Avocat : Stabilire Program Vizitare Minor – Obligatiile Parintilor Divortati

Stabilirea Programului de vizitare al minorului in instanta – Cum se obtine si ce au in vedere instantele atunci cand pronunta o hotarare de stabilire a domiciliului minorului?

Program vizitare minor – Dreptul familiei este o ramura extrem de sensibila mai ales cand vine vorba despre familii cu copii si care ajung sa se desparta si apoi sa isi fixeze obligatiile dar si drepturile pe care le au in legatura cu copiii rezultati din casatorie sau poate doar din concubinaj.

Programul de vizitare este unul dintre drepturile pe care partintele despartit de copil il are si este garantat prin mai multe acte normative de drept substantial cum ar fi CODUL CIVIL dar si prin Carta Drepturilor Copiilor si chiar si prin constitutie in sensul dreptului la familie.

Pentru stabilire program vizitare minor, instantele din Romania au in vedere interesul superior al copilului si nu putem sa spunem ca doua procese seamana intre ele cand vine vorba despre dreptul la vizita minorului fiindca el este extrem de volatil si volatilitatea unui program de vizita minor este dat de VARSTA copilului.

Astfel, astazi vom prezenta totul despre programul de vizita al minorului dupa divort si cum poate fi obligat parintele care nu permite accesul la minor, in instanta, sa respecte programul de vizitare al minorului.

De asemenea, o sa abordam si faptul ca obstructionarea la programul de vizitare al minorului poate reprezenta fapta penala si va aratam si exemple clare castigate de catre SCA CUCULIS&ASOCIATII in legatura cu programul de vizitare al minorilor.

Sa incepem!

Mami , Tati , ATENTIE – Nu va lasati fostul partener sa isi vada copilul ? Nerespectarea programului de vizitare al minorului reprezinta INFRACTIUNE, in caz de refuz program vizitare minor

Nu suna bine, dar sunt nevoit sa va spun , asta pentru a sti exact la ce va expuneti daca nu veti respecta hotararile judecatoresti asta dupa ce se stabileste in mod clar programul de vizitare al copilului dvs.

Practic , articolul 379 din codul penala, pedepseste nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului iar asta se refera fie atunci cand un minor este luat din domiciliul sau stabilit pentru a exercita un program de vizitare minori fie atunci cand cel care a primit domiciliul copilului la el, nu-i permite celuilalt parinte sa il vada, adica sa aiba legaturi personale cu copilul.

(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.

Atentie – doar in baza plangerii penale prealabile se va deschide dosarul penal.

Sunteti in proces de stabilire a programului de vizita a minorului sau ati parasit domiciliul si trebuie sa obtineti o ordonanta presedintiala de incuviintare a minorului? Completati formularul de mai jos:

Datele introduse in formularul de mai sus vor fi folosite de catre SCPA CUCULIS&ASOCIATII in scopul contactarii dvs. pentru a rezolva problema juridica.

Termenii si conditiile de folosire a platformei indrumari-juridice.eu gasiti aici.

Ce reprezinta programul de vizitare al minorului ?

Stabilirea domiciliului minorului reprezinta efectiv in materialitatea sa locul unde minorul va domicilia cu unul dintre parintii sai sau in anumite cazuri poate chiar unul dintre bunici sau alte rude apropiate.

Astfel o data ce este stabilit domiciliul minorului, ca o obligatie ce decurge din acest lucru, este stabilit si programul de vizitare al minorului, program ce ii este ingraduit, ii este garantat in anumite situatii si trebuie pus in practica, parintelui ce este DESPARTIT de copilul sau minor ce a fost incrediintat spre crestere si educare unuia dintre cei doi parinti.

Practic programul de vizitare cuprinde totalitatea vizitelor pe care le poate face un parinte la domiciliul celuilalt parinte in vederea petrecerii timpului cu copilul sau sau poate prevedere preluarea copilului de la domiciliul celuilalt parinte cu conditia ca minorul sa fie readus in domiciliul pe care instanta l-a stabilit.

Programul de vizita dupa divort poate fi stabilit fie de comun acord, fie daca parintii nu se inteleg pe programul de vizitare al minorului, acestia se vor judeca in instanta.

De cele mai multe ori , cuplurile aflate in concubinaj sau fostii soti, nu mai gasesc resursele necesare pentru a se intelege pe programul de vizitare, multi dintre ei considerand de fapt un afront ca un copil sa nu stea efectiv si cu ei, motiv pentru care ii ramane instantei obligatia sa stabilesca pe deplin CUM se va desfasura programul de vizita pentru un minor iar acest program sa nu stanjeneasca nici probabil noua familie a mamei sau a tatalui si de asemenea sa permita si dezvoltarea armonioasa a relatiei parinte despartit-copil.

Dreptul la vizita minorului

Dreptul la vizita al parintelui este de fapt dreptul la relatii personale cu minorul, asa cum sunt ele prevazute in codul civil

Drepturile părintelui separat de copil astfel , părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.

Aceste legaturi personale in mod evident se refera la a interactiona cu minorul, cu posibilitea atunci cand este cazul de a-l prelua si de a merge cu el in vacante, de a-l vedea la zilele importante cum ar fi ziua acestuia sau de a pleca cu el in vizita la rude, toate aplicandu-se sub principiul interesului superior al minorului.

(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept.

Asa cum am precizat mai sus, dreptul la vizita e

Conform legii 272/2004, adica legea care reglementeaza DREPTURILE COPILULUI si reprezinta o expresie a Cartei INTERNATIONALE A DREPTURILOR COPILULUI, se arata ca in intelesul legii, acest INTERES SUPERIOR al copilului se refera la :

a) nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate şi apartenenţă la o familie;

b) opinia copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate;

c) istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situaţiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului, precum şi potenţialele situaţii de risc care pot interveni în viitor;

d) capacitatea părinţilor sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;

e) menţinerea relaţiilor personale cu persoanele faţă de care copilul a dezvoltat relaţii de ataşament.

De observat ca mentinera relatiilor personale cu copilul , de esenta este un lucru extrem de important si programul de vizitare reprezinta CHEIA in dezvoltarea normala a minorilor.

