Adaptarea Contractului De Credit la 3 lei / CHF , dosar ramas definitiv la Curtea de Apel Bucuresti, impotriva Bancii Romanesti.
Este premiera in materie de adaptare a cursului valutar, mai ales dupa ce s-a stabilit ca dosarele pe clauze abuzive, sunt supuse in continuare recursului.
In primul rand discutam despre o decizie DEFINITIVA, aflata in recurs la Curtea de Apel Bucuresti, prin care un debitor in franci elvetieni, a reusit stabilizarea cursului valutar la o valoare de 3 lei/franc.
Lupta cu Banca a luat sfarsit. Cursul valutar al creditului imprumutatului, a ajuns sa fie stabilizat de catre instanta de judecata la valoarea de 3 lei/ franc elvetian.
In 19 decembrie 2018, am scris despre Banca Romaneasca si Cursul CHF Adaptat La 3 Lei In Apel
De la acel moment, banca a formulat recurs incercand sa anuleze decizia primita de catre debitor, insa finalul anului 2019 a venit cu o MEGA BOMBA, decizia ramanand definitiva si imposibil de schimbat cu ceva, pentru banca.
Astfel, Banca Romaneasca, este obligata sa incaseze creditul debitorului, pana la finalul sau, 35 de ani, la un curs ADAPTAT si NU la cursul zilei care este peste 4 lei/CHF.
Puteti citi si despre:
- Adaptare Curs Valutar Banca Transilvania
- Cursul Valutar Chf Stabilizat La 2.1 Lei / CHF Data Semnarii Contractului De Credit Otp Bank
- Inghetarea Cursului Valutar Chf/Euro, Cauza C 81-19 CJUE Nominalismul Monetar
- Adaptarea Contractului De Credit – Curs Valutar Adaptat
- CJUE-Instantele Nationale Pot Constanta Nulitatea Contractului In Chf
Va prezentam mai jos, etapele procesului.
In primul rand, trebuie sa stiti ca dosarul a vizat inclusiv constatarea ca abuzive a clauzelor contractuale ale contractului.
In al doilea rand, in acest dosar NU a fost obligat reclamantul, sa plateasca o taxa de timbru(asa cum gresit este cateodata specificat), pentru simplu fapt ca actiunea este in sfera protectiei consumatorului.
Fondul cauzei: 1-0 pentru debitor, care castiga impotriva bancii Romanesti.
Instanta de judecata a admis cererea in parte si a stabilit ca este abuziva clauza comisionului de administrare , a declarat-o NULA si a obligat banca sa restituit toti banii incasati in baza acestei clauze.
In apel, debitorul pierde comisionul de administrare, insa castiga REECHILIBRAREA CONTRACTULUI de credit, pentru un curs de doar 3 lei / CHF.
Desigur, banca a fost obligata ca imediat sa puna in executare sentinta de adaptare a contractului de credit la cursul specificat, fiindca, recursul NU este suspensiv de executare.
Adaptarea Contractului De Credit – DEFINITIVA!
In recurs, ultima sansa a bancii de a mai schimba, ceva, aceasta pierde DEFINITIV si avem premiera adaptarii definitive a cursului valutar:
Povestea debitorulu, prin ochii debitorului:
Decizia de a lua un credit,primul din viata mea, a fost deoarece avem nevoie pentru achiziția unei locuințe,a unei case cum de altfel ne dorim fiecare,o casa a noastră,după incercari la mai multe bănci de a lua suma necesara am decis sa fac creditul la Banca romaneasca,ei au fost cei care mi_au dat suma de care aveam nevoie,adica 45mii de chf,90 mii ron pe vremea aceea 2008,mi_au spus ca nu ma incadrez sa fac credit in lei decat la suma de 65mii dar imi pot oferi credit in chf,doar credit ca banii au fost in lei,au spus ca nu au chf pe casierie si ,garantand ca este o moneda stabila,o țara fara risc nestiind si fiind singura posibilitate de a imi îndeplinii visul , am decis mergand pe increderea consilierului,iar de aici a început coșmarul.
Imediat după accesarea creditului de la luna la luna rata a început să crească, imi aduc aminte prima rata a fost de 750 ron in 11 ani am ajuns sa plătesc 1580 ron,ajunsesem sa plătesc dublu,am încercat foarte multe modalitati de a negocia,am trimis multe solicitări, am facut sesizări si la opc demonstrând că nu au sa imi dea restul la moneda cu care eu m_am împrumutat ca nu exista,spunandu_le daca nu exista de ce mi_ati acordat credit,nu aveam nici un pic de intelegere din partea lor ,singura ,,oferta ” a fost sa prelungesc perioada creditului ,au spus ca ei nu fac ,,oferte “iar la instituțiile statului la fel nu am gasit nici un pic de ajutor,ma trimiteau în instanță,am simtit ca ma lupt cu morile de vant si ca am fost inselata,m_am simtit imprumutata la ,,camatari legali”
Am decis ca singura variantă ar fi instanță si am ajuns la casa de avocatură Cuculis si Asociatii.
