Am Un Teren Fara Acces La Drum – Cum Obtin Servitutea De Trecere ?

Servitute de trecere – dreptul pe care il are proprietarul unui teren fara acces la drumul principal de a benficia de acces pe terenul altui proprietar, in scopul de a ajunge la drumul public.

Servitute de trecere

Servitute de trecere – Puțini dintre noi se gândesc că, dacă au dobândit un bun imobil în mod exclusiv și integral, ar putea să fie obligați să renunțe la folosința unei părți, fiindu-i astfel limitat dreptul de proprietate, prin stabilirea unei servituți de trecere.

Dreptul de servitute constituie dreptul real în baza căruia proprietareul unui imobil (fond dominant) poate utiliza o anumită suprafață din teritoriului unui proprietar vecin (fond aservit) dobândind o cale de acces de la drumul ce deservește fondul respectiv.

Astfel de situații nu sunt puține, mai ales în ipoteza în care are loc partajarea unui imobil, iar uneia dintre părți îi este atribuită suprafața care are acces la calea publică, urmând ca celelalte părți să apeleze la dreptul de servitute.

Totodată, mai există și posibilitatea stabilirii benevole ale unei servituți de trecere, care după împlinirea termenului de uzucapiune să devină unul legal.

Cititi si:

Dreptul de servitute implică și o serie de obligații, astfel, beneficiarul dreptului nu poate prejudicia sau exercita în mod abuziv dreptul său, ci trebuie să aibă o conduită corespunzătoare.

Cheltuielile aferente constituirii acestui drept sunt în sarcina fondului dominant, însă nu este exclusă varianta ca acestea să fie suportate de către ambele părți în eventualitatea în care ambele au de câștigat din exercitarea acestui drept.

Proprietarul fondului aservit are obligația de a permite beneficiarului trecerea pe fondul său, fără a-l îngrădi, precum și de a nota dreptul în Cartea Funciară, putând să exercite restul drepturilor sale fără a exista o îngrădire din partea altor persoane.

Dreptul de servitute nu are o existență nelimitată în timp, acesta încetând în următoarele ipoteze:

  1. Prin consolidare, care constă în ipoteza în care o singură persoană dobândește atât fondul dominant cât și pe cel aservit;
  2. Proprietarul fondului dominant renunță la servitute;
  3. S-a împlinit termenul pentru care a fost constituită servitutea, în ipoteza în care s-a stabilit un termen în prealabil;
  4. Proprietarul fondului aservit răscumpără servitutea, ipoteză întâlnită în situația în care i se aduce un prejudiciu mult prea mare prin existența sevituții;
  5. Imposibilitate definitivă de exercitare, de ex: a intervenit un cutremur care a distrus drumul de treceere;
  6. Lipsa de utilizare pe o perioadă mai mare de 10 ani;
  7. Dispariția utilității servituții, de ex: beneficiarul și-a trasat propria cale de acces;
  8. În ipoteza exproprierii fondului aservit.

Raportat la complexitatea acestui subiect, nu ezitați să apelați la un specialist care vă poate îndruma și explica toate condițiile în care puteți beneficia de acest drept sau cum vă puteți apăra deplinătatea dreptului de proprietate împotriva unui solicitant de servitute abuziv.

Servitute de trecere pentru a racorda utilitatile : Dreptul de servitute nu se refera doar la trecerea efectiva pe fondul vecin ci si la translatarea unor tevi de gaze, de apa sau pentru orice alta utilitate.

De asemenea este de esenta sa aveti in vedere ca niciun fond inchis nu poate fi tinut izolat in conditiile in care exista posibilitatea trecerii pe fondul vecinilor.

93 comments to “Am Un Teren Fara Acces La Drum – Cum Obtin Servitutea De Trecere ?”
  1. Sutem mai multi vecini pe o strada in sat Fughiu comuna Osorhei jud. Bihor unde am cumparat parcele de teren intravilan de la un propietar privat. Acesta a vandut parcelele cu drept de servitute asupra drumului de acces ce se afla intre parcelele in cauza. Problema noastra este ca nu putem trage utilitatile pe drumul respectiv intrucat drumul este privat. Primaria refuza sa traga: iluminatul public, canalizarea, apa, gaze intrucat drumul este privat (asa au motivat), ca propietarul drumului refuza sa-l predea primariei. Intrbarea este daca exista vre-o cale juridica prin care sa putem obtine si noi , proprietarii caselor de pe parcelele in cauza utilitati din partea primariei? Va multumesc!

      • Buna ziua am cumparat un teren intravilan 700mp in tg mures jud mures sat ungheni in extras CF este specificat am dreptul de trecere cu masina bascula bicicleta etc..cu acest drept pot intra cu cifa cu beton etc pentru a construi?drumul de aces este privat am dreptu sa sap sa ma pot racorda la utilitați ca propietarul zice ca nu ma lasa sa sap pe terenul lui.imi puteti zice va rog ce pot face mulțumesc cu stima

          • Bună ziua! Am cumpărat un teren pentru construirea unei case. Am depus dosarul pentru autorizație. Primăria nu îmi dă autorizația pentru că nu am acces la teren. Este drum Prin fata terenului care îl folosește toata strada dar eu nu primesc autorizație pentru ca vecina mea are intabulat drumul cât este terenul sau. Toți am donat din teren pt drum numai ea nu a donat. Dorește sa fie despăgubită de primărie, fapt care primăria nu face nimic pentru asta pentru ca ar sării toți care au donat sa fie despăgubiti și ei. Cum pot să rezolv? Nu dorește nici să-mi dea drum de servitute.

