Curs Valutar Inghetat Banca Eximbank

Curs Valutar Inghetat Banca Eximbank – Cum suna acest dosar pe care l-a pronuntat instanta din Bucuresti? Destul de simplu: statul obligat sa inghete cursul valutar al Bancii Eximbank la un credit pe care banca l-a vandut in CHF.

Nu de putine ori am discutat despre aceasta problematica a cursului valutar care a explodat de-a dreptul.

Este inimaginabil cum cursul valutar al CHF a ajuns astazi, data scrierii acestui articol, la valoarea de 5,2 Lei/CHF, ceea ce inseamna ca a depasit de mult euro iar pentru imprumutatii in CHF din Romania, asta inseamna un dezastru.

Fara a relua epopeea cursului valutar care a cunoscut si solutii de inghetare dar si solutii de adaptare a contractelor de credit si implicit de blocare a cursului valutar al chf dar si euro si dolar, trebuie sa vedem cat de partas a fost inclusiv statul in conditiile in care o banca cu capital MAJORITAR de stat, a putut sa emita contracte de credit in CHF si sa impovareze pana la imposibilitatea de plata a creditului pe proprii sai cetateni.

Avand in vedere decizia prin care am reusit obligarea EXIMBANK la inghetarea cursului valutar la 3.4Lei/CHF, consideram ca este bine sa facem si o analiza a bancii in sine, mentionand faptul ca nu este nici pe departe primul dosar castigat cu EXIMBANK ci sunt sute de dosare pe care banca de stat le-a pierdut.

Sa incepem!

Aveti un credit in moneda straina si cursul valutar a crescut atat de mult incat nu mai puteti sa-l platiti? Completati formularul de mai jos si vedeti cum puteti actiona!

Cine este banca Eximbank?

Curs Valutar Inghetat Banca Eximbank – Trebuie spus de la bun inceput ca banca Eximbank este aproape eminamente a statului roman. De ce spunem asta? Fiindca participatia statului roman la aceasta banca este de peste 90% asa cum vom arata si mai jos.

Actionariat:

– Statul roman, prin Ministerul Finantelor  – 95,03%

– SIF Banat Crisana – 0,31%

– SIF Muntenia – 0,42%

– Exim Banca Romaneasca SA – 3,88% (temporar)

 – Actionari tip lista persoane juridice – 0,01%

– Actionari tip lista persoane fizice – 0,35%

Cititi si :

Curs Valutar Inghetat Banca Eximbank – Cum a ajuns EXIMBANK S.A sa fie obligata sa inghete cursul valutar?

Trebuie spus ca povestea Eximank S.A este aceea ca in anul 2022 la final, EXIMBANK a preluat practic prin absorbtie fosta BANCA ROMANEASCA, acolo unde contractul de credit care a fost supus analizei instantei de judecata a fost semnat inca din anul 2006. Pentru a fi corecti , trebuie sa spunem ca acest contract semnat inca din 2006 cu Banca Romaneasca, este plin de clauze abuzive si in decursul timpului, inclusiv ANPC a trimis in judecata BR pentru a se constata ca aceasta folosea practici incorecte in relatia cu consumatorul.

Astfel, avand in vedere ca Banca Romaneasca a fost absorbita in cadrul EXIMBANK .SA, in mod evident si contractele ce se aflau in desfasurare au fost preluarea in mod automat.

Vina in cele din urma a statului prin aceasta banca EXIMBANK a fost aceea ca nu a venit inca de la absorbtie cu oferte serioase si susetenabile pentru cei care aveau contractele in CHF si care efectiv ajunsesera sa nu-si mai poata permite plata ratelor la banca.

Vedeti si :

Cum s-a ajuns la inghetarea cursului valutar in contractul cu Eximbank?

Situatia este rasturnata cu totul. Noi formulam notificarea de dare in plata, banca pierde!!

Avand in vedere ca debitorul nu mai putea sa plateasca ratele la banca EXIMBANK dupa ce fusese ani de zile abuzat de catre banca Romaneasca, acesta a depus o notificare de dare in plata, bazandu-ne evident pe decizia 623/2016 a CCR care arata foarte clara ca ” Instanta judecatoreasca care, in conditiile legii, este independeta in aprecierea sa va putea face aplicarea imprevizunii pana la limita superioara impusa de legea 77/2016.

