Prescriptia Creantelor Fiscale Contestatie La Executarea Silita Fiscala

Creantele Fiscale Se Prescriu Mai Rapid – Bomba pentru debitorii creantelor fiscale la stat si lovitura pentru ANAF si DTIL / DGTIL

Prescriptia Creantelor Fiscale – ICCJ stabileste in mod clar termenul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a creantelor fiscale, punand capat unei practici vechi si abuzive de peste 10 ani de zile.

Prescrirea creantelor fiscale nu mai este lasata “la voia intamplarii” ci din contra, are termen fix, 1 ianuarie plus 5 ani, asta pentru creantele dinainte de 2015 fiindca ulterior termenul a fost stabilit la 1 iulie.

Iccj a stabilit de data recenta cum ar trebui sa fie calculat, LEGAL, termenul de prescriere a creantelor fiscale.

Fie ca vorbim de taxe si impozite sau impozit pe profit, pe vechiul cod, aplicabil pana la 2015, calculul trebuia facut 1 ianuarie anul urmator al nasterii creantei plus 5 ani.

Din nefericire pentru mii poate zeci de mii de contribuabili, acelasi fisc a calculat artificial un an in plus, ceea ce a facut de cele mai multe ori sa duca la un abuz, o mana lunga in buzunarul contribuabililor care nu mai aveau obligatia de plata a sumelor de bani, fiindca din pasivitatea fiscului, ele erau PRESCRISE.


Va intrebati cui ii mai foloseste decizia?

Sunt mii, pe instanta, in inspecii fiscale si nu numai.Cititi cu atentie, s-ar putea sa va regasiti printre ei.

Prescriptia Creantelor Fiscale

Decizia ICCJ cu implicatii directe in toate dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata unde au fost invocate motive referitoare la prescriptia datoriei fiscale.

Termenul de prescriptie a datoriei fiscale fata de stat si care este de 5 ani de zile, va incepe sa curga la 1 ianuarie a anului urmator anului in care s-a generat profitul si pentru care se datoreaza impozit.

Problema a fost soluţionată în mod definitiv în cursul zilei de luni, 14 septembrie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în cadrul recursului în interesul legii, a stabilit că termenul de cinci ani de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale reprezentând impozit pe profit şi accesorii ale acestora curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil.

Cum contest o creanta fiscala prescrisa, sau ce fac daca sunt executat silit de DTIL / DGTIL sau Anaf si creanta este prescrisa?

Contestatia la executare silita fiscala, echivalentul contestatiei la executare silite comerciale, acesta este raspunsul valabil unanim.

Nu exista nicio alta cale prin care puteti invoca prescrierea unei creante fiscale decat prin calea contestatiei la executare silita fiscala.

Mai jos, aveti in exemplele grafice date, cele doua modalitati de a contesta o executare silita, comerciala si fiscala.

Cum scapam de o creanta fiscala, prescriptia datoriei la stat, cum opereaza?

Ne indica legea si exista mai multe tipuri pe care codul de procedura fiscala le reglementeaza.

Articolul 22 Stingerea creanţelor fiscale –

Creanţele fiscale se sting prin plată, compensare, executare silită, scutire, anulare, prescripţie, dare în plată şi prin alte modalităţi prevăzute expres de lege.

Articolul 110 Decizii de interpretare Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a creanţelor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

Probabil va intrebati de ce in alin. 2 apare termenul de 1 iulie si noi vorbim ca termenul de prescriptie a creantei fiscale incepe sa curga de la 1 ianuarie?

Rationamentul este simplu, decizia ICCJ, a carei minute o redam mai jos, a analizat VECHIUL COD DE PROCEDURA FISCALA, atunci cand termenul de prescriptie, prezumtiv se calcula de la 1 ianuarie a urmatorului an fiscal, iar noul cod de procedura fiscala din 2015, calculeaza aceasta prescriptie de la 1 iulie a urmatorului an fiscal.

Si atunci concluzia care este?

Decizia de mai jos, are IMPACT DIRECT pe contestatiile la executarea silita fiscala care intra sub incidenta codului de procedura fiscala vechi care in momentul de fata se afla in continuare in faza de judecata si unde cei executati silit de catre ANAF pot invoca aceste beneficiu a deciziei amintite si indicate mai jos.

