Ghid Mostenire Internationala – Ai Primit O Mostenire In Afara Romaniei In Uniunea Europeana Sau In Afara Uniunii Si Nu Stii Cum Sa Intri In Posesia Ei? Afla Cum Se Dezbate O Mostenire Europeana Sau Internationala!
Certificatul De Mostenitor European sau certificatul de mostenitor international. Un concept ce vizeaza de fapt constatarea calitatii de mostenitor in legatura cu o proprietate lasata de pe urma unui defunct ce avea rude ce puteau sa-l mosteneasca si care se afla pe un teritoriu strain, cand ne raportam la cetatenii straini, sau pe teritoriul national romanesc, atunci cand ne raportam la cetatenii straini din alte tari.
Oricum ar fi, legea locului este de regula un principiu de la care nu ne abatem. La fel de cert este si faptul ca atat vreme cat avem de mostenit un bun imobil din alta tara, din Uniunea Europeana sau nu, putem face demersuri in vederea intrarii bunului respectiv in patrimoniul nostru, insa in mod evident, urmand o procedura clara in acest sens.
Sigur, ca diferit fata de procedura de dezbatere a mostenirii, de urmare a pasilor dezbaterii succesiunii in tara, procedura de mostenire internationala este una diferita.
O data cu globalizarea si incepand chiar din 1990, romanii au avut acces la toate pietele si statele lumii, fapt ce a dus de multe ori la migrarea spre alte tari si in cele din urma achizitia unor bunuri de valoare in acele tari.
Astfel, daca aveti o ruda pe care o puteti mosteni sau daca sunteti mostenitorii rezervatari sau din orice motiv stiti ca aveti dreptul la o mostenire aflata pe teritoriul unui alt stat, trebuie sa cititi ghidul de dezbatere a mostenirii internationale sau europene.
Sa incepem!
Definirea moștenirilor internaționale sau europene – Ce inseamna o mostenire europeana sau internatioanal
Regulamentul european care guvernează moștenirile internaționale în UE și impactul acestuia asupra cazurilor transfrontaliere.
In principal, moștenirile internaționale ori europene pot fi complicate, având în vedere implicarea mai multor jurisdicții. Totusi, daca reusim sa iesim din paradigma international sau european si sa ne gandim ca in principal in toate statele lumii exista un sistem prin care bunurile fie ele mobile fine imobile, TREBUIE sa ramana prin succesiune cuiva, ne dam seama ca o circumscriptie internationala NU este in esenta ceva extrem de complicat, daca ai un avocat specializat in mosteniri internationale.
In esenta, pentru a intelege pe deplin dreptul mostenirilor internationale si cu precadere europene, facem trimitere catre legea care guverneaza drepturile succesorilor si aici ne referim la Regulamentul (UE) nr. 650/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești și acceptarea și executarea actelor autentice în materie de succesiuni și privind crearea unui certificat european de moștenitor.
In acest regulament gasim toate procedurile necesare pentru a putea dezbate o mostenire internationala si europeana in asa fel incat sa nu fie pronuntate hotarari diferite in state diferite iar notiunea de instanta de judecata are o trimitere larga si catre notarul public.
Regulamentul mai sus amintit sigur ca se coroboreaza si cu normele de drept international si cu legile statelor insa la nivel european, procedura de dezbatere a succesiunii este unitara.
Totuși, pentru a permite beneficiarilor să se bucure, într-un alt stat membru, de drepturile care au fost create sau care le-au fost transferate prin succesiune, prezentul regulament ar trebui să prevadă adaptarea unui drept real necunoscut la cel mai apropiat drept real echivalent în temeiul legislației celuilalt stat membru. Atunci când se procedează la o astfel de adaptare, ar trebui luate în considerare obiectivele și interesele urmărite de dreptul real specific și efectele produse de acesta. În vederea determinării celui mai apropiat drept real echivalent în dreptul național, autoritățile sau persoanele competente din statul a cărui lege s-a aplicat succesiunii pot fi contactate pentru informații suplimentare asupra naturii și a efectelor dreptului respectiv. În acest scop, ar putea să se utilizeze rețelele existente în domeniul cooperării judiciare în materie civilă și comercială, precum și orice alte mijloace disponibile care facilitează înțelegerea legislației străine.
Asta inseamna ca notarii si evident instantele de judecata, pot folosi eficient mecanismele de cooperare internationala pentru a putea stabili cum se imparte mostenirea.
Unde se poate dezbate mostenirea unui defunct? Care este competenta si in care dintre tari se deschide procedura de dezbatere a mostenirii?
