Executat Silit De Salt Bank S.A – Cum Au Vrut Sa Le Execute Silit Casa Celor 2 Soti Pentru Un Credit Din 2019 – Cum Au Suspendat Executarea Silita A Salt Bank ?
Executat Silit De Salt Bank? Nicio problema fiindca se pare ca executarile lor(cel putin o parte), sunt pornite impotriva debitorilor si sunt chititi sa le vanda casele la licitatie publica.
Legea arata foarte clar ca suspendarea executarii silite imobiliare este o procedura prin care poti sa isi salvezi sau mai bine zis sa temporizezi de fapt o executare silita care iti pericliteaza dreptul de proprietate asupra casei sau apartamentului pe care il detii.
Nu am sustinut niciodata faptul ca NU trebuie sa-ti platesti datoriile insa ceea ce se intampla in Romania si totusi avem legi care protejeaza masiv pe debitori, este INCREDIBIL.
Pentru O Datorile De 39000 De Lei VOR Sa Le Scoata Casa La Vanzare!!!
Ati cititi bine, datoria este una infima raportat la faptul ca imobilul asupra caruia s-a inscris somatia imobiliara este de zeci de ori mai valoros.
Din pacate daca debitorul nu ar fi ajuns sa formuleze cererea de suspendare a executarii silite pornite de catre SALT BANK impotriva lui, probabil ca pana la momentul la care scriu acest articol, imobilul ar fi fost vandut.
Instanta observa abuzul, dispune suspendarea executarii silite si lasa pe debitor sa se judece fara sa ii fie periclitat dreptul de a avea parte de un proces echitabil.
Totusi, OUG 52/2016 arata foarte clar ca bancile si in speta noastra SALT BANK, ar fi trebuit sub forma de obligatie, sa OFERE ALTERNATIVE debitorului. O sa vedem mai jos ce inseamna inlesniri la plata si ce obligatii au bancile si IFN-urile in raport de debitori.
Esti si tu executat silit? Hai sa vedem cum te putem ajuta sa anulezi intreaga executare silita, sa o suspenzi sau sa verifici daca este legala procedura prin care treci. Completeaza formularul de mai jos:
Ce inseamna alternativa? Ce ar fi putut si trebuit sa ofere banca SALT BANK inainte sa execute silit imobiliar?
Art. 48 OUG 52/2016 arata extrem de clar si este bine ca si dvs. ca debitor sa cititi si sa intelegeti cat de multa protectie aduce aceasta ordonanta care este efectiv IGNORATA de catre banci, ifn-uri si in general recuperatorii de creante si creditori!
(1)Creditorul, respectiv entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe trebuie să ţină cont de circumstanţele individuale ale consumatorului, de interesele şi drepturile consumatorului, precum şi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluţii.
(2)Soluţiile oferite de creditor pot include:
a)refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;
b)prelungirea duratei contractului de credit;
c)schimbarea tipului contractului de credit;
d)amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă;
e)schimbarea ratei dobânzii;
f)oferirea unei perioade fără plăţi;
g)reducerea pe perioade scurte a ratei;
h)consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică;
i)rescadenţarea ratelor;
j)reeşalonarea ratelor;
k)conversia creditelor.
l)reducerea soldului datoriei.
(3)Entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe elaborează, împreună cu consumatorul, un plan de achitare a datoriilor/obligaţiilor adaptat la veniturile actuale ale acestuia, ce poate include:
a)eşalonarea plăţii sumelor datorate;
b)reducerea sumei totale de plată;
c)oferirea unei perioade fără plăţi;
d)consolidarea mai multor datorii.
Observati faptul ca aceste entitati au oblgatia de a evita executarea silita arata pe de alta parte ca incalcarea acestor norme ar trebui sa fie sanctionata cu nulitatea executarii silite!!
Cititi si:
Protecția Dreptului la Domiciliu în Fața Executării Silite – Locuinta De Familie – Cazul Familiei Ion Executata De SALT BANK
Imaginează-ți că te trezești într-o dimineață și afli că banca vrea să-ți execute locuința de familie din cauza unei datorii, chiar dacă suma datorată reprezintă doar 10% din valoarea casei tale. Te simți copleșit și fără control asupra propriei vieți. Cu toate acestea, există posibilitatea ca, cu ajutorul unor profesioniști și al legii, să îți protejezi drepturile și să oprești executarea silită.
SALT BANK (fosta IDEA BANK) își asumă să ia locuința a doi cetățeni romani care au ales să împrumute o sumă modestă de la aceștia. Pentru suma de aproximativ 40.000.00 lei, SALT BANK a solicitat constituirea unei ipoteci imobiliare pentru apartamentul în care cei doi debitori și-au stabilit domiciliul.
