Diminuarea pensiei de intretinere sau majorarea pensiei de intretinere. Cele doua situatii in care puteti cere pensia alimentara sau diminuarea pensiei alimentare.
In articolul de astazi ne-am propus sa raspunde asupra tuturor intrebarilor referitoare la diminuarea pensiei alimentare ( pensiei de intretinere ) sau in situatia inversa, cum puteti obtine majorarea pensiei de intretinere .
O sa vedeti mai jos UPDATE pentru anul 2020 – 2021 cu hotarari de majorare a pensiei de intretinere si modificari ale acesteia.
Este importat sa stiti cand puteti solicita diminuarea pensiei de intretinere sau cand puteti solicita majorarea pensiei de intretinere.
Astfel, ne-am propus in cadrul acestui articol sa dezbatem cele doua teme, diminuarea pensiei alimentare si majorarea pensiei alimentare.
Amandoua capata un interes deosebit, asta fiindca neplata pensiei de intretinere, in contextul celor doua aspecte pe care le vom dezbate mai jos, ii poate costa pe parintii care nesocotesc hotararea judecatoreasca, dosar penal!
Sa incepem.
Sunteti in situatia in care nu vi s-a mai platit pensia de intretinere sau vreti sa solicitati o diminuare ori o majorare? Completati formularul de mai jos:
Ce inseamna pensia de intretinere sau pensia alimentara ( in vechea forma ) ?
Pensia de intretinere reprezinta de fapt obligatia pe care o are un parinte despartit de copilul sau de a plati o suma de bani raportata la salariul sau / si in functie si de obligatiile pe care le are. In forma sa comunista, denumirea era de pensie alimentara copil, insa de esenta dupa schimbarea codului civil a capatat denumirea de pensie de intretinere fiindca nu doar pentru alimente este folosit cuantumul pensiei de intretinere minor.
De asemenea, obligatia de intretinere, sau pensia de intretinere, este prevazuta de catre Codul Civil , dupa cum urmeaza:
Art. 499: Obligaţia de întreţinere sau pensie intretinere minor (1)
Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
Pentru a plati o pensie intretinere copil, aceasta se poate stabili fie prin comun acord, insa de cele mai multe ori o pensie alimentara o stabileste instanta de judecata fiindca partile au intodeauna dispute pe valoarea ei.
(2)Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3)Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4)În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Cum se calculeaza pensia alimentara si cat este pensia alimentara?
Pentru un calcul pensie alimentara trebuie sa tineti cont de veniturile celui ce urmeaza a fi obligat sa plateasca pensia de intretinere.
Astfel, cota de plata pentru pensia de intretinere este stabilita la 1/2 din veniturile TOTALE pe care le genereaza parintele despartit de copilul sau si evident ca aceasta cota este una LEGALA adica maximala, atunci cand ai un singur copil, insa oricand acesti bani poti fi si mai multi in conditiile in care partile se inteleg in acest sens.
Pensie alimentara 2 copii
In schimb, daca aveti doi sau mai multi copii, trebuie sa stiti ca puteti fi obligat in instanta sa platiti pana la 1/2 adica jumatate din veniturile pe care le generati iar acest lucru poate fi diminuat doar in conditiile in care faceti dovada ca aveti si alte obligatii in intretinere si/sau resursele pe care le aveti prin poprirea pentru pensia de intretinere de 1/2, va face traiul imposibil.
De asemenea, trebuie sa stiti ca in cazul in care nu aveti un loc de munca, cuantumul pensiei alimentare se fixeaza la venitul minim stabilit, adica a salariului minim pe tara si chiar daca nu aveti NICIUN venit tot trebuie sa platiti aceasta suma minima.
Mami , Tati, am 18 ani, mai primesc pensie de intretinere? Acte necesare pensie alimentara dupa 18 ani pana la 26 de ani
Daca minorul a implinit 18 ani, la nivel teoretic, inceteaza si obligatia de intretinere iar pensia alimentara se sisteaza. Asta doar daca nu cumva minorul devenit major, urmeaza cursurile superioare si atunci obligatia parintilor subzinta – (3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Prin urmare, dupa implinirea varstei de 18 ani, daca minorul face dovada studiilor atunci AMBII parinti sunt obligati sa-l intretina cu pensie de intretinere.