Spre exemplu, daca cel pe care il mosteniti este cetatean roman care detine un bun imobil spre exemplu in Germania, iar acesta a decedat pe teritoriul Italiei spre exemplu, atunci trebuie sa stiti ca in materie de competenta internationala, dezbaterea mostenirii urmeaza sa fie facuta in ITALIA, desi trebuie sa stiti ca in unele situatii se poate apela si la instanta din Romania sau la notarii din Romania.
Legea care indica acest lucru este tot regulamentul asa cum este el precizat la art. Articolul 4
Competența generală
Instanțele judecătorești din statul membru în care defunctul își avea reședința obișnuită în momentul decesului sunt competente să hotărască cu privire la succesiune în ansamblul său.
Vedeti si :
Daca ruda mea a decedat in afara tarii si are bunuri imobile intr-un alt stat al UE unde pot sa dezbat succesiunea?
Un alt exemplu este dat de urmatoarea situatie:
Daca resedinta unei persoane care a decedat si pe care urmeaza sa o mosteniti, nu este neaparat in afara tarii insa data decesului il gaseste plecat din tara iar acesta are cetatenia ROMANA, trebuie sa stiti ca nu o sa mai fie aplicabila dispozitia locului decesului ci veti putea alege sa dezbateti succesiunea in instanta ori la notar, in ROMANIA.
A se vedea art. 10 din regulament:
(1) În cazul în care reședința obișnuită a defunctului în momentul decesului nu este situată într-un stat membru, instanțele unui stat membru în care sunt situate bunuri care fac parte din patrimoniul succesoral sunt totuși competente să se pronunțe asupra succesiunii în ansamblu său, în măsura în care:
(a) | defunctul avea cetățenia acelui stat membru la data decesului; sau, dacă această condiție nu este îndeplinită, |
(b) | defunctul își avea anterior reședința obișnuită în statul membru respectiv, cu condiția ca, în momentul sesizării instanței, să nu fi trecut mai mult de cinci ani de la schimbarea reședinței obișnuite. |
(2) În cazul în care nicio instanță judecătorească a vreunui stat membru nu este competentă în temeiul alineatului (1), instanțele statului membru în care se situează bunuri care fac parte din patrimoniul succesoral sunt totuși competente să se pronunțe asupra respectivelor bunuri.
Atentie – Cel care lasa testamentul sau cel care in urma lui raman bunuri de impartit isi poate alege din timpul vietii LEGEA APLICABILA MOSTENIRII – Aviz celor care isi fac griji cu privire la cum se imparte mostenirea.
Ce se intampla daca nicio instanta nu este competenta insa cel care lasa mostenirea este totusi cetatean roman sau dublu cetatean?
FORUL DE NECESITATE art. 11 În cazul în care nicio instanță judecătorească a vreunui stat membru nu este competentă în temeiul altor dispoziții ale prezentului regulament, instanțele judecătorești ale unui stat membru se pot pronunța, în cazuri excepționale, asupra succesiunii în situația în care procedurile nu pot fi în mod rezonabil inițiate sau nu se pot desfășura în mod rezonabil sau ar fi imposibile într-un stat terț cu care cauza are o legătură strânsă.
Asta presupune ca veti putea sa dezbateti mostenirea atat in Romania sau in alt stat unde acesta avea cetatenia sau oriunde in alta parte unde persoana defunctului avea o suficienta legatura in asa fel incat sa atraga competenta instantei din acel stat membru.
Cum se determină ce legislație este aplicabilă în cazurile de moșteniri internaționale, inclusiv conceptul de „lex domicilii” (legea locului de domiciliu) și „lex rei sitae” (legea locului unde se află bunurile)
Ce lege se aplica la dezbaterea succesiunii internationale, europene?
Articolul 21
Norma generală
(1) Sub rezerva cazului în care prezentul regulament cuprinde dispoziții contrare, legea aplicabilă succesiunii în ansamblul său este cea a statului în care defunctul își avea reședința obișnuită în momentul decesului.
(2) În cazul în care, cu titlu de excepție, toate circumstanțele cazului indică în mod clar că, în momentul decesului, defunctul avea în mod evident o legătură mai strânsă cu un alt stat decât statul a cărui lege ar fi aplicabilă în temeiul alineatului (1), legea aplicabilă succesiunii este legea acelui alt stat.
Importanța planificării corecte a moștenirii pentru a evita problemele legale și administrative ce pot apărea în cazul moștenirilor internaționale.
In acest context, punctul acesta se refera la cei care stiu ca au imobile aflate in state diferite si sau acestia se afla plecati din tara si in acest context este bine sa dea o declaratie pe care sa o lase unui executor testamentar care poate fi si un avocat specializat in mosteniri internationale, in scopul de a putea la data decesului sa aduca spre stiinta mostenitorilor ultimul act de vointa.
Sigur ca acesta se poate face chiar prin declaratie data in fata avocatului sau notarului iar alegerea locului dezbaterii mostenirii si a legii aplicabile sunt extrem de importante atunci cand aveti imobile in state diferite.
