Care Sunt Cazurile De Incetare Ale Executarii Silite Si Cum Pot Obliga Un Executor Sa Le Respecte ? Avocat Cuculis

Cazurile De Incetare Ale Executarii Silite – Am Platit Creanta Insa Executorul Refuza Sa Inchida Executarea Silita, Spunandu-mi Ca Mai Am De Plata , Ce Fac? Avocat Cuculis Art. 703 Cod Procedura Civila

Cazurile De Incetare Ale Executarii Silite – Intrebarea ce provine de la un debitor aflat in executare silita, la care vom raspunde, analizand legea civila –

Intrebare Juridica – Am avut o executare silita pentru suma de 4300 Euro, pornita in 2014 pentru care am platit pana in 2016 prin poprire, toata suma.

In 2016 in luna noiembrie am anuntat executorul ca am achitat prin poprire toata suma, insa acesta mi-a spus ca trebuie sa ii platesc inca 1500 de euro. Mentionez ca firma de recuperari ce m-a executat este Kruk Romania! 

Cazurile De Incetare Ale Executarii Silite
Cazurile De Incetare Ale Executarii Silite

Ce pot sa fac?

In principal trebuie sa aveti in vedere ca discutam in mod clar de un abuz ce poate fi corectat in instanta , prin intermediul unui dosar de  contestatie la executare!

Astfel, in conditiile in care banca v-a vandut contractul catre o firma de recuperari iar dvs. sunteti in executare din 2014, poprirea asiguratorie ar fi trebuit sa inchida debitul dvs. fara sa existe alte costuri suplimentare, tip dobanzi penalizatoare.Am facut un calcul iar dobanda legala nu putea sa ajunga la suma de 1500 de euro, astfel incat puteti face o contestatie la executare – folosindu-va de urmatorul articol – Art. 703. Cazuri de incetare a executarii

(1) Executarea silita inceteaza daca:
1.s-a realizat integral obligatia prevazuta in titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii;
2.nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri urmaribile sau a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri;
3.creditorul a renuntat la executare;
4.a fost desfiintat titlul executoriu;
5.a fost anulata executarea.

(2) In toate cazurile, executorul judecatoresc va intocmi o incheiere, motivata in fapt si in drept, cu mentionarea cauzei de incetare a executarii. Incheierea de incetare a executarii va fi comunicata de indata creditorului si debitorului.

(3) In cazurile prevazute la alin. (1) pct. 2, 3 si 5 executorul judecatoresc ii va remite personal creditorului sau reprezentantului sau titlul executoriu.

Cum facem contestatia la executare, pentru a-l determina pe executor sa inceteze executarea silita?

Dacă executarea silită se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestaţie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune în cursul judecăţii în primă instanţă sau într-o cale de atac ce i-a fost deschisă.

Incetarea executarii silite ( art. 703 cod procedura civila )

cazurile cand executarea silita nu mai poate continua

Potrivit dispozitiilor art 703 alin. 1., executarea silita inceteaza daca:

 • S-a realizat integral obligatia in titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii;

Constituie prima cauza de incetare a executarii silite, fiind cea mai comuna, si intervine in situatia in care debitorul achita in integralitate creanta datorata creditorului, la care se adauga plata tuturor cheltuielilor de executare silita.

Un aspect important ce trebuie precizat, consta in faptul ca plata in integralitate a creantei prevazute in titlul executoriu, nu atrage dupa sine incetarea executarii silite, ci, doar atunci cand au fost achitate inclusiv cheltuielile de executare.

Debitorul trebuie sa aiba reprezentarea faptului ca, pe langa plata debitului principal, pentru a putea fi aplicabila aceasta cauza de incetare a executarii, trebuie sa achite in mod obligatoriu si cheltuielile aferente executarii.

 • Nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri urmaribile sau a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri;

In principiu, debitorul poate fi urmarit pentru orice bun mobil sau imobil aflat in proprietatea sa, insa, exista anumite bunuri exceptate.

