Recuperarea Imobilelor Confiscate De Catre Comunisti – Avocat Retrocedari
Avocat retrocedari Legea 10/2001 si legea 165/2013 – Subiectul retrocedarilor, desi vechi de mai bine de doua decenii, a ramas in continuare unul extrem de actual.
Un avocat specializat in retrocedari, precum cei din departamentul nostru de litigii impotriva ANRP, va poate confirma ca au mai ramas de retrocedat inca zeci de mii de locuinte in natura si alte zeci de mii de persoane, mostenitori sau chiar cei direct implicati in procesul de nationalizare, care au de recuperat contravaloarea despagubirilor, avand in vedere procesul de retrocedare in Romania.
Prin urmare, am ales ca astazi sa abordam subiectul retrocedarilor prin prisma unui avocat specializat in retrocedari, si ca atare sa va spunem totul despre retrocedari si cum puteti sa obtineti banii de la stat, pentru imobilele confiscate in perioada regimului comunist.
Sa incepem!
Aveti de recuperat / retrocedat un imobil confiscat? Ati primit o decizie ANRP de invalidare? Completati formularul!
Ce acte am nevoie pentru retrocedarea imobilului confiscat ?
Ca avocat specializat in retrocedari si revendicari va pot confirma din practica instantelor de judecata ca de regula comisiile locale, judetene poate chiar cele speciale sau cu ANRP in frunte, incearca sa va gaseasca tot felul de lipsuri in actele de proprietate in asa fel incat sa nu va ofera justa despagubire.
Astfel vom da un exemplu de retrocedare pe care comisia locala a respins-o iar avocatul specializat in retrocedari a reusit prin contestatia in instanta, sa obtina despagubirea pentru bunul confiscat.
Ex: – Clientul “Stere” care a venit la un avocat specializat in retrocedari, ne-a prezentat un raspuns al comisiei locale prin care i s-a respins cererea de restituire in natura si echivalent, avand in vedere ca avea doar o chitanta de mana a bunicii sale, care in anul 1955 a fost deposedata de imobilul din Tulcea , teren plus casa iar in locul acelei case s-a ridicat ceea ce acum este o instituie publica.
Comisia locala si-a justificat respingerea cererii de retrocedare, spunand ca aceasta chitanta nu ar face dovada proprietatii bunicii clientului nostru “Stere”, lucru care in mod clar a fos considerat absolut ilegal fiindca in instanta de judecata, s-a constatat faptul ca aceasta chitanta face dovada ca bunica clientului nostru a fost deposedata de dreptul de proprietate si atunci instanta a obligat comisia sa emita decizie de compensare prin echivalent.
Speta unui client al SCA CUCULIS&ASOCIATII
Ceea ce v-am prezentat mai sus cu privire la respingerea cererii de retrocedare, ulterior s-a rezolvat in instanta de judecata si asta fiindca reclamantul a stiut clar ca este nedreptatit si retrocedarea imobilului trebuia sa fie admisa.
Astfel, fiindca v-am dat acest exemplu cu privire la legislatia aplicabila retrocedarilor este bine sa stiti ca intr-un dosar de retrocedare imobil nationalizat, trebuie sa aveti urmatoarele acte:
- dovada preluarii de catre comunisti a imobilului a carui retrocedare o solicitati;
- dovada faptului ca ati fost proprietarul acelui imobil ( de regula se gasesc actele in arhiva nationala);
- daca nu sunteti proprietarul direct al imobilului nationalizat ci sunteti o ruda a acelei persoane, este importat ca in acord cu legea retrocedarilor, sa faceti dovada ca sunteti mostenitor;
- ATENTIE – Daca ati avut o casa nationalizata si solicitati despagubirea aferenta imobilului , puteti obtine despagubiri si mai mari , daca faceti dovada faptului ca acel imobil era construit din caramida sau alte materiale asemanatoare si nu chirpici, faptul ca existau bransamente iarasi creste valoarea imobilului dar si alte elemente ce pot spori valoarea aceasta , dovada pe care o puteti face prin orice mijloc de proba.
Vedeti si :
Ce fac daca am primit o decizie de compensare respinsa ? Cum pot sa atac respingerea retrocedarii imobilului sau respingerea platii prin echivalent a imobilului nationalizat ?
Multe dintre deciziile emise cu privire la invalidarea unei retrocedari sunt absolut gresite. Nimeni nu se apuca sa solicite o retrocedare in conditiile in care nu a fost niciodata nici el dar nici cei pe care i-a mostenit, proprietari pe un anumit imobil.
