Amenda Penala La A 3- A Fapta – Detinerea De Droguri De Risc In Scopul Consumului Propriu – Traficul De Droguri – Aplicarea Amenzii Penale Dupa Ce A Fost Prins De 3 Ori Cu Droguri Asupra Sa
Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu reprezinta una dintre cele mai intalnite fapte penale din materia penala a combaterii consumului si traficului de droguri si aici ne referim la legea 143/2000.
Desi in sinea ei infractiunea comporta un grad ridicat de apreciere pe care o poate face doar procurorul si ulterior doar instanta se poate pronunta daca discutam despre detinere ilegala sau detinere in vederea consumului ilegal, aceasta nuanta de multe ori este data de cantitatea de subsanta interzisa identificata in posesia celui care este indetificat ca avand asupra sa fie substante interzise de risc ori de mare risc.
Asa cum o sa aratam si mai jos, legislatia din Romania permite inclusiv aplicarea unei amenzi penale in conditiile in care discutam despre o posesie in scopul consumului propriu insa acest luru trebuie dovedint.
Asa cum spuneam si mai sus, destul de putin probabil sa aplicam structura incriminata de lege pentru posesie in vederea consumului propriu daca cel depistat cu substante interzise asupra lui are cantitati considerabile.
In fine, ceea ce vrem sa scoatem la suprafata este faptul ca desi prins de 3 ori cu substante interzise asupra lui, inculpatul reuseste sa primeasca pentru a 3-a fapta o pedeapsa cu amenda penala si pe care in cele din urma reuseste sa o esaloneze. Esalonarea amenzii penale, o institutie pe care putini o cunosc si poate ca ar trebuie sa o stie.
Faptul ca a fost identificat si cercetat penal pentru 3 fapte de detinere de droguri de risc in vederea consumului propriu si a primit pentru cel de-al treilea dosar amenda penala cu titlu de condamnare, ne arata ca de fapt nu aplicarea unei pedepse este esentiala pentru un asemenea inculpat ci SPRIJINREA lui in vederea nerecidivarii.
Degeaba ar fi aruncat in spatele gratiilor un consumator daca adictia lui nu era tratata.
Spunem VEHEMENT – ADICTIA NU SE TRATEAZA IN PENITENCIAR!!!
De aceea apreciem ca TOATE solutiile adoptate de catre procurori de a renunta la urmarirea penala si solutiile adoptate asa cum le vom prezenta, de catre judecatori, de confirmare a renuntarii la urmarirea penala sunt LEGALE iar un stat care functioneaza corect nu aplica pedespre unor consumatori ci ii trateaza ca atare.
Poate va aduceti aminte de Wiz Khalifa care a fost cercetat pentru consumul de droguri pe scena? A primit amenda penala!
SA INCEPEM!
Ati fost depistat cu droguri asupra dvs.? Vedeti ce puteti face, completati URGENT formularul de mai jos:
Sunt Cercetat Pentru Detinere de Droguri – Ce Inseamna Asta Si Ce Risc?
Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu reprezinta doar una dintre formele de tipicitate de savarsire a faptei penale in legatura cu legea 143/2000. In esenta detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu este una dintre formele pedepsite cand vine vorba de droguri.
Astfel, incriminarea se face si pentru detinere simpla si pentru detinere in scopul consumului propriu, fapt care rezida din legea 143/2000 si pentru care pedepsele sunt diferite si sunt extrem de mari.
Daca discutam despre Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu legea arata ca:
Art. 4 legea 143/2000
(1)Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
In schimb, daca discutam despre detinerea de droguri fara intentie de a consuma sau se constata ca nu au fost detinute pentru consumul propriu, lucrurile arta altfel:
Art. 2 aceeasi lege 143/2000 –
(1)Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Stiati Ca Pentru Traficul De Droguri Ce A Avut Ca Urmare Decesul Victimei Pedeapsa Este De Pana La 25 De Ani?
