Drepturile Debitorului Executat Silit in contextul adjudecarii imobilului- sau, cum putem bloca intocmirea si eliberarea actului de adjudecare, respectiv mentinerea dreptului de proprietate asupra bunului nostru.
Drepturile Debitorului Executat Silit – Contestatia impotriva procesului- verbal de licitatie.
Nu inseamna ca daca Banca, Ifn-ul sau recuperatorii de creante, v-au vandut casa, ca nu mai puteti face nimic.
Nu ramaneti in pasivitate ci verificati in ce conditii le puteti bloca executarea silita mai ales daca ea este ilegala.
Evacuarea din imobil este o procedura greu de suportat de catre oricine.
Aflati-va drepturile atunci cand sunteti executat silit!
Executarea silita reprezinta acea faza a procesului civil, in care legea ofera creditorului dreptul de a-si recupera in integralitate creanta, fie prin urmarirea bunurilor mobile ( salarii, bani din conturi bancare, sau alte venituri ), fie prin urmarirea bunurilor imobile ( concretizata prin scoaterea si vanzarea la licitatie publica a acestora ).
Chiar daca legea permite acest lucru, nu inseamna ca recuperatorii de creante, bancile sau ifn-urile, au dreptul sa faca abuzuri.
In cazul in care debitorul ajunge in situatia vanzarii prin licitatie publica a bunului imobil, se va incheia un proces verbal de licitatie care consemneaza adjudecarea.
Procesul verbal de licitatie care consemneaza adjudecarea va fi notat in cartea funciara, la cererea de indata a executorului, pe cheltuiala adjudecatarului, moment de la care adjudecarea devine opozabila si tertelor persoane.
Prin urmare, nu toate procesele verbale incheiate dupa fiecare termen de licitatie vor fi notate in cartea funciara, ci doar procesul verbal de licitatie care consemneaza adjudecarea.
Vedeti aici VIDEO despre recuperatorii de creante.
Impotriva procesului verbal de licitatie, in temeiul art. 849 alin. 2 cod procedura civila, se poate formula contestatie in termen de o luna de zile de la data inscrierii procesului verbal de licitatie prin care se consemneaza adjudecarea in cartea funciara a imobilului.
Astfel, in aceasta situatie legiutorul stabileste un termen special de contestare, de o luna de zile, spre deosebire de termenul de contestare stabilit in art. 715 cod procedura civila, de 15 zile.
Intocmirea si eliberarea actului de adjudecare ca urmare a achitarii in integralitate a sumei stabilite pentru adjudecarea imobilului, nu impiedica pe debitor sa formuleze contestatie impotriva procesului verbal de licitatie, intrucat, termenul de o luna ramane in fiinta.
Dispozitiile art. 849 alin. 3 cod procedura civila, ofera debitorului posibilitatea de securizare a imobilui, prin notarea in cartea funciara a contestatiei impotriva procesului verbal de licitatie.
Notarea se face prin instanta, sau la cererea debitorului, prin deplasarea acestuia la Cartea Funciara, unde va depune un certificat de grefa, cu ajutorul caruia atesta exista unui proces pe rol cu privire la procesul verbal de licitatie.
In practica, aceasta situatie se traduce prin refuzul registratorului de la cartea funciara, de a nota dreptul de proprietate a celui care a cumparat imobilul prin procedura licitatiei publice, pana la solutionarea definitiva a contestatiei formulate impotriva procesului verbal de licitatie care consemneaza adjudecarea.
Motivele ce pot fi invocate in cadrul contestatiei, se vor referi strict la procedura si modul cum a fost vandut imobilul la acel termen de licitatie publica, orice alte critici ( prescriptie, aplicabilitatea art. 84 cod procedura civila etc. ) nu vor fi luate in considerare de catre instanta, fiind tardive, prin raportare la primul act de executare silita.
Mai departe, vom arata un exemplu cand debitorul poate contesta cu succes procesul verbal de licitate.
