Executare silita imobiliara sau mobiliara? Scurt ghid pentru cei executati siliti. Procedura executare silita imobile.

Executarea silita imobiliara presupune procedura prin care executorul la cererea fie a recuperatorului de creante fie a bancii, va scoate la vanzare care.

Nu de putine ori, se intampla ca aceasta procedura sa fie ilegala.

Mai jos vedeti 10 intrebari si raspunsuri cu privire atat la executarea silita imobiliara dar si mobiliara.

10 intrebari si raspunsuri despre executarea silita si cum o contestati.

Fenomenul executarilor silite trebuie cunoscut in detaliu de catre toti cei care sunt implicati in asemenea proceduri fie ca vorbim despre cei mai afectati , debitorii, fie ca vorbim despre ceilalati participanti.

Procedura executare silita imobile

Astfel, am ridicat 10 intrebari de interes major pentru orice executat silit si le-am dat si raspunsurile.

Mai jos aveti raspunsurile la problemele dvs. referitoare la o posibila executare silita pe care ati avea-o.

1. Ce este executarea silita,( executarea silita imobiliara sau mobiliara) cine o cere si cine o duce la indeplinire conform legii?

Conform Codului de procedura civila (atat cel vechi cat si cel nou, mai “stufos” in materie) executarea silita este o metoda juridica de recuperare a unor debite/datorii care au fost stabilite prin titluri executorii precum hotarari/sentinte ale instantelor de judecata, contracte notariale de bunuri sau bani, credite bancare, si alte situatii identice.

Ceea ce trebuie punctat este ca desi nu sunteti chemat in judecata efectiv, tot puteti fi executat silit fara sa stiti acest lucru, spre exemplu atunci cand banca, ifn-ul sau recuperatorul de creante, pun in executare silita contractele de credit angajate sau “cesionate” si astfel conform legii ele sunt deja titluri executorii.

Executarea silita in procedura executare silita imobile(adica procedura de executare silita imobiliara) presupunein primul randexistenta unui titlu executor valabil ,(asta daca nu cumva este deja tiltu executoriu prin lege asa cum am aratat mai sus)  in al doilea rand neexecutarea de bunavoie a obligatiilor asumate de debitor(asta inseamna in linii mari sa fi fost declarat scadent anticipat acel contract), in al treilea rand existenta unei cereri de executare silita formulate de creditorul de drept la un executor judecatoresc( atentie, aici puteti specula cererea de incuviintare a executarii silite si astfel daca avocatul specializat in executari silite identifica o eroare intrega executare se va anula, pornind de la cererea de executare silita).

Desigur, este esential ca si conditiile de fond dar si de forma sa fie indeplinite, spre exemplu, daca exista un termen de plata, sau depusa poate chiar si o notificare de dare in plata, nicio executare nu mai poate sa continue sau sa inceapa.

Sa nu uitam ca – executarea silita incepe la cererea unui creditor si este dusa la indeplinire de catre un executor judecatoresc.

Executorul judecatoresc NU raspunde decat in fata hotararii judecatoresti, practic degeaba debitorul face o cerere la executorul judecatoresc, nu face nimic altceva decat sa-si piarta timpul valoros de 15 zile.

Desigur, exista si situatii in care desi pierdeti termenul de 15 zile, puteti formula in anumite conditii contestatia impotriva executarii silite.

ATENTIE – Procedura de executaer silita imobiliara poate fi contestata si peste termenul de 15 zile. Vedeti decizia C75/19 A CJUE.

Am stabilit astfel ce inseamna in cele din urma executare silita, cine o porneste si cine o executa, insa este important sa vedem, cum se manifesta executarea silita si mai apoi cum o contestam.

2. Cum se face executarea silita si care sunt “simptomele” unei executari silite incepute impotriva debitorului ?

Executarea silita inceputa la cererea unui creditor se poate face prin toate mijloacele posibile, asta insemnand – POPRIRE, SECHESTRU, VANZARE DE BUNURI MOBILE SAU IMOBILE, deci creditorul nu poate fi conditionat sa aleaga doar o singura cale, cat nu ii este interzis sa le aleaga pe toate, ceea ce inseamna ca odata inceputa executarea silita, aceasta se poate realiza prin orice mijloc pana la acoperirea sumelor pretins datorate

3. Ce este titlul executoriu in procedura executare silita imobile?

Titlul executoriu este actul prin care incepe executare silita.

Acesta poate fi o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie sau poate fi doar executorie si nu neaparat definitiva, sau un contract de credit bancar, fie procesele verbale emise de executorii judecatoresti.

Astfel, trebuie sa avem in vedere ca urmatoarele acte Nu sunt titluri executorii insa pot deveni doar daca obtineti o hotarare a instantei de judecata.

PONT JURIDIC: Puteti formula contestatie la somatia imobiliara respectand pasii din codul de procedura civila.

Nu vor fi titluri executorii actele facute de mana intre persoane, decat daca asupra valabilitatii lor s-a pronuntat anterior o instanta de judecata. 

4. Ce obligatii se pot executa silit, ma pot executa silit bancile daca nu platesc?

Conform Noului Cod de Procedura Civila pot fi executate silit obligatiile care constau in sume de bani, bunuri sau valori, desfiintarea unei constructii, a unei plantatii sau a unei lucrari, incredintarea minorului, stabilirea locuintei si vizitarea acestuia, penalitati, dobanzi, cheltuieli de judecata sau executare, evident rezultate dintr-un titlu executoriu.

Astfel, daca nu platim rata la banca, sau ifn sau contractele sunt cesionate catre recuperatori si acestia incep executarea silita, PUTETI anula executarea silita daca ea este ilegala.

Astfel, pueti vedea aici cum se pot face contestatiile la executare.

5. Executorul poate mari valoarea sumelor datorate initial?

Da, executorul are posibilitatea sa aplice dobanzi, penalitati sau alte sume doar daca prin titlul executoriu s-au stabilit aceste drepturi, chiar daca nu s-a indicat cuantumul acestora. 