Art. 11
Dacă faptele prevăzute la art. 2, art. 6-8 şi art. 10 au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Cum A Fost Prins De 3 Ori Un Consumator Cu Droguri De Risc Si I-a Fost Aplicata Doar Pedeapsa Amenzii Penale Care A Fost Esalonata
Istoricul este unul impresionant si asta pentru ca nu ai in fiecare zi o cazuistica ce iti arata un consumator de droguri care este prins de 3 ori cu droguri de risc asupra lui iar in doua randuri se dispune renuntarea la urmarirea penala iar in al treilea caz se dispune condamnarea la o amenda penala pe care ulterior instanta de judecata o esaloneaza.
Nu spunem ca decizia sau deciziile au fost pripite ci din contra apreciem apelcarea magistratilor pe problemele esentiale ale consumatorilor care NU au ce cauta in regimul penitenciar ci din contra ei trebuie sa fie ajutati.
Sa incepem!
DOSAR 36771/3/2024 ultimul in care a si fost condamnat la AMENDA PENALA pe care instanta ulterior a esalonat-o!
Tribunalul BUCUREŞTI – dosarul nr. 12866/3/2024 dosarul de renuntare la urmarirea penala
Tribunalul BUCUREŞTI – dosarul nr. 39785/3/2024 dosarul de renuntare la urmarirea penala pentru a doua oara
Tribunalul BUCUREŞTI – dosarul nr. 13450/3/2025 dosarul prin care s-a ESALONAT AMENDA PENALA
Cititi si :
Cum Poate O Persoana Care A Savarsit Un Trafic De Droguri Sau Alte Infractiuni Cu Droguri Sa SCAPE DE PEDEAPSA? Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu
Art. 14 din Legea 143/2000 arata o varianta prin care cei care au savarsit trafic de droguri sau au avut in posesie droguri pentru consumul propriu ori le-au elaborat in laboratoare sau le-au transportat, sa SCAPE de orice raspundere penala!! Vedeti mai jos:
Nu se pedepseşte persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2-9 şi care, mai înainte de a fi începută urmărirea penală, denunţă autorităţilor participarea sa la comiterea infracţiunii, contribuind astfel la identificarea şi tragerea la răspundere penală a autorului sau a celorlalţi participanţi.
Art. 15 din Legea 143/2000 arata si faptul ca desi inceputa urmarirea penala, daca o persoana denunta anumite fapte, poate sa aiba o reducere de 50% a limitelor de pedeapsa!!
Persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Cum se face denuntul? Aflati aici
Cum S-a Ajuns Dupa 3 Fapte De Detinere De Droguri De Risc La O Amenda Penala Esalonata?
–Veni, vidi, vici-
În anul 2025, accesul la droguri nu mai constituie un obstacol(din pacate), acestea circulă cu ușurință în școli, licee, parcuri, cluburi, cafenele și în multe alte locuri frecventate de tineri, devenind parte a unui mod de viață considerat de unii modern și atractiv.
Potrivit unui raport al Agenției Naționale Antidrog publicat în anul 2022, 10,7% dintre românii cu vârste între 15 și 64 de ani au încercat cel puțin o dată în viață un drog interzis.
Bineînțeles că, cu trecerea anilor cifrele au suferit modificări, iar consumul de droguri a devenit un stil extravagant de viață la care aspiră din ce în ce mai mulți tineri.
Fără a judeca alegerile oamenilor, ne-am propus să îi ajutăm pentru că susținem reintegrarea consumatorilor în societate și ne dorim ca aceștia să nu fie marginalizați pentru dependențe greu de controlat.
1. Consumatorul – Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu
În primul rând, vă aducem la cunoștință că orice persoană este considerată nevinovată, indiferent de infracțiunea pentru care este cercetată, până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă.
Conform principiului ,,nullum crimen sine injuria”, legiuitorul urmărește sancționarea faptelor care prezintă un pericol social ridicat. Regulă respectată și în privința consumatorilor de substanțe psihoactive.
Astfel, în prevederile Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, legiuitorul nu sancționează direct consumul, însă a stipulat că deținerea de substanțe psihoactive interzise în scop de consum propriu, fără drept, se pedepsește conform legii. Acest aspect nu exclude, totuși, caracterul ilicit al consumului, ci îl condiționează.
