Contestatie La Masurile Asiguratorii Din Cadrul Urmaririi Penale

            Masurile asiguratorii in faza de urmarire penala, cand si in conditii pot fi dispuse, respectiv contestate aceste masuri

         Contestatie La Masurile Asiguratorii in faza de urmarire penala –    Potrivit dispozitiilor art. 249 alin. (1) din Noul Cod de Procedura Penala, „procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, prin ordonanţă sau, după caz, prin încheiere motivată, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune”.

            In lumina acestor dispozitii, in faza de urmarire penala procurorul poate dispune luarea unor masuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatului in vederea reparatiei pagubei produse prin infractiunile/infractiunea savarsite/savarsita, dar si pentru garantarea cheltuielilor judiciare.

            Insa, de foarte multe ori, masurile asiguratorii sunt dispuse in mod abuziv, astfel ca inculpatul poate si trebuie sa formuleze contestatie impotriva ordonantei prin care a fost dispusa masura asiguratorie, conform dispozitiilor art. 250 alin. (1) din Noul Cod de Procedura Penala, care arata ca “impotriva măsurii asigurătorii luate de procuror sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia suspectul ori inculpatul sau orice altă persoană interesată poate face contestaţie, în termen de 3 zile de la data comunicării ordonanţei de luare a măsurii sau de la data aducerii la îndeplinire a acesteia, la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond”.

Contestatie La Masurile Asiguratorii in faza de urmarire penala – cum se procedeaza?

In acest caz trebuie analizate de catre instanta de judecata competenta o serie de aspecte, acestea rezultand chiar din dispozitiile legale mai sus citate. In consecinta, orice masura asiguratorie dispusa trebuie sa raspunda exigentelor art. 249 alin. (1).

      Contestatie La Masurile Asiguratorii Din Cadrul Urmaririi Penale      Astfel, dispozitia legala face referire in mod expres la motivul care justifica luarea masurii asiguratorii, si anume: o suspiciune rezonabila cu privire la existența unui pericol concret de ascundere, distrugere, înstrăinare sau sustragere de la urmărire a bunurilor.

Or, de cele mai multe ori, ordonantele prin care se dispun masuri asiguratorii nu fac nicio mentiune cu privire la aceste aspecte, limitandu-se la a mentiona ca exista o acuzatie, un inculpat si un potential prejudiciu. In concluzie, se eludeaza dispozitiile legale in materie daca motivarea ordonantelor este straina de notiunea de pericol concret de ascundere, distrugere, instrainare, sustragere, prezentand exclusiv situatia de fapt.

In consecinta, daca nu exista niciun indiciu, nicio dovada si nicio motivare adusa de organele de cercetare si urmarire penala (ori de pretinsa parte vatamata) care sa creeze o banuiala legitima in sensul ca ar exista un pericol ca inculpatul sa se sustraga, sa isi ascunda/risipeasca patrimoniul, masura asiguratorie este dispusa abuziv.

O alta abordare ar duce la concluzia ca oricarei persoane cercetate pentru o infractiune de prejudiciu, careia este posibil a i se imputa pe viitor un prejudiciu, i se aplica automat si o masura asiguratorie, ceea ce este inadmisibil.

Mai mult, si procedura de aducere la indeplinire a masurii asiguratorii trebuie sa fie caracterizata de echitate, astfel ca inculpatul trebuie sa fie incunostintat cu privire la luarea masurii asiguratorii, in asa fel incat sa isi poata exercita dreptul la aparare prin asigurarea asistentei juridice si sa beneficieze, daca doreste, de o aparare efectiva – de prezenta unui avocat care sa supravegheze aducerea la cunostinta a masurii si aducerea la indeplinire a acesteia.

In consecinta, in masura in care va aflati in situatia expusa mai sus, fiind subiectul unei masuri asiguratorii, uzati de procedura mentionata la art. 250 din Noul Cod de Procedura Civila apeland la un avocat de drept penal.

Av.Drd. Cuculis Adrian

One comment to “Contestatie La Masurile Asiguratorii Din Cadrul Urmaririi Penale”
  1. Bună ziua!
    Mama mea ar avea nevoie de un avocat în drept penal.
    Pe data de 10.08.2020 tatăl meu ar fi căzut pe jos.
    Mama mea ar fi chemat salvarea.
    Cu salvarea ar fi venit și politia.
    El ar fi făcut o declarație la poliție precum ca mama mea ar fi încercat sa îl omoare.
    Pe data de 11.08.2020 tatăl meu a decedat. Acuma politia sa sesizat au fost cei trimiși de la criminalistica pentru a lua declarați de la vecini. I sa făcut autopsie. Era bolnav avea demența mentală, Alhzeimer, Parkinson și ceva la rinichi sau ficat dacă am înțeles eu bine.
    Mai multe detalii va pot da ceva mai încolo.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.