Prescriptia Creantei detinuta de catre recuperatorii, banci sau ifn-uri.
Plata Voluntara,Angajamentul De Plata, Recunoasterea Datoriei si alte forme prin care in mod teoretic pe noul cod civil s-ar renunta la beneficiul prescriptiei.
ATENTIE- Plata voluntara partiala sau angajamentul de plata facut dupa implinirea termenului de prescriptie NU POT REACTIVA DATORIA PRESCRISA.
Prescriptia Creantei – Multi debitori si-au pus problema prescriptiei care cateodata deriva chiar din bunul simt civic, insa destul de putini au folosit aceasta arma , puternica si absoluta impotriva executarilor silite ilegale, contestate pe calea contestatiei la executare.
Regula generala este – Daca ultima plata efectuata de dvs. catre creditor este mai veche de 3 ani, DATORIA ESTE PRESCRISA! O eventuala executare silita poate fi contestata cu succes si anulate toate actele de execuatre.
In orice caz, exista si situatii diferite cand debitorii semneaza acte fara sa inteleaga ce efecte juridice au si de asemenea fac si plati voluntare.
Ce au de facut acei debitori care au fost fie pacaliti fie indusi in eroare cu privire la angjamentele de plata?
Am primit informari de la mai multi clienti precum ca spre exemplu KRUK Romania ia- determinat sa plateasca pe baza de angajament de plata, amenintandu-i cu savarsirea unei fapte penale, daca nu fac asta. Evident totul a fost facut la o intimidare si un posibil santaj.
Astfel, cum incepe executarea silita daca nu ne platim datoria la banca dar si care sunt armele debitorului executat silit, vom incerca sa ne aplecam astazi pentru interesul general, asupra a ceea ce vizeaza de fapt prescriptia datoriei dar mai cu seama, ce face cel care a recunoscut datoria, mai poate folosi el de beneficiul prescriptiei?
Fiindca nu au stiut ce inseamna de fapt prescriptia creanei, debitorii au fost EFECTIV PACALITI si INSELATI sub diverse pretexte.
Fie sa plateasca chiar si 1 LEU, in contul unui recuperator de creante (fiindca de regula ei se preteaza la aceste aspecte), tocmai pentru a fi atrasi in ceea ce credeau pana acum acesti recuperatori, ca se numeste INTRERUPEREA TERMENULUI DE PRESCRIPTIE a dreptului de a cere executarea silita.
Fie chiar amenintati cu vor fi urmariti PENAL daca nu platesc, ceea ce este ilegal sa faci si sa ameninti cu o situatie pretins legala care nu exista.
Pentru a face o distinctie clara – una este termenul de prescriptie pentru a cere executarea silita, adica tehnic Prescriptia Creantei recuperatorilor si alta este prescriptia dreptului material la actiune(ce deriva din dreptul comun, codul civil).
Prescriptia creantei comporta de fapt o vasta si complexa discutie si consider ca ar trebui sa fie supusa inclusiv unui Recurs in interesul legii, fiindca asa cum este configurata acum, lucrurile nu sunt clare si sunt lasate mai degraba la o larga interpretare a instantelor de judecata.
Avand in vedere acest preambul, ne propunem sa facem o analiza pe intelesul debitorilor si sa raspundem la urmatoarele intrebari :
a) Daca am semnat un angajament de plata, mai pot invoca prescriptia? Daca da, in ce conditii ?
b)Daca am facut o plata voluntara dupa implinirea termenului de prescriptie de 3 ani de zile, mai pot invoca prescriptia in cadrul contestatiei la executare?
c)Daca am recunoscut datoria dupa implinirea termenului de prescriptie, mai pot invoca prescriptia in cadrul contestatiei la executare?
d)Daca am facut o plata dupa implinirea termenului de prescriptie, o mai pot recupera invocand prescriptia?
In situatia in care debitorul incheie angajamentul de plata cu firma de recuperare a creantelor, acest aspect este considerat ca o plata voluntara/recunoastere a creantei insa doar in anumite conditii si platile efectuate de debitor catre firmele de recuperare NU elimina posibilitatea de a mai invoca prescriptia.
a) Daca am semnat un angajament de plata, mai pot invoca prescriptia? Daca da, in ce conditii ?
Angajamentul de plata de fapt reprezinta o recunoastere a datoriei ,fapt pentru care ceea ce este trecut in acel angajament presupune o reluare a datoriei de la punctul zero.
Atat bancile cat si recuperatorii de creante dar si IFN-urile, au posibilitatea sa va executare datorita fortei executorii a contractelor incheiate cu aceste entitati.