Totodată, deși nu putem ignora caracterul ilicit al deținerii de droguri fără drept, nu rezultă în mod automat că posesia unor substanțe interzise implică și consumul sau traficul acestora.
Până la clarificarea tuturor circumstanțelor, considerăm că orice consumator reprezintă, de fapt, o persoană afectată în mod direct de lipsa de interes a autorităților cu privire la implementarea unor măsuri eficiente care ar împiedica intrarea, circulația și producerea drogurilor pe teritoriul României.
Ne-am propus să reprezentăm persoanele care se află în asemenea situații, deoarece astfel de probleme necesită o abordare favorabilă reabilitării și reintegrării consumatorilor în societate, ci nu excluderea sau blamarea acestora.
Vedeti si :
Cazul “MARIN” – Consumator De Droguri De Risc – Prins De 3 Ori De Catre Politie Cu 3 Dosare Penale Diferite-Finalull? Cititi Mai Jos!
Astfel, vă prezentăm cazul domnului Marin, acesta a fost cercetat pentru infracțiunea de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, în baza art. 4, alin. (1), al Legii nr. 143/2000, conform căruia,,(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Analizând fapta și luând în considerare toate circumstanțele expuse de către inculpat, procurorul a emis o ordonanţă de renunţare la urmărirea penală efectuată asupra acestuia. În acest sens, instanța a confirmat soluția de renunțare înaintată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism de doua ori insa a treia oara a solicitat iar instanta a aplicat domnului Marian pedeapsa plății amenzii penale în cuantum de 9.000 LEI [90 zile-amendă, în cuantum de 100 LEI zi/amendă].
08.11.2024 Ora estimata: 09:00 Complet: CF8. Tip solutie: Soluţionare Solutia pe scurt: În temeiul art. 318 alin. (15) C.pr.pen., admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărire penală. Constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei de renunţare la urmărire penală nr. ordonanţa de renunţare la urmărire penală nr. 1914/D/P/2023 din data de 15.10.2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată – Structura Centrală. Confirmă soluţia de renunțare la urmărire penală având ca obiect săvârșirea infracțiunii de deținere fără drept de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, prevăzută de art. 4 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 143/2000. În temeiul art. 275 alin. (3) C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziție prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 08.11.2024. Document: Încheiere finală (dezinvestire) 08.11.2024 |
Poate Fi Ceruta Plata Esalonata A Unei Amenzi Penale?
EȘALONAREA unei amenzi penale poate fi ceruta in instanta. Cum? Vedeti mai jos:
Deoarece clientul nostru se afla în imposibilitatea de a plăti valoarea amenzii, realizând venituri minime unui nivel de trai decent, am înaintat instanței o solicitare de eșalonare a plății amenzii pe o perioadă de 2 ani, în rate lunare.
Acestă solicitare a fost posibilă datorită clemenței legiuitorului, instituită prin art. 559, alin. (2), conform căruia ,, (2) Când cel condamnat se află în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut la alin. (1), judecătorul delegat cu executarea, la cererea condamnatului, poate dispune eşalonarea plăţii amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare.”
Solicitarea a fost admisă de către instanța, după cum se poate vedea mai jos.
24.04.2025 Ora estimata: 23:59 Complet: CF Exp 33 Tip solutie: admite cererea Solutia pe scurt: În temeiul art. 559 alin. (2) din Codul de procedură penală cu referire la art. 22 alin. (2) rap. la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 253/2013 admite cererea formulată de către petentul condamnat MARIN JORG EUGEN privind eşalonarea amenzii penale în cuantum de 9.000 lei la care a fost condamnat prin sentința penală nr. 299 din 21.03.2025, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 36771/3/2024, îndreptată prin încheierea din data de 26.03.2025, rămasă definitivă prin neapelare la data de 23.04.2025. În temeiul art. 22 alin. (3) din Legea nr. 253/2013 eșalonează amenda penală în cuantum de 9.000 lei pe o perioadă de 24 de luni, în rate lunare consecutive a câte 375 de lei/lună. În temeiul disp. art. 275 al. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi 24.04.2025. Document: Încheiere finală (dezinvestire) 24.04.2025 |
Există însă și posibilitatea înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, măsură dispusă de instanță în cazul în care persoana condamnată, cu rea-credință, nu execută plata amenzii.
