Rapirea Internationala De Minori – Conventia Haga 1980 Cu Privire La Protejarea Minorilor Si Legea Legea Nr. 100/1992 – Cerere Inapoiere Minor Avocat Cuculis

Rapirea Internationala de Minori , fapta prin care unul dintre parinti sau rude apropiate, muta minorului peste granitele Romaniei, fara acordul celuilalt parinte.

Rapirea internationala de copii , de esenta, in Romania, nu reprezinta o fapta penala in intelesul legii, asta doar daca nu intervine o posibila hotarare judecatoreasca de inapoiere iar cel care este obligat sa inapoieze minorul, se sustrage de la aceasta obligatie.

In schimb, chiar daca rapirea copilului de catre un parinte, tinde in mintea tuturor sa para si sa apara ca o fapta penala, ea in esenta este o fapta civila, in conventia de la haga rapire internationala de copii avand o parte speciala si de natura pur civila.

Daca aveti intrebari urgente, accesati direct aplicatia Whatzapp!

Nu ar fi acceptabila ideea ca daca rapirea copilului de catre un parinte s-ar produce in scopul suprem al acelui minor, acel parinte care si-a rapit propriul copil, sa fie tras la raspundere.

Astfel, pentru a intelege mai clar ce presupune rapirea internationala de copii, si cum rapirea internationala este reglementata la nivel international, vom da cateva exemple si definitii, dupa care vom prezenta cum un avocat rapire internationala de minori, va poate castiga dreptul aici in Romania, pentru ca mutarea minorului sa nu fie considerata rapire internationala de minori.

Sa incepe.

Ce inseamna rapirea internationala de minori ?

In principal trebuie sa intelegeti exact ca rapirea internationala de minori, vizeaza mutarea copilului de catre unul dintre parinti, in mod nelegal si fara acordul celuilalt parinte, sau refuzul de a reveni cu minorul dupa ce plecarea a fost autorizata de catre celalalt parinte, la locul si resedinta sa obisnuita.

Practic, nu putem sa vorbim despre o rapire internationala daca minorul a fost mutat din orasul Bucuresti in orasul Timisoara, adica in interiorul granitelor, practic aici operand posibilitatea emiterii unor orodonante presedintiale prin care parintele care nu mai are acces la propriul copil, sa poata solicita

Cand se considera deplasarea minorului ca ilicita si se naste notiunea de rapire internationala de copii ?


Deplasarea sau neînapoierea unui copil se consideră ilicită in contextul art/ III al conventiei de la HAGA, atunci cand:

a) are loc prin violarea unui drept privind încredințarea, atribuit unei persoane, unei instituții sau oricărui alt organism acționând fie separat, fie împreună, prin legea statului în care copilul își avea reședința obișnuită, imediat înaintea deplasării sau neînapoierii sale;

b) dacă la vremea deplasării sau neînapoierii acest drept era exercitat în mod efectiv, acționîndu-se separat sau împreună ori ar fi fost astfel exercitate, dacă asemenea împrejurări nu ar fi survenit.

Dreptul privind încredințarea, vizat la lit. a), poate rezulta, între altele, dintr-o atribuire de plin drept, dintr-o hotărîre judecătorească sau administrativă sau dintr-un acord în vigoare potrivit dreptului acelui stat.

Pana la ce varsta se considera ca minorul a fost mutat ilegal si poate fi considerata rapire internationala de minori?

Putini cunosc ca protectia data de catre conventia de la HAGA, cu privire la rapirea copilului de catre unul dintre parinti, nu opereaza pana la varsta de 18 ani ci ea se inchide atunci cand minorul implineste 16 ani.

Avocat rapire internationala de minori precizeaza ca in cadrul conventiei de la Haga, raportat varsta pana la care se poate face o cerere de inapoiere a minorului, daca a intervenit o rapire internationala de copii, se aplică oricărui copil care își avea reședința obișnuită într-un stat contractant imediat înainte de încălcarea drepturilor privind încredințarea sau vizitarea. Aplicarea convenției încetează cînd copilul atinge vîrsta de 16 ani.

