Persoana Care Nu Se Poate Ingriji Singura Din Pricina Sanatatii Mintale

Din pricina sanatatii mintale unele persoane trebuiesc puse sub interdictie tocmai spre binele lor.

Vedeti mai jos, cum decide de fapt instanta, punerea sub interdictie a unei persoane si numirea tutorelui chiar in persoana sotului acesteia.

Punerea sub inteerdictie a unei persoane care nu se mai poate administra singura, este esentiala mai ales atunci cand persoana are bunuri si ele nu pot fi administrate corespunzator in lipsa discernamantului persoanei in cauza.

Din Pricina Sanatatii Mintale

Legea prevede ca (1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

Situatia de fapt pentru care am obtinut in fata instantei de judecata, punerea sub interdictie a sotiei la solicitarea sotului :


Cum s-a ajuns la situatia prin care sotul sa o puna sub interdictie pe sotie si din pricina sanatatii mintale ?

Din vara anului 2016, când sotii au fost plecați într-o vacanță în afara țării, sotia a început să dezvolte un comportament bizar, având în mod recurent pierderi de memorie.

Relatarea sotului –

Am fost nevoit să închei abrupt vacanța planificată în urma unui accident vascular cerebral pe care aceasta l-a suferit acolo, întorcându-mă în țară în vederea recuperării acesteia.

Menționez că, în calitate de medic , am recunoscut semnele accidentului vascular cerebral și am luat măsurile ce se impuneau.

Post-traumatic, soția mea a căpătat tulburări comportamentale reunite sub diagnosticul clinic de demență mixtă.

Întrucât aceasta are nevoie de ajutor permanent, inclusiv în asigurarea nevoilor de subzistență, am fost nevoit în același an să o instituționalizez.

La acest moment, soția mea se află sub tratament și îngrijire neîntreruptă, este în incapacitate de autogospodărire și autoprotecție, verbalizează cu greu, prezintă stări alternante și pierderi severe de memorie, este dezorientată temporo-spațial și de cele mai multe ori nu recunoaște persoanele apropiate ei (pe mine ori pe copilul nostru).

Totodată, că aceasta este încadrată în gradul I de handicap : grav cu asistent personal, potrivit Certificatului emis de Comisia de Evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Raportat la această situație, apreciez că soția mea nu mai are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale.

Astfel, avand in vedere aceasta situatie si faptul ca evident sotia acestuia era lipsita de discernamant, instanta a admis cererea asa cum vedeti mai jos.

Dosarul nu puteti sa-l observati pe portalul instantelor pentru ca punerile sub interdictie sunt in sedinte nepublice.

Punerea sub interdictie a persoanei lipsite de discernamant

Ce am solicitat instantei de judecata?

1. Să dispuna instanta punerea sub interdicție a pârâtei ;

2.  Să ia măsura numirii sotului acesteia în calitate de tutore, ca rezultat al punerii sub interdicție a soției sale;

3.  Să ia măsura instituirii curatelei speciale, desemnând pe sot în calitate de curator special până la soluționarea definitivă a cauzei.

Instanta nu ia nicio masura fara raportul emis de catre Institutul de Medicina Legala si fara ca instanta fie in sala de judecata fie intr-un alt loc, nu observa personal persoana ce urmeaza sa fie pusa sub interdictie.

Cabinetele de medicina legala
Art. 13, al.1. Pentru efectuarea expertizelor si constatarilor medico-legale in localitatile in care functioneaza cabinete de medicina legala organele judiciare sau alte persoane fizice ori juridice se adreseaza acestora.


�Serviciile de medicina legala


Art.14, al. 1. Serviciile de medicina legala judetene, in conformitate cu competenta lor teritoriala, sunt abilitate sa efectueze expertize, examinari, constatari sau alte lucrari medico-legale si complementare, la solicitarea organelor judiciare competente sau a altor persoane fizice ori juridice.Al. 2. Serviciile de medicina legala judetene efectueaza examinarile complementare conform dotarii tehnice de care dispun.


�Institutele de medicina legala
Art. 15. Institutele de medicina legala sunt abilitate sa efectueze lucrari medico-legale, dupa cum urmeaza:

  • constatari si expertize medico-legale, in cazurile care depasesc nivelul de competenta al serviciilor de medicina legala judetene sau cand acestea isi declina competenta, din motive temeinice, in efectuarea acestora;

În cele din urmă, instanţa a dispus punerea sub interdicţie pe baza raportului de expertiză medico-psihiatrică, pe baza cercetărilor dispuse de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, a certificatului de handicap (grad I handicap grav, a anchetei sociale şi a înscrisurilor depuse de noi la dosar .


Avocatul specializat in punerea sub interdictie va va indruma in asa fel incat procedura sa fie una cu un final cat mai rapid atat spre binele dvs. cat si spre binele persoanei care urmeaza sa fie pusa sub interditie.

Daca intampinati o asemenea situatie, puteti completa formularul de mai jos si va putem asista in aceasta problema, avand un departamanet specializat in drepturile civile.

De asemenea puteti face o programare aici.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.