Contestarea Incheierilor OCPI – Plangere Impotriva Incheierii De Carte Funciara – Cum Pot Sa Atac O Incheiere De La Cadastru?

Ati Primit O Incheiere De La Cadastru Prin Care Vi S-au Respins Notarile Ori S-au Admis Notari Gresite? O Puteti Contesta, Vedeti Cum!

Contestarea Incheierilor OCPI se face ori de cate ori am solicitat spre exemplu notarea anumitor elemente in cartea funciara si ni s-a respins acest lucru sau atunci cand spre exemplu un executor judecatoresc noteaza o urmarire silita in cartea funciara in mod nelegal si vrem sa o contestam.

O alta situatie este atunci cand incercam sa uzucapam si avem nevoie de inscrierea in cartea funciara pentru a putea face acest lucru si pentru a dovedi in instanta de judecata situatia inscrierii din cartea funcioara ori alte situatii prevazute de lege cum ar fi intabularea in mod nejustificat/nelegal al unui drept de proprietate al altei persoane pe terenul nostru sau suprapunerea anumitor terenuri, etc.

De asemenea o alta problema foarte grava este respingerea spre exemplu a notarii anumitor litigii in cartea funciara ce pot duce la o prejudicere a intereselor celor interesati.

Avand in vedere aceste aspecte, multe dintre notarile ce ar fi trebuit sa fie solutionate la nivel administrativ de catre oficiile de carte funciara, ajung sa fie rezolvate tot de catre instantele de judecata si asta fiindca foarte multe dintre solutiile emise de catre registratorii de carte funciara, sunt nelegale.

Plangerea impotriva incheierilor OCPI este astfel o procedura prin care ne plangem in prima faza registratorului sef iar ulterior instantei de judecata si solicitam anularea si modificarea unor incheieri de carte funciara.

Sa incepem!

Nu stiti cum se contesta incheierea de carte funciara? Completati formularul de mai jos:


Caracterul abuziv al Incheiereilor Oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara.


Depasirea atributiilor legale
Haosul administrativ si consecinta nefasta materializata in numarul extrem de mare de litigii este cuprins in analizezele facute pe zona de justitie conform Raportului privind starea justitiei pentru anul 2022, intocmit la nivel national de catre Consiliul Superior al Magistraturii, distribuția pe materii a dosarelor nou intrate la tribunale, în anul 2022, se prezinta conform graficului, aceasta in conditiile in care, la nivelul anului 2022, se constata o crestere a nivelului infractionalitatii comparativ cu anii anteriori. Se observa astfel ca, in afara de cele penale, numarul de dosare in materie de contencios administrativ primeaza la nivelul tarii.

De explicat este si faptul ca in materie de carte funciara, aceste litigii se incadreza la zona CIVILA care ocupa locul 3 in topul dosarelor aflate pe rolul instantelor de judecata ceea ce denota ca multe dintre incheierile emise de catre OCPI ajung sa fie atacate in instantele de judecata.


CONCLUZIA care se desprinde in mod evident din acest studiu anual intocmit de catre Consiliul Superior al Magistraturii este extrem de importanta, deoarece aceasta analiza reflecta nu doar o realitate social economica, ci si modalitatea in care unitatile administrativ teritoriale precum si celelalte institutii din aparatul administrativ al statului isi indeplinesc atributiile legale.


Modul defectuos in care functionarii publici isi indeplinesc atributiile, lipsa totala de asumare si diligenta, de responsabilitate a acestora, transferul responsabilitatii catre instantele de judecata pentru a rezolva problemele cauzate de lipsa de implicare, respectiv abuzurile acestor functionari publici, reprezinta factorul principal care genereaza o supraaglomerare a instantelor de judecata si afecteaza in mod clar calitatea actului de justitie.s1 Extras din Raportul privind Starea justitiei la nivelul anului 2022 intocmit de Consilul Superior al Magistraturii


Atributiile legale conferite de legiuitor Oficiilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara


Astfel, raportat la LEGISLATIA incidenta in vigoare, mai exact Legea nr. 7/1996, rep. privind cadastrul si publicitatea imobiliara, se stabileste in sarcina registratorilor oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara atributii limitate la verificarea indeplinirii conditiilor de forma pentru valabilitatea documentelor inaintate, fara ca acestora sa le fie conferite atributii de verificare a conditiilor de fond, in sensul de a stabili valabilitatea si/sau legalitatea documentului, de a identifica actele normative incidente, si de a stabili valabilitatea actelor juridice raportat la aceste acte normative.


