Inghetarea Cursului Valutar Impotriva Recuperatorului De Creante Kruk Investcapital

Cursul Valutar CHF Poate Fi Inghetat Si Impotriva Recuperatorilor De Creante

Decizia vine ca o reconfirmare a faptului ca si atunci cand sunteti vanduti catre recuperatorii de creante sau atunci cand sunteti in executare silita, clauzele titlului executoriu, adica ale contractului de credit, pot fi supuse analizarii instantei de judecata. Inghetarea Cursului Valutar Impotriva Recuperatorului De Creante Investcapital si KRUK de esenta inseamna inceputul unei noi ere in materia corectarii abuzurilor savarsite prin inserarea de clauze abuzive in cadrul contractelor ce au ajuns ulterior la recuperatorii de creante.

Solutia este o premiera in materie, este pentru prima data cand instanta INGHEATA CURSUL VALUTAR impotriva recuperatorului de creanta KRUK si Investcapital.

Cursul valutar al creditului contractat initial in 2008 de catre debitorul vandut catre recuperatorii de creante a fost de 2.1 lei/CHF, practic daca analizam cu situatia actuala, acesta a ajuns sa fie de cel putin 2 x mai mare decat cursul de la data semnarii contractului de credit.

O sa analizam mai jos si mecanismul prin care se poate ajunge la o inghetarea cursului valutar Impotriva Recuperatorului De Creante tip KRUK sau Investcapital, insa prima data vreau sa impartasesc bucuria de a avea o prima hotarare prin care instanta de judecata a analizat in integralitate contractul de credit cesionat catre recuperatorul de creanta KRUK si Investcapital si a dispus inghetarea cursului valutar impotriva recuperatorilor.

Dosar prin care cursul valutar la CHF pentru un credit cesionat, a fost inghetat la 2.1 lei/ CHF , impotriva recuperatorilor KRUK si Investcapital.

Dosarul este foarte recent si se observa cum instanta dispune o serie de masuri cu privire la calitatile procesuale ale celor ce au fost chemati in instanta sa raspunda pentru clauzele de natura abuziva din cadrul contractului de credit semnat initial cu OTP BANK.

Parcursul cesiunilor de creante pana cand dosarul a fost admis si cursul valutar inghetat impotriva recuperatorilor de creante:

 • Contractul semnat cu banca in anul 2008
 • Dupa o perioada de probleme la rambursarea creditului, acesta a fost vandut catre OTP FACTORING ZRT
 • OTP FACTORING ZRT a dispus cesionarea lui catre INVESTCAPITAL LTD
 • Investcapital LTD este reprezentat si gestionat in Romania de catre KRUK SRL
 • Procesul de ingehtare a cursului valutar impotriva recuperatorului de creante a fost descis in 2020 iar pe 04.03.2021, instanta a blocat cursul valutar al CHF la 2.1 lei / CHF intr-un contract cesionat la recuperatorul de creantea KRUK si Investcaputal LTD.

Am inghetat cursul valutar impotriva KRUK si Investcapital – Recuperatorii de creante atinsi de legea clauzelro abuzive

04.03.2021 Ora estimata: 08:30
Complet: Complet C33
Tip solutie: Admite cererea

Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a intimatei OTP FACTORING ZKT invocată de aceasta prin întâmpinare. Respinge acţiunea formulată împotriva intimatei OTP FACTORING,ca fiind îndreptată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei de interes invocată de intimata INVESTCAPITAL LTD, prin întâmpinare.

Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul NEDERI MIHAI. Ia act că reclamanţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, azi 04.03.2021, prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  1456/2021  04.03.2021

Ceea ce vedeti mai sus inseamna ca prin respingerea lipsei de interes invocata de INVESTCAPITAL LTD , debitorului i s-a calificat interesul vis a vis de inghetarea cursului valutar impotriva recuperatorului iar mai jos se arata cum actiunea este ADMISA IN TOTALITATE. Inghetarea Cursului Valutar Impotriva Recuperatorului De Creante confirmata de catre instanta.

inghetare curs valutar chf recuperatori de creante kruk investcapital

Cititi si alte subiecte din zona executarilor silite:

Ce s-a cerut prin cererea de chemare in judecata si cum s-a ajuns la inghetarea cursului CHF pentru KRUK SI Investcapital?