Jurisdicții multiple și conflictele de legi: Ce înseamnă conflictul de legi și cum poate afecta procesul de moștenire atunci când sunt implicate mai multe țări.
State cu mai multe sisteme juridice – conflicte de legi teritoriale. Ce se intampla intr-un asemenea caz si cum se dezbate totusi mostenirea ?
Ei bine, in cazul in care se determina faptul ca legea aplicabila dezbaterii mostenirii este a unui stat ce are norme juridice diferite in functie de zona din tara respectiva, legea acelui stat urmeaza sa stabileasca cum se dezbate mostenirea.
(2) În absența unor astfel de norme interne privind conflictele de legi din interiorul statului respectiv, vom avea urmatoarea reglementare legala:
(a) | orice trimitere la legea statului menționată la alineatul (1) se interpretează, în sensul stabilirii legii aplicabile în temeiul dispozițiilor privind reședința obișnuită a defunctului, ca făcând trimitere la legea unității teritoriale în care își avea reședința obișnuită defunctul la momentul decesului; |
(b) | orice trimitere la legea statului menționată la alineatul (1) se interpretează, în sensul stabilirii legii aplicabile în temeiul dispozițiilor privind cetățenia defunctului, ca făcând trimitere la legea unității teritoriale cu care defunctul a avut cea mai strânsă legătură; |
(c) | orice trimitere la legea statului menționată la alineatul (1) se interpretează, în sensul stabilirii legii aplicabile în temeiul oricăror altor dispoziții privind alte elemente ca factori de legătură, ca făcând trimitere la legea unității teritoriale în care se situează elementul relevant. |
Cititi si :
Impozitarea internațională a moștenirilor
In materie de impozite dar si in materie de publicitate a mostenirilor, chiar daca o mostenire se dezbate intr-un stat membru si ulterior se prezinta hotararea judecatoreasca ori certificatul de mostenitor european, emis de catre notar , urmeaza ca lex rei sitae sa fie aplicabila aici in sensul in care statul membru unde se afla bunurile sa opereze modificarile in propriile registre si sa taxeze corespunzator proprietatea in acel stat.
De asemenea, in materie de taxe judiciare de timbru, acestea se vor plati la locul unde se dezbate mostenirea si nu la locul unde se afla bunul avand in vedere ca procedura judiciara se desfasoara in fata unei instante dintr-un stat membru, neputand fi taxata procedura de un alt stat membru altul decat cel care dezbate mostenirea fie notarial fie in instanta.
Am o casa in afara tarii si vreau sa o cuprind intr-un testament, cum fac?
Testamentul international european – Importanța testamentelor internaționale: Discută necesitatea unui testament clar și bine redactat, care să ia în considerare toate jurisdicțiile implicate.
Deosebit de important este sa intelegem ca redactarea unui testament CORECT, inseamna o mai mare liniste pentru cei ce urmeaza sa va mosteneasca si ca atare posibilele conflicte viitoare pot fi evitate.
Sigur ca aici ne referim la conflictele intre mostenitori si mai ales cu privire la cei care considera ca ar trebui sa mosteneasca o parte mai mare.
Totusi, trebuie sa stiti ca desi discutam despre testamentul international, european, de esenta acesta poate fi redactat in orice stat membru in fata unui notar si avem de-a face cu testamentul autentic ori chiar de catre mana testatorului adica a celui ce lasa testamentul insa atentie, trebuie sa fie redactat integral de mana celui care lasa mostenirea.
Totusi pentru siguranta sfatul este sa luati legatura cu un avocat specializat in mosteniri internationale in vederea obtinerii de indrumari clare pentru situatia dvs. fie ca vreti sa dezbateti o mostenire internationala fie ca vreti sa redactati un testament international.
Certificatul European De Mostenitor – Recunoasterea Dreptului De Proprietate In Baza Unui Certificat European De Mostenitor Intr-o Alta Tara
Certificatul european de moștenitor si cum se obtine cu ajutorul unui avocat specializat in mosteniri internationale.
Dacă sunteți moștenitor al unei persoane care a decedat si acesta avea bunuri mobile ori imobile intr-un alt stat, altul decat cel unde locuia, o să fiți nevoit să dovediți unei autorități sau unei bănci ori chiar in fata autoritatilor cu atributii de carte funciara si publicitate imobiliara din altă țară din UE faptul că aveți dreptul să deveniți proprietar al activelor pe care defunctul le deținea acolo sau a imobilelor detinute de catre defunct.
Exemplu pentru a intelege mai bine ce este certificatul de mostenitor european
George, cetățean italian ,care a decedat în Germania, unde era detașat cu serviciul pe o perioadă de un an este cel care lasa in urma lui imobile dar si conturi bancare.
