Conversie Credit La Curs Istoric-Banca Transilvania Obligata Sa Transforme Creditul Din Franci In Lei Si Sa Restituie Banii Incasati Din Fluctuatiile De Curs

Conversie Credit la cursul istoric dupa ce banca a folosit clauze de natura abuziva in cadrul contractului de credit.

Clauza de risc valutar, eliminata din contract pentru lipsa de previzibilitate iar faptul ca insasi instanta de judecata o catalogheaza ca o clauza de “risc valutar”, rezulta pe mai departe ca sustinerile bancilor propagate pe ani de zile cu privire la faptul ca in contracte nu ar exista o asemenea clauza de risc valutar, este anulata prin hotararea si dispozitivul instantei de judecata.

Decizie de conversie din CHF in RON si obligarea paratei Banca Transilvania sa restituie integral toate sumele de bani ce au fost platite in excedent fata de cursul valutar de la data de 01.08.2008 si anume
2.1554 lei / franc elvetian.

Creditul contractat de catre debitori avea o valoare de 67000 de chf iar contractul a fost semnat in data de 01.08.2008. Astfel, raportandu-ne la valoarea franctului elvetian de la 01.08.2008 si anume 2.1 lei/chf, orice fluctuatie ce a depasit aceasta valoare va fi restituita imprumutatilor.

Daca facem un calcul ce inseamna transformarea creditului de 67000 de CHF in lei, in momentul de fata ar fi 140000 de lei iar daca raportam la cursul actual aceeasi suma inseamna 33000 de CHF.

Avand in vedere ca instanta a dispus inclusiv restituirea excedentului platit, calculat orientativ la 18000 de CHF, asta inseamna ca debitorul va mai ramane cu suma de 15000 CHF de platit.

De mentionat este si faptul ca prezentul contractul era in desfasurare si nu se afla in procedura de executare silita sau in alt demers de contestatie la executare, insa acest lucru nu exclude ca si cei aflati in executare silita deja sa beneficieze de inghetarea cursului valutar, in conditiile in care se dovedeste ca clauza de risc valutar din contractul lor este abuziva.

ASTA INSEAMNA UN CALCUL CORECT!!!

Solutia instantei mai jos-

Dosar: 16101/211/2018

NumeCalitate parte
Reclamant PATRANJAN LILIANA
Reclamant PATRANJAN PETRU VASILE
Reclamant PATRANJAN MARIAN DANIEL
Reclamant PATRANJAN PETRU
Pârât BANCA TRANSILVANIA SA

Şedinţe

26.03.2019
Ora estimata: 8:30
Complet: Complet C5-NCPC
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea civilă formulată de reclamanţii P. L., P.P.-V., P. M. D.,P. P.,toţi cu domiciliul în jud. Braşov, cu domiciliul ales pentru comunicarea actelor la de procedură la SCPA Cuculis si Asociaţii Bucureşti, în contradictoriu cu pârâta B. T. SA, J, cu sediul în Cluj-Napoca, jud. Cluj, cu sediul procesual ales în Bistriţa, jud. Bistriţa Năsăud.
Constată caracterul abuziv al clauzei de risc valutar, prevăzută la art., 4.1 din Contractul de credit nr. 0158778 din 01.08.2008.

Dispune eliminarea clauzei şi repunerea părţilor în situaţia anterioară existenţei clauzei, prin obligarea paratei la: efectuarea conversiei în lei a creditului acordat începând cu data de 01.08.2008, dată la care valoarea CHF faţă de RON s-a apreciat cu peste 10% raportat la valoarea CHF faţă de RON de la data semnării Convenţiei de credit nr. 0158778 din 01.08.2008;
-recalcularea ratelor lunare şi emiterea unui nou grafic de rambursare aferent Convenţiei de credit nr. 0158778 din 01.08.2008 în care să prevadă restituirea creditului în lei, conversia CHF în lei făcându-se la data de 01.08.2008.

Dispune restituirea sumelor încasate în plus, ca urmare a diferenţei de curs între cel existent la data încasării şi cel de la data de 01.08.2008, cu dobânda legală, calculată de la data achitării lor, până la data restituirii efective. Cu cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Calea de atac şi motivele se depun la Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 26 martie 2019 .
Document: Hotarâre  2057/2019  26.03.2019 –Conversie Credit curs istoric.

Solutia instantei, de reconversie a creditului din chf in lei si inghetare a cursului valutar, vine la doar cateva zile dupa ce CJUE s-a pronuntat in cauza C118/17 prin care a stabilit ca acele contracte cu clauze abuzive pe segmentul riscului valtuar, pot fi anulate.

Blocarea cursului valutar este Solutia instantei, de reconversie a creditului din chf in lei si inghetare a cursului valutar, vine la doar cateva zile dupa ce CJUE s-a pronuntat in cauza C118/17 prin care a stabilit ca acele contracte cu clauze abuzive pe segmentul riscului valtuar, pot fi anulate.

De altfel, instantele de judecata s-au pronuntat si cu privire la situatiile in care creditele au fost cesionate catre recuperatorii de creante si cu toate acestea au inghetat cursul valutarl al acelor contracte de credit si sumele ce derivau din ele, in cadrul procedurilor de contestatie la executare/titlu.

Consideram extrem de importanta decizia CJUE din cauza 118/17 avand in vedere ca bancile pana acum isi faceau apararile cu privire la faptul ca aceasta clauza de risc valutar este parte din pretul contractului si nu ar fi putut fi modificata sau eliminata.

Tocmai acest aspect este transat de catre CJUE si debitorii acum au dreptul sa solicite eliminarea acetei clauze sustinute cu atat mai mult de catre decizia indicata. Opinam de altfel ca in mod nejustificat au fost retinute in alte hotarari aspectele precum ca aceasta clauza de risc valutar NU ar putea sa fie eliminata din contract, aspect ce a fost indepartat de data recenta cand CJUE s-a pronuntant.

Verificati cu ajutorul inteligentei artificiale care sunt sansele sa obtineti inghetarea cursului.

Aspectul dacă un contract de împrumut trebuie anulat în ansamblul lui atunci când s‑a constatat că o clauză ce figurează în cuprinsul acestuia este abuzivă, trebuie arătat, pe de o parte, că articolul 6 alineatul (1) din Directiva 93/13 urmărește să restabilească echilibrul dintre părți, iar nu să anuleze toate contractele care conțin clauze abuzive.

Pe de altă parte, acest contract trebuie să continue să existe, în principiu, fără nicio altă modificare decât cea rezultată din eliminarea clauzelor abuzive, în măsura în care, în conformitate cu normele dreptului intern, o asemenea menținere a contractului este posibilă din punct de vedere juridic (Hotărârea din 26 ianuarie 2017, Banco Primus, C‑421/14, EU:C:2017:60, punctul 71 și jurisprudența citată), ceea ce trebuie verificat potrivit unei abordări obiective (a se vedea în acest sens Hotărârea din 15 martie 2012, Pereničová și Perenič, C‑453/10, EU:C:2012:144, punctul 32).

Puteti efectua o programare in cadrul societatii noastre de avocati urmand link-ul de aici.

Completati formularul de mai jos pentru a solicita analiza contractului de credit.

3 comments to “Conversie Credit La Curs Istoric-Banca Transilvania Obligata Sa Transforme Creditul Din Franci In Lei Si Sa Restituie Banii Incasati Din Fluctuatiile De Curs”
  1. Am luat un credit in Chf de la Banca Romaneasca si as dori sa stiu pe ce speta as putea sa-i dau in judecata?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.