Cititi si :
- Daca Am O Poprire Pe Salariu Imi Pot Scoate Si Casa La Vanzare? Intrebare Din Cadrul Executarilor Silite – Avocat Cuculis
- Restrangerea Executarii Silite-Metoda De Suspendare A Executarii Excesive
- Creditorul Adjudeca Imobilul Executat Silit – Cum Contest Executarea Silita
- 20000 De Euro Anulati De La Recuperatorul De Creante Secapital Si Reprezentantul Ilegal Kruk Care Pierd In Instanta Contestatia-Avocat Cuculis
- O Noua Executare Silita Inceputa De Secapital Anulata De Catre Instanta Judecatoriei Sectorului 6-Avocat Cuculis
Astfel, sa presupunem ca se deruleaza cea de-a doua licitatie, cu regulile stabilite de art. 846 alin. 8, cand licitatia va incepe de la pretul de 75% din pretul de pornire al primei licitatii.
Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei si exista cel putin 2 licitatori, la acelasi termen, bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit, dar nu mai putin de 30% din pretul de pornire al primei licitatii.
Cu toate acestea, la cea de-a doua licitatie publica, va putea fi vandut imobilul, chiar daca se prezita o singura persoana, insa aceasta a oferit pretul de incepere in cadrul acestei licitatii.
REGISTRUL ELECTRONIC DE PUBLICITATE A VANZARII BUNURILOR SUPUSE EXECUTARII SILITE este locul unde daca nu apar publicatiile de vanzare, executarea silita este NULA ABSOLUT!
Prin raportare la regula stabilita de art. 846 alin. 8 cod procedura civila, debitorul va putea formula contestatie impotriva procesului verbal de licitatei, cand, de exemplu, prima licitatie publica a avut ca pret de pornire 100.000 lei, imobilul nu a fost vandut, s-a stabilit o a doua licitatie publica care a inceput la 75% din pretul de pornire a primei licitatii, respectiv, 75.000 lei.
Pretul de pornire al licitatiei de 75.000 lei nu a fost obtinut, insa, fiind 2 licitatori, A si B, va castiga cel care ofera cel mai mult.
Astfel, B a oferit 25.000 lei si a fost declarat adjudecatar, spre deosebire de A, care a oferit 20.000 lei.
In realitate, niciunul dintre cei 2 participanti la licitatie publica nu trebuie declarat adjudecatar, intrucat a fost incalcata regula ca imobilul sa nu fie vandut pentru mai putin de 30% din pretul de pornire al primei licitatii, si anume, 30.000 lei.
In situatia data, pretul de pornire al primei licitatii este de 100.000 lei, iar imobilul a fost adjudecat pentru 25.000 lei, reprezentand 25% din pretul de pornire al primei licitatii.
Efectul consta in desfiintarea procesului verbal de licitatie, precum si a actelor subsecvente, si reluarea procedurii de licitatiei publica.
Drepturile debitorului executat silit pot fi pastrate doar daca formulati contestatie la executarea silita si doar daca faceti toate demersurile pentru a bloca actele de executare silita ilegale.
Anulati executarile silite ilegale, blocati vanzarile ilegale de imobile si recuperati-va drepturile ce v-au fost incalcate!
Completati formularul de mai jos pentru a intra in legatura cu un avocat specializat pe contestatii la executare.
Am avut un card de credit la banca Transilvania; am achitat o mare parte din credit, ultima plata fiind facuta pe data de 31.10.2011 si, ulterior, s-au intreprins urmatoarele masuri;
– 25.10.2012 – Judecat. P.Neamt, incuviintare executare silita
– 20.12.2012 – execut. judec. mi-a trimis somatie de plata’
– 20.12.2012 – proces verbal cheltuieli executare
– 01.03.2013 – adresa poprire Casa jud. Pensii Neamt
– 04.03.2013 – comunicare poprire pt mine
Nu s-a mai intreprins nimic pana pe data de 29.01.2016, cand s-au comunicat din nou documentele la casa de pensii.
Va rog sa-mi spuneti daca se poate invoca PERIMAREA executarii, in conditiile art.389 cpc, deoarece au trecut mai mult de 6 luni de zile in care nu s-a mai facut nici un act de executare. Multumesc !
Buna ziua, perimarea poaate fi invocata doar daca verificam in totalitate dosarul de executare silita. Sunati-ne sa facem o programare la 0722298011
O Întreprindere individuală este considerată “consumator” ptr a cere anularea clauzelor abuzive dintr-un contract de credit?
In anumite conditii da!