Dare In Plata Imobil Executat Silit

Poate Fi Dat In Plata Un Imobil Executat Silit?

Darea in plata a unui imobil executat silit poate fi de multe ori extrem de dificila daca nu stii parcursul legii, inca din 2016.

Fara a spune prea multe si dorind sa fac un articol dedicat darii in plata in executare silita, pentru cei care se confrunta cu situatia de a avea datorii reziduale sau datorii actuale si care vor sa scape de ele in mod legal, Cuculis&Asociatii au fost primii din Romania care au depus o notificare de dare in plata la vremea respectiva la BCR S.A si care in premiera tot atunci au obtinut suspendarea executarilor silite incepute impotriva debitorilor.

Darea in plata a unui imobil executat silit se poate face insa ridica anumite probleme de procedura dar si anumite probleme care nu au fost reglementate in legislatie si care doar practica a putut sa le rezolve.

Astfel,daca sunteti executat silit si vreti sa dati in plata insa executarea silita nu este a creditorului ipotecar ci a altui creditor, aceste situatii nu au fost prevazute in legea 77/2016, prin urmare va propunem mai jos sa facem o analiza clara a tuturor situatiilor in care se poate afla un debitor executat silit si care vrea sa dea in plata, pentru ca dvs. sa puteti sa scapati de datoriile bancare la ifn-uri sau la recupeartorii de creante.

Sa incepem!

Sunteti executat silit si vreti sa dati in plata pentru a scapa de datorii? Completati formularul de mai jos:

Dare in plata imobil executat silit – Cum scap de datoria la banca?

Asa cum mentionam si mai sus, darea in plata pentru un imobil executat silit deja, este o procedura care necesita atentie sporita si in unele situatii unde legea nu a fost capabila sa cuprinda ipoteza in care se afla acel debitor, practica judecatoreasca a rezolvat si transat modalitatea de stingere a datoriilor.

Practic, ceea ce trebuie sa stiti este ca un apartament, o casa sau un teren, in genere un imobil daca este executat silit, el poate fi dat in plata insa cu anumite discutii separate in fiecare dintre urmatorele situatii:

  • darea in plata a unui imobil executat silit de catre creditorul ipotecar : adica situatia in care chiar banca sau Ifn-ul care v-a dat creditul este cea care a inceput executarea silita impotriva dvs. si va scoate casa la vanzare;
  • darea in plata a unui imobil ipotecat la banca insa executat silit nu de catre banca(creditorul ipotecar) ci de catre un recuperator de creante, o alta banca sau ifn ori chiar persoane fizice sau juridice adica creditori chirografari neipotecari: situatia in care un alt creditor din afara creditorilor care v-au acordat creditul a inceput impotriva dvs. executarea silita pentru a recupra datoria si o data cu acesta si creditorul ipotecar v-a declarat scadent anticipat creditul si a trecut si el la executare silita;
  • darea in plata a unui imobil executat silit de catre STAT prin Anaf sau prin DGTIL.

Avand in vedere cele 3 ipoteze , trebuie sa stiti ca fiecare in parte, comporta o procedura de judecata diferita si ca atare si probe diferite asa cum o sa va aratam mai jos.

Cititi si :

Cum dau in plata un imobil executat silit chiar de catre banca ce mi-a dat creditul?

Darea in plata in cazul debitorilor care deja au ajuns in procedura de executare silita se poate face in orice moment al executarii silite pana in momentul in care imobilul este vandut definitiv prin actul de adjudecare catre unul dintre licitatorii din cadrul procedurii executionale sau mai pe scurt pana cand banca iti vinde imobilul in executare silita.

Asa cum am facut mentiunea si mai sus, exista diferente serioase intre darea in plata cand suntem executati silit chiar de catre banca ce are ipoteca de rang I si ne-a dat creditul si celelate situatii.

Astfel, legea 77/2016 arata in art. 8 punctul 5 , arata clar ca :

(5)Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.

Se consideră că există impreviziune în cazul în care debitorul, care formulează notificare de dare în plată, a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit, prin poprire sau alte forme de executare silită, pentru datoria iniţială şi pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat. Dispoziţiile art. 4 alin. (13) se aplică în mod corespunzător.

Extras din legae 77/2016 iar scrisul inclinat conform deciziei CCR a fost declarat neconstitutiona.

Prin urmare, daca analizam textul de lege, aici se arata clar ca pot apela la legea darii in plata chiar si cei care sunt supusi executarii silite si chiar mai multe de atat, fara sa aiba relevanta stadiul executarii silite.