Avocat rapire minori – rapirea internationala de minor si efectele unei asemenea fapte –

Ce pot sa fac atunci cand sotul sau sotia a luat copilul din domiciliul conjugal si a plecat cu el in alta tara?

Trebuie sa ne cunoastem drepturile. Un avocat rapire internationala de minori da toate explicatiile, mai jos :

In principal si mai ales avand in vedere modificarea legislatiei, parasirea unui stat membru, in principal discutand despre Romania, cu un minor alaturi de un major, nu se poate face decat cu o procura speciala data de catre unul dintre parinti atunci cand este de acord cu o calatorie a minorului in afara tarii.

De asemenea, se poate discuta despre rapire internationala de copii si atunci cand partile sunt in continuare aflate in stare de casatorie si unul dintre parinti paraseste domiciliul conjugal si pleca cu minorul in afara Romaniei.

Consideram rapire internationala de minori ( copii ) si atunci cand unul dintre parinti, primeste autoritate exclusiva, adica nu mai are nevoie de celelalat parinte pentru a iesi din tara, insa iesirea din tara se face in mod definitiv, ca o mutare din resedinta normala, atunci cand celalat parinte ar avea un drept de vizita.

In primul rand, relatia normala intr-o familie, presupune inclusiv, mentinerea unui climat sanatos pentru copilul rezultat din casatorie sau din afara ei.

Exista situatii in care, unul dintre parinti, de cele mai multe ori acest lucru se intampla in casatoriile incheiate intre sotii cu cetatenii diferite, muta copilul din locul normal de convietuire, in tara sa natala fara acordul uneia dintre parti.

Acest tip de mutare, la prima vedere , pare a fi o rapire internationala, insa elementele ce fac o rapire sa nu mai fie rapire, se refera la legitimitatea mutarii minorului.

Astfel incat in materie internationala, conventia de la Haga semnata la 1980 la care au luat parte majoritatea tarilor dezvoltate , a stabilit ca sotul care este lipsit de dreptul de a-si vedea copilul prin actiunea celuilalt sot de a transporta minorul intr-o alta tara, poate fi combatuta printr-o actiune de inapoiere a minorului, daca actiunea de transportare, mutare, este ilicita.

Nu este o regula ca in situatia sa fie intre parinti cu cetatentii diferite sau internationale.

Actiunea de inapoiere a minorului trebuie sa fie efectiva ori de catre ori se pune problema mutarii domiciliului sau stabil in mod ilicit.

CITITI SI:

Cum își poate recupera un părinte copilul răpit?

În toate țările UE (cu excepția Danemarcei) există autorități centrale si aici ne referim cu precadere la ministerul de Justitie si este bine ca procedura in sine sa fie desfasurata de catre un avocat specializat in rapiri internationale de minori.

Părintele vizat poate lansa o procedură de înapoiere a copilului insa trebuie sa respecte anumite proceduri si intodeauna trebuie sa se raporteze daca mutarea este una licita sau ilicita.

Spre exemplu o mutare a minorului in baza unei hotarari judecatoresti se considera a fi o mutare licita.

În acest caz, instanța trebuie să se pronunțe cu privire la această chestiune în termen de șase săptămâni și ar trebui să ofere copiilor posibilitatea de a fi ascultați în cursul procedurii, asta inseamna ca daca minorul va starui sa ramana cu acel parinte care prezumtiv l-a rapit, cererea se va respinge.

ATENTIE – Dacă plănuiți să vă stabiliți într-o altă țară, trebuie să ajungeți la un acord cu partenerul ori partenera.

Acest lucru se poate face printr-o declaratie comuna a partilor.

Puteti de asemenea, daca nu va intelgeti cu celalalt sot sa obțineți o hotărâre judecătorească înainte de a părăsi țara împreună cu copilul dumneavoastră.

În caz contrar, se poate considera că săvârșiți o răpire parentală a minorului și veți încălca legea.

