Uzufruct Viager-Vanzarea Locuintei Si Pastrarea Dreptului De Folosinta Pe Perioada Vietii

Uzufructul Viager – Instituirea Uzufructului Viager si Anularea Uzufructului Viager in Instanta

Uzufrctul Viager reprezinta acea parte din dreptul de proprietate ( data pe viata – “viager” ), definita ca parte a uzului si uzufructului ca parte a dreptului de proprietate si a dezmembramintelor sale.

Pe scurt, o persoana care are un drept de uzufruct viager inseamna ca poate utiliza un drept de proprietate imobiliara asupra unui bun imobil pe toata durata vietii sale si are si posibilitatea de asemenea sa ii culeaga fructele.

Ce inseamna uzufructul viager?

Uzul si Uzufructul sunt doua notiuni separate fapt pentru care trebuie sa intelegem ca uzufructul este dreptul compus de a utiliza un bun si de a ii culege fructele produse de catre acesta.

Fructele pot fi spre exemplu chiriile generate de un bun imobil.

Pentru a intelege pe deplin situatia uzufructului ca notiune de baza dar si ceea ce presupune de esenta instituirea unui asemenea drept dar si cum poate fi el atacat in intanta, ce se intampal cu uzufructul viager dupa decesul celui ce l-a instituit sau celui ce are un beneficiu in urma lui, vom raspunde la toate intrebarile de interes, mai jos.

Sa incepem!

Uzufruct viager – Pastrarea dreptului de folosinta al unui imobil chiar daca el a fost vandut, se poate face prin inserarea unor clauze specifice in cadrul contractului de vanzare cumparare.

Uzufruct Viager
Uzufructul Viager

Uzufruct viager – Spre exemplu, pentru anumite rationamente de familie sau chiar intretinere, mai ales cei in varsta prefera si noi le indicam, semnarea unui contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager si chiar si un drept de intretinere.

Astfel un uzufruct viager cu clauza de intretinere este de preferat in conditiile in care doriti sa folositi si imobilul pe perioada vietii dvs. si sa primiti si intretinere din partea celor catre care vindeti proprietatea dvs. la un pret mic sau chiar fara pret.

Uzufructul viager poate fi instituit spre exemplu atunci cand o persoana vrea sa instraineze bunul imobil dar totusi vrea sa ramana in acel imobil pe toata perioada vietii sale.

ATENTIE- Uzufructul viager vizeaza atat posibilitatea folosirii bunului pentru uzul propriu dar si posibilitatea de a-l inchiria, comoda si asa mai departe.

Practic prin instituirea uzufructului, nuda proprietate ramane unei parti si folosita si strangerea “fructelor” celei de-a doua.

Prin urmare, vedeti mai jos cum se instituie un drept de uzufruct viager.

DREPTUL DE UZUFRUCT VIAGER INSTITUIT ÎN CADRUL UNUI CONTRACT

In cazul unui uzufruct viager sunt numeroase situații de fapt când părțile diverselor contracte de transferare a drepturilor reale (de vânzare-cumpărare, donație etc.) stabilesc, la momentul încheierii contractului, ca acesta să fie încheiat cu sarcina de uzufruct viager în favoarea dispunătorului.

Astfel, prin contractul încheiat, părțile pot să stabilească un drept de posesie și folosință asupra unui bun mobil/imobil pe o perioadă determinată/determinabilă, cel mult viageră, fie în favoarea vânzătorului/donatorului, fie în favoarea unei alte persoane ce nu are calitatea de parte în contract sau chiar poate fi stabilit prin raportare la durata vieții unei alte persoane.

Oricum, actul trebuie intocmit in autentic.

Acest tip de contract este încheiat cu scopul de a garanta beneficiarului dreptului posesia și folosința asupra unui bun, atribute ce trebuie să fie respectate de către toate persoanele, chiar și de către proprietarul bunului, care nu poate, prin actele încheiate, să aducă atingere acestor drepturi ale uzufructuarului.