Pensie alimentara dupa 18 ani legislatie
Una dintre multele intrebari referitoare la micsorarea pensiei de intretinere a minorului sau de incetarea ei se refera la obligatia parintelui de a plati pensia de intretinere dupa varsta de 18 ani.
Raspunsul este DA, pensia de intretinere se plateste si dupa 18 ani, daca minorul urmeaza cursurile de invatamat superioare si se poate extinde pana la varsta de 24 de ani.
Trebuie sa stiti si ce acte necesare pensie alimentara dupa 18 ani trebuie sa pregatiti in instanta si ele se refer ala dovada ca majorul urmeaza cursurile programului de invatamant superior si atentie nu trebuie sa fie neaparat de stat.
Astfel, observam in contextul general ca majorarea pensiei de intretinere, modificarea ei in sus sau in jos sau chiar sistarea pensiei de intretinere ca urmare a intervenirii majoratului sau a provenientei de alte surse financiare pentru minor, comporta o dezbatere absolut complexa si trebuie analizata ca atare din toate perspectivele.
Cum pot sa cer diminuarea pensiei de intretinere si care sunt motivele?
In principal, diminuarea pensiei alimentare de intretinere copil se poate cere atunci cand din ventiurile pe care le inregistrati, nu va mai descurcati cu cheltuielile zilnice, ori atunci cand spre exemplu a intervenit un nou copil pentru care trebuie sa prestati intretinerea, ori spre exemplu au intervenit alte tipuri de forme de intretineri cum ar fi :
- pensia de intretinere pentru un parinte;
- pensia de intretinere pentru survenineta de copil;
- alte tipuri de obligatii de intretinere.
Diminuarea pensiei alimentare– Consideratii- Avocat Cuculis si decizii castigate in instanta pentru beneficiarii SCA Cuculis&Asociatii.
Cum Se Poate Diminua Pensia De Intretinere Atunci Cand Veniturile Celui Ce O Plateste, S-au Schimbat.
Vedeti mai jos, la finalul articolului, solutia instantei de judecata de MODIFICARE a pensiei de intretinere, obtinuta in instanta.
Este tot mai des intalnita situatia in care doi soti decid ca drumurile lor sa se desparta, desi din casatorie au rezultat unul sau mai multi copii.
Astfel, prin hotararea de divort sau prin conventia incheiata in fata notarului public prin care se desface casatoria celor doi, se dispune si asupra soartei copiilor:
- daca va exista sau nu custodie comuna, cu cine vor locui, cine va achita pensie alimentara de intretinere si in ce cuantum.
Este important sa mentionam faptul ca desi parintele care nu locuieste cu copilul este obligat la plata unei pensii alimentare, suma stabilita poate fi modificata ulterior, in anumite situatii.
Vom evidential, pe scurt, cateva dintre aceste situatii:
Astfel, pe calea unei actiuni in instanta, puteti cere si obtine diminuarea pensiei alimentare.
Potrivit art. 531 (1) Cod civil, dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
Poate fi dispusa incetarea platii pensiei de intretinere si nu doar diminuarea pensiei alimentare?
Observam asadar ca pensia alimentara nu doar ca poate fi miscorata, dar plata acesteia poate chiar inceta, in masura in care imprejurarile o impun, cum ar fi:
- scaderea veniturilor persoanei obligate la plata pensiei de intretinere, nasterea unui alt copil sau chiar majorarea cheltuielilor.
O alta situatie este cea in care, spre exemplu, desi s-a stabilit ca domiciliul copilului va fi la unul dintre parinti, celalalt fiind obligat la plata unei pensii alimentare, ambii parinti fiind nevoiti sa suporte in mod egal costuri cu cresterea si educarea copilului, parintele nerezident (adica cel care nu locuieste cu copilul) suporta nu doar costurile privind pensia alimentara, ci si alte costuri in plus pe care parintele resident nu le suporta.
Apare astfel o disproportie intre prestatiile celor doi parinti, care poate fi echilibrata de catre instanta de judecata.