In cazul in care titlul executoriu nu a acordat dobanzi/penalitati sau alte daune, executorul poate sa dispuna actualizarea sumelor datorate, indiferent de unde provine aceasta. 

Aceasta “actualizare” va presupune recorectarea sumelor datorate in rapot cu rata inflatiei.

De asemenea vedeti cum executorii judecatoresti au actionat ilegal cu privire la onorariile percepute. Onorariile Executorilor Judecatoresti Incasate Ilegal-Executatii Silit Pusi Ilegal Sa Plateasca TVA

Procedura executare silita imobile – La toate executarile silite se va adauga, suplimentar, cheltuielile ocazionate de executare – onorariu de executor, taxe si timbre judiciare, onorariu de avocat asistent in executare, onoariu experti, etc.

6. Cum incepe executarea silita?

In majoritatea cazurilor executarea silita incepe printr-o somatie.

ATENTIE –

Insa inainte de somatia de plata, executorul este OBLIGAT sa trimita o notificare de incepere a executarii silite.

Daca nu ati primit notificarea, executarea silita este NULA!

Nu confundati SOMATIA cu NOTIFICAREA- Art. 666 si 667 cod procedura civila!

Aceasta somatie, emisa de executorul judecatoresc, va aduce la cunostinta ca s-a solicitat executarea silita impotriva dvs. si va notifica plata sumelor sau restituirea bunurilor, sau demolarea.

Totul despre executarea silita.(cititi link nou).

In cazul in care, pana la implinirea termenului acordat, nu executati obligatia notificata, excutorul va proceda la executarea propriu-zisa, fie va emite popriri in conturile bancare sau pe salariile identificate la angajator, fie va identifica bunurile care produc venituri si indisponibilizarea sumelor pe care vi le datoreaza in contul executarii, fie va dispune identificarea bunurilor dvs si demararea procedurilor de vanzare la licitatie.

Toate aceste metode de executare pot incepe succesiv sau pot incepe toate in acelasi timp iar asta inseamna ca debitorul trebuie sa se pregateasca pentru a formula contestatia la executare.

.Practica arata ca executarea incepe in 90% din cazuri sub toate formele de executare.

ATENTIE – ALT CAZ DE ANULARE A EXECUTARII – Daca in incheierea de incuviintare a executarii silite NU se specifica in ce forme se va desfasura executarea silita, atunci aceasta este nula!!

7. Daca executorul judecatoresc nu va mai “cauta” mai mult de 6 luni de zile, puteti formula contestatie la execuatre si puteti invoca perimarea. Astfel, in cat timp se perima executarea silita? 

Ce presupune termenul de  “perimare”.

Perimarea este o sanctiune aplicata tuturor proceselor judiciare dar si executarilor silite si tuturor fazelor incepute de oricare persoana daca procedura respectiva a ramas in nelucrare, o anumita perioada de timp respectiv 6 luni de zile.

De asemenea sa nu uitam ca si prescriptia opereaza chiar daca a inceput executarea silita, daca executorul sta in pasivitate mai bine de 3 ani de zile.

De exemplu: se depune cerere de executare pe data de 10 mai si vreme de 6 luni nu se emite nicio procedura – somatie, poprire, etc, sau se emit aceste faze, insa dupa ce se primesc, vreme de 6 luni nu se mai intampla nimic – exemplu: primiti o somatie si apoi este liniste vreme de 6 luni de la primireNota: aceste termene cel mai bine vi le verifica un avocat, atunci cand este cazul, pentru a putea fi sigur!

Efectul perimarii presupune desfiintarea tuturor actelor de executare incepute.

Vizualizati si :

8. O alta modalitate de a anula executarea silita, este prescriptia – In cat timp se prescrie executarea silita?

Intrucat am mai vorbit si in trecut despre prescriptie – o alta sanctiune de drept care afecteaza insusi dreptul pretins si presupune anularea acestuia – termenul general de prescriptie este, si in acest caz, de 3 ani de la momentul la care creditorului i s-a nascut dreptul de executare.

Cand se naste dreptul de executare? Este adevarat ca cesiunea de creanta intrerupe prescriptia?

Dreptul de a pune in execuatre se naste la 30 de zile de la neplata creditului si cesiunea de creanta NU INTRERUPE PRESCRIPTIA.

Aveti grija sa va uitati intotdeauna la termenul acesta – pe care, evident ca un avocat vi-l poate calcula cel mai bine. 

9. Ce putem face cand primim acte de executare silita?

In momentul in care ati primit orice act de executare, indiferent de forma si denumirea acestuia (n.n. somatie, notificare, poprire, publicitate de vanzare la licitatie, etcaveti dreptul sa faceti contestatie la executare.

Nu va pierdeti acest drept si contestati executarea silita si somatia imobiliara.

Puteti face o programare direct aici, sau puteti suna la numarul de mai jos.

Raspunsuri gratuite la intrebari juridice www.indrumari-juridice.eu in legatura cu procedura executare silita imobile.

Avocat Drd. Cuculis – Membru fondator CUCULIS&Asociatii si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept

108 comments to “Executare silita imobiliara sau mobiliara? Scurt ghid pentru cei executati siliti. Procedura executare silita imobile.”
  1. am un credit cu sotul meu de nevoi personale, nu avem nici o garantie, nu avem nici un bun , nici masina nici casa, sotul nu mai are servici, eu am salariu de asistent personal pt copilul meu cel mic care are sindrom down. locuim in casa socrilor. poate face banca executare pe apartamentul socrilor?
    mentionez ca apartamentul este girat in alt credit ipotecar decatre socrii mei.