          • Bună ziua

            Am cumpărat un teren de 1000 mp la care am o cota parte de 250 mp din calea de acces .
            Este în discuție situația ca calea de acces sa fie donata primăriei,ptr a beneficia de utilități,iluminat etc.
            Există vreun prejudiciu ulterior ptr proprietarii care vor dona cota parte din drumul de acces la primărie?

      • Bună ziua.Am un teren de 440 mp in Vama-Veche,conform actelor de proprietate trebuia să am acces la drum.Am făcut documentația cadastrala în anul 2020(din 440 mp ,308 mp erau fara suprapuneri restul de 132 mp cu suprapuneri și nu mai exista cale de acces)
        Dosarul a fost respins motivul fiind suprapunere cu alte nr.cadastrale, nu și lipsa cale acces (pe încheierea de respingere s-a scris:”verificați accesul la teren”.Cadastristul nu și-a terminat lucrarea și eu am fost obligată să apelez la un al doilea cadastrist.Acesta a făcut o lucrare f.documentata și a constatat că terenul meu,conform actelor de proprietate se afla mai spre vest cu 2 parcele ,are cale de acces dar se suprapune complet cu alte 2 numere cadastrale,dosarul fiind respins(.anul 2022,după care am urmat procedura legală primind respingeri)
        Ce se poate face in această situație?
        In lotizarea OCPI Constanta lotul meu apare că fiind cel care nu mai are cale de acces(dar nu există forme legale cum că lotul ar fi fost translatat)
        Întrebarea mea este: e posibil sa se aprobe documentația cadastrala pt lotul de 440 mp care are 308 mp liberi dar care nu are cale de acces.?
        La nordul acestui lot am ca vecin același lot care ar fi trebuit să se afle de asemeni cu 2 loturi mai spre vest.
        Eu as dori sa pot merge in instanță pt.a obține drum de servitute și verificare suprapuneri.,dar am înțeles că ar fi obligatoriu că terenul meu sa fie intabulat in prealabil.Este posibil?
        De ce acte am nevoie pt.a merge in instanță pt.drum de acces și verificări suprapuneri în situația dată?
        Ce mă sfătuiți?
        Mulțumesc!

  2. Buna ziua,strabunicii mei au avut o casa care are teren aferent in spatele casei de 2300 mp. Ei au vandut casa in urma cu multi ani dar fără teren. Mergeau sa cultive porumb pe teren printr o intrare în spate pe o cărare. Terenul este intravilan,Eu cum aș putea sa construiesc in ideea in care nu am un drum stabilit de intrare. Multumesc.

  3. Buna ziua. Bunicii au lăsat moștenire 7000mp intravilan, sunt 5 frați ce isi împart acum terenul. Cum se intra pe poarta si se merge până în capătul terenului, se da in alt drum public. Vor sa isi faca unul dupa altul cate o casa. In linie până în capat ar trebui un drum de acces cat sa ajunga fiecare la casa lui. Trebuie neaparat respectati cei 7 metri, atâta timp cât fiecare ar contribui la facerea drumului cat sa isi creeze fiecare condiții de a ajunge la casa? Mi se pare foarte mult 7 metri, în condițiile în care și drumul european atinge cam acelaș metraj. Sunt alte cai de urmat sa fie mai bine pentru toți, fără a tăia asa mult din fiecare teren? Mulțumesc!

  4. detin un teren intravilan la care drumul de acces a suferit o alunecare de teren devenind impracticabil. Ce demersuri pot face catre primarie pentru a mi recupera accesul catre proprietate,
    avand in vedere ca in ultimii ani dupa multe solicitari si audiente la primar drumul a fost ignorat

    • Avand in vedere ca Primaria ca unitate administrativ teritoriala are aceasta obligatie, puteti sa chemati UAT-ul in judecata pentru a rezolva aceasta situatie. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

      • Buna ziua.am cumparat in urma cu 13 ani un teren in Pitesti ,fostul proprietar a vandut mai multe terenuri in zona respectiva,iar acum a inchis drumul de acces al meu si al mai multor vecini.a facut un gard pe deschiderea pe care o am la terenul meu si a inchiss drumul de acces cu porti metalice neputand avea acces cu autoturism catre terenul meu

        • Bună ziua. Se asfaltează strada pe care locuim, s-a făcut canalizare și trotuare pe baza unui proiect. Între locuința mea și strada se afla un șant, eu având două căi de acces pe/de pe proprietate: una auto( este făcut pod) și una pietonala la vreo 10 metri distanță de cealaltă, respectiv gard cu proiect, recepție și ștampila de la primăria de care aparținem, făcut cu ceva ani înainte de proiectul actual al primariei. Primarul refuza sa îmi facă o cale de acces în stradă direct de pe ușa pietonala, un podeț. Ce pot să fac in acest caz? Mulțumesc! O zi buna!