Vizualizati si :

Dreptul de a vizita minorul pana la 2 ani de zile de viata

Exista aceasta preconceptie ca minorii, copii, nu trebuie sa fie preluati spre exemplu de catre tatii lor pana la 2 ani fiindca sunt atasati de mama si astfel tatii nu ar putea sa aiba grija de ei, de esenta copiii pana in 2 ani avand nevoie de laptele matern, existand procese chimice ce se desfasoara la nivelul intelectului si ca practic, pana la aceasta varsta copii n-ar putea sa fie luati din custodia mamei, pentru o zi sau doua si sa plece parintele despartit de copil , cu acesta, in vacanta.

Suntem de parare ca opinia este eronata iar programul de vizitare in conditiile in care ii permite pe baza unei expertize efectuate de catre un psiholog pediatru specializat, ar trebui sa contina si posibilitatea parintelui despartit de copil, preluarea acestuia si in acest sens s-au pronuntat si instantele de judecata.

Procese castigate pe stabilirea domiciliului minorului si programul de vizitare al minorului

Vedeti mai jos, decizia obtinuta cu privire la stabilirea programului de vizitare dar si ce indicatii sunt trecute in sentinta de stabilire a programului de vizitare a minorului.

Cititi si :

Au dreptul ambii parinti la relatii personale cu minorul?

In primul rand trebuie sa stiti ca parintii nu pot fi despartiti de copii lor minori decat in conditi extraordinare si anume, atunci cand sunt decazuti din drepturile parintesti.

De asemenea acesta procedura de decadere din drepturi poate fi deschisa doar de catre asistenta sociala /protectia copilului, la solicitarea unuia dintre parinti sau a oricarei persoane interesate sau din oficiu.

Parintii ,conform legii dar si conform documentului international – Carta drepturilor copilului , nu pot fi despartiti de copii lor.

Conform documentului de mai sus, exista cateva drepturi GENERALE ale minorilor –

Art. 1 Copilul nu poate fi separat de parintii sai sau de unul dintre ei, împotriva vointei acestora, cu exceptia cazurilor expres si limitativ prevazute de lege, sub rezerva revizuirii judiciare si numai daca acest lucru este impus de interesul superior al copilului.

Art. 2 Copilul are dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii sale si nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare sau degradante.

Art. 3 Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale.

Art. 4 Copilul are dreptul la odihna si vacanta.

Art. 5 Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricaror forme de violenta, abuz, rele tratamente sau neglijenta, exploatare.

Art. 6 Copilul are dreptul sa depuna singur plângeri referitoare la încalcarea drepturilor sale fundamentale , a se vedea aici Avocatul Copilului.

Astfel, plecand de la aceste drepturi, puteti observa mai jos, solutia pronuntata de catre instanta de judecata, intr-un dosar ce are ca obiect stabilirea de relatii intre parinti si minori!

RUSEN LIVIU Reclamant la SCA Cuculis&Asociatii
IORGA VALENTINA CRISTINAPârâtPRIMĂRIA
SECTOR 3 BUCUREŞTI
Autoritate tutelară

Şedinţe

25.09.2021 Ora estimata: 08:30
Complet: C 5 Familiei
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite in parte actiunea precizata .
Stabileste un program de relatii personale tata- fiu , astfel : – In timpul anului scolar- programul de baza : ? In saptamanile pare ale anului , de sambata orele 9.00 pana duminica orele 18.00 ( cu luarea si aducerea minorului la domiciliul mamei ) , inclusiv in perioada 8-9 februarie 2019 ( exceptie ) . – In timpul vacantelor scolare : ? De iarna : in anii impari o saptamana ( Craciunul cu tatal ) si in anii pari o saptamana ( REvelionul cu tatal ) .
Saptamana are 7 zile, incepe in prima zi orele 10.00 si se termina in a saptea zi , orele 19.00. ? DE primavara : 4 zile , astfel incat in anii pari minorul sa petreaca Pastele cu tatal, incepand cu sambata inainte de Paste , orele 10.00. ? De vara : 2 saptamani , impartite in 2 perioade a cate o saptamana , ce urmeaza a fi stabilite prin acord de catre parti, la propunerea reclamantului-tata inaintata mamei in scris, prin sms sau posta electronica , pana la data de 1 mai, pentru anul in curs. ?

Celelalte vacante minorul le va petrece cu parintele rezident-mama.

Stabileste in sarcina ambelor parti obligatia de comunicare in scris in interesul minorului astfel : cu o zi inainte de program , pana la orele 12.00 , tatal va comunica mamei daca se va prezenta sau nu , locatiile si activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare minorul ( cu accent pe activitatile specifice varstei cu rol educativ: muzee, expozitii, librarii, spectacole pentru copii, etc ) ; mama va comunica in aceleasi conditii daca sunt motive obiective care impiedica desfasurarea vizitei.

Timpul de vizita neefectuat se va reprograma , la initiativa tatalui, comunicata in scris mamei , tinand cont si de programul zilnic de activitati al minorului , in aceeasi luna calendaristica sau in luna imediat urmatoare .

Pune in vedere mamei-parate sa pregateasca minorul ( vestimentar, emotional ) pentru vizitele la tata , astfel incat acestea sa consolideze relatia tata-fiu.
Minorul va fi preluat de la domiciliul mamei, din fata imobilului in care locuieste ( la intrarea in scara ), daca este posibil in prezenta sotului actual al mamei sau a altei persoane , pentru a evita discutiile contradictorii si tensionate dintre parti . REspinge cererea de amendare a reclamantului, in baza art. 187 alin. 1 lit. a) C. proc. Civ., ca neintemeiata .

Executorie.

Codul civil reglementeaza dreptul parintilor de a avea relatii personale in urma divortului.

Articolul 401 Cod Civil –

Drepturile părintelui separat de copil

(1) În cazurile prevăzute la art. 400, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.

(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept.

Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.

Observati decizia instantei de mai sus care prin obligatiile ce i le pune in sarcina parintelui, protejeaza de fapt copilul de aliniere parentala.

De multe ori din pricina neintlegerii dintre parinti , copii sunt cei care sufera . Spre exemplu atunci cand un parinte refuza sa ii dea acordul scris pentru parasirea tarii in vacante, celuilalt parinte sau sa ii dea acordul pentru obtinerea pasaportului minorului, instanta pe calea ordonantei presedintiale poate suplini acordul celuilalt parinte.

Observam cum instanta are in vedere intodeauna, principiul interesului superior al minorului.