Statul profita si te fura. Daca nu fac dovada ca ai avut acel imobil iar in decretele de nationalizare nu se gasesc toate datele, risti daca nu ai un avocat retrocedare imobile sa iti pierzi drepturile.
Legea 10/2001 arata ca :
1.5.În cazul în care unitatea deţinătoare sau entitatea învestită cu soluţionarea notificării apreciază, pe baza actelor doveditoare depuse de persoana care se pretinde îndreptăţită şi pe baza analizei împrejurărilor de fapt şi drept ale situaţiei invocate în notificare, că:
a)preluarea nu a fost abuzivă;
b)dreptul de proprietate şi calitatea de moştenitor nu sunt dovedite;
c)proprietarul nu avea vocaţia de a fi persoană îndreptăţită potrivit legii (de exemplu: este criminal de război, persoană ale cărei bunuri au fost confiscate ca pedeapsă complimentară, este renunţător şi altele asemenea), va emite o decizie motivată de respingere a notificării.
DECIZIE DEFINITIVA – Anuleaza decizia de invalidare – Alt dosar castigat de anulare a deciziei de invalidare a compensarii
Daca tot spuneam mai sus ca decizia de retrocedare care este invalidata se poate contesta in 30 de zile, mai jos va dam un alt exemplu de la SCA CUCULIS&ASOCIATII prin are am anulat decizia de invalidare si am obligat comisia nationala pentru compensarea imobilelor sa emita o decizie de VALIDARE!!
Doar in instanta acest pagubit si-a putut obtine dreptul la despagubiri pentru imobilul nationalizat.
Şedinţe
02.02.2021Ora estimata: 11:45 Complet: CF8 Tip solutie: Admite cererea Solutia pe scurt: Admite acţiunea. Anulează Decizia de invalidare nr. 32630/12.03.2020 emisă de pârâta C.N.C.I. şi obligă pârâta la emiterea unei noi decizii conform Dispoziţiei nr. 8332/16.11.2006 emisă de Primarul Municipiului Slatina, cu validarea Dispoziţiei nr. 8332/16.11.2006. Obligă pârâta în favoarea reclamantei la plata sumei de 1.800 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în onorariu avocat. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Tribunalul Olt. Pronunţată la data de 02.02.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre 86/2021 02.02.2021 |
Asadar MARE GRIJA! Puteti contesta decizia de invalidare a retrocedarii in termen de 30 de zile de la emiterea deciziei – NU pierdeti termenul!
Decizia de respingere a notificării, întemeiată pe motivele prevăzute la pct. 1.5, poate fi atacată de persoana care se pretinde îndreptăţită la secţia civilă a tribunalului în a cărui circumscripţie teritorială se află sediul unităţii deţinătoare/entităţii învestite cu soluţionarea notificării, în condiţiile art. 26 alin. (3) din lege, în termen de 30 de zile de la comunicare.
Este obligatoriu sa mergeti in instanta pentru a va gasi dreptatea si pentru a va recupera despagubirile in cazul in care in mod ILEGAL vi se stabileste ca nu ati fi mostenitori sau ca nu ar fi fost preluata abuziv proprietatea ori ca nu ati fi fost indreptatiti la despagubiri.
In cat timp de la emiterea deciziei de compensare pot sa cer ANRP sa imi plateasca sumele de bani inscrise in decizie?
Poate nu stiati, insa aveti un termen determinat chiar si dupa ce ati obtinit despagubirea , sa solicitati autoritatii sa va plateasca punctele obtinute in echivalent.
Astfel , articolul 31 din legea 165/2013 care este ultima legea care prevede si termenele de plata a transelor pentru plata despagubirilor, arata ca:
(1)În termen de 3 ani de la emiterea deciziei de compensare, deţinătorul de puncte poate solicita valorificarea acestora în numerar. Pentru deciziile emise înainte de 1 ianuarie 2017, termenul începe să curgă de la această dată.
Legea 165/2013
(2)Cererea de valorificare se depune, personal/prin mandatar( AVOCAT RETROCEDARE ) cu procură autentică, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor sau se transmite prin servicii poştale şi de curierat, însoţită, după caz, de decizia de compensare sau certificatul de deţinător de puncte, în original. Certificatul de deţinător de puncte se emite de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în situaţia transmiterii drepturilor recunoscute prin decizia de compensare.
Observati ca daca in trei ani de zile nu faceti cererea de plata, puteti pierde tot dreptul dvs. castigat cu munca in instanta. Sfatul nostru este sa luati legatura cu un avocat specializat retrocedari legea 10/2001 pentru a nu risca pierderea dreptului dvs.
