Uzufruct Viager-Vanzarea Locuintei Si Pastrarea Dreptului De Folosinta Pe Perioada Vietii

Uzufructul Viager – Instituirea Uzufructului Viager si Anularea Uzufructului Viager in Instanta

Uzufrctul Viager reprezinta acea parte din dreptul de proprietate ( data pe viata – “viager” ), definita ca parte a uzului si uzufructului ca parte a dreptului de proprietate si a dezmembramintelor sale.

Pe scurt, o persoana care are un drept de uzufruct viager inseamna ca poate utiliza un drept de proprietate imobiliara asupra unui bun imobil pe toata durata vietii sale si are si posibilitatea de asemenea sa ii culeaga fructele.

Ca sa nu intram in explicatii mult prea pretentioase, uzul si uzufructul reprezinta de faptul dreptul unui cvasi proprietar de a utiliza si de a inchiria sau a folosi un anumit bun imobil. Daca ar fi sa dam exemplu: mama sau bunica sau orice alta ruda, vand dreptul de proprietate catre copiii lor sau poate un batran isi vinde dreptul de proprietate pe un pret mai mic si pastreaza dreptul de uzufruct viager, adica pana la moartea lui iar apoi intregul drept al proprietatii revine nudului proprietar.

Avand in vedere aceste aspecte, tema noasta de astazi va fi sa calificam ce inseamna uzufrctul si cum se poate stinge uzufructul in anumite situatii.

Vreti sa anulati un contract cu uzufruct viager ? Completati formularul de mai jos:

Ce inseamna uzufructul viager?

Uzul si Uzufructul sunt doua notiuni separate fapt pentru care trebuie sa intelegem ca uzufructul este dreptul compus de a utiliza un bun si de a ii culege fructele produse de catre acesta.

Fructele pot fi spre exemplu chiriile generate de un bun imobil.

Pentru a intelege pe deplin situatia uzufructului ca notiune de baza dar si ceea ce presupune de esenta instituirea unui asemenea drept dar si cum poate fi el atacat in intanta, ce se intampal cu uzufructul viager dupa decesul celui ce l-a instituit sau celui ce are un beneficiu in urma lui, vom raspunde la toate intrebarile de interes, mai jos.

Sa incepem!

Uzufruct viager – Pastrarea dreptului de folosinta al unui imobil chiar daca el a fost vandut, se poate face prin inserarea unor clauze specifice in cadrul contractului de vanzare cumparare.

Uzufruct Viager
Uzufructul Viager

Uzufruct viager – Spre exemplu, pentru anumite rationamente de familie sau chiar intretinere, mai ales cei in varsta prefera si noi le indicam, semnarea unui contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager si chiar si un drept de intretinere.

Astfel un uzufruct viager cu clauza de intretinere este de preferat in conditiile in care doriti sa folositi si imobilul pe perioada vietii dvs. si sa primiti si intretinere din partea celor catre care vindeti proprietatea dvs. la un pret mic sau chiar fara pret.

Uzufructul viager poate fi instituit spre exemplu atunci cand o persoana vrea sa instraineze bunul imobil dar totusi vrea sa ramana in acel imobil pe toata perioada vietii sale.

ATENTIE- Uzufructul viager vizeaza atat posibilitatea folosirii bunului pentru uzul propriu dar si posibilitatea de a-l inchiria, comoda si asa mai departe.

Practic prin instituirea uzufructului, nuda proprietate ramane unei parti si folosita si strangerea “fructelor” celei de-a doua.

Prin urmare, vedeti mai jos cum se instituie un drept de uzufruct viager.

DREPTUL DE UZUFRUCT VIAGER INSTITUIT ÎN CADRUL UNUI CONTRACT

In cazul unui uzufruct viager sunt numeroase situații de fapt când părțile diverselor contracte de transferare a drepturilor reale (de vânzare-cumpărare, donație etc.) stabilesc, la momentul încheierii contractului, ca acesta să fie încheiat cu sarcina de uzufruct viager în favoarea dispunătorului.

Astfel, prin contractul încheiat, părțile pot să stabilească un drept de posesie și folosință asupra unui bun mobil/imobil pe o perioadă determinată/determinabilă, cel mult viageră, fie în favoarea vânzătorului/donatorului, fie în favoarea unei alte persoane ce nu are calitatea de parte în contract sau chiar poate fi stabilit prin raportare la durata vieții unei alte persoane.

Oricum, actul trebuie intocmit in autentic.

Acest tip de contract este încheiat cu scopul de a garanta beneficiarului dreptului posesia și folosința asupra unui bun, atribute ce trebuie să fie respectate de către toate persoanele, chiar și de către proprietarul bunului, care nu poate, prin actele încheiate, să aducă atingere acestor drepturi ale uzufructuarului.

Cititi si :

Drept urmare, în eventualitatea în care proprietarul dorește să înstrăineze bunul asupra căruia este constituit dreptul de uzufruct, nu poate constrânge beneficiarul să renunțe la dreptul său pentru a înstrăina bunul negrevat, uzufructuarul având libertatea de exercitare a dreptului său până la finalul vieții.

Acest tip de contract, se poate încheia fie:

 1. În baza unui contract notarial de vânzare sub rezerva dreptului de uzufruct;
 1. În baza unui contract notarial de donație sub rezerva dreptului de uzufruct, fiind numeroase situațiile în care, donatarul, după ce primește bunul donat, uită de obligația morală de recunoștință, procedând la evacuarea donatorului din imobilul donat, deși nu are unde să meargă. În această ipoteză, constituirea unui drept de uzufruct viager imobiliar, este o modalitate perfectă de evitare a unei astfel de situații;
 1. În baza unui testament, prin care este instituit un moștenitor în calitate de proprietar, iar un alte moștenitor, în calitate de beneficiar al dreptului de posesie și folosință;
 1. În baza unei hotărâri de divorț ce a fost pronunțată din culpa exclusivă a pârâtului, în eventualitatea în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani, ipoteză în care, soțul reclamant, poate beneficia de un drept de uzufruct asupra unui bun mobil/imobil, care aparține în proprietatea pârâtului.

Prin încheierea unui astfel de contract, beneficiarul se folosește de bunul dat în folosință ca un adevărat proprietar, ocupându-se de conservarea acestuia, îmbunătățirea, plata facturilor, lipsind doar prerogativa dispoziției, ce aparține adevăratului proprietar.