De asemenea, instantele de judecata in cazul unui dosar ce are ca obiect stabilirea de relatii personale cu minorul in sensul stabilirii domiciliului acestuia se vor ghida dupa urmatorul tabel de stabilire program vizitare minor.

program vizitare minor

Stabilire program vizitare minor – Astfel, intodeauna trebuie sa aveti in vedere ceea ce este mai bine pentru copil si evident ca in functie de ceea ce ii puteti oferi sau poate de ceea ce nu-i poate oferi celalat parinte, puteti sa castigati dreptul de a domicilia cu minorul.

Cum pot sa obtin rapid un program de vizitare al copilului meu care sta cu mama lui dar si cum pot sa obtin un program de vizitare al copilului daca sta cu tatal lui si imi interzice sa-l vad?

Ordonanta presedintiala stabilire program vizitare minor -cam asa s-ar traduce raspunsul la intrebare de mai sus.

Practic, un proces in instanta prin care se decide pe fond la cine va ramane minorul poate dura chiar si un an de zile, motiv pentru are este de neimaginat ca un minor sa nu-si vada parintele de care a fost despartit atata timp, iar in aceasta situatie oricare parinte care nu-si poate vedea copilul fiindca celalalt parinte i-a interzis acest lucru, poate solicita instantei pe baza unei ordonante presedintiale, sa ii fie permis accesul la copil, pe baza unui program de vizitare intermediar, pana ce instantele de fond, solutioneaza cerere definitiv.

De asemenea, este important sa stiti ca termenul de solutionare a stabilirii unui program de vizitare pe baza unei asemenea cereri la instanta, este de cateva zile.

Ce trebuie sa fac daca vreau sa plec din domiciliul conjugal si am un copil minor pe care vreau sa-l iau cu mine? Ordonanta presedintiala program vizitare minor

Cred ca multi/multe isi pun problema aceasta si ce se intampla cu programul de vizitare? si daca pot pleca de acasa sau nu cumva este considerat abandon de familie?

Venim si ii linistim pe toti ca abandonul de familie daca plecati cu copilul de acasa, nu se aplica, el se refera la lasarea fara ajutor tocmai a celui pentru care aveti obligatia de intretinere, fapt pentru care va luati copilul dupa dvs. nu se poate retine abandon de familie.

In schimb, daca luati aceasta decizie trebuie sa stiti ca este obligatoriu ca dupa plecarea din domiciliul comun sa depuneti la instanta de judecata o cerere prin care sa solicitati incuviintarea minorului catre dvs. pentru ca aceasta parasire a domiciliului sa fie LEGALA.

Av.Drd. Cuculis Adrian

139 comments to “Avocat : Stabilire Program Vizitare Minor – Obligatiile Parintilor Divortati”
  1. Multumesc atât avocatului care ma reprezentat cât și întregii echipe pentru profesionalismul si implicare . Recomand tuturor.

      • Bună am și eu o problema am terminat divorțul am un băiat de 12 ani vrea sa locuiască cu tatăl lui pe mine ma băgat la pensie alimentara având în vedere că nu am nici un venit lunar o sumă destul de mare 350 lei și să dau din urmă de când am băgat la divorț, ce este de făcut?

      • Bua ziua , si La multi ani in noul an 2023.Doresc sa stiu o actiune intentata de tata ptr stabilirea domiciliului minorului este legala dava acesta nu precizezeaza nimic de ptohram de vixita a mamei , nu cere dreptul copilului pensie alimentara in caz ca nu sunt de acord eu ca mama isi rezerva dreptul de a aduce martori. fara a trece numele acestora.Va multumesc anticipat !

        • Bună ziua am divorțat prin notar de fostul soț an urma carie am rezultat doi copii cel mic mi sa ancredintat mie și el al tine cu forță fără acordul meu are și dosar penal ce pot face

      • Sunt o maica divortata cu un copil minor de 7 ani.
        Intrebarea mea este:ce pot face daca tatal copilului nu onoreaza vizitele?
        O data vine…de 2 nu…mai mult ma incurca.
        Multumesc.

    • Bună ziua am o situație dificila spun eu .. în 2018 sa pronunțat divortul având custodie comuna în 2021 am redeschis dosarul am câștigat custodia totala ( ca mama) am primit decizie definitiva și irevocabila, fostul fost sa trezit ca vrea sa vadă copilul cel mic nu îl cunoaște are 9 ani. Exista vreo posibilitate sa i se aprobe programul de vizita? În ultima hotărâre nu scrie nimic de vizita

    • Buna ziua, poate fi decazut din drepturi tatal copilului pe care nu il viziteaza? Ii promite ca vine sa o ia, dar nu vine, o vede o data la o luna/ câteva luni, nu se implica in viata ei, in activitatile scolare, etc. Nu a petrecut mai mult de o zi / la o vizita, desi are 2 weekenduri pe luna. Nu imi da voie sa ies cu ea din tara.

    • Sunt o maica divortata cu un copil minor de 7 ani.
      Intrebarea mea este:ce pot face daca tatal copilului nu onoreaza vizitele?
      O data vine…de 2 nu…mai mult ma incurca.
      Multumesc.

  2. Buna seara. O intrebare am daca ma puteti ajuta. In contextul actual de stare de urgenta din cauza Covid 19,programul de vizita minor poate fi suspendat? Am un baietel de 2ani si 10 luni si nu doresc sa il scot afara si sa il expun in aceasta perioada insa tatal nu intelege si doreste sa il ia.
    Multumesc pt ajutor!

      • Buna ziua am si eu o intrebare! Am o fetita de 1 an si 2 luni si am un program de vizitare de martia si vinerea cate 2 ore dar fără ridicare de la domiciliul mamei! Eu vreau sa imi iau fetita in aceste 2 ore acasa si fosta soție nu vrea am facut apel la programul dat de judecător si mia fost respins ca inadmisibila! Zice ca fetita nu poate sa stea doar in prezenta mea mai mult de 10 15 minute ca plânge! Intrebarea mea este când pot eu sa castig program cu drept de ridicare de la domiciliul mamei?