    • Buna ziua, am achizitionat un teren, spre care drumul este drum public,dar impracticabil(drum nou, neputand fi folosit cu masina).Domnii de la Primarie au spus ca nu se va face drumul .Ce am putea face in acest sens? Mentionez ca am Autoriizatie de construire dar nu avem cum sa ajungem la teren cu materialele de constructie doar pe jos.Multumesc!

    • Bună ziua, Dețin o parcelă de teren care din actul de vânzare cumpărare reese că am acces la drum public . După obținerea certificatului de urbanism primaria mi-a cerut acces la un drum public întrucât între terenul meu și calea publica este un teren cu calitatea de drum care reese din cartea funciara , dar este privat.Proprietarul refuză să stam la o discuție amiabilă . Cum pot obține acces la terenul meu? – și dacă trebuie să acord despăgubiri proprietarului?

  5. Am cumparat o parcela de 1000 mp,cu drum de acces intabulat in cartea funciara cu destinatia drum de acces.In momentul cand am cumparat parcela proprietarul mi a promis mie si la inca 7 cumparatori ca va dona drumul la primarie,ceea ce nu s a mai intamplat.Terenul este in intravilanul localitatii.Primaria nu poate sa ne dea nume si numar la strada deiarece este privat.noi locuim in acte pe tarlaua 15 parcela 27.Ce putem sa facem?Multumesc

    • Buna
      Am un teren de 1000 mp fără acces la drum public. Pe o parte, 2 vecini au lăsat câte 2.5 m de unu.pt drum dar acești sunt intabulati în carte funciară pe parcelele lăsate pt drum.
      Ce trebuie să fac ca să obțin autorizatia de construire?

  6. Bună seara.
    Dețin un teren în intravilanul localității care nu are acces direct la un drum public. Totuși, între un drum public și proprietatea mea exista o parcela care este proprietatea primăriei, domeniu public.
    Urbanismul a cerut sa solicit acordul domeniului public pentru acces la proprietate Inițial acesta mi a fost dat după care am fost anunțată ca va fi doar provizoriu pana la finalizarea construcției și pana la demararea unui proiect de modernizare a respectivei zone, care nu prevedea acces auto ci doar o alee în dreptul proprietății, iar eu sa cer servitute de trecere de la unul dintre vecini. Vecinii au refuzat, pe motiv ca exista domeniul public. . În aviz nu se specifica tipul accesului care mi se acorda, astfel încât urbanismul mi a spus ca nu da drumul la documentație pana când nu obțin un document prin care domeniul public îmi asigura acces pietonal definitiv.. Și domeniul public refuza sa îmi dea un document în acest sens, deoarece, spun ei, momentan proiectul nu a primit fonduri, astfel încât, în momentul asta sunt blocata complet și nu știu ce drepturi am.
    Mai completez ca pe domeniul public la care fac referire se întra în gradina zoologica însă (și aceasta fiind proprietatea primăriei) , nu este înscris în cartea funciara ca și alee sau drum de acces și nici nu este amenajat,
    Ce as putea face legal?
    Mulțumesc!

      • Buna ziua. . Dețin un teren extravilan fără acces auto si pietonal. Ca sa pot ajunge la teren trebuie sa trec prin grădinile a doi vecini . Doresc sa repar gardul și anexa care apare în cadastru având nr cadastral . Nu găsesc înțelegere din partea vecinilor , adică nu sunt lăsat sa trec . Ba chiar sunt amenințat dacă fac acest lucru . Le am propus ca terenul pe care l ar pierde din cauza drumului de acces spre proprietatea mea sa l cumpăr sau sa dezmembrez din terenul meu și sa l ofer legal, lor . Se poate obține servitute auto pt acest teren ? Intenționez sa l scot i din circuitul agricol sa pot construi un imobil . Menționez ca pe terenurile respective se afla fânețe , fiind într-o zona de munte . Multumesc

  7. Bună ziua, eu și fratele meu am primit o moștenire și acum vrem sa o împărțim, sa facem acte separate. Casele sunt lipite pe o parte și mai exista loc și în spate. Eu am partea cu casa mea, apoi urmează el cu partea cu casa lui și apoi iar eu cu un drum îngust de 1 m și lung de 30m ca să ajung în spate. La Acel drum de acces al meu în spate, nu ar trebui sa participe și el cu jumătate din teren (cei 30m au fost calculați și scazuti doar din terenul meu, deși e doar o cale de acces din drumul public, nu am alta varianta sa ajung în spate)

  8. Într-un proces de succesiune cu sora mea care a durat 12 ani am primit un lot înfundat pe un teren intravilan împărțit în titlu de proprietate în două loturi datorita modului de folosire respectiv arabil și fanat .
    Lotul cu teren arabil nu are acces la drumul public respectiv acces la utilități (curent electric,apa,gaz) fiind total izolat.
    Deși în miile de pagini ale dosarului au fost numeroase referiri la acest fapt instanța mi-a atrbuit acest lot .
    Am propus surorii mele să-mi atribuie dreptul de servitute in sensul recuperării terenului aferent din lotul meu .
    Fiind refuzat va rog să-mi explicați demersurile necesare ținând cont că între timp s-a intabulat pe lotul ei.
    Mulțumesc frumos

    • Bună ziua, am cumpărat un teren intravilan, am fost la primărie și mi s a confirmat ca terenul este bun pentru construcție, iar când am cerut autorizație de construcție mi s a spus ca nu pot construi pentru ca nu am drum de servitute. Terenul se afla în mijlocul altor terenuri. Ce pot face în acest caz?