Cititi si :

Drept urmare, în eventualitatea în care proprietarul dorește să înstrăineze bunul asupra căruia este constituit dreptul de uzufruct, nu poate constrânge beneficiarul să renunțe la dreptul său pentru a înstrăina bunul negrevat, uzufructuarul având libertatea de exercitare a dreptului său până la finalul vieții.

Acest tip de contract, se poate încheia fie:

 1. În baza unui contract notarial de vânzare sub rezerva dreptului de uzufruct;
 1. În baza unui contract notarial de donație sub rezerva dreptului de uzufruct, fiind numeroase situațiile în care, donatarul, după ce primește bunul donat, uită de obligația morală de recunoștință, procedând la evacuarea donatorului din imobilul donat, deși nu are unde să meargă. În această ipoteză, constituirea unui drept de uzufruct viager imobiliar, este o modalitate perfectă de evitare a unei astfel de situații;
 1. În baza unui testament, prin care este instituit un moștenitor în calitate de proprietar, iar un alte moștenitor, în calitate de beneficiar al dreptului de posesie și folosință;
 1. În baza unei hotărâri de divorț ce a fost pronunțată din culpa exclusivă a pârâtului, în eventualitatea în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani, ipoteză în care, soțul reclamant, poate beneficia de un drept de uzufruct asupra unui bun mobil/imobil, care aparține în proprietatea pârâtului.

Prin încheierea unui astfel de contract, beneficiarul se folosește de bunul dat în folosință ca un adevărat proprietar, ocupându-se de conservarea acestuia, îmbunătățirea, plata facturilor, lipsind doar prerogativa dispoziției, ce aparține adevăratului proprietar.

Se poate vinde un apartament cu uzufruct viager ?

In cadrul contractului de uzufruct viager pe care il semnati cu privire la stramutarea dreptului de proprietate sau cu trecerea proprietatii in patrimoniul celui ce se obliga sa dea intretinerea in cadrul uzufructului viager, se poate stipula o clauza prin care apare o interdictie de vanzare a unui apartament cu uzufruct viager pana cand cei in favoarea carora a fost instituit acel uzufruct nu trec in nefiinta.

Astfel, daca discutam doar de un simplu drept de uzufruct al uni bun imobil iar nuda proprietate si uzufructul viager nu au conditii potrivince, se poate vinde un apartament ce este grevat de un drept de uzufruct viager.

Vanzarea unui imobil cu uzufruct viager prin urmare poate fi facuta in conditiile in care nu exista o asemenea interdictie inscrisa in cartea funciara.

De asemenea, trebuie spus si faptul ca desi se poate face o asemenea vanzare cu uzufructul viager instituit in cartea funciara, asta nu inseamna ca prin vanzarea facuta dreptul de uzufruct se stinge.

Stingerea uzufructului viager se poate face doar in instanta sau prin declaratie a partilor.

Bunurile mostenite grevate de uzufruct viager – Mostenire cu uzufruct viager

Se poate ajunge intr-o asemenea situatie in conditiile in care bunul pe care l-au dobandit cumparatorii a fost grevat de un uzufruct viager iar decesul lor a survenit inainte de decesul celor ce benficiau de uzufructul viager instituit.

Astfel, se poate ajunge la situatia de mostenire cu uzufruct viager iar mostenitorii sunt si el la randul lor sa respecte uzufructul instituit.

Trebie sa spunem ca Uzufructuarul poate evacua proprietarul in conditiile in care proprietarul care detine nuda proprietate nu intelege sa ii lase in deplinda folosinta bunul asupra caruia acesta are un drept de uz si uzufruct.

Uzufructul viager se poate ataca in instanta

Este importat sa stiti ca un drept de uzufruct viager se poate ataca in instanta de judecata daca el a fost instituit cu nerespectarea formei si mai ales cu incalcarea consimtamantului.