Insa, in ipoteza in care de la momentul incetarii platilor catre ei si incepand cu momentul angajamentului de plata au trecut mai mult de 3 ani de zile, atunci valoarea executorie a contractelor DISPARE putand astfel fi invocata prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
ANGJAMENTUL SEMNAT DUPA IMPLINIREA TERMENULUI DE PRESCRIPTIE NU ESTE TITLU EXECUTORIU, NU POATE FI PUS IN EXECUTARE SILITA SI NU FACE DOVADA EXECUTORIE A DATORIEI.
Prin semnarea unu angajament de plata, acesta inseamna de fapt din punct de vedere juridic, un inceput de dovada scrisa prin care recuperatorii de creanta ar pretins detine o creanta impotriva dvs.
Repet, semnarea angjamentului de plata DUPA implinirea prescriptiei echivaleaza de fapt cu un simplu inceput de dovada scrisa iar pentru a va putea executa in baza lui, recuperatorii de creanta trebuie sa va cheme in judecata in mod SEPARAT.
Daca nu respecta acest lucru, executarea lor pe de-o parte ca este prescrisa dar este si ilegala.
Care este textul de lege pe care il pot invoca? Cine spune ca daca am facut angajament si totusi creditul era prescris, mai pot invoca prescriptia?
Plecam de la dispozitiile din codul de procedura civila :
-art. 709 – alin 1. “prescriptia se intrerupe ” – ” pe data indeplinirii de catre debitor inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii , in orice alt mod a datoriei”.
Interpretarea textului cu privire la prescriptie:
Cititi foarte atent textul de lege, nicio clipa nu vorbeste el despre intreruperea prescriptiei DUPA MOMENTUL IMPLINIRII, textul vorbeste doar de intreruperea ei in cursul acesteia.
Exemplifica: Daca in cursul unei prescriptii de 3 ani de zile, debitorul face o plata efectiva in termenul de 2 ani si 11 luni,atunci cu certitudine art. 709 cod procedura civila va primi eficienta si termenul se va INTRERUPE urmand sa inceapa un nou termen de la momentul zero.
Insa textul de lege nu face nicio mentiune cu ceea ce se intampla cu privire la momentul la care termenul de prescriptie este DEJA IMPLINIT si de asemenea rationamentul leguitorului este clar si de la bun inceput, in scopul protejarii debitorului pentru pasivitaeta creditorului.
Aceeasi concluzie o tragem si daca privim spre art. 2506 Noul Cod Civil
Articolul 2.506 Efectele prescripţiei împlinite care sustin de fapt aspectul ca nu se reactiveaza intrega datorie ci doar ceea ce s-a platit.
(1) Prescripţia nu operează de plin drept. – asta presupune ca trebuie sa formulati intodeauna contestatie la executare.
(2) După împlinirea termenului de prescripţie, cel obligat poate să refuze executarea prestaţiei.
(3) Cel care a executat de bunăvoie obligaţia după ce termenul de prescripţie s-a împlinit nu are dreptul să ceară restituirea prestaţiei, chiar dacă la data executării nu ştia că termenul prescripţiei era împlinit.
Asta presupune si intareste de fapt ideea ca daca cel care a facut o plata dupa implinirea prescriptiei nu o poate cere inapoi insa nici nu inseamna ca datoria veche retroactiveaza si se reactiveaza prin plata sau angajament de plata ci pur si simplu ceea ce s-ar plati dupa implinirea prescriptiei ramane BUN PLATIT si atat.
b) Daca am facut o plata voluntara dupa implinirea termenului de prescriptie de 3 ani de zile, mai pot invoca prescriptia in cadrul contestatiei la executare?
Nu uitam ceea ce am indicat mai sus, Prescriptia Creantei lipseste de executorialitate, creanta.
Plata voluntara nu poate avea efect retroactiv, fapt pentru care daca noi am facut o plata DUPA implinirea termenului de prescriptie, ea ramane valabil facuta NU o putem cere inapoi insa daca suntem pusi in executare silita, invocam alaturi de avocatul specializat in contestatii la executare, PRESCRIPTIA DREPTULUI DE A CERE EXECUTAREA SILITA.
De aemenea, este important sa cititi si ceea ce inseamna o plata voluntara si ceea ce inseamna o plata fortata, tocmai pentru a se intari teza prin care PLATA ar avea efecte si ce intinderi asupra unui debitor.
Prescriptia Creantei – atentie la executarea silita imobiliara
De asemenea, recuperatorii chiar si pentru datorii prescrise vor incerca sa va scoata casa la executare silita fapt pentru care in acele conditii este important sa obtineti inclusiv o suspendare a executarii silite.
