Infectiile Nosocomiale Reprezinta Malpraxis Medical – Raspunderea Spitalului

Infectiile nosocomiale inseamna Malpraxis medical din prisma furnizorilor de servicii medicale

Infectiile Nosocomiale Reprezinta Malpraxis – Ati luat o infectie nosocomiala in timp ce erai internati in spital? Dovada faptului ca infectia nosocimiala nu a fost luata din spital, ii va reveni spitalului si nu dvs.

Inalta Curte de Casatie a stabilit ca sarcina probei inverse de a dovedi ca infectia nu a fost luata din spital, ii va reveni spitalului si astfel toti cei care au luat infectii nosocimiale sunt considerati victime ale unui malpraxis medical prin prisma raspunderii pe care furnizorii de servicii medicale cum sunt spitalel private sau de stat si vor putea sa solicite daune de la spitalul de unde au luat infectia nosocomiala.

Ati contractat o infectie nosocmiala in urma spitalizarii sau a unei operatii la care ati fost supus ?Sunteti o victima a unui act de malpraxis? Completati formularul de mai jos:

Datele introduse in formularul de mai sus vor fi folosite de catre SCPA CUCULIS&ASOCIATII in scopul contactarii dvs. pentru a rezolva situatia comunicata.

Termenii si conditiile de folosire a platformei indrumari-juridice.eu gasiti aici.

Infectiile nosocomiale au omorat oameni in spitale, acolo unde acestia au venit sa se trateze. Prin decizia de data relativ recenta a ICCJ, se pune capat , drumurilor nesfarsite la instantele de judecata, parchete si alte institutii de constatare a malpraxisului cum a fi comisia de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica si altele.

Astfel, conform deciziei ICCJ, sarcina probei nu se mai afla la pacient ci se afla la spital.

In materialul de astazi va propun sa aflati totul de malpraxiul medical prin prisma infectiilor nosocomiale si cum raspunde spitalul pentru infectiile intraspitalicesti plus procedura pe scrut de a constata un act de malpraxis medical.

Sa incepem!

De ce un material juridic despre infectiile nosocomiale si despagubirile aferente?

Din nefericire sunt personal afectat de aceste infectii nosocomiale pentru care copilul meu trebuie sa petreaca luni de zile in spital, dupa nastere.

Din experienta profesionala de 10 ani de zile in zona malpraxisului medical, plus experienta proprie, am decis sa pun cap la cap informatiile necesare pentru cei care trec prin aceeasi situatie si pentru ca statul sa stie ca cetatenii sai au drepturi si pe care au inceput sa la cunoasca.

In cazul meu, s-a depus deja plangere penala si sesizare la DSP.

Ce este malpraxiul medical si cine raspunde pentru infectiile nosocomiale intraspitalicesti ?

In principal , malpraxisul medical este este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

Deci in mod just putem sa spunem inclusiv in zona furnizorului de servicii medicale adica a spitalelor din Romania, ca orice fapta prejudiciabila de tipul infectarii unui pacient cu o infectie nosocomiala intraspitaliceasca, este considerata fapta de malpraxis si ca atare aceasta trebuie cercetata, sanctionata si pacientul, in functie de complicatiile ce pot aparea ca urmare a infectarii cu un virus /bacterie nosocomiala , trebuie despagubit ca atare.

OAMENII MOR IN SPITALE NU DIN PRICINA DIAGNOSTICULUI CI CA URMARE A INFECTARII CU NOSOCOMIALE.

Legea sanatatii publice sau marea reforma in sanatate, a lasat un loc minuscul pentru ceea ce inseamna infectia nosocomiala, malpraxisul si raspunderea spitalelor pentru aceste infectii, insa chiar si asa din economia textului, cei care sunt infectat cu infectii nosocomiale pot formula plangeri si actiuni in instanta, pentru a fi despagubiri pentru malpraxisul prin care au trecut si in urma caruia au avut de suferit.

Conform legii sanatatii publice, in art. articolul 655(1) este prevazuta raspunderea unitatii sanitare publice sau private în calitate de furnizori de servicii medicale, si unde sa arata ca răspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse în activitatea de prevenţie, diagnostic sau tratament, în situaţia în care acestea sunt consecinţa:

a) infecţiilor nosocomiale, cu excepţia cazului când se dovedeşte o cauză externă ce nu a putut fi controlată de către instituţie;

b) defectelor cunoscute ale dispozitivelor şi aparaturii medicale folosite în mod abuziv, fără a fi reparate;

c) folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive, substanţelor medicamentoase şi sanitare, după expirarea perioadei de garanţie sau a termenului de valabilitate a acestora, după caz;

d) acceptării de echipamente şi dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive, materiale sanitare, substanţe medicamentoase şi sanitare de la furnizori, fără asigurarea prevăzută de lege, precum şi subcontractarea de servicii medicale sau nemedicale de la furnizori fără asigurare de răspundere civilă în domeniul medical.

