza căruia proprietareul unui imobil (fond dominant) poate utiliza o anumită suprafață din teritoriului unui proprietar vecin (fond aservit) dobândind o cale de acces de la drumul ce deservește fondul respectiv.

Astfel de situații nu sunt puține, mai ales în ipoteza în care are loc partajarea unui imobil, iar uneia dintre părți îi este atribuită suprafața care are acces la calea publică, urmând ca celelalte părți să apeleze la dreptul de servitute.

Totodată, mai există și posibilitatea stabilirii benevole ale unei servituți de trecere, care după împlinirea termenului de uzucapiune să devină unul legal.

Cititi si:

Dreptul de servitute implică și o serie de obligații, astfel, beneficiarul dreptului nu poate prejudicia sau exercita în mod abuziv dreptul său, ci trebuie să aibă o conduită corespunzătoare.

Cheltuielile aferente constituirii acestui drept sunt în sarcina fondului dominant, însă nu este exclusă varianta ca acestea să fie suportate de către ambele părți în eventualitatea în care ambele au de câștigat din exercitarea acestui drept.

Proprietarul fondului aservit are obligația de a permite beneficiarului trecerea pe fondul său, fără a-l îngrădi, precum și de a nota dreptul în Cartea Funciară, putând să exercite restul drepturilor sale fără a exista o îngrădire din partea altor persoane.

Dreptul de servitute nu are o existență nelimitată în timp, acesta încetând în următoarele ipoteze:

 1. Prin consolidare, care constă în ipoteza în care o singură persoană dobândește atât fondul dominant cât și pe cel aservit;
 2. Proprietarul fondului dominant renunță la servitute;
 3. S-a împlinit termenul pentru care a fost constituită servitutea, în ipoteza în care s-a stabilit un termen în prealabil;
 4. Proprietarul fondului aservit răscumpără servitutea, ipoteză întâlnită în situația în care i se aduce un prejudiciu mult prea mare prin existența sevituții;
 5. Imposibilitate definitivă de exercitare, de ex: a intervenit un cutremur care a distrus drumul de treceere;
 6. Lipsa de utilizare pe o perioadă mai mare de 10 ani;
 7. Dispariția utilității servituții, de ex: beneficiarul și-a trasat propria cale de acces;
 8. În ipoteza exproprierii fondului aservit.

Raportat la complexitatea acestui subiect, nu ezitați să apelați la un specialist care vă poate îndruma și explica toate condițiile în care puteți beneficia de acest drept sau cum vă puteți apăra deplinătatea dreptului de proprietate împotriva unui solicitant de servitute abuziv.

Servitute de trecere pentru a racorda utilitatile : Dreptul de servitute nu se refera doar la trecerea efectiva pe fondul vecin ci si la translatarea unor tevi de gaze, de apa sau pentru orice alta utilitate.

De asemenea este de esenta sa aveti in vedere ca niciun fond inchis nu poate fi tinut izolat in conditiile in care exista posibilitatea trecerii pe fondul vecinilor.

27 comments to “Am Un Teren Fara Acces La Drum – Cum Obtin Servitutea De Trecere ?”
 1. Sutem mai multi vecini pe o strada in sat Fughiu comuna Osorhei jud. Bihor unde am cumparat parcele de teren intravilan de la un propietar privat. Acesta a vandut parcelele cu drept de servitute asupra drumului de acces ce se afla intre parcelele in cauza. Problema noastra este ca nu putem trage utilitatile pe drumul respectiv intrucat drumul este privat. Primaria refuza sa traga: iluminatul public, canalizarea, apa, gaze intrucat drumul este privat (asa au motivat), ca propietarul drumului refuza sa-l predea primariei. Intrbarea este daca exista vre-o cale juridica prin care sa putem obtine si noi , proprietarii caselor de pe parcelele in cauza utilitati din partea primariei? Va multumesc!

 2. Buna ziua,strabunicii mei au avut o casa care are teren aferent in spatele casei de 2300 mp. Ei au vandut casa in urma cu multi ani dar fără teren. Mergeau sa cultive porumb pe teren printr o intrare în spate pe o cărare. Terenul este intravilan,Eu cum aș putea sa construiesc in ideea in care nu am un drum stabilit de intrare. Multumesc.