În concluzie, cazul domnului Marin ilustrează modul în care autoritățile judiciare pot aborda cu flexibilitate infracțiunile de mică amploare, dacă suspectul, după caz, inculpatul beneficiază de îndrumări juridice adecvate, ținând cont de circumstanțele individuale ale fiecărui caz.
Deși domnul Marin a fost cercetat pentru deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, în baza Legii nr. 143/2000, soluția finală a fost una mai puțin severă, cu aplicarea unei amenzi penale în locul unei pedepse cu închisoare. Având în vedere dificultățile financiare ale inculpatului, instanța a admis solicitarea de eșalonare a plății amenzii, demonstrând astfel un echilibru între aplicarea sancțiunii și protejarea drepturilor persoanei în dificultate. Aceasta reflectă o abordare judiciară care ia în considerare atât gravitatea faptei, cât și condițiile personale ale celui implicat, ceea ce contribuie la o aplicare echitabilă a legii.
2. Clasa de risc a drogurilor – traficul de droguri de mare risc nu mai permite suspendarea executarii pedepsei
În concepția legiuitorului, drogurile sunt plante și substanțe stupefiante ori psihoactive sau amestecuri care conțin astfel de plante și substanțe. Astfel s-a procedat la clasificarea acestora în funcție de efectele pe care le produc, fiind considerate droguri de risc și de mare risc.
Droguri de risc sunt drogurile înscrise în tabelul nr. III, anexat Legii nr. 143/2000, categorie în care se regăsesc cannabisul, rezina de cannabis și uleiul de cannabis.
Droguri de mare risc sunt drogurile înscrise în tabelele nr. I și II, ale aceleiași legi, iar printre cele mai populare substanțe din această categorie sunt cocaina, concentrat de tulpini de mac și amfetamina.
Curtea Constituțională a României a subliniat importanța clarificării normei de incriminare, prin folosirea unor termeni adecvați. Astfel, sintagma „produs susceptibil de a avea efect psihoactiv” din cuprinsul Codului penal, este explicit reglementată prin Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și Legea nr. 339/2005 privind regimul judiciar al plantelor, substanțelor și preparatelor psihotrope.
3. Infracțiuni din sfera traficului de droguri comise de minori
Vă reamintim de știrea care a dat startul anului 2020, ce avea ca protagoniști mai mulți copii minori care au fost internați în Spitalul Alexandru Obregia ca urmare a consumului de substanțe halucinogene. Conform informațiilor din presă, aceștia au consumat substanțe interzise în cadrul unei petreceri de anul nou care a avut loc la Romexpo.
Din anul 2020, până în prezent, lucrurile au evoluat spontan, iar consumul de droguri a devenit un fenomen căruia părinții nu-i mai pot face față, iar minorii nu s-au oprit doar la consum, unii dintre ei au ajuns chiar să vândă astfel de produse.
Bineînțeles că minorii nu acționează în mod independent, de cele mai multe ori acțiunile acestora sunt controlate de adulți care asigură intrarea sau producerea drogurilor pe teritoriul României.
În cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani, legiuitorul consider că nu se poate angaja răspunderea penală a acestora, deoarece aceștia nu conștientizează consecințele pe care le produc acțiunilor lor.
Adulții pot profita de aceaste reglementări prin manipularea minorilor pentru a comite infracțiuni, știind că aceștia nu pot fi trași la răspundere penală, iar astfel pot evita sancțiuni fără a se implica ei în distribuirea substanțelor. Astfel se creează un risc de abuz în rândul minorilor, care pot fi folosiți ca instrumente în activități ilegale.
Minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani pot răspunde penal pentru faptele lor, dacă se dovedește că aceștia au acționat cu intenție.
Pe lângă limitarea răspunderii penale a copiilor minori, legiuitorul a stabilit sancțiuni distince pentru aceștia, instituind și termene de prescripție mai blânde, reducând termenele generale la jumătate.