    • Buna ziua stimata doamna. Din pacate pentru dvs. desi aveti venituri foarte mici , atata timp cat ele exista, executorul va poate lua 1/3 din ele.
      Precizez faptul, ca in situatia in care va aflati, in cazul in care va incepe o executare silita propriuzisa asupra dvs. ne putem angaja sa va aparam PROBONO, asta inseamna ca nu exista nicio pretentie financiara din partea noastra. Cu stima, av Cuculis Adrian 0722298011

      • va multumesc foarte mult
        atept acum sa vad ce se va intampla, daca imi vor lua din salariul meu de 500 lei asta, ma resemnez ca alceva nu stiu ce sa fac. in schimb mie frica sa nu puna sechestru pe apartamentul socrilor. va multumesc pentru tot si daca voi avea nevoie voi apela la dumneavoastra

      • Buna ziua.Am o poprire pe salariu in suma de 14.700 si mi se va opri 1/3din salariu.Eu mai am de plata 840 lei/luna CAR,banca de 1035 lei/pe luna si un Provident de 410 lei/luna.Ajung la o suma de plata in total de aprox 3.400lei.Sala riul meu este de 3.500-4.000lei pe luna.Variaza deoarece lucrez ĺa tura.Va rog sa mi spuneti daca este legal

          • Bună ziua! Am un credit care nu l-am mai plătit, și acum am primit o notificare cu executare silita pe un imobil care deja l-am vândut, țin sa precizez ca suntem 3 frați, eu am doar 1/3 ! Ce se poate intampla? Am făcut și pre-contract pentru o casă care se va vinde în iulie! Mulțumesc!

          • Bună ziua!Am un credit la banca pe care nu l-am putut plati.Am fost data la un birou de executare judecătoresc. Am vorbit cu aceștia și mi-a pus proprie pe salariu.Timp de 1 1 luni mi-a oprit din venit, acum m-am trezit cu o somație imobiliara.Am vorbit din nou cu dânșii și mi-a spus ca nu voi rămâne fără casă dar nu o pot vinde până nu achit tot creditul.Mai scrie în somație ca vor solicita notarea urmăririi imobilului în cartea funciară ,ce înseamnă acesta? M-ai scrie ca dacă nu plătesc suma de 54.687 în termen de 15 zile vor proceda la continuarea executării silite.Ce este de făcut? Va mulțumesc pentru răspuns!

      • Dacă am avut un card de credit în anul 2011,pe care l am achitat, uneori cu întârziere dar achitat și acum fără nici o înștiințare sau vreo scrisoare primita și azi 15. 07.2023 găsesc în cutia postala, înștiințare și somație imobiliara, amândouă odată ce trebuie sa fac. Executorul este Lica Ionel, eu nu mai am chitanțele conform cărora am achitat cardul, ce pot sa fac, cum pot dovedi ca am achitat. Va rog din suflet sa îmi răspundeți, sunt disperata, nu știu ce sa fac, va admir mereu corectitudinea și sinceritatea când păreți la antena 3,stiu ca sunteți un om bun și corect, învățați ma ce trebuie sa fac. Va mulțumesc anticipat!

  2. in 2009 am luat un credit de nevoi personale de 3000 euro, pt care am platit un an
    dupa aceea mi-am pierdut serviciu si nu am mai putut plati
    banca a cesionat creditul la kruk, acestia mi-au trimis scrisori in fiecare luna
    si ieri am primit de la un executor din alt judet o somatie de executare silita mobiliara, atasat avand o copie scanata a hotararii judecatoresti
    mentionez ca nu am nimic pe numele meu
    ce sa fac?
    sa il sun?
    sa ii raspund in scris cum mi-a cerut ca nu am nimic?
    angajata nu sunt

    • Stimata doamna, acel credit de la 3000 de euro va ajunge in 3 ani de zile la 10000 de euro. Daca dvs. nu intentionati in urmatorii ani a aveti o slujba stabila si legala si niciun fel de bun pe numele dvs. puteti sa nu dati niciun fel de curs solicitarii, altfel riscati sa pierdeti tot daca nu actionati. Cu stima, av Cuculis 0722298011

    • Bună ziua! Soțul meu a cumpărat o casa de la o persoana. A cea persoana a făcut un credit cu ipoteca pe casa care a cumpărat o soțul meu. Țin sa menționez ca a venit o cerere de executare silita dar nu specfica dacă se mai poate face ceva. Pe noi ne interesează dacă mai poate persoana în cauza sa achite și restul datoriei. Va multumesc

  3. Am un credit gestionat de Kruk in valoare de 2700 lei care a fost trimes unui executor judecatoresc care m-a executat silit. Comisionul de executare este de 600 lei am sunat la Kruk si mi s-a facut o reducere de la 2700 la 2100 lei + comisionul executorului judecatoresc (600 lei) . Executorul mi-a facut oprire pe salariul sotului , mi-a retras din banca suma de 3300 lei si mi-a mai retras din alta banca suma de 362 lei. Mentionez ca nu am fost instiintata sub nici o forma de executarea silita. Va rog sa-mi spuneti daca este corect si legal.
    Ce pot face?

    • Elementul surpriza cum se mai numeste este tocmai poprirea si afectarea conturilor prin indisponizibiliare. Fara sa vedem actele de executare NU putem sa cunoastem exact daca intradevar a fost legal sau nu. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  4. Buna ziua. Pot fi executat silit pentru un credit restant fara sa primesc nici o instintare de la executorul judecatoresc. Precizez ca executorul judecatoresc a executat intreaga suma restanta dintr-un cont de economii fara sa anute si apus poprire pe toate celelalte conturi plus si pe salariu. Va rog raspuns. Va multumesc.

    • Buna ziua stimata doamna. Executarea silita este elementul surpriza si nu poate fi NOTIFICATA inainte, fiindca practic ar insemna sa nu va surprinda cu sumele de bani in cont, asa ca era normala o asemenea atitudine. Nu stiu cum arata actele dvs. de executare astfel incat nu va pot confirma sau infirma legalitatea actelor. Ne dati prea putine detalii, astfel incat nu va pot face o radiografie a intregii executari. Cu stima, av Cuculis 0722298011

      • Bună ziua. Sunt executata silit. Problema este ca în momentul în care am făcut creditele eram căsătorită. Între timp am divorțat, locuiesc cu chirie și am și un copil în întreținere, și colac peste pupăză mai sunt și în șomaj tehnic în perioada ordonanței. Fostul soț refuza sa plătească deși lucrează în afara tarii. Mai precis Olanda. Ce as putea sa fac în situația aceasta?