  9. Bună ziua, dețin un apartament într-un bloc iar accesul la el se face pe o alee de circa 4m. Dezvoltatorul a precizat dreptul de servitute dar nu a specificat și acces auto. În urma unor neînțelegeri proprietarul vrea sa ne interzică accesul auto spre blocul nostru, este legal cea ce vrea Dumnealui sa facă. Va multumesc

  10. Buna seara,am cumparat un teren de casa din care 170mp drum privat.Ca sa ajung la drumul public trebuie sa am drept de servitute semnat de catre cei 2 vecini care detin aceeasi suprafata pana la drumul public ? Multumesc

    • Bună ziua.,am cumpărat un teren intravilan ! Dar nu am acces precizez că am vecini pe 3 părți cum pot sa procedez ! Asi dori sa construiesc o căsuță din prefabricate ! Pina terina unu din vecini dezbaterea să-mi poată da drum de acces ? Am voie să mă apuc de construit?

  11. Bună ziua!
    Am cumpărat un teren dar din păcate nu am drum de acces la el din cauza unui vecin care și-a pus casa pe drum și nu vrea să facă nimic în privinta asta,eu nu pot ridica sau face ceva pe acel teren din cauza că nu am acces la el!ce se poate face ????? Mulțumesc!

  12. Va solicit ajutor ! Am teren in comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt pe strada Smaranditei nr 27. La acest teren am facut cadastru cu 6 ani in urma.Am lasat cate de acces de 4m .In aceasta vara am mers la teren! Calea de acces era !Acum insa nu mai este.Vecinul a umplut-o cu pamant (terenul fiind in panta) .Am vorbit cu el si ne-a spus ca terenul (drumul de acces)l-a cumparat.Dccesaca-l dorim sa achitam 100 de euro pe m patrat.Sunt 70 de metri patrati!Cum s-a vandut ,are cadastru,daca noi eram mai sus?

  13. Va rog sa ma ajutati !Vecinul a cumparat calea de acces ,are cadastru,iar eu ,cu documentatie cadastrala de mai bine de 6 ani, am fost obligata sa las drum ,dar el nu are legatura cu drumul public!E strigator la cer! Sotul meu s-a imbolnavit din aceasta cauza!Vrem sa lucram pamantul,sa aducem nepotii in vacante si nu avem pe unde!

  14. Buna ziua. Pot vinde un teren care nu are drum de acces, unui vecin? Terenul este in continuarea proprietatii acestuia. Multumesc

  15. Buna ziua. Am cumparat de curand un teren intravilan, acesta avand adresa si numar pe o strada principala, dar nu am acces la ea. In partea din spate a terenului ma invecinez cu drum tarla iar in restul partilor, cu alti proprietari. Cei de la primarie nu ma lamuresc de ce am adresa pe aceasta strada principala de unde as dorii sa ma racordez la toate utilitățile, dar nu am acces la ele. Cum pot rezolva aceasta situatie? Va multumesc.

  16. Bună ziua, suntem proprietari al drumului bobindit impreuna cu terenului, 11 vecini, fiecare cu cota parte din drum. Toți suntem de o.parte a drumului. Terenul de vis-a vis a fost parcelat de curând și a început construcția unei case peste drum cu toate ca nu au acces din partea noastră. Este primăria în legalitate dacă a emis certificat de urbanism, respectiv autorizație construcție? Menționez ca pe noi, coproprietar drumului nu ne-a consultat nimeni.

    Mulțumesc

  17. Buna ziua vecinul de linga casa noastra are teren noi lam folosit din 1990 pina in prezent ni sa luat tot din topo in care am avut acces intrare si auto nu mai am nici o iesire la strada iar str e domeniu public sint pers cu dizabilitate gr 1 handicap grav sotul gr 2 ce putem face setinta este definitiva sintem din oradea dar mai este si anexe el nu a folosit niciodata nimic nici apa canalizare nu avem pe str este o fintina in curte din care folosim apa ce putem face sa avem acces intrare si auto

  18. Buna ziua
    Am un teren de 1100 m si deschidere de 15 m doar. Am casa construita pe teren in prima jumatate. As vrea sa ii donez fiicei mele cea mare ( am doi copii) jumatatea din spate a terenului ca sa poata construi acolo o casa. Ii pot face un drum de acces, o alee pietonala? Casa e oarecum plasata pe mijloc si are cam 2-2,5 m dreapta/stanga. E posibil? Va multumesc!

