Avocat Drepturile Consumatorului

Drepturile consumatorului

Avocat Drepturile Consumatorului – Drepturile consumatorului sunt variate si poate ca putini stiu ca a fi consumator inseamna a avea foarte multe drepturi pe care daca le utilizati in raport de prestatorii de servicii sau vanzatorii de produse, puteti obtine repararea unor prejudicii pe care acestia vi le-au adus.

Fie ca vorbim despre un credit de la o banca ce are contractul plin de clauze abuzive ori cumpararea unor bunuri care nu sunt conforme si terminand cu mancarea de la restaurant, totul este supus unor rigori iar incalcarea acelor rigori reprezinta de fapt o incalcare a drepturilor dvs. de consumator.

Un avocat specailizat in protectia consumatorului va poate ghida pasii pentru a va obtine drepturile si pentru a va proteja fata de incalcarile flagrante ale legislatiei si a altor norme aplicabile savarsite de catre comercianti.

Asa cum am precizat si mai sus, legea privind drepturile consumatorului Ordonanta 21/1992 privind protecţia consumatorilor dar in completare si cu legea 363/2007, prevad norme pe care le puteti folosi insa trebuie doar sa stiti cum iar respectarea drepturilor consumatorilor este o obligatie a fiecarui comerciant.

Cele mai des intalnite incalcari ale drepturilor consumatorilor pe are le-am observat sunt cele din domeniul bancar, acolo unde bancile , IFN-urile dar mai ales recuperatorii de creante fac cele mai multe “victime” fiindca ajung oamenii sa fie indatorati pe viata sau sa li se scoata la vanzare casele.

Consultanță juridică de specialitate referitoare la stabilirea cu exactitate a incidenței legii privind protecția consumatorului este esentiala in cazul in care aveti o problema legata de drepturile consumatorului iar acest lucru il puteti obtine de la un avocat drepturile consumatorilor.

Sa incepem!

Aveti problema cu clauzele abuzive din contractul cu banca sau Ifn-ul? Ati comandat un produs si a venit altceva sau este neconform ori aveti o problema ce tine de protectia consumatorului? Completati formularul!

Drepturile consumatorului de servicii bancare

Una dintre categoriile care se confrunta cu cele mai multe probleme din partea furnizorilor de servicii bancare este categoria consumatorilor de credite bancare.

De aceea am si ales sa alocam un spatiu special definit pentru a putea ajuta consumatorii de servicii bancare , sa intelegea de fapt care sunt drepturile lor si cand pot apela la un avocat specializat in drepturile consumatorului.

Daca faceti parte din categoria care ati luat un credit la banca fie in perioada de maxima creditare intre 2006-2009 sau chiar si in prezent, cu siguranta contractul dvs. este plin de clauze abuzive.

Asta inseamna de fapt o incalcare a legislatiei consumatorului si in mod evident a legii 193/2000 care este legea de baza in relatia pe care o are un imprumutat cu banca.

Incepem practic cu legea 193/2000 care este in materia creditelor de consum LEGISLATIA PRIMARA.

Astfel, trebuie sa stiti ca atunci cand avem de-a face cu o banca cu un ifn sau la modul general o institutie financara care ofera credite, inainte de a semna contractul, cititi acest art. 1 din legea 193/2000 a clauzelor abuzive:

(1) Orice contract încheiat între profesionişti şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.

Extras art. 1 legea 193/2000

Evident ca atat comisioanele dar si dobanzile atat fixe cat si variabile dar si notiunile avansate de drept ce apar ca parte integranta din forma contractului de credit, toate fac acel contract sa fie unul a carei intelegere sa fie dificila pentru cineva care nu este de specialitate.

Asa apar de fapt clauzele abuzive si atunci aveti nevoie de interventia unui avocat.

Reprezentare și asistare juridică a clientului în relația cu persoana fizică sau juridică ce se face vinovată de prejudicierea acestuia în calitatea sa de consumator adica in fata unei banci sau ifn, se face de regula fie la ANCP fie direct in instanta de judecata.

La ce trebuie sa fie atent un consumator de credite bancare si cum isi da seama ca este victima unui abuz?

Destul de simplu daca discutam despre credite bancare fiindca atunci cand esti captiv unui abuz in primul rand simti ca este ceva in neregula pentru ca ceea ce ai discutat cu cel care ti-a dat creditul nu este pus in aplicare si faptic.

Astfel:

  • cresterea nejustificata a ratei la banca;
  • plata din dobanda la un nivel foarte ridicat si din principal la un nivel foarte scazaut in prima parte a creditului ( vezi decizia ANPC sanctionare banci );
  • impunerea unor costrui de rambursare la creditele cu dobanda variabila;
  • comisioanele bancii;

Sau in principal orice comportament abuziv in legatutra cu cererile referitoare la credit sau chiar amanarile la plata.

De multe ori institutiile bancare folosesc clauze care te fac sa nu-ti dai seama ca de fapt esti victima unui abuz din partea bancii si atunci este important sa apelezi la un avocat specializat in drepturile consumatorului.

Se ridica intrebare cine iti apara drepturile in calitate de consumator de servicii bancare?

