Perimarea Executarii Silite

Administratorului Garant Bancar al Firmei anuleaza integral executarea silita pornita de catre Banca Transilvania prin perimare si scapa de plata a peste 120000 de lei ( echivalent 25000 euro ).

Perimarea executarii silite este reprezinta atat pe vechea legislatie ( poate mai cu seama ) dar si pe actuala, o metoda clara prin care debitorul care constata ca nu s-au mai facut acte de executare silita din oficiu sau cerute, in dosarul de executare silita, poate sa obtina anularea retroactiva a intregii proceduri de executare silita.

Specificul acestui dosar castigat impotriva Bancii Transilvania, unde am invocat perimarea dosarului de executare silita, se refera la faptul ca in cadrul acestei executari, debitorul obligatiei principale a fost societatea comerciala iar ulterior prin avalizarea unui bilet la ordin, chiar administratorul.

Invocarea perimarii executarii silite NU tine cont de termen, de altfel partea adversa, asa cum veti putea observa, a incercat sa se prevaleze de exceptia de tardivitate, exceptie ce a fost respinsa.

Prima concluzie – PERIMAREA EXECUTARII SILITE POATE FI INVOCA ORICAND IN DECURSUL EXECUTARII SILITE si NU ESTE TINUTA DE TERMENUL DE 15 ZILE PROCEDURALE.

Nu de putine ori un credit bancar este luat de la banca pe societate comerciala, fie ca linie de credit, fie ca imprumut pentru investiile ce trebuiesc facute in societate sau chiar si pentru a putea plati anumite dari catre stat, ramase restant si care nu suporta amanare.

De fiecare data cand se solicita un imprumut pe numele persoanei juridice, institutiile bancare ii solicita si administratorului, in principal reprezentantului legal al societati in cauza, sa fie garant al firmei debitoare fiindca in caz ca executarea silita porneste impotriva firmei, sa se poata indrepta si impotriva administratorului, executandu-l silit pe acesta pentru bunurile sale personale.

Desigur, criticabila aceasta practica, ea este o realitate si este necesar sa stiti ca atunci cand sunteti garant al firmei, a societatii pe care o conduceti, daca incepe executarea silita impotriva societatii si ulterior sau concomitent si impotriva dvs. in calitate de administrator, puteti cotesta executarea silita pornita de catre Banca, IFN sau recuperatorul de creante, impotriva societatii dar si a administratorului, bazandu-va pe mai multe parghii pe care le aveti la indemana.

In articolul de astazi vom incerca sa raspundem catorva intrebari esentiale, atunci cand vine vorba despre executarea silita a administratorului societatii comerciale, garant la contractul cu banca, executare silita deschisa in baza unui bilet la ordin.

Dosarul de mai jos, ce a dus la anularea integrala a dosarului de executare silita prin invocarea perimarii, l-a scutit pe administratorul societatii falimentare de a mai plati suma fabuloasa avalizata prin biletul la ordin.

În septembrie 2007, societatea la care clienta noastră era administrator (EMVECO IMPEX SRL) a încheiat un Contract de credit facilitate de revolving, acesta fiind garantat printr-un bilet la ordin emis de societate și avalizat de dna Vesfrid.

La data de 11.05.2012, BANCPOST a inițiat procedura execuțională împotriva garantei avaliste pentru recuperarea unei creanțe de 102.721,79 lei.

Din anul 2012 până la actele efectuate la data de 16 martie 2020, executorul nu a mai întocmit niciun alt act de executare*.

Cum recentele acte de executare au fost întocmite în cursul stării de urgență declarate pe teritoriul țării prin Decret, termenul nu a început să curgă decât de la momentul ridicării acestei stări.

Mai mult de atat, erau suspendate orice acte procedurale prin decretul presedintelui.

Astfel, cu respectarea termenului legal, la data de 20 mai am învestit instanța de executare cu o contestație în vederea constatării de către aceasta a intervenirii de drept a perimării întregii executări, existând un termen mai mare de 6 luni între două acte de executare.

Perimarea executarii silite – Dosarul perimat continuat de catre Banca Transilvania pentru suma de peste 102.00 lei –

ATENTIE – EXECUTARE SILITA INCEPUTA IMPOTRIVA ADMINISTRATORULUI FIRMEI de catre Banca Transilvania era facuta in baza biletului la ordin.

Cand vine vorba despre bilete la ordin, termenul de contestatie este de 7 zile si nu de 17 zile.