        • Buna ziua, din cate inteleg si dansul este prins acest contract in calitate de debitor. Important ar fi sa il fortati chiar si dat in judecata, sa-si achite debitele. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

    • Buna ziua,tatăl meu m-a ajutat in 2018 in luna-8-a cu un credit de 2700 lei la Credius,am plătit aproape un an ,iar duia ai fost ceva probleme si nu sa mai plătit.azi am primit un plic de la executor cu somație mobiliara.ce sa fac.

  5. in anul 2005 eram angajata la o firma al carui patron a facut un credit pe numele meu pe care nu la achitat integral ,creditul find preluat de kruk .in anul 2011 patronul a facut un angajaent de plata cu kruk pe care nu la respectat iar in februarie 2014 cei de la kruk impreuna cu un executor judecatoresc au trecut la executare silita pe numele sotului care este trecut cu acte si semnatura falsa codebitor la creditul meu. as vrea sa stiu de ce au facut un angajament de plata pe care nu l-au respectat. eu lucrez la alta firma pe salariul minim si nu am bani pentru un avocat.

  6. Buna ziua am o intrebare,sunt asistent personal la fetita mea bolnava cu grad mare,se poate sa imi puna poprire pe salarul de asistent?

  7. in 2006 am luat un credit de 3000 de ron acum in ianuarie 2015 a inceput executarea silita cu poprire pe conturi si salariu, dar suma a ajuns la 22.000 prin dobanzi si penalizari ce ma sfatuiti sa fac ?

    • Stimate domn, va spun asta si pentru ca sutele de oamnei care citesc site-ul nostru sa ia la cunostiinta ca desi li s-au vandut casele daca datoria a ramas in continuare de achitat, conform dobanzilor contractuale o sa platiti aceste sume cu dobanzile aferente pot ajunge in timp la debitul principal. Pana cand o lege a FALIMENTULUI PERSONAL nu va fi pusa in discutie, nu puteti sa stati linistiti ca se prescrie datorie ci trebuie sa luati atitudine in instanta. Cu stima av Cuculis 0722298011

    • Buna seara! Sotul meu a facut un credit in 2008 , a plătit 4 ani apoi a ramas fara serviciu si nu a mai putut plati au sosit plicuri de la recuperator kruk,Am mers si am discutat cu ei si am ajuns la o înțelegere sa plătim 200lei lunar.In 2017 am primit acasă ca suntem executați silit si am fost chemați în instanță pentru parte judiciar sa terminat procesul noiembrie anul 2020 cu o hotărâre apartamentul mie si eu sa ii dau sulta cu drept de apel 30 zile. Va rog din suflet ce trebuie facut sa nu raman fara casa va multumesc mult astept raspuns.Foamne ajuta.

  8. Domnule Avocat,
    Va rog sa-mi dati un sfat!Sotul meu a avut un credit de nevoi personale la Piraeus Banc la care am platit jumatate conform contractului.Printr-o intamplare nefericita aramas fara munca si nu am mai platit.S-a procedat la executare silita pentru ca intre timp s-a angajat cu poprire pe salariu 1/3 din venit.In hotarirea de executare apare ca suma 6250 lei pentru a fi recuperata.Luna aceasta ar fi trebuit sa fie ultima transa conform acestei hotarari si eu de buna credinta am mers la executor sa aflu suma exacta care mai este de plata.Acesta a facut solicitare catre creditor si surpriza mare au recalculat si au emis un inscris in care apare ca mai datoram 11211,92 lei adica dublul sumei initiale pentru care a fost instituita poprirea.Mentionez ca in hotarare creditul neachitat este 5053 restul cheltuieli de executare iar in aceasta actualizare credit neachitat este7094.Nu pot sa inteleg asa ceva avand in vedere ca pana acum sa-u platit in jur de 6000 de lei.Va rog mult sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac pentru ca executorul m-a sfatuit sa fac contestatie la executare dar din cate stiu aceasta are un termen limita ori hotararea este din2013.
    Va multumesc!

  9. Buna ziua.Am avut o firma care a fost cesionata si pe acea firma o linie de credit care nu a fost actualizata pe numele noului administrator care nici nu a mai platit-o.Fiind un contract de fidejusiune am ramas buna de plata.BCR-ul a transmis creanta catre CEE COLLECT si s-a inceput executarea silita punandu-mi popriri pe toate conturile desi am facut contestatie la executare .Care ar fi solutia?

    • Trebuie sa faceti inclusiv o suspendare a executarii silite avand in vedere ca discutam si de o persoana juridica. Trebuies vazute actele, oricum dobanzile sunt excluse de la a fi aplicate, insa CEE COLLECT o va face si pentru asta trebuie sa contestati executarea. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  10. Buna ziua!
    La mijlocul anului 2014, o societate de recuperare creante a obtinut o incuvintare a executarii silite la o instanta dintr-un judet in care nu mai aveam domiciliul din anul 2008. La acel moment aveam un loc de munca in capitala, dar salariul pe cartea de munca era destul de mic (sub 1000 lei net), diferenta de venituri fiind facturata. In luna decembrie (am aflat ulterior) cu numai cateva zile inainte sa se implineasca termenul de 6 luni de perimare, executorul (din aria de competenta a instantei din localitatea unde a fost obtinuta incuvintarea executarii) a trimis la locul de munca din Bucuresti, unde acum am si domiciliul, poprirea pe venituri. Mentionez ca angajatorul nu mi-a comunicat infiintarea popririi pe salariu. Undeva prin in luna martie am observat, consultand soldul cardului unde incasam salariul ca am mai putin bani decat credeam pe acel card card si am solicitat explicatii angajatorului – in acest fel am aflat de aceasta poprire. La sfatul unui jurist al firmei, nu am depus contestatie la executare deoarece acesta mi-a spus ca se considera ca am aflat de executarea silita in momentul in care au fost oprite primele sume din salariu. In luna aprilie 2015 am incheiat raporturile de munca cu acel angajator iar de atunci nu s-a mai facut nicio executare deoarece nu am mai avut un contract de munca.
    Mai exista posibiltatea sa pot contesta in vreun fel acea executare?
    Si aici stiu sigur ca este caz de prescriptie deoarece ultima plata la un credit a fost facuta in 2007 iar incuvintarea executarii a fost obtinuta in 2014!
    O alta intrebare: Executarea a fost pornita pe baza unui scadentar al ratelor pe ultimii 3 ani (perioada 2011 – 2014) desi creditul era declarat, de catre banca, scadent anticipat inca din octombrie 2007.
    Este legal este ca o institutie nebancara (cesionar al unei creante) sa obtina incuvintarea executarii silite pe baza unui scadentar al ratelor neplatite in ultimii 3 ani, care, prin declararea scadentei anticipate a creditului nu mai era valabil, in aceasta situatie?