O alta situatie este aceea cand copilul petrece un timp egal la ambii parinti, sau, cand desi are rezidenta la unul dintre parinti, petrece o perioada mai mare de timp la celalalt (spre exemplu pe perioada vacantei de vara). In astfel de situatii, parintele nerezident nu poate fi obligat sa execute atat plata pensiei alimentare cat si obligatia in natura, adica gazduirea si ingrijirea efectiva a copilului.
In doctrina se evidentiaza ca in situatiile inevitabile in care parintele nerezident va fi nevoit sa presteze in natura obligatia legala de intretinere, apare problema dublei executari a obligatiei legale de intretinere pentru perioada in care a prestat si in natura aceasi obligatie, dar i se cere si executarea prin plata pensiei de intretinere.
Probarea executarii in natura a obligatiei de intretinere de catre parintele nerezident nu duce la stingerea obligatiei sale de a pastra intretinere chiar prin executarea ei in modalitatea instituita prin lege cu titlu de regula, respectiv executarea in natura.
Pentru acest motiv, executarea silita a pensiei de intretinere reprezentand in definitiv contravaloarea unei obligatii stinse prin executare este vadit inechitabila.
Parintele rezident, pentru perioada in care nu gazduieste copilul nu poate fi deopotriva scutit de executarea in natura a obligatiei de intretinere si sa pretinda pensia de intretinere de la parintele nerezident, pensie care, intre parinti, functioneaza ca o forma de regres a parintelui care a prestat in natura intretinerea impotriva celuilalt parinte ( Marieta Avram-coordonator, Laura Andrei, Alin-Ioana Axente etc., Autoritatea parinteasca-intre maretie si decadere, Ed. Solomon, 2018, p. 235-236).
In ceea ce priveste notiunea de plata lato-sensu, odata stinsa obligatia de intretinere in ansamblul sau ca urmare a prestatiei in natura a parintelui nerezident in beneficiul copilului, pensia de intretinere stabilita in sarcina parintelui nerezident devine o a doua executare a aceleiasi obligatii de catre acelasi debitor solidar.
La randul lui, parintele rezident nu poate justifica macar un interes legitim pentru punerea in executare silita a creantei stabilite cu titlu de pensie de intretinere in perioada in care copilul e gazduit de parintele nerezident. Deci, pentru perioada in care el insusi nu a asigurat sub nicio forma indeplinirea obligatiei de intretinere.
Puteti fi interesat si de :
Cititi si despre obligatia de intretinere a minorilor.
Diminuarea Pensiei Alimentare in codul civil si Sistare pensie de intretinere copil major!
O reducere pensie intretinere minor presupune de fapt o amputare a unor drepturi ale minorului, stabilite de catre instanta de judecata sau de catre notarul public cu acordul partilor.
Oricum ar fi micsorare pensie intretinere minor se poate face doar cu acordul partilor sau in instanta de judecata.
In situatia in care parintele nerezident a platit de bunavoie pensia de intretinere, aceasta poate obtine intoarcerea sumei platite fara temei obligational.
In cazul in care suma a fost incasata de catre parintele rezident, temeiul actiunii ar fi reprezentat de imbogatirea fara justa cauza ( art. 1345 NCC, coroborat cu art. 534 NCC), intrucat parintele rezident a incasat pensie de intretinere pentru perioada in care nu a prestat in natura intretinerea, patrimoniul sau crescand, iar patrimoniul parintelui nerezident scazand, in masura valorii pensiei de intretinere primite
Astfel, in situatia in care considerate ca valoarea pensiei de intretinere prestate de catre dumneavoastra este excesiva, raportat la ingrijirea efectiva pe care o oferiti copilului, sau, daca veniturile dumneavoastra au scazut considerabil, cheltuielile sau marit ori intre timp s-a nascut un alt copil, nu ezitati sa apelati la un specialist, in vederea unor opinii juridice care sa va avantajeze.
Vizualizati si explicatiile video complete al av. Cuculis referitoare la pensia de intretinere si diminuarea ei sau majorarea ei.
