Executare Silita Este Nula Daca Este Efectuata De Un Executor Judecatoresc Necompetent

Executor judecatoresc necompetent ? Ce inseamna asta si ce sanctiune intervine? Cum se poate apara debitorul executat silit? Este incalcarea normelor de competenta ale executorului judecatoresc, un motiv de nulitate absoluta a executarii silite si poate fi el invocat oricand?

De data recenta, mi-a trecut prin maini o executare silita inceputa acum mai bine de 6 ani de zile, undeva prin anul 2014.

Anaizand in decursul ultimilor 10 ani de zile, mii de dosare de executare silita si la fel de multe anulate in instanta, am luat provocarea de a verifica daca pot sa anulez o datori de peste 2.000.000 de lei.

Nu mi-a luat mult sa-mi dau seama ca de fapt, inca din 2014 executarea silita incepuse teribil de ilegal.

executor judecatoresc necompetent
Contestatie la executare.

– Nicio executare silita nu este perfecta, orice executare silita poate sa fie contestata prin calea contestatiei la executare si supusa verificarii instantei. De aici am plecat acum 10 ani si se pare ca ceea ce am tot facut am facut foarte bine, vedeti mai jos mii dosare de executare silita anulate.

Inainte de a intra in subiectul necompetentei executorului judecatoresc va confirmam ca avem deja executari silite anulate si le puteti vedea aici in cadrul titlului “executare silita anulata executor necompetent”.

Executorii judecatoresti si fara sa nominalizez sau sa generalizez, fac multe abuzuri(evident cu intentie), erori ( pentru ca nu cunosc materie) si greseli vadite, fiindca nu se intereseaza, iar atunci cand apare o executare silita mai complexa, cum este aceasta despre care va vorbesc, unde un imobil se afla in Simeria, debitorul are domiciliul in Tulcea si conturile in Bucuresti, apar evident si greselile pe care daca debitorul le supune analizei unui avocat cu experienta vadita in executare silita si contestatii la executarea silita, le poate transforma in niste arme puternice impotriva oricarei executari silite.

Cititi si :

Avand in vedere provocarea despre care va spuneam, am decis sa imaprtasesc din nou aceasta informatie, care pentru foarte multi dintre debitori ar putea sa faca diferenta dintre a ramane “sclav” al bancii toata viata sau eliberarea din jugul executarii silite.

Prin urmare, o sa raspundem catorva intrebari predefinite, asta pentru a intelege foarte clar in ce conditii, necompetenta executorului poate sa atraga nulitatea executarii silite si astfel sa va scape de orice datorie.

Vedeti cum scapati de o executare silita.

Cand putem sa vorbim despre faptul ca un Executor Necompetent ne-a executat silit?

Regula cand vine vorba despre executarea silita si competenta executorului este aceea ca incuviintarea executarii silite va fi ceruta instantei unde debitorul isi are domiciliul.

Atentie insa fiindca aceeasi regula spune ca se schimba regula daca legea dispune altfel iar in cazul executarilor silite regula spune altfel , respectiv, competenta apartine instantei de executare din circumscriptia imobilului.

Desprindem de aici doua concluzii :

a) Instanta de executare silita, cand vine vorba despre o executaer silita prin poprire sau mobiliara este , – JUDECATORIA DE UNDE ARE DEBITORUL DOMICILIUL ;

b)Instanta de executare, cand vine vorba despre o executare silita imobiliara, este – JUDECATORIA DIN CIRCUMSCRIPTIA DE UNDE ESTE IMOBILUL;

  1. Executarea silita mobiliara si prin poprire:

Legea, respectiv codul de procedura civila, arata clar in articolul 651 ca ::

(1) Instanţa de executare este judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.

Dacă domiciliul sau, după caz, sediul debitorului nu se află în ţară, este competentă judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul creditorului, iar dacă acesta nu se află în ţară, judecătoria în a cărei circumscripţie se află sediul biroului executorului judecătoresc învestit de creditor.

Ce se intampla daca debitorul isi schimba domiciliul in timpul executarii silite? Devine necompetent executorul judecatoresc?

Raspunsul este negativ.

(2) Schimbarea domiciliului sau sediului debitorului ori, după caz, al creditorului după începerea executării silite nu atrage schimbarea competenţei instanţei de executare.

La fel de bine trebuie sa stiti ca atunci cand trebuie sa formulati o contestatie la executarea silita, tot instanta de executare urmeaza sa solutioneze aceasta cerere:

(3) Instanţa de executare soluţionează cererile de încuviinţare a executării silite, contestaţiile la executare, precum şi orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepţia celor date de lege în competenţa altor instanţe sau organe.

2. Executarea silita imobiliara:

Va aduceti aminte ca mai sus am explicat in mod clar ca pentru urmaririle imobiliare, legea prevede o alta procedura respectiv aceea indicata la art. 819 din codul de procedura civila.

Competenţa (1) Urmărirea silită imobiliară este de competenţa executorului judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde se află imobilul aparţinând debitorului sau unei terţe persoane, dacă se urmăreşte un imobil ipotecat ajuns în mâinile acesteia.

