Dezvoltator Imobiliar Obligat In Instanta Sa Obtina Autorizatia De Securitate La Incendiu
Ti-ai Cumparat Un Apartament Nou Si Nu Are Autorizatie De Securitate La Incendiu? Vezi Cum Poti Sa Obligi Dezvoltatorul Imobilar Sa Faca Demersurile Necesare Sau Daca Nu Sa Plateasca Daune
Autorizatie de securitate la incendiu – Obligarea Dezvoltatorului Imobiliar La Obtinerea Autorizatiei De Securitate La Incendiu reprezinta de fapt un proces prin care nicio asociatie de proprietari nu ar trebui sa treaca si asta pentru ca dezvoltatorii imobiliar atunci cand construiesc, asta doar daca nu o fac “dupa ureche”, ar trebui sa aiba obligatia sa depuna proiect si scenariu de incendiu si evident sa respecte procedurile de lucru conform ISU – Popmpieri si sa foloseasca materiale specifice pentru obtinerea autoriziatiei de securitate la incendiu.
Ce se intampla in realitate in Romania? Ei bine, toti s-au trezit dezvoltatori si in mod evident nu respecta norme simple de conduita antiincendiu totul in scopul de a maximiza profiturile ce deriva din vanzarea de imobile.
Cati dintre cei care isi cumpara un apartament intr-un bloc nou, stau si verifica daca acel bloc are sau nu autorizatie de construire? Foarte putini. Motiv pentru care cei care verifica daca blocul are autorizatie de securitate la incendiu este si mai mic daca nu apropiat de zero si asta pentru ca nu exista OBLIGATIA legala la vanzarea imobilelor de catre dezvoltatorii imobiliari sa fie necesara si aceasta autorizatie.
Ca vorbim de blocul de locuit sau ca vorbim de parcarea subterana, ambele trebuie sa aiba asigurata partea de combatare a incendiilor si desigur evacuarea rezidentilor in caz de incendiu cat si stingerea in caz de incendiu.
Dar cine sa se gandeasca la asa ceva in contextul in care, banii sunt pe primul loc iar dezvoltatorii imobiliari (nu zicem toti), se gandesc cum sa evite consturile care nu sunt de neglijat si astfel “tranzactioneaza” cu sanatatea si vietile oamenilor.
Functionarea fara autorizatie de securitate la incendiu a unui complex de locuinte este de fapt un compromis cu propria viata, imbogatind dezvoltatorul imobiliar in detrimentul dvs.
Mai jos o sa vedeti cum este posibil sa OBLIGATI in instanta un dezvoltator imobiliar sa isi respecte obligatiile legale si sa obtina autorizatia de securitate la incendiu in asa fel incat sa RESPECTE legea si sa va respecte pe dvs. si viata dvs. si a celor care se muta in blocul ridicat.
Sa incepem!
Ti-ai cumparat un apartament nou si blocul si garajul subteran nu au autorizatie de securitate la incendiu? Completeaza formularul pentru a obliga dezvoltatorul sa obtina autorizatiile pe banii lui sau daca nu sa plateasca despagubiri
PASI – Mi-am Luat Un Apartament Nou Dar Blocul Nu Are Autorizatie De Securitate La Incendiu, Ce Fac?
Sigur ca bucuria cumpararii unui apartament nou este de nemasurat. Ce faci totusi cand iti dai seama ca ce ti-ai cumparat nu este conform, poate, sau daca este conform nu s-a obosit nimeni sa scoata autorizatia de securitate la incendiu pentru ca actele imobilului sa fie complete.
Ei bine, acel cineva nu poate sa fie nimeni altul de cat investitorul si nu cei care cumpara imobilul.
Daca esti pe aceasta pagina insemna ca si tu esti deranjat de faptul ca dezvoltatorul de la care ai cumparat nu si-a facut treaba asa cum trebuie sau din contra nici nu l-a interesat si a ignorat obligatiile legale in detrimentul dvs.
Aveti in vedere totusi faptul ca singuri va faceti un rau in contextul in care acceptati un “compromis pe viata”
Stai intr-un bloc construit DUPA 2016? – Are nevoie de autorizatie de securitate la incendiu – vezi detalii
Daca ar fi sa facem un ghid prin care sa obtinem pentru blocul in care locuim si pentru eventuala parcare subterana, autorizatie de securitate la incendiu, pasii urmatori ar trebui sa fie urmati:
Inainte de orice, asigurati-va ca imobilul este supus asigurarii. ATENTIE – NU orice imobil rezidential trebuie autorizat ISU. O sa va aratam mai jos ce spune legea.