    • Bună ziua! Soțul meu a cumpărat o casa de la o persoana. A cea persoana a făcut un credit cu ipoteca pe casa care a cumpărat o soțul meu. Țin sa menționez ca a venit o cerere de executare silita dar nu specfica dacă se mai poate face ceva. Pe noi ne interesează dacă mai poate persoana în cauza sa achite și restul datoriei. Va multumesc

  11. Buna ziua.Am si eu o întrebare am 2 dosare de executare silita si mi-sa făcut proprie la banca,bank post,eu primesc salariul în două transe avans si decontare are dreptul să-mi retina 0/50 % de două ori pe lună.Mulțumesc.

  12. Buna seara,
    In anul 2012 in septembrie tatal meu a accesat un credit la banca Unicredit in valoare de circa 6000 ron. In luna noiembrie acesta a decedat fiind bolnav de cancer. creditul nu a fost platit fiind apoi cesionat catre Kredit Inkaso. Astazi am primit de pe numele tatalui ordin de executare silita cu Somatie Mobiliara si proprire pe veniturile acestuia de la Casa de Pensii. Mentionez ca sunt circa 3 ani su jumatate de cand este decedat tatal. Creditul nu a fost platit deoarece tatal meu a accesat creditul fara sa stiu nefiind in tara la momentul respectiv, iar persoana care ia facut contractul la pus sa semneze o polita de asigurare care era nula acesta fiind bolnav de cancer ascunzandui acestui aspecte importante din conditiile de polita.
    As avea cateva intrebari daca aveti posibilitatea sa imi raspundeti.
    Daca persoana este decedata ce valoare are proprirea?
    Care sunt urmatorii pasi ai executorului in momentul in care acesta va constata ca persoana in cauza este decedata?
    Pe numele defunctului in cota de aproximativ 65% exista un imobil restul de 35% fiind proprietate in urma dezbaterii mostenirii dupa mama a celor 2 copii.
    Poate fi executat imobilul pentru un debit in valoare actuala de circa 9700 ron?
    Un sfat din partea dumneavoastra ar fi de ajutor.
    Mentionez ca nu am intentia sa platesc acest credit intrucat a fost vorba de o inselatorie a agentului de la banca garantandui tatalui ca asigurarea va plati in cazul unor unor anumite evenimente pre stabilite contractual.
    Va multumesc anticipat

    • Bună ziua,domnule avocat,acum câțiva ani am avut niște probleme financiare și acumulasem la asociația de proprietari o datorie de 7000 lei și penalități de peste 9000 lei .Era perioada în care se discuta de o lege în care cei ce își achită cheltuielile la întreținere(debitul proncipal)sunt scutiți de penalități(legea 175/2010). Am făcut un împrumut și mi-am achitat debitul principal ,in 2010-2011 cum era specificat in lege ,dar cu legea respectivă nu știu ce s-a întâmplat că am rămas cu penalitățile și cu sarcină pe apartament .Întrebarea mea este dacă pot fi executat silit doar pentru penalitățile ,care au ramas neachitate( 8300 lei ),debitul principal fiind 0,deoarece am primit de la asociația de proprietari o somație în care mi se aduce la cunoștință să achit suma în termen de 5 zile sau se vor adresa judecătorești (executorului judecatoresc)pentru recuperarea debitului.
      Debitul sunt doar penalitățile ramase neachitate sau mai bine spus neșterse conform legi
      175/2010.

  13. Buna ziua am o intrebare daca nu va suparati acum 8ani sotul meu avea servici si am facut un credit lam platit vro 3ani ,apoi sotul meu sia perdut serviciul,copilul meu a fost operat de inima .nu am mai putut plati,am fost dati la firma de recuperare am primit plicuri timp de vro3ani apoi au incetat, ce se va intimpla in continuare

  14. Un dosar de executare din 2014 se poate uni cu un dosar din 2015 și sa se ceara executare imobiliara pt o suma mai mica de 10.000 lei???

    • Bună ziua. Am revenit cu o întrebare: Ieri am primit două plicuri de la executorul judecatoresc în care se specifică poprirea de 1/3 din salariul meu.Ciudat este că a venit și pe numele soției aceiași poprire. Rata la bancă era de aproximativ 550 de ron,dar dacă se oprește la amândoi, depășim cu mult rata. Ce ne sfătuiți? Plus ca am o penalizare de 1500 de lei,în contextul în care în contractul cu banca nu se stipulează un procentaj. Mulțumesc

  15. buna ziua ma numesc Mihaela Fifere am facut un credit la Speed Transfer de 1400 lei ,ulterior am ramas fara servici si nu l-am m-ai putut achita ,m-a preluat un executor judecatoresc care mi-a trimis o somatie mobiliara intrebarea mea este ce imi poate face ca nu am niciun bun mobil pe numele meu ,eu si sotul stam in casa socrului care este decedat cu mai multe rude,poate sa vina executorul sa ne ia din casa electrocasnice sau mobila ,va multumesc

  16. Buna ziua , am luat o amenda de rovinieta in 2011 am platit amenda dar taxa de 28 de euro nu am platito , in aprilie 2014 mi a venit executarea silita si trebuia sa platesc 390 lei , neavand nici un cont bancar si nici un venit nu au avut pe ce sa imi puna sechestru , acum pe 15 feb 2017 mi a venit din nou o hartie de la executor ca daca trebuie sa ma prezint cu masina care este pe numele meu la ei la birou sa imi opreasca masina , daca nu trimit procesul verbal la politie sa imi sechestreaza masina cand ma opresc in trafic.
    Ce trebuie sa fac in acest caz ? Se poate sa imi ia masina pt 390 lei ? Amenda nu se prescrie mai ales ca acea taxa a fost scoasa din lege pt ca era ilegala.?