Cititi si :
- Kruk Si InvestCapital Executa Silit Ilegal-Contestatie Executare Prescriptie
- Anularea Actelor De Executare Silita Ale Executorului Judecatoresc
c) Daca am recunoscut datoria dupa implinirea termenului de prescriptie, mai pot invoca prescriptia in cadrul contestatiei la executare?
Da, atata vreme cat sunteti in termenul legal de formulare a contestatiei la executare si totusi a fost recunoscuta datoria DUPA implinirea acestui termen de prescriptie, in cadrul contestatiei recunoasterea datoriei va avea efect doar cu privire la o suma clar determinata si NU poate avea efectul renuntarii la prescriptie.
Considerăm că legiuitorul este inconsecvent în reglementare şi că plata parţială a datoriei, precum şi achitarea în tot sau în parte a dobânzilor sau penalităţilor nu constituie un act de recunoaştere, ci un act voluntar de executare.
Actul voluntar de executare este reglementat asa cum am precizat mai sus in art. 2506 si DA este valabil cu privire la acele plati efectuate insa NU cu privire la intregul debit ce a intrat sub prescriptie.
Invocarea prescripţiei. (dreptului material la actiune). Prescriptia Creantei firmelor de recuperare.
Potrivit art. 2513 – , prescripţia poate fi opusă numai în primă instanţă, prin întâmpinare sau, în lipsa invocării, cel mai târziu până la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate.
Textul de lege este lacunar si de asemenea este impropriu scris, fiind susceptibil de două interpretări din cauza acelei expresii „în lipsa invocării”:
I- prescripţia poate fi invocată prin întâmpinare sau, atunci când întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate;
II- partea poate, la alegere, să invoce prescripţia fie prin întâmpinare, fie cel mai târziu până la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate.
Credem că textul trebuie interpretat în conformitate cu dispoziţiile codului de procedură civilă – art.203 şi 241 noului cod de procedură civilă.
Neinvocarea prescripţiei în termenul prevăzut de lege atrage decăderea părţii din dreptul de a mai invoca prescripţia.
Astfel, pe rationament invers juridic, in cazul in care sunteti executat silit, obligatoriu este ca atunci cand vorbim despre datorii prescrise, sa invocati prescriptia creantei pe calea contestatiei la executare.
Invocarea acestei exceptii trebuie facuta de la inceput si nu dupa un termen ce depaseste cele 15 zile de la primirea acteor de executare.
Prescripţia nu se poate invoca din oficiu de instanţă, fapt pentru care daca actiunea pe care o scrieti nu este PERFECTA, riscati sa pierdeti de fapt totul.
Nu va riscati de fapt sa faceti o actiune de amatori, fiindca aveti consecinte nefaste ulterior.
d)Daca am facut o plata dupa implinirea termenului de prescriptie, o mai pot recupera invocand prescriptia?
ATENTIE – acest aspect ramane ara echivoc, daca plata a fost facuta si ea rezida dintr-o obligatie, in aceste conditii plata facuta chiar si dupa implinirea termenului de prescriptie, este VALABILA si nu va mai putea fi recuperata.
Articolul 1.346 Îmbogăţirea justificată Îmbogăţirea este justificată atunci când rezultă: a) din executarea unei obligaţii valabile;
A nu confunda obligatia valabila cu obligatia prescrisa!
Cei mai critici vor invoca si aspectul faptului ca de fapt debitorul a RENUNTAT LA PRESRIPTIE in intelesul legii codului civil art. 2507.
Observam astfel ca in art. 2507 se discuta doar despre renuntarea la prescriptia dreptului nu la prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
Chiar si in ipoteza in care s-ar preciza de catre partea adversa adica de catre recuperatorii ce va executa silit, ca ati fi renuntat la prescriptie, acest lucru in interpretarea art. 2508 presupune de fapt cunoasterea CLARA la ceea ce renunta debitorul –
(2) Renunţarea tacită trebuie să fie neîndoielnică. Ea poate rezulta numai din manifestări neechivoce.
Astfel, daca renuntarea s-a obtinut prin DOL sau alta forma a vicierii consimtamantului, iarasi textul NU opereaza.
De asemenea orice alta forma de plata, angajament de plata obtinute la fel pot fi anulate.
Opinia juridica exprimata , vizeaza pozitia SCA Cuculis&Asociatii in calitate de avocati litiganti in procesele deschise impotriva recuperatorilor de creante,bancilor si Ifn-urilor.