    • Buna ziua,avem și noi o problema. Am cumpărat un teren intravilan pe care am construit o casă. In spatele tot al nostru am mai cumpărat pe parcurs 1000mp unde am făcut o poarta mica și una mare pentru acces. Lateral pe o parte din acest teren proprietarul a lăsat loc pentru acces pentru mama și pentru noi căruia i-a vândut în spatele nostru și încă la un cetățean pe parcele. Acum proprietarul a făcut donație această stradă la ultimul cetățean care este după mama care nu figurează la noi in act si mama nu mai are cale de acces. Este corect? Ce putem face să obținem toți acest drept?

  19. Buna ziua!
    Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
    – La momentul colectivizarii din 1962, FT detinea in vatra unui sat o casa si terenul aferent de 3500 mp;
    – Dupa colectivizare, FT a folosit intregul teren de 3500 mp;
    In anul 1986, FT a vandut casa, cumparator fiind AE: Actul de V/C s-a facut pentru 250 mp = teren curti-constructii;

    Dupa aparitia Lg. 18/1991:
    – AE a primit TP pentru 1000 mp TAI (prin extindere,de la 250 la 1000);
    – FT a primit TP pentru 2500 mp TAE (‘gradina’ din spatele cursei lui AE), dar fara drum de acces;
    – Eu, SM, am cumparat acest TAE de la FT in 2001. De atunci, nu m-am putut folosi de acest teren, neavand nicio cale de acces catre el.
    – Inca din momentul in care am devenit proprietar pe terenul de 2500 mp din spatele curtii lui AE, m-am adresat acestuia cu rugamintea de a gasi o solutie pentru un drum de acces; n-am gasit intelegere in acest sens.
    – In 2013, AE a facut act de V/C pentru casa si terenul aferent de 1000 mp catre PG si BA (aceasta din urma devenind ulterior PA = sotia lui PG); acest teren curti-constructii are dimensiunile aproximative de 30m x 33 m; in 2015, PG si PA au edificat un gard de hotar intre cele doua terenuri, pana atunci neexistand niciu element de delimitare.
    – Dupa 2013, am discutat despre calea de acces si cu noii proprietari, PG si PA, tot fara succes; de altfel, atat AE cat si PG si PA locuiesc toti trei in casa pomenita mai sus (PA-fosta BA – fiind ruda cu AE);
    – Stiu ca NCC si NCPC dau dreptul terenului dominant la un drum de acces la calea publica (drumul comunal in acest caz) prin – si numai prin – terenul aservit (fiind indeplinita si conditia de a fi cel mai scurt drum de acces);
    – As avansa ideea la care m-am gandit: sa obtin in proprietate un drum de acces, dand proprietarului terenului aservit in compensare o suprafata de teren echivalenta; acest drum de acces se poate delimita fara niciun impediment pe o latura a terenului aservit, ar avea o latime de intre 3 si 4 m si o lungime de cca 33 m, deci o suprafata de cca 99 – 132 mp. In zona respectiva nu este edificata nicio constructie, existand cativa pomi fructiferi.

    Va rog in mod respectuos sa-mi spuneti daca solutia mea este una buna, ce sanse de succes am si daca rezolvarea problemei presupune si vreo alta compensatie pentru proprietarul terenului aservit;
    – avand in vedere ca, atat AE-vechiul proprietar, cat si PG+PA (fosta BA)-noii proprietari au refuzat pana si sa discutam rezolvarea problemei, am vreo obligatie fata de ei la mutarea gardului de hotar? Mentionez ca din 2001 de cand am devenit proprietar nu am putut folosi terenul de 2500 mp.
    – Tinand cont de demersurile mele descrise mai sus, exista o cale mai simpla, mai directa si fara actiune judecatoreasca?
    – In ce ar constau cheltuielile de judecata si cheltuielile generale totale in aceasta solutie?
    – Care ar fi pasii de urmat pentru rezolvarea acestei probleme?
    Va multumesc frumos!
    Cu respect, M. Stanescu

  20. Buna ziua,

    Suntem doi vecini care au o cale de acces comuna. casa mea este prima, la strada si are si o portita de acces. Cealalta casa nu are acces decat pe calea de acces comuna. In documentatia cadastrala facuta de catre mine, este mentionat acest drum de acces. Acum vecinul imi spune ca a vandut casa lui impreuna cu drumul de acces, ca eu am pe unde sa intru in curte (se refera la acea portita de care va ziceam). Mai mentionez ca din drumul comun, eu am acces la garaj, spatii/magazii de depozitare. Va rog sa-mi spuneti daca este legala tranzactia facuta de vecinul meu in ceea ce priveste drumul de acces si ce pot eu sa fac pentru a nu-mi pierde dreptul. Va multumesc!