Ioana, soția și moștenitoarea sa, locuiește în Italia, iar acum are nevoie de acces la contul bancar din Italia al lui George pentru a plăti facturile dar si pentru a putea sa isi organizeze resursele stranse de George in vederea sustinerii copiilor la scoala.
Cu toate acestea, banca solicită un document oficial care să ateste că ea este moștenitoarea lui George și are dreptul să îi acceseze contul. Mai mult decat atat pentru a-si inmatricula pe numele sau imobilul, are nevoie in mod evident de un certificat de mostenitor si mai ales european daca imobilul este intr-o alta tara.
Atunci cand aveti nevoie de un certificat de mostenitor european puteti sa il obtineti fie in instanta fie la notar pentru a vă certifica statutul de moștenitor, executor testamentar sau administrator al patrimoniului succesoral.
Puteți solicita autorității respective să vă elibereze un certificat european de moștenitor in afara certificatului national, asta pentru a putea sa folositi acel certificat in fata tuturor institutiilor europene pentru a va gestiona mostenirea.
Avantajul unui certificat european de moștenitor constă în faptul că efectele sale sunt aceleași pe întreg teritoriul UE, indiferent de țara care îl eliberează. Pe de altă parte, un document național va produce efecte diferite în funcție de statul membru care îl eliberează; acest lucru poate întârzia recunoașterea drepturilor dumneavoastră în altă țară din UE.
Cum pot sa obtin un certificat european de mostenitor daca nu ma inteleg cu ceilalti mostenitori? Pot sa ii chem in judecata pentru a dezbate succesiunea internationala in instanta? Succesiune cetatean roman cu domiciliul in strainatate
Succesiune cetatean strain cu bunuri in romania – Fie ca este un Cetatean strain cu mostenire in romania fie ca este un cetatean roman cu mostenire in strainatate, acest regulamet al U.E se aplica la fel.
Trebuie spus totusi ca daca partile ce urmeaza sa imparta mostenirea NU SE INTELEG din punctul de vedere al impartirii mostenirii, daca vorbim de o dezbatere a mostenirii europene sau internationale, mostenitorii nu vor mai putea sa se adreseze doar notarului ci vor trebui sa urmeze procedura de chemare in judecata urmand aceleasi criterii de competenta precum cele de mai sus indicate si in mod evident sa ajunga sa deschida un proces de dezbtare a mostenirii.
Este recunoscut certificatul de mostenitor european si in alte tari UE? Dar o hotarare de dezbatere a mostenirii internationale in instanta?
DA! certificatul european de moștenitor este recunoscut în alte țări din UE, fără nicio procedură specială.
Puteți obține un certificat european de moștenitor de la o instanță din statul membru care are competența de a decide cu privire la moștenire sau de la o altă autoritate competentă (de exemplu, un notar) din aceeași țară.
Daca apare o neintelegere in mod evident, competenta revine instantei de judecata.
Exemplu
Piotr a murit în Germania, unde locuia și lucra temporar. Centrul său de interes se afla totuși în Polonia, unde trăiesc soția sa Gosia, rudele și prietenii. Acesta este motivul pentru care autoritățile poloneze sunt cele care trebuie să se ocupe de moștenirea lui Piotr.
Gosia primește un certificat european de moștenitor din partea instanței poloneze. Ea îl poate folosi pentru a demonstra băncii din Germania că are dreptul să acceseze contul soțului ei și să folosească banii pentru a achita facturile și ultima lună de chirie.
Este Important Sa Fiu Asistat De Un Avocat Intr-o Dezbatere A Unei Mosteniri Ineternationale? Importanța consultării unui avocat specializat în drept internațional pentru a gestiona moștenirile complexe.
Asistenta juridica in materia dezbaterii mostenirii internationale sau europene este esentiala. Daca in ceea ce priveste dezbaterea mostenirii in legatura cu un stat membru UE, competentele sunt date de catre regulamet, in ceea ce priveste competenta in materia mostenirii internationale din afara spatiului U.E, se aplica regula locului.
Totusi, daca obtinem un certificat national european si apoi il prezentam unui stat tert din afara uniunii europene, spre exemplu o hotarare judecatoreasca ce stabileste calitatea de mostenitor, atunci aceasta poate fi supus recunoasterii in statul respectiv.
In materie internationala urmeaza sa fie aplicata Convenția din 19 noiembrie 1934 încheiată între Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia conținând dispoziții de drept internațional privat cu privire la succesiuni, testamente și administrarea patrimoniului succesoral, astfel cum a fost modificată prin acordul interguvernamental dintre acele state din 1 iunie 2012.
Astfel, intr-o asemenea situatie sigur ca un avocat specializat in succesiuni internationale si cu elemente de extraneitate va poate sprijini.
Av. Cuculis Adrian