- In primul rand daca totusi am cumparat un bloc fara autorizatie de securitate la incendiu si am ajuns in momentul in care ne-am dat seama de acest lucru, primul pas este sa NOTIFICATI DEZVOLTATORUL IMOBILIAR CU PRIVIRE LA OBLIGATIA PE CARE O ARE CONFORM LEGII HOTĂRÂRE nr. 571 din 10 august 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu;
- Daca in urma notificarii dezvoltatorul NU reactioneaza, puteti depune o plangere la ISU in vederea prezentarii a unor inspectori din cadrul I.S.U pentru a constata daca exista sau nu autorizarea pentru combatarea incendiilor si atentie daca este NECESARA;
- Dupa ce ISU constata DACA sunt sau nu indeplinite conditiile pentru emiterea unei autorizatii de securitate la incendiu stiti exact ce aveti de facut; In primul rand daca nu sunt indeplinite si totusi cladirea este exploatata, se poate aplica AMENDA si chiar si INCHIDEREA unui spatiu de tipul parcarii iar daca sunteti in situatia fericita in care dezvoltatorul a respectat toate indicatiile (putin probabil) si nu a luat inca autorizatia, atunci puteti sa raspuflati usurati fiindca este doar un pas pana la autorizare;
- Daca se constata ca NU sunt respectate dispozitiile din O.M.A.I 2/2011 si Normativul P118/1999 dar si HG 571/2016, atunci daca dezvoltatorul NU remedieaza problema si nu autorizeaza blocul si parcarile, trecem la ultimul pas;
- Chemati dezvoltatorul in judecata si solicitati obligarea acestuia la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu pentru bloc si parcare;
- Daca dupa obtinerea hotararii in instanta acesta REFUZA sa puna in executare hotararea atunci puteti sa-l obligati sa plateasca pana la1000 de lei / ZI pana cand executa obligatia!!!
Ce imobile sunt supuse autorizarii si avizarii pentru securitatea la incendii? Dar blocul meu are nevoie? Autorizatie de securitate la incendiu legislatie
HOTĂRÂRE nr. 571 din 10 august 2016 Articolul 1 prevede urmatoarele:
(1)Se supun avizării şi autorizării privind securitatea la incendiu categoriile de construcţii şi amenajări prevăzute în anexa nr. 1. Daca vom prelua anexa 1 pe care va sugerez sa o si citit, vom observa ca inclusiv lacasurile de cult, metroul, statiile de mijloace de transport samd, sunt supuse autorizarii.
In speta noastra este important sa vedem ca imobilele rezidentiale cu peste 4 etaje, au nevoie de autorizatie de securitate la incendiu!!
Aceasta anexa 1 cuprinde urmatoarele:
- I. Clădiri:
- b) definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca “înalte” sau “foarte înalte”, indiferent de aria construită ori de destinaţie;
- d) de locuit colective, noi sau existente, cu mai mult de patru niveluri supraterane, la care se realizează sau amenajează mansarde;
- parcaj, cu peste 10 autoturisme;
Sursa foto: https://gazetadecluj.ro/
Diferenta intre aviz si autorizatie de securitate la incendiu
Cladiri care necesita autorizatie de securitate la incendiu si cladirile ce au nevoie de aviz. Exista desigur diferente si este bine sa le stim:
a)autorizaţie de securitate la incendiu – actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei fundamentale – securitate la incendiu – la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări; autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei fundamentale securitate la incendiu;
b)aviz de securitate la incendiu – actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – a construcţiilor, instalaţiilor şi altor amenajări;
Asta presupune ca in prima faza la un bloc se va lua avizarea si apoi autorizarea.
Cum dau in judecata dezvoltatorul sa obtina pentru blocul pe care l-a construit autorizatie de securitate la incendiu?
De aici avem o serie larga de dezbateri. Daca dezvoltatorul este persoana fizica? Dar daca este persoana juridica ori daca vinde prin mandatar?
Pana la urma nici nu conteaza fiindca discutam in mod evident despre obligarea beneficiarului asa cum vom arata mai jos.
Atata vreme cat avem persoana care a construit, aceea o sa fie trasa la raspundere si daca este cazul chiar si penala.
Astfel, de preferat este ca actiunea de chemare in judecata sa fie initiata de catre ASOCIATIA DE PROPRIETARI in asa fel incat aportul si seriozitatea si legitimitatea actiunii de chemare in judecata sa fie clara.
Oricum, exista si situatii in care fiecare proprietar in parte ii poate cere dezvoltatorului imobiliar, beneficiarului initial al lucrarii, in instanta, sa dispuna de prerogativa pe care o are conform legii si sa obtina autorizarea de securitate la incendiu.
Mai jos o sa vedeti cum am obtinut impotriva unui
Cititi si:
Cine spune ca dezvoltatorul trebuie sa obtina autorizatia de securitate la incendiu si nu proprietarii care cumpara apartamente?
Articolul 30^1 din legea 307/2006 arata foarte clar ca:
(1) Punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi şi a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau schimbare a destinaţiei se face numai după obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
(2) Obligaţia solicitării autorizaţiei de securitate la incendiu prevăzută la alin. (1) revine beneficiarului investiţiei.
Cum este posibil sa primesti autorizatie de construire daca nu ai aviz sau autorizatie de securitate la incendiu? Termenul pentru toti cei obligati sa isi ia autorizatie a fost 31 decembrie 2022
Articolul 57^1 tot din legea 307/2006 arata ca:
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 30^1 alin. (1), pentru construcţiile şi amenajările prevăzute la art. 30^2 alin. (1), care au fost puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi pentru care se face dovada alocării fondurilor necesare sau a încheierii de contracte pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru conformarea construcţiei la cerinţa securitate la incendiu, beneficiarii prevăzuţi la art. 30^1 alin. (2) au obligaţia obţinerii respectivului act administrativ până la data de 31 decembrie 2022
Termenul de PUNERE IN FUNCTIUNE este un termen general.
