Avocat Distrugere Calificata Si Distrugere Din Culpa – Dosar Penal Distrugere – Daune Morale Si Materiale

Ti-au Fost Distruse Bunurile In Mod Intentionat Sau In Urma Unui Accident? Vezi Cum Ii Tragi La Raspundere Pe Cei Vinovati Si Cum Iti Recuperezi Contravaloarea Lor Plus Daune Morale

Nu-i lăsa să scape !

         Avocat Distrugere Calificata Si Distrugere Din Culpa –    O persoană responsabilă are întotdeauna un as în mânecă și, dacă prin forțe proprii nu poate să înlăture o problemă, mandatează pe cineva să se ocupe.

Distrugerea in actualul cod penal are mai multe forme asa cum o sa le prezentam mai jos.

Cert este un lucru, oricine ii provoaca celuilalt chiar si o paguba minora, este dator sa o repare si sa o rectifice.

Distrugerile asa cum am aratat pot fi intentionate si atunci pedeapsa este una usturatoare, ajungandu-se chiar la pedepse cu execuatre in penitenciar.

In fine, cert este un lucru, nu putem sa vorbim despre fapta penala de distrugere la modul general ci este esential sa o defalcam in cele 3 tipuri de distrugeri cunoscute de catre codul penal.

Sa incepem!

Ai suferit pagube in urma unei distrugeri intentionate ori din culpa? Completeaza formularul de mai jos:

Warning
Warning
Warning
Warning.

Ce este distrugerea?

Distrugerea este fapta de a aduce in stare de neintrebuintare a unui bun. Poate fi vorba si de o neintrebuintare partiala nu neaparat totala.

Orice forma de distrugere poate fi catalogata ca atare o infractiune insa intinderea si marimea distrugerii o catalogheaza si o califica in mod evident ca infractiune cercetabila si pedepsibila.

Distgugerea este de fapt orice fapta antisociala directa si cu intentie sau orice fapta de aducere in stare de neintrebuintare totala sau partiala din culpa sau prin folosirea unor mijloace specifice de genul flacarii deschise sau a obiectelor contondente sau alte asemenea.

  1. Ce faci atunci când bunurile tale au fost distruse de un străin?

            Cu siguranță este o întrebare pe care și-o pun mulți dintre cei care au suferit prejudicii și care nu știu dacă, sau cum, își pot repara situația. Asemenea sunt și proprietarii celor două autoturisme care au fost vandalizate în noaptea de 29.06.2025, pe strada Amurgului, aflată în Sectorului 5 al Capitalei, sau cei ale căror mașini au fost incendiate pe Calea Moșilor, în luna martie, evenimentul fiind declanșat de o mașină care a luat foc din mers și au fost distruse în total 7 autovehicule.

            O altă situație a avut loc în data de 7 iunie, în județul Giurgiu, unde un bărbat a incendiat casa cumnatei sale, conform declarațiilor date de reprezentanții poliției.

            Acestea sunt doar câteva dintre exemplele prezentate publicului larg, prin mijloacele de comunicare în masa. Totuși, realitatea este mult mai dură, iar numărul cazurilor de distrugere este mult mai mare.

            Toate exemplele sunt fapte de distrugere, din care au rezultat doar pagube materiale, fără a provoca victime omenești. Această consecință nu înseamnă că autorul scapă de responsabilitate și își continua rutina, fără a repara ce a stricat. În sarcina lui se poate angaja răspunderea civilă.

            Persoanele vătămate material au posibilitatea de a solicita repararea daunelor materiale şi morale suferite, în condiţiile prevăzute la art. 252-256.

            De obicei, cei care provoacă distrugeri nu pot acoperi pagubele prin asigurare, fie pentru că nu dețin una, fie pentru că valoarea daunelor depășește suma acoperită de către asigurator. Chiar și așa, răspunderea civilă rămâne în sarcina făptuitorului, până la acoperirea integrală a prejudiciului.

            Instanţa civilă apreciază în mod independent existența prejudiciului, fără a fi condiționată de vinovăția stabilită în legătură cu fapta penală, de o hotărâre definitivă de achitare sau încetare și nici de dispoziţiile legii penale, conform art. 1365, din Codul Civil.

            Dacă persoana care a suferit prejudicii nu se constituie parte civilă, printr-o acțiune civilă, în termenul general de 3 ani, își pierde dreptul de a solicita despăgubiri pe această cale.

            Termenul începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea.

Cod Civil

 Art. 69

,,La cererea persoanei interesate, instanţa poate lua toate măsurile necesare pentru a împiedica sau a face să înceteze orice atingere ilicită adusă integrităţii corpului uman, precum şi pentru a dispune repararea, în condiţiile prevăzute la art. 252-256, a daunelor materiale şi morale suferite.”

Art. 2528

  ,, (1) Prescripţia dreptului la acţiune în repararea unei pagube care a fost cauzată printr-o faptă ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea.’’