Astfel, in ceea ce priveste bunurile mobile, nu pot fi urmarite, bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului si familiei sale, obiectele de cult, obiectele indispendabile persoanelor cu handicap si cele destinate ingrijirii bolnavilor, alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de 3 luni, iar daca debitorului se ocupa in mod exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de subzistenta, precum si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta, combustibilul necesar debitorului si familiei sale pentru 3 luni de iarna, tablourile personale sau de familie etc.

In ceea ce priveste bunurile imobile, executarea silita poate inceta fie in situatia evidenta cand, acesta nu detine niciun bun imobil in proprietate, si nici alte bunuri mobile, fie in situatia cand, desi, detine bunuri imobile, acestea nu au putut fi valorificate in cadrul procedurii de licitatie publica, pentru ca nu exista niciun cumparator interesat.

 • Creditorul a renutat la executare;

Aceasta cauza de incetare il are in centru pe creditor, el fiind singurul in masura  sa aprecieze oportunitatea continuarii executarii silite.

Cu titlu de exemplu, creditorul obtine incuviintarea executarii silite pentru un titlu executoriu, reprezentat de un contract de imprumut, pentru care nu a mai fost efectuata nicio plata de mai bine de 6 ani de zile.

Actele fiind comunicate debitorului, acesta a contestat executarea silita in termenul procedural de 15 zile de la data cand au fost comunicate, si a invocat prescriptia dreptului de a mai obtine executarea silita.

In aceasta situatie, pentru a evita eventualele cheltuieli de judecata, creditorul are posibilitatea de a renunta la cererea de execuatare silita, si sa il elibereze pe debitor de plata creantei definitiv.

 • A fost desfiintat titlul executoriu;

In aceasta situatie, desfiintarea titlului in baza caruia a fost efectuata executarea silita, atrage dupa sine desfiintarea tuturor actelor de executare silita in cauza, operand o repunere in situatia anterioara a partilor raportului executional.

Apreciem ca titlul executoriu poate fi desfiintat in situatia in care se invoca nulitea absoluta a clauzelor inserate intr-un contract de credit, prin raportare la dispozitiile Legii 193/ 2000 care reglementeaza raporturile dintre consumatori si profesionisti.

Astfel, in cadrul contestatiei la executare, pot fi invocate si neregularitati privind titlul executoriu, in masura in care nu este reprezentat de o hotarare judecatoreasca.

Un alt caz de Incetare Ale Executarii Silite

 • A fost anulata executare;

Cauza de incetare a executarii silite, intervine atunci cand nu au fost respectate dispozitiile procedurale cu privire la modul cum trebuie sa aiba loc o executare silita, ca urmare a formularii unei contestatii la executare admisa de catre instanta, in mod definitiv, de ex. existenta clauzelor abuzive in contractul de credit, creanta era prescrisa, executare silita a fost pornita la cererea unui creditor persoana juridica prin intermediul unui reprezentant persoana juridica, incalcandu-se astfel dispozitiilor art. 84 alin. 1 cod procedura civila, coroborat cu Decizia 9/ 2016 a ICCJ.

Astfel, cazurile de incetare a executarii silite enuntate de art. 703 au caracter limitativ, nefiind posibila invocarea unui alt motiv pentru incetarea executare silite.

In toate cazurile, executorul judecatoresc va intocmi o incheiere, motivata in fapt si in drept, cu mentionarea cauzei de incetare a executarii.

Aceasta incheiere va fi comunicata de indata creditorului si debitorului.

Update Noiembrie 2019:

Incetarea executarii silite si Renuntarea mascata a creditorului la executarea silita

Executarea silita este un subiect dezbatut pe larg de catre noi in numeroase articole scrise de-a lungul timpului.

Astazi vom aborda subiectul incetarii executarii silite si a renuntarii mascate a creditorului la executarea silita, ce reprezinta ea, ce efecte juridice produce si cum o recunoastem.

Potrivit art. 703 NCPC, executarea silita inceteaza in urmatoarele situatii:

a realizat integral obligația prevăzută în titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum și alte sume datorate potrivit legii;

2. nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilității de valorificare a unor astfel de bunuri;

3. creditorul a renunțat la executare;

4. a fost desființat titlul executoriu;

5. a fost anulată executarea.

Astfel, intelegem ca desi suma de bani nu a fost recuperate, creditorul poate renunta la exeutarea silita.