  17. Sotia mea a facut un imprumut in 2012 luna 11 la provident, nu am mai avut bani sa platim. Azi in anul 2017 am primit o somatie din partea unui executor judecatoresc pt plata in termen de o zi a sumei de 2500 lei. Am nevoie de un sfat. Sotia in 2012 purta numele de familie al parintilor ei, acum are numele meu de familie. Imi este teama ca acum cateva luni am luat un ap cu credit ipotecar, se poate intampla ceva pt suma aceasta?

  18. Sotul meu a facut un credit labanca pe o adeverinta de venit, fara alte garantii, a platit o vreme apoi nu a mai avut serviciu.Banca l a dat la un executor judecatoresc.Dosarul de executare este din 2015, astazi am primit un plic de la executor cu o somatie mobiliara pentru o zi, si daca nu platim pana maine scrie ca ne vor executa silit.Avem o casa , se poate sa o execute?

  19. Buna seara,
    In data de 23.11.2017 am primit o somație mobiliară, cu termen de conformare 1 zi de la primire/lansarea la domiciliu, pentru un debit ce se actualizează periodic??? cu indicele de inflație și o suma reprezentând cheltuieli de executare silită.
    In 29.11.2017 am primit o înștiințare privind măsura popririi către un angajator la care am lucrat cu mulți ani în urmă, pentru aceeași sumă.
    In 13.12.2017 am luat legătura cu executorul pentru a confirma intenția de achitare integrală a sumei, care până a doua zi s-a mărit cu 645 lei, urmarea actualizării la inflație.
    Este normala această modificare efectuată peste noapte? Dacă suma ar fi fost recuperată prin poprire, la 1/3 din salariul minim pe economie, s-ar fi recalculat suma datorată după achitarea integrală in 1,5 – 2 ani????
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  20. Buna seara,
    Care este procedura mai departe dupa vanzarea unui apartament la licitatie in cazul in care debitorul are de incasat banii ramasi in urma licitatiei dupa achitarea debitului si a taxelor de executare?

  21. Buna seara,
    Care este procedura mai departe dupa vanzarea unui apartament la licitatie in cazul in care debitorul are de incasat banii ramasi in urma licitatiei dupa achitarea debitului si a taxelor de executare?

  22. Buna seara, sunt detinatorul unui drept de abitatie viagera asupra apt. in care locuiesc. Proprietarii apt.au facut un cntr.de imprumut cu garantie imobiliara in 2009 ptr.50.000 euro. Unul din creditori a inceput exec.silita si am suspendat executarea pe motiv ca am un proces civil pe anulare act.in 2013 s-a term.procesul si am pierdut. Pana in 2015 nu s-a mai intamplat nimik dar creditoarea a depus la dosarul de executare o cerere de continuarea executarii silite.In luna decembrie 2017 executorul a trim.adrese la debitori prin care ii invita la birou ptr.lamuriri. In luna aprilie 2018 trimite somatiile ptr.executare iar eu am fa ut contestatie la executare…am termen pe data de 25.05 2018.Va intreb daca nu cumva trebuia sa fac contestatie atunci cand executorul a trimis adresele catre debitori ssu este bn.ca am facut acum ?

  23. Dosar executare silită
    Sunt titulara unui credit aflat la executor din 2014,luna septembrie.Deși intelegerea scrisă dintre executor si firma la care lucrez este sa dau lunar 330 lei/ lună,eu am dat sume mai mari,să scap.In 2016,am primit titlu executare silită deși plăteam ratele,nu sa intamplat nimic,eu continuănd să platesc catre executor.In ianuarie 2019 am fost la ececutor să vad cat mai am de plata,mi sa spus verbal ca mai am de plată 4020 euro.Mi-au dat si o hartie cu toate platile din 2014 si mi sa parut ca ar.fi ok,ca ersu acolo tot ce platisem in contul lor.La doua zile primesc de la creditor o executare silita,in coltul din staga sus scrie ,actualizare la reevaluare.cu.suma.creditului initiala 7309 euro.Am fost tot in acea zi la creditor si am facut o plangere scrisa,la care mi sa dat nr de inregistrare,urmand sa primesc u raspuns prin posta; intrebare
    Sa astept analiza plăngerii și apoi să contest? Sa contest analiza de reevaluare a datoriei cu titlul de executare silită?multumesc
    I

    • Eu va sugerez ca orice plangere si actiune sa o depuneti prin avocat specializat in litigii bancare si oricum, NU la recuperator. Situatia cu angajamentul de plata are multe necunoscute si astfel va rog sa aveti in vedere ca doar instanta va poate da o solutie la cele expuse mai sus. De referinta sa aveti si faptul ca recuperatorii nu au voie sa puna dobanzi, de aceea este necesara intodeauna si o actualizate de debit. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  24. Buna ziua.Am cumparat un imobil de la fratele meu ,act cu vanzare-cumparare,dar cu drept de abitatie pt un unchi.Acesta a primit o somatie pt suma de 3000 lei.Mentionez ca eu si sotia nu locuim in acel imobil iar unchiul nu are nici o proprietate,cont in banca,doar un ajutor social. As dori sa stiu daca noi avem de suferit in vreun fel pt aceasta datorie a sa!Multumesc frumos!