Rapirea Internationala De Minori
Rapire Internationala De Minori

Deplasarea sau neînapoierea unui copil se consideră ilicită:

a) cînd are loc prin violarea unui drept privind încredinţarea, referitor la ceea ce am explicat mai sus;

b) dacă la vremea deplasării sau neînapoierii acest drept era exercitat în mod efectiv, acţionându-se separat sau împreună ori ar fi fost astfel exercitate, dacă asemenea împrejurări nu ar fi intervenit.

Astfel, autoritatea ce are competenta in solutionarea acestor cereri, pe cale amiabila in prima faza si ulterior in fata Tribunalului, este Ministerul Justitiei din Statul Contractant.

In ce conditii se aplica convetia de la Haga cu privire la rapirea de minori internationala?

Prezenta convenţie are drept obiect:

a) de a asigura înapoierea imediata a copiilor deplasati sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant;

b) de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea, care exista într-un stat contractant.

Statele contractante iau toate măsurile corespunzătoare spre a asigura, în limitele teritoriului lor, realizarea obiectivelor convenţiei.

În acest scop, ele urmează sa recurgă la procedurile lor de urgenta.

Răpirea copiilor de către unul dintre părinți

Daca sunteți un cuplu internațional în curs de separare și aveți copii, separarea trebuie sa se faca legal si minorul incuviintat corespunzator.

Daca doriți să vă întoarceți în țara de origine și să vă luați copilul cu dumneavoastră trebuie sa fie dat consimtamantul celeilalte parti.

Dacă însă faceți acest lucru fără consimțământul celuilalt părinte sau al instanței, este posibil să vă aflați în afara legii.

Cum contribuie normele UE la prevenirea răpirii copiilor?

In principal conventia de la HAGA va va proteja drepturile insa doar in instanta se poate dispune returnarea minorului.

Instanța din statul în care copilul își avea reședința obișnuită înainte de răpire va rămâne competentă până la soluționarea cazului de răpire, pentru a se evita ca părinții să răpească copilul în speranța de a obține o hotărâre favorabilă în fața instanței din propria țară.

Poate instanța din țara în care copilul a fost răpit să refuze înapoierea copilului?

Da, in mod cert, daca rapierea nu se confirma sau daca mutarea minorului nu este una ILICITA.

Aceste proceduri trebuiesc discutate cu avocatul specializat in rapiri internationale de minori pentru ca sunt situatii in care se poate refuza chiar de catre instanta, inapoierea minorului.

Instanța din țara în care copilul a fost răpit poate prezenta obiecții cu privire la înapoierea copilului în cazul în care există un risc serios ca înapoierea să expună copilul la vătămări fizice sau psihice [articolul 13 litera b) din Convenția de la Haga din 1980].

Motivele pentru care desi facuta cerera de inapoiere a minorului pentru rapire internationala de copii, aceasta nu poate fi admisa

In principal cand vorbim despre drepturile minorului rapit international, ele nu se confunda cu drepturile tatalui sau cele ale mamei, astfel incat, totul trebuie bazat pe interesul superior al copilului in asemenea cazuri.

Desi in practica, foarte putini cunosc aceste aspecte, rapirea internationala de minori chiar daca s-a dus la bun sfarsit , cererea de inapoiere poate fi respinsa in conditiile in care minorul ar fi pus in risc grav daca s-ar intoarce la resedinta obisnuita ori daca a trecut mai mult de un an de zile de la momentul mutarii minorului de la resedinta obisnuita.

Prin urmare, judecatorii au obligatia sa se raporteze la toate acestea inainte de a pronunta o hotarar de inapoiere si chiar mai mult de atat, avocatul specializat in cazuri de rapiri internationale, trebuie sa prezinte toate argumentele CEDO si CJUE:

A se vedea cauza CEDO:

Phostira Efthymiou și Ribeiro Fernandes împotriva Portugaliei 5 februarie 2015
Această cauză a avut ca obiect procedura pentru înapoierea primei reclamante, fiica celei de-a doua reclamante, în țara în care aceasta își avea domiciliul obișnuit, Cipru, înapoiere cerută de tatăl copilului și dispusă de Curtea Supremă din Portugalia, care a constatat că reținerea copilului în Portugalia era ilicită conform Convenției de la Haga din 25 octombrie 1980 și că înapoierea fetei în Cipru nu ar expune-o la un risc grav în sensul
convenției menționate.