Ce a decis ICCJ si carui cod de procedura fiscala se aplica aceasta decizie?

Prin Decizia nr. 21, ÎCCJ a decis:

„Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2), coroborate cu cele ale art. 23 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de 5 ani de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale reprezentând impozit pe profit şi accesorii ale acestora curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil.

Implicatii si pe noul cod de procedura fiscala!

Desi in noul cod se arata ca termenul curge de la 1 iulie a urmatorului an fiscal, decizia aceasta va indruma pe viitor atat pe contribuabil cat si pe fisc, cum sa calculeze termenul de prescriptie.

Vizualizati si :

Exemplu cum calculam termenul de prescriptie a creantei fiscale dupa vechiul cod de procedura fiscala si dupa noul cod:

Exemplu de prescriptie pe vechiul cod:

Creanta fiscala se naste in anul 2014 si rezida din impozitul pe profit.

Astfel, termenul de calcul a prescriptiei fiscale va curge de la 1 ianuarie 2015 si se va stinge la 1 ianuarie 2020 cu verificarea la 2015 a noului termen de prescriptie de iunie a urmatorului an fiscal.

Exemplu de prescriptie pe noul cod- Prescriptia Creantelor Fiscale :

Creanta fiscala se naste in anul 2016 si rezida din impozitul pe profit.

Astfel, termenul de calcul a prescriptiei fiscale va curge de la 1 iulie 2017 si se va stinge la 1 ianuarie 2022.

Decizia curţii supreme este obligatorie, nu numai pentru instanţele de judecată, ci şi pentru autorităţile fiscale

Cum se aplica decizia ICCJ cu privire la stabilierea termenului de calcul a prescriptiei fiscale- Prescriptia Creantelor Fiscale ?

Ce se intampla cu cei care nu au emisa decizia de impunere?

Asta inseamna ca in conformitate cu dispozitiile codului de procedura fiscala, din moment ce creanta este prescrisa, ANAF nu va mai putea demara procedura de executare silita( cel putin in teorie) si nici nu poate sa fixeze pe baza de decizie, obligatii fiscale PRESCRISE.

Anaf, prin decizia pronuntata va fi obligat să excludă cel de-al şaselea an de prescripţie, pe care îl luau în calcul în mod nelegal şi artificial. 

Ce se intampla cu cei care sunt in cursul unei inspectii fiscale?

De asemenea, în privinţa inspecţiilor fiscale deja începute, organul fiscal trebuie să se abţină să emită orice titlu de creanţă fiscală pentru respectivul an ce intră sub incidenţa prescripţiei.

Ce se intampla cu cei asupra carora inspectia fiscala s-a terminat?

Contestatie la executare fiscala, invocarea deciziei si anularea sumelor stabilite in plus prin raportul de inspectie fiscala!

În cazul în care inspecţia fiscală s-a încheiat înainte de publicarea deciziei instanţei supreme în Monitorul Oficial şi a stabilit obligaţii fiscale suplimentare cu titlu de impozit pe profit pentru o perioadă care este prescrisă, conform modului de calcul stabilit de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contribuabilul va invoca acest aspect în cadrul contestaţiei fiscale, urmând ca organul de soluţionare să aplice decizia ÎCCJ şi să constate intervenirea prescripţiei. 

Ce se intampla cu dosarele aflate pe rol, poate chiar si solutionate pe fond?

Dacă litigiul a fost deja soluţionat în primă instanţă (fără ca decizia să fie publicată) în dezacord cu modul de calcul al prescripţiei stabilit de Înalta Curte, respingându-se astfel excepţia prescripţiei, hotărârea urmează a fi casată în recurs. 

Prin urmare, cu privire la Prescriptia Creantelor Fiscale , pare ca aceasta decizie pronuntata de catre ICCJ, nu doar ca vine si rezola o problema veche dar se ridica si intrebarea legitima, ce se intampla cu cei care au trecut prin inspectii fiscale, au avut stabilite sume la plata si de fapt ele erau prescrise insa anaf a stabilit ilegal debitul si poate chiar si instanta a calculat gresit cum se aplica termenul de prescriptie.