Se poate vinde un apartament cu uzufruct viager ?

In cadrul contractului de uzufruct viager pe care il semnati cu privire la stramutarea dreptului de proprietate sau cu trecerea proprietatii in patrimoniul celui ce se obliga sa dea intretinerea in cadrul uzufructului viager, se poate stipula o clauza prin care apare o interdictie de vanzare a unui apartament cu uzufruct viager pana cand cei in favoarea carora a fost instituit acel uzufruct nu trec in nefiinta.

Astfel, daca discutam doar de un simplu drept de uzufruct al uni bun imobil iar nuda proprietate si uzufructul viager nu au conditii potrivince, se poate vinde un apartament ce este grevat de un drept de uzufruct viager.

Vanzarea unui imobil cu uzufruct viager prin urmare poate fi facuta in conditiile in care nu exista o asemenea interdictie inscrisa in cartea funciara.

De asemenea, trebuie spus si faptul ca desi se poate face o asemenea vanzare cu uzufructul viager instituit in cartea funciara, asta nu inseamna ca prin vanzarea facuta dreptul de uzufruct se stinge.

Stingerea uzufructului viager se poate face doar in instanta sau prin declaratie a partilor.

Bunurile mostenite grevate de uzufruct viager – Mostenire cu uzufruct viager

Se poate ajunge intr-o asemenea situatie in conditiile in care bunul pe care l-au dobandit cumparatorii a fost grevat de un uzufruct viager iar decesul lor a survenit inainte de decesul celor ce benficiau de uzufructul viager instituit.

Astfel, se poate ajunge la situatia de mostenire cu uzufruct viager iar mostenitorii sunt si el la randul lor sa respecte uzufructul instituit.

Trebie sa spunem ca Uzufructuarul poate evacua proprietarul in conditiile in care proprietarul care detine nuda proprietate nu intelege sa ii lase in deplinda folosinta bunul asupra caruia acesta are un drept de uz si uzufruct.

Uzufructul viager se poate ataca in instanta

Este importat sa stiti ca un drept de uzufruct viager se poate ataca in instanta de judecata daca el a fost instituit cu nerespectarea formei si mai ales cu incalcarea consimtamantului.

De asemenea contractului de uzufruct viager trebuie semnat la notarul public pentru a putea fi notat in cartea funciara.

Uzufrctul viager se radieaza din cartea funciara dupa decesul celui ce beneficia de el

Dupa decesul persoanei ce avea in favoarea sa un uzufcut viager, prin simpla cerere depusa la cartea funciara alaturi de certificatul de deces, registratorul de carte funciara dispune radierea uzufructului din cartea funciara.

Raportat la complexitatea unui astfel de contract, nu ezitați să vă consultați cu un avocat specializat în materie contractuală, care vă poate da toate indicațiile necesare pentru încheierea unui contract avantajos dumneavoastră.

Cum se obtine dreptul de uzufruct viager ?

In principal ii sfatuim pe toti cei care sunt in varsta si vor sa isi dea imobilele lor catre straini sau catre cei care au grija de ei ori chiar catre rude apropriate, sa isi pastreze acest drept de uzufrcut viager adica pana la moartea lor.

De explicat este si faptul ca uzufructul viager se poate obtine prin instituirea lui in baza unui act notarial.

De asemenea trebuie sa stiti ca uzufructul viager poate fi cumparat sau poate fi adjudecat la licitatie publica iar el este consemnat in cartea funciara ca un drept pe care il are acea persoana.

Obtinerea uzufructului viager este ca un efect al unei tranzactii sau poate fi ca o consecinta a pastrarii acelui drept de uzufruct asupra unui imobil pe care il vindeti.

Astfel uzufructul se dobandeste prin acte notariale.

Drepturile si obligatiile titulatului unui uzufruct viager

Titularul dreptului de uzufruct are obligatia de a intretine bunul. Astfel, o sa vedeti mai jos, ca un titlul de uzufruct fie el limitat in timpsau viager, nu are voie sa lipseasca de intretinere bunul sau sa il degradeze si evident trebuie sa se comporte ca un bun proprietar.

O sa discutam, mai jos despre stingerea uzufructului si care sunt posibilitatile prin care se poate solicita in instanta stingerea uzufructului.

Evident ca orice contract, apar si drepturi iar acelea se refera la faptul ca titularul dreptului de uzufruct se poate folosi de acel drept pentru a inchiria bunul, asa cum am aratat mai sus sau pentru a vinde dreptul respectiv catre alte persoane fara a putea avea o interdictie in acest sens sau il poate greva.

Trebuie spus ca daca titularul dreptului de proprietate pierde acel drept de proprietate spre exemplu prin executare silita, titularul dreptului de uzufruct se poate folosi de dreptul sau fara a putea fi opusa catre acesta pierderea proprietatii de catre nudul proprietar.

Stingerea uzufructului viager – cum putem anula dreptul de uzufruct viager in instanta ?

Stiati ca un uzufruct viager sau nu se poate stinge printr-o hotarare judecatoresca in anumite situatii ?

Exista in practica asemenea situatii care duc catre dorinta titularului dreptului de proprietate sa deschida o actiune in instanta pentru stingerea uzufructului.

Astfel, partea interesata daca se incadreaza in cazurile de mai jos, poate solicita instantei ca un drept de uzufruct sa se considere stins.

Care sunt cazurile in care intervine stingerea uzufructului ?

Cazurile de stingere a uzufructului sunt acele situatii prin care la solicitarea persoanei interesate, de regula a proprietarului imobilului, dreptul altei persoane , de uzufruct, ajunge sa fie stins.

(1)Uzufructul se stinge pe cale principală prin:

a)moartea uzufructuarului ori, după caz, încetarea personalităţii juridice;

Practic in aceasta situatie, discutam despre doua ipoteze. Uzufructul este instituit in favoarea fie a unei persoane fizice fie a unei persoane juridice, ori in situatia in care fie persoana fizica se radieaza fie este condamnata penal la radiere, atunci si uzufrucul se stinge ori daca persoana fizica , moare.

b)ajungerea la termen;

Vorbeam mai sus despre uzufructul viager. Ei bine, nu toate uzufructele sunt viagere. Unele pot fi cu termen si atunci cand se ajunge la acest termen, inceteaza si sa stinge si uzufructul.

c)consolidare, atunci când calitatea de uzufructuar şi de nud proprietar se întrunesc în aceeaşi persoană;

Practic in situatia in care uzufructuarul cumpara si nuda proprietate ori invers.

d)renunţarea la uzufruct;

e)neuzul timp de 10 de ani sau, după caz, timp de 2 ani în cazul uzufructului unei creanţe.

