Avocat Drept De Proprietate

Vreau Sa-mi Cumpar O Locuinta – La Ce Trebuie Sa Fiu Atent ?

Avocat specializat in drept de proprietate – Vrei sa cumperi o casa sau poate vecinul si-a mutat gardul pe terenul tau ori vrei sa faci o donatie sau sa verifici legalitatea unor acte de proprietate?

Totul tine de apararea dreptului de proprietate iar un avocat specializat in drepturi reale este cel care iti poate da toate informatiile.

Este bine sa stiti ca in America numele este de Property Lawyer iar in Romania folosim des sintagma de avocat specializat in dreptul proprietatii.

In principal proprietatea se imparte in 2 – proprietate mobila si imobila si desigur ca am mai avea proprietatea intelectuala insa nu despre aceasta vom discuta.

Am ales sa facem acest material despre dreptul de proprietate si despre transferul dreptului de proprietate in conditiile in care atunci cand va cumparati o casa sau un apartament, este esential sa aveti de partea dvs. un avocat specializat in drept de proprietate, tocmai pentru a nu risca nimic.

Sa incepem!

Aveti o problema cu dreptul de proprietate? Completati formularul de mai jos:

Ce moduri de dobandire a dreptului de proprietate exista? Vreau sa-mi cumpar un apartament, la ce sa fiu atent?

In principal exista o serie larga de moduri prin care puteti intra in posesia unui bun imobil adica a unui apartament sau a unei case insa fiecare modalitate se grefeaza pe o anumite situatie.

Spre exemplu daca avem o ruda apropiata si vrea sa ne gratifice atunci ea poate sa ne faca o donatie.

Daca avem o mostenire, prin acceptarea ei acel imobil o sa intre in patrimoniul nostru prin succesiune legala.

Daca suntem pur si simplu niste persoane care vor sa isi cumpere un bun imobil si aceasta este ipoteza pe care o vom dezvolta, atunci contractul de vanzare cumparare este cel care va intereseaza.

La ce trebuie sa fiu atent atunci cand cumpar un apartament sau o casa? Sfatul avocatului specializat in Drept De Proprietate

Este cunoscut faptul ca orice proprietate are un istoric. In lumina acestui aspect, avocatul care se ocupa de REAL ESTATE sau de proprietate imobiliara, are obligatia ca atunci cand este angajat , sa verifice istoricul proprietatii respective.

Astfel, chiar daca vanzarea cumpararea se face la notarul public, ( dreptul de proprietate asupra terenurilor putand fi stramutat doar la notar ), prezenta avocatului de drept de proprietate va aduce siguranta tranzactiei in sensul in care va poate verifica atat istoricul proprietatii cat si orice sarcina sau conditie ar avea acel bun.

De precizat este ca foarte multe imobile sunt cumparate cu legea 112 iar acest lucru trebuie sa va ridice un mare semn de intrebare cand vine vorba despre cumpararea lor.

Vedeti si :

Ce fac daca am cumparat o casa pe legea 112 / 1995 insa terenul de sub ea cat si curtea nu sunt in proprietate ?

Legea 18/1991 privind fondul funciar a fost modificata iar cei care au cumparat case pe legea 112/1995 au acum noi drepturi cu privire la terenurile de sub acele case.

Art. 27 arata clar care este procedura si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indepliniti:

(23)În cazul terenurilor aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum şi curţii şi grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate pot solicita comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, cu întrunirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a)dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu casa de locuit în registrele agricole sau registrele cadastrale ori sunt înscrise în cartea funciară şi sunt înregistrate în evidenţele fiscale;

b)dacă terenul este în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale şi persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcţiilor;

c)nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.

(3)Pentru terenurile aflate în exploatarea societăţilor agricole de tip privat, constituite în temeiul Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, comisiile locale şi cele judeţene, în termen de 12 luni, vor efectua toate operaţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2) şi vor elibera titlurile de proprietate.

Ce inseamna nuda proprietate ?

Nuda proprietate sau proprietatea! Aceasta inseamna baza bruta a dreptului de proprietate si anume chiar esenta acestui drept.

Noi stim ca dreptul de proprietate, care este un drept real, este dat de mai multe atribute si anume – uz,fruct, abitatia, etc. Ei bine, in ceea ce priveste nuda proprietate, aceasta este drept de proprietate asupra unui bun în privinţa căruia a fost constituit, în folosul altei persoane, un drept de uzufruct, uz sau abitaţie, golindu-i-se astfel conţinutul, de atributele posesiei şi folosinţei.

Cititi si :

M-am decis sa-mi cumpar o casa, cum aleg notarul ?

Notarul il puteti alege din proximitatea locului unde este imobilul pe care vreti sa-l cumparati.

Trebuie sa stiti ca dvs. puteti sa va deplasati la orice notar din tara insa notarul NU are dreptul sa se prezinte in circumscriptia , alta decat aceea in care este numit.

Puteti alege un notar aleatoriu si de pe portalul Uniunii nationale a Notarilor Publici insa de preferat ar fi ca avocatul de drept de proprietate care va asigura reprezentarea, sa va recomande un coleg notar.

Avand in vedere complexitatea cauzelor de real estate, este important sa aveti un avocat de drept de proprietate care sa va indrume spre semnarea oricaror acte ce necesita o verificare juridica.

La ce trebuie sa fiu atent din punct de vedere juridic cand achizitionez o casa sau un apartament?

Intotdeauna la cumpararea unei case sau apartament, primul lucru pe care il faceti este sa verificati actele. Nicio alta discutie nu poate sa avanseze in conditiile in care actele proprietatii nu sunt perfecte.

Plecand de la solicitarea unui extras de carte funciara si terminand cu verificarea istoricului unui proprietati, toate trebuie sa fie analizate si trecute prin filtrul juridic.

De asemenea, sunt si situatii in care sunt case fara acte ! In acest caz trebuie pusa in balanta oportunitatea cumpararii unui asemenea imobil.

Nu uitati si de garantiile pentru viciile ascunse, catre trebuie sa fie trecute in contract dar foarte important este si certificatul de atestare fiscala fiindca altfel vanzarea NU se poate face.

Cereti cel putin la blocurile noi si autorizatia de construire a intregului bloc si nu uitati sa verificati pe portalul instantelor de judecata daca nu cumva cu privire la acel imobil exista un proces pe rol.

Si daca tot a venit forma de proces –

Avocat Drept De Proprietate – Ce inseamna litigiu cu privire la dreptul de proprietate ?

Conflictele iscate intre proprietarii de imobile sau intre mai multe persoane cu privire la acelasi imobil sau oricum ar fi in legatura cu un imobil, toate poarta denumirea de litigii cu privire la proprietate.

Trebuie sa stiti ca daca va judecati in legtura cu un imobil, pentru a securiza si bloca o carte funciara, puteti nota litigiul in legatura cu dreptul de proprietate in cartea funciara si astfel acel imobil nu o sa mai poata sa fie vandut.

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
2 comments to “Avocat Drept De Proprietate”
  1. Bună ziua! Astăzi am primit de la un Executor o somație în legătură cu un abonament Telekom pe care l-am reziliat în urma cu 2 ani prin call center și spun ca am o suma de 2000 de lei de achitat, pentru ca Telekom spune ca nu a fost încheiat acel contract.Va rog sa ma ajutați, pentru ca deja am 3 proprii din cauza fostului concubin iar venitul meu lunar net este de 1990 lei și 2 copii în întreținere. Va mulțumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.