In acceasi ordine de idei sunt si prevederile art. 29 coroborat cu art. 30 din Legea nr. 7/1996, rep. privind cadastrul si publicitatea imobiliara, prin intermediul carora, legiuitorul, pentru a nu lasa loc arbitrariului si pentru a proteja persoanele interesate de eventuale abuzuri din partea functionarilor din cadrul OCPI insarcinati cu analizarea si solutionarea dosarelor, stabileste cu caracter limitativ conditiile de forma pe care trebuie sa le indeplineasca un act juridic, respectiv solicitarea aferenta, pentru ca acesta sa fie inscris/intabulat/notat spre opozabilitate in Cartea Funciara.


Art. 29 din Legea nr. 7/1996, rep.:
(1) În cazul în care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau înscrierea provizorie prin încheiere, dacă înscrisul îndeplineşte următoarele condiţii limitative:
a) este încheiat cu respectarea condiţiilor de formă prevăzute de lege;
b) identifică corect numele sau denumirea părţilor şi menţionează codul numeric personal sau, după caz, numărul de identificare fiscală, dacă este atribuit, codul de înregistrare fiscală ori codul unic de înregistrare, după caz, atribuit acestora;
c) individualizează imobilul printr-un număr de carte funciară şi un număr cadastral sau topografic, după caz;
d) este însoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română. În cazul actului autentic notarial, acesta trebuie să fie încheiat de un notar public în funcţie în România**);
Art. 30 din Legea nr. 7/1996, rep.:
(1) Dacă registratorul constată că actele depuse în justificarea cererii de înscriere în cartea funciară, precum şi aceasta din urmă nu întrunesc condiţiile de formă cerute de lege pentru validitatea acestora, cererea se respinge printr-o încheiere motivată.


Caracterul abuziv si nelegal al Incheierilor Oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara – Cum se formuleaza o plangere la incheierea de carte funciara?


In practica insa, foarte multi dintre noi, ne confruntam cu refuzul Oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara de a proceda la efectuarea publicitatii actelor juridice inaintate, refuz tradus prin respingerea nejustificata si abuziva a acestor solicitari.

De cele mai multe ori, motivarea acestor Incheieri de respingere practicata de catre Oficiile de cadastru si publicitate imobiliara se refera la analiza Contractelor inaintate, la regimul juridic al imobilelor pentru care se solicita

efectuarea publicitatii, la calitatea solicitantilor, etc. Se constata astfel o depasire evidenta a atributiilor legal conferite si o ingerinta a registratorilor oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara in analiza fondului acestor acte juridice.


Ratiunea pentru care legiuitorul a lipsit oficiile de cadastru si publicitate imobiliara de calitate procesuala in cazul contestarii Incheierilor in instanta, a avut la baza acest control limitat la verificarea unor conditii de forma minimale, din moment ce atributul principal al Registratorului este tocmai acela de a inregistra, in scopul indeplinirii publicitatii imobiliare, actele juridice legate de imobilele aflate in aria teritorial-administrativa a OCPI.

Cititi si :


In astfel de cazuri, in care se emit Incheieri de respingere a cererilor, iar justificarea se refera la analiza fondului actelor depuse spre inregistrare, oficiile de cadastru si publicitate imobiliara savarsesc practic un exces de putere, pentru ca, oficiile de cadastru si publicitate imobiliara NU au calitatea de a interveni si de a verifica indeplinirea conditiilor de fond ale actelor juridice perfectate de catre partile implicate si deduse oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara spre inregistrare in Cartea Funciara a imobilului, cu atat mai mult oficiul de cadastru si publicitate imobiliara NU are calitatea si nici mandatul legislativ de a BLOCA, de a scoate din circuitul juridic civil imobilele.

Aceasta echivaleaza practic cu o adaugare la lege atat in ceea ce priveste ATRIBUTIILE registratorilor dar mai ales modul in care acestia efectueaza un control de fond nelegal dar si aplica sanctiuni prin blocarea imobilelor.


In aceeasi directie sunt atat DOCTRINA cat si JURISPRUDENTA, in sensul ca se evidentiaza faptul ca, procedura derulata in vederea intabularii/inscrierii/notarii unei operatiuni/act juridic in Cartea Funciara a unui imobil NU are caracter contencios, ci este o procedura pur formala, prin care se verifica legalitatea documentului dedus spere inscriere din prisma indeplinirii conditiilor de forma (e.g. semnatura partilor, forma autentica acolo unde este cazul).