  25. În anul 2006 am făcut un credit de nevoi personale la Bancpost . În anul 2011 am rămas fără servici și am cerut băncii o soluție pentru a nu rămâne în urmă cu plata ratelor , banca a făcut o reeșalonare a ratelor , prelungind durata contractului cu inca cinci ani , dar fara diminuarea ratei . În tot acest timp am platit ratele dar din octombrie anul trecut am intrat în imposibilitate totala de plată a ratei care nu a scăzut niciodată . Între timp creditul a ajuns la Banca Transilvania , și în luna mai 2019 am găsit în cutia poștală o hârtie cu o carte de vizită a unui recuperator creanțe ,care mă înștiința că datorez băncii o sumă și dacă nu plătesc urgent acea suma , voi suportă și cheltuielile de executare silită . De atunci nu am mai primit nimic , hârtia respectivă ceva cu depistare eventuale garanții pentru acoperirea ratelor , nu are nici o stampila , nimic , doar o sumă de plată și o carte de vizită , nici măcar în plic nu era pusă ! Având în vedere faptul că acest credit l-am platit de cel puțin două ori până acum , ce mă sfătuiți să fac ? Menționez că în momentul preluării de către Banca Transilvania nu am primit nici o înștiințare cu suma datorata băncii în momentul preluării creditului . Situația financiară actuală și starea de sănătate , nu îmi permit să plătesc 200 lei lunar , bani la care se adaugă o grămadă de comisioane abuzive !

      • Bună ziua .Eu am copilul în detenție din ianuarie 2015.A primit ,acasă, somatie de la judecători cu data de 16-02-2017.Nu deține proprietati. Poate invoca prescripție. Tot pe numele lui este și o imitație data pe ANAF,el fiind încarcerat,fără posibilitate de plată sau bunuri.zUltima notificare a re data de13-02-2017.Poate invoca prescripție.Va trimit foto.Va rog mult,spuneti-mi se poate face ceva?Nu a făcut contestație. Nu am stiut cat de importanta este.Multumesc pentru orice mi-ai spune.

      • Buna seara! Sotul meu a facut un credit in 2008 , a plătit 4 ani apoi a ramas fara serviciu si nu a mai putut plati au sosit plicuri de la recuperator kruk,Am mers si am discutat cu ei si am ajuns la o înțelegere sa plătim 200lei lunar.In 2017 am primit acasă ca suntem executați silit si am fost chemați în instanță pentru parte judiciar sa terminat procesul noiembrie anul 2020 cu o hotărâre apartamentul mie si eu sa ii dau sulta cu drept de apel 30 zile. Va rog din suflet ce trebuie facut sa nu raman fara casa va multumesc mult astept raspuns.Foamne ajuta.

  26. Vă rog sa-mi scrieti in limba română. Nu stiu unde am greșit…..Pe executori judecătorești are daune morale.multumesc.

  27. Bună ziua, sunt executata silit prin poprire pe salariu de 800 lei pentru un credit la otp acum în valoare de 14.000 euro. Întrebarea mea este dacă s e poate îndrepta și asupra apartamentului, care clauza viagera, ce as putea sa fac? Mulțumesc

  28. Bună ziua, am și eu un împrumut la garanți bank, și nu am mai putut plăti, deoarece am rămas fără servici, și mi-a venit acasă somație de executare silita, și mi a cerut sa trimit pe mail o cerere de plata eșalonata, și am primit răspuns, ca chiar dacă plătesc voluntar, tot continuă executarea silita! Ce trebuie sa fac, sa pot plăti eșalonat? Mulțumesc!

  29. Care este suma maximă, pe care o datorez, de la care un administrator de asociație poate înainta sechestru recuperator. Mulțumesc!

  30. buna ziua, in cazul unei sentinte civile in care ambele parti au de platit (una din ele are ceva de platit, cealalta are de platit cheltuieli de judecata primei parti- cea care a fost data in judecata), insa asociatia de proprietari (cea cu cheltuielile de judecata) are deja conturile blocate, fiind executata silit de catre altcineva… se poate proceda la compensarea datoriilor reciproce, stabilite prin sentinta? acestea fiind comparabile. de mentionat ca proprietarul nu are venituri de niciun fel, fost bolnav de cancer.

  31. Buna ziua, care este maximul datoriei catre ANAF, sub care nu pot face executarea silita a unui imobil? Cineva imi spunea ca 10 .000 lei? Daca i sub, poate face doar poprirea pe salariu, pensie….? Va multumesc anticipat pt raspuns

  32. Buna ziua! Mama mea este administratorul unei firme. Am făcut împrumut la un IFN, pe numele firmei,iar eu și mama mea suntem fidejusori in acel contract. Contractul a fost făcut în 2019, suma fiind de 13000 Ron la vremea aceea,acum devenind 15000 Ron,dosarul aflându-se la executor. Am primit săptămâna trecută încheierea de la Domnul executor in care îi solicită mamei mele să pună toate actele necesare întocmirii documentației cadastrale și a cărții funciare asupra imobilului unde locuim. Țin să menționez că am trimis mail către cei de la IFN,in vederea înțelegerii pe cale amiabila. Am propus suma de 600 Ron depunere+ poprirea din pensia mamei in valoare de 142 Ron. Intr-o convorbire telefonică cu dânșii,mi-au spus că,trebuie sa depun suma de 1000 Ron până la sfârșitul lunii septembrie,iar după ce le dau dovada plății o sa se facă ședință în vederea stabilirii unui refuz sau accept din partea lor. Am reușit,am depus suma de 1000 Ron,am trimis dovada pe mail,iar Domnii mi-au spus că nu accepta oferta mea. Dânșii doresc suma de 1300 depunere+ 142 poprire din pensia mamei,specific că eu am salariul minim pe economie+ 2 copilași de întreținut,deci în imposibilitatea de plata a acestei sume. Daca eu nu accept oferta lor,se merge mai departe cu executarea silita,respectiv scoaterea la licitație a locuinței. Acest IFN este înscris și la masa credala a firmei,firma fiind în insolventa. Ce pot face pentru a nu rămâne pe drumuri? Mulțumesc!