Cu toate acestea, renuntarea creditorului la executare are anumite consecinte juridice, motiv pentru care creditorii se feresc sa inchida dosarele prin simpla lor renuntare.

Unul dintre efectele negative pentru creditor in situatia in care acesta renunta la executare, este prevazut de art. 709, ce face referire la intreruperea termenului de prescriptie. Astfel, cursul prescripției se întrerupe:

1. pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligației prevăzute în titlul executoriu ori a recunoașterii, în orice alt mod, a datoriei;

2. pe data depunerii cererii de executare, însoțită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;

3. pe data depunerii cererii de intervenție în cadrul urmăririi silite pornite de alți creditori;

4. pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;

5. pe data depunerii cererii de reluare a executării;

6. în alte cazuri prevăzute de lege.Referințe în jurisprudență (1)

(2) După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripție.

 (3) Prescripția nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunțat la ea.

Observam ca, desi cererea de executare silita intrerupe prescriptia extinctiva, termenul necurgand pe toata perioada in care a avut loc executarea silita, potrivit art. 709, alin 3, prescripția nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunțat la ea.

Or, in aceasta situatie, creditorul risca ca, in situatia in care renunta la executarea silita si ulterior face o noua cerere de executare silita, sa ii fie opusa prescriptai dreptului sau de a cere executarea silita.

Din acest motiv, creditorii au incercat, de-a lungul timpului, sa fie cat mai creativi, astfel incat sa evite aceasta situatii care i-ar dezavantaja.

Sub acest aspect, putem observa ca, multe dintre dosarele de executare se inched sub mentiunea: “lipsa de bunuri urmaribile”. Cu toate acestea, desi nu exista bunuri urmaribile in patrimonial debitorilor, in foarte multe dintre situatii, debitorii au venituri care pot fi urmarite prin poprire. Astfel, creditorul isi poate indestula in continuare creanta si poate continua cu usurinta executarea silita, prin poprire.

Din varii motive, se decide insa inchiderea dosarului executional, motivat de lipsa bunurilor urmaribile (art. 703, alin 2), cand in realitate existau venituri care puteau fi urmarite.

Observam deci ca suntem in prezenta unei veritabile renuntari la executarea silita, mascata sub motivul unei asa zise lipse de bunuri urmaribile, incadrata pe art. 703 alin 2 NCPC.

Daca va aflati intr-o astfel de situatie, este de preferat sa consultati un specialist pentru a putea stabili impreuna o strategie in vederea anularii definitive a executarii silite si pentru a va exercita drepturile conferite de lege.

Av. Drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Deschideti o actiune de contestatie la executare – Aici

21 comments to “Care Sunt Cazurile De Incetare Ale Executarii Silite Si Cum Pot Obliga Un Executor Sa Le Respecte ? Avocat Cuculis”
 1. Eu am facut un credit de nevoi personale la BCR in 2008 in suma de 15000 lei ,,am platit din credit rate in valuare de 5000 lei ,,,BCR mi.a vandut creditul catre kruk ,,care mi.au pus poprire pe salariu suma de 19900 lei ,suma ce a fost achitata in tatalitate pana anul trecut in iunie 2016 ,,, Incepand cu luna iulie 2016 executoarea aceeasi de la prima executare ,mi.a pus poprire iar suma de 12000 lei ,,cand am intrebat ce este aceasta suma ,,,kruk si executoarea mi,au spys ca aceasta suma este dobanda si penalitati la creditul din 2008 ,,,,am facut contestatie ,am avut primul proces ,,,judecatoarea ma obligat tot pe mine sa platesc si cautiyne in suma de 1100 lei pana pe 31 ian 2017 ,,,Oare ce sa mai fac ,,,,pentru aceeasi suma aceeasi executoare mi.a scos si casa la licitatie ,,,am facut si la aceasta contestatie

 2. Am depus contestație la executare ,suspendarea provizorie executari silite insa răspunsul .Respinge cererea formulata de contestator in contradictoriu cu intimata DEM invest privind suspendarea provizorie a executari silite ce formeaza obiectul dosarului de executate silită.Fara cale de atac .Ce pot sa fac in aceasta situație .va rog mult sa ma sfătuiți .multumesc