(2)Uzufructul se stinge prin decesul ori, după caz, încetarea existenţei juridice a uzufructuarului chiar dacă termenul nu s-a împlinit.

(3)În cazul imobilelor sunt aplicabile dispoziţiile în materie de carte funciară.

Stingerea uzufructului în caz de abuz de folosinţă

(1)Uzufructul poate înceta la cererea nudului proprietar atunci când uzufructuarul abuzează de folosinţa bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze.

Acest text de lege foarte clar de la art. 747 Cod Civil, ne arata ca in cazul in care uzufructuarul in loc sa se comporte precum un bun proprietar, abuzeaza de dreptul sau sau chiar mai grav, distruge bunul pe care il foloseste, instanta , la cererea nudului proprietar, poate sa dispuna stingerea dreptului sau de uzufruct.

(2)Creditorii uzufructuarului pot interveni în proces pentru conservarea drepturilor lor; ei se pot angaja să repare stricăciunile şi pot oferi garanţii pentru viitor.

Nudul proprietar poate prelua dreptul de uzufruct daca uzufructuarul face abuz de folosinta

(3)Instanţa poate dispune, după împrejurări, fie stingerea uzufructului, fie preluarea folosinţei bunului de către nudul proprietar, cu obligaţia acestuia de a plăti uzufructuarului o rentă pe durata uzufructului. Când bunul este imobil, pentru garantarea rentei, instanţa poate dispune înscrierea unei ipoteci în cartea funciară.

Stingerea uzufructului în caz de pieire a bunului

art. 748 cod civil arata ca (1)Uzufructul se stinge în cazul în care bunul a fost distrus în întregime dintr-un caz fortuit. Când bunul a fost distrus în parte, uzufructul continuă asupra părţii rămase.

(2)În toate cazurile, uzufructul va continua asupra despăgubirii plătite de terţ sau, după caz, asupra indemnizaţiei de asigurare, dacă aceasta nu este folosită pentru repararea bunului. Dispoziţiile art. 712 se aplică în mod corespunzător.

Astfel, stingerea uzufructului de multe ori este o procedura necesara pentru insasi conservarea bunului si practic discutam despre un drept pe care nudul proprietar il are.

Nu va lasati abuzati, cunosteti-va drepturile.

Av.Drd. Cuculis Adrian

133 comments to “Uzufruct Viager-Vanzarea Locuintei Si Pastrarea Dreptului De Folosinta Pe Perioada Vietii”
 1. Unchiul soțului meu vrea sa i lase moștenirea soțului meu prin testament. Acesta nu are copii și nici soție. Am vrea sa știm dacă ar putea cineva sa ne strice testamentul.

  • Buna ziua am primit de la sora mea prin donatie cu uzufruct Viager jumatate din propriétate as vrea sa stiu daca acest act il poate ataca in instanta ptr ça eu vreau sa fac imbunatatiri in jumatate de proprietate dar am mici abtineri cu privire la donatie sa nu investesc niste bani pe urma actul sa fie atacat? Multumesc

    • Buna ziua.
     Tatal meu vaduv are un appartament proprietate personala dobandit inainte de casatorie ( bun proprio).
     Doreste sa aduca in casa o alta sotie/ doamna
     Aceasta a impus conditia ca tatal meu sa ii faca un act notarial ca dupa decesul tatalui meu ea sa ramana in apartament, iar noi copii sa nu ii putem Atacama actul.
     In speta , ea cere doar dreptul de uzufruct iar dupa decesul ei noi copii sa intram in poesia ap
     ( dreptul de mostenire sa ne ramana noua copiilor)
     Se poate face prin notar un asemenea act ?

    • Bună ziua un unchi de al nostru a cumpărat o casa pe noi nea trecut nuda proprietate și el uzufruct viager fără nici o clauza el după aproximativ un an vrea sa strice actele a deschis deja proces în instanta. Întrebarea este se pot strica aceste acte?

      • Soțul meu a decedat recent.Am un singur fiu necăsătorit momentan care e deacord in orice cu mine.Detin mai multe bunuri.Am înaintat actele pt.dezbaterea succesorală.Va rog cum ar trebui sa fac partajul astfel încât în situația unui divorț al fiului său ceva mai rău să am drepturi depline? E nevoie neapărat de partaj având un singur copil?

     • O familie cu un fiu matur, foarte bețiv și depravat, dorește să se predea unei familii foarte bune, care au grijă de ei foarte mult, ce sfat ne dați și ce act ar putea încheia și care după moarte bătrânilor, familia care a avut grija de bătrâni sa nu intampine greutăți cu fiul lor betiv și pătimaș cu jocuri de noroc. Ce contract să încheie fara a putea fi atac de acest fiu rătăcitor ? Aștept răspuns .

      • Buna ziua! As dori sa stiu raspunsul la urmatoarea intrebare : cine trebuie sa plateasca cheltuielile intretinere al imobilului ,curentul ,apa ,canalizarea si eventualele reparatii in cazul in care exista o persoana care are uzufructul viager pe acel imobil . Multumesc

    • Avand un contract vanzare cumparare cu uzufructul viager se poate face urmatoarele avand an vedere ca eu am cumparat casa pentru fica mea an acea perioada era casatorita dupa 2 ani a divortat iar eu am uzufructul viager ei fiind casatorita a intrat an bune comun cu sotu dupa a divortat a cerut prin instanta drept la casa iar istanta ia dat valoarea de 15 mi de euro iar eu am cumparat casa cu 20 de mi de euro cum e posibil asa ceva el ne contribuind cu apsolut nimic va rog din suflet sa ma lamuriti cum e posibil asa ceva cu stima

   • Bună ziua, întrebarea este dacă uzufruct viager se poate ataca de către copii. Și o altă întrebare dacă putem face un testament între soți multumesc și cât ar costa o consultație

  • Bună
   Eu am un contract de vanzare cumparare cu rezervarea la uzufruct vigiar pe toată durata vieți
   Cea ce a-și dori sa știu se poate stinge acest contract dacă propietarul se răzgândește contractul are specificat suma de bani care iam oferit-o)

   • Buna ziua.
    Tatal meu vaduv are un appartament proprietate personala dobandit inainte de casatorie ( bun proprio).
    Doreste sa aduca in casa o alta sotie/ doamna
    Aceasta a impus conditia ca tatal meu sa ii faca un act notarial ca dupa decesul tatalui meu ea sa ramana in apartament, iar noi copii sa nu ii putem Atacama actul.
    In speta , ea cere doar dreptul de uzufruct iar dupa decesul ei noi copii sa intram in poesia ap
    ( dreptul de mostenire sa ne ramana noua copiilor)
    Se poate face prin notar un asemenea act ?