  33. Buna dimineața.
    Am in stress mare deoarece am avut o datorie către BCR creată în 2007 de 3000 euro…nu am mai plătit din 2009 iar în 2021 m am trezit cu executare silită după 11 ani… care mă căuta pe acasă la părinți pentru că eu nu am nimic în Romania,iar sa evit stres părinților cu executori la adresa lor am plătit. Acum revin la stresul meu deoarece am văzut că am fost atunci executat silit după 11 ani,mi-am amintit tot din tinerețe despre un card gratuit emis cu buletinul tot din 2007 de către BRD numit card gadget cu o descoperire de 300 lei care putea fi folosită doar in scopul plăților facturilor gaz telefon etc .
    Am cheltuit acei 300 lei pentru facturi etc și nu am mai plătit veci până azi…copil pe atunci. Acum mă stresez ce s a întâmplat cu datoria mea? Pentru că fiind descoperire de card autorizată limita 300 lei,nu îmi amintesc care ar fi fost comisioanele acelei descoperiri pe vremea aia,dar dacă au fost comisioane,probabil s au adăugat tot la acea descoperire de card și fiind adăugată acolo s au format automat descoperit de card ne autorizat,,non authorized overdraft,, care are preturi imense…daca ar fi adăugat dobânzi până la 50% / an ,iar daca au fost adăugate toate ca și descoperire de card neautorizat atunci automat este adăugat dobânda la dobânda,asta după mintea mea gandindu mă la mai complicat. In 14 ani de la sfârșit de 2007 când am făcut acel card descoperit până prin 2021 300 Ron +50%=450+50%=675+50% și tot așa până la 14 ani sa fie ajuns la 80.000 lei? Este posibil așa ceva ? Doar întreb ,nu a spus nimeni , deoarece nu-mi amintesc să-mi fi zis părinții despre scrisori de la BRD niciodată defapt,iar daca au fost imediat după 2007 și le am ignorat nu îmi amintesc,dar în ultimii 7-8 ani cu siguranță nu am primit nimic de către BRD,am sunat la ei pentru că nu locuiesc în Romania,sa întreb,ce este cu contul acela ,am obținut cumva o informație daca este adevărată cum că ar fi zero contul dar exista contul . Era gratis oricum menținerea lui,dar unde este datoria și cât ar fi ajuns? Asta mai ales în cazul în care poate a fost cesionată cuiva și nu știu încă nimic și să nu mă trezesc cu surprize . Am familie și dețin casa in UK. Nu vreau surprize să mă trezesc cu executări silite pe case pe aici,vreau sa plătesc daca exista datoria și oare cat ar putea fi ? Sau ce sa fac? Știu că sună prost pentru 300 lei dar cum am pățit cu datoria de la BCR și executat silit după 11 ani …de aceea mă aștept la prostii și de la acei 300 lei descoperire de card de la BRD. Va rog dați mi un sfat concret și ce se v a întâmpla ,cat ar fi putut ajunge datoria până azi dacă mai există?mai exista?mă executa fara să știu in UK? Sunt stresat.
    Mulțumesc

  34. Doresc sa stiu cat imi trage din salar dacă am 2 propriri si de ce la un credit de 50 mil trebuie sa plătesc 300 înapoi ifn credius

    • Buna seara.am o întrebarea mea este .daca sunt executat silit pt un credit neachitat pot fi implicați și membri familiei pt stingerea datoriei?ex sotie sau tata?Mulțumesc!

  35. Buna seara.am o întrebarea mea este .daca sunt executat silit pt un credit neachitat pot fi implicați și membri familiei pt stingerea datoriei?ex sotie sau tata?Mulțumesc!

  36. Bună ziua,am nevoie de ajutor va rog.in 2013 am lucrat la o fabrica de confecții,după 6 luni am reușit sa fac o descoperire de card în valoare de 3000 de lei,pe atunci aveam 19 și eram necasatorita ,am reușit sa plătesc o perioada dobânda după care am rămas fără serviciu și nu am mai putut plăti,azi am primit o înștiințare cu executare silita și nu știu ce înseamnă sau ce o sa pățesc,mulțumesc pentru eventualul răspuns

  37. Buna ziua
    In urma cu cateva luni am luat un credit online pe care nu am putut sa il platesc pentru ca am ramas fara loc de munca
    Acum am primit o somatie mobiliara si acte cum am proprire pe conturi in valoare de 7146 lei
    Mentionez ca inca nu am loc de munca si nici lucruri pe numele meu ,deocamdata stau cu parintii
    Intrebarea mea, ce se poate intampla in cazul in care nu reusesc sa platesc acum decat in lunile urmatoare?

  38. Bună ziua,părinții mei împreună cu fratele meu au accesat un credit ipotecar în 2008,în 2013 nu au mai putut plăti rata în totalitate fiind în franci elvețiene,au primit notificări cu privire la executare silita,în 2014 tatăl meu a decedat,mama a ramas fara loc de munca si a fost diagnosticata cu depresie.Mostenitori fiind eu și mama mea,am refuzat moștenirea la notar,am avut un avocat care a intentat o cerere pentru dare în plata,însă instanta a refuzat cererea pe motiv ca nu am făcut succesiunea,acum am primit o comunicare în care ni se spune ca s-a numit de către instanta un curator special pt executare silita, noi nu prea înțelegem ce înseamnă,precizez ca nu mai avem avocat de 2 ani,mulțumesc anticipat pt răspuns!

  39. Buna seara mama a facut un credit la credius a platit o perioada dupa care nu a mai platit luna trecuta a decedat nu am stiut de creditul respectiv. Acum cateva zile am gasit in cutia de scrisori un plic cu executare silitta ca are de dat o suma de bani intrun timp foarte scurt . Ma puteti ajuta cu un sfat ce se poate face sau ce se intampla cu creditul respectiv? MULTUMESC

  40. Buna seara.

    Primesc pe adresa mea plicuri cu somatii in baza unui dosar de executare, emise de catre un birou executor judecatoresc, adresate unui destinatar care nu locuieste si nu a locuit nciodata la adresa mentionata, respectiv proprietatea mea. Am instiintat biroul executorului aceste aspecte, atat telefonic cat si in scris, dar continua sa vina aceste scrisori pe adresa mea. Banuiesc ca e o greseala sau un fals in declaratii al destinatarului. Va rog sa ma sfatuiti ce pot face. Daca trebuie sa imi fac probleme sau nu. Va multumesc anticipat. Cu stima, Dany.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.