Concedierea Pe Motive Medicale -Discriminarea La Locul De Munca

Concedierea pe motive medicale este ILEGALA in conditiile in care este facuta in afara legii si cu discriminarea evidenta a angajatului.

Noi aici la SCA Cuculis&Asociatii, am abordat de multe ori problematica contestatiei la decizia de concediere insa cazul care face parte din #DosarelePrindViata, un caz care trebuie sa arate intregii tari ca si persoanele mai putin “fericite” si care au anumite afectiuni, trebuie sa fie tratate cu egalitate de tratament si cu respect iar angajatorii NU pot inventa motive pentru a-i concedia de la locul de munca pe motiv de boala, daca acest lucru nu este real sau daca au fost de acord cu angajarea lor inca de la bun inceput.

Discriminarea salariatului la locul de munca este una dintre formele cele mai grave forme de abuz prin care poate sa treaca un angajat la locul sau de munca.

Este adevarat ca angajatorii au posibilitatea sa elibereze din functie un angajat, in conditiile in care se cosntata de catre organele statului si nu de catre angajator are nu are nicio competenta, ca acel angajat a dobandit intradevar o situatie medicala ce este incompatibila cu desfasurarea activitatii la locul de munca.

Totusi, daca angajatorul a stabilit inca de la bun inceput ca angajatul cu o anumita afectiune urmeaza sa fie primit in cadrul activitati angajatorului, acesta din urma nu poate sa mai dispuna incetarea raportului de munca pe baza faptului ca isi schimba parerea asupra starii sale medicale cum ca nu ar mai fi potrivit pentru prestarea acelei activitati pentru care si-a dat initial acordul.

Concedierea pentru motive medicale in acest caz este considerata o veritabila discriminare la locul de munca si trebuie sa fie analizata si combatuta in instanta de judecata.

Din perspectiva mea, o concediere fara motiv prin decizie de concediere individuala poate fi contestata in instanta de judecata iar cand vine vorba despre o discriminare salariala la locul de munca, acestea pot fi reclamate chiar si la Consiliul National Pentru Combaterea Discriminarii.

Sa incepem!

Ati primit o decizie de concediere? Verificati cum o puteti contesta. Completati formularul de mai jos

Poate fi concediat un angajat pentru motive de sanatate?

Concedierea pentru motive ce tin de persoana angajatului se poate dispune in anumite situatii. Sigur ca in Codul Muncii exista o exceptie pe care daca angajatorul o identifica, o analizeaza si o probeaza, in mod teoretic ar putea sa elibereze de la serviciu o persoana angajata la acesta in conditiile in care starea lui de sanatate ar periclita activitatea pentru care initial s-a angajat si ulterior dobandind o boala/afectiune, nu a mai putut sa concilieze cu locul de munca.

Totusi, asa cum vom arata si mai jos, una este boala dobandita sau problema medicala dobandita in timpul serviciului si alta este ca angajatorul tau sa te primeasca la serviciu desi stie de problema medicala pe care o ai iar ulterior sa iti dispuna desfacerea contractului de munca.

Astfel, art. 61 din Codul Muncii, arata la litera c) ca:

Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:

c)în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

Vedeti si :

@cuculis

Obțineți despăgubiri și reveniți la muncă! ⚖️👥

♬ sunet original – Cuculis Adrian Calin – Cuculis Adrian Calin

Concedierea pe Motive de Sănătate: Ghid și Implicații Practice

Concedierea pe motive de sănătate reprezintă o procedură prin care un angajator își poate înceta raportul de muncă cu un angajat, în situația în care acesta din urmă nu mai este apt din punct de vedere medical să își îndeplinească atribuțiile profesionale. Este important ca atât angajatorii cât și angajații să înțeleagă implicatiile și pașii legali care trebuie urmați în această situație delicată.

De aceea am si facut mentiune amai sus ca incetarea raportului de munca pe baza unei stari de sanatate inadecvate a angajatului, poate fi legala daca nu apare discriminarea la locul de munca.

Cum poate fi concediat un angajat pe motive de sanatate insa in condiții legale

Conform legislației asa cum am aratat si mai sus, concedierea unui angajat pe motive de sănătate poate avea loc doar sub anumite condiții:

  • Consultarea unui medic de specialitate: Înainte de începerea procedurii de concediere, trebuie să existe o constatare medicală care atestă că angajatul nu mai este apt de muncă.
  • Încercarea de reabilitare profesională: Dacă este posibil, angajatorul trebuie să exploreze opțiunile de reabilitare profesională sau readaptare la un post de muncă compatibil cu starea de sănătate a angajatului.
  • Respectarea procedurii de preaviz: Angajatul trebuie să fie informat în prealabil și să i se acorde o perioadă de preaviz, conform contractului de muncă sau legislației aplicabile.

Prin urmare, tragem aici concluzia ca NU poti sa concediezi un angajat pe motive medicale daca nu urmezi procedura legala si care sa evite discriminare!

Cititi si :

Moral in niciun caz nu este sa concediezi pe cineva caruia i-ai spus inainte ca il angajezi insa boala lui ti se pare ca interfereaza cu activitatea de la loculde munca. Astfel, asa cum vom arata si decizia instantei prin care am anulat o decizie de concediere, trebuie sa stiti urmatoarele :

  • Drepturile angajatului: Angajatul trebuie să fie informat cu privire la drepturile și beneficiile sale, inclusiv opțiunile de pensie medicală sau incapacitate temporară de muncă.
  • Consultarea sindicatelor: În cazul existenței unui sindicat, acesta ar trebui consultat ca parte a procesului de concediere.
  • Confidențialitate: Informațiile legate de starea de sănătate a angajatului sunt confidențiale și trebuie tratate cu respectarea legislației privind protecția datelor.