In principal cunoastem o serie mai larga de institutii care se ocupa cu respectarea drepturilor consumatorilor fie prin punerea partilor la masa verde fie prin coercitie.

Daca discutam despre institutii de forta la care se poate apela, in ordinea urmatoare ar fi enumerate:

  • ANPC – Care este institutia de protectie a consumatorilor si atentie sa nu confundam autoritatea cu alte ONG-uri care se ocupa de protectia consumatorului iar cel mai bun exemplu este ordinul dat de reechilibrare a tuturor graficelor de rambursare de la cel putin 8 institutii de credit din Romania.
  • CSALB – o institutie care a fost infiintata ca urmare a faptului ca legislatia europeana ne-a obligat insa fara a putea avea o putere de constrangere asupra bancilor ci mai degraba mediatorul intre banci si imprumutati fara rezultate notabile;
  • INSTANTELE DE JUDECATA – Practic locul unde dupa ce ai depus probatoriul la instanta de judecata poti obtine o hotarare importiva bancii si sa recuperezi banii dar si eliminarea clauzelor care devin impovaratoare pentru imprumutati.
  • Nicio alta institutie din afara sistemului judiciar nu se compara cu ponderea covarsitoare de rezolvare a problemelor imprumutatilor la banci care si-au rezolvat creditele si au eliminat clauze abuzive ori au anulat executarile silite, precum instantele de judecata. De mentionat este si faptul ca DOAR in instanta de judecata se poate face contestatia la executarea silita.

Avocat pentru drepturile consumatorilor de produse nealimentare

Asa cum explicam si mai sus, protectia consumatorului cunoaste o larga aplicabilitate si se extinde in aproximativ toate colturile furnizarii de servicii ori de produse.

Dupa cum am inceput articolul de fata despre ce face un avocat de protectia consumatorului, in cazul in care ati achizitionat spre exemplu un produs iar acesta este neconform, in mod clar va puteti adresa ANPC si doar daca produsul este unul de insemnatate mare, puteti merge chiar in instanta.

In ordinea importantei lucrurilor in mod evident pentru a putea pune in balanta daca actiunea pe care trebuie sa o faceti pentru respectarea drepturilor consumatorilor, este elementul FINANCIAR!

In cazul in care suma este de o importanta scazuta in mod clar cel mai util ar fi sa faceti o notificare prealabila catre comerciant si sa va inlocuiasca bunul sau sa va restituie banii. In caz contrar, plangere direct la ANPC.

Art. 18 din ordonanta 21/1992 clarifica ce inseamna de fapt obligatia furnizorului de produse de a informa corect:

Consumatorii au dreptul de a fi informaţi, în mod complet, corect şi precis, asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor oferite de către operatorii economici, astfel încât să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională, în conformitate cu interesele lor, între produsele şi serviciile oferite şi să fie în măsură să le utilizeze, potrivit destinaţiei acestora, în deplină securitate.

Extras ordonanta 21/1992 a protectiei consumatorului

Cititi si :

Ce inseamna practica inselatoare a comerciantilor?

Ati auzit cu totii de practici inselatoare si practici comerciale incorecte! Ei bine ca sa intelegei pe deplin ce inseamna, mai jos va dau un fragment din legea 363/2007:

(1) O practică comercială este considerată ca fiind acţiune înşelătoare dacă aceasta conţine informaţii false sau, în orice situaţie, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informaţiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe dintre următoarele elemente:

a) existenţa sau natura produsului;

b) principalele caracteristici ale produsului, cum ar fi: disponibilitatea, avantajele, riscurile, fabricarea, compoziţia, accesoriile, asistenţa acordată după vânzare şi instrumentarea reclamaţiilor, modul şi data fabricaţiei sau prestării, livrarea, capacitatea de a corespunde scopului, utilizarea, cantitatea, specificaţiile, originea geografică sau comercială, rezultatele care se pot obţine din utilizarea sa, rezultatele şi caracteristicile esenţiale ale testelor sau controalelor efectuate asupra produsului;

c) perioada pentru care comerciantul se angajează, motivele utilizării practicii comerciale şi natura desfăşurării vânzării, precum şi toate declaraţiile sau toate simbolurile care ar induce o legătură între produs sau comerciant şi o sponsorizare sau o aprobare, direct ori indirect;

d) preţul sau modul de calcul al preţului ori existenţa unui avantaj specific al preţului;

e) necesitatea service-ului, a unei piese separate, a înlocuirii sau a reparării;

f) natura, competenţele şi drepturile comerciantului sau ale reprezentantului său, cum ar fi: identitatea şi patrimoniul, calificările sale, statutul, autorizarea, afilierea sau legăturile sale, drepturile de proprietate industrială, de autor sau comercială ori recompense şi distincţii primite;

g) drepturile consumatorului, inclusiv dreptul de a beneficia de reparare, de înlocuire sau de restituire a contravalorii ca urmare a rezoluţiunii contractului, astfel cum sunt prevăzute de Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, sau riscurile pe care consumatorul le poate întâmpina.

Ce fac daca masina pe care am cumparat-o nu este conforma? Ma pot adresa protectiei consumatorului sau instantei de judecata?