Observam astfel aici o modificare de optica asupra executarii silite si incuviintarii acesteia iar cand vine vorba despre executarea silita imobiliara, intodeauna instanta de executare va fi aceea din zona imobilului urmarit silit.

Care este totusi sanctiunea daca un executor judecatoresc necompetent a instrumentat dosarul de executare silita? Unde arata legea care este consecinta?

Pentru a clarifica si mai bine acest aspect si mai ales ca in partea de sus am expus in mod exhaustiv care sunt competentele instantelor de incuviintare si competentele executorilor judecatoresc, putem observa ca legea le delimiteaza foarte clar:

Articolul 652 (1) Dacă prin lege nu se dispune altfel, hotărârile judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de către executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel, după cum urmează:

a) în cazul urmăririi silite a bunurilor imobile, al urmăririi silite a fructelor prinse de rădăcini şi al executării silite directe imobiliare, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde se află imobilul;

b) în cazul urmăririi silite a bunurilor mobile şi al executării silite directe mobiliare, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde se află domiciliul ori, după caz, sediul debitorului, sau din circumscripţia curţii de apel unde se află bunurile; în cazul în care domiciliul sau, după caz, sediul debitorului se află în străinătate, este competent oricare executor judecătoresc;

c) în cazul executării silite a obligaţiilor de a face şi a obligaţiilor de a nu face, executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde urmează să se facă executarea.

(5) Nerespectarea dispoziţiilor prezentului articol atrage nulitatea necondiţionată a actelor de procedură efectuate.

De asemenea nu este de ignorat nici Articolul 704 Nulitatea executării silite :

Nerespectarea dispoziţiilor privitoare la executarea silită însăşi sau la efectuarea oricărui act de executare atrage nulitatea actului nelegal, precum şi a actelor de executare subsecvente, dispoziţiile art. 174 şi următoarele fiind aplicabile în mod corespunzător.

Executor judecatoresc necompetent? Tragem astfel concluzia ca indiferent cum ne-am uita catre normele de competenta, incalcarea acestora duce direct la constatarea nulitatii absolute (neconditionate), prin simpla nerespectare a normelor despre care vorbeam cu privire la competenta executorilor.

Pot sa invoc necompetenta executorului judecatoresc care ma executa silit si dupa trecerea termenului de 15 zile de la data executarii mele silite?

Aici ne vom intoarce la aceeasi problema pe care am ridicat-o acum mai multi ani de zile – POT FI INVOCATE CLAUZELE ABUZIVE IN CONTESTATIILE LA EXECUTARE DUPA TERMENUL DE 15 ZILE?

Da, raspunsul este ca poate fi facut acelasi lucru.

Cum? Prin emiterea oricarui act de executare silita, de catre executorul judecatoresc necompetent, acest act poate fi contestat, Astfel, daca instanta de judecata va stabili necompetenta executorului, acest lucru ii va fi executorului pentru toata perioada de executare silita ulterioara, fapt ce il va determina sa inchida dosarul de executare silita.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Sunteti executat silit si nu stiti daca este legal? Verificati actele de executare silita, completati formularul de mai jos.

8 comments to “Executare Silita Este Nula Daca Este Efectuata De Un Executor Judecatoresc Necompetent”
  1. Buna ziua!Cu tot respectul a-si svea o intrebare….Daca am fost executat silit abuziv, si am platit suma respectiva(proprire..)si cred ca am platit-o cu vreo 500 la suta ..
    Mai am vre-o sansa la ceva??? Multumesc.

  2. Locuiesc intr-o casa care nu îmi aparține , Stam aici de 17 ani , em depus și cereri la primărie pentru locuința dar primarul ne-a mințit ani de zile , de 7 ani terenul este vândut unor arabi ei vor sa ne dea afara cu executorul silit , nu pot înțelege dacă pot salva ceva !! Aștept un răspuns 😕Va mulțumesc frumos

  3. In aceasta zona locuiesc 13 familii alți locuiesc de 30 de ani,am încercat mereu sa putem cumpara acest teren dar primarul mereu ne spunea ca nu exista acte și de 7 ani de când au apărut acești arabi a găsit acele acte sa le vândă lor , acum suntem toți disperați ca nu am primit niciun răspuns de la nimeni !! Noi am vrut sa cumpărăm acest teren măcar in rate dar tot degeaba !!

  4. Primarul comunei peris domnul Anghel ne-a pus pe fiecare in parte sa depunem o cerere pentru locuita,aceasta cerere consta in datele noastre personale și rugămintea de a ne oferi o locuința dar nici in ziua de azi nu am primit niciun răspuns , sunt niște cereri cu nr de înregistrare !! Aici unde locuim stiiand și primarul ca suntem atâtea familii in aceasta zona de ani de zile in loc sa ne întrebe sau sa ne dea noua locuința respectiva ne-a mințit ani la rând ca nu sunt acte pe aceste terenuri și cum au apărut acești străinii ne-a vândut abia după un an de la vânzare ne-a avertizat ca sunt deja vândute terenurile !!

  5. In momentul de fata primăria nu mai deține nimic de 7 ani de zile 😕După ce am depus atâtea cereri și am fost minți ani la rând când am fost la el ne-a spus ca el nu mai are treaba cu noi !!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.