Ai Un Copil Minor Si Vrei Sa Pleci Din Tara Sa Muncesti? Ai Grija Cum Faci Acest Lucru Fiindca Lasarea In Grija Altei Persoane A Copilului Minor Se Face In Instanta! Afla Acum Procedura!
Delegarea Autoritatii Parintesti – Cum Lasi Legal Copilul In Grija Altei Persoane Daca Pleci Din Tara? La prima vedere se tinde spre a se crede ca acest demers este unul care nu implica deloc autoritatea de stat.
In esenta lucrurile nu sunt deloc asa ci din contra, avand in vedere ca statul este cel care trebuie sa protejeze familia si copilul in special, atunci cand un parinte exercita singur autoritatea parinteasca ori atunci cand acel copil este dat in grija acestuia printr-o hotarare judecatoreasca, adica este parinte rezident, acel parinte trebuie sa stie ca doar instanta de judecata poate sa decida daca este benefica lasarea copilului sau in grija altei persoane si CINE este aceasta persoana.
Pe scurt, ceea ce se intampla prin lasarea in grija altei persoane a copilului minor inseama o delegare a autoritatii parintesti de care se bucura parintele.
Stim din nefericire ca Romania este tara de unde migratia catre Europa si nu numai, este in crestere. Avem o tara in alta tara si milioanele de persoane care au plecat la munca in strainatate la randul lor au copii.
Cei care aleg sa plece din tara pentru o perioada determinata de timp si cei care pleaca definitiv. In legatura cu cei care pleaca definitiv in cele mai multe situatii se recurge la a pleca impreuna cu cei mici, cu copiii fapt ce nu mai implica exercitiul autoritatii de stat.
In schimb, pentru cei care aleg sa plece la lucru in strainatate pentru perioade de timp scurte sau mai indelungate insa cu gandul de a se intoarce si pentru asta isi lasa copiii acasa, este necesar sa cunoasca faptul ca daca nu respecta legea pot risca sa fie decazuti din drepturile parintesti in cel mai rau caz ori sa le fie luat dreptul de parinte rezident sau sa fie considerati ca si-au abandonat minorul, in functie de situatie.
Pentru toti parintii care aleg sa plece din tara la munca in strainatate si au copii minori, cititi mai jos ce trebuie sa faceti pentru ca din punct de vedere legal, plecarea dvs. in afara tarii si lasarea copilului in grija altei persoane, sa fie legale!
Sa incepem! Delegarea Autoritatii Parintesti
Vreti sa plecati in strainatate la munca si aveti un copil minor care ramane acasa? Vedeti ce aveti de facut legal ca el sa poate fi incuviintat altei persoane pana cand va intoarceti dvs. – Completati formularul!
Delegarea Autoritatii Parintesti – Delegarea Drepturilor Parintesti – Ce Trebuie Sa Fac Atunci Cand Plec Din Tara Pentru A Lasa Copilul In Grija Altei Persoane Insa In Mod Legal
Desi termenii marginali folositi sunt delegarea drepturilor parintesti, in esenta discutam despre o veritabila delegare a AUTORITATII parintesti, fiindca atunci cand numai sunteti langa copilul dvs. fiindca plecati la munca in strainatate, persoana pe care instanta o incredinteaza cu grija copilului dvs. urmeaza sa exercite exact aceleasi drepturi pe care dvs. le aveati si anume o autoritate parinteasca delegata.
In mod clar persoana in cauza urmeaza sa se ocupe de cresterea si educarea copilului insa atentie, delegarea drepturilor parintesti inseamna ca ele se vor exercita in limita in care parintele le dispune iar persoana delegata nu poate lua alte initiative peste limtiele delagarii.
Este ca un soi de contract de mandat ale carui limite nu pot fi depasite.
In primul rand trebuie sa spunem ca acest tip de delegare nu poate si extinsa pe o perioada nedeterminata iar secundar, persoana care urmeaza sa aiba grija de copilul dvs. trebuie sa aduca garantii morale si financiare, asa cum va vom arata mai jos.