În cazul minorilor se va ține cont de mai multe împrejurări în vederea individualizării pedepselor, însă factorul care îi determină pe aceștia să își asume răspunderea este teama. Presiunile aplicate de către manipulatori minorilor provoacă mult mai ușor efecte asupra acestora, iar, de cele mai multe ori, copiii suportă pedepse severe de teama adevăraților autori ai infracțiunii.
Dacă apelați din timp la ajutor de specialitate, putem înlătura orice amenințare care se abate asupra familiei dumneavoastră și a copilului dumneavoastră. În astfel de cazuri, este esențial să aveți curajul să solicitați ajutor.
4. Conducerea sub influența substanțelor interzise și consumarea substanțelor interzise după producerea unui accident de circulație
Dacă în urma unui control de rutină ați fost depistat conducând sub influența unor substanțe interzise sunteți suscceptibil de răspundere penală pentru fapta dumneavostră, care se sancționează cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, conform art. 336 Cod Penal.
Totodată, este nevoie să menționăm că nu doar conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor interzise constituie infracțiune, dar și consumul unor astfel de substanțe după momentul producerii unui accident de circulatie. Față de cazul de mai sus, pedepsele sunt mai severe, executându-se între 2 și 7 ani de închisoare pentru o asemenea faptă.
Chiar dacă testele efectuate în cadrul unui control de rutină pot genera rezultate eronate, este important de menționat că, în cazul în care șoferii aleg să se supună ulterior recoltării probelor biologice, această procedură poate cauza mai multe neplăceri conducătorilor auto, deoarece până la validarea rezultatului medical, dreptul de a conduce al autovehiculului se suspendă, fapt ce poate cauza prejudicii.
Până în luna ianuarie 2025, un număr tot mai mare de șoferi care se aflau la volan au fost depistați cu substanțe interzise în organism, deși aceștia au administrat tratamente medicamentoase recomandate de către medici sau au utilizat medicamente care se vând fără prescripție medicală. De asemenea, există cazuri în care șoferii, deși au consumat substanțele cu câteva zile înainte de efectuarea testelor biologice, au fost depistați ca fiind pozitivi la momentul testării.
Pentru aceste cazuri, mai puțin fericite, vă prezentăm soluția, anume Decizia nr. 25/2025 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-au oferit clarificări cu privire la fapta penală, prevăzută de art. 336 Cod penal. Conform acesteia, pentru ca fapta să constituie infracțiune, este necesar ca substanțele identificate în urma analizelor să influențeze starea conducătorului auto.
În astfel de situații, Decizia nr. 25/2025 clarifică faptul că nu este suficientă doar identificarea unor substanțe psihoactive în probele biologice, ci este esențial să se dovedească și că aceste substanțe au afectat capacitatea de a conduce a persoanei în cauză. Astfel, măsura adusă de această decizie ajută șoferii care au consumat substanțe sau au utilizat medicamente care pot rămâne în organism o perioadă mai lungă de timp, dar care nu mai produc efecte patologice sau ale căror efecte nu afectează capacitatea conducătorilor auto la momentul deplasării cu autovehiculul.
Prin urmare, fapta prevăzută de art. 336 Cod penal, impune îndeplinirea a două condiții în mod cumulativ: să se identifice prezența în organismul făptuitorului a substanțelor psihoactive și să existe influența acestora asupra stării conducătorului auto.
Subiectul a fost tratat și în anul 2020, prin Deciziei nr. 365/RC/2020 din data de 16.10.2020, pronunţată în recurs în casaţie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În care s-a stabilit că este incriminată fapta de a conduce un autovehicul pe drumurile publice de către un conducător aflat sub influența substanțelor psihoactive la momentul conducerii. Prin decizia sa, ÎCCJ a constatat că în Codul Penal nu se definește sintagma ,, persoană aflată sub influență”, regăsită în prevederile Legii nr. 143/2000 și ale Codului Penal. Astfel, sintagma s-a interpetat conform vorbirii curente, iar substantivul ,,influență” a fost explicat potrivit dicționarului limbii române. În acest fel Instanța supremă a stabilit că influența este ,,acţiunea exercitată asupra unui lucru sau asupra unei fiinţe, putând duce la schimbarea lor; înrâurire.”
