Am Un Teren Fara Acces La Drum – Cum Obtin Servitutea De Trecere ?

Servitute de trecere – dreptul pe care il are proprietarul unui teren fara acces la drumul principal de a benficia de acces pe terenul altui proprietar, in scopul de a ajunge la drumul public.

Servitute de trecere

Servitute de trecere – Puțini dintre noi se gândesc că, dacă au dobândit un bun imobil în mod exclusiv și integral, ar putea să fie obligați să renunțe la folosința unei părți, fiindu-i astfel limitat dreptul de proprietate, prin stabilirea unei servituți de trecere.

Dreptul de servitute constituie dreptul real în baza căruia proprietareul unui imobil (fond dominant) poate utiliza o anumită suprafață din teritoriului unui proprietar vecin (fond aservit) dobândind o cale de acces de la drumul ce deservește fondul respectiv.

Astfel de situații nu sunt puține, mai ales în ipoteza în care are loc partajarea unui imobil, iar uneia dintre părți îi este atribuită suprafața care are acces la calea publică, urmând ca celelalte părți să apeleze la dreptul de servitute.

Totodată, mai există și posibilitatea stabilirii benevole ale unei servituți de trecere, care după împlinirea termenului de uzucapiune să devină unul legal.

Cititi si:

Dreptul de servitute implică și o serie de obligații, astfel, beneficiarul dreptului nu poate prejudicia sau exercita în mod abuziv dreptul său, ci trebuie să aibă o conduită corespunzătoare.

Cheltuielile aferente constituirii acestui drept sunt în sarcina fondului dominant, însă nu este exclusă varianta ca acestea să fie suportate de către ambele părți în eventualitatea în care ambele au de câștigat din exercitarea acestui drept.

Proprietarul fondului aservit are obligația de a permite beneficiarului trecerea pe fondul său, fără a-l îngrădi, precum și de a nota dreptul în Cartea Funciară, putând să exercite restul drepturilor sale fără a exista o îngrădire din partea altor persoane.

Dreptul de servitute nu are o existență nelimitată în timp, acesta încetând în următoarele ipoteze:

 1. Prin consolidare, care constă în ipoteza în care o singură persoană dobândește atât fondul dominant cât și pe cel aservit;
 2. Proprietarul fondului dominant renunță la servitute;
 3. S-a împlinit termenul pentru care a fost constituită servitutea, în ipoteza în care s-a stabilit un termen în prealabil;
 4. Proprietarul fondului aservit răscumpără servitutea, ipoteză întâlnită în situația în care i se aduce un prejudiciu mult prea mare prin existența sevituții;
 5. Imposibilitate definitivă de exercitare, de ex: a intervenit un cutremur care a distrus drumul de treceere;
 6. Lipsa de utilizare pe o perioadă mai mare de 10 ani;
 7. Dispariția utilității servituții, de ex: beneficiarul și-a trasat propria cale de acces;
 8. În ipoteza exproprierii fondului aservit.

Raportat la complexitatea acestui subiect, nu ezitați să apelați la un specialist care vă poate îndruma și explica toate condițiile în care puteți beneficia de acest drept sau cum vă puteți apăra deplinătatea dreptului de proprietate împotriva unui solicitant de servitute abuziv.

Servitute de trecere pentru a racorda utilitatile : Dreptul de servitute nu se refera doar la trecerea efectiva pe fondul vecin ci si la translatarea unor tevi de gaze, de apa sau pentru orice alta utilitate.

De asemenea este de esenta sa aveti in vedere ca niciun fond inchis nu poate fi tinut izolat in conditiile in care exista posibilitatea trecerii pe fondul vecinilor.

6 comments to “Am Un Teren Fara Acces La Drum – Cum Obtin Servitutea De Trecere ?”
 1. Sutem mai multi vecini pe o strada in sat Fughiu comuna Osorhei jud. Bihor unde am cumparat parcele de teren intravilan de la un propietar privat. Acesta a vandut parcelele cu drept de servitute asupra drumului de acces ce se afla intre parcelele in cauza. Problema noastra este ca nu putem trage utilitatile pe drumul respectiv intrucat drumul este privat. Primaria refuza sa traga: iluminatul public, canalizarea, apa, gaze intrucat drumul este privat (asa au motivat), ca propietarul drumului refuza sa-l predea primariei. Intrbarea este daca exista vre-o cale juridica prin care sa putem obtine si noi , proprietarii caselor de pe parcelele in cauza utilitati din partea primariei? Va multumesc!

 2. Buna ziua,strabunicii mei au avut o casa care are teren aferent in spatele casei de 2300 mp. Ei au vandut casa in urma cu multi ani dar fără teren. Mergeau sa cultive porumb pe teren printr o intrare în spate pe o cărare. Terenul este intravilan,Eu cum aș putea sa construiesc in ideea in care nu am un drum stabilit de intrare. Multumesc.

 3. Buna ziua. Bunicii au lăsat moștenire 7000mp intravilan, sunt 5 frați ce isi împart acum terenul. Cum se intra pe poarta si se merge până în capătul terenului, se da in alt drum public. Vor sa isi faca unul dupa altul cate o casa. In linie până în capat ar trebui un drum de acces cat sa ajunga fiecare la casa lui. Trebuie neaparat respectati cei 7 metri, atâta timp cât fiecare ar contribui la facerea drumului cat sa isi creeze fiecare condiții de a ajunge la casa? Mi se pare foarte mult 7 metri, în condițiile în care și drumul european atinge cam acelaș metraj. Sunt alte cai de urmat sa fie mai bine pentru toți, fără a tăia asa mult din fiecare teren? Mulțumesc!

 4. detin un teren intravilan la care drumul de acces a suferit o alunecare de teren devenind impracticabil. Ce demersuri pot face catre primarie pentru a mi recupera accesul catre proprietate,
  avand in vedere ca in ultimii ani dupa multe solicitari si audiente la primar drumul a fost ignorat

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.