Avocat Executare Silita Bucuresti – Ghid Practic- Atentie la ONORARIUL executorului, POATE FI ABUZIV

Atentie la onorariile percepute ABUZIV SI ILEGAL de catre executorii judecatoresti.
In Monitorul Oficial 493/11.07.2011 a fost publicata Legea 151/2011 privind aprobarea OUG 144/2007 pentru modificarea alin. (1) al art. 37 din Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti, care prevede, printre altele, modificarea sistemului de calcul pentru onorariul maxim care le poate reveni executorilor si anume, onorariu avocat executare silita.
Astfel, conform noului act normativ, pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un executat-o de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va procent de pana la 3% din suma ce depaseste 50.000 lei din fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.
Pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariu avocat executare silita este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma ce depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
Pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma ce depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.
In privinta cheltuielilor ocazionate de efectuarea executarii silite, acestea sunt puse in sarcina debitorului urmarit, cu exceptia cazului in care creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a executat-o de bunavoie. Cu toate acestea, in cazul in care debitorul, somat sa isi indeplineasca obligatia, a executat-o de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia.
Sunt incluse in categoria cheltuielilor de executare:
1. taxele de timbru necesare declansarii executarii silite;
2. onorariul executorului judecatoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului, in faza de executare silita;
4. onorariul expertului si al interpretului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicitatii procedurii de executare silita si cu efectuarea altor acte de executare silita;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevazute de lege ori necesare desfasurarii executarii silite.
Legea 151/2011 mai cuprinde, de asemenea, si unele dispozitii privind competenta teritoriala a birourilor de executori judecatoresti.

 

In cazul in care va aflati in executare silita, fie imobiliara fie mobiliara, verificati cu ajutorul unui expert, avocat, onorariul pe care executorul vi l-a imputat o data cu stabilirea cheltuielilor de executare, doar in cadrul contestatiei la executare puteti reduce aceste cheltuieli.

Av. Cuculis 0722298011

2 comments to “Avocat Executare Silita Bucuresti – Ghid Practic- Atentie la ONORARIUL executorului, POATE FI ABUZIV”
  1. Buna ziua. O intrebare. Am fost executata de Kruk pt un credit prescris, si am castigat in instanta. Kruk trebuie sa-mi returneze 5000 RON. Intr-un alt dosar pentru un alt credit tot cu firma Kruk am pierdut si sunt in executare silita. Intrebarea este, ce se intampla cu cei 5000 de lei pe care i-am castigat, ii pot recupera, sau vor ajunge tot la Kruk? Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.