 3. Buna ziua. Bunicii au lăsat moștenire 7000mp intravilan, sunt 5 frați ce isi împart acum terenul. Cum se intra pe poarta si se merge până în capătul terenului, se da in alt drum public. Vor sa isi faca unul dupa altul cate o casa. In linie până în capat ar trebui un drum de acces cat sa ajunga fiecare la casa lui. Trebuie neaparat respectati cei 7 metri, atâta timp cât fiecare ar contribui la facerea drumului cat sa isi creeze fiecare condiții de a ajunge la casa? Mi se pare foarte mult 7 metri, în condițiile în care și drumul european atinge cam acelaș metraj. Sunt alte cai de urmat sa fie mai bine pentru toți, fără a tăia asa mult din fiecare teren? Mulțumesc!

 4. detin un teren intravilan la care drumul de acces a suferit o alunecare de teren devenind impracticabil. Ce demersuri pot face catre primarie pentru a mi recupera accesul catre proprietate,
  avand in vedere ca in ultimii ani dupa multe solicitari si audiente la primar drumul a fost ignorat

  • Avand in vedere ca Primaria ca unitate administrativ teritoriala are aceasta obligatie, puteti sa chemati UAT-ul in judecata pentru a rezolva aceasta situatie. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

   • Buna ziua.am cumparat in urma cu 13 ani un teren in Pitesti ,fostul proprietar a vandut mai multe terenuri in zona respectiva,iar acum a inchis drumul de acces al meu si al mai multor vecini.a facut un gard pe deschiderea pe care o am la terenul meu si a inchiss drumul de acces cu porti metalice neputand avea acces cu autoturism catre terenul meu

  • Buna ziua, am achizitionat un teren, spre care drumul este drum public,dar impracticabil(drum nou, neputand fi folosit cu masina).Domnii de la Primarie au spus ca nu se va face drumul .Ce am putea face in acest sens? Mentionez ca am Autoriizatie de construire dar nu avem cum sa ajungem la teren cu materialele de constructie doar pe jos.Multumesc!

 5. Am cumparat o parcela de 1000 mp,cu drum de acces intabulat in cartea funciara cu destinatia drum de acces.In momentul cand am cumparat parcela proprietarul mi a promis mie si la inca 7 cumparatori ca va dona drumul la primarie,ceea ce nu s a mai intamplat.Terenul este in intravilanul localitatii.Primaria nu poate sa ne dea nume si numar la strada deiarece este privat.noi locuim in acte pe tarlaua 15 parcela 27.Ce putem sa facem?Multumesc

  • Buna
   Am un teren de 1000 mp fără acces la drum public. Pe o parte, 2 vecini au lăsat câte 2.5 m de unu.pt drum dar acești sunt intabulati în carte funciară pe parcelele lăsate pt drum.
   Ce trebuie să fac ca să obțin autorizatia de construire?

 6. Bună seara.
  Dețin un teren în intravilanul localității care nu are acces direct la un drum public. Totuși, între un drum public și proprietatea mea exista o parcela care este proprietatea primăriei, domeniu public.
  Urbanismul a cerut sa solicit acordul domeniului public pentru acces la proprietate Inițial acesta mi a fost dat după care am fost anunțată ca va fi doar provizoriu pana la finalizarea construcției și pana la demararea unui proiect de modernizare a respectivei zone, care nu prevedea acces auto ci doar o alee în dreptul proprietății, iar eu sa cer servitute de trecere de la unul dintre vecini. Vecinii au refuzat, pe motiv ca exista domeniul public. . În aviz nu se specifica tipul accesului care mi se acorda, astfel încât urbanismul mi a spus ca nu da drumul la documentație pana când nu obțin un document prin care domeniul public îmi asigura acces pietonal definitiv.. Și domeniul public refuza sa îmi dea un document în acest sens, deoarece, spun ei, momentan proiectul nu a primit fonduri, astfel încât, în momentul asta sunt blocata complet și nu știu ce drepturi am.
  Mai completez ca pe domeniul public la care fac referire se întra în gradina zoologica însă (și aceasta fiind proprietatea primăriei) , nu este înscris în cartea funciara ca și alee sau drum de acces și nici nu este amenajat,
  Ce as putea face legal?
  Mulțumesc!