          • Am descoperit ca soția m-a înșelat când eram plecat, și relația extraconjugala era de domeniul public cu apariție în public (tip nunte botezuri), când m-am întors am fost nevoit să închiriez un apartament pentru ca soția m-a spus ca nu am nevoie sa stau împreună cu ei. Am un copil de 4 ani. Eu am un venit și ea nu. Din punct de vedere legal pot sa cere custodie exclusiv al copilului și daune morale și materiale? Sun tată

          • Buna ziua!Sunt bunica unei fetițe de 4 ani ,fiul meu și mama fetiței nu au fost căsătoriți iar acum sunt despărțiți.,fetiță fiind la mama și refuzând să aducă fetiță la mine.Precizez că tatăl nu este in tara dar a contribuit la creșterea ei .Mama nu are niciun venit și nici locuință.Locuieste fara acte legale cu chirie cu concubinul ei.Mama a mai avut un alt copil pe care l-am dat spre adopție înaintea nașterii nepoatei mele.Am șanse să iau fetiță la mine? Mulțumesc!

          • Bună! Am o situație dificila,am divorțat de 3 ani de atunci tot probleme cu fostul soț neînțelegeri extrem de multe,eu m-am mutat la mama mea cu copiii de 4 și 9 ani iar acum el ii tine la el în fostul nostru apartament cu care a rămas el.lucreaza în Franța șofer de camion vine acasă la o perioada de 1-2 luni ,iar în tot acest timp copiii mi lasă cu actuala lui concubina. Am vre-o șansă în instanță dacă renunț la locul de munca sa ii țin la mine/lq mama acasă sa nu mai stea cu o străină? Specific ca nu mai vor copiii sa stea acolo. Mulțumesc

            • Bună ziua!
              Am un copil de 10 ani încredințat mamei. Programul de vizitare din sentința nu mi permite sa vad copilul în timpul săptămânii. Mama îmi interzice cu desăvârșire s-o vad, sa vin la serbari sau deschideri școlare…sau alte activități ale copilului. Copilul suferă enorm fiind foarte atașat de mine. În acest moment conform sentinței îl pot vedea doar doua we pe luna și programul de sărbători și vacante….cel standard. Ce sfat îmi dați?
              Mulțumesc anticipat!

      • Bună ziua, fostul sot lucrează în străinătate cu contract de munca. El plătește pensie pentru copil la salariul minim pe economie. Eu pot sa obțin pensia la venitul lui real??

          • Buna seara!Am un copilaș de 4 luni,tatăl nu apare în certificatul de naștere al copilului.Mentionez că nu am fost căsătoriți.Acum el dorește să facă testul de paternitate și să ceară custodia comuna,Ba chiar mă amenința cu custodia totala.Are șanse să reușească?Va mulțumesc anticipat

        • Bună ziua! Sunt in proces cu fostul concubin pt majorare pensie de întreținere și modificare program de vizita el fiind plecat in Germania ce rol are mama lui in dosar ca intervenient ii se poate da ei program de vizita in locul tatălui

    • Bună seara! Va rog frumos.eu sunt divorțată și am și copi dar nu a plătit pensie alimentară.ce pot face?

      • Buna seara am hotărîre judecătorească să îmi văd fetița tatăl nu o lasă si spune că fără nu vrea să mă vadă sa vb are 8 ani cînd am vb cu ea spune că vrea să vorbim dar tatăl tot evita sa o lase ce se poate face mulțumesc frumos.

        • Buna ziua din motive personale am parasit domiciliu si am lasat o fetita de 2 anisori in grija bunicilor si tatalui ,am plecat fara stirea lor din motive personale,,acum vreau fetita sa fie cu mine unde sunt eu ij italia langa ceilalți 2 copii ai mei

  3. Buna seara,am avut fetita de 13 ani cu domiciliul stabil la mine timp de 7 ani,acum tatal m a dat din nou in judecata si a obtinut domiciliul la el(in urma audierii fetitei care a dirit sa mearga ) mai am sanse in apel sa castig daca fetita este audiata si cere tot la el? Doresc sa mentionez ca are situatia scolara buna,a fost ingrijita, nu certata,nu batuta ,ancheta sociala buna,doar ca ii baga toate relele in cap. Acum a luat o de 2 luni si nu am acces deloc la ea,nu rasp la tel si sunt blokata pe toate conturile. Ce pot sa fac? Va rog sa imi dati un sfat

    • Buna ziua, in principal la 13 ani copilul este audiat iar daca in mod vadit acesta spune ca vrea la unul dintre parinti, atunci acest lucru va cantari foarte mult. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

      • Bună ziua. Sunt tatăl unui minor de 7 ani și la momentul divorțului nu m am prezentat la niciun termen și ulterior s a decis de către judecătorie custodie comuna fără program de vizitate minor. La vremea aceea avea 3 ani. Pana acum ceva vreme ne am înțeles în legătură cu vizitare copil dar după ce și a refăcut viata mi a transmis ca e gelos partenerul si ca fără un program legal nu mi l mai da. Am jignit o și mi s a emis ordin de protectie 3 luni.. Ordin care expira în 2 săptămâni. Întrebarea e dc procedura de obținere program vizita e prin notar ea fiind de acord cu oricare din proceduri? Sau prin judecătorie? Și dacă legal am dreptul sa mi iau copilul de la școală ea interzicând mi pana la oficializarea unui program orice contact cu minorul?

        • Bună ziua ași vrea sa știu ce trebuie sa fac am 3 copii și vreau sa fi lânga mine și el nu vrea să-mi dea un copil la furat de la mine

          • Bună dimineața am un băiat de 14 ani și as dori să-l iau de la tatăl lui la mine ni suntem cununați cum as putea proceda băiatu vrea sa vina la mine

      • Bună dimineața. Am o fetiță Născută dintr-o relație cu un indian…doar ca este pe numele meu. Pot solicita în instanță plata pensiei alimentare? va mulțumesc.

    • Bună seara,dacă minorul este stabilit la domiciliul mamei in instanta si este plecata in alt judet cu acesta,ar avea sanse tatal sa schimbe domicilul minorului,la el ,de langa mama?

  4. Bună seara! Vineri am avut judecata cu fostul pt pensie alimentara si program de vizita. Vi se pare normal sa ia minorul la domiciliu la 11 luni?

  5. Buna, recent am divorțat, instanta a hotărât custodia comuna a copilului cu domiciliul actual la mine(mama) fără un program de vizitare. Întrebarea mea este daca tatăl poate lua copilul la domiciliu lui când dorește el chiar și peste noapte și dacă poate să vina sa viziteze fetita când vrea el? Mulțumesc

    • Buna ziua,
      Am urmatoarea situatie: doresc sa plec cu copilul (3 ani) intr-un alt domiciliu, insa tatal copilului ma tine langa el captiva cu orice mijloace. De-a lungul timpului si-a strans probe (filmari video) impotriva mea prin care doreste sa dovedească ca eu i-am facut rau copilului. Sunt de parere ca tatal e bolnav psihic dar nu stiu cum as putea demonstra asta in fata instantei.
      Multumesc

  6. Buna seara, multumesc pentru răspuns, dar dacă tatăl fetiței va merge la grădiniță și va lua fetița fara acordul meu și o va duce la el și nu va mai dori sa o aducă înapoi când îi voi spune eu?