MODIFICAREA PENSIEI DE INTRETINERE
Majorarea pensiei de intretinere – cum fac sa obtin o pensie de intretinere mai mare de la mama sau de la tata ?
Daca in urma desfacerii casatoriei s-a retinut in sarcina uneia dintre parti obligatia de intretinere datorata copilului/copiilor minori, iar suma a fost stabilita intr-o suma fixa, raportata la veniturile lunare realizate de catre parintele obligat la data desfacerii casatoriei, atat prin hotatare judecatoreasca cat si prin act notarial, ulterior se poate cere, prin actiune in instanta, modificarea pensiei de intretinere.
Astfel, conform dispozitiilor art. 532 din Noul Cod Civil, “dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei”, observam ca, pentru modificarea pensiei de intretinere, in sensul majorarii sale, este necesara indeplinirea unor conditii, respectiv:
– o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea (cresterea acestora) si
– o schimbare in ceea ce priveste nevoia celui care o primeşte (cresterea acesteia), aspecte care se materializaza in cresterea veniturilor lunare ale parintelui ce are obligatia de plata a pensiei de intretinere , precum si in cresterea nevoilor minorului ce beneficiaza de pensia de intretinere – urmeaza cursurile unei scoli, necesita imbracaminte, rechizite, incaltaminte, alimentatie, servicii medicale, cursuri suplimentare, activitati extracuriculare, etc.
Procese castigate pe majorarea pensiei de intretinere
22.12.2020 Ora estimata: 08:30 Complet: Complet amanari de pronuntare pt. jud. POPESCU M. |
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea formulată de reclamanta Pănescu Andreea Ofelia în contradictoriu cu pârâtul Goldner Alexandru.
Obligă pârâtul la plata pensiei de întreţinere în cuantum de 1/4 din venitulnet lunar către reclamantă în favoarea minorului, începând cu data introducerii acţiunii, 06.03.2020, şi până la majoratul minoruluii.
Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 2520 lei reprezentând cheltuieli de judecată.
Document: Hotarâre 10416/2020 22.12.2020
Care este cuantumul pensiei de intretinere ?
Majorarea pensiei de intretinere se poate face la 1/4 din venitul net lunar al parintelui obligat la plata – in cazul unui singur copil ce necesita intretinere, la 1/3 – pentru 2 copii si la ½ – pentru 3 sau mai multi copii, ca urmare a majorarii veniturile salariale ale acestuia – in calitate de debitor si a cresterii nevoii copilului/copiilor minor/minori – in calitate de creditor.
Aceste actiuni de modificare a pensiei de intretinere , respectiv majorarea pensiei de intretinere, se analizeaza prin prisma principiului interesului copiilor minori, astfel cum este consacrat prin prevederile art. 2 din Legea nr. 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care stabilesc că orice act juridic emis sau încheiat în domeniul respectării şi promovării drepturilor copilului se subordonează cu prioritate principiului interesului superior al copilului şi ale art. 263 alin. 1 Cod civil, care prevăd că orice măsură privitoare la copil trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului, a cărui ocrotire impune asigurarea tuturor condiţiilor materiale necesare creşterii, educării şi pregătirii profesionale ale creditorului obligaţiei de întreţinere, corespunzătoare posibilităţilor reale.
În aplicarea art. 527 si art. 529 Cod civil se impune a se avea in vedere principiul potrivit caruia copiii au dreptul sa se bucure de conditii materiale corespunzatoare nu numai nevoilor lor ci si posibilitatilor materiale ale parintilor, indiferent daca acestia convietuiesc sau nu impreuna.
Practic, trebuie sa explic faptul ca nu se poate cere majorarea pensiei de intretinere acordata minorului in conditiile in care acesta vrea sa invete la o scoala cu o taxa de 40000 de euro / an in conditiile in care mama sau tatal obligat sa dea intretinerea, nu-si poate permite o asemenea plata.
Dispozitiie art. 528 din Noul Cod Civil, referitoare la dovada starii de nevoie, arata ca “starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă”, de asemenea, dispozitiile art. 524 din Noul Cod Civil, referitoare la creditorul intretinerii, arata ca “are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale” .
