Cum Risti Sa Ramai Fara Permis Daca Ai Luat O Pastila De Durere De Cap – Biciclistii si Trotinetistii Testati De Droguri si Alcool
Oug 84/2024 a intrat in scena si a modificat OUG 195/2002 si anume codul rutier. Nu destul ca drugtestul a facut haos la fel ca si alcooltestul politiei romane, acum s-a ajuns chiar fara vina sa ai permisul de conducere “retras” fiindca te-ai conformat sa mergi la INML sau in alte institutii de recoltare de probe insa ai refuzat sa fii testat rapid pentru consumul de droguri ori de substante interzise si cu efect psihoactiv dar si de alcool.
De curand se discuta ca recenta OUG 84/2024 sa fie modificata fiindca a ridicat in spatiul public o serie diversa de nemultumiri si aspecte ce necesitau lamurire si rezolvate si anume ca la retragerea permisului de conducere sa fie institutia o regula de 72 de ore pentru raspunsul INML la probele de sange.
Apar probleme serioase in logica leguitorului roman cu privire la legislatia rutiera modificata si aici discutam asa cum vom arata si despre probleme servere de constitutionalitate.
Mai jos ne-am propus sa discutam despre testele rapide si modificarile aduse de oug 84/2024 dar si de noile reguli pentru biciclisti si trotinetisti.
Nu in ultimul rand trebuie sa stiti si ce aveti de facut daca politia va retine permisul de conducere in mod ilegal sau abuziv dar si ce cai de atac aveti, alaturi de drepturile pe care le puteti solicita in instanta cand politia dispune retragerea permisului dvs.
De asemenea trebuie sa discutam si despre posibilitatea ca dvs. sa refuzati anumite testari nesigure si care va pot compromite desi raspunsul testului este unul fals pozitiv dar si cum evitati intocmirea unui dosar penal.
Sa incepem!
Ati refuzat alcooltestul sau drugtestul si ati solicitat sa va fie recoltate probe de sange si politia v-a retras permisul de conducere? Completati formularul de mai jos:
Oug 84/2024 – Principalele modificari ale codului rutier – Refuzi testarea preliminara, ramai fara permis si altele
Inainte de a defalca si analiza cat de pertinente sunt unele dintre modificarile aduse codului rutier , este necesar sa intelegem , ce se schimba incepand cu luna IULIE a anului 2024 si unde putem sa apelam la justitie atunci cand drepturile noastre de conducatori auto, sunt incalcate.
Nu ai asigurarea la tine si nici nu poti sa faci dovada ca masina are ITP-ul facut? Nicio problema, politia verifica direct in bazele de date digitalizate!Esti amendat ca nu le detii? Este ilegal, contesta!
Nu de putine ori vi s-a cerut polita de asigurare si ITP-ul care de multe ori se regasea pe “Cartonasul galben” si pe care multi il pierdeau. Ei bine, desi ICCj stabilise de multa vreme ca nu mai este necesara prezentarea in original a asigurarii, politistii comiteau abuzuri. Acum legea este clara.
- NU veti mai fi nevoiti sa aveti asigurarea RCA la dvs. si nici ITP-ul ( desi acest lucru era clarificat cu mult timp in urma de catre ICCJ), iar politia rutiera urmeaza sa aiba acces in baza de date a BAAR in vederea verificarii acestor aspecte, a valabilitatii sau nu a asigurarii dvs. RCA; – Spunem despre acest lucru ca este benefic, poate asa politia o sa inteleaga ca la fel de buna era si decizia ICCJ care clarifica acest lucru si nu mai era necesara o modificare de legislatie, insa nu avem ce sa comentam aici. Am facut mentiunea ca si pentru ITP SE APLICA la fel.
Comportament straniu la volan? Ajungi la psiholog sau psihiatru, sa vada daca mai esti apt sa conduci.
- De la cazul DAN ILIE MOREGA, ce stim foarte bine ca a manifestat un comportament cel putin straniu, legea s-a schimbat in sensul verificarii psihologice a soferilor care conduc pe drumurile publice, dupa cum urmeaza: –
-
- Articolul 22 din codul rutier se modifica iar medicii primesc noi prerogative. ORICE medic curant fara sa se tina cont de specialitatea lui, poate anunta politia despre o posibila incapacitate a unui pacient pe care il trateaza de a conduce pe drumurile publice:
- 7.La articolul 22, după alineatul (8) se introduc opt noi alineate, alin. (8^1)-(8^8), cu următorul cuprins:
- (8^1)Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacităţile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menţionează simptomele constatate, către o unitate psihologică autorizată de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Biletul de trimitere se comunică titularului permisului de conducere potrivit alin. (6). În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice.
- (8^2)Evaluarea psihologică prevăzută la alin. (8^1) se realizează de către un psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor, care poate solicita şi opinia unui psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologie clinică.
