Uzufruct Viager-Vanzarea Locuintei Si Pastrarea Dreptului De Folosinta Pe Perioada Vietii

Uzufruct viager – Pastrarea dreptului de folosinta al unui imobil chiar daca el a fost vandut, se poate face prin inserarea unor clauze specifice in cadrul contractului de vanzare cumparare.

Uzufruct Viager
Uzufructul Viager

Uzufruct viager – Spre exemplu, pentru anumite rationamente de familie sau chiar intretinere, mai ales cei in varsta prefera si noi le indicam, semnarea unui contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager si chiar si un drept de intretinere.

Uzufructul viager poate fi instituit spre exemplu atunci cand o persoana vrea sa instraineze bunul imobil dar totusi vrea sa ramana in acel imobil pe toata perioada vietii sale.

ATENTIE- Uzufructul viager vizeaza atat posibilitatea folosirii bunului pentru uzul propriu dar si posibilitatea de a-l inchiria, comoda si asa mai departe.

Practic prin instituirea uzufructului, nuda proprietate ramane unei parti si folosita si strangerea “fructelor” celei de-a doua.

Prin urmare, vedeti mai jos cum se instituie un drept de uzufruct viager.

DREPTUL DE UZUFRUCT VIAGER INSTITUIT ÎN CADRUL UNUI CONTRACT

In cazul unui uzufruct viager sunt numeroase situații de fapt când părțile diverselor contracte de transferare a drepturilor reale (de vânzare-cumpărare, donație etc.) stabilesc, la momentul încheierii contractului, ca acesta să fie încheiat cu sarcina de uzufruct viager în favoarea dispunătorului.

Astfel, prin contractul încheiat, părțile pot să stabilească un drept de posesie și folosință asupra unui bun mobil/imobil pe o perioadă determinată/determinabilă, cel mult viageră, fie în favoarea vânzătorului/donatorului, fie în favoarea unei alte persoane ce nu are calitatea de parte în contract sau chiar poate fi stabilit prin raportare la durata vieții unei alte persoane.

Oricum, actul trebuie intocmit in autentic.

Acest tip de contract este încheiat cu scopul de a garanta beneficiarului dreptului posesia și folosința asupra unui bun, atribute ce trebuie să fie respectate de către toate persoanele, chiar și de către proprietarul bunului, care nu poate, prin actele încheiate, să aducă atingere acestor drepturi ale uzufructuarului.

Drept urmare, în eventualitatea în care proprietarul dorește să înstrăineze bunul asupra căruia este constituit dreptul de uzufruct, nu poate constrânge beneficiarul să renunțe la dreptul său pentru a înstrăina bunul negrevat, uzufructuarul având libertatea de exercitare a dreptului său până la finalul vieții.

Acest tip de contract, se poate încheia fie:

 1. În baza unui contract notarial de vânzare sub rezerva dreptului de uzufruct;
 1. În baza unui contract notarial de donație sub rezerva dreptului de uzufruct, fiind numeroase situațiile în care, donatarul, după ce primește bunul donat, uită de obligația morală de recunoștință, procedând la evacuarea donatorului din imobilul donat, deși nu are unde să meargă. În această ipoteză, constituirea unui drept de uzufruct viager imobiliar, este o modalitate perfectă de evitare a unei astfel de situații;
 1. În baza unui testament, prin care este instituit un moștenitor în calitate de proprietar, iar un alte moștenitor, în calitate de beneficiar al dreptului de posesie și folosință;
 1. În baza unei hotărâri de divorț ce a fost pronunțată din culpa exclusivă a pârâtului, în eventualitatea în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani, ipoteză în care, soțul reclamant, poate beneficia de un drept de uzufruct asupra unui bun mobil/imobil, care aparține în proprietatea pârâtului.

Prin încheierea unui astfel de contract, beneficiarul se folosește de bunul dat în folosință ca un adevărat proprietar, ocupându-se de conservarea acestuia, îmbunătățirea, plata facturilor, lipsind doar prerogativa dispoziției, ce aparține adevăratului proprietar.

Raportat la complexitatea unui astfel de contract, nu ezitați să vă consultați cu un avocat specializat în materie contractuală, care vă poate da toate indicațiile necesare pentru încheierea unui contract avantajos dumneavoastră.

Av.Drd. Cuculis Adrian

9 comments to “Uzufruct Viager-Vanzarea Locuintei Si Pastrarea Dreptului De Folosinta Pe Perioada Vietii”
 1. Unchiul soțului meu vrea sa i lase moștenirea soțului meu prin testament. Acesta nu are copii și nici soție. Am vrea sa știm dacă ar putea cineva sa ne strice testamentul.

 2. conform actului de vanzare cumparare locuinta este a unei persoane cu drept de uzurfruct viager al altei persoane. in cazul decesului persoanei cu drept de uzurfruct viager e nevoie de alte acte notariale pt. dreptul de proprietate a celui care e titular

  multumesc

 3. Buna ziua! Am o problema si nu stiu ce masuri sa iau asi vrea sa va rog sa ma ajutati. Am facut ficei mele si ginerelui contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager…Au stricat vegea casa si au consruit alta ei au inceput sa nu se mai inteleaga au fost pe punctul de a divorta s-au reampacat dar situatia e aceiasi au inceput si ne intelegerile dintre noi daca ii sun cv se poarta urat si cu toate asta sunt si cu probleme de sanatate si nu am liniste as vrea sa stiu ce pot face sa ii “stric” actele? Multumesc frumos si daca se poate un raspuns cat mai urgent!

 4. Am un contract de vanzare cumpărare cu uzul fruct viager. Pot să îl vând pentru a-mi achizitiona o altă locuință?

 5. Buna ziua.

  O persoana din familie a incheiat un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager, iar dupa aceea, aceeasi proprietate a donat-o prin testament unei alte persoane din familie. Al cui este dreptul pe aceasta casa? A celui care a incheiat contractul sau a mostenitorului?
  Multumesc!

 6. Locuiesc impreuna cu soțul meu în apartamentul fiului lui din alta căsătorie. Cum mă asigur că pot rămâne legal in acest apartament in eventualitatea decesului soțului meu.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.