   • 2 părinți fac un act de vânzare cumpărare a unui imobil cu fiica și ginerele, care devin nu zi proprietari, iar părinții isi păstrează dreptul de uzufruct, la un momendat mama dorește să-l evacueze pe ginere invocând motive de purtare abuzivă a acestuia care in realitate nu există, mentîonez că mama a primit și ea dreptul de uzufruct de la tatăl care a fost unic proprietar, el cumpărînd imobilul înainte de a se insura cu mama, ce șanse are mama să-l evacueze pe ginere invocând motivele de mai sus chiar dacă ele nu există ?,rog a se pronunța doar un specialist in astfel de cazuri, multumesc.

  • Sant divortat de 35 de ani .Am 3 copii majori.Fosta sotie nu are nici un drept asupra acestei proprietati.Doresc sa fac un contract de vanzare -cumparare cu ,,Uzufruct Viager ,, unuia dintre nepoti. Intrebarea mea este : 1. Dupa moartea mea se mai face succesiunea intre posibili mostenitori ? 2.Acest contract de vanzare -cumparare poate fi atacat in in instanta cu posibilitati de a fi anulat ? multumesc.

  • Buna am cumparat o casa din Banii mei si IAM dat drept de uzufruct viager sotului in anul 2015 conform art 1685 intre timp am divortat .Pot sa atac uzufructul viager ?

  • Buna ziua! Mama mea, care este titular de uzufruct viager, a incheiat un contract cu o companie de furnizare gaze naturale pentru imobilul care face obiectul uzufructului viager si in care si locuieste. Este valid contractul acela? Sau este nul? Adica avea dreptul sa incheie acel contract? Precizez ca uzufructul nu este aplicat pe tot imobilul, doar pe o parte, pe cealalta parte fiind proprietar subsemnata, prin mostenire. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Buna ziua! As dori sa stiu raspunsul la urmatoarea intrebare : cine trebuie sa plateasca cheltuielile intretinere al imobilului ,curentul ,apa ,canalizarea si eventualele reparatii in cazul in care exista o persoana care are uzufructul viager pe acel imobil . Multumesc

  • Ofiteruadrian@yahoo.com Suntem 2 frați, iar mama dorește sa mi facă acte pe casă din provincie mie personal de donație,eu fiind căsătorit. As dori un cost mai puțin din partea mea la notar ,ce ma sfătuiți să aleg/fac?0723481093

 2. conform actului de vanzare cumparare locuinta este a unei persoane cu drept de uzurfruct viager al altei persoane. in cazul decesului persoanei cu drept de uzurfruct viager e nevoie de alte acte notariale pt. dreptul de proprietate a celui care e titular

  multumesc

 3. Buna ziua! Am o problema si nu stiu ce masuri sa iau asi vrea sa va rog sa ma ajutati. Am facut ficei mele si ginerelui contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager…Au stricat vegea casa si au consruit alta ei au inceput sa nu se mai inteleaga au fost pe punctul de a divorta s-au reampacat dar situatia e aceiasi au inceput si ne intelegerile dintre noi daca ii sun cv se poarta urat si cu toate asta sunt si cu probleme de sanatate si nu am liniste as vrea sa stiu ce pot face sa ii “stric” actele? Multumesc frumos si daca se poate un raspuns cat mai urgent!

 4. Am un contract de vanzare cumpărare cu uzul fruct viager. Pot să îl vând pentru a-mi achizitiona o altă locuință?

 5. Buna ziua.

  O persoana din familie a incheiat un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager, iar dupa aceea, aceeasi proprietate a donat-o prin testament unei alte persoane din familie. Al cui este dreptul pe aceasta casa? A celui care a incheiat contractul sau a mostenitorului?
  Multumesc!

   • Soțul decedat, rămas mașina. Exista doi fii moștenitori ai soțului din prima căsătorie. Nu vor sa dezbatem succesiunea, știind ca, mi-e îmi revine un procent mai mare din moștenire. Ce se poate face? În continuare, eu achit impozit, mașina se degradează? Va mulțumesc!

   • Bună ziua am următoarea situație în în anul 1925 a fost încheiat un act de uzufruct viager pe străbunicii care sunt decedati dar nu știm anul au decedat și cei cu care au încheiat uzufruct nu avem actele de deces, dar mai este următoarea situație în anul 1977a fost încheiat un contract de moștenire in care nu apare uzufruct la fel și i CF din anul 2003 nu apare uzufruct numai în anul 2008 cad a fost făcută succesiunea după nepotul celor cu drept de uzufruct. Primăria nu găsește actele de deces în perioada când au decedat a ars ahiva, nu exista posibilitatea ca cei de la primărie sa elibereze un act prin care sa menționeze ca a ars arhiva și pers sunt decedate, nurse cunoaște nici data de naștere pentru a se radia uzufruct la Cadastru.

  • Bună seara, mama mi-a făcut un contract de întreținere cu păstrarea dreptului de uzufruct viager, după decesul acesteia poate fratele meu să atace contractul și să împărțim bunurile?

 6. Mulțumesc mult pentru răspuns.
  Specific ca proprietarul in cauza a decedat la trei zile dupa ce a făcut testamentul pentru casa respectiva.
  Acum cei doi,proprietarul de drept și moștenitorul trebuie sa se judece in instanța.

 7. Locuiesc impreuna cu soțul meu în apartamentul fiului lui din alta căsătorie. Cum mă asigur că pot rămâne legal in acest apartament in eventualitatea decesului soțului meu.

 8. Locuiesc impreuna cu soțul meu în apartamentul fiului lui din alta căsătorie. Cum mă asigur că pot rămâne legal in acest apartament in eventualitatea decesului soțului meu.