Tragem rezonabil concluzia ca si sintagma , indiferent de titularul creantei, inseamna ca chiar daca banca a vandut creditul catre un recuperator, tot veti putea notifica pe acel recuperator de creante pentru a putea da in plata imobilul ce este executat silit.

Practic, daca sunteti in executare silita si imobilul nu a fost inca adjudecat si vreti sa-l dati in plata pentru a stinge datoria, procedura este aceea de a contacta un avocat in vederea notificarii de dare in plata a imobilului executat silit iar daca banca sau ifn-ul ori recuperatorul de creante refuza, in instanta de judecata puteti scapa de datoria respectiva.

Atentie totusi, avand in vedere ex

Trebuie spus ca aceasta procedura este aceea standard cand un debitor care intra in executare silita vrea sa scape de datorii

Darea in plata a unui imobil executat silit de catre un alt creditor si nu cel ipotecar, adica banca. Pot sa dau in plata imobilul chiar daca sunt executat silit de catre un recuprator de creante iar ipoteca este a bancii?

Situatia aceasta de executare silita si dare in plata, cand un alt creditor si nu cel care este ipotecar, adica nu banca spre exemplu care v-a dat creditul, va executa silit, are un specific deosebit tinand cont de faptul ca legea darii in plata nu prevede ce se intampla daca in desfasurarea unui contract de credit cu banca, un alt creditor intervine si practic incepe executarea silita.

Oare se mai poata da in plata daca am si alti creditori care ma executa SILIT?

In aceasta ipoteza in care cel care a inceput executarea silita NU este chiar creditorul dvs. ipotecar, adica banca in cele mai multe cazuri, se ridica problema daca imobilul poate fi dat in plata.

La aceasta intrebare raspunde legea dar si practica CCR si ICCJ si inainte de a explica DE CE se poate da in plata un imobil executat silit de catre un creditor, altul decat cel ipotecar, va spunem ca DA puteti da in plata si in aceasta situatie.

Astfel, DECIZIA nr. 7 din 11 februarie 2019referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite pot solicita stingerea obligațiilor izvorâte din contractele de credit debitorii care sunt supuși în continuare unei executări silite, arata in considerentele ei la punctul 14 ca:

În acest sens sunt și considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 95 din 28 februarie 2017, conform cărora stingerea datoriei prin darea în plată a imobilului ipotecat reprezintă o ficțiune juridică aplicabilă tuturor procedurilor de executare silită începute anterior sau ulterior intrării în vigoare a legii, indiferent dacă bunul aferent garanției a fost vândut în cadrul acestei proceduri anterior/ulterior intrării în vigoare a legii, singura condiție impusă de legiuitor fiind ca acestea să fie în curs la data depunerii notificării.

Mai mult decat atat in economia lucrurilor, in cartea executarii silite din codul de procedura civila si raportat si la codul civil, executarea silita poate fi intradevar inceputa de catre orice fel de creditor.

Diferenta consta in faptul ca la momentul la care se face impartirea pretului imobilului, cel care are ipoteca este cel care primeste valoarea integrala a acesteia plus dobanzi si penalitati si creditorul care a demarat executarea silita este posibil sa nu primeasca nimic.

Astfel, este posibila darea in plata a imobilului ca procedura efectiva de transfer al imobilului catre creditorul bancar ipotecar evident cu consecinta ca la momentul efectuarii darii in plata a imobilului , creanta se inchide in contul acelei creante si toate executarile silite ulterioare vor fi radiate din cartea funciara, dand posibilitatea vanzarii catre banca a imobilului ca efect al darii in plata.

Este posibila darea in plata a unui imobil care este executat silit de catre stat prin ANAF sau DITL?

Trebuie sa incepem prin a va spune ca darea in plata NU se aplica imobilelor prima casa.

Astfel, exista situatii in care debitorul este executat de catre stat sau poate ii este antrenata raspunderea solidara cu o firma pe care a condus-o si atunci statul il executa silit.

De asemenea poate fi executat silit chiar si in baza unei hotarari de condamnare.

In aceasta situatie, opinam ca executarea silita a creditorului fiscal nu este un impediment la darea in plata a imobilului daca creditorul bancar este evident si ipotecar, acesta find conditia esentiala pentru a putea face un asemenea demers.

Prin urmare, alaturi de precizarile de mai sus, este important sa stiti ca puteti lichida datoriile bancare in oricare dintre situatiile date si mai presus chiar daca imobilul a fost vandut , puteti apela la varianta stergerii datoriei reziduale.

Nu va lasati abuzati de banci , ifn-uri si recuperatori de creante.

Av. DR. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.