Patria Bank Contract Plin De Clauze Abuzive-Declararea Scadentei Anticipate Ilegala

Declararea scadentei anticipate blocata de instanta in Apel– Patria Bank Pierde Procesul Pe Clauze Abuzive-Comisionul de acordare,clauza de rambursare, comisionul de gestionare lunara si alte clauze, anulate in apel din contractul de credit.

Constatarea unor clauze ca avand caracter abuziv inseamna constatarea ca de fapt ele nu ar fi trebuit sa fi fost niciodata acolo,inserate in contract, sa creasca pretul total al contractului si cu atat mai putin sa duca un debitor in pragul executarii silite.

Faptul ca instanta de judecata a constatat existenta clauzelor abuzive in contractul de credit initial semnat cu BANCA CARPATICA ce ulterior s-a transformat in Patria Bank, este dovada ca debitorii au platit sume de bani ce banca le-a incasat in mod ilegal.

Una dintre clauzele cu impact se referea la comisionul de gestiune dar si clauza prin care se dispunea declararea scadentei anticipate.

Spre exemplu, daca debitorul ar fi avut o alta executare silita inceputa impotriva lui, banca, prin aceasta clauza ce a fost eliminata din contract, ar fi avut posibilitatea sa declare creditul scadent anticipat, chiar daca era platit la zi.

Acest lucru s-a intamplat cu cei ce au avut credit tip “PUNTE” pentru avans si un credit ipotecar si au ales sa plateasca ipotecarul si pe celalalt sa-l lase in neplata.

Patria Bank, astfel obligata de catre instanta, sa dispuna restituirea sumelor de bani, incasate cu titlu de clauze declarate de catre instanta in apel, ca avand caracter abuziv.

Solutia data pe fond:

24.07.2018Ora estimata: 11:00
Complet: C5
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulată de reclamantul Şepşei Alexandru în contradictoriu cu pârâta Patria Bank SA (fostă Banca Comercială Carpatica SA.

Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute în contractul de credit nr. 1081/16.07.2008 la pct. 5.6 referitoare la comisionul de rambursare anticipată şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută a acesteia.

Constată caracterul abuziv al clauzelor prevăzute în contractul de credit nr. 1081/16.07.2008 la punctul 10.2, 10.9 şi 10.10 referitoare la scadenţa anticipată, şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută a acestora. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată.

Respinge cererea de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Lugoj. Pronunţată în 24.07.2018 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei conform art. 396 alin. 2 Cod procedură civilă.
Document: Hotarâre  2104/2018  24.07.2018

Ce au castigat pe fond imprumutatii dupa ce au solicitat anularea clauzelor abuzive din contract?

  • Comisionul de rambursare anticipata;
  • Clauza de scadenta anticipata

Astfel, prin anularea punctelor de la 10.2 si 10.9 dar si 10.10 banca NU mai poate declara scadenta anticipata in cazul in care se incepe o alta executare silita impotriva debitorilor, din partea altor creditori.

Surpriza, in apel atat comisionul de gestiune cat si comisionul de acordare au fost considerate ca abuzive – Solutia data in apel:

04.03.2019Ora estimata: 9:00
Complet: C7NLP/A
Tip solutie: Apel (alte soluţii)
Solutia pe scurt: Respinge excepţia tardivităţii apelului formulat de Patria Bank SA. Respinge apelul formulat de apelanta Patria Bank SA. Admite apelul formulat de apelantul Sepsei Alexandru în contradictoriu cu intimata Patria Bank SA (fosta Banca Comercială Carpatica SA) împotriva sentinţei civile nr. 2104/24.07.2018.

Modifică în parte hotărârea atacată sens în care constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute de art. 5.3 din contractul de credit nr. 1081/16.07.2008 privind comisionul de gestiune lunară, constată nulitatea absolută a acesteia şi dispune restituirea sumelor încasate cu acest titlu.

Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute de art. 6.10 din contractul de credit nr. 1081/16.07.2008 şi constată nulitatea absolută a acesteia. Menţine în rest hotărârea primei instanţe. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare; recursul se va depune la Tribunalul Timiş. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 04.03.2019. 
Document: Hotarâre  172/2019  04.03.2019

Surpriza a venit si din partea Curtii de Justitie a UE care prin decizia 118/17 a stabilit ca inclusiv clauza de risc valutar poate sa faca obiectul evident al unei analize ce priveste caracterul abuziv iar daca debitorul reuseste sa dovedeasca cele 3 aspecte ce tin de natura clauzelor abuzive, atunci inclusiv cursul valutar poate fi inghetat la momentul semnarii contractului.

Abuzurile bancilor au fost nenumarate si sunt acele abuzuri care pot fi descoperite doar printr-o analiza a contractelor de credit si a clauzelor ce ii obliga pe debitori sa devina captivi daca nu sunt atenti. Oricum, avand in vedere natura nulitatii si anume aceea absolute , invocarea caracterului abuziv se poate face atat cand contractul este in desfasurare dar si cand contractul este pus in executare silita.

Nu va lasati pacaliti nici de faptul ca creditul dvs. este cesionat catre un recuperator de creanta, clauzele abuzive pot fi invocate si impotriva cesionarului dar si impotriva bancii care v-a vandut.

Aveti un credit bancar? Verificati daca aveti clauze abuzive inserate in contract. Completati formularul de mai jos.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.