(2) Unităţile prevăzute la alin. (1) răspund în condiţiile legii civile pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, în solidar cu acesta.

Practic, legea arata foarte clar, in ipoteza infectiilor nosocomiale, spitalul raspunde pentru fapta de malpraxis.

Vedeti si :

Cum dovedesc ca am luat infectia nosocomiala din cadrul instraspitalicesc pentru a atrage raspunderea spitalului pentru fapta de malpraxis ?

In principal, unitatea spitaliceasca de primire a persoanelor ce se interneaza. are obligatia sa verifice la momentul internarii unui pacient, daca acesta este purtator de infectie nosocomiala sau nu, ori daca are alte tipuri de infectii la nivelul organismului sau.

Astfel, daca unitatea respectiva omite acest lucru la internare, pe de-o parte ca este o culpa medicala grava, insa daca la externare pacientul este purtator de infectie nosocomiala, unitatea spitaliceasca se va face vinovata de fapta de malpraxis.

Cititi si :

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca dovada neluarii din spital a infectiei nosocomiale ii revine SPITALULUI. Pe scurt, daca la externare aveti infectie nosocomiala, spitatlul este vinovat si trebuie sa va despagubeasaca.

O decizie extrem de importanta a fost pronuntata de catre Inalta Curte. Pacientii nu trebuie sa se mai chinuie sa faca dovada ca nu ei au venit cu infectia nosocomiala ci spitatlul trebuie sa faca proba faptului ca pacientul nu a luat infectia nosocomiala din cadrul spitalicesc.

Ce spune inalta curte despre infectiile nosocomiale ? Infectiile Nosocomiale Reprezinta Malpraxis

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că – în condițiile în care art. 655 din Legea nr. 95/2006 instituie angajarea răspunderii civile (răspundere obiectivă, şi nu subiectivă) a unităţilor sanitare pentru prejudiciile produse în activitatea de prevenţie, diagnostic sau tratament în situaţia în care acestea sunt consecinţă a infecţiilor nosocomiale, cu excepţia cazului când se dovedeşte o cauză externă ce nu a putut fi controlată de către instituţie, ( adica sa fi fost adusa de pacient ) textul instituind astfel o răspundere obiectivă a furnizorului de servicii medicale – sarcina probei este răsturnată.

Așadar, în condiţiile în care, la momentul internării, examinările şi analizele medicale la care a fost supusă reclamanta nu au relevat prezenţa/manifestările stafilococului auriu, infecţia plăgii chirurgicale intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 655 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 95/2006, atrăgând răspunderea unităţii sanitare pentru prejudiciul cauzat pacientului în activitatea de tratament, deoarece pe parcursul internării la unitatea spitalicească, reclamanta a suferit o infecţie nosocomială în înţelesul Anexei I din Ordinul nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor-nosocomiale în unităţile sanitare emis de ministrul sănătăţii publice.

Trimiterea din conţinutul textului la prevederile dreptului comun, consecutivă instituirii mecanismului de răspundere potrivit căruia pacientul nu este ţinut să probeze culpa unităţii sanitare, semnifică ideea reparaţiei integrale conform art. 1385 Cod civil, cu trimitere la dispoziţiile art. 1391 alin. 1 Cod civil care circumstanţiază repararea prejudiciului nepatrimonial, în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii. (Decizia nr. 1982 din 8 octombrie 2020, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în Buletinul jurisprudenței 2020, pag. 28-38)

Practic, ceea ce se contureaza in mod evident aici, este faptul ca atata vreme cat pacientul a intrat in spital fara infectie nosocomiala, este clar din punect de vedere obiectiv, ca infectia este luata din spital iar sarcina de a doveni contrariul ii revine chiar spitalului.

Cum se pot solicita daune pentru malpraxisul ce deriva din infectiile nosocomiale ?

Asa cum arata si legea sanatatii publice, se va antrena pentru malpraxis si raspunderea civila si penala.

Desigur, daca pentru vindecarea in urma contractarii unui virus nosocomial necesita mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale, atunci devine fapta penala, ori daca virusul a pus in pericol viata persoanei infectate.

In linii generale, fapta de malpraxis medical in zona infectiilor nosocomiale poate fi cercetata si de catre comisia DSP ce are competente in aceasta zona dar si de catre parchet si nu in ultimul rand, de instanta civila.