- (8^3)Rezultatul evaluării psihologice, prin care titularul de permis de conducere este declarat inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, se comunică de către psihologul care a efectuat-o, în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării, poliţiei rutiere în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, medicului trimiţător, precum şi titularului de permis de conducere declarat inapt psihologic. În cazul în care titularul este declarat apt psihologic, psihologul comunică rezultatul evaluării către medicul trimiţător, în termen de 15 zile de la constatare.
- (8^4)La data primirii comunicării prevăzute la alin. (8^3), poliţia rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective potrivit alin. (8), făcând menţiune despre aceasta în evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Măsura dispusă i se comunică, de îndată, titularului de permis de conducere. Titularul permisului de conducere retras nu mai are dreptul de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie începând cu data comunicării măsurii retragerii.
- (8^5)În cazul în care, în termen de 30 de zile de la data comunicării biletului de trimitere în condiţiile alin. (8^1), medicul trimiţător nu este înştiinţat de către psiholog asupra rezultatului evaluării psihologice, acesta este obligat să comunice de îndată poliţiei rutiere pe a cărei rază teritorială acesta îşi desfăşoară activitatea această informaţie, precum şi numele, prenumele şi codul numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare al titularului permisului de conducere.
- (8^6)În termen de 5 zile de la data comunicării datelor de identificare prevăzute la alin. (8^5), poliţia rutieră solicită titularului permisului de conducere să înainteze dovada prezentării la evaluarea psihologică prevăzută la alin. (8^1). În cazul în care titularul permisului de conducere nu comunică dovada în termenul stabilit de poliţia rutieră, prevederile alin. (8^4) se aplică în mod corespunzător.
- (8^7)Permisul de conducere retras în condiţiile alin. (8^4) sau (8^6) se predă poliţiei rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data comunicării măsurii retragerii, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.
- (8^8)Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat, la solicitarea şi pe cheltuiala părţii interesate, în termen de 30 de zile, la Comisia centrală medicală şi psihologică în siguranţa transporturilor prevăzută în Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului sănătăţii nr. 1.151/1.752/2021 pentru aprobarea cadrului general privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor.
Cititi si :
Se modifica si conditiile in care cei care au fost condamnati pentru infractiuni la regimul circulatiei, isi pot dobandi permisul de conducere
- Soferii condamnati pentru infractiuni la regimul circulatiei vor avea posibilitatea sa dobandeasca permisul mai repede in urmatoarele conditii:
- a)au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
- b)a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei;
- c)a intervenit amnistia;
- d)interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
- e)a intervenit reabilitarea.
In ce situatii te testeaza politistul rutier pentru consumul de droguri sau de alcool? Apar situatii noi si statul ii prezuma infractori pe cei cu cazier contraventional sau condamnari vechi chiar reabilitate! Inacceptabil!
- Apar noi situatii in care politistii vor solicita testarea pentru prezenta alcoolului sau a drogurilor – Esti fost condamnat la regimul rutier sau ai un cazier contraventional “bogat”, politia iti pune testul de drog sau alcool! Sfat , refuza si mergi la INML!
- Articolul 38
- (1) Conducătorii vehiculelor, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestaţi să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, după caz, sunt obligaţi să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier.
- (2) Poliţistul rutier este obligat să solicite persoanelor prevăzute la alin. (1) efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, după caz, atunci când:
- a)observă în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
- b)acestea au săvârşit în mod repetat în ultimii 3 ani contravenţia prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori au fost condamnate definitiv pentru cel puţin una dintre infracţiunile prevăzute la art. 336, 336^1, 337 sau 338 din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, infracţiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
- (3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii unui permis de conducere şi refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, ori este testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, după caz.
- (4) Persoana prevăzută la alin. (3) este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice şi în situaţia în care a fost implicată într-un accident de circulaţie din care a rezultat decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane, iar rezultatul testării a indicat o concentraţie pozitivă de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
- (5) În situaţia prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, poliţistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulaţie.
Ai fost depistat cu alcool la volan cu o concentratie intre 0.11% si 0.40 – poti refuza testarea si conducerea la INML pentru a fi prelevate probe de sange
- (5) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie cuprinsă între 0,11-0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat inclusiv, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
De asemenea daca ai refuzat testarea si alegi sa mergi la probe biologice, este posibil ca in concentratia din sange sa nu mai fie stabilita concentratia necesara pentru a fi tras la raspundere penala.
Ai fost depistat cu alcool la volan sub 0.11%, poti solicita ca pe loc sa fii retestat dupa trecerea a 20 de minute
- 5^1)În cazul în care concentraţia alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat inclusiv, persoana prevăzută la alin. (5) îi poate solicita poliţistului rutier să îi efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test. În această situaţie, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat.