În concluzie, substanța identificată prin testare sau prin recoltarea probelor biologice poate fi sau nu dăunătoare capacității de a conduce, iar acest lucru trebuie demonstrat, dincolo de orice îndoială, pentru a se putea angaja răspunderea penală a conducătorilor auto suspectați.
5. Drepturile Persoanei Cercetate Pentru Posesia De Droguri
RESPECTAREA DEMNITĂȚII UMANE ȘI VIEȚII PRIVATE
Dacă sunteți cercetat penal sau judecat pentru comiterea unei infracțiuni, este important să cunoașteți și să revendicați dreptul la respectarea demnității și a vieții private în orice etapă judiciară.
Organele de urmărire penală, instanța de judecată, procurorul, personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor, dar și organele care au atribuții în punerea în executare a hotărârilor penale sunt obligați să îsi exercite atribuțiile cu garantarea drepturilor părţilor şi ale celorlalţi participanţi în procesul penal. În acest scop, au obligația să respecte prevederile Constituţiei, tratatele constitutive ale Uniunii Europene, reglementările Uniunii Europene în materie procesual penală, precum şi pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care România este parte.
Percheziția și ridicarea de obiecte și înscrisuri sunt măsuri necesare soluționării cauzelor penale. Indiferent de urgența sau gravitatea unei cauze penale, percheziția, precum și orice alte măsuri se dispun trebuie executate cu respectarea demnității umane, fără a constitui ingerință disproporțională în viața privată, conform prevederilor art. 156, alin (2) CPP.
În cazul percheziției domiciliare, persoanele supuse acestei măsuri au dreptul să solicite ca la efectuarea percheziției să participle un avocat. În acest sens, se acordă o perioadă de cel mult două ore pentru ca acesta să se prezinte la locul în care urmează să se efectueze măsura dispusă, timp în care începerea percheziției se va amâna până la sosirea acestuia.
Participarea unui avocat la administrarea mijloacelor de probă este esențială, deoarece, prin prisma experienței, poate identifica nelegalitatea administrării probelor și a efectuarii actelor de către organele de urmărire penală. Astfel avocatul va putea înainta cereri și excepții în procedura de camera preliminară care îl pot determina pe judecătorul de camera preliminară să excludă probele administrate în cadrul umăririi penale.
Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu – Majoritatea suspecților și inculpaților nu își cunosc pe deplin drepturile sau nu le înțeleg, deoarece de cele mai multe ori acestea le sunt comunicate, dar nu și explicate. Consultanța juridică este esențială în toate etapele judiciare, de la începerea urmăririi penale, până la desființarea sau definitivarea hotărârilor date.
Încălcarea drepturilor persoanelor reprezintă abuzuri, iar acestea se pot manifesta prin mai multe moduri, precum aplicarea de tratamente ce cauzează suferințe fizice sau morale.
DREPTUL LA LIBERTATE ȘI SIGURANȚĂ PRINCII – Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu
Dreptul la libertate și siguranță este garantat de lege pe tot parcursul procesului penal. Astfel că, măsurile privative sau restrictive de libertate se dispun numai in situații excepționale, cu respectarea tuturor condițiilor prevăzute de lege.
Pe scurt, legea garantează drepturile fundamentale ale persoanei reținute sau arestate. Persoana trebuie informată imediat despre motivele arestării, în limba pe care o înțelege. De asemenea, aceasta are dreptul de a contesta măsura dispusă. Dacă se dovedește că măsura a fost luată ilegal, autoritățile sunt obligate să o revocare și să elibereze persoana, iar aceasta are dreptul la compensații pentru prejudiciile suferite.
În acest sens, dacă considerați că drepturile dumneavoastră nu au fost respectate și aveți nevoie de îndrumări juridice, vă stăm la dispoziție pentru mai multe informații și vă putem reprezenta conventional oferindu-vă îndrumările necesare, indiferent de locul în care vă aflați.