Cititi si:
In ce situatii un parinte care pleca la munca in strainanate trebuie sa solicite instantei sa ii fie incuviintata incredintarea copilului catre o alta persoana?
Legea 272/2004 arata ca protecţia copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate se exercita in urmatoarele conditii:
Delegarea Autoritatii Parintesti Art. 104
(1)Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.
De aici reiese faptul de esenta exista doua situatii in care parintii trebuie sa urmeze aceasta procedura de incunostiintare a autoritatilor atunci cand pleaca la serviciu in strainatate:
- Atunci cand doar un singur parinte exercita autoritatea parinteasca – situatia aceasta este data fie de decesul celuilalt parinte, decaderea celuilalt parinte din drepturile parintesti, restrangerea capacitatii celuilalt parinte, incuviintarea autoritatii exclusive pentru un singur parinte;
- Parintele rezident: atunci cand sotii sunt despartiti ori concubinii nu locuiesc impreuna iar copilul este dat prin hotarare judecatoreasca spre educare si crestere cu domiciliul stabilit la unul dintre parinti.
Astfel, tragem concluzia ca atata vreme cat parintii sunt sub acelasi acoperis iar doar unul dintre ei pleaca la munca in strainatate, nu este necesara delegarea de autoritate parinteasca ci pur si simplu celalalt parinte isi exercita autoritatea.
Totusi in conditiile in care ambii parinti vor pleca la munca in strainatate, atunci trebuie urmata procedura!
Acest lucru il arata de altfel si art. 104 alin.4 tot din legea 272/2004
“(4)Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile şi tutorelui, precum şi în cazul în care ambii părinţi urmează să plece la muncă într-un alt stat.”
ATENTIE – Cei care sunteti deja plecati in afara tarii si va aflati in aceasta situatie, sunteti obligati sa notificati chiar si dupa plecare, autoritatea de stat
Ce contine notificarea ce trebuie depusa la DGASPC in legatura cu delegarea drepturilor parintesti?
Acum ca am stabilit cine este obligat sa ajunga sa notifice autoritatile, este important sa stim ce contine notificarea pe care o indreptam spre directia de asistenta sociala si protectie a copilului.
Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.
Prin urmare, pe langa acest aspect, este important sa decelam si motivele ce stau la baza plecarii noastre din tara.
La fel este important sa aratam cine este persoana in cauza: mama, tata,bunic, matusa sau orice alta ruda ori chiar prieteni de familie apropiati.
ATENTIE – Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
Cine sunt persoanele catre care poate fi delegata autoritatea parinteasca? Pot lasa copilul oricui?
Art. 105 din legea 272/2004 vine si face lumina in aceasta situatie.
(1)Persoana desemnată potrivit art. 104 alin. (2) trebuie să facă parte din familia extinsă sau dintre rudele, altele decât cele de gradul III inclusiv, afinii, prietenii familiei ori ai familiei extinse a copilului faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau alături de care s-a bucurat de viaţa de familie, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.
Practic, in conceptul legii, copilul ar putea sa ramana la oricine are o legatura suficient de apropiata cu familia si cu copilul si care in esenta poate sa garanteze ca are conditiile materiale si este de buna factura si evident copilul este intr-un fel atasat de aceasta persoana.
Vedeti si :Delegarea Autoritatii Parintesti
Pe ce perioada de timp poate fi delegata obligatia de ingrijire a copilului catre o alta persoana?
In mod normal cand o persoana pleca la munca in strainatate, isi proiecteaza plecarea in raport de contractul de munca pe care il are semnat.
Nu de putine ori se intampla ca planurile de acasa sa nu fie asemanatoare cu cele din strainatate si atunci sigur ca trebuies sa fie luate masuri legale. Fie se muta toata familia in strainatate si aici in mod evident ca daca si celalalt parinte este de acord iar daca nu este de acord trebuie sa fie suplinit consimtamantul in instanta fie daca nu, se solicita instantei de judecata prelungirea delegarii autoritatii parintesti.
Practic, pentru a intelege mai bine, delegarea de autoritate se poate face pe maximum un an de zile insa atentie, poate fi succesiv prelungita insa pe perioade de maxim un an.