Evacuarea din propria casă poate afecta viața și bunăstarea persoanelor evacuate, reprezentând o procedură abuzivă, deoarece procedura executării ar trebui dispusă proporțional cu scopul urmărit de către creditor, anume de a obține suma urmărită, nu un apartament în valoare de 70.000 EURO ce valorează vădit mai mult ca suma datorată. În asemenea împrejurări se impune protejarea persoanelor care își au domiciliul într-un imobil ce poate face obiectul unei executări, față de orice masură cu caracter abuziv.
Atunci intervenim noi si asta am facut si in cazul familiei ION!!
Consideram ca suntem intr-o alta speta de tipul “DOSARELE PRIN VIATA”!!
Executați silit, un domn și o doamnă care au ales să facă un imprumut în valoare de 54.700.00 RON, riscă să rămână fără casă pentru neplata a aproximativ 40.000.00 lei din datorie.
Chiar dacă împrumutul a fost garantat cu toate conturile bancare (incluzând sumele de bani creditate periodic sau aflate periodic în soldul debitorului/soldurile debitorilor) și veniturile ce decurg din activitatile profesionale desfășurate de cei doi debitori, conform contractului, însemnând că o posibilă executare trebuia să se limiteze la ipoteci mobiliare.
IDEA BANK (devenită SALT BANK) s-a considerat în drept să depășească limitele contractuale și să solicite înscrierea unei ipoteci asupra unui bun imobil, în scopul îndeplinirii procedurii de executare pentru neîndeplinirea obligațiilor contractate de către debitori.
Asa au reușit să înscrie o ipotecă în cartea funciară a unui apartament în valoare de 70.000 euro, imobil în care ambii debitori aveau deja stabilit domiciliul legal.
Asa cum aratam mai sus, datoria este insignifianta raportat la valoarea apartamentului debitorilor iar asta inseamna de fapt o incalcare a oricarui principiu al echitatii atunci cand vorbim despre o executare silita care trebuie sa fie proportionala si grefata si pe interesele debitorilor nu numai a creditorilor!!
Vedeti si :
Cum a putut instanța să admită o astfel de procedură, având în vedere că atât în faza judecății, cât și în faza executării silite se impune respectarea criteriului echității ?
Potrivit criteriului echității, ori de cate ori legea îi oferă judecătorului puterea de a aprecia sau îi cere să ţină seama de toate circumstanţele cauzei, acesta va ține seama de principiile generale ale dreptului, cerinţele echităţii şi bunei-credinţe.
Astfel că, instanța trebuie să acorde prioritate circumstanțelor personale în care se regăsesc cei doi debitori, mai exact să țină cont că imobilul este domiciliul legal al ambilor împrumutați.
Fiind singura locuință a acestora, evacuarea se poate transforma într-un abuz din partea executorului care efectuează procedura, iar prin executarea imobiliară se poate produce un prejudiciu ireparabil, având în vederecircumstanțele personale și faptul că locuința reprezenta un loc esențial pentru viața și bunăstarea debitorilor , iar măsura executării ar trebui dispusă proporțional cu scopul urmărit de către creditor, anume de a obține o anumită sumă de bani, în cuantum de aproximativ 40.000.00 lei.
CEDO Protejeaza Domiciliul Si Locuinta Familiei! Instantele romane OBLIGATE Sa Aplice Practica Cedo In Materie De Executare Silita!
O situație asemănătoare speței prezentate este cea a doamnei Jadranka Cosic împotriva Croației. Diferenta dintre cazul prezentat si debitorul Executat Silit De Salt Bank este ca in cel din urma nu s-a ajuns la evacuare fiindca am blocat procedura de executare silita.
Sesizată printr-o plângere, înaintată de către reclamanta Jadranka Cosic , CEDO a constatat că decizia autoritățiilor croate de a o evacua pe doamna Cosic din propriul domiciliu încalcă prevederile Art. 8, care reglementează dreptul la respectarea domiciliului, din Covenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, deoarece autoritățiile nu au luat în vedere toate circumstanțele relevante care afectau drepturile fundamentale când s-a admis evacuarea acesteia.
Este important să menționăm că dispoziţiile Codului de procedură civilă care privesc drepturile şi libertăţile persoanelor se interpretează și se aplică în concordanţă cu Constituţia, pactele și tratatele internaționale, iar o posibilă executare silită trebuie efectuată cu respectarea tuturor dispozițiilor legale.
Totuși, prevederile art. 252 alin. (2) NCPC ne învederează faptul că dreptul internațional cutumiar precum și tratatele, convenţiile, acordurile internaţionale aplicabile în România, care nu se regăsesc într-un text de lege și care nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României sau într-o alta modalitate de circulație permisă de lege, trebuie dovedite de către partea interesată, instanţa de judecată neavând obligaţia cunoaşterii acestora din oficiu. Însă, la nivel național, s-a adoptat LEGEA Nr. 30/1994, publicată în Monitorul Oficial nr.135 din 31 mai 1994, privind ratificarea Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, dreptul intern fiind aservit tratatelor, convenţiilor și acordurilor internaţionale. Astfel că în cazul celor doi debitori, cetățeni români, instanța poate identifica cu ușurință normele de drept aplicabile, având datoria de a acorda prioritate aplicabilității articolului 8 din Convenție.