De precizat este faptul ca o astfel de actiune in vederea modificarii pensiei de intretinere in sensul de a se solicitarea majorarea pensiei de intretinere, poate fi formulata si de parintele obligat la prestarea intretinerii, in conditiile in care in veniturile acestuia s-au schimbat, iar cuantumul la care a fost obligat depaseste posibilitatea de indeplinire a obligatiei ori achitarea acestei sume cu titlu de pensie de intretinere i-ar crea un dezechilbru vadit in ceea ce priveste existenta zilnica.
Acest gen de actiuni de dreptul familiei sunt actiuni ce prespun administrarea de probatoriu in vedere stabilirii situatiei de fapt ce a condus la formularea actiunii, sens in care se impune o atentie deosebita si ajutor specializat.
MAI JOS – SOLUTIE INSTANTA
Av.Drd. Cuculis Adrian
Ma numesc Anton Catalina,fostul sot a locuit pana acum in Anglia si a plătit o pensie alimentara fetiței de 1000ron ,dar din luna aceasta a plătit 300lei ,fără sa faca vreun demers instanței ,din câte stiu s a întors acasa,a deschis o firma de taxi ,ulterior si a cumpărat si mașina .Ce pot face in cazul acesta …nu se gândește deloc la fetita ..fetita are 14 ani ,numai pregătirea pe luna costa cel putin 500 lei .Multumesc!
Bună ziua, dacă tatal copilului susține ca nu are venituri pt a plăti pensia alimentara, cum se calculează atunci pensia alimentara pt un copil și ce se poate face? Mulțumesc
Bună seara, tatăl copilului în vârstă de 16 ani locuiește de 3 ani in Italia și are un venit lunar de aproximativ 2500 de euro lunar, acte cu care pot dovedi adică un extras de cont de lui, ce demersuri trebuie sa fac pt majorarea pensiei de întreținere menționez ca prin hotărâre judecătorească este obligat la pensie de 600ron bani pe care îi trimite din Italia de 3 ani în euro o data la 2 luni jumătate. Va multumesc
Buna ziua, divortul s-a produs in 2017 pe cale amiabila la notar. Atunci am si stabilit pensia de intretinere pe care am platit-o luna de luna, in cuantum de 1000 de lei.
Fosta sotie m-a actionat in insanta pentru marirea pensiei, stiind ca am propriul apartament dat in folosinta pentru achitarea unor datorii (imprumuturi de la pers fizice si credite) Anul trecut , contractul de inchiriere s-a incheiat, in luna august , am renovat apartamentul si de atunci locuiesc eu acolo . Deasemenea veniturile salariale au fost diminuate datorita situatiei cu pandemia.
Cu toate acestea instanta , a luat in calcul veniturile mele facand o medie pe tot anul 2020, venituri care nu mai sunt aceleasi cu cele actuale din 2021.
Ma obliga la plata unei sume fixe, rezultate din urmatorul calcul : media lunara a veniturilor salariale din ian 2020 pana in feb 2021 (aceasta suma fixa, in momentul de fata depaseste 1/4 din veniturile mele actuale) plus plata in natura pana la 1/4 din veniturile mele nete totale din anul 2020.
Credeti ca sunt sanse , ca in urma apelului sa fie recalculata pensia conform veniturilor mele actuale (anul 2021), eu fiind dealtel de acord cu maxim , adica cu 1/4 ???
Daca nu se va revizui calculul , dupa cat timp am dreptul sa revin in instanta pentru diminuarea pensiei??
Va multumesc!