Reclamantele au susținut că li s-a încălcat dreptul la respectarea vieții de familie prin decizia instanțelor naționale prin care se dispunea înapoierea copilului în Cipru. Curtea a hotărât că ar fi încălcat art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului dacă decizia prin care se dispunea înapoierea copilului în Cipru ar fi executată.

A constatat, în special, că procesul de luare a deciziilor în legislația internă nu îndeplinea
cerințele procedurale inerente din art. 8, având în vedere, mai ales, absența oricăror informații despre situația din Cipru și riscul pe care îi poate avea pentru copil separarea de mamă.

Cu toate acestea, înapoierea nu poate fi dupsa la bun sfarsit dacă s-au luate măsuri adecvate pentru a proteja copilul.

In cazul în care instanța constată că un copil nu trebuie înapoiat, aceasta trebuie să se adreseze instanței din țara din care a fost răpit copilul.

De asemenea, judecătorul trebuie să asculte copilul și ambele părți.

Ascultarea copilului se va face doar daca acesta POATE fi ascultat/audiat.

Hotărârea instanței va fi în mod automat executorie?

Hotărârea definitivă a instanței în țara de origine este automat recunoscută și executorie într-un alt stat membru al UE, fără a fi necesară o încuviințare a executării („eliminarea procedurii de exequatur”), dacă judecătorul a eliberat un certificat.

Ce acte am nevoie sa depun o cerere de rapire internationala de copii si de inapoiere a minorului?

Atunci cand va adresati unui avocat rapire internationala copii, este important sa tineti seama de mai multe acte pe care trebuie sa le pregatiti pentru a deschide o actiune de Rapirea Internationala De Minori :

Atunci cand constatam ca minorul a fost deplasat intr-un alt stat de catre celalalat sot, cererea de inapoiere a minorului trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:

a) informaţii privind identitatea reclamantului, a copilului şi a persoanei despre care se susţine că a luat sau a reţinut copilul;

b) data naşterii copilului, dacă este posibil să fie obţinută

c) motivele pe care se sprijină eclamantul pentru a cere înapoierea copilului;

d) toate informaţile disponibile privitoare la localizarea copilului ş identitatea persoanei cu care copilul este presupus a se afla;

e) copie autentificată oricărei decizii sau acord utile;

f) o atestare sau declaraţie sub jurămînt emanînd de la autoritatea centrală sau de la altă autoritate competentă a statului în care se află reşedinţa obişnuită sau de la o altă persoană calificată privind dreptul statului în materie;

g) orice alt document util.

De cele mai multe ori, actiunea implica si o ancheta a politiei prin IGPR in cazul in care NU cunoastem unde este locul exact al minorului transportat in acel stat contractat al conventiei iar partea ce are o asemenea revendicare, primeste in mod obligatoriu un avocat din oficiu in statul cocontractat pentru a-i fi aparate interesele in inapoierea minorului.

Instanta competenta si unde trebuie sa introducem cererea?

Rapirea Internationala De Minori se judecata doar la TRIBUNALUL BUCURESTI.

Asta inseamna ca avem de-a face cu o compententa exclusiva, iar avocatul specializat in cazuri de rapiri de copii trebuie sa va reprezinte la Tribunalul Bucuresti.

In Romania, instanta competenta este doar Tribunalul Bucuresti, astfel cum arata convenţia nu impietează asupra posibilităţii persoanei, instituţiei sau organismului, care pretinde că dreptul privitor la încredinţare sau de vizitare în înţelesul art. 3 sau 21 au fost violate, să se adreseze direct autorităţilor judiciare sau administrative ale statelor contractante, în aplicarea sau neaplicarea dispoziţiilor convenţiei.