Fiind vorba de un bilet la ordin supus dispozițiilor Legii nr. 58/1934, cererea formulată a fost o veritabilă opoziție la executare, transmisă în termen de 5 zile.

De altfel,în virtutea Legii nr. 76/2012*, prin modificările aduse art. 62, a fost unificată opoziţia la executare cu contestaţia la executare*, sens în care:

Art. 62 in termen de 5 zile de la comunicarea somatiunii, debitorul poate face contestatie la executare.


Contestatia se va introduce la instanta de executare, *care o va judeca potrivit Codului de procedura civila*, de urgenta si cu precadere, inaintea oricarei alte pricini.


Hotararea pronuntata asupra contestatiei va putea fi atacata numai cu apel in termen de 15 zile de la pronuntare.

Modificarea survenită indică expressis verbis că instanța de executarea urmează a soluționa contestația la executare prin raportare la dispozițiile Codului de Procedură Civilă.*

                A fost nevoie de o singură înfățișare pentru ca instanța să pronunțe o soluție de admitere la doar o lună și jumătate distanță de momentul transmiterii contestației la executare.

Si societatile comerciale sunt executare silit alaturi de administatorii garanti pentru creditele firmelor lor.

Perimarea executarii silite
06.07.2020
Ora estimata: 09:00
Complet: C 26 civil 2020
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge exceptia tardivitătii formulării contestatiei la executare, invocată prin întâmpinare, ca neîntemeiată.
Admite contestatia.

Constată perimată executarea silită ce face obiectul dosarului de executare nr. 1765/DCA/2012 al SCPEJ COSOREANU SI ASOCIATII.

Anularea executarii silite prin perimare este un mecanism prin care pasivitatea creditorului este pedepsita.

Face aplicarea dispoziţiilor art. 45 alin. 1() lit. f) şi alin. 2 din O.U.G. nr. 80/2013 şi dispune restituirea către contestator, la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, a sumei de 1000 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru aferentă contesta?iei la executare.

Practic, perimarea executarii silite a operat cu privire la vechile dispozitii legale, adica codul de procedura civila de pana la februarie 2013 cand perimarea era definita ca pasivitatea creditorului de a face acte de executare silita vreme de 6 luni de zile.

Vizualizati si –

Anualarea unui dosar de executare silita prin invocarea perimarii reprezinta de fapt un subterfugiu pe care il are debitorul la indemana atunci cand creditorul sta in pasivitate.

Oricata de greu este de crezut, la 7 ani de zile de la modificarea codului de procedura civila, inca se mai afla dosare de executare silita unde poate fi invocata perimarea asa cum aparea ea in vechiul cod.

Practic, pe noul cod dupa 2013, perimarea executarii silite a inceput sa devina extrem de greoaie, fiindca legea cerea ca pasivitatea sa provina totalmente de la creditor, in sensul ca executorul ii solicita aducerea unui act sau perfectarea unor operatiuni IN SCRIS, iar creditoul sa NU se conformeze.

In vechea reglementare, simpul fapt ca vreme de 6 luni nu se facea niciun act de executare silita, califica atat pe debitor dar si pe executoru judecatoresc, ca de drept, sa constate intervenita perimarea executarii silite.

Deosebit in acest caz este faptul ca executarea silita perimata a fost efectuata in baza unui bilet la ordin iar acesta pus in executare silita pentru zeci de mii de euro a fost contestat la 7 ani dupa inceperea executarii silite si a ajuns sa fie admisa contestatia la executare silita si debitorul, fost administrator in cadrul firmei, sa scape de creanta aceasta ce o garantase pentru societatea sa.

Daca sunteti executat silit de catre o banca, ifn sau chiar si recuperator de creante, intr-un dosar de executare silita ce este pornit inainte de februarie 2013, perimarea executarii silite reprezinta un factor si parghie principala prin care puteti alaturi de contestatia la executare, sa anulati dosarul executional.

Ramane si in acest caz, ca prima forta de reactie, contestatie la executarea silita inceputa impotriva dvs. si mai ales atunci cand sunteti executat silit de multa vreme fie dosarul poate fi perimat fie poate fi prescris, asa cum am mai aratat ca prescriptia curge si in timpul executarii silite.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Daca sunteti in pozitia de a fi executat silit pentru datoriile societatii, aflati-va drepturile. Completati formulatul de mai jos –

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.