Diminuarea pensiei de intretinere se face ori de cate ori exista un motiv intemeiat, bazat pe veniturile debitorului sau alte asemenea. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună as vrea sa știu cum sa procedez am o fată care sa căsătorit nelegal cu cineva și au un copil împreună care este recunoscut în certificatul de naștere dar a plecat afara și nu contribuie la creșterea copilului de aproape 3ani eu lucrez în Spania și vreau sa o aduc aici dar nu pot ptr ca nu are procură cum putem sa procedăm ptr a rezolva cumva Putem sa apelam în instanță sau Cum? Mulțumesc
Este vorba despre o substituire a consimtamantului celuilalt parinte/custodie exclusiva. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua, în cazul pensiei în natura se poate face ceva ca tatăl sa se achite cumva fata de copil? Cum se procedează cu plata in natura
Buna ziua.sunt divorțată de 4 ani .in urma căsătoriei avem o fetiță;fata a rămas la fostul soț.acum m-am recăsătorit și am dat naștere la al copil.cum se calculează pensia alimentara pe care trebuie sa o dau fostului soț.va multumesc
Buna ziua! Vreau să mă ajutați și pe mine cu un răspuns.Fostul meu soț lucrează în Italia cu acte în regulă de 12 ani de zile dar la proces a declarat că nu lucrează și i sa stabilit pensia alimentara in funcție de salariu minim pe economie din România.Ce as putea face sa primesc majorarea pensiei alimentar?
Pai asta ramane in obligatia instantei sa faca comisie rogatorie in italia si sa afle aceste informatii. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua! Ce se poate face pentru diminuarea pensiei alimentare dacă cel care o plătește mai are încă un copil minor? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Buna ziua, trebuie facuta dovada scaderii veniturilor si rezolvam in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua eu am doi copii de 3 ani de zile ia părăsit fosta mea nevasta, și nu a plătit niciodată pensie alimentara, cum as putea proceda sa plătească? Fata are acuma 4 anișori și băiatu 7 ani, mulțumesc
Buna ziua. Daca exista o Hotărâre Judecătorească cu privire la cuantumul pensiei alimentare și ulterior foștii soți s.au înțeles la diminuarea pensiei trebuie efectuat vreun demers in instanță cu privire la acest lucru sau este de ajuns o convenție notariala?
Buna ziua. nu! Doar sa isi dea declaratii reciproce ca s-au inteles altfel! Cu bine, av. dr. Cuculis
P.S Daca privim prin optica faptului ca pensia de intretinere nu este a parintelui atunci am putea discuta despre o neglijenta a parintelui daca nu face diminuarea.
Dl . Avocat Cuculis va rog : dacă fiul meu lucrează in Anglia și are un salariu in jur de 1600 lire și plătește 800 chirie : se ia in calcul , măcar aceasta cheltuiala la majorare pensie alimentara . La ora actuala plătește 850 roni , mai are și un alt copil in întreținere . Judecătoria a dispus Comisie rogatorie in Anglia sa vadă veniturile . Va Multumesc mult .
Buna seara!
Tatal copilului detine in prezent 2 SRL-uri, insa m-a amenintat ca nu isi pune nici un venit pe cartea de munca, ca sa nu primesc pensie alimentara, daca indraznesc sa il dau in judecata.
Se poate calcula pensia alimentara din dividentele firmelor? Ati avut asemenea situatii?
Va multumesc
Buna ziua, ba da!
Bună seara.Platesc pensia alimentara unui copil minor din căsătoria anterioara.Ulterior am doi copii .Cum sa modific suma pe care o plătesc pentru pensia alimentara.Nu Sint angajat.Platesc lunar 370 roni
Buna ziua.LA divort am stabili la notar ca pensia aliemntara pentru copil sa fie de 500 lei din cauza faptului ca la momentul divortului veniturile fostului sot erau in curs de stabilizare.A platit lunar o penise alimentara de 1500 lei. In prezent veniturile sale sunt mai mari si pensia alimentara trebuia sa creasca de ceva timp. Cum pot proceda pentru a solicita majorarea pensiei alimentare.
Bună ziua,
Este normal ca tatăl să facă o înțelegere cu fiica (ea fiind majoră), la notariat pe o sumă mult mai mică, jumătate din cât i se cuvine?
Menționez că el îî dă aceeași sumă de 15 ani, (mea culpa), deși salariul lui a crescut considerabil, iar acum vrea să îî dea aceeași sumă.
Se poate face la notariat așa ceva? Sau oriunde vor merge (instanță sau notariat), i se va solicita adeverința de salariu?
Mulțumesc!
Sigur ca poate sa faca o intelegere insa nu cu copilul ci cu adultul rezident!