De asemenea contractului de uzufruct viager trebuie semnat la notarul public pentru a putea fi notat in cartea funciara.

Uzufrctul viager se radieaza din cartea funciara dupa decesul celui ce beneficia de el

Dupa decesul persoanei ce avea in favoarea sa un uzufcut viager, prin simpla cerere depusa la cartea funciara alaturi de certificatul de deces, registratorul de carte funciara dispune radierea uzufructului din cartea funciara.

Raportat la complexitatea unui astfel de contract, nu ezitați să vă consultați cu un avocat specializat în materie contractuală, care vă poate da toate indicațiile necesare pentru încheierea unui contract avantajos dumneavoastră.

Av.Drd. Cuculis Adrian

16 comments to “Uzufruct Viager-Vanzarea Locuintei Si Pastrarea Dreptului De Folosinta Pe Perioada Vietii”
 1. Unchiul soțului meu vrea sa i lase moștenirea soțului meu prin testament. Acesta nu are copii și nici soție. Am vrea sa știm dacă ar putea cineva sa ne strice testamentul.

 2. conform actului de vanzare cumparare locuinta este a unei persoane cu drept de uzurfruct viager al altei persoane. in cazul decesului persoanei cu drept de uzurfruct viager e nevoie de alte acte notariale pt. dreptul de proprietate a celui care e titular

  multumesc

 3. Buna ziua! Am o problema si nu stiu ce masuri sa iau asi vrea sa va rog sa ma ajutati. Am facut ficei mele si ginerelui contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager…Au stricat vegea casa si au consruit alta ei au inceput sa nu se mai inteleaga au fost pe punctul de a divorta s-au reampacat dar situatia e aceiasi au inceput si ne intelegerile dintre noi daca ii sun cv se poarta urat si cu toate asta sunt si cu probleme de sanatate si nu am liniste as vrea sa stiu ce pot face sa ii “stric” actele? Multumesc frumos si daca se poate un raspuns cat mai urgent!

 4. Am un contract de vanzare cumpărare cu uzul fruct viager. Pot să îl vând pentru a-mi achizitiona o altă locuință?

 5. Buna ziua.

  O persoana din familie a incheiat un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager, iar dupa aceea, aceeasi proprietate a donat-o prin testament unei alte persoane din familie. Al cui este dreptul pe aceasta casa? A celui care a incheiat contractul sau a mostenitorului?
  Multumesc!

 6. Mulțumesc mult pentru răspuns.
  Specific ca proprietarul in cauza a decedat la trei zile dupa ce a făcut testamentul pentru casa respectiva.
  Acum cei doi,proprietarul de drept și moștenitorul trebuie sa se judece in instanța.

 7. Locuiesc impreuna cu soțul meu în apartamentul fiului lui din alta căsătorie. Cum mă asigur că pot rămâne legal in acest apartament in eventualitatea decesului soțului meu.

 8. Locuiesc impreuna cu soțul meu în apartamentul fiului lui din alta căsătorie. Cum mă asigur că pot rămâne legal in acest apartament in eventualitatea decesului soțului meu.

 9. Buna ziua!De 11ani am testament cu uzufruct de la o prietena de care am avut grija pana la deces!In testamentul cu uzufruct este specificat,fara ascendenti privigeliati in viata,fara descendenti!Am si un testament scris de mana in care este specificat ca toate bunurile mobile si imobile,la decesul ei imi vor ramane mie!Este vorba de un apartament de 2 camere 48mp.Toate actele originale ale defunctei sunt in posesia mea.Care sunt pasii ce trebuie sa-i urmez ptr a deveni proprietara?

   • Cu16 ani in urma am incheiat un act de vanzare cu parare cu uzufruct de la mama, am facut intabularea la primaria orasului acum mama vrea sa strice actual. Ceas putea face. Am construit o casa noua dar autorizatie de constructie este tot pe numele ei eu am primit de la ea doar locul de casa. Ma puteti ajuta cu un sfat. Va multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.