Desi pe portalul instantei de judecata apare ca ACTIUNEA ESTE ADMISA IN INTEGRALITATE, din datele putine puse la dispozitie de catre portalul instantelor de judecata nu ne dam seama exact ce s-a admis.

Pentru ca o inghetare a cursului CHF impotriva recuperatorilor de creante este o noutate si debitorii trebuie sa stie ca o asemenea actiune poate fi pornita in scopul de a a-si diminua sarcina economica din contractul pe care il semnasera cu banca cu ani de zile in urma, am fotografiat capetele de cerere din actiunea depusa la instanta si le-am redat mai jos, tocmai pentru a se vedea exact ce s-a solicitat instantei de judecata.

In ipoteza in care ar fi spus instanta, se admite in parte, atunci am fi putut avea retineri cu privire la faptul ca nu s-a dispus stabilizarea cursului valutar impotriva recuperatorilor de creante, insa in conditiile in care minuta arata ca ADMITE ACTIUNEA IN INTEGRALITATE si nu in parte, lucrurile sunt clare si KURK SI INVESTCAPITAL vor trebui sa converteasca zecile de mii de CHF in lei, la un curs de 2.1 lei / CHF si apoi sa refaca intregul calcul.

Pe langa inghetarea cursului valutar, s-a solicitat impotriva recuperatorilor de creante si eliminarea clauzelor de dobanda penalizatorie dar si modelul de calcul al dobanzii fixe ce permitea bancii sa modifice dobanda contractului si astfel am reusit sa anulam si comisionul de acordare si bineinteles, INGHETAREA CURSULUI VALUTAR LA RECUPERATORII DE CREANTE KRUK SI INVESTCAPITAL.

Inghetarea Cursului Valutar Impotriva Recuperatorului De Creante

Ce se intampla daca instanta stabilizeaza cursul valutar al monedei creditului la valoarea de la data contractarii creditului si creditul este cesionat la recuperatorii de creante?

Ratiunea este una foarte simpla si vrem sa dam un exemplu pentru ca toti cei care ati avut creditele vandute la recuperatorii de creante, sa stiti ca puteti cere acest lucru in instanta.

De ce credeti ca imprumutatii in CHF au ajuns sa mai fie doar cateva zeci de mii? Asta pentru ca majoritatea creditelor au “zburat” peste hotare la diverse entitati prin cesionarea lor dar si pentru ca au fost vandute la recuperatorii de creante, asta dupa ce cursul CHF i-a zdrobit pe imprumutati.

Prin urmare, daca ati ajuns pe mana recuperatorilor KRUK sau Investcapital sau oricare alt recuperator, trebuie sa stiti ca puteti invoca in instanta, impotriva lor, aceleasi lucruri pe care le-ai fi invocat impotriva bancii daca era in proces.

Evident ca toate dosarele pe inghetarea cursului valutar deriva din contracte de imprumut care ajung pe mainile recupeartorilor de creante.

Astfel, actiunea de inghetare a cursului valutar poate fi pornita si impotriva recuperatorilor de creante.

Dupa ce obtineti o inghetare a cursului valutar impotriva recuperatorilor de creante, aveti doua variante:

Cum scapi integral de executarea silita dupa Inghearea cursului valutar impotriva recuperatorilor de creante KRUK si Investcapital in timpul executarii silite

In aceasta situatie, executorul judecatoresc este obligat sa dispuna transformarea sumelor pe care le solicita prin actele de execuatre silita si dam un exemplu:

 • sunteti executat silit de KRUK sau Investcapital pentru suma de 10000 de CHF ( verificati totul cu un avocat execuatre silita ) – Executorul v-a trebui sa converteasca suma de 10000 de CHF in LEI la cursul de 2.1 LEI / CHF apoi sa imparta suma rezultata la cursul CHF al zilei si apoi sa dispuna daca mai este cazul continuarea executarii silite.