De cate tipuri este distrugerea? Distrugerea calificata ori distrugerea din culpa? Exista diferente?

  1. Distrugerea

Distrugerea și tulburarea de posesie -Cod Penal

a.Art. 253: Distrugerea

,,(1)Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2)Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială, dacă prin aceasta s-a produs o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2)Distrugerea unui dispozitiv electronic de supraveghere folosit pentru monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare sau execuţional penale se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3)Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

(4)Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(5)Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.

(6)Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(7)Tentativa faptelor prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se pedepseşte.”

            Este autorul infracțiunii de distrugere cel care distruge un înscris care dovedește cui îi aparține proprietatea unui bun .

  • Articolul 254

 Distrugerea calificată

,,(1) Dacă faptele prevăzute în art. 253 au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Dezastrul constă în distrugerea sau degradarea unor bunuri imobile ori a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora și care a avut ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multor persoane.”

            Este autorul infracțiunii de distrugere calificată persoana care a incendiat o casă, iar fapta sa a condus la vătămarea corporală sau moartea a cel puțin două persoane.

  • Articolul 255

Distrugerea din culpă

,,(1) Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuințare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparține făptuitorului, în cazul în care fapta este săvârșită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Dacă faptele au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.”

Cititi si :

            Este autorul infracțiunii de distrugere din culpă cel care a uitat focul aprins la aragaz, fapt care a condus la incedierea imobilului.

  • Articolul 256

 Tulburarea de posesie

,,(1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

            Sunt fapte care tulbură posesie mutarea gardului sau liniei de hotar și ocuparea unui imobil, fără drept, prin violență sau amenințate.

            Indiferent de modul în care bunul dumneavoastră a fost afectat, este important ca fapta cauzatoare de prejudicii să fie constatată de către un organ oficial al Poliției.

  1. Dar ce facem dacă primăria a comis o faptă care atrage atât răspunderea penală, cât și civilă a autorului ?

            În practică pot apărea situații când o autoritate sau o instituție publică aduce atingere drepturilor persoanelor fizice. Asemenea cazuri ridică probleme legate de răspunderea autorului faptei.

Art. 135 – Cod Penal

Condiţiile răspunderii penale a persoanei juridice

,,(1) Persoana juridică, cu excepţia statului şi a autorităţilor publice, răspunde penal pentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice.

(2) Instituţiile publice nu răspund penal pentru infracţiunile săvârşite în exercitarea unei activităţi ce nu poate face obiectul domeniului privat.

(3) Răspunderea penală a persoanei juridice nu exclude răspunderea penală a persoanei fizice care a contribuit la săvârşirea aceleiaşi fapte.”

            Pe scurt, statul și autoritățiile publice nu pot avea calitatea de subiect activ (autor) al infracțiunilor prevăzute de legislația penală română, dar această limitare nu înlătură răspunderea penală a angajatului public care a comis fapta.

             În privința răspunderii civile, reținem următoarele:

Art. 224: Răspunderea civilă a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale

,,(1)Dacă prin lege nu se dispune altfel, statul nu răspunde decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, autorităţilor şi instituţiilor publice care sunt persoane juridice şi niciuna dintre aceste persoane juridice nu răspunde pentru obligaţiile statului.

(2)Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi unităţilor administrativ-teritoriale care nu răspund decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea acestora atunci când acestea au personalitate juridică.”

            Pentru a se reține răspunderea civilă în sarcina pârâtului, acesta trebuie să aibă capacitate procesuală pentru a sta în proces. Capacitatea se dovedește prin legea sau prin actul de înființare al autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, ori prin alte moduri prevăzute de lege, prin care s-a dobândit statutul de persoană juridică de drept public.

            Dacă ați înaintat o cerere de chemare în judecată și nu cunoașteți etapele premergătoare, puteți oricând să apelați la serviciile noastre. Ne ocupăm și de cazuri care au fost înregistrate pe rolul instanțelor, dar și de cele care au fost soluționate și față de care se pot exercita căi de atac.

            Asistența juridică este importantă la momentul demarării acțiunii în justiție.  Dacă înaintați o cerere de chemare în judecată, în contradictoriu cu o unitatea administrativ-teritorială, există posibilitatea ca aceasta să fie respinsă de către instanță, întrucât, potrivit art. 5 lit. hh) din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, primăria este definită ca fiind o structură funcţională, fără personalitate juridică şi fără capacitate procesuală.

            Noi știm care este procedura de identificare a persoanei vinovate de prejudiciul pe care l-ați suferit și știm cum să acționăm pentru a obține tragerea acestuia la răspundere.

Cod civil

Articolul 25

,,Subiectele de drept civil

(1) Subiectele de drept civil sunt persoanele fizice şi persoanele juridice.

(2) Persoana fizică este omul, privit individual, ca titular de drepturi şi de obligaţii civile.

(3) Persoana juridică este orice formă de organizare care, întrunind condiţiile cerute de lege, este titulară de drepturi şi de obligaţii civile.”