Va aflati in situatia in care fiul/fiica dumneavoastra a fost deplasat/a ilicit de catre celalalt parinte intr-un alt stat?

Aceste cazuri sunt destul de des intalnite atunci cand parintii sunt despartiti in fapt, divortati sau necasatoriti, dar care exercita in comun autoritatea parinteasca asupra minorului.

Aflati ca puteti uza de dispozitiile Conventiei de la Haga din 25 octombrie 1980 cu privire la aspectele civile ale rapirii internationale de copii, la care România a aderat prin Legea nr. 100/1992.

Aceasta are ca obiect asigurarea inapoierii imediate a copiilor deplasati sau retinuti illicit in orice alt stat contractant si este conceputa pe considerentul ca interesul copilului este de o importanță primordială în orice problemă privind încredințarea sa, și în vederea protejării copilul, pe plan internațional, împotriva efectelor dăunătoare ale unei deplasări sau neînapoierii ilicite și întocmirii unei proceduri în vederea garantării imediatei înapoieri a copilului în statul reședinței sale obișnuite, precum și de a asigura protecția dreptului de vizitare.

Potrivit Conventiei, deplasarea sau neinapoierea unui copil se considera ilicita atunci cand are loc prin violarea unui drept privind încredinţarea (care poate rezulta dintr-o atribuire de plin drept, dintr-o hotărîre judecătorească sau administrativă sau dintr-un acord în vigoare potrivit dreptului acelui stat), atribuit unei persoane prin legea statului în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită, imediat înaintea deplasării sau neînapoierii sale si dacă la vremea deplasării sau neînapoierii acest drept era exercitat în mod efectiv.

 Convenţia se aplică oricărui copil care nu a implinit varsta de 16 ani si care îşi avea reşedinţa obişnuită într-un stat contractant imediat înainte de încălcarea drepturilor privind încredinţarea sau vizitarea.

Astfel, cand un copil a fost deplasat sau reţinut ilicit intr-un alt stat decat cel unde isi avea resedinta obisnuita şi nu a trecut o perioadă mai mare de un an cu începere de la deplasare sau neînapoiere pana la momentul introducerii cererii înaintea autorităţii judiciare sau administrative a statului contractant unde se află copilul, autoritatea sesizată dispune înapoierea sa imediata.

În ceea ce privește noțiunea de reședință obișnuită, aceasta nu este definită de dispozițiile Convenției de la Haga, insa in practica s-au stabilit cateva criterii.

Astfel, in cauza C-523/07 s-a arătat că reședința obișnuită a unui copil se găsește în locul în care se află centrul vieții copilului, având în vedere ansamblul împrejurărilor de fapt relevante, în special durata și regularitatea reședinței, precum și integrarea sa familială și socială. De asemenea, conform hotărârii C.J.U.E. din 22.12.2010 – C-497/10 PPU,  noțiunea „reședință obișnuită”, astfel cum aceasta reiese din art. 8 și 10 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, trebuie interpretată în sensul că respectiva reședință corespunde locului care exprimă o anumită integrare a copilului într-un mediu social și familial.

In contextul indeplinirii conditiilor mai sus expuse, puteti solicita autoritatilor de cooperare judiciara competente prin avocat rapiri internationale de minori, sa dispuna inapoierea de urgenta a minorului la resedinta sa obisnuita, cu fixarea in cuprinsul hotararii a unui termen pentru executarea obligatiei de inapoiere a minorului, care nu va putea fi mai mare de doua saptamani de la comunicarea hotararii, obligarea parintelui care a deplasat ilicit minorul la predarea catre dumneavoastra a documentelor originale de calatorie/stare civila ale minorului (pentru situatia in care acesta va refuza executarea voluntara a obligatiei de inapoiere in termenul stabilit), autorizarea dumneavoastra, in calitate de parinte al minorului, sa preluati minorul personal sau prin reprezentant (de asemenea, in cazul refuzului celuilalt parinte de executare voluntara a obligatiei de inapoiere a termenului stabilit), precum si obligarea parintelui care a deplasat/retinut illicit minorul la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de demersurile intreprinse in vederea inapoierii minorului in tara de resedinta.