În cadrul acestei proceduri, registratorul de carte funciară nu are aptitudinea de a se pronunţa şi dispune cu privire la conţinutul drepturilor cuprinse în actul a cărui intabulare se cere, respectiv cu privire la respectarea cerinţelor legale pentru valabilitatea acestui act.

Nici în faţa instanţei de judecată învestite în condiţiile art. 50 alin. (2) din Legea nr. 7/1996, în forma în vigoare la data pronunţării încheierii atacate (reluate de prevederile art. 29 şi urm. din forma actuală a legii, republicată), nu se pot formula astfel de cereri, şi aceasta faţă de prevederile din actul normativ arătat, conform cărora instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii împotriva încheierii de carte funciară nu poate decât să verifice dacă, raportat la actele depuse, încheierea atacată este legală.

Ca atare, Curtea constată că este corectă concluzia Tribunalului, în sensul că toate argumentele invocate de către reclamant, vizând ordinea corectă de înscriere în cartea funciară a actelor şi faptelor cu relevanţă juridică, respectiv menţionarea tuturor acestora şi cu privire în cartea funciară deschisă pentru apartamentul nr. 1, nu pot face obiectul controlului judiciar, în prezenta procedură specială, faţă de limitele prezentate anterior.

Aceste critici vizează, cum just a constatat Tribunalul, conţinutul actelor juridice înscrise în cartea funciară, care nu pot fi verificate în plângerea împotriva încheierii de carte funciară sub aspectul legalităţii lor, respectiv al corectitudinii celor constatate/dispuse prin ele, ci exclusiv din punct de vedere formal.


In acelasi sens se inscriu si concluziile Judecatoriei Novaci, prin Sentinta civila nr. 244 din data de 18.03.2020. Prin Incheierea contestata, OCPI Gorj isi depaseste in mod grav atributiile legale, deoarece se respinge cererea de inscriere in cartea funciara a imobilului a contractului de superficie motivat de faptul ca, imobilul teren face parte dintr-o forma arhaica de proprietate, cu valoare de patrimoniu istoric, astfel incat pentru acest teren nu se pot perfecta contracte de superficie.

Pentru aceasta speta, instanta a calificat Solutia adoptata de OCPI Gorj de respingere a inscrierii in Cartea funciara a imobilului teren a contractului de superficie ca fiind abuziva si nelegala si a admis solicitarea partilor cu privire la admiterea Plangerii si obligarea in consecinta a OCPI Gorj la inscrierea Contractului de superficie in Cartea Funciara a imobilului, apreciind ca, in exercitarea atributiilor legale, OCPI Gorj nu are dreptul de a efectua verificari cu privire la normele de drept material aplicabile, respectiv, nu este in masura sa cenzureze procedura de publicitate a Contractului de superficie.


Pe cale de consecinta, Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara nu are dreptul de a analiza si/sau cenzura partial si/sau integral continutul unui act juridic, nu are dreptul legal de a respinge o cerere de intabulare/inscriere/notare, motivat de faptul ca actul juridic a carui intabulare/notare/inscriere in cartea funciara se intentioneaza a se efectua nu intruneste anumite conditii de fond.
2 C.A. Timişoara, s. I civ., dec. nr. 507/2014, în CATBJ 2014, II, p. 9

Av. Dr. Cuculis Adrian si Av. Colaborator Stefan Cosmina

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
20 comments to “Contestarea Incheierilor OCPI – Plangere Impotriva Incheierii De Carte Funciara – Cum Pot Sa Atac O Incheiere De La Cadastru?”
  1. Buna ziua,am primit un mesaj din partea bcr ca in decursul lunii voi fi vizitat la domiciliu de catre un ofiter bcr pentru a solutiona un credit pe care din pacate nu l mai pot achita. Este legal sa vina acasa sau sa intrebe diferite persoane despre tine? As dori un raspuns cat mai rapid,va multumesc

  2. Bună ziua! Dețin un teren de 105 mp cu certificat de moștenitor fără casldastru.vecinu a făcut cadastru asupra terenului lui și pe al meu.Cum pot sa mi recapăt terenul de moștenitor luat de vecinul prin cadastrarea făcută ilegal Vreau sa va angajez ca avocat în județul Mehedinți? Se poate?