Cu alte cuvinte, in lipsa acordului partilor in temeiul art. 969 si 970 din codul civil de la 1864 si evident raportat la legea 77/2016 instanta va putea sa pronunte o hotarare prin care fie dispune adaptarea contractului in forma pe care o decide , fie decide incetarea lui“.

Hotararea instantei – Ce a decis instanta cu privire la inghetarea cursului valutar al Eximbank? Curs valutar adaptat la 3.4 lei/chf

Situatia data de catre legea 77/2016 a fost una prin care atunci cand am formulat notificarea de dare in plata iar Banca Eximbank a formulat contestatie la notificarea de dare in plata in vederea echilibrarii contractului, am revenit si noi pentru debitor cu o cerere reconventionala prin care am solicitat instantei sa oblige banca sa adapteze contractul de credit in asa fel incat sa fie respectata cresterea de 52,6% cu privire la cursul valutar.

Curs Valutar Inghetat Banca Eximbank
02.02.2024 Ora estimata: 08:30
Complet: 11-CIVIL
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge cererea de chemare în judecată având ca obiect contestatie creditor împotriva notificării de dare în plată formulată de contestatoarea Banca de Export-Import a României EXIMBANK S.A. (fosta Banca Românească S.A.) în contradictoriu cu intimata Puia Laura Sorina, ca neîntemeiată.

Admite în parte cererea reconventională formulată de intimata Puia Laura Sorina în contradictoriu cu contestatoarea Banca de Export-Import a României EXIMBANK S.A. (fosta Banca Românească S.A.).

Dispune adaptarea Contractului de credit bancar ipotecar nr. B0017667/07.07.2008 încheiat între Banca Românească S.A. (în prezent Banca de Export-Import a României EXIMBANK S.A.) si intimata Puia (fosta Caleala) Laura Sorina, în sensul stabilirii unei valori maxime a unui franc elvetian (CHF) la valoarea de 3,4093 lei, reprezentând valoarea monedei contractului de la data conventiei (1 CHF = 2,2342 lei) la care se adaugă cre?terea maximă de 52,6%, de la data comunicării notificării de dare în plată, respectiv 17 noiembrie 2022.

Obligă pe contestatoarea Banca de Export-Import a României EXIMBANK S.A. (fosta Banca Românească S.A.) la emiterea unui nou grafic de rambursare, cu luarea în considerare a modului de adaptare a contractului stabilit prin prezenta hotărâre.

Obligă pe contestatoare la plata către intimati a sumei de 9.520 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu avocatial.
Document: Hotarâre  723/2024  02.02.2024

Ce lege permite inghetarea cursului valutar sau adaptarea lui atunci cand rata la banca creste atat de mult incat nu mai puteti plati?

Noi consideram ca solutia instantei este una corecta avand in vedere faptul ca nenumaratele decizii intervenite de la CCR dar mai ales Legea 52/2020, au venit si au grefat in mod evident si fara echivoc, posibilitatea ca atunci cand un contract de credit devine extrem de oneros pentru una dintre parti si extrem de benefic pentru cealalta, instanta de judecata sa aiba posibilitatea sa intervina in cadrul acelor contracte si sa dispuna o justa adaptare a lor.

In acest context as aminti prin extras, dispozitiile din Legea 52/2020 cu privire la CUM se aplica impreviziunea in cadrul contractelor de credit:

(1^1) Reprezintă impreviziune:

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creștere de peste 52,6% față de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Națională a României la data transmiterii notificării de plată și cursul de schimb publicat de Banca Națională a României la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.(1^2) În scopul aplicării prevederilor prezentei legi este necesară menținerea pragurilor valorice prevăzute la alin. (1^1) lit. a) și b) în ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării de dare în plată.(1^3) Prezumțiile prevăzute la alin. (1^1) au caracter absolut.

Nu uitati, cel mai simplu mod de a verifica legalitatea unui contract de credit este printr-un avocat specializat in drept bancar.

Dreptul bancar este unul foarte vast si necesita de fapt experienta de ani de zile si cunoasterea tuturor deciziilor emise in materie si care prezinta relevanta si asta pentru a putea obtine o solutie corecta si grefata pe asteptarile dvs.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 SECTORUL 2
Bucuresti

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.