Executat Silit Peste Suma Din Incuviintarea Executarii Silite A Instantei

Incuviintarea Executarii silite, ii permite executorului judecatoresc sa demareze o intreaga serie de proceduri, impotriva debitorului.

Nu de putine ori, se ajunge ca executarea silita sa fie net superioara sumei pentru care executorul a solicitat incuviintarea executarii silite.

Încuviinţarea executării silite, este prevazuta de catre codul de procedura civila si arata legea ca in termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii,(adica cererea de executare silita formulata de catre creditor), executorul judecătoresc va solicita încuviinţarea executării de către instanţa de executare, căreia îi va înainta, în copie certificată de el pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu[..].

Incuviintarea Executarii Silite ca act juridic, se refera la sentinta prin care instanta de judecata, ii permite executorului sa demareze toate formele de executare, sau doar o parte dintre ele.

Aceasta incuviintare a executarii, are o importanta deosebita, fiindca daca debitorul reuseste sa ii gaseasca elemente de ilegalitate si sa o conteste pe calea contestatiei la executare, reuseste de fapt sa anuleze intreaga executare silita.

Incuviintarea executarii este primul act din procesul de executare si daca acesta este anulat, toata executarea este anulata!

In cazul de mai jos prezentam un alt dosar de executare silita, anulat integral de catre instanta de judecata, dupa ce s-a constatat ca este vorba despre o executare silita ilegala.

Exemple de abuzuri in cadrul executarii silite:

Executorul face presiuni total ilegale, amenintand cu scoaterea la licitatie a imobilului, desi acest lucru era ILEGAL!

Incuviintarea Executarii

Din punct de vedere procedural NU exista un asemenea act pe care executorul l-a emis, adica INSTIINTARE IDENTIFICARE IMOBIL.

De fapt, executorul vrea sa puna presiune pe debitori, ca le-a identificat casa si ca ar fi bine sa plateasca urgent, daca nu, le va scoate casa la vanzare, desi acestia aveau poprire pusa pe salariu.

O asemenea procedura, este ILEGALA si evident, ca o puteti contesta prin intermediul contestatiei la executare.

Cat timp are la dispozitie un debitor, pana cand va fi executat silit, dupa ce creditorul se adreseaza executorului judecatoresc, pentru executare silita?

Legea arata ca cererea de încuviinţare a executării silite se soluţionează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor.

Practic, este indicat, sa verificati portalul instantelor de judecata, pe care il gasiti si la link-ul just.ro.

Executare silita

Încheierea va cuprinde, în afara menţiunilor prevăzute la art. 233 alin. (1), arătarea titlului executoriu pe baza căruia se va face executarea, suma, atunci când aceasta este determinată sau determinabilă, cu toate accesoriile pentru care s-a încuviinţat urmărirea, când s-a încuviinţat urmărirea silită a bunurilor debitorului şi modalitatea concretă de executare silită, atunci când s-a solicitat expres aceasta.

Aceasta mentiune cu privire la MODALITATILE de executare incuviintare, este de maxima importanta, ATENTIE – INTODEAUNA trebuie sa verificati, daca instanta a stabilit modalitatea concreta de executare silita, fiindca daca nu este mentionatal, intreaga executare silita este nula.

Vizualizati si :

(4) Încuviinţarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc care a solicitat încuviinţarea să recurgă, simultan ori succesiv, la toate modalităţile de executare prevăzute de lege în vederea realizării drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Încuviinţarea executării silite produce efecte pe întreg teritoriul ţării. De asemenea, încuviinţarea executării silite se extinde şi asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviinţate.

Sunt multe situatii in care instanta de judecata TREBUIE sa respinga o incuviintare a executarii silite, ceruta de catre un creditor.

Vedeti mai jos care sunt aceste situatii!

1. cererea de executare silită este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat;

Asta presupune ca executorul care a cerut incuviintarea NU are dreptul sa execute silit in circumscriptia respectiva.

ATENTIE- Acest motiv poate fi invocat si in cadrul contestatiei la executarea silita.

2. hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;

Dupa opinia noastra, contractele cumparate de catre recuperatorii de creante de la banci NU POT FI PUSE IN EXECUTARE SILITA IN MOD DIRECT.

3. înscrisul, altul decât o hotărâre judecătorească, nu întruneşte toate condiţiile de formă cerute de lege sau alte cerinţe în cazurile anume prevăzute de lege;

Dam un exemplu – daca acel creditor, spre exemplu, recuperator de creante, NU pune la dispozitia instantei si nu face dovada comunicarii cesiunii de creante, judecatorul TREBUIE sa respinga cererea de incuviintare a executarii silite.

4. creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă;

5. debitorul se bucură de imunitate de executare;

6. titlul cuprinde dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită;

Cititi si :

7. există alte impedimente prevăzute de lege.

(7) Încheierea prin care se respinge cererea de încuviinţare a executării silite poate fi atacată numai cu apel exclusiv de creditor, în termen de 15 zile de la comunicare. Hotărârea prin care se soluţionează apelul se comunică, din oficiu, de îndată, şi executorului judecătoresc.

Din categoria #DosarelePrindViata – devoalam un alt abuz al recuperatorului de creante INVESTCAPITAL LTD pe care instanta, in urma contestatiei la executare silita, il taxeaza, prin anularea intregii executari silite.

Vedeti mai jos, cazul altui debitor care a infrant recuperatorul de creanta Investcapital LTD iar prin anularea tututor actelor de executare, acesta reuseste sa anuleze si incuviintarea executarii silite.


Cititi si :

Intrebarea de la care am plecat si practic care intereseaza pe orice debitor executat silit si care primeste incuviintarea executarii silite.

Este legal ca executorul judecatoresc, sa ma execute pentru o suma mai mare decat suma din incuviintarea executarii silite?

Opinam ca orice suma suplimentara ce excede suma trecuta in incuviintarea executarii silite, este ILEGALA.

Desi exista dispozitii in codul de procedura civila, prin care se arata ca executorul poate sa actualizeze debitul, in conditiil in care un debit este solicitat de catre un recuperator de creante, atunci el nu poate sa creasca oricum.

Astfel, daca suma din somatia de plata/somatia imobiliara, sau oirce alt act de executare silita, cum ar fi poprirea, arata o suma, iar incuviintarea executarii silite este data pentru o alata suma, atunci aceasta executare, este ILEGALA si trebuie sa formulati contestatie la executarea silita pornita impotriva dvs.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Pentru verificarea legalitatii actelor de executare silita, completati formularul de mai jos si revenim la dvs. cu toate detaliile:

5 comments to “Executat Silit Peste Suma Din Incuviintarea Executarii Silite A Instantei”
  1. Bună ziua, Domnule Avocat.
    Ma numesc Stepan Adriana, am trimis un mail pe data de 21.10.2019, cu o problema de executare. La titlu este “Rog îndrumarea”
    Va rog frumos

  2. Buna ziua eu am avut 2 credite neam despărțit de soț eu singura n-am mai putut plati el nu ia pasat si acum din 2008 tot pe mine se cauta executare de la tot felu de executori sa ajuns la o sumă destul de mare .

  3. Este normal să mi se mărească debitul la executare silită (suma totală de plată) plus o sumă care mi se spune că este conformă cu inflația, potrivit codului de procedura civila. Menționez că nu am primit notificare în acest sens. Vă mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.