    • Bună seara! Sunt mama a doua fete de 8 și 6 ani . In urma hotărârii s-a stabilit custodie comună,cu drept de pensie și fără drept de vizită. Fetele nu doresc sa meargă la tată iar el mă acuză pe mine că nu le las eu și că le bag lucruri urâte in cap sa nu se ducă la el. Acum mă amenința că o să vină cu protecția copilului. Îmi poate face ceva daca fetele nu doresc să meargă în vizită la el?

  7. Buna ziua,

    Am o fetita de 4 luni, eu sunt despartita de tatal ei de la inceputul sarcinii. Este recunoscuta de el si poarta numele meu de familie.
    De la nastere vine in fiecare zi sa o vada, vreau sa ii fac un program de vizita , dar el nu prea intelege acest lucru. Tin sa mentionez faptul ca in 4 luni de zile a cumparat fetitei un pachet de pampers si 2 biberoane( astea la cererea mea) altfel el nu se gandeste ca fetita are nevoie de mai multe sau ca Trebuie sa plateasca pensie alimentara. ( dar are pretentia sa vina in fiecare zi)
    As vrea sa merg in instanta pentru a stabili si domiciliul bebelinei. Dar imi este cam teama. Poate el sa castige mai multe drepturi ca mine? Poate sa o ia la el peste noapte sau peste zi fara mine?
    Multumesc!

  8. Buna ziua, am divortat la notar de 2 luni, s a stabilit domiciliul copiilor la mama iar fostul sot are dreptul la 2 weekend uri pe luna, pe perioada vacantelor jumate la el jumate la mine… Doar ca fostul sot nu ii ia in weekend uri la el considerand ca nu are conditii si ii ia cate 3-4ore zilnic si in weekend, doar cand ma opun eu ii lasa sa ies si eu cu copii. Este normal asa? Ce pot eu sa fac sa ajung la un numitor comun cu fostul sot?
    Multumesc

  9. Cand se va ajunge sa aiba si tatii un program mai larg cu proprii copii, mai mult decat acele 2 weekenduri pe luna? Si sa primeasca jumatate din vacante, nu catevq zile de craciun? Si de la ce varsta este realizabil asta?

    • Bună dimineața. As vrea sa știu dacă se poate modifica pensia alimentara. Fostul soț are loc de munca și ii trimite doar 400 lei copilului și dacă se poate face virament bancar ca doua luni da una nu da.

  10. Buna seara . Sunt un tata ce va divorta saptamana aceasta . Fetita mea are 3 ani si 4 luni .. daca zilele mele libere sunt Duminica si Luni .. iar in timpul saptamanii lucrez pe schimburi .. se pot stabilii ore de genul ” joi orele 17-19 sau 10-12 ” si in loc de weekend S-D sa fie D-Luni ?
    Va multumesc si incercati sa va pastrati cat mai ok familiile iar daca nu va înțelegeți apelati la divort inainte de a face un copil.

  11. Bună ziua! Din păcate nu știu de ce mi sa luat 3 copiii. Eu ii întrețin financiar. Nu respecta programul de vizita. Am plătit Lun Noiembrie executor pe data 5 decembrie trebuia să-mi iau copiii nu iam primit. Am făcut cu executorul cerere. Și au trecut 2 luni și nici un rezultat de la judecătorie.

  12. Buna ziua! Am un copil de 7 ani din casnicia cu fostul sot ,noi la momentul actual fiind divortati de 4 ani , in instanta ne-au dat tutela comuna asupra copilului, minorul ramanand la mine! Eu cu minorul locuim in casa parintilor mei, intre timp m-am casatorit! Copilului nu-i lipseste nimic dar toata familia mea s-a mutat in Italia ,acolo cumparand casa si au locuri de munca stabile de 3 ani! Am vorbit cu fostul sa-mi lase copilul sa-l inscriu la scoala acolo si dandu-i in scris la notar ca in fiecare vacanta va venii sa o faca cu el in romania, bine-nteles ca nu a fost de-acord, mentionez ca tatal copilui sta in lugoj (acolo lucreaza) de cand avea copilul 2 ani nevrand sa mai vina acasa gasind fel si fel de scuze! In afara de pensia alimentara care o plateste la zi asta dupa ce l-am dat in judecata prin executor judecatoresc pentru neplata. El vine acasa o data la 2 -3 luni cateva zile, luand copilul la el (el locuieste cu parintii lui intr-o camera mica , toti) 2 -3 zile si de multe ori il lasa cu parintii lui si pleaca “cu treburi” , de copil nu se ocupa , de educatie sau de nevoile minorului! Am incercat sa vorbesc cu el pe cale amiabila sa ma lase sa plec cu minorul din tara fara sa-i iau dreptul de ai fi atata, aducandul acasa mereu de sarbatori de aniversare si in vacanta de vara eu tinandu-l acolo nu mai pentru scoala si nu a acceptat! As dorii sa stiu daca este vreo cale sa reusesc sa plec cu minorul din tara?
    Am apelat si la alti avocati spunandu-mi ca parintii mei trebuie sa aibe acte pe locuinta din Italia si sa demonstrez ca am ajutor acolo sa intretin copilul , am toate acestea! Multumesc frumos!

  13. Buna ziua! Sotia mea a depus actele pentru divort motivele ne fiind adevarate cu ce sa intamplat intre noi
    Suntem casatoriti de 3 ani jumatate avem o fetita de 2 ani care o iubesc si ma iubeste enorm
    Eu trebuie sa depun o intampinare in 25 de zile pentru vizita la domiciliu socrilor unde a plecat cu minora
    Cum se procedeaza?
    Am nevoie de un avocat?
    Va rog sa-mi recomandati pe cineva
    Multumesc din suflet

  14. Bună dimineața. Am o fetiță Născută dintr-o relație cu un indian…doar ca este pe numele meu. Pot solicita în instanță plata pensiei alimentare? va mulțumesc. Menționez ca fetita este Născută în Grecia.