  3. Am deținut un teren mixt (casa de locuit+cultura de vita de vie)prin act donati și TDP,in urma cadastrului sistematic am rămas cu terenul cu gospodari și nu mai sunt proprietara pe cultura.Terenul cu cultura a fost cadastrat altei persoane care în TDP nu deține teren in tarlaua respectiva,nu sau respectat vecini din TDP.Vecinul din noul amplasament i sa întocmit 2cf pt aceeași suprafață fiecare 2500m2 deși în TDP sup deținută totala este 2500m2si alte vecinătăți .
    Mă puteți ajuta sa recuperez terenul cultivat cu vita de vie?

  4. Am un teren cumparat cu act de vanzare cumparare in care se specifica dimensiunile ,cu ocazia Cadastrului general constat ca dimensiunile terenului au alte marimi .Am reverificat faptic cat este terenul inchis in curtea respectivă si coicide cu actul de vanzare.Cuim a adrsez prima data pentru modificarea intabulării ? Ma adresez Registratorului sef sau instantei sau pot simultan ?

  5. Buna seara, detin in Craiova o casa cu curte conform titlului de proprietate, un teren in suprafata de 1650 mp, pentru care din motive financiare nu a facut cadastru. In prezent cand m-am hotarat sa fac cadastru am primit respingere de la OCPI, intrucat vecinul depusese la OCPI DOLJ pentru o suprafata de 350 mp din terenul meu, sa faca cadastru. CA ACTE DE PROPRIETATE VECINUL A PREZENTAT REZULTATUL UNEI expertize a unui expert independent, deoarece spune el ca suprafata de 350 mp nu II IESE LA MASURATORI. Mentionez ca vecinul nu detine acte ci numai o expertiza facuta de expert pentru un proces care l-a avut cu o alta vecina careia voia sa ii ia cei 350 mp,

    • Ma puteți ajuta intr-o cauza pierduta în fata OCPI Caraș-Severin prin lipsa calității procesuale pasive invocată de acesta și nefondarea apelului la instanta Tribunalului Caraș Severin si cat ma poate costa reprezentarea mea de către Dvs. ?

  6. Bună ziua. În urmă cu 45 de ani, părinți mei au cumpărat o casă. Menționez că eu nu am contract de vânzare-cumpărare, iar în 2021 prin programul lansat de Guvernul României, primăria cerîndu-mi titlul de proprietate, buletin, am intăbulat casa pe mine, deoarece părinți sunt decedați de aproximativ 10 ani, iar acum casa este cu număr CF. Menționez că în urmă cu câteva zile am fost contactat de copii părinților de la care părinți mei au cumpărat locuința, spunându-mi că mă dau in judecată, că în urmă cu 45 de ani nu sa făcut nici un contract de vânzare-cumpărare. Din spusele părinților casa a fost achitată cu bani cash. Părinții nu mi-au spus de un contract vânzare-cumpărare. Vă rog să mă ajutați cu un sfat. Mulțumesc!

  7. Buna ziua stimate Domnule Avocat,
    fiti amabil, as vrea sa va descriu situatia cu care ma confrunt in momentul de fata ( cand as vrea sa instrainez gradina apartinand casei) si anume; data fiind situatia in care eu am obtinut cadastrul pentru lotul din gradina casei, in anul 2017 ( ocazie cu care s-a constatat ca din cei 8610mp., inscrisi in titlul de proprietate, imi lipsesc 1610mp), iar vecinul din capatul opus al gradinii in discutie, si-a facut cadastrul, in anul 2014, ocazie cu care s-a ‘Infruptat” din gradina mea si si-a insusit cei 1610mp., as mai putea sa il dau in judecata, la aceasta data, pentru intabularea abuziva a unui teren care nu-i apartine !
    Astept asadar, cu interes,un raspuns din partea dumneavoastra !
    Multumesc anticipat pentru disponibilitate si amabilitate
    Cu stima