Daca si dupa a doua testare se intampla sa iasa totusi o anumita concentratie de alcool, va sfatuim sa solicitati prezentarea dvs. la o unitate sanitara de prelevare a probelor de sange.
Refuzi sa fii testat cu mijloace rudimentare pentru verificarea alcoolului sau a drogurilor dar totusi vrei sa mergi la probe de sange pentru a doveni nevinovatia? Politia iti retrage permisul pe termen NEDETERMINAT, MASURA NECONSTITUTIONALA.
- Articolul 38 este cel care a impartit tara in doua. Retragerea permisului de conducere pana cand vine rezultatul la probele de sange. Acest lucru il consideram neconstitutional deci, nelegal.
- (5) În situaţia prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, poliţistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulaţie.
Amenda pentru trotinetistii prinsi bauti sau sub influenta drogurilor si pentru cei care refuza sa se supuna testarii
- 22.refuzul conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanţe psihoactive.
Vom fi monitorizati pe drumurile publice si da, riscam sa fim amendati chiar daca politistul rutier nu constata nemijlocit contraventia
- Articolul 109^3
- (1) Prin excepţie de la prevederile art. 109 alin. (1), poliţistul rutier poate constata contravenţia de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, astfel cum este prevăzută la art. 100 alin. (3) lit. i), şi cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit şi întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54^1 alin. (2) şi a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.
Pot sa dau statul si politia in judecata pentru ca am refuzat testarea preliminara dar am fost de acord cu prelevarea de probe biolgoice iar rezultatul a iesit NEGATIV si am avut permisul de conducere retras pe toata perioada?
In primul rand plecam de la ceea ce am indicat mai sus. NORMA legala este imprevizibila. Nu pot sanctiona SINEDIE pe cineva pana cand o institutie tip INML se hotaraste sa emita buletinul de analize si sa constate ca de fapt testele politiei erau gresite.
Legea LEGE nr. 24 din 27 martie 2000 (**republicată**)privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative prevede printre altele ca solutiile legislative preconizate prin proiectul de act normativ trebuie să acopere întreaga problematică a relațiilor sociale ce reprezintă obiectul de reglementare pentru a se evita lacunele legislative.
In acest caz, faptul ca ramai fara permis desi tu respecti legea, intra in coliziune evidenta cu legislatia fundamentala si anume cu constitutia Romaniei.
Pe langa actiunea de despagubire pe care o puteti deschide, trebuie invocata si exceptia de neconstitutionalitate a textului de lege din codul rutier de la art. 38
Cum dau statul in judecata si Politia pentru ca am fost testat cu drugtestul sau alcooltestul si rezultatele au fost FALSPOZITIVE si mi-au intocmit dosar penal?
In aceeasi ordine de ideei, sa luam cazul concret cand un conducator auto este supus oprobriului public fiindca este idenfiticat pe drumurile publice ca in mod pretins ar fi avut o substanta interzisa identifica. In acel moment isi pierde dreptul de a conduce, viata lua poate lua o turnura totala in ceea ce priveste locul de munca si sa fie chiar si concediat si nu in ultimul rand imaginea publica are de suferit.
Ce se intampla totusi in contextul in care rezultatul iese negativ la sange? Nimic! Nimeni nu-l despagubeste pentru pagubele pricinuite si pentru toate beneficiile nerealizate si pentru rusinea traita.
Ori in contextul in care statul trebuie sa eficientizeze metodele de testare si sa probeze vinovatia, nu este normal si nici etic si nici legal ca statul sa aiba instrumete lacunare sau empirice de stabilire a unor adevaruri medicale si nici sa lase termene nejustificate pentru rezolvarea unor lucrari medicale pentru care repercusiunea pentru conducatorul auto este colosala.
Nu uitati, tot ce trebuie ca ilicitul sa prospere este ca voi sa nu va exercitati drepturile. Nu va lasati abuzati!
AV. CUCULIS ADRIAN
Este cât se poate de corect să criticăm și să ne opunem unei aberații legislative! Totuși, haideți să venim și cu propuneri care împace și capra și varza! Conform statisticilro mondiale, prezența în trafic a unui șofer beat sau drogat ridică la 30% riscul celor din apropiere de a fi implicați într-un accident rutier… Deci, cum luăm volanul din mână inconștienților fără să îi afectăm grav pe ceilalți?
Fiul meu a refuzat testul și a fost la recoltare probe.a sunat după 70 ore polițistul și a spus că-ci e pozitiv.dar nu a primit nici o dovadă după aproape două săptămâni.. cum trebuie să procedez
.
Buna ziua tuturor! O zi frumoasă și binecuvântată! Să fiți binecuvântați de Bunul Dumnezeu! Mulțumesc frumos pentru înțelegere! Ok 🥰🥰🥰👍👋🤝
Deocamdată nu am nici un fel de problemă dar în cel mai scurt timp urmează