 9. Buna ziua!De 11ani am testament cu uzufruct de la o prietena de care am avut grija pana la deces!In testamentul cu uzufruct este specificat,fara ascendenti privigeliati in viata,fara descendenti!Am si un testament scris de mana in care este specificat ca toate bunurile mobile si imobile,la decesul ei imi vor ramane mie!Este vorba de un apartament de 2 camere 48mp.Toate actele originale ale defunctei sunt in posesia mea.Care sunt pasii ce trebuie sa-i urmez ptr a deveni proprietara?

   • Cu16 ani in urma am incheiat un act de vanzare cu parare cu uzufruct de la mama, am facut intabularea la primaria orasului acum mama vrea sa strice actual. Ceas putea face. Am construit o casa noua dar autorizatie de constructie este tot pe numele ei eu am primit de la ea doar locul de casa. Ma puteti ajuta cu un sfat. Va multumesc.

   • buna o intrebare daca nu va suparati tatal meu a facut un contract de uzufruct viager cu fratele lui dar lui taicamiu nu i sa adus la cunostinta treaba asta el a crezut ca sa facut hirti de mostenitori se poate anula acest contract

   • BUNĂ ZIUA,AM O INTREBARE UZUL FRUCT VIAGER SE POATE ATACA IN INSTANTA???PARINTII MEI AU DOUA CASE SI UN APARTAMENT IN PROPRIERATE,SORA MEA LOCUIESTE IMPREUNA CU EI IN UNA DIN CASE PE CARE A TRECUT O PE EA CU UZUL F.V. CU CLAUZA DE INGRIJIRE .EU LOCUIESC IN AP.DE 30 DE ANI ACUM O SAPTAMANA AM VRUT SA IL TREC PE NOI TOT ASA CU U.F.V. SI NU AU MAI FOST DE ACORD. CARE SANT DREPTURILE MELE LEGALE SI CUM AR TREBUI SA PROCEDEZ???

 10. BUNA ,CUM POATE FI ATACAT IN INSTANTA O DONATIE CU UZUL FRUCT VIAGER SI CU INTRETINERE FĂCUT INTRE PARINTII MEI SI SORA MEA?

 11. Buna ziua! Am divortat in 2015, dar partajul cu fostul meu sotcontinua. Avem mai multe bunuri imobile pentru care s-au format doua loturi:un lot cu un teren si o garsoniera care sa-i revina lui , iar altul, cu o casa in care locuiesc si un alt teren ,sa-mi revina mie.Garsoniera, este cu uzufruct.Expertul, la determinarea valorilor bunurilor, initial a stabilit valoarea garsonierei prin metoda comparatiei directe prin abordarea pietei,. si metoda capitalizarii venitului.Prin metoda capitalizarii venitului, s-a calculat , ca, din momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, garsoniera ar fi putut fi inchiriata cu 200 de euro, 1oo revenindu-i lui, iar 100 mie. Cum garsoniera este cu uzufruct ,experta a socotit, ca,fostul meu sot nu beneficiaza de chiria obtenabila de 200 euro, bani pe care eu ar trebui sa-i platesc lunar, pana inceteaza uzufructul,(in garsoniera locuieste o batrana), sau se termina partajul. Este corect? Daca partajul, care dureaza de aproape 3 ani mai continua mult, fiind un partaj dificil, voi pierde contravaloarea casei in care locuiesc . Va rog respectuos sa-mi raspundeti daca este corecta aceasta procedura, si ce ar trebui sa fac.Avocatul meu nu gaseste solutii. Va multumesc.

 12. Bună ziua!În urma cu 21 de ani am cumparat un apartament cu banii obținuți di vânzarea unui ap moștenit.Fiind căsătorită si sotul meu având un copil din căsătorie anterioară am dorit un act pe imobil la care copilu lui sa nu aiba parte după decesu nostru.Notara a facut soțului drept viager ,am inteles atunci ca voi fi singură lui moștenitoare.Intrebarea mea este ce se v a intampla dacă eu voi deceda înaintea soțului.In acest caz copilu lui v a avea parte la imobil?

 13. Am gasit pe site informatii juridice in materie contractuala si va scriu in speranta ca ma puteti ajuta in urmatoarea speta:

  Parintii mei ne-au vandut imobilul cu drept de intretinere si uzufruct. Tatal a decedat recent iar mama ar vrea sa vanda casa deoarece este prea mare pentru ea; Va intreb daca acest lucru este posibil si care ar fi pasii de urmat?
  Multumesc anticipat

 14. Sotu meu are contract de vânzare cumpărare cu mătușa sa sotu este nud proiectat și ea uzufruct vigear mătușa are dreptul de a scoate nud propietaru din casa

 15. Buna ziua, Eu si sotul meu am incheiat un contract v-c cu uzul fruct viage i urma cu 20 anir.In periada 2017-2021 am locuit in apartamentul al carui propietari suntem in acte ( ni s a permis) si l am renovat complet. In aprilie 2021 sotul meu a decedat iar cand m am intors de la cimitir am gasit yala schimbata, toate lucrurile blocate in locuinta. Pot face ceva, nu pentru a anula uzufruct ci pentru a mi se permite sa locuiesc in apartament

 16. Bună ziua, sunt de 10 ani împreună cu partenerul meu dar nu suntem căsătoriți. De curând am achiziționat o casa pe numele meu. Ce trebuie făcut ca în cazul în care eu voi deceda prima, partenerul meu sa nu fie dat afara din casa de moștenitorii mei. Menționez că nu avem copii împreună, că soțul are un copil din prima casatorie și că eu as vrea ca respectiva casa sa ii rămână nepoatei mele după decesul meu.