Asta nu presupune ca NU poti construi, nu presupune ca nu pot vinde insa presupune ca beneficiarul TREBUIE SA OBTINA AUTORIZATIA.
Atata vreme cat legea nu prevedere apriori, obtinerea unui scenariu relativ la incendiu, in Romania se vor constui blocuri fara autorizari de securitate la incendiu.
Dezvoltator Imobiliar Obligat In Instanta Sa Obtina Autorizatia De Securitate La Incendiu – Asociatia De Proprietari Evocasa Armonia Titan Cheama In Judecata Dezvoltatorul Imobiliar Tamar Imob Investitii Si Il Obliga Sa Obtina Autorizatia De Securitate La Incendiu
Acum ca am clarificat are este cadrul legal, este important sa aratam si faptul ca din nefericire exista situatii nenumarate cand dezvoltatorii imobiliar, desi obligati conform legii sa obtina autorizatiile de securitate la incendiu, NU O FAC.
Asa a fost si cazul acestui dezvoltator care a fost chemat in judecata de catre asociatia de proprietari si chiar daca proiectul a fost vandut, a ramas in continuare OBLIGAT sa obtine aceasta autorizatie de securitate la incendiu asa cum arata si hotararea instantei de judecata.
18.10.2024Ora estimata: 08:30 Complet: Complet amanari pronuntare pt. jud.COLTEANU D. Tip solutie: Admite cererea |
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociatia de Proprietari Evocasa Armonia în contradictoriu cu pârâta Tamar Imob Investitii S.R.L.
Admite cererea de interventie principală formulată de intervenienta Asociatia de Proprietari „Armonia Titan C” împotriva pârâtilor Tamar Imob Investi?ii S.R.L. si KXM Expansion S.R.L. Obligă pârâta Tamar Imob Invest S.R.L. să obtină autorizatia de securitate la incendiu pentru blocurile A si B (inclusiv subsolurile aferente) ale ansamblului de locuinte colective din Municipiul Bucuresti, Aleea Ion Agarbiceanu nr. 3-11, sector 3.
Obligă pârâtele Tamar Imob Invest S.R.L. si KXM Expansion S.R.L., în solidar, să ob?ină autoriza?ia de securitate la incendiu pentru subsolul blocului C al ansamblului de locuinte colective din Municipiul Bucuresti, Aleea Ion Agarbiceanu nr. 3-11, sector 3.
Obligă pârâta Tamar Imob Investitii S.R.L. să plătească reclamantei Asociatia de Proprietari Evocasa Armonia suma de 20 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă pârâtele Tamar Imob Invest S.R.L. si KXM Expansion S.R.L., în solidar, să plăteacă intervenientei suma de 17.910 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
Document: Hotarâre 8637/2024 18.10.2024
Astfel, dezvoltatorul este obligat fata de asociatie sa obtina aceasta autorizatie de securitate la incendiu, in caz contrar putand fi obligat sa plateasca daune de 1000 de lei pe ziua de intarziere.
Articolul 905 cod procedura civila arata ce se intampla daca dezvoltatorul NU executa obligatia de a obtine autorizatia de securitate la incendiu
Executarea obligaţiei de a nu face
(1)Dispoziţiile prevăzute în prezenta secţiune sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul când titlul executoriu cuprinde o obligaţie de a nu face.
(2)Creditorul va putea cere instanţei de executare să fie autorizat, prin încheiere executorie, dată cu citarea părţilor, să desfiinţeze el însuşi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului, lucrările făcute de acesta împotriva obligaţiei de a nu face.
Articolul 906 din codul de procedura civila arata:
Aplicarea de penalităţi
(1)Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării debitorul nu execută obligaţia de a face sau de a nu face, care nu poate fi îndeplinită prin altă persoană, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unor penalităţi, de către instanţa de executare.
(2)Când obligaţia nu este evaluabilă în bani, instanţa sesizată de creditor îl poate obliga pe debitor, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, să plătească în favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu.
(3)Atunci când obligaţia are un obiect evaluabil în bani, penalitatea prevăzută la alin. (2) poate fi stabilită de instanţă între 0,1% şi 1% pe zi de întârziere, procentaj calculat din valoarea obiectului obligaţiei.
(4) Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării încheierii de aplicare a penalităţii debitorul nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce i se datorează cu acest titlu, prin încheiere, dată cu citarea părţilor. Creditorul poate solicita fixarea sumei definitive cu titlu de penalităţi de întârziere după trecerea fiecărui termen de 3 luni în care debitorul nu îşi execută obligaţia prevăzută în titlu executoriu, până la stingerea ei completă.
Nu uitati, aveti drepturi, ele doar ca trebuie cerute.
Av. Cuculis Adrian