Practic, pentru cei care sunti executati silit, inghetarea cursului valutar impotriva unui recuperator de creante, ar echivala cu REDUCEREA LA JUMATATE a debitrului pe care il are de platit si anularea a 50% din executarea silita si in plus recuperarea tuturor banilor pe care i-a platit peste acel curs.

Concluzia de esenta ar fi, ca executarea silita s-ar opri prin compensare fiindca recuperatorul ar trebui sa ii restituie diferenta de curs debitorului executat silit iar cealalata jumatate din executare s-ar anula doar prin conversia in lei si aplicarea cursului zilei a CHF.

Daca nu sunteti in executare silita atunci debitul pe care recuperatorul de creante l-ar putea pretinde ar fi oricum doar de 50% din valoarea lui toatala, prin exact aceeasi operatiune pe care am explicat-o si mai sus.

Se poate solicita inghetarea cursului valutar impotriva recuperatorilor de creante cu privire la orice moneda sau doar moneda CHF?

Este adevarat ca avem o practica total neunitara provenita tocmai de la CJUE care ar fi trebuit sa paveze drumul spre rezolvarea problemelor ce tin de cursul valutar si cum si cand ar trebui ca banca in calitate de profesionist sa intervina si sa modifice contractul pentru a putea bloca riscul de a-l trimite pe debitor in RUINA.

De asemenea cunoastem si faptul ca cele mai multe inghetari de curs valuta s-au dispus impotriva bancilor dar si a unor recuperatori cand a venit vorba despre contractele in CHF.

Insa, in conditiile in care legea 193/2000 a clauzelor abuzive vine si specifica in ce conditii o clauza abuziva ajunge sa fie consideara ca atare si daca situatia dvs. particulara califica atragerea raspunderii recuperatorului de creante sau a bancii in speta, catalogarea folosirii anumitor clauze din contract in mod abuziv, atunci cu siguranta putem sa vorbim despre posibilitatea neingradita ca si alte tipuri de moneda straina sa poata fi analizate prin prisma aceasta a intervenirii impreviziunii contractuale si sa fie dispunsa inghetarea cursului valutar chiar si impotriva recuperatorilor de creante.

Av.DRD. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania

10 comments to “Inghetarea Cursului Valutar Impotriva Recuperatorului De Creante Kruk Investcapital”
 1. Bună ziua.Daca există o hotărâre definitivă la executarea silita,iar eu plătesc la Kruk de aproape 1 an și jumătate,ar fi posibilă redeschiderea procesului pe tema dată,adică înghețarea cursului CHF,având în vedere că acel credit luat prin Bancpost a fost în CHF?

 2. Am un credit pe 25 ani cu ipoteza ptr suma de 34000 euro ,cu o dobândă intre 7 si 11% aș dori să aflu dacă pot îngheța cursul euro și recalcularea ratelor la cursul din 2008 care era între 3,2-3,6 lei. Până acum după calculele mele am plătit 37500 euro în 13 ani și mai am 12 ani de plată cea ce face că suma împrumutată să fie mai mult decat dublă și mă face să cred că ceva nu este în regulă cu dobândă,comisioanele.

 3. Buna seara. Am un credit in CHF din 2007 la Volksbank acum prelundul Banca Transilvania. Vreau să știu dacă pot să dau banca în judecată pentru înghețarea cursului la data la care am luat creditul sau cel puțin mai mic față decât este acum. Va multumesc

 4. Buna ziua. Am un credit in euro, din data de 2007.Vresu sa dau in judecata pentru inghetarea cursului. Va multumesc
  O zi buna

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.