Cand am pășit pragulul lor am fost sigură că o sa reusim,am mers cu toată încrederea, sint convinsă că nu fost ușor sa repare greseala si decizia mea făcută, de a lua credit in chf,multumesc din suflet pentru întregul ajutor si sustinerea oferită ,in special d_nului avocat Sorin Putan care ne_a reprezentat
.Sunt convinsă că in situatia mea sint multe persoane.Va multumesc si va doresc mult succes in continuare.
Debitorul a pierdut initial procesul deschis impotriva bancii de inghetare a cursului valutar.
Dupa momentul la care CCR a stabilt prin decizia 623 ca pot fi adaptate TOATE contractele de credit, plecand de la aspectul impreviziunii, desi debitorul pierduse pe fond, a deschis un nou litigiu pe adaptarea contractului de credit, a cursului valutar.
Banca Romaneasca Curs CHF Adaptat La 3 Lei in urma redeschiderii dosarului de atacare a clauzei de rambursare din contractul de credit.
Vizualizati si :
Initial debitorul a solicitat asa cum am si indicat, inghetarea cursului valutar prin constatarea ca abuziva a clauzei de rambursare.
Desi initial respinsa actiunea, a trecut mai departe la cel de-al doilea apanaj pe care il are orice imprumutat in moneda straina, franc CHF sau euro, respectiv reechilibrarea cursului valutar in baza deciziei 623/2016 a CCR.
De amintit ca pentru debitorii in franci elvetieni dar si pentru cei a caror grafice de rambursare sunt neechitabile, acestia au la indemana calea reechilibrarii graficului de rambursare.
Prin urmare chiar daca v-ati judecat pe temeiul inghetarii cursului valutar, puteti deschide un proces separat prin care sa solicitati adaptarea cursului si modificarea graficului de rambursare.
Ce precizeaza decizia CCR, cu privire la adaptarea contractelor?
- Deși alin. (1) al art. 1.271 din Codul civil întărește efectul obligatoriu al contractelor, chiar și în situația în care executarea lor a devenit mai oneroasă, prin alin. (2) al aceluiași articol, legiuitorul a statuat în sensul că „dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepționale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligației, instanța poate să dispună:
- a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părți pierderile și beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
- b) încetarea contractului, la momentul și în condițiile pe care le stabilește.“
Astfel, cei care au credite in CHF, sunt cei catre care se indreapta si analiza instantei, pentru ca riscul supra adaugat dar si executarea excesiv de oneroasa, sunt ambele aplicabile de esenta, situatiei lor.
Sunt excluse contractele in euro de la o posibila solutie de adaptare a cursului?
Nu, pentru ca decizia 623 NU face o asemenea analiza ci vorbeste despre indeplinirea conditiei , executarii in mod excesiv de oneros, a contractului de credit.
Nu uita de asemenea, cursul EURO a crescut si el insa NU la fel de galopant.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Pentru verificarea contractului de credit, completati formularul de mai jos.
Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti dacă sunt șanse de-a se îmbunătăți ceva în relația cu Banca Românească. Nu o sa fie preluata de EximBank? Va mulțumesc!
Am credit in chf, credit imobiliar,,ce trbuie sa urmezi ptr a obtine inghetearea francului?
Buna ziua, puteti completa formularul de inscriere in proces sau puteti suna la 0722298011
Bună ziua
Am un credit ipotecar pentru o garsonieră, luat in oct 2018 in euro.
Când am semnat am avut și un cont in lei atasat in care viram banii de rată,fără comision conform ofertei lor.
Dupa doi ani m-am trezit că banca a hotărât că imi va percepe comisioane de administrare pentru acel cont deși el a fost deschis doar pentru ca eu să pot vira banii in cont in lei.Nu exista cont card atasat acel cont folosea doar pt ca eu sa pot plati in lei deoarece eu incasez salariul in lei.Am decis atunci să il inchid.
Acum plătesc comision de administrare pt contul in euro.
Când am semnat contractul cursul euro era undeva la 3.67 lei ,acum dupa 12 ani și platesc un curs de 4.90 lei rata mi-a crescut destul de mult.Aș vrea să mă sfătuiți cum să procedez pt o recalculare a cursului euro la care eu plătesc deoarece euro tot crește și eu mai am 17 ani si ceva de plată.
Cu respect
Șurubaru Carmen
Buna ziua. Putem sa va asistam in acest litigiu. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Aș vrea sa știu dacă mai pot să fac ceva. Vă mulțumesc
Am pierdut in recurs la CAB pe clauze abuzive , desi la fond si apel castigasem, inclusiv in ce priveste dobanda. Am pe rol contestatie la executare….dar ce mai pot face. Lupt cu BCR…se pare fara speranta. Ce mai pot invoca la instanta ? Am un credit in euro din 2007 si ma judec din 2014. Cu stima.
Buna ziua, trebuie sa vedem actele trimise la instanta.