Art. 191

,,Persoana juridică de drept public

(1) Persoanele juridice de drept public se înfiinţează prin lege.

(2) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1), în cazurile anume prevăzute de lege, persoanele juridice de drept public se pot înfiinţa prin acte ale autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale ori prin alte moduri prevăzute de lege.”

Concluzie

            Dacă primăria ți-a avariat mașina în timpul ridicării acesteia, pentru că era parcată într-un loc interzis, sau dacă, din structura unei unități administrativ-teritoriale, s-a desprins un material care ți-a avariat autoturismul, noi îți stăm la dispoziție pentru a formula acțiunea împotriva persoanei responsabile de repararea prejudiciului.

            În orice caz de distrugere, indiferent de calitatea persoanei vinovate, știm cum să acționăm.

            În consecință, cea mai bună soluție pentru persoanele ale căror bunuri au fost distruse rămâne instanța. Aceasta are obligația de a stărui în aflarea adevărului, tinând cont de toate circumstanțele cauzei, iar numai în baza unui proces se poate estima, în mod proportional cu pierderea, răspunderea civilă a autorului.

Alte articole relevante

Articolul 1.361

,,Starea de necesitate Cel care, aflat în stare de necesitate, a distrus sau a deteriorat bunurile altuia pentru a se apăra pe sine ori bunurile proprii de un prejudiciu sau pericol iminent este obligat să repare prejudiciul cauzat, potrivit regulilor aplicabile îmbogăţirii fără justă cauză.”

Cum Primesc Daune Materiale Pentru Savarsirea Infractiunii De Distrugere Asupra Bunurilor Mele?

Articolul 1.381

Obiectul reparaţiei

(1) Orice prejudiciu dă dreptul la reparaţie.

(2) Dreptul la reparaţie se naşte din ziua cauzării prejudiciului, chiar dacă acest drept nu poate fi valorificat imediat.

(3) Dreptului la reparaţie îi sunt aplicabile, de la data naşterii sale, toate dispoziţiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea şi stingerea obligaţiilor.

despăgubire care corespunde propriei sale contribuţii la cauzarea prejudiciului.

Articolul 1.385

Întinderea reparaţiei

(1) Prejudiciul se repară integral, dacă prin lege nu se prevede altfel.

(2) Se vor putea acorda despăgubiri şi pentru un prejudiciu viitor dacă producerea lui este neîndoielnică.

(3) Despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câştigul pe care în condiţii obişnuite el ar fi putut să îl realizeze şi de care a fost lipsit, precum şi cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.

(4) Dacă fapta ilicită a determinat şi pierderea şansei de a obţine un avantaj sau de a evita o pagubă, reparaţia va fi proporţională cu probabilitatea obţinerii avantajului ori, după caz, a evitării pagubei, ţinând cont de împrejurări şi de situaţia concretă a victimei.

Articolul 1.386

Formele reparaţiei

(1) Repararea prejudiciului se face în natură, prin restabilirea situaţiei anterioare, iar dacă aceasta nu este cu putinţă ori dacă victima nu este interesată de reparaţia în natură, prin plata unei despăgubiri, stabilite prin acordul părţilor sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească.

(2) La stabilirea despăgubirii se va avea în vedere, dacă prin lege nu se prevede altfel, data producerii prejudiciului.

(3) Dacă prejudiciul are un caracter de continuitate, despăgubirea se acordă sub formă de prestaţii periodice.

(4) În cazul prejudiciului viitor, despăgubirea, indiferent de forma în care s-a acordat, va putea fi sporită, redusă sau suprimată, dacă, după stabilirea ei, prejudiciul s-a mărit, s-a micşorat ori a încetat.

Art.106 alin.1 şi 3 din Codul administrativ:

,,(1) Autorităţile administraţiei publice din comune, oraşe şi municipii sunt consiliile locale, ca autorităţi deliberative, şi primarii, ca autorităţi executive.

(3) Consiliile locale şi primarii funcţionează ca autorităţi ale administraţiei publice locale şi rezolvă treburile publice din comune, oraşe şi municipii, în condiţiile legii.”

Avocat Plangere Penala Distrugere – Cum Depun O Plangere Penala Pentru Distrugere?

Acum ca am stabilit in mod clar ce inseamna distrugerea si cum se manifesta si de cate tipuri este dar si faptul ca puteti sa obtineti satisfactii de natura civila si morala daca cineva v-a distrus bunurile fie intentionat fie din culpa.

Plangerea penala in cazul distrugerii este necesar sa fie depusa intr-un termen de 3 luni de zile de la data de la care s-a petrecut fapta penala.

In anumite cazuri in speta la distrugerea calificata, plangerea penala nu este necesara insa este necesara depunerea unei cererei de constituire ca parte civila si de care in mod normal se ocupa avocatul specializat in drept penal in cazuri de distrugere.

Nu uitati, aveti drepturi, folositi-le!

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.