Creditorul Adjudeca Imobilul scos la licitatie publica – Adjudecarea imobilului chiar de catre cel care va urmareste silit poate fi anulata in anumite conditii.
Creditorul Adjudeca Imobilul – Adjudecarea imobilului poate sa ridice cateodata niste suspiciuni pentru debitor avand in vedere interesul creditorului de a obtine un folos material imediat in baza titlului sau executoriu.
Aflati ce drepturi are debitorul al carui imobil este scos la vanzare si cumaprat de catre cel ce il urmareste silit.
In art. 766 cod procedura civila sunt stabilite conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care doresc sa participe la licitatie, in esenta, putand lua parte la licitatie orice persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- are capacitatea deplina de exercitiu, are capacitatea de a dobandi bunurile scoase la licitatie, a consemnat la Trezoreria Statului, la CEC Bank S.A., sau la orice alta institutie de credit, la dispozitiea executorului judecatorescm cel mai tarziu pana la inceperea licitatiei, minim 10% din pretul de incepere a licitatiei pentru bunurile pe care doreste sa le cumpere, avand in vedere dispozitiile art. 768 alin.1 cod procedura civila.
- https://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/anularea-executarii-silite-pentru-un-imobil-executat-silit-subevaluat/
Cu toate acestea, atunci cand participant la o licitatie publica este creditorul urmaritor, acesta nu poate, nici personal, nici prin persoane interpuse, sa adjudece bunurile oferite spre vanzare la un pret mai mic de 75% din pretul stabilit potrivit art. 758 alin. 1 sau 3.
De asemenea, potrivit art. 844 alin. 3, creditorii sunt dispensati de garantia de 10% din pretul de incepere al licitatiei la termenul respectiv, astfel, acestia pot participa la licitatie, iar spre deosebite de ceilalti participanti nu sunt obligati sa depuna aceasta cautiune.
Vedeti aici si cum a reusit un debitor sa anuleze executarea silita si sa isi recupereze casa.
Cu toate acestea, exceptia de a depune cautiune nu este una absoluta, astfel ca, se impune depunerea acesteia pentru a acoperi, daca este cazul, diferenta dintre valoarea garantiei de 10% si propria creanta.
Cu alte cuvinte, daca valoarea garantiei este de 20.000 euro, iar valoarea creantei este de 10.000 euro, creditorul va trebui sa depuna dovada consemnarii sumei de 10.000 euro ca diferenta, pentru a putea participa la licitatie publica.
Ceea ce trebuie scos in evidenta este ca nu in orice conditii creditorul poate participa la licitatie publica, acesta nu poate adjudeca imobilul la un pret mai mic de 75% din pretul stabilit, iar daca valoarea garantiei de 10% este mai mare decat valoarea creantei, creditorul va trebui sa achite cautiunea, respectiv sa completeze diferenta.
Daca debitorul se afla intr-o atare situatie, acesta poate formula contestatie impotriva procesului verbal de licitatie in care creditorul urmaritor a devenit adjudecatar, in temeiul art. 849 alin. 2 cod procedura civila, in termen de o luna de zile de la data inscrierii procesului verbal de licitatie prin care se consemneaza adjudecarea in cartea funciara a imobilului.
- Repunerea In Termenul De Contestatie La Executare
- Cum Contestam Procesul Verbal De Licitatie Sau Un Act De Adjudecare Al Imobilului Vandut Si Cum Putem Bloca In Cartea Funciara, Intabularea Definitiva A Celui Care A Adjudecat Imobilul La Licitatie – Procedura – Avocat Cuculis
- Avocat Executare Silita
- Restrangerea Executarii Silite-Metoda De Suspendare A Executarii Excesive
- Actualizarea Popririi Si Anularea Actualizarii Creantei Recuperatorului
Astfel, in aceasta situatie legiutorul stabileste un termen special de contestare, de o luna de zile, spre deosebire de termenul de contestare stabilit in art. 715 cod procedura civila, de 15 zile.
Intocmirea si eliberarea actului de adjudecare ca urmare a achitarii in integralitate a sumei stabilite pentru adjudecarea imobilului, nu impiedica pe debitor sa formuleze contestatie impotriva procesului verbal de licitatie, intrucat, termenul de o luna ramane in fiinta.
Dispozitiile art. 849 alin. 3 cod procedura civila, ofera debitorului posibilitatea de securizare a imobilui, prin notarea in cartea funciara a contestatiei impotriva procesului verbal de licitatie.
Notarea se face prin instanta, sau la cererea debitorului, prin deplasarea acestuia la Cartea Funciara, unde va depune un certificat de grefa, cu ajutorul caruia atesta exista unui proces pe rol cu privire la procesul verbal de licitatie.
In practica, aceasta situatie se traduce prin refuzul registratorului de la cartea funciara, de a nota dreptul de proprietate a celui care a cumparat imobilul prin procedura licitatiei publice, pana la solutionarea definitiva a contestatiei formulate impotriva procesului verbal de licitatie care consemneaza adjudecarea.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Interesat
C-um as putea face o contestație la executarea silita și preoprire pe salariu