Pozitia relativa la prescriptie si intreruperea termenului de prescriptie si cum se calculeaza , asa cum a fost analiza facuta, este folosita inclusiv in cererile de chemare in judecata si poate fi utilizata de catre cei interesati cu limitele si riscurile aferente negarantate de catre noi.
Astfel, opinam ca nu orice recunoastere si orice plata sau angajament de plata are capacitatea sa afecteze prescriptia si astfel daca aveti o situatia precum aceasta, este important sa ne raportam la ea in mod particular si nu general.
Buna seara ! Daca au fost bagate actele ptr executare silita, iar instanta de judecata a NU a acceptat executarea, apoi au facut apel la Tribunal , unde si acestia au refuzat executarea silita, iar dupa 2 luni primesc scrisoare de la KRUC , precum ca trebuie sa l e platesc lor banii…. cum s e numeste asta ?
abuz in toata regula nu trebuie sa lasati lucrurile asa
Buna am semnat un contract de colaborare între două societăți la 1 ianuarie unde se specifica ca se va semna si un contract de închiriere nu sa mai semnat acel contract de inchiriere dar a început să îmi trimita facturile de chirie si cheltuieli .am semnat facturule de primire . Iar in martie am semnat rezilierea contractului de colaborare aceptamnd datoria si o plata esalonata .acum mi se cere insolventa pentru acea datorie se poate anula acele facturi daca ele nu au la baza acel contract care nu sa mai finalizat
Buna ziua, sa inteleg ca aveti prag de insolenta? Din ceea ce spuneti NU este certa creanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,.
Am o situatie cu BCR ul destul de ciudata si va rog sa imi spunei si parerea dvs
In 2017 am contractat un credit imobiliar si unul de nevoi personale, din cauza crizei sot si sotie bugetari si rate marite nu am mai platit.
am facut o multime de solicitari si in scris catre banca cum ca nu mai putem pĺati si sa gasim o solutie ,dar niciun raspuns
Asa ca la creditul de nevoi personale am in lei am platit pana in iun.2016 cand dintr o data au inceput sa imi transfere banii in contul de euro pt creditul imobiliar
Avem din 2017 doua procese , unul pentru anularea executarii , castigat in prima faza ,a dost facut recurs si urmeaza in iulie un nou termen.
Si inca un proces pentru clauze abuzive ai prescriptie la alt complet de judecata care a respins prescriptia.
Care ar putea fi motivele pentru care sa nu considerat ca si prescris acest imprumut.
Multumesc mult
Probabil este o eroare pe care ati putea sa o corectati insa doar formuland o cale de atac, cum ati si spus recursul. Este important sa lucrati DOAR cu avocati care sunt specializati in executare silita noi fiind de altfel singuri din Romania avand o experienta de peste 10 ani. Nu va jucati cu executarea silita fiindca daca se pierde procesul nu mai puteti face nimic.
Buna ziua. Sotul meu a făcut un credit la pireus bank in 2009 A plătit rata la banca pana pe 25.01.2011 dupa nu a mai avut posibilitatea să o plătească. In data de 9.08.2015 a primit telefon de la kruk ca datoria lui a fost preluată de către ei. Din 2011 până în 2015 el nu a mai plătit absolut nimic. In 2015 a făcut angajament de plata telefonul (Nu a semnat absolut nici o hartie) cu cei de la kruk si le.a plătit din 9.08.2015 pana pe 8.10.2016, dupa nu a mai plătit. Acum primește hârtii acasa de la kruk si telefoane ca trebuie sa plateasca pentru ca altfel o sa fie executat silit. Ultima hartie a primit o săptămână trecuta in care ii spune ca dosarul lui v.a fi transferat la departamentul juridic. Ce ne sfătuiți să facem? Multumesc!
Parerea mea este ca puteti face o actiune bazata pe oug 52/2016 si adca incepe executarea silita puteti face si o contestatie la executare.
Bună seara, In anul 2008 eu și soțul meu am făcut un credit imobiliar la banca Raiffeisen cu suma de 20,121.00 din care s-au primit doar suma de 19,148.22.
Problema este că am ramas restanți la bancă din cauza unor probleme și acum sântem un procedura de executare silita.Dupa aproximativ 11 ani jumate sa mai avem de dat la banca suma de 21,000.24 au pus comision de rambursare anticipata 844.70 .
Este corect că după atâția ani să mai avem această sumă de platit?
Când vom primi somație de la executor voi putea face un angajament de plată?și pe câte luni se poate face?
Bănuiesc că vor fi și cheltuieli de judecată, atunci suma va fi și mai mare?
Buna ziua, in mod normal daca veti face o contestatie la executarea silita veti putea opune prescriptia dreptului de a cere executarea silita. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011