  Mulțumesc anticipat pentru raspuns

 17. Buna ziua, acum 26 de ani parintii mei mi-au facut contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager. Tata a decedat si mai traieste mama care are 87 de ani dar are dementa si Altzhaimer si un atac ischemic facut acum 2 ani. Momentan, din cauza pandemiei, am dus-o la sora mea la munte ea fiind pensionara. Problema mea este legata de reinnoirea buletinului. Eu stau din 1981 in acest apartament impreuna cu parintii mei, in 1995 m-am casatorit si sotul s-a mutat la noi, in 1996 am nascut baiatul care nu a avut niciodata alta adresa. Ambilor le-a expirat buletinul si politia romana nu vrea sa le dea decat buletin provizoriu pe 1 an pentru ca nu merge mama sa dea declaratie ca este de acord sa ii ia in spatiu. Ce putem face? Mama nu mai este in deplinatatea facultatilor mentale si nu mai este capabila sa semneze, nici nu vede foarte bine si nu vad nicio rezolvare chiar daca as aduce-o in Bucuresti si ar veni cineva de la politie sa ii ia declaratia sau as aduce un notar sa fac o procura. Are certificat de handicap dar nu a fost luat in considerare la politie.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 18. Buna ziua, va rog sa spuneti in calitate de uzufructuar pot da in judecata o asociatie de proprietari, ca persoana vatamata. Platesc la consum sume nejustiuficate, nu se tin adunari generale, se incheie contracte foarte mari, se fac angajari, se majoreaza chelt cu salariile fara a se convoca adunari generale. Nu raspunde la petitii presedintele invocind ca nu sunt proprietara, dar eu platesc consumul de 43 de ani si nu am voie sa stiu ce platesc? Nu sunt afisate la avizier facturile, procesele verbale a comitetului executiv, etc. Sa anulez actul de donatie pentru ca sa pot primii informatii despre ce platesc la consum?

 19. Buna ziua,

  Va solicit o opinie legata de o speta.

  Tatal necasatorit are 2 copii majori.

  Doreste sa ofere singurul apartament in care si locuieste doar unuia dintre cei 2 copii prin act de vanzare cumparare in care va fi stipilat pretul apartamentulul al zonei din grila notarului nu un pret subevaluat, banii ce se vor transfera prin transfer bancar din contul fiului in contul tatalui la momentul semnatarii contractului de vanzare cumparare.
  urmand ca extrasul sa fie anexat contractului mentionandu-se ca pretul a fost achitat.

  Daca in contract este o clauza de uzufruct viager acest contract poate fi atacat in instanta dupa moartea tatalui de catre al doilea fiu in conditiile scrise mai sus ?

  In cazul in care se va face in contract de vanzare cumparare fara clauza de uzufruct se poate incheia separt banuiesc un contract de comodat infre fiu si tata pentru folosinta apartamentului pana la moartea acestuia.

   • Daca in contractul de vanzare cumparere este o clauza de uzufruct viager acest contract poate fi atacat in instanta dupa moartea tatalui de catre al doilea fiu in conditiile scrise mai jos va fi stipilat pretul apartamentulul al zonei din grila notarului nu un pret subevaluat, banii ce se vor transfera prin transfer bancar din contul fiului in contul tatalui la momentul semnatarii contractului de vanzare cumparare.
    urmand ca extrasul sa fie anexat contractului mentionandu-se ca pretul a fost achitat.?

    Sau ma rog ar fi sansele mai mici de reusite in instanta.

 20. Se poate ataca în instanță un contract uzufruct cu vânzare cumpărare,având referințeA1,A1.1 persoana în cauză trebuie să dovedească cu ce sumă sa facut vânzarea a două imobile el nevâna un serviciu,vă mulțumesc

 21. Buna seara!daca nepotul a avut contract de uzufruct viager,iar bunici au murit acum 15 ani,nepotul este proprietar si poate vinde casa?
  Multumesc frumos!

 22. Buna ziua
  Sunt intr-un parteneriat de 30 de ani Partenerul meu nu are frati sau copii .Avem fiecare cate un apartament si o casa care este proprietate comuna Eu am un baiat dintr-o casatorie anterioara . Baiatul meu are copii din doua casatorii . As vrea sa se imparta tot ce avem nepotilor in mod egal ,dar in acelasi timp sa putem folosi atat eu si partenerul meu cat si baiatul meu tot ce avem . Nu as vrea ca mamele copiilor sa poata ataca conventia . Ce ma sfatuiti sa facem:
  1 testament sau donatie catre nepoti cu uzufruct viajer,
  2 contract v-c cu uzufruct viajer
  3 casatorie. aici am dubii
  4 contract de intretinere intre noi si aici am dubii

 23. Buna ziua,
  As dorii sa știu dacă se poate executa silit uzufructul în cazul în care beneficiarul acestuia are datorii la bănci sau la ANAF?
  Multumesc

 24. Buna ziua.

  De aprope un an ingrijesc de o doamna in varsta al carei picior a fost amputat. Ea nu are mostenitori sau rude. Doamna doreste sa imi lase proprietatea dansei cu conditia ca eu sa o ingrijesc pana la moartea ei.

  Ce demersuri ar trebui sa fac? Ce contract ar fi cel mai potrivit pentru a-mi insusi proprietatea dumneai?

  Multumesc

   • Buna ziua .
    Care este diferența dintre vânzare-cumpărare cu uzufruct si vânzare cumpărare cu întreținere si uzufruct ?
    Eu împreuna cu Soțul meu am renovat si construit o parte din casa bunicilor lui . Am rămas la înțelegerea ca noi sa rămâneam sa locuim acolo . Aceștia mai au 2 fete . Soacrei mele nu-i trebuie nimic , in schimb mătușii lui ii vom da o suma de bani ( aceasta fiind partea ei din curte ). Ca urmare pt. a fi siguri pe viitor ca vom rămâne singurii proprietari ce contracte sau ce ar trebui sa facem ?

 25. Buna ziua, doresc sa stiu daca o locuinta cu un drept de uzufruct viager se poate vinde. Eu sunt cumparator cu nuda proprietate iar mama si sotul ei, sunt cu uzufruct viager. In extrasul CF sunt trecuti amandoi cu uzufruct viager cu titlu de drept de cumparare ca bun comun. Mentionez ca amandoi sunt institutionalizati intr un Centru privat de ingrijire intrucat sunt cu handicap grav (mama) si handicap mediu (sotul mamei). Eu platesc lunar costurile pt intretinere la apartament si costurile pentru ingrijire si cazare de la Centru. Ce pot face pentru a putea vinde garsoniera? Intentionez sa cumpar alt imobil dar nu in Romania. Multumesc anticipat. Cu consideratie

 26. Buna ziua. As dori sa stiu, locuiesc in apt cu mama in varsta. Suntem doua surori, sora mea locuieste in SUA. E posibil ca mama sa incheie uzufruct viager cu sora mea, atata timp cat eu locuiesc in apt?
  Am lipsit o luna si a anuntat-o pe sora mea, sa dea declaratie ca sunt scoasa de la intretinere, eventual din cartea de imobil.
  Se poate ataca contractul de uzufruct viager?

