Eroare In Incheierea Contractelor, Motiv De Anulare A Contractului

Eroarea in incheierea contractelor

Potrivit art. 1207 alin. (1) C. civ „Partea care, la momentul incheierii contractului, se afla intr-o eroare esentiala poate cere anularea acestuia, daca cealalta parte stia sau, dupa caz, trebuia sa stie ca faptul asupra caruia a purtat eroarea era esential pentru incheierea contractului.”

Pentru a fi aplicabila eroare ca viciu de consimtamant trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

  1. Eroare trebuie sa fie esentiala

Alin. (2) al aceluiasi articol ne spune ce intelegem prin eroare esentiala „Eroarea este esentiala:

1. cand poarta asupra naturii sau obiectului contractului;

2. cand poarta asupra identitatii obiectului prestatiei sau asupra unei calitati a acestuia ori asupra unei alte imprejurari considerate esentiale de catre parti in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat;

3. cand poarta asupra identitatii persoanei sau asupra unei calitati a acesteia in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat.

(3) Eroarea de drept este esentiala atunci cand priveste o norma juridica determinanta, potrivit vointei partilor, pentru incheierea contractului.”

In ceea ce priveste primul punct, acesta se refera la faptul ca, partea aflata in eroare crede ca incheie o anumita operatiune juridica cand de fapt incheie o alta operatiune juridica. Ex: partea crede ca incheie un contract de vanzare cand de fapt e un contract de locatiune.

Referitor la al doilea punct, partea se afla in eroare asupa bunului, asupa unei calitati a bunului sau asupra oricarei alte imprejurari care, daca ar fi fost cunoscuta, contractul nu ar mai fi fost incheiat.

Cu privire la punctul trei, partea se afla in eroare cu privire la persoana cu care incheie contractul sau cu privire la o calitate a acesteia.

  • Cealalta parte sa cunoasca caracterul esential al erorii

Aceasta conditie ne spune ca cealalta parte, partea care nu se afla in eroare, trebuie sa cunoasca caracterul esential al erorii sau cel putin avea posibilitatea sa cunoasca caracterul esential al erorii. Aceasta conditie are drept scop sa asigure stabilitate operatiunilor juridice, in lipsa acesteia orice persoana ar fi dorit sa anuleze un contract, din diferite motive, ar fi putut sa invoce eroare ca viciu de consimtamant.

  • Eroarea trebuie sa fie scuzabila

Art. 1208 alin. (1) „Contractul nu poate fi anulat daca faptul asupra caruia a purtat eroarea putea fi, dupa imprejurari, cunoscut cu diligente rezonabile.”

Aceasta conditie este de bun simt, in lipsa acesteia, orice persoana neglijenta ar fi putut obtine anularea contractului.

  • Eroarea sa nu fie asumata

Potrivit art. 1209 „Nu atrage anularea contractului eroarea care poarta asupra unui element cu privire la care riscul de eroare a fost asumat de cel care o invoca sau, dupa imprejurari, trebuia sa fie asumat de acesta.”

Este evident ca daca o pare si-a asumat eroarea nu ar fi echitabil ca dupa legea sa-i dea dreptul sa anuleze contractul.

Si nu in ultimul rand, legea prevede si o alternativa pentru anularea contractului art. 1213 alin. (1) ne spune ca „Daca o parte este indreptatita sa invoce anulabilitatea contractului pentru eroare, dar cealalta parte declara ca doreste sa execute ori executa contractul asa cum acesta fusese inteles de partea indreptatita sa invoce anulabilitatea, contractul se considera ca a fost incheiat asa cum l-a inteles aceasta din urma parte.”

Asadar, daca cealalta parte intelege sa execute contractul astfel cum a fost inteles de cealalta partea, partea aflata in eroare nu va mai putea obtine anularea contractului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.