Din punctul nostru de vedere ar opera o imbogatire fara justa cauza si acesti bani ar trebui sa fie compensati de catre ANAF, altfel discutam despre o incalcare a drepturilor fundamentale constitutionale si un abuz la adresa a zeci de mii de contribuabili!

Av.Drd. Cuculis Adrian

Intampinati probleme in materie fiscala? Adresati o intrebare rapida avocatului pe WhatzApp!.

Puteti cauta si:

amenzi gdpr avocat banca avocat banci avocat bucuresti avocat coltuc avocat contestatii la executare avocat dreptul familiei bucuresti avocat inghetare curs valutar avocat spiru haret avocatura banca banci bancpost clauze abuzive coltuc contestatie la executare silita imobiliara Cuculis cuculis adrian cuculis si asociatii dobanda penalizatoare clauza abuziva executare silita imobiliara executat silit de investcapital executat silit de investcapital ltd Executat silit de prosperocapital executor judecatoresc incuviintarea executarii silite indrumari juridice inghetarea cursului valutar inghetare curs valutar investcapital ltd executat caut avocat kruk romania poluare prescrierea datoriilor procese banci prosperocapital contestatie la executare silita prosperocapital executare silita Prosperocapital Prin Kruk rovinieta somatie imobiliara stergere datorie reziduala suspendarea executarii silite taxa taxa poluare taxa poluare 2013 timbru de mediu timbru de mediu 2013

44 comments to “Prescriptia Creantelor Fiscale Contestatie La Executarea Silita Fiscala”
  1. Articolul cu prescriptia datoriilor la stat este o prostie deoarece practica sta cu totul altfel. Teoria zice chiar si fara decizia ICCJ ca termenul de prescriere curge timp de 5 ani de la 1 ianuarie a anului urmator cand a luat nastere datoria. DAR NU E CHIAR ASA ! Cand ANAF trimite o notificare de plata acel termen se reseteaza. Practic ei daca au un sistem automat de trimitere a notificarilor de plata prescriptia nu va opera veci pururi Amin asta cu toate ca niciunde in Codul Fiscal asa ceva nu scrie. Practic datoriile la ANAF nu se prescriu niciodata !

  2. Din pacate, intr-adevar procedurile ANAF si primarii, stipuleaza ca orice somatie sau notificare prelungesc termenul de prescriptie. M-am certat cumplit cu o asa-zisa jurista din cadrul primariei Turda, pe aceasta tema, si vazand ca nu am sorti de izbanda, v-am pomenit numele dvs, d-le avocat Cuculis!!! Au luat foc toti din birou dar nici eu nu am reusit sa-i conving, (ei pe mine nici atat!!) desi le ceream articol de lege pentru prelungirea termenelor de prescriptie…. Din pacate, codurile de proceduri se aplica dupa ureche si dupa cum le convine.

  3. Buna ziua ! In cazul obligatiilor fiscale pt. taxe si impozite catre DITL (pt. persoana fizica) pentru creante din anul 2009 pana in prezent intra sub incidenta prescrierii ??????

  4. Buna ziua .Am si eu o datorie de care am aflat dupa zece ani .Cei de tbi eos vor plata datoriei si vroiam sa va intreb daca au dreptul sa adauge dobanzi care cresc ajungand la suma de 2000 lei .

      • Buna ziua,am si eu o intrebare,am vandut o masina in 2009 dupa care m-am mutat din oras la tara in alt oras,dar m-am inteles cu omul cui i-am vadut masina ca va plati el impozitul pe masina pana vom face actele dar a disparut si nu am mai dat de el si nici nu am stiut ca nu a platit impozitul la masina dupa 10 ani primesc la primarie aici unde stau ca am ipozit 11000 de lei daca ei nu m-au gasit la adresa unde stateam nu trebuia prescris impozitul dupa 5 ani ,timp de 10 ani au tot trimis foi nu au vazut ca foile tot vin inapoi fara sa fie ridicate ,sa ma fi cautat unde am domiciuliu acum,va rog spunetim ce as putea sa fac?

      • Dacă anaful face notificare anuala către datornic,când se mai prescrie.incepe alt termen de 5 ani și tot asa pana la calendare grecești.