 27. Bună seara! Contractul de întreținere cu uzufruct viager se poate strica de alți moștenitori după decesul întreținutului? Mulțumesc frumos!

 28. Buna seara. Eu detin 50% din casa si sora mea 50%. Eu vreau sa-i donez jumatatea mea surorii mele dar sa detin uzfruct viager pe toata casa. Daca se poate, ce acte trebuiesc intocmite?
  Multumesc,

 29. Bună ziua! Vă rog frumos să îmi răspundeți la următoarea întrebare:
  Uzufructul viager poate fi constituit unei persoane care nu este soț sau soție al donatorului/donatarului și nici rudă cu aceștia?
  Speța este următoarea: donatoarea (necăsătorită) donează nuda proprietate a imobilului bun propriu dobândit prin moștenire de la părinți nepoților de fiu. Donatoarea își rezervă un drept de uzufruct viager. Partenerului donatoarei (nu sunt căsătoriți) i se poate constitui un drept de uzufruct viager? Mulțumesc anticipat!

 30. Sant proprietar de nuda proprietate pe care am dobandit-o prin donatie de la bunicul meu,care are pe numele si in favoarea lui drept de uzufruct viager si doresc sa stiu daca o pot da in chirie.Mentionez ca bunicul nu locuieste acolo,fiind in ingrijirea parintilor mei,in alta localitate. Multumesc

   • Bună seara, am vândut un teren cu contract de v-c unde ne am rezervat dreptul de uzufruct viager cei ce au cumpărat au drept să îl vândă?Mulțumesc pentru raspuns!

  • Un partaj voluntar facut între mine ,mama și fratele meu ,poate fi atacat,eu fiind nuda proprietate a unui imobil,,iar mama uzufruct viager,motivul fiind mici neantelegeri între mine și mama și mă tot amenința că desființează actul,menționez faptul că eu mă ocup de imobil și tot ce tine de aceasta.

 31. Buna ziua. Am și eu o întrebare , mama mea mi-a făcut act de vc cu uzufruct viager pe casa ei de la țara . Este singurul proprietar. Nu am nici o clauza in contract , doar uzufruct viager. Eu mai am și pate frați. Vreau sa fac îmbunătățiri in casa și curte. Vreau sa știu dacă se poate sparge acest act de catre mama sau frății mei? Va mulțumesc .

 32. Va rog sa-mi spuneti cum poate fi oprit fiul donatar, (care si-a asumat in contractul de donatie incheiat cu sarcina de uzufruct viager si clauza de intretinere in favoarea mamei sale, donatoare, obligatia de a-i asigura, pe langa locuinta, intretinerea, ingrijirea medicala, hrana si imbracaminte), deci cum poate fi oprit acesta de a-i intrerupe alimentarea locuintei, (neizolata termic, imobil care face obiectul contractului de donatie), cu gaze naturale, daca mama sa nu-i plateste consumul de gaze realizat?
  In conditiile in care, mama donatoare nu isi poate plati, de la o pensie la alta, cheltuielile pentru un minim necesar de hrana si medicamente, neavand astfel posibilitati financiare pentru a rezolutiona (sau anula) in instanta contractul de donatie mentionat, ce alta institutie sau autoritate poate opri acest abuz?

 33. Bună ziua daca mama mia vândut jumate din apartament și cealaltă sa îmi rămână mie după moartea ei cu condiția să o întrețin frații mei intra la moștenire pentru că mama nu vrea sa le lase nimic ce contract am putea face as putea sa facem cu uzufruct sa nu aibă dreptul mulțumesc frumos

 34. Bună ziua, am și eu o întrebare, sunt nudul proprietar al unei locuințe iar tatăl meu vitreg are dreptul de uzufruct viager în baza unui contract, el locuiește acum în această locuință și nu mai vrea sa plătească întreținerea la bloc și alte utilități. Poate sa piardă uzufruct dacă se strâng multe luni neplatite ? Sau cine trebuie sa plătească? Îl pot obliga cumva ?

 35. Buna seara. O persoana care si-a vandut apartamentul, cu uzufrupt viager, la nepoti, din punct de vedere juridic, mai poate fi considerat proprietar al apartamentului? Întreb pentru o clarificare pentru asociatia de proprietari. Multumesc mult de tot.

 36. Bună ziua,
  Aș vrea să vând apartamentul, (unic propietar) cu clauza de uzufruct viager, la jumătate de preț din valoarea pusa de mine, urmând arestul de bani sa îmi fie achitați cu o plata lunara de 2000 lei.
  Banii ii voi folosi probabil la plata unui cămin de bătrâni.
  Întrebarea mea este dacă am voie sa fac acest lucru, fără a îmi pierde dreptul de a locui și în apartament, ori de câte ori vreau sa revin de la căminul de bătrâni.?
  Trebuie făcută o clauza și pentru acest lucru??
  Un avocat îmi poate întocmi actele de vânzare – cumpărare, având timpul necesar pentru a le analiza, înainte de a se ajunge la notar, pentru semnarea contractului???

 37. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati cu lamurirea unei spete.
  Bunica iubitului meu va semna cu el un contract de uzufruct viager pentru un apartament unde are de plata esalonat pe 10 ani plata aferenta lucrari de reabilitare (Contractul este semnat cu primaria sect 1).
  La semnarea contractului de uzufruct, este nevoit sa achite aceasta datorie, sau se poate consemna in actul notarial ca isi asuma preluarea si achitarea in continuare a acestora?

  Va multumesc!

 38. Bună seara,
  Îmi puteți spune, vă rog, cum este evaluat dreptul de uzufruct în cazul executării silite? Acesta reprezintă un anumit procent din valoarea locuinței sau cum se procedează?
  Mulțumesc!

 39. Buna ziua!Locuiesc intr-un ap donat de mama,cu uzufruct viager.La Adunarea generala a condominiumului nu am fost acceptat sa votez sau sa imi exprim parerea,pt ca dna administrator mi-a spus ca mama e proprietar si numai dansa are drept de participare,vot..etc.Ce trebuie sa fac pt a putea avea drepturi depline la blocul unde locuiesc?
  Va multumesc!