6. Reabilitarea Unei Persoane Condamnate Pentru Consum De Droguri Sau Trafic De Droguri – Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu
Reabilitarea se poate obține de drept (ope legis), atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Aceasta se acordă în cazul infracțiunilor pentru care legea nu impune pedepse severe, dacă în decurs de 3 ani de la executării pedepsei sau de la data în care aceasta este considerată ca fiind executată, condamnatul nu a săvârșit o altă infractiune.
Odată cu împlinirea termenului de reabilitare de drept, autoritățile care țin evidența cazierului judiciar procedează din oficiu la ștergerea mențiunilor privind pedeapsa aplicată persoanei reabilitate. În cazul în care acestea omit să acționeze conform atribuțiilor de serviciu, persoana condamnată poate solicita instanței ca, prin hotărârea sa, să constate intervenția reabilitării de drept.
Reabilitarea judecătorească se poate acorda doar la cererea unei persoane fizice și privește condamnările la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, impunând termene de reabilitare cuprinse între 4 și 10 ani, în funcție de durata pedepsei executate. Termenul curge de la data în care pedeapsa a fost executată sau s-a prescris. – Detinerea De Droguri Pentru Consum Propriu
Cererea de reabilitare judecătorească se poate formula atât de către condamnat, cât și de către soțul sau rudele apropiate ale acestuia dacă acesta a decedat.
Se va anula reabilitarea judecătorească din oficiu, de către instanța de judecată sau la cererea procurorului, dacă după acordarea reabilitării judecătorești se descoperă că cel reabilitat a mai săvârșit o infracțiune, care dacă ar fi fost cunoscută ar fi determinat respingerea cererii de reabilitare.
7. CONTINUAREA PROCESULUI PENAL LA CEREREA SUSPECTULUI ȘI INCULPATULUI
Persoana care a avut calitatea de suspect sau inculpat într-un dosar și dorește continuarea procesului penal, chiar și în cazul în care au intervenit cauze care înlătură răspunderea penală a acestora, de nepedepsire ori de neimputabilitate sau cu privire la care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală, poate solicita continuarea procedurilor.
8. Condițiile din penitenciare
Conform unui raport care privește perioada anilor 2010-2012, înaintat de Agenția Națională Antidrog, Administrația Națională a Penitenciarelor a declarat că în anul 2012, dintr-un total de 31.817 deținuți, 2.215 erau consumatori de droguri.
Vedem cum acest fenomen al consumului de droguri este răspândit în România de mai bine de un deceniu, iar nici până în prezent, măsurile luate de către autorități nu au fost compatibile cu nevoile sociale aflate într-o continuă evoluție.
Ultimul raport privind consumul de droguri din România a fost efectuat cu privire la datele culese în anul 2024, directoare din acea perioadă a Agenției Naționale Antidrog ( actuală Agenţia Naţională pentru Coordonare şi Politici în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor) a declarat că procentul de creşte a consumului recreaţional de stupefiante în 2024 a fost de 12,4%, comparativ cu datele anterioare anului 2024.
Constatăm cum problema consumului de droguri nu își găsește de fiecare dată soluția prin pedepse privative de libertate, ci poate conduce la menținerea sau înrăutățirea situației consumatorului.
9. Asistență juridică A Unei Persoane Cercetatea Pentu Infractiuni Ce Deriva Din Legea Combaterii Consumului De Droguri
Asistența juridică nu este numai o opțiune, în anumite situații limitativ prevăzute de lege este obligatorie prezența avocatului inculpatului sau a suspectului în cursul procesului penal.
Când se impun măsuri legale asupra copiilor minori, precum reținerea sau arestarea acestora, este obligatoriu ca aceștia să fie asistați juridic. Precum și în cazul în care inculpatul sau suspectul nu și-ar putea face singur apărarea.
Asistența juridică este obligatorie în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar este și o condiție necesară încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției.
Considerăm ca este benefică asistența juridică pe tot parcursul procesului penal, indiferent de situația în care se află suspenctul sau inculpatul.
-Am văzut ce înseamnă tentația, iar în acest sens mergem către ea și o învingem-
Av. Cuculis Adrian