  15. Cum poți obține custodie totala a minorilor, din moment ce tatăl nu plătește pensie alimentara

  16. Bună ziua. Se poate obliga copila sa meargă la tata dacă ea nu își dorește? Tatăl a zis ca o va lua și de mâini și picioare numai sa stea și el cu ea. Are 5 ani jumătate.

  17. Trebuie vazut si de ce refuza copilul. Altfel, doar incurajati mamele sa foloseasca refuzul copilului in scopul alienarii fata de tata.

    • Soția a plecat de acasă cu băiețelul de 2 luni și a obținut un ordin de restricție pentru ea și locuită mamei ei unde momentan este cu copilul,a depus actele de divorț iar înfățișarea este tocmai în martie,pot obtine o ordonanță președințială sa pot vedea copilul?și dacă da care sunt costurile

  18. Buna ziua .am si eu o problema ,am primita o instintare de executare silita de l firma d recuperatori de la un credita ne platit la banca s asi vrea sa stiu cum se procedeaza sau lege sa imi documenteze banca ca bani care eam loat au fost ai banci

  19. Buna ziua,
    Sunt in divort cu sotul din august 2022(neintelegeri pe toate partile,finalul fiind adulterul din partea lui)
    Avem un bebe de 1 an 3 luni,eu m-am mutat la ai mei.La inceput ma duceam zilnic cu bebe la fostul domiciliu conjugal(el refuzand prezenta parintilor mei)doar la cererea lui pana la un moment dat cand am refuzat sa mai merg dat fiind ca ma denigra la toti cunoscutii.
    A deschis dosar cu ordin presidential,oarecum am ales un program vizitare pana la divort.
    Marti 2h in prezenta mea cu bebe la el
    Joi 2h il ia el
    Dum 2h il ia el
    Data divortului e 10.02.2023 dar am inteles ca prin o tranzactie de comun acord putem termina mai repede.El si-a manifestat nemultumirea de program fiind prea putine ore.
    Eu consider ca e suficient fiind varsta atat de frageda,nu vreau sa-l dezorientez si stresez.
    Ce as putea eu sa-i propun in plus ca presimt ca altfel nu v-om cadea la un acord pasnic? Ore in plus nu pt ca intercaleaza cu ora de somn,mancare care sunt sfinte pt noi dar el considera ca s-ar descurca(cu soacra langa el)Eu nu vreau sa supun copilul la mai multe schimbari drastice.As putea renunta la prezenta mea in ziua de marti dar imi e ca nu va fi suficient pt el.

  20. Soția a plecat de acasă cu băiețelul de 2 luni și a obținut un ordin de restricție pentru ea și locuită mamei ei unde momentan este cu copilul,a depus actele de divorț iar înfățișarea este tocmai în martie,pot obtine o ordonanță președințială sa pot vedea copilul?și dacă da care sunt costurile

    • Bună ziua!fiul meu are ordin de restrictie impus de fosta concubina pe baza unor înregistrări,ordin care sa prelungit pe 6 luni,a acționat în instanta dar fără succes,instanta a apreciat ca este un tata bun atât pentru fiul lui cât și pentru fetita acesteia dint-o relație anterioara însă nu au luat în considerare decât acele înregistrări chiar dacă el a dus caracterizări de la munca precum și cum se ducea zgâriat pe corp de către aceasta dar degeaba copilul are 1 an pesta 6 luni oare îl va recunoaște?

  21. Soția a plecat de acasă cu băiețelul de 2 luni și a obținut un ordin de restricție pentru ea și locuită mamei ei unde momentan este cu copilul,a depus actele de divorț iar înfățișarea este tocmai în martie,pot obtine o ordonanță președințială sa pot vedea copilul?și dacă da care sunt costurile

  22. Bunã ziua! Vã rog sã mã indrumati in cazul in care tatãl minorului a cãstigat dreptu de vizitare a copilu lui care are domiciliul la mamã sí este inpiedicat nu este lãsat sã vadã sã ia copilul cum a horãrät instanta ce ar fi de fãcut ? Cu multumiri!

  23. Buna ziua. As dori sa stiu daca cunoasteti, in cazul unei casatorii din care au rezultat 2 copii cu varste cuprinse intre 4 si 5 ani, divort de comun acord, care este procedura in cazul in care mama doreste sa plece din tara, respectiv in alt continent. Ma gândesc ca situatia este mult mai delicata decat mutarea intr o tara din Europa.. M ar ajuta mult sa stiu cum s ar proceda exact. Situatia din pacate, imi apartine. Multumesc mult

      • Bună ziua,am o fetiță de 10 luni pe care tatăl ei a recunoscut-o,noi nefiind căsătoriți! Domiciliul ei este la mine. Nu locuim împreună.Întrebarea mea este daca avem amândoi aceleași drepturi,menționez căci încă nu am intentat proces pentru pensie alimentara sau program de vizite!

          • Buna ziua sunt divorțat iar copilu este la mama lui,avem stabilit program de vizita prin instanta.eu sunt plecat din tara de o luna jumatate iar fosta sotie refuza sa ma lase sa vorbesc cu copilu sau sa il vad in apel video.copilu are 5 ani.Ce este de facut in acest caz?

  24. Bună ziua. Am o întrebare. Sunt în proces de stabilire a domiciliului fetei mele. Mama a făcut cerere de judecare în lipsa și a fost de acord ca domiciliul sa fie la mine. La primul termen s-a dat amânare pentru ancheta psihosociala și concluziile sunt bune având în vedere ca am conditi. Maine urmează sa am al doilea termen, ce șanse am sa nu se mai dea amânare? Precizez ca mama e absenta, o vede odată la 3 luni și asta la insistentele mele. Mulțumesc!

  25. Bună dimineața!În urma divortului(martie 2023),s-a stabilit custodia comuna ,domiciliul la mine(mama),fără program de vizitare.Copilul(8 ani),cu probleme de sanatate(certificat de handicap) nu dorește sa meargă la tata..Menționez ca a avut ordin de restricție,atât pentru mine cât și pentru copil,am părăsit locuință comuna pe fondul abuzurilor fizice și psihice în urma consumului de alcool.
    Întrebarile mele sunt urmatoarele:
    -tatăl poate cere copilul când dorește?(neavand program de vizita)?
    -ce pot face dacă copilul nu vrea sa-l vadă și este timorat,îl poate lua cu forța?
    -unde trebuie sa ma adresez în acest sens?
    Va mulțumesc!