Debitorii Au Cerut RESTRÂNGEREA EXECUTĂRII Si Suspendarea Executarii Silite Imobiliare – Instanta Admite Suspendarea, Debitorii Scapati Prin Temporizare De Vanzarea Imobilului Locuinta De Familie
Deoarece SALT BANK a solicitat executarea bunului imobil, Societate Profesională de Avocați Cuculis și Asociații a înaintat instanței o contestație la executare, în care a învederat acesteia că valoarea bunului cu privire la care s-a instituit măsura somației imobiliare este vădit mai ridicată, iar creanța pentru care a fost începută urmărirea silită reprezintă aproximativ 10% din valoarea imobilului.
Executat Silit De Salt Bank – Societatea de avocați a prezentat instanței cazul doamnei Jadranka Cosic împotriva Croației și a solicitat restrângerea procedurii execuționale, precum și suspendarea executării până la soluționarea cererii, cu solicitarea de menținere a popririi salariale (restrângerea executării la anumite bunuri), în baza articolului 702 din NCPC, deoarece creditorul a trecut la urmărirea mai multor bunuri ce aparțin debitorului, iar valoarea apartamentului este vădit excesivă.
Măsura restrângerii are ca scop limitarea executării și se poate solicita de către debitor atunci când acesta este obligat la plata unei sume de bani prin intermediul unui titlu executoriu de către creditor. Această masură se dispune când s-a admis urmărirea mai multor bunuri mobile sau imobile și aceste urmăriri sunt simultane, iar valoarea bunurilor urmărite este vădit excesivă în raport cu creanța ce urmează să fie satisfăcută.
În concluzie, judecătorul are îndatorirea de a soluționa contestația la executare conform regulilor de drept care îi sunt aplicabile prin stabilirea corectă a faptelor, ținând cont de contextul personal al debitorilor și prin aplicarea corectă a legii nr. 30/1994, a prevederilor constituționale, ale Codului Civil și de procedură civilă, precum și a altor prevederi legale, în scopul pronunțării unei hotărâri temeinice și legale. În acest sens, urmând să țină seama atât de conduita debitorilor de la momentul deschiderii procedurii execuționale, de valoarea imobilului grevat, cât și de respectarea dreptului la domiciliu.
Executat Silit De Salt Bank – Se poate trece la executarea unui apartament, daca nu am garantat creditul cu casa?
Raspunsul socant este ca DA!
Din pacate, oamenii merg la banca, se imprumuta, li se spune ca NU garanteaza cu imobilul insa de cele mai multe ori nimeni nu le spune ca o executare silita se intinde asupra TUTUROR bunurilor mobile si imobile si practic raspunde debitorul cu tot ce are.
Ei bine, creditorul este cel care are dreptul de a recurge la procedura executării silite, dacă dreptul său este recunoscut printr-un titlu executoriu. Acesta beneficiază de dreptul de urmărire și de dreptul de preferință asupra bunurilor urmărite. Garanțiile la care părțile au înțeles să se limiteze în contractul de împrumut reprezintă modalitățiile alese de părâți pentru a se asigura rambursarea datoriei, iar în prezenta speță părțile au ales să se limiteze la garanții reale mobiliare.
Solicitarea stingerii datoriei debitorilor prin executarea unui bun imobil reprezintă o abatere a creditorului (SALT BANK) de la prevederile contractate. Pentru a putea trece la executarea unui bun imobil, creditorul trebuie să dovedească instanței că garanțiile dobândite anterior nu sunt îndestulătoare sau că au intervenit modificări asupra contractului, prin acte aditionale, ce au extins sau înlocuit vechile garanții.
Astfel că, în baza clauzelor contractului de împrumut, societatea SALT BANK se află în drept să solicite doar executarea garanțiilor reale mobiliare, fără a aduce atingere dreptului de proprietate asupra imobilului a cărui executare s-a solicitat.
Societate Profesională de Avocați Cuculis și Asociații a înaintat instanței o contestație la executare, în care a învederat acesteia că valoarea bunului cu privire la care s-a instituit măsura somației imobiliare este vădit mai ridicată, iar creanța pentru care a fost începută urmărirea silită reprezintă aproximativ 10% din valoarea imobilului. Societatea de avocați a prezentat instanței cazul doamnei Jadranka Cosic împotriva Croației și a solicitat restrângerea procedurii execuționale, precum și suspendarea executării până la soluționarea cererii, cu solicitarea de menținere a popririi salariale (restrângerea executării la anumite bunuri), în baza articolului 702 din NCPC, deoarece creditorul a trecut la urmărirea mai multor bunuri ce aparțin debitorului, iar valoarea apartamentului este vădit excevă.
Nu uitati, chiar daca pe fond vi se respinge o cerere, aveti posibilitatea formularii unei cai de atac iar in cazul contestatiilor la executare silita, calea de atac este apelul.
Av. Cuculis Adrian