 40. Stimate dle avocat

  fiica mea a primit prin donatie de la tatal ei o parte din casacasa, iar eu sotia uzufructul viager.. La vinzarea casei, eu am renuntat la uzufructul viager, si in contract scrie ca valoarea uzufructului viager intra in pretul de vinzare a casei, ei doi acceptind sa primeasca acei bani,scrie in contractul de vinzare, dar nu exista nimic din partea lor in acest sens, vinzarea casei fiind facuta de catre mine avind procura unde nu se pomeneste nimic de existenta uzufructului.. Acum fiica mea imi cer sa ii dau banii de casa, care au intrat in contul meu, si din care a platit valoarea unui apartament.ea avin imputernicire bancara pe contul meu.

  Va multumesc

 41. Va rog frumos sa ma ajutati cu fiica mea deoarece vrea sa imi ia 1/2 din ap. cerind banii pe partea ei de casa. Banii au intrat in contul meu cu aprobarea ei, ea avind acces la cont, adica imputernicire pe cont. Cu o parte din banii aceia ea a platit sotului ei banii de apartament, acela fiind cumparat de la ei, de catre noi, si intabulat pe mine si Mihai. Va rog sa imi spuneti daca in baza celor scrise in antecontract pot sa cer in Romania valoarea rentei viagere, deoarece am intleles ca nu am facut renuntarea la uzufruct cu titlu gratuit.Poate gresesc si nu mai am nici un drept si inclusiv valoarea uzufructului fiind a ei.Eu am 72 de ani si risc sa pierd juma de apartament si sa ajung in strada , de aceea va rog frumos sa ma sfatuiti daca pot dechide un proces in Romania sa cer valoarea viagerim si bineinteles daca am sanse de cistig.

  ANTECONTRACT in 30 oct. 2017

  10. Pretul total de vanzare – cumparare a Imobilului, ferm si irevocabil, stabilit de

  comun acord intre partile contractante pentru intreg Imobilul (Terenul si Constructia

  mai sus identificate), este de 235.000 EUR (doua-sute-trei-zeci-si-cinci-mii-euro), din

  care 70.000 EUR (sapte-zeci-mii-euro) pretul datorat catre Promitentul-Vanzator

  PARVU MIHAI iar 165.000 EUR (una-suta-sase-zeci-si-cinci-mii-euro) pretul datorat

  catre Promitenta-Vinzatoare FORTUNA CAROLINA. In mod expres, Partile stabilesc si

  declara ca acest pret mai sus convenit include si contravaloarea dreptului de uzufruct viager

  la care renunta uzufructuara Parvu Susana Georgeta. Acest pret total ramane neschimbat,

  indiferent de eventuale modificari legislative care ar interveni ulterior semnirii

  Antecontractului cu privire la taxe si/sau impozite datorate de promitentii-Vanzitori in

  legatura cu pretul de vanzare-cumparare a Imobilului, === === seem mmo

  11. Pretul de vanzare-cumparare a Imobilului este convenit in moneda Euro si se va achita

  in moneda Euro de catre Promitentul-Cumparator

  9. Declaratie de renuntare la dreptul de uzufruct: subsemnata PARVU SUSANA

  GEORGETA, cetatean romdn, avind Cod Numeric Personal 2520102120705, domiciliatd in

  | Mun. Cluj-Napoca, str. Bisericii Ortodoxe, nr. 40-44, jud. Cluj, identificatd cu C.l. seria KX nr.

  | 647428 eliberata de SPCLEP Cluj-Napoca la data de 06.01.2009, declar in mod neechivoc cd

  | renun{ in mod irevocabil la dreptul de uzufruct viager inscris in favoarea subsemnatei in

  Cartea Funciara nr. 251384 Cluj-Napoca (provenitd din conversia C.F. nr. 2866 Cluj-Napoca)

  sub C1 din Cartea Funciară, dobandit prin Conventie, in cotă de % parte asupra cotei de sub B3

  de 1/3 parte din imobilele inscrise in Cartea Funciard nr. 251384 Cluj-Napoca (provenite din

  conversia C.F. nr. 2866 Cluj-Napoca). Totodată, subsemnata PARVU SUSANA GEORGETA solicit

  radierea din C.F. nr. 251384 Cluj-Napoca a dreptului de uzufruct viager asupra cotei de sub B3

  notat sub C1 in C.F. nr. 251384 Cluj-Napoca, avédnd in vedere stingerea dreptului de uzufruct

  prin renuntare expresa la acest drept.

  8. Imobilul care face obiectul Antecontractului nu este afectat de alte sarcini in afara de
  | drept de uzufruct viager de sub C1 din Cartea Funciari, in favoarea Dnei. PArvu Susana
  Georgeta, dobandit prin Conventie, in cota de % parte asupra cotei de sub B3 de 1/3 parte
  | din imobilele inscrise in Cartea Funciara. Partile semnatare convin cu privire la faptul ca
  J Imobilul se va instraina liber de orice sarcini catre Promitenta-Cumpiritoare Péter Julia, in
  LY acest sens uzufructuara Parvu Susana Georgeta renuntand prin prezentul act in mod
  irevocabil la acest drept al sau de uzufruct

  imi pare rau ca m=am zbatut si cu procesul si vinzarea si acum primesc ce merit

 42. Eu si sotia suntem proprietarii unui apartament . Avem 2 copii , Daca vindem apartamentul cu contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager si clauza de intretinere unei terte persoane , dupa decesul unuia din soti sau a ambilor soti copii pot ataca contractul de vanzare cumparae sau emite pretentii ?

 43. Buna ziua. Am pierdut un proces prin care sunt obligat sa platesc 84.000 ron .De anul trecut mi s-a pus poprire pe conturi si mi se trage 1/3 din salar. Acum am primit somatie de la executor sa platesc toata suma ,daca nu o sa fiu executat silit cu partea mea de casa. Precizez ca casa e prin contract cu uzufruct viager de la mama mea. Se poate scoate la licitatie partea mea de casa ? Multumesc anticipat!

 44. Buna ziua va rog sa ma ajutati cu o problema va rog! Am cumparat in 2012 apartamentul de la mama cu contract de vanzare-cumparare mama a ramas cu dreptul de uzufruct viager. vreau sa stiu daca mama poate fi executata silit si ma refer la imobil. Creditul de nevoi personale a fost facut in 2006.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.