Procedura poate fi una anevoioasa si de durata, necesitand cunostinte de specialitate pentru parcurgerea si finalizarea ei cu succes.

Cazuri de rapiri internationale de minori solutionate de catre SCA Cuculis&Asociatii

Intr-o situatie similara s-a aflat si clienta noastra, T.M., al carui fiu minor fusese retinut ilicit in Franta de catre tatal minorului – fostul sau sot.

Clienta isi daduse acordul in sensul deplasarii minorului in strainatate, la domiciliul tatalui sau, insa exclusiv in scop turistic si pe o perioada limitata, nicidecum pentru a se stabili acolo. Imediat dupa ajungerea minorului in Franta, tatal acestuia a interzis orice contact intre minor si mama sa – clienta noastra, iar in momentul in care acordul cu privire la deplasarea minorului in strainatate ajungea la data limita, doamna T.M. a constatat ca minorul nu este inapoiat in Romania, la resedinta sa obisnuita.

A luat, astfel, legatura cu noi, impreuna reusind sa obtinem o hotarare de inapoiere a minorului in Romania, care a fost pusa in aplicare prin concursul autoritatilor din Romania si Franta.

Hotarare inapoiere minori

Daca sunteti intr-o asemenea situatie puteti suna direct la numerele de mai jos:

Avocat Drd. Cuculis Adrian

10 comments to “Rapirea Internationala De Minori – Conventia Haga 1980 Cu Privire La Protejarea Minorilor Si Legea Legea Nr. 100/1992 – Cerere Inapoiere Minor Avocat Cuculis”
  1. Buna seara in timpul divorțului am rămas însărcinată copilul a rămas pe numele fostului soț tatăl copilului a deschis proces pentru tăgadă paternitati a durat 1 an si jumatate între timp eu am luat copilul si am plecat din tara cu pasaport si procura de la fostul soț acum tatăl copilului ma amenința că ma baga la rapide care sunt consecințele este obligatoriu sa merg cu copilul in tara el între timp a făcut certificat copilului pe numele lui eu nici macar nu am stiut de asta acum de sărbători ma sunat si a zis ca ma baga la rapire va rog datimi un raspuns

  2. Bună ziua. Cum trebuie sa procedez dacă vreau sa merg în vacanta cu copilul minor(13 ani) iar tatăl minorului nu vrea sa își dea acordul.. Va mulțumesc anticipat

  3. buna ziua, sotia locuia deja de peste 2 ani cu fiul meu la alt domiciliu din BUcuresti. Pe parcursul procesului de divort si dupa ce am deschis Ordonanta presedentiala pentru program de vizita minor pentru ca nu ma lasa sa il vad pe cel mic, sotia a parasit impreuna cu cel mic domiciliu unde locuia impreuna cu el si a ajuns tara ei de origine. Fiul meu are dubla cetatenie romana si rusa si in momentul parasirii tarii nu a avut nici pasaport romanesc valabil si nici acordul meu.
    Se poate face plangere penala pentru rapire internationala la Ministerul Justitiei in acest caz?
    Multumesc anticipat

  4. Bună ziua,în vacanta care urmează voi veni cu minorul in țară, in concediu, cu acordul soțului.Doresc sa știu sigur la ce ma expun(răpire internațională?)dacă eu deschid divorțul în țară în acest timp și când vine ziua de reîntoarcere deja dosarul va fi pe rol,si nu ma mai întorc cu minorul,ma poate acuza de răpire internațională? Va rog sa îmi răspundeți cât mai curând posibil ,o zi buna va doresc!

  5. Bună ziua dacă scrie: Să fie exercitată exclusiv de către reclamantă.Pot să mă mut cu minorul in altă țară fără procură de la tatăl minorului?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.