(3)La solicitarea părintelui sau, după caz, din oficiu, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pentru o perioadă de maximum un an, către persoana desemnată potrivit art. 104 alin. (2). În situaţia în care părinţii nu revin în ţară, instanţa poate prelungi succesiv delegarea temporară, pe durata lipsei acestora, pentru perioade de cel mult un an.
Ce drepturi au copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate si care sunt lasati LEGAL in grija altor persoane?
Plecare unui parinte la munca in strainatate reprezinta de fapt incapacitatea statului roman de a-si proteja in buna parte cetatenii.
Asta inseamna ca atunci cand parintii unui copil pleaca din tara ca se nasc o serie de drepturi pe car ele confera legea celor care raman sa se ingrijeasca de acesti copii si implicit o serie de beneficii ce vin in interesul coopilului :
Art. 1081 din legea 272/2004 vine cu o serie de prevederi
În scopul realizării interesului superior al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a nevoilor primare ale persoanelor în grija cărora aceştia au rămas, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, alături de instituţiile/unităţile de învăţământ, medicii de familie, spitalele, organizaţiile neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei copilului, organizaţiile şi cultele recunoscute, precum şi alte entităţi eligibile pentru finanţare europeană au dreptul să iniţieze şi să gestioneze proiecte din fonduri europene care să sprijine următoarele tipuri de acţiuni:
a)servicii de suport educaţional şi psihologic, activităţi recreative şi de socializare, tabere pentru copii, în vederea sprijinirii copiilor pentru traversarea perioadei dificile a separării de părinţi;
b)activităţi de evaluare şi consiliere vocaţională;
c)suport material pentru a beneficia de servicii educaţionale de calitate – rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării programelor de tip afterschool sau «Şcoală după şcoală», burse, cazare, decontare transport etc.;
d)programe de educaţie parentală şi consiliere pentru persoanele în grija cărora au rămas copiii;
e)organizarea de reţele locale de intervenţie pentru oferirea de servicii interinstituţionale copiilor, prin crearea de structuri comunitare consultative;
f)sprijin pentru copiii vulnerabili şi familiile acestora, pe bază de management de caz;
g)studii şi cercetări ce ţin de fenomenul de migraţie şi de dezvoltare a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate;
h)furnizare de pachete integrate de măsuri educaţionale şi recreative axate pe cunoaştere, complementare, cu sprijinul acordat familiilor/aparţinătorilor. – Delegarea Autoritatii Parintesti
Cum se face cererea de chemare in judecata pentru a putea lasa legal copilul in grija altei persoane atunci cand plec din tara la munca?
Trebuie sa spunem ca actiunea nu este una in contradictoriu ci este o actiune necontencioasa asa cum arata si legea 272/2004 si in care, judecatorul este obligat sa faca o analiza si sa puna in balanta in primul rand, interesul superior al copilului.
Asta inseamna, asa cum am indicat si mai sus, ca delegarea atributiilor parintelui plecat din tara, se face catre o persoana apropiata si se desfasoara de catre o alta persoana apropiata doar in limitele incuviintate de catre instanta de judecata.
Astfel, cererea de chemare in judecata ar trebuie sa fie facuta intotdeauna de catre un avocat specializat in dreptul familiei, tocmai pentru a putea avea garantia ca ea cuprinde si actele necesare deschiderii actiunii si finalizarii ei corespunzatoare.
Cererea cuprinde datele de stare civila si la cerere se anexeaza si documentele de stare civila si motivele pentru care se solicita delegarea de autoritate.
Mai mult decat atat trebuie sa spunem si faptul ca in cadrul procesului, persoana care isi da acceptul pentru a primi aceasta delegare o sa fie nevoita sa accepte si efectuarea unei anchete sociale pentru ca serviciile sociale sa constate ca exista conditii pentru cresterea copilului ce ar urma sa fie incrediintant.
Astfel, aveti intotdeauna in vedere ca si prin aceasta actiune, copilul dvs. este monitorizat de catre serviciile sociale si este spre interesul lui sa fie asa mai ales atunci cand plecati din tara.
Av. Cuculis Adrian