  21. Buna ziua, noi avem un contract de concesionare pentru 49 ani si explotam acolo cu licenta de la ADRM piatra. A fost un drum de acces de la drum public pana la cariera care sa folostit permanent pentru basculante.
    Acum 6 ani a concesionat primarie teren care inprejmurare cariera nostru la un dom. Ani de zile nu a fost nici o pretentie dar acumacum acesta dom ne intersice sa trecem cu basculante. Ce posibilitate avem sa ne aparam?
    cu stima

  22. Am o proprietate pe care o moștenesc de la străbunici ,care au avut doi fii .Au făcut două case in aceiași curte :au împărțit ei curtea dar eu trebuie acuma să trec prin curtea noului proprietar (rudele au vândut).Nu am servitute prin curtea noului proprietar care mi-a închis accesul . Ce pot să fac in acest caz ?Propietate1960!Tot am insistat la rude să -mi dea servitute pe proprietatea lor dar nu am reușit . Ce pot face în situația actuală ? Mulțumesc !

  23. Bună seara .Moștenesc o casa la țară de la bunici !Bunicul având un frate care are o casă in curte comună cu el ,urmașii lui fratele bunicului meu au vândut proprietatea lor !Nu am făcut act de servitute pentu că m-au tot amânat rudele …?Noul proprietar a pus lacăt pe porți nu mai am acces la proprietate …?Ce soluții mai am ?Proprietatea e construită și 1960 pe locul casei vechi ! Mulțumesc !

  24. Buna ziua,avem și noi o problema. Am cumpărat un teren intravilan pe care am construit o casă. In spatele tot al nostru am mai cumpărat pe parcurs 1000mp unde am făcut o poarta mica și una mare pentru acces. Lateral pe o parte din acest teren proprietarul a lăsat loc pentru acces pentru mama și pentru noi căruia i-a vândut în spatele nostru și încă la un cetățean pe parcele. Acum proprietarul a făcut donație această stradă la ultimul cetățean care este după mama care nu figurează la noi in act si mama nu mai are cale de acces. Este corect? Ce putem face să obținem toți acest drept?

  25. Buna ziua,

    Am achizitionat 4 parcele de teren intravilan arabil (approx 300mp parcela) prin executare silita, separate in 2 parcele pe o parte si 2 pe cealalta de un teren intravilan arabil care este in continuare detinut de fostul proprietar al parcelelor.
    Terenul ce separa parcelele achizitionate este singura modalitate prin care se poate face accessul la proprietatea achizitionata + alte parcele ce sunt detinute de alte persoane dar si de fostul proprietar.

    In cazul in care proprietarul nu este dispus pentru a ceda proprietatea de teren intravilan arabil contra unei sume convenite de bani ca si drum de access cum se poate actiona?

    Multumesc!

  26. Buna ziua am cumpărat un teren la strada principala de 500mp cu deschidere de 25 m la strada principala in spatele meu este un alt teren cu alt proprietar cu acești mărime eu daca fac gard el nu mai are acces la el de la strada principala doar daca merge prin spatele terenului lui unde este un pajiște cu denivelări și un lac .
    Terenul meu din fata este un dreptunghi al lui la fel .
    Eu i-am propus să îmi cedeze 250 m in spate de la el să îi cedez și eu 250 m.in fata sa avem am fiu cate un patrat cu acces la strada principala .
    El nu vrea vrea sa ii las 2 m de drum să ajungă la strada principala că și cale acces adică eu sa pierd și el nu ce putem face in acesta situație ?

  27. Bună ziua, am cumpărat un teren intravilan, am fost la primărie și mi s a confirmat ca terenul este bun pentru construcție, iar când am cerut autorizație de construcție mi s a spus ca nu pot construi pentru ca nu am drum de servitute. Terenul se afla în mijlocul altor terenuri. Ce pot face în acest caz?

  28. Buna ziua, am un teren extravilan agricol de 5000 mp cu o deschidere de 14 m. Este un teren pretabil pt a deveni intravilan pt a se construi pe el.
    Pe terenul alaturat,pe hotar, exista o casa din caramida care cred ca nu are autorizatie de constructie (99.99% nu are). Daca demarez o procedura pt drum de servitute pe lungimea terenului, vecinul meu de pe terenul alaturat (cu casa din caramida) poate fi obligat de autoritati sau instanta sa darame casa pt a se putea ca 50% din drumul de servitute sa treaca pe terenul lui? Multumesc

  29. Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti in cazul urmator: In anul 2007 am achitionat un teren intravilan in Vatra Dornei, cu contract de vanzarea cumparare si intabulare in carte funciara. La momentul cumpararii, precum si in prezent exista un drum de acces la acest teren din drumul national, acest drum fiind amenajat partial si folosit la acel moment ca acces pietonal si de catre alti proprietari din accea zona. Pe documentatia cadastrala intocmita la inscrierea terenului in cartea funciara apare ca vecinatate ” Drum acces”, pe una dintre laturile terenului cumparat . In perioada de dupa achizitie, impreuna cu alti proprietari alaturati acestui drum am facut demersuri pentru reabilitarea acestui drum la Primaria orasului Vatra Dornei, avand dovada extras carte funciara pe drumul respectiv care arata ca proprietar Statul Roman. Dupa o lunga perioada de timp, cei de la primarie au reabilitat partial acest drum, cu scopul de a permite accesul la un teren proprietate al Primariei, pe care l-au inchiriat in prezent pentru 49 ani unui nou proprietar. Acest teren inchiriat actual ( constructie casa ) este lipit de una din laturile terenului meu. Dorind sa obtin acum un certificat de urbanism de la Primarie, am fost anuntat ca certificatul vafi eliberat, culmea, fara cale de acces. Primaria considera ca drumul de acces, existent din perioada 1940, conform hartilor de la carte funciara, este doar pentru terenul inchiriat si pentru riveranii pana la acel teren, nemailuand in considerare cealalta portiune de drum de acces, figurat pe documentatia mea cadastrala si existent fizic in realitate. Astfel in acest moment am devenit din acest punct de vedere un teren ” infundat” conform celor de la primarie. Va rog mult sa ma indrumati in aceasta mare problema personala. Va multumesc anticipat, asteptand de la D-voastra un raspuns. Cu stima.