    • Bună ziua! Am deținut o autorizație PFA cod caen 9521 formă de impozitare: ” normă de venit”, din anul 2000 și închisă in 2019, în acești ani am plătit impozitele parțial din anumite probleme financiare în familie. Acum am poprire pe salariu fiind angajat, cuantum de 39.000,00 ron din care creanțe 22.000,00 ron și 17.000,00 ron dobânzi, am cerut adresele de popriri și mi-au fost înmânate pe 18 feb 2021, cu adrese de înființare popriri din anul 2011 până în 2019 cu sumă sus menționată. Am apelat la o cunoștință din Constanța, avocat care a făcut o contestație la executare suspendare executare silită la tribunalul din Târgoviste. Vă rog să-mi spuneți ce pot să fac să mai reduc, anulez, din aceste popriri. Situația financiară e mai rea decât înainte. Vă mulțumesc anticipat.

  5. Buna ziua, din explicatiile si exemplele dumneavoastra referitoare la procedura dinainte si de dupa 2015, nu-mi este clar cum se calculeaza termenul de prescriptie pentru venituri realizate chiar in anul 2015? De asemenea voiam sa va intreb daca intra sub incidenta prescriptiei si o decizie care a fost lucrata in timp util, dar nu a fost comunicata in cei 5 ani?
    Multumesc!

  6. Buna ziua.
    As dori sa va intreb daca o decizie de impunere pentru anul fiscal 2016, emisa de ANAF la 5 ianuarie 2022, nu este cumva prescrisa incepand cu 1 ianuarie 2022?

  7. SRL cu activitate in prestari servicii am ramas fara activitate in anul 2009 am de pus o ultima balanta in luna august acelasi an .In 2015 luna febroarie am fost chemat la ANAF sector 5 de la adresa de domiciliu deci se hotarase trecerea responsabilitati asupra mea ca administrator ,m-am prezentat la ANAF ,am solicitat o fisa sintetica din care am constatat ca desi nu am avut activitate din 08.2009 pana in acel moment datoria din 2009 crescuse (baza) am depus o notificare in care am solicitat sa mi se refaca calculul datoriei mentionand in acea notificare ca solicit aceasta pentru a afla suma exacta si pentru a mi se aproba un grafic de returnare.Nu am primit nici un raspuns ,am primit in schimb in 14.02.2022 o citatie fiind chemat in instanta pentru procedura de insolventa.Mentionez ca intre 2009 -2015 nu am fost somat vreodata eu sau socitatea si nici intre2015-2022 .In aceasta situatue datoriile de la ANAF (TVA ,imp profit etc,)se prescriu.Deasemeni va intreb daca pot sa va solicit pentru consultanta specifica si reprezentare si in ce conditii.Multumesc

  8. Buna ziua ,revin cu intrebarea despre ce datorii se prescriu conform reglementarilor prezentate de dvs.
    Va rog sa imi scuza-ti insistenta dar luni(21.02.2022) trebuie sa ma prezint la ANAF si asi fi vrut sa stiu de principiu ,pentru ca ma gandesc ca voi avea de luptat cu dansi Multumesc
    P.S care este intervalul de timp in care va pot suna ?

      • Buna dimineata dle avocat Cuculis ! Am mai trimis un mesaj catre dv. acum cateva zile, si constat ca nu figureaza pe pagina. Revin cu intrebarea formulata si in acel mesaj : In cazul creantelor fiscale catre DTIL pentru impozit (taxa) autoturism. O creanta care figureaza de 15 ani (nemaiexistand fizic autoturismul respectiv) , Cum poate fi atacata in instanta pe exceptia prescriptiei din moment ce somatia / decizia de impunere este de ani de zile, depasind termenul de maxim 15 zile prevazut de lege pt depunerea contestatiei ?????? MULTUMESC!

  9. Buna seara dle avocat Cuculis ! Din cate am inteles eu, singura cale de atac privind anularea creantelor fiscale mai vechi de 5 ani ar fi contestatia pe exceptia prescriptiei. Va intreb si eu, cum sa faci aceasta contestatie pentru o creanta fiscala mai veche de 6 ani, daca termenul de contestatie trebuie facut in maxim de 15 zile de la data cand ai fost somat ???? Mi se pare imposibil acest lucru .