Procedura de concediere a angajatului pe motiv medical

Procesul de concediere trebuie să urmeze pașii legali, evitând discriminarea și respectând drepturile fundamentale ale angajatului:

  1. Evaluarea medicală: Se obține un raport medical care arată incapacitatea permanentă sau de lungă durată a angajatului de a își exercita funcția.
  2. Notificarea scrisă: Angajatul trebuie să primească o notificare scrisă referitoare la intenția de concediere.
  3. Perioada de preaviz: Respectarea perioadei de preaviz specificată în contractul de muncă.
  4. Plata compensațiilor: În funcție de legislație și contractul de muncă, angajatului i se pot datora compensații.

Concedierea pe motive de sănătate este un proces complicat ce impune un echilibru între drepturile angajatului și necesitățile angajatorului. Este esențial ca toate părțile implicate să urmeze procedurile legale și să acționeze cu integritate și respect față de legislație și față de persoana afectată.

De aceea am si ales sa discutam despre discriminare si cum se poate combate iar discriminarea lalocul de munca este un flagel cu care se confrunta multi angajati.

Poti sa desfaci un contract de munca a unui angajat desi la momentul angajarii cunosteai ca are o stare medicala deosebita?

In acest caz, asa cum vom arata si mai jos ca am castigat in instanta anularea deciziei de concediere pe motive medicale, concedierea este ILEGALA.

Practic, asa cum am reusit sa dovedim in instanta cu un certificat medical pe care angajata l-a comunicat angajatorului inca de la momentul semnarii contractului prin care a inceput activitatea in cadrul firmei, concedierea ce s-a datorat afectiunii de care suferea angajata, NU putea sa mai constituie motiv de concediere, in conditiile in care inca de la angajare, starea medicala a angajatei a fost declinata si aceasta nu a ascuns niciun moment faptul ca este suferinda de anumite probleme medicale.

Asa cum arata si certificatul de mai jos, aceasta suferea de dislexie iar angajatorul a devenit deranjat de faptul ca “nu s-ar mai preta activitatii pe care o desfasura pana acum” si in mod abuziv prin decizia de incetare a contractului de munca i-a retinut si faptul ca nu ar fi cunoscut angajatorul starea de sanatate la momentul angajarii, lucru neadevarat!

Concedierea Pe Motive Medicale

Dupa ce am reusit sa demonstram ca de fapt decizia de incetare a contractului de munca s-a datorat faptului ca clienta noastra avea o afectiune medicala, a mai fost un pas pana la anularea deciziei abuzive.

Dosar castigat anulare decizie concediere pe motive medicale

Decizia este covarsitoare pentru practica judecatoreasca in conditiile in care noi stim, asa cum am aratat si mai sus, ca angajatorul poate dispune o concediere pe motive medicale insa cu un anumit referat medical si motive pertinente care tin de desfasurarea activitatii la locul de munca.

Ceea ce nu avea practica pana acum era ce se intampla daca angajezi o persoana care are o problema medicala, tu stii ca angajator ca are aceasta problema si ulterior de razgandesti, desi are contrat pe termen nedeterminat, si o concediezi, invocand nu doar situatia medicala dar si alte chestiuni car in mare parte erau neprobate?

Ei bine, ne-a raspuns instanta de judecata dupa ce am reusit sa facem dovada ca situatia medicala a fost cunoscunta de catre angajator insa acesta s-a razgandit pe parcursul colaborarii si a deciz sa o dea afara din motive ce tin de persoana angajatului tocmai pe aceea care avea nevoie de protectie sporita.

Instanta a dispus astfel anularea deciziei de concediere pe motive medicale si a obligat angajatorul sa ii plateasca fostei angajate salaraiile pe care ar fi trebuit sa le primeasca.

Ora estimata: 09:00
Complet: C31
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Anuleaza Decizia de concediere nr.1/25.04.2023 emisa de parata. Obliga parata sa plateasca reclamantei o despagubire egala cu salariile majorate, indexate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta de la data concedierii pana la data rămânerii definitive a hotarârii. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu apel in 10 zile de la comunicare ce se depune la sediul Tribunalului Bucureşti Secţia a VIII a. Pronunţarea hotararii se face prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 13.11.2023.
Document: Hotarâre  6312/2023  13.11.2023

Concedierea Pe Motive Medicale

Va intrebati de ce nu s-a stabilit si reintegrarea la locul de munca? Pentru ca asta ar fi insemnat pentru angajat sa treaca prin alte discriminari la locul de munca si nu a dorit acest lucru ci doar sa arate ca a fost nedreptatita.

Nu uitati, aveti drepturi legale pe care daca nu le folositi, puteti pierde sansa de a va recupera prejudiciile cauzate de catre angajatori.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16
Bucuresti
Romania
One comment to “Concedierea Pe Motive Medicale -Discriminarea La Locul De Munca”
  1. Buna ziua,
    Am niste popriri in curs, m-i se opreste de la serviciu.
    Am facut mai multe credite (banca trabsilvania si ifn-uri).
    As vrea sa stiu daca se poate face ceva in cazul asta.
    Popririle sunt in curs din anul 2023.
    Se poate declara falimentul personal pe persoana fizica?
    Sau un alt mod in care pot beneficia de o amanare?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.