ATENTIE – NU VA VINDETI DREPTURILE CATRE SAMSARII DE PUNCTE ANRP
Puteti sa va obtineti si dvs. despagubirile de la imobilele nationalizate. Nu este necesar sa cadeti in plasa celor care va ofera foarte putin pe drepturile dvs.
Puteti sa va obtineti despagubirile in mod direct, legea este de partea dvs. Totul este ca avocatul pe care il aveti sa fie specializat in retrocedari.
Cititi si :
Ce legi exista cu privire la retrocedarea imobilelor nationalizate ?
In esenta, doua legi trebuie sa le aveti in vedere cand vine vorba de retrocedarea imobilelor.
Legea 10/2001 si legea 165/2013 cu privire la privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România
Avocati specializati in retrocedari de proprietati nationalizate
Avocat retrocedari – Sca Cuculis&Asociatii reprezinta de fapt o echipa de avocati specializati in probleme de retrocedari. Excelenta in domeniu nu o faci singur, o faci in echipa.
Suntem primii si singurii din Romania care ne-am specializat in domenii de activitate pe ramuri de drept. Retrocedarile sunt o parte din aria noastra de specialitate si am ajutat peste 1000 de clienti sa-si recupereze despagubirile pe care trebuiau sa le primeasca de la stat cu privire la casele lor nationalizate.
Cum se face recuperarea unui imobil cu ajutorul avocatului nostru specializat in retrocedari?
In principal, la mai bine de 22 de ani de le intrarea in vigoare a legii 10/2001 dar si mai bine de 9 ani de la intrarea in vigoare a legii 165/2013, putem spune ca mii de romani si-au gasit dreptatea in instanta, asta dupa ce institutiile statului, ca vorbim de comisiile locale, judetene sau chiar ANRP care avea obligatia de validare si de emitere a titlului de plata a despagubirilor, au refuzat in mod sistematic sa ii despagubeasca.
Avocat retrocedari – Procese castigate de retrocedare a imobilelor nationalizate si obligare a comisiilor sa emita deciziile de validare a despagubirilor
Instantele nu au ramas oarbe la ndreptatile din zona retrocedarilor si au dat castig de cauza pe banda rulanta in materia retrocedarilor, celor care au stiuit cum sa isi gaseasca dreptatea si au apelat la un avocat de retrocedari specializat in legea 10/2001 si legea mai tarzie 165/2013 si au mers mai departe si si-au castigat drepturile in instanta.
Vedeti mai jos, un alt litigiu castigat cu privire la obligarea comisiei de emitere a deciziei in legatura cu notificarea de retrocedare a unui imobil din Bucuresti
Nume Calitate parteT ĂNĂSESCU VICTORIA Reclamant GRIGORE GEORGETA Reclamant MUNICIPIUL BUCURESTI PRIN PRIMARUL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI Pârât |
Şedinţe
28.04.2022 Ora estimata: 08:30 Complet: Fond 19 Tip solutie: Admite cererea Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de reclamanti având ca obiect „obligaţie de a face” privind obligarea Municipiului Bucureşti la soluţionarea notificărilor 2536 si 2537 din 2001 formulate cu privire la imobilul cu privire la imobilul din Municipiul Bucureşti, Calea Galilea, nr. 6, Sector 1 compus din teren si construcţii demolate. […] Obligă pârâta la soluţionarea notificărilor 2536 si 2537 din 2001 formulate cu privire la imobilul l din Municipiul Bucureşti, Calea Galilea, nr. 6, Sector 1 compus din teren si construcţii demolate. |
Astfel, acesta este unul dintre miile de exemple si dosare pe care noi le-am castigat impotriva comisiilor care pur si simplu nu isi respectau obligatiile de rezolvare a notificarilor cu privire la imobilele a caror retrocedare se solicita.
Nu uitati! Singurii care va pot ajuta , sunteti dvs!! Nu va lasati abuzat de catre stat, cereti-va drepturile in instanta de judecata.
Av. Drd. Cuculis Adrian
Bună seara, Bunicul meu a fost improprietarit prin reforma agrara din1945 cu 1ha , la ceva timp a fost luat de comuniști, tatăl meu s a judecat și I au cerut continuitatea terenului nu a fost luat în considerare martori. Întrebarea mea este
Unde pot cere detalii legate de continuitatea terenului?, D-na Prim Secretara are influenta în primare și ln prefectura. Pe 01.03.2022 am solicitat eliberarea documentului ce face dovada, ca bunicul meu figurează cu 1ha ,în Registru Agricol pana în momentul de fata nu am primit nici un răspuns, negativ sau poziv.