    • Bună seara .
      Din anul 2005 până în anul 2018 am avut un pfa , în 2018 am suspendat activitatea pe pfa , acum sunt angajată și am primit o proprire pe salariu de la Anaf pentru neplata impozitului pe venit și asiguri de sănătate. Am mers la Anaf si au spus ca nu se prescrie nimic fiindca am fost notificat anual.
      Domnule avocat Cuculis vă întreb nu sunt prescrise creanțele fiscale sau macar o parte din ele.
      Pot să vă solicit consultație specifică. Multumesc

      • Buna ziua, am primit mesajul dvs.de natura juridica si o sa va rog sa ne sunati la 0722298011 . Putem discuta ulterior si pe whatzap sau sa facem o programare la sediile noastre. Cu bine, av. drd. Cuculis.

    • Taxe locale se prescriu.mama mea după moartea bunicului are moștenire o casa impozit neplatit de peste 10 ani .primăria vrea acum bani.din anul 2oo pana acum

  10. Buna ziua ,as dori sa stiu se mai prescriu impozitele pe masina mai vechi de 10 ani,daca nu am primit nici o instintare cum ca am de platit impozit ,se trimiteau instintari la adresa veche din alt oras si dupa 10 ani mi-au trimis la adresa actuala ,ce as putea sa fac ca este o suma mare.Multumesc.

  11. Bună ziua!Vreau să mă lămuriți și pe mine într-o problemă:Primăria are temei legal să-mi refuze eliberarea certificatului fiscal ,cu datoriile înscrise pe el,solicitat de cadastru pentru intabularea unui imobil?Vă mulțumesc!

  12. Buna ziua ! Figurez cu creante fiscale la Directia Taxe si Impozite Sect 5 Bucuresti. Creantele sunt din anul 2005 pt un autoturism pe care l-am abandonat in strada si a fost ridicat. (talonul si numerele auto le am ). Creanta se tot rostogoleste si debitul se mareste cu toate ca am facut 4 plangeri insotite de declaratie notariala ca nu mai circula autoturismul si nu mai exista. Va rog sa-mi spuneti daca din 2005 pana in prezent (2022) s-a intrat sau nu sub incidenta PRESCRIERII. Multumesc ! (va rog sa-mi spuneti daca da sau nu inainte de a-mi recomanda sa vin la dv pt consultatie)

  13. Buna ziua! Am primit o adresa de poprire pe conturi din 04.05.2021 privind impozitul datorat pe profitul realizat la vanzarea apartamentului la licitație in 2014, evacuat din locuinta in 09.01.2015. Am mai ramas cu datorii la banca pe care le am stins cu Legea darii in plata. ANAF ul a trimis cate o adresa de poprire pe contul meu si al sotiei cu cate jumatate din suma datorata. Partea sotiei a fost stinsa in 2017 sau 2018. Acum ma confrunt cu situatia expusa la inceputul comentariului si va intreb daca aceasta obligatie fiscala este sau nu prescrisa. Va mulțumesc! Cu stimă

  14. Avand in vedere faptul ca in 2014 mi a fost executat apartamentul la licitație, am avut o poprire pe conturi si eu si sotia pe cate jumatate din suma, partea sotiei fiind plătită prin 2017. Tot in 2017 am efectuat darea in plata intrucat, in urma licitatiei mai aveam de acoperit din credit. In luna mai 2022, mi a fost pusa o poprire pe cont, privind impozitul datorat ca urmare a executarii apartamentului prin licitatia publică. Este prescrisa obligația, ma va urmări mereu sau cand se va prescrie? Va multumesc. (Revenire la comentariu lăsat ieri).

  15. s-a emis o obligatie fiscala F-DB 384 comunicata in 12-06 2014 ce a reiesit din vinzarea cu taxare inversa a unor lemne pentru foc unor primarii neplatitoare de TVA care au fost de acord cu taxarea inversa fara sa declare ca sunt neplatitoare de tva. VREAU sa stiu daca a fost legala hotarirea fiscului si cind se prescrie avind in vedere ca data de comunicare a fost 12-06 2014 pentru ca si astazi am conturile blocate ,ce am de facut

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.