Articolul 679(1) La nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti se constituie Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, denumită în continuare Comisia.

Cat trebuie sa platesc taxa de timbru pentru a solicita despagubiri de la spital?

Partea buna este ca legea taxelor de timbru a fost modificata si practic conform art. 7 din oug 80/2013 , actiunea se va taxa neavand importanta suma ceruta, cu 100 de lei.

(2) Acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice se taxează cu 100 lei. Infectiile Nosocomiale Reprezinta Malpraxis

Astfel, trebuie sa stiti ca infectiile nosocomiale, reprezinta de esenta acte de malpraxis si cei care trec prin asemenea situatii pot solicita plata de despagubiri.

Este important sa va cunoasteti drepturile, pentru a nu fi abuzat de catre sistem.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
31 comments to “Infectiile Nosocomiale Reprezinta Malpraxis Medical – Raspunderea Spitalului”
  1. BUNĂ ZIUA VĂ ROG DACĂ VREȚI SĂ MI RASPUNDETI ȘI MIE DACĂ POT SĂ MĂ INSCRIU LA COLEGIU MEDICILOR ȘI CUM TREBUIE PROCEDAT DEOARECE AM CAZUL SOȚULUI MEU CARE A MURIT DATORITĂ INDIFERENȚEI TOTALE ALE MEDICILOR VĂ SPUN PE SCURT A FOST LUAT IN SPITAL L-AU OPERAT DE OCLUZIE INTESTINALA DUPĂ CARE IN TOTACEST TIMP A STAT LA ATI TIMP DE O LUNĂ DUPE O LUNĂ IMI SPUNEA SĂ-I ADUC MÂNCARE DIN 2 IN DOUA ZILE CEEA CE AM SI FĂCUT CA DUPE UN TIMP IMI SPUNE CĂ DACĂ SE SIMTE AȘA BINE O SA L DEA PE CHIRURGIE ȘI DUPE ACASĂ INTRE TIMP CRED CĂ DECIZIA LOR DE A MI-L SCOATE DE LA OXIGEN ÎNAINTE DE VREME A FOST UNA GREȘITĂ MAI MULT DE ATÂT NICI MĂCAR NU A INTREBAT FAMILIA CIND LAU DUS LA CHIRURGIE L-AU LĂSAT FĂRĂ OXIGEN IA SCĂZUT SATURAȚIA DE OXIGEN ȘI A MURIT EL NU A FOST SUPRAVEGHEAT DEOARECE DACĂ CINEVA ERA LÎNGĂ EL LA ACEL MOMENT IL PUTEAU SALVA MAI MULT DE ATÂT TOTI IMI SPUNEAU CĂ ARE RESURSE BIOLOGICE PENTRU A SE FACE BINE LUCRU CARE NU SA ÎNTÂMPLAT AȘ AVEA MULTE DE DE ZIS IDEEA ESTE CĂ VĂ ROG SĂ MĂ SFĂTUIȚI UNDE TREBUIE SĂ MĂ ADRESEZ PENTRU CĂ EU NICI NU ȘTIU DACĂ A FOST OPERAT PE FOAIA LUI CA ȘI DECEDAT NU SCRIE NICĂIERI CĂ EL A FOST OPERAT MULȚUMESC MULT ȘI AȘTEPT ȘI EU UN RASPUNS

    • Buna ziu va rog frumos ce este de facut in vazut meu .eu am facut o mamografie la sin si mi spus ca sint suspecta cancer mia recomandat un medic sa merg sa fac biopsie am facut biopsie si a zis ca nu am cancer ca am mastita cronica inflamatorie dupa acea am facut un RMN acolo la fel a zis ca sint suspecta de cancer la sin am mers iarasi la acel medic care mia facut biopsie si mia zis ca daca vreau imi face biopsie dar trebuie sa plates Inca 11milioane( vechi) pt ca si prima biopsie am platito nu aveam acea suma si am mers la alt medic si am facut alta biopsie si acolo da este cancer .eu intreb este malpraxis pt ca mia gresit diagnosticu si intarziat. va rog sa imi raspundeti multumesc

        • bună, eu am fost internat în Decembrie 2019 în spitalul județean Deva ,la externare am avut diaree , m jers ibapoi pe sectie dar nu na bagat nimeni in seamă ,mi-a dat dr.de familie ceva teatament dar degeava ,după sărbători in Ianuarie 2020 am mers în policlinică mi-au făcut analize la care a ieșit colstridium ,am fost din nou internat pt.tratament fiindcă în farmacie nu am găsit fiolele necesare tratamentului ,după care am făcut gastrită de care trag și acuma în plus în 2021 Septembrie mi sa descoperit o tumoră malignă pe rinichiul
          drept ,este târziu să mai reclam acest fapt ? menționez că infecția nu a fost raportată în ciuda faptului ca au mai fost câteva cazuri oe secție, mulțumesc