  8. Buna ziua din nou, stimate Domnule Avocat,
    fiti amabil, de data aceasta as vrea sa va consultam privind definitia legala a pensiei (date fiind discutiile televizate, la care ati participat in acest sens) si va adresam cu respect, urmatoarea intrebare;-
    este pensia un venit (asa dupa cum in mod eronat credem noi, ca o definesc politicienii si guvernatii la un loc, incepand cu acel individ; “Tariceanu”), sau este un drept castigat dupa o viata de munca, in care am contribuit cu impoizite si taxe din veniturile salariale obtinute din munca, de-a lungul vietii !
    Si atunci, concluzionam in personam; daca pensia nu este un venit si este un drept legal-castigat, de ce trebuie musai imozitata, situatie pe care o consideram neconstitutionala, mai ales ca pensiile se impoziteaza si in mod discretionar (la aceasta data), de la anumite praguri in sus, ceea ce consideram masura, atat neconstitutiona si deopotriva si nelegala !
    Oare, pentru faptul ca managemenul de tara/guvernamental, nu reuseste sa isi acopere gaurile din buget, poate recurge in mod flagrant, abuziv si nerusinat, putem spune, la impozitarea pensiilor, drepturi castigate in mod legal si “curat”, am spune !!!!
    Nu intelegem, de ce nu se ia in discutie televizata, NICIODATA, acest aspect !!!! Si de ce acel “mare” domn “profesor” Hadar, vorbeste vrute si nevrute (si chiar despre o revizuire a impozitarii graduale a pensiilor), la televizor si nu atinge acest aspect extrem de sensibil, privind oamenii care au muncit si contribuit cinstit, cu exceptia celor speciali, care buiecesc pe spinarea noastra !
    Asteptam asadar, cu interes raspunsul dumneavoastra pertinent si totodata si concludent, speram (considerant ca nu aveti nici o legatura cu clasa politica) si ca va veti exprima si ca veti da interpretarea corecta, a termenului pensie !
    Multumim anticipat inca odata, pentru disponibilitate si amabilitate
    Cu stima

  9. Bună ziua , dețin din 2008 ,trei terenuri curti construcții pe raza comunei Breaza Buzau pentru care am achitat taxe și impozite în fiecare an .
    Primăria Breaza , a făcut cateva carti funciare provizorii la suprafete f.mari in care a inclus terenurile a mai multi proprietari , la observatii : Proprietari neidentificați deșii de atâția ani se știe în detaliu ca exista titluri de proprietate și acte de vânzare fiind înregistrate în primarie , Eu chiar am depuse acte pentru efectuarea cadastrului sistematic dar nu sau luat în seamă.
    În aceiași situație fiind foarte mulți proprietari de case și terenuri .
    Mi s-a spus de la primarie si de la OCPI , ca trebuie sa plătesc măsurătorile și dezmembrarea , ca ei nu mai plătesc nimic .( a costat mai puțin sa facă o carte funciara în loc de 30 )
    Am luat legătura cu un cadasist a făcut actele de dezmembrare , pentru unul din terenuri , le-am depus la OCPI de mai bine de 40 zile, nici un răspuns .
    Ce trebuie sa fac în acest caz , pentru a-mi dobândii dreptul la proprietate garantat prin lege.
    Pentru carti funciare graratuite , noi platim dublu si doar ne-au încurcat , și profita de faptul ca sunt proprietarii în vârstă, multi nu știu ce au făcut ei .

  10. Bună ziua , vă expun pe scurt situația . Părinții noștri au decedat acum 3 ani, succesiunea nu s-a făcut la momentul respectiv . În prezent am început o construcție lângă casa părintească, ulterior demarând procedura pentru autorizații. Mergând la primărie am aflat ca fratele meu a depus cerere pentru cadastru care a fost efectuat gratuit de către primărie la majoritatea terenurilor care intrau în masa succesorală, aceste fiind făcute pe numele lui în cartea funciară. Menționez ca pe mine nu m-a contactat nimeni în acest
    sens. Care ar fi procedura legală pentru ca succesiunea sa fie făcută în mod egal in tre noi .Va mulțumesc anticipat

  11. Buna ziua! in urma cadastrului sistematic vecinul din dreapta terenulu nostru primit o portiune din terenul meu pe care impreuna cu ce a avut el timp de 20 de ani l-a si vandut.Cei care au cumparat ne ameninta sa ne retragem ca ei au cumparat si au cadastru pe acolo.Mentionez ca avem hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila inaine de cadastru sistematic ,avem titlu de proprietate si masuratori stereo 70 in urma unui proces cu vecinul din stanga .Ce putem face?

  12. Buna ziua! OCPI Teleorman respinge inscrierea apartamentului aflat la parter si la care am construit cu 2 balcoane, in baza autorizatiei emisa de catre Primarie. Motiveaza ca trebuia sa daram peretii pentru a pune usi, in contradictoriu cu autorizatia de contruire emisa de catre Primarie si care interzice spargerea peretilor. Are competenta de a dispune demolarea peretilor?

    Va multumesc,
    Adrian Firu

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.