 7. Bună ziua, eu și fratele meu am primit o moștenire și acum vrem sa o împărțim, sa facem acte separate. Casele sunt lipite pe o parte și mai exista loc și în spate. Eu am partea cu casa mea, apoi urmează el cu partea cu casa lui și apoi iar eu cu un drum îngust de 1 m și lung de 30m ca să ajung în spate. La Acel drum de acces al meu în spate, nu ar trebui sa participe și el cu jumătate din teren (cei 30m au fost calculați și scazuti doar din terenul meu, deși e doar o cale de acces din drumul public, nu am alta varianta sa ajung în spate)

 8. Într-un proces de succesiune cu sora mea care a durat 12 ani am primit un lot înfundat pe un teren intravilan împărțit în titlu de proprietate în două loturi datorita modului de folosire respectiv arabil și fanat .
  Lotul cu teren arabil nu are acces la drumul public respectiv acces la utilități (curent electric,apa,gaz) fiind total izolat.
  Deși în miile de pagini ale dosarului au fost numeroase referiri la acest fapt instanța mi-a atrbuit acest lot .
  Am propus surorii mele să-mi atribuie dreptul de servitute in sensul recuperării terenului aferent din lotul meu .
  Fiind refuzat va rog să-mi explicați demersurile necesare ținând cont că între timp s-a intabulat pe lotul ei.
  Mulțumesc frumos

 9. Bună ziua, dețin un apartament într-un bloc iar accesul la el se face pe o alee de circa 4m. Dezvoltatorul a precizat dreptul de servitute dar nu a specificat și acces auto. În urma unor neînțelegeri proprietarul vrea sa ne interzică accesul auto spre blocul nostru, este legal cea ce vrea Dumnealui sa facă. Va multumesc

 10. Buna seara,am cumparat un teren de casa din care 170mp drum privat.Ca sa ajung la drumul public trebuie sa am drept de servitute semnat de catre cei 2 vecini care detin aceeasi suprafata pana la drumul public ? Multumesc

 11. Bună ziua!
  Am cumpărat un teren dar din păcate nu am drum de acces la el din cauza unui vecin care și-a pus casa pe drum și nu vrea să facă nimic în privinta asta,eu nu pot ridica sau face ceva pe acel teren din cauza că nu am acces la el!ce se poate face ????? Mulțumesc!

 12. Va solicit ajutor ! Am teren in comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt pe strada Smaranditei nr 27. La acest teren am facut cadastru cu 6 ani in urma.Am lasat cate de acces de 4m .In aceasta vara am mers la teren! Calea de acces era !Acum insa nu mai este.Vecinul a umplut-o cu pamant (terenul fiind in panta) .Am vorbit cu el si ne-a spus ca terenul (drumul de acces)l-a cumparat.Dccesaca-l dorim sa achitam 100 de euro pe m patrat.Sunt 70 de metri patrati!Cum s-a vandut ,are cadastru,daca noi eram mai sus?

 13. Va rog sa ma ajutati !Vecinul a cumparat calea de acces ,are cadastru,iar eu ,cu documentatie cadastrala de mai bine de 6 ani, am fost obligata sa las drum ,dar el nu are legatura cu drumul public!E strigator la cer! Sotul meu s-a imbolnavit din aceasta cauza!Vrem sa lucram pamantul,sa aducem nepotii in vacante si nu avem pe unde!

 14. Buna ziua. Pot vinde un teren care nu are drum de acces, unui vecin? Terenul este in continuarea proprietatii acestuia. Multumesc

 15. Buna ziua. Am cumparat de curand un teren intravilan, acesta avand adresa si numar pe o strada principala, dar nu am acces la ea. In partea din spate a terenului ma invecinez cu drum tarla iar in restul partilor, cu alti proprietari. Cei de la primarie nu ma lamuresc de ce am adresa pe aceasta strada principala de unde as dorii sa ma racordez la toate utilitățile, dar nu am acces la ele. Cum pot rezolva aceasta situatie? Va multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.