 3. buna seara dl avocat,
  saptamana trecuta am avut o consultatie la dvs si am vb cu dna av carmen achim despre cazul meu.
  am fost executata silit pe contul de salarii cu o suma din salariu de catre Secapital prin Kruk.
  desi platesc din 2013 si au trecut deja cei 3 ani in care as fi putut face contestatie la executare m/am trezit pe 19.07.2016 cu o adresa de la krug prin care imi cresteau datoria cu alti 8000 ron.
  as vrea sa stiu daca, desi e tardiv, pot sa/i dau in judecata pentru dobanzi ilegale, comisioane mari si alte sume pe care numai ei stiu pt ce le percep. am cerut titlul executoriu dar vad ca tergiverseaza executorul, ce sa fac sa stopez aceste abuzuri? bani incasati ilegal de societati care nu functioneaza legal?

 4. Buna ziua,
  In 2006 am facut un credit. Nu l-am platit, am aflat ca a fost si un dosar castigat de EOS KSI, in 2014.
  In 2016 imi vine executare silita. Fac contestatie la executare. Pana sa ajung in faza procesului, primesc Intampinare de la EOS cum ca ei renunta la executare si din punctul lor de vedere nu mai am nicio datorie la ei. Nu am platit taxa de timbru si practic nu a mai avut loc niciun proces.
  Acum doua zile, imi vine executare din nou, pe acelasi numar de dosar si acelasi numar de executor judecatoresc.
  Este posibil asa ceva?

 5. Buna seara,
  Am fost executată silit de către banca Transilvania ,eu având un credit încheiat cu Volksbank ,deși valoarea imobilului este de 3 ori mai mare decât suma datorata de 32000 euro(cu dobânzi și penalități) ,creditul a fost de 33500 euro ,am platit in jur de 18000 de euro și am fost executată pt 32000 euro.
  Pe langa imobil,am primit sechestru pe bunuri mobile(autoturisme) și pe salariu.
  Menționez că nu am mai putut plăti banca deoarece am divorțat și rata la banca departe depasesete 50%din salariu.
  Cum pot împiedica aceste executări silite și îndeosebi sechestru pe mașini care mi se pare ilogic atât timp cât eu am un contract de ipoteca care acoperă suma datorată.
  Mva rog să mă ajutați cu un sfat.
  Mulțumesc

 6. Buna ziua
  Am avut un credit de 3000 de ron la Euroline prin anul 2005,am platit din el cam jumatate,apoi din imposibilate de plata nu am mai facut nici o plata.
  Pana in anul 2014 nu am primit nici un telefon de la vreo firma de recuperare,apoi in 2014 am primit un telefon de la cineva care spunea ca este de la firma APS Romania,ca am o datorie de 9000 de ron la dansii,ca ei au plreluat datoria de la Euroline. Atat a fost discutia aceea telefonica pe urma nimic, nici mesaj nici telefon din partea nimanui. In anul 2016 au cerut cei de la APS prin executor judecatoresc executare silita,eu nu am stiut nimic pana nu am primit in anul 2017 comunicarea de la tribunal cum ca incuviintarea executarii silite a fost respinsa si la instanta de fond si la apelul facut de dansii. Am fost cu aceea comunicare la executor,dansul mi-a spus ca a primit-o le-a comunicat-o si celor de la APS, si a inchis acel dosar.Acum dupa inca un an si jumatate au inceput sa ma sune,sa imi scrie mesaje,sa ameninte cum ca pe ei nu ii intereseaza ce a zis tribunalul,cum ca ei nu au aceea comunicare de la instanta si povesti de genul asta. In situatia de fata ce pot sa fac?? Mai pot cere dansii o alta executare silita, pt aceea suma de bani daca odata a fost respinsa incuviintarea executarii silite pe motiv ca “””calitatea de creditor este supusa indoielii,””” caci asa scrie pe aceea comunicare, care este definitiva, sa ii dau eu in judecata pe dansii?? Mai pot ei redeschide acel dosar de executare silita, sau altul tot pt aceeasi suma si exact aceeasi treaba. Ce ma sfatuiti sa fac?? Va multumesc.