  2. Buna ziu va rog frumos ce este de facut in cazu meu .eu am facut o mamografie la sin si mi spus ca sint suspecta cancer mia recomandat un medic sa merg sa fac biopsie am facut biopsie si a zis ca nu am cancer ca am mastita cronica inflamatorie dupa acea am facut un RMN acolo la fel a zis ca sint suspecta de cancer la sin am mers iarasi la acel medic care mia facut biopsie si mia zis ca daca vreau imi face biopsie dar trebuie sa plates Inca 11milioane( vechi) pt ca si prima biopsie am platito nu aveam acea suma si am mers la alt medic si am facut alta biopsie si acolo da este cancer .eu intreb este malpraxis pt ca mia gresit diagnosticu si intarziat. va rog sa imi raspundeti multumesc

  3. Buna Ziua! La cine ma pot apela intr-un asemenea caz de infectie? Si ce documente am nevoie pentru o eventuala proces, dar si daca puteti sa imi spuneti aprocimativ cheltuielile! Va multumesc!

  4. Sotul meu a făcut în aprilie operatie de tiroidectomie totala. După operație, nu i s-a mai făcut ecografie doar dozaj hormonal. După 6 luni operația a început să supureze. La analize i-a ieșit streptococus SPP AFăcut tratament cate zece zile cu xxxx, tobrex unguent, de doua ori. În prezent încă ia tratament. DNA Doctor endocrinolog a zis ca are Granulomul de fir. A zis ca dacă mai creste se poate opera.Acum nu nu ar fi indicat. Mie mi se pare neinregula situatia.Ce ne sfătuiti?

  5. In septembrie 2021 am fost operat la coloana lombara la un spital din bucuresti. Dupa o saptamana de la externare m.am intors inapoi in spital unde au constatat ca am un hematom si osteodiscita postoperatorie. Am fost operat a doua oara si ” am avut norocul” de a lua doua infectii nozocomiale fapt ce m.a propulsat pentru a 3 a oara pe masa de operatii si apoi si pentru a 4 a oara si toate astea in decurs de aproximativ o luna. Am stat 2 luni in spital cu multe peripetii pana la externare iar apoi un an in medical cu recuperare kineto 6 luni. In prezent inca am probleme. Ce se poate face in aceasta situatie pentru a nu mai pati si alti pacienti ca mine. In biletul de iesire din spital este scris negru pe alb denumirea infectiilor. Vreau sa spun ca initial nu au vrut sa recunoasca da s.au facut “interventii” telefonice si nu numai pe toata perioada internarii si astfel am reusit sa scap viu. Astept un raspuns pertinent .
    Sunt dispus sa merg chiar si in instanta daca asta se impune. Va multumesc !

    • Buna ziua, in mod obligatoriu cand vine vorba despre infectii nosocomiale, o sa treabuiasca sa mergeti in instanta pentru a determina in mod clar aceasta legatura de cauzalitate. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

  6. Buna ziua,
    Tatăl meu a mers la spital din cauză că,răcise și nu se simțea bine deloc.La rezultatele analizelor care s-au făcut la început respectiv 24.aprilie-28 aprilie când am primit răspunsul a reieșit o pneumonie, insuficienta respiratorie.acesta se afla in continuare in stare critica pe secție la ati susținut de aparate.la diferența de 2 săptămâni nu sa spus că are stafilococ auriu,după alte 5 6 zile nu sa spus că are alt virus iar acum la rezulatul ultimelor analize apare infecție cu klebsiella,rezultat care mi sa ascuns până astăzi..ce este de făcut?stare lui de degradează zilnic,este de 54 de zile pe terapie intensivă

    • Infectia cu Klebsiella pneumoniae
      Klebsiella pneumoniae este un tip de bacterie Gram-negativa care determina diferite tipuri de infectii asociate asistentei medicale in unitatile sanitare, denumite infectii nosocomiale sau intraspitalicesti.

      Exemple de infectii nosocomiale cauzate de bacteriile Klebsiella sunt: pneumonia, meningita, bacteriemia (infectia sangelui) si infectia la nivelul plagilor si ranilor.

    • Am fost infectat cu pseudomonas aeruginosa (piocianic) in urma unei intervenții chirurgicale efectuate la spitalul Sf Constantin din Brașov în luna decembrie 2023.
      De atunci mă chinui prin spitale, laboratoare etc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.