  30. Buna ziua, am castigat un teren in urma unei licitatii (in urma unei executari). Initial am primit informatia ca nu sunt probleme, cand am ajuns la Cadastru, persoana care a pierdut terenul este vecinul cu acces la drum. proprietatea Castigata nu are acces la drum. Ce variante sunt sa pot avea acces la teren. Multumesc anticipat!

  31. Buna. Ziua. Aleea pietonala -ceruta- cde departamentul URBANISM- CARE ASIGURA TRECEREA DELA DRUMUL PUBLIC LA TERENUL CARE NU ARE ACCES LA DRMUL PUBLIC- SI PE CARE DORIM SA CONSTRUIM- TREBUIE DEZMEMBRATA ??CU ACTE??

  32. pentru teren agricol te obliga legea sa acorzi servitute de trecere? sau e deajuns o intelegere verbala. Mentionez ca in zona nu exista drumuri publice., accesul se face la fel pentru toata lumea, prin intelegere verbala Daca exista mai multi vecini care pot acorda servitutea de trecere, catre care se indreapta legea?

  33. Buna ziua!
    Cu respect va cer parerea in cazul bunicii mele care este internata la un spital de boli psihice si a carei tutore legal este mama mea, fiica dansei.
    Bunica impreuna cu sora dansei detin un teren intravilan de folosinta arabil pe centura de vest a orasului Ploiesti, dar cu iesire si pe o strada din ploiesti(langa parcul Vest).
    Nepotul surorii a reusit sa faca o dezmembrare, nu stiu cum s-a facut cadastrul fara bunica!? Ea doar a semnat dezmembrarea(nu prea este in deplinatatea facultatilor mintale)
    Dezmembrarea s-a facut in asa fel inact sora are lotul cu iesirea spre strada din Ploiesti, iar bunica are lotul spre drumul E60(centura de vest a ploiestiului)
    intrebarea mea ar fi: Exista posibilitatea sa fac drum de acces?Sa cer o autorizatie la primarie?Sau ce ma sfatuiti sa fac astfel incat sa nu ma complic cu tribunalul(desi sunt sanse mari de castig deoarece bunica este bolnava psihic, si in plus nu i-a lasat cale de acces la drum )Se poate da autorizatie pentru drum de acces din Drum European?Va multumesc!

  34. Buna ziua! Eu impreuna cu cumnatii mei detinem un teren intravilan care are drum de servitute. Am trimis o adresa la primarie sa solicitam iluminatul public deoarece vecinul nostru beneficiaza de acest drept, iluminatul de pe parcela lui este pe acelasi drum de servitute. Am solicitat de la primarie extinderea retelei de electricitate cu privire la iluminatul public deoarece exista deja aceasta retea care se afla pe proprietatea vecinului, proprietate care este alipita de terenul nostru. Terenul pe care il detinem are autorizatie de constructie, avem santiere in desfasurare.
    Stalpii insemnati de catre primarie ca a fi iluminat public se afla pe acelasi drum de servitute, legal constituit, prin incheiere notariala. Problema este ca raspunsul de la primarie a fost unul nefavorabil spunandu-ne ca acest lucru se poate doar pe portiunea de drum aflata in patrimoniul orasului. Cum se poate ca vecinul meu care are terenul lipit de al meu beneficiaza de iluminat public iar eu nu pot beneficia? Ce este de facut in acest caz? Tin sa mentionez ca vecinul meu are stalpii pe terenul lui care este ingradit dar stalpii sunt insemnati de catre primarie. As vrea sa merg in instanta cu Primaria pentru ca e ceva putred la mijloc. Am avut probleme si cu electrica din cauza ca stalpii sunt pe terenul lui desi stalpii sunt proprietatea primariei dar nu stiu exact daca va fi castig de cauza. Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

  35. Bună ziua! Doresc sa va intreb daca am acces legal la domiciul in cazul in care locul a fost fratesc si umblam 3 familii pe acelasi drum,iar vecinul pe la care trece drumul isi pune poarta in drum si ne obliga sa inchidem si deschidem pe motiv ca bunicii nostri s au inteles in primarie sa-si pună poartă,dar pe atunci nu existau masini ca acuma.Va multumesc

  36. Buna seara . Am un teren agricol ce este înconjurat de alte terenuri. Vecinii ce au terenuri agricole cu acces la drum nu îmi mai dau voi a trece cu utilaje pentru a îmi îngriji terenul pentru a cultiva și recolta. Știam că era reglementată într-un fel aceasta. Ce este de făcut și ce drepturi asi avea ? Aștept răspunsul Dumneavoastră . Vă mulțumesc.