  • Este interesanta pozitia instantei de judecata si ma bucur ca intr-un final toate cele indicate de catre noi sunt luate in considerare si formeaza corp comun in hotararea instantei. Cu stima, av. drd. CUCULIS 0722298011

 7. In2006 am facut un credit in valoare de21500lei,am platit cu chitante suma de14880 lei pina in 2010 cind banca Romaneasca da creditul scadent pina in 2012 cind executoru ma executa prin infintare de poprire cu suma de 27033 lei cu mentiunea popriri pina la suma concurenta,banca vinde in 2016 creanta catre Invest Capital Malta administrata de Kruk cu suma de 22430lei, la data cesiuni extrasul de cont arata suma de17630 platit si 9430 restanta ,mentionez ca ca am platit integral suma de27033 lei catre executor pina la datade 30/12/2017 cmform contractului de poprire,fara nici un fel de executare silita executorul din 2016 vireaza suma de 7000lei catre malta.Din30/12/2017sa incheiat contractul de poprire si pina in 1/1/ 2019 nu staruit pt urmarirea silita si a venit cu o adresa de poprire in valoare de14560lei,cum procedez.Va multumesc cu respect Tanase.

 8. In2006 am facut un credit in valoare de21500lei,am platit cu chitante suma de14880 lei pina in 2010 cind banca Romaneasca da creditul scadent pina in 2012 cind executoru ma executa prin infintare de poprire cu suma de 27033 lei cu mentiunea popriri pina la suma concurenta,banca vinde in 2016 creanta catre Invest Capital Malta administrata de Kruk cu suma de 22430lei, la data cesiuni extrasul de cont arata suma de17630 platit si 9430 restanta ,mentionez ca ca am platit integral suma de27033 lei catre executor pina la datade 30/12/2017 cmform contractului de poprire,fara nici un fel de executare silita executorul din 2016 vireaza suma de 7000lei catre malta.Din30/12/2017sa incheiat contractul de poprire si pina in 1/1/ 2019 nu staruit pt urmarirea silita si a venit cu o adresa de poprire in valoare de14560lei,mentionez ca in contractul de credit la art 6 rubrica comisioane nu figureaza comision de urmarire dar la sfirsitul contractului gasim atasat tabelul de rambursare si unde gasim si comisionul de urmarire cu suma de 76 lei lunar,cum procedez.Va multumesc cu respect Tanase.

 9. In cazul in care s-a castigat pe fond contestatia la executare pe exceptia prescriptiei si s-a anulat toate formele de executare dar hotararea nu este definitiva însă este EXECUTORIE, executorul nu ar trebui sa se suspende executarea la cererea expresa a debitoarei, pana la solutionarea definitiva, chiar si in ipoteza unui apel (momentan nedeclarat)? Este un abuz al executorului impotriva caruia as putea face o plângere penala ?

 10. Buna ziua,
  In noiembrie 2013 am primit de la biroul executorului judecatoresc instiintarea privind masura propririi pentru o datorie la BCR, datorie cedata catre acestia la KRUK.
  In toti acesti aproximativ 6 ani nu sa proprit nici un leu si nici alt bun nu a fost executat. Intrebarea mea la dvs; Mai este valabila ececutarea silita si propirea dupa acesti 6 ani sau a incetat daca nu am putut fi executat?

 11. Buna ziua, am un dosar de executare din iulie 2012, creditul fiind declarat scadent anticipat in iulie 2010, In ianuarie 2018 KRUK renunta la executare in baza art 371 indice 5 lit. C. conform P.V. de incheiere a executorului. In iunie 2019 KRUK redeschide dosarul de executare la alt executor din alt oras. Contest, invoc prescriptia conform art. 709 alin.3, iar KRUK depune intampinare motivand ca a renuntat la executare in baza art. 371 lit. b. fara a depune dovezi.
  Este sau nu prescris creditul?

 12. Domnule avocat am un credit de nevoi personale la care nam mai putu sa achit rata si am ajuns la executare dar achit o sumă de 200 lei lunar la executor si ce trebuie sa fac sa scap de executor ma puteti ajuta .am un credit de 39000lei

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.