    • Buna ziua. Fara program de vizitare pentru minor, tatal NU poate veni oricand si daca il timoreaza cu atat mai mult trebuie impedicat si va sfatuiesc sa deschideti o actiune in instanta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

  26. Bună ziua sunt in divorț avem 2 copii vreau sa știu ce trebuie sa am eu pentru a câștiga copii și domiciliul la mine menționez ca tatăl nu a venit sa ii vadă decât de 2 ori și are sechele psihice din urma unui accident îmi poate lua fata ca el asta dorește??

  27. Bună ziua. Am un copil bolnav de autism. In urma divorțului am obținut custodie comuna si domiciliul copilului la adresa mea. Acum 3 ani am deschis o acțiune pentru exercitarea autoritatii exclusive. Dupa 3 ani de procese cauza mi. A fost respinsa. Vreau sa mentionez ca am depus la dosar toate documentele medicale ale copilului, toate mesajele prin care fostul sot refuza sa ma ajute cu intretinerea minorului, refuza orice fel de intelegere in ceea ce privește bunăstarea minorului refuza sa imi dea procura pentru deplasarea minorului in Franța. Tin sa menționez ca acesta vizitează minorul de 2 3 ori pe an. Plateste doar 150 ron din 290 ron pensie de întreținere o data la 3 luni. Acesta refuza si ca eu sa plec sa muncesc pentru a. I asigura terapiile minorului si ma acuza ca dacă o sa las copilul la el ma va decadea din drepturi. CE E DE FACUT?

  28. Buna ziua. Am un copil bolnav de autism si am custodie comuna cu fostul sot și domiciliul copilului la adresa mea.Doresc sa plec cu copilul din țară pentru al inscrie la școală in Franța unde locuiește viitorul meu sot. Am deschis actiune in instanta acum 3 ani pentru autoritate părintească exclusiva si desii am adus dovezi ca fostul sot nu se ocupa de copil ca nu il vizitează decat de 2 3 ori pe an, ca pateste doar 150 ron din 290 ron din pensia de întreținere o data la 3 luni pentru a nu i se face dosar penal instanta a considerat sa imi Respinga cererea. Tin sa menționez ca in momentul desfacerii casatoriei fostul sot avea un ordin de protecție si nici atunci judecatoria nu a considerat ca merit custodia exclusiva. Vreau sa plec din țară deoarece nu imi permit terapiile copilului. CE MAI POT FACE?

  29. Dacă soția mea naște acuma, și eu doar peste 3 luni o sa am 12 luni de angajare.. Pot sa întru pe paternitate după împlinirea celor 12 luni?

  30. Am hotărâre judecătorească cu stabilirea domiciliului minorei la mine( tatal) și program de vizita a minorei de către mama.Fosta soție a făcut apel ca nu îi convine programul de vizita.Pâna se stabilește alt program sau va rămâne cel actual,fosta soție are voie sa o viziteze pe minora conform programului care a fost stabilit în prima instanta sau nu are voie sa o vadă.Va mulțumesc!

  31. Buna ziua , va rog din suflet sa ma ajutați cu niște răspunsuri, am 2 copilași mici…. 2,5 și un an, respectiv sunt însărcinată , doresc sa intentez divorțul, nu mai pot , sunt agresată ai verbal și fizic de soț, i am dat N șanse, este vreo posibilitate ca și copilașii sau unul din ei sa obțină tatăl custodia, nu lucrează de 2 ani plus este agresiv, a-și dori sa știu pt ca îmi doresc copilașii la mine sa i cresc in liniște si pace si nicidecum despărțit frății între ei, doresc sa ma mut cu ei la părinții mei! Mulțumesc mult m ar ajuta enorm răspunsul

  32. Bună ziua, dacă fostul soț nu vine la programul de vizita și vine decât bunica paterna subt obligată sa o dau bunicii !?
    Am.fost dată în judecată de către bunică sub pretextul că eu i-as interzice sa-și vadă nepoata având în vedere ca cea mica sta tot timpul la ea și tatăl refuză să aibă legături cu copilul sub pretextul că este la munca și nu are timp .

  33. buna ziua,
    Sotul meu a parasit domiciliul in 2019 si a plecat din tara el fiind cetatean american. Atunci baietelul nostru avea 11 luni si acum a facut 5 ani . In 2022 am intentat eu proces de divort. Acum in 2023 a venit sotul in tara si vrea program de vizitare cu 2 weekenduri pe luna, cu vacante, cu tot tacamul… baietelul meu nu il cunoaste bine si nici nu il accepta atat cat a apucat sa il vada in ultimele zile. Are sanse fostul sot sa obtina vizitare cu luarea copilului la domiciliul lui? multumesc

    • Buna ziua, regula spune ca dreptul de vizitare este cumva garantat si niciun copil nu poate fi despartit de parintele cu care nu locuieste in sensul ca nu i se poate lua dreptul de vizita decat in anumite situatii deosebite. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

  34. buna ziua,
    Am descoperit de curand ca sotia mea a creat emailuri si conturi false in urma cu 10-13 ani si a interactionat cu mine online. Multe dintre aceste conturi nu mai sunt active. Noi intre timp ne-am casatorit si avem impreuna un copil minor. Acum suntem in proces de divort. Cum pot sa demonstrez ca m-a manipulat inainte de casatorie si in primii ani de mariaj si a inventat prieteni imaginari cu care eu am interactionat online, crezand ca sunt cunostiintele ei? Si ce relevanta au aceste lucruri in contextul divortului si custodiei copilului care are 4 ani? Eu am aflat in ultimul an toate acestea si nu am mai interactionat cu acele conturi false de ani buni…dar am emailurile
    Multumesc

  35. Bună ziua . Am divorțat de de fostul soț, minirul are domiciliu la mine dar tatăl nu respectă programul de vizită, spune că el are dreptul să vadă minorul când vrea și poate și nimeni nu-i poate impune să respecte programul de vizită al minorului. Minorul este cu handicap grav. Ce pot face? Vă mulțumesc!