  37. Buna ziua,

    Detin un teren pe care nu am acces la drumul public. Intr-o parte a terenului s-a realizat de vecini un drum privat, care duce catre drumul public. La constructia acestui drum dansii au intrat pe terenul meu circa 11 m2, am scos topograf pt masurare, desi eu avem gard de gradina, a fost deteriorat de dansii. In aceeasi parte cu drumul privat, in foaia topografica am deschidere 8 m, ceea ce inseama ca ar fi dreptul meu pt a deschide o poarta. Ce demersuri ai trebui sa fac pt a avea si eu acces la acest drum privat care trece prin fata terenului meu? Si tinand cont ca vecinii au intrat abuzis peste terenul meu.

  38. Buna seara, am o livada la capatul strazii Prunilor din Oradea Jud. Bihor care este inchis cu terenul vecinului si nu am intrare la teren de la strada. Acuma am hotarat sa le vind livada ca am avea nevoie de bani, dar nimeni nu cumpara spunand ca pe harta nu are tetrenul intrare si vecinul al cui teren inchide intrarea pe terenul meu nu vrea sa dee pentru drum sa aiba intrare cine ar vrea sa cumpere. Intrebarea mea este urmaroarea: Vecinul este obligat sa cedeze din terenul lui pentru intrare la mine pe teren sau nu? Sau ce pot sa fac eu ca sa am intrare?

  39. Bua ziua. Avem urmatoarea situatie..se da un imobil (fiecare are 1/2 proprietate).Terenul din fata care apartine primariei..este o bucata de 4m pe 30m. Din care 1m este cale de acces. Bucata de 3m/30m . Dupa un scandal primaria a impartit bucata in 2 si a concesionat( 2m/30 la unu si 2m/ 30 la celalat) drept cale de acces. Intrebare este : daca nu mai prelungesc concesiunea ( care este f mare pt noi ) ce ni se poatr intampla? Nu mai vom avea cale de acces?sau…tinand cont ca singura calexde iesire 2 m latime.

  40. Buna ziua! Am o problema cu vecinii mei. Vecinii batrani au cumparat teren prin anii 1970 de la vecinii din fata lor, cu intrare pe cararea din spatele casei cu o lungine de vreo 20 m si si-au construit 3 camere si un hol. Geamurile casei lor dadeau in curtea vecinilor de la care au cumparat iar la mine in curtea era doar zid, adica spatele casei. Distanta dintre zidul lor si gardul meu, este de aproximativ 1 metru (cam cat tine streasina casei). Vecinii au 2 fete, una e plecata in lume iar cealalta s-a casatorit si are o fata de 16 ani. In urma cu vreo 20 de ani, s-au rugat de noi sa le dam voie sa sparga zidul si sa faca intrare si geamuri cu vedere in curtea mea. De la usa lor la usa mea sunt 4-5 metri, adica foarte aproape (usa in usa, geam in geam). Le-am dat voie, cu conditia sa nu ne deranjeze cu galagie, muzica, etc. Au trecut anii vecinii tineri s-au despartit si a ramas sotia si cu fiica lor, care si-a luat un concubin de vreo 2 ani, iar muzica preferata sunt manelele. M-au innebunit cu muzica si galagia. Intrebarea mea este, cum pot sa ii fac sa aduca la starea initiala casa?Mentionez ca n-am facut nici o hartie intre noi. Intelegerea a fost intre noi si bunicii fetei de 16 ani, iar ei sunt decedati, iar mama ei s-a apucat de baut si-i intarata pe copii sa faca mai multa galagie. Exista vreo posibilitate sa-mi recapat linistea? In speranta ca-mi veti dau un raspuns sau un sfat, va multumesc anticipat.

  41. Buna ziua,am achizitionat un teren prin fața e un șant pentru a intra pe proprietate primaria mi-a spus sa-mi fac podet.întrebarea e trebuie s-al fac eu sau primaria ca la ei platesc impozit pe proprietate si primaria e administratorul drumului?Mulțumesc

  42. am un proiect pentru un ,,solar de producere puieti forestieri,, la care mi se cere autorizatie de constructie.
    Pentru a mi se elibera autorizatia, mi se cere ,,acordul vecinilor,,ca sa am acces la un drum public.
    Vecinii pana la ,,drumul public,, detin terenuri care sunt declarate la Registrul agricol la primarie si au platit impozit pe teren dinainte de 1989, dar nu sunt intabulati.
    Pe aceste terenuri, dinainte de 1989 si prezent s-a facut accesul de catre toti prin intelegere verbala, pe un traseu folosit an de an.
    Pentru a prezenta aceste acorduri de trecere, este suficient adeverinta de la registrul agricol si o declaratie de acord intre subsemnatul cu vecinii, data in fata notarului, cu anexa a schitei cu zona de acces?
    Va multumesc,

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.