Va dai aici un exemplu din practica.

Daca ati achizitionat o masina noua spre exemplu si aceasta se defecteaza si defectul este unul de importanta cum ar fi “calarea” motorului din vina fabricantului. dvs. veti putea obtine in mod clar INLOCUIREA bunului si in niciun caz repararea acestuia.

Prin urmare, art. Art. 1710: Efectele garanţiei, din codul civil arata ca atunci cand un produs nu este conform si aici ne referim la cele cu garantie:

(1)În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz:

a)înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;

b)înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;

c)reducerea corespunzătoare a preţului;

d)rezoluţiunea vânzării.

(2)La cererea vânzătorului, instanţa, ţinând seama de gravitatea viciilor şi de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum şi de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător.

Ca vorbeam de exemplu, avocatii specializati in drepturile consumatorului au notificat o mare firma producatoare de autovehicule iar pentru faptul ca masina desi in garantie a necesitat o schimbare de motor, am luat decizia sa solicitam in notificarea trimisa, schimbarea masinii si nu repararea ei , lucru care s-a si intaplat si am primit o noua masina!!

Avocat Drepturile Consumatorului – Incalcarea drepturilor consumatorului exemple – procese in instanta

Incalcari ale drepturilor consumatorilor: o buna parte dintre ele sunt incalcate si raman incalcate si asta pentru ca foarte multi dintre consumatori NU isi cunosc drepturile.

Am luat un caz la intamplare a unui client SCA CUCULIS&ASOCIATII pentru a explica pe scurt ce poti face daca esti abuzat de catre un comerciant.

Persoana din dosarul de mai jos a achizitionat o rochie de mireasa pe care ar fi trebuit ca prestatorul de servicii si produse sa o termine pana la o data anume.

Avand in vedere ca i-a incasat avansul si ulterior a depasit cu mult termenul de finalizare al comenzii, consumatorul a solicitat restituirea avansului iar agentul comercial a refuzat.

Desi agentul comercial a primit notificarea prin care i se solicita restituirea avansului, acesta a refuzat si mai mult decat atat a avut si o atitudine agresiva fata de consumator.

In urma cestui incident, consumatorul a formulat o plangere la ANPC iar rezultat a fost AMENDAREA comerciatului care s-a adresat instantei de judecata si a pierdut.

Avocat Drepturile Consumatorului

Ulterior, consumatorul nu putea sa se opreasca aici fiindca este important sa cunoasteti faptul ca ANPC NU dispune prin amendare si plata unor sume de bani din contracte ci pentru acest lucru este necesar sa luati legatura cu un avocat de litigii pentru consumatori si sa solicitati si despagubiri sau avansul platit.

Asta a facut si consumatorul prejudiciat si mai jos aveti rezultatul:

Dupa cum observati la fiecare achizitionare de bun sau de produs, semnati un contract. Avocat Drepturile Consumatorului – Asta s-a intamplat si in cazul acesta si am reusit, sustinuti de faptul ca ANPC deja amendase comerciatul, sa rezolutionam contract de prestari servicii si sa obtinem si restituirea sumelor de bani platite cu titlu de avans.

Avand in vedere acest lucru, nu uitati ca abuzul poate sa prospere doar daca dvs. il lasati.

Nu uitat, protejati-va drepturile , reclamati abuzurile si nu va lasati pagubiti!

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
5 comments to “Avocat Drepturile Consumatorului”
  1. Am fost scosa afara din magazin pentru ca eu iam zisa doamnei ca meadat un leu fara serie ia ma scosa afara si mea zisa ca nu ma mai serveste

  2. Buna am un credit ipotecar ca alfa bank și în ultima vreme a crescut foarte mult dobânda și a scăzut rata …ce as putea sa fac?

  3. Buna ziua! Am o problema pe care as vrea sa o expun in fata d voastra și va rog dacă se poate sa ma ajutați. Arhitectul care ne a întocmit proiectul de casa a depus la primăria comunei Sanmihaiul Roman o cerere pentru autorizație de construire și a plătit suma de 1350 lei in avans pentru autorizație. Din anumite motive am renunțat la construcție și am depus o cerere pentru renunțare la autorizație. Primăria Sanmihaiul Roman refuza sa ne restituie banii ( 1350 lei ) pe care i am plătit in avans. Cui ar trebui sa ma adresez sau ce demersuri ar trebui sa fac pentru a mi recupera banii ? Nu am dovada in scris a refuzului doar verbal a transmis arhitectului ( eu locuiesc in alt judet) ca nu vor restitui banii pe care i am plătit. Va multumesc anticipat!

  4. Se poate sa-mi impuna Primăria taxa de salubritate de 3ori mai mare față de prețul real de la Retim, pentru că au probleme cu asociația ( zice că nu a virat banii în cont timp de 2 ani). Mentionez ca asociația e închisă din august 2023 și taxa ne-a impus-o din august, 49/luna -decembrie 49/luna persoană 2023si anul acesta ianuarie 2024 55/luna persoană -decembrie 55/luna persoană 2024. Si la asociație era 15lei. La Retim Lugoj 17-18lei de persoană

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.