Buna ziua, trebuie facuta actiunea in instanta. Cu bine av. drd. Cuculis 0722298011
Domnule avocat,
In urma contestatiei care am facut-o impotriva deciziei de validare partiala nr.19017/09.03.2018 pentru imobilul compus din teren in suprafata de 1545mp si constructie magazie in suprafata de 372,85 mp,situat in orasul Corabia,judetul Olt,preluate in mod abuziv de stat in anul 1950 si pentru care am acte originale ,ce face obiectul dosarului de despagubire nr.5087/CC/17.11.2005,am castigat definitiv la Tribunalul Bucuresti in anul 2022 si mi-au emis o noua decizie de compensare nr.50959/04/08/2022 pe care am primit-o pe data de 23 septembrie 2022,dar punctajul nu coincide deloc cu calculul facut de mine in conditiile noi legi nr.165/16.05.2013,nici pe grila veche si nici pe grila noua,valoarea stabilita de ei este cel putin dubla fata de ce au calculat comisia lor.
Pe 28.09.2022 am facut adresa catre ANRP ca sa-mi trimita documentul cu modul de calcul al imobilului,dar dupa 2 luni si nu dupa 30 de zile,la insistentele mele mi-au trimis raspunsul negativ desigur,ca nu mi-l pot trimite,caci este nota interna.Din pacate,nu am facut contestatie in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de compensare pentru stabilirea punctajului la judecatoria Corabia.Avand in vedere ca ceea ce am citit pe site-ul dumneavoastra cu privire la calculul punctajului ,se preteaza si la asa ceva comisia,va rog frumos sa-mi raspundeti urgent daca in acest caz mai pot face ceva ca sa fac contestatie in privinta punctajului si al reluarii calculului in mod real.Va multumesc anticipat.
Buna ziua!
M ati pute ajuta în speta de retrocedare a unui teren?
Cred mai mult ca punere în posesie,detin o hotarîre a prefecturii privind ordinul prefectului.
Terenul nu este grevat de sarcini.
Multumesc
Bună ziua ! Ma numesc Pamboucoglou Cristian, iar bunica mea, Aurelia Pamboucoglou, fosta farmacista în Constanța, la farmacia Miga. Am dosar cu 32 pagini cu tot ce ia fost confscat de comuniști la nationalizare. Am vreo șansă să dau statul în judecata sa cer despăgubire ptr tot ce ia fost luat ? Despăgubire morala, fizica … ?
Buna ziua ! Ma numesc OPREA CRISTIAN, locuiesc in comuna SLOBOZIA CONACHI jud. GALATI. Bunicul meu a fost deposedat de catre comunisti de o suprafata de 0,50 HA teren intravilan fara a primi nici un act doveditor. Acest teren se afla langa casa si pe el s-a construit o sectie de tractoare. Mama a primit acte pe toate terenurile care i-au apartinut bunicului si cand a facut masuratoare cadastrala a constatat ca lipseste o suprafata de 0,27 HA. Mama a deschis actiune in instanta pentru a recupera aceasta suprafata si a solicitat-o pe vechiul amplasament. La prima instanta a castigat dar la apel PRIMARIA SLOBOZIA CONACHI a schimbat avocatul si a pacalit instanta cu un paragraf luat din legea 18/1991 in care spune ca terenul este domeniu public si nu poate fi retrocedat fara a prezenta dovezi in acest sens. In anul 2002 in aceeasi tarla au fost pusi in posesie mostenitorii unui boier cu o suprafata de 0.35 HA .Pe 22 decembrie se implinesc 3 ani de la hotararea definitiva si nici acum,nu am fost pusi in posesie. Mai exista vreo sansa sa primim terenul pe vechiul amplasament ?
Buna ziua,
Bunicul a detinut in Municipiul Slatina o casa in suprafata de 27,45 mp si 1 ha curte cu vie. Nu detin niciun document, stiu doar adresa 9oras, strada, numar) . Ce pot face pentru retrocedare sau despagubire
Ati depus cerere de retrocedare?
Buna ziua,
bunica mea a detinut o casa cu un teren mare, si inca un teren in jud. harghita. am depus toate actele acum 10ani pentru despagubire si au zis ca trebuie sa asteptam. acum vedem casa demolata si cineva a inceput sa construiasca acolo. .noi tot asteptam.
care e procesul pt a primi inapoi terenurile?
Ati depus cerere de retrocedare?