  36. Bună ziua ! As avea și eu o întrebare ! Doar ce am terminat divorțul , iar băiatul a rămas la mama cum am și fost de acord ! Dar problema este ca nu mi sa dat dreptul sa îl iau 💔 Și chair îmi doresc acest lucru enorm , bineteles ca am făcut recurs acuma aștept… ma gândesc sa nu vina aceeași hotărâre ca sincer mam tot saturat prin tribunale /avocați /foarte mulți bani cheltuiți… Duc o lupta fără sfârșit. Băiețelul are 4ani jumate și nu la’m avut niciodată la mine 😥💔

    • Bună ziua am o întrebare la dumneavoastră dacă eu câștig procesul și vreau să plec din țară cu fetița mea fără să am hotărârea judecătorească se pote să îmi dea ceva la mâna să pot ieși din țară o dovadă ceva.

  37. Buna seara, DLE AVOCAT ADRIAN CUCULIS ! Fiica mea, are custodia exclusiva a copilului, in varsta de 7 ani si jumatate. Tatal copilului, acum este in penitenciar,condamnat pentru furturi. Mai are de executat 1 an de inchisoare. Nu a platit niciodata pensia alimentara. Va intreb. Ce obligatii are fiica mea fata de petent, daca acesta imi trimite scrisoare din penitenciar, ca trebuie sa duc copilul la bunicii din partea tatalui. Cu copilul nu am vb niciodata despre tatal lui, pentru ca au fost niste probleme cand au fost la vizita cu unul dintre iubitii fiicei si acesta a inceput sa strige si sa se arunce pe masina lor, sa dea cu picioarele in masina, si copilul s-a speriat ! L-am intrebat uneori, in gluma daca ar vrea sa mearga la bunicii din partea tatalui si direct, mi-a spus NU ! Ce se poate face acum? MULTUMESC !

  38. Bună ziua!
    Cum.se stabilește programul de vizită pentru un minor de șase ani pe care tatal l-a abandonat efectiv, iar acum cere drept de vizită.
    Copilul nu îl cunoaște iar eu nu am incredere in el. Daca se va ajunge în instanță se poate stabili să îl vadă doar in prezenta mea date fiind circumstanțele? Nu

  39. Bună ziua !
    Pot face apel la decizia instanței , în situația în care pârâta a cerut pensia alimentara , retroactiv ?
    Specificația este că d-abea acum a decis instanta sa se plătească această pensie . Nu a mai fost înainte vreun proces în acest sens !
    Noi părinții , am fost in concubinaj .

  40. Buna ziua, de 2 luni m-am despărțit de concubinul meu, cu care am avut o relatie de patru ani si cu acesta am un baietel de un an si jumatate, el pe parcursul concubinajului a fost agresiv consuma alcool si substanțe pshihoactive, as vrea acum sa castig custodia copilului meu si pensie alimentara, nu stiu cun sa procedez mai întâi,am nevoie de un sfat de la dvs. Mulțumesc!

  41. buna seara! daca tatal copilului si copilul in varsta de 13 ani si 10 luni dupa 2 ani de la stabilirea custodiei (la mama) doresc sa schimbe custodia, astfel incat copilul sa locuiasca cu tatal dar sa aiba program de vizita 1 weekend o data la 2 sapt, luand in considerare faptul ca mama a amenintat copilul ca nu isi va mai vedea tatal dupa ce acesta si a exprimat dorinta de a se muta la tatal sau si spune ca acesta este toxic si ca isi manipuleaza copilul, se poate face ceva in directia aceasta? ca minorul sa se mute la tata? Dar tinand cont ca atunci cand copilul a avut de ales cu cine sa locuiasca, mama ia influentat raspunsul, incurajand minorul sa stea cu ea? In primele aprox 4 saptamani de la mutarea tatalui mama nu si a lasat copilul sa isi vada tatal, nerespectand programul de vizita

  42. Buna ziua , sunt o bunica care m-am implicat in cresterea celor doi copii dupa divortul fiicei mele de tatal copiilor in 2016 . Tatal nepotilor si-a refacut viata si mai are doi copii cu actuala sotie . El nu vine la programul de vizita iar copiii se intreaba de ce. El doreste sa ii ia la el sa ii cunoasca noua familie ,dar nepotii mei nu vor si atunci am luat hotararea sa vina oricand sa ii vada dar nici asa nu vine . Daca ii vede de 2 ori pe an el stand la 10-15 minute de domiciliul copiilor si chiar de adresa mea cand sunt in vacanta . Poate fi tras la raspundere ca nu isi viziteaza copiii ?

  43. Bună ziua , Am o întrebare nici nu e încă suntem în proces adică nu s a finalizat până să definitivează hotărârea judecătorească in schimb eu mai las pe fetiță să se mai ducă la tată doar că de exemplu luna aceasta a stat două săptămâni și trebuia să dea pensia alimentară să o depun la bancă și mi a zis că doar 200 RON mi se cuvine pentru că două săptămâni am stat cu cu tatăl ei și voiam să vă întreb dacă este adevărat sau nu adică dacă copilul stă la tată două săptămâni sau o lună de zile asta înseamnă că nu trebuie să mai de-a pensie alimentară?

  44. Sotia sia Facut de cap ,! Buna ziua , A Dat La Divort si A fugit cu altul nu stiu nimic de copila Ma Apelati Varog ! Miine ma duc la protectia copilului sa vad ce Spun ! Multumesc Astept un Apel

  45. Doresc o stabilire pt pensia alimentară am depus cererea de aproximativ 10 luni și nu am primit nici un răspuns va rog frumos sa.a ajutați

  46. Bună seara,am un băiețel de 4 ani,urmează sa facem actele pentru tutela și stabilirea domiciliului + program de vizita,pana în prezent i.am permis tatălui copilului sa vina sa îl vadă și sa petreacă timp cu el când a dorit el.De ceva timp de când și.a făcut relație încearcă sa o aducă pe respectiva în viata copilului și ma amenință de fiecare data ca îmi ia copilul.In trecut a avut un comportament agresiv atat verbal cât și fizic inclusiv cu copilul,la lovit la un an și 5 luni pe motiv ca plânge isteric,(am poza), la vizita din vacanta la scăpat în cap pe scări (în uk) spunând la spital ca a căzut de pe masa când se juca(am foile de ieșire din spital),la scăpat din scoica la 9 luni de și.a spart buza + multe altele,cum pot avea eu încredere ca acum se va ocupa de el.Si dacă pot sa aduc în discuție aceste întâmplări având în vedere ca nu sunt recente,menționez ca mi.a fost frica sa anunț politia ca am fost amenințată de mai multe ori.Copilul este născut în UK ,suntem mutați în tara de când avea 1 an și 6 luni(eu și copilul).Ce pot sa fac în aceasta situație.Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.