Executarea silita este ilegala in conditiile in care una dintre conditiile prevazute in codul de procedura civila este incalcata.
Executarea silita este ilegala si in ipoteza in care creditorul dvs. incearca sa execute silit bunuri care NU pot fi executare.
Exemple limitative ar fi – pensii de boala, alocatii de copii, rente speciale, bani destinati unei operatii sau intretineri speciale dar si urmariri silite de imobile ce nu pot fi vandute de catre executor.
Astfel tragem concluzia ca executorul judecatoresc NU POATE EXECUTA ORICE!
Executarea silita si limitele acesteia
In masura in care impotriva dumneavoastra – in calitate de debitor ca urmare a neindeplinirii unor obligatii de achitare a ratelor scadente, a fost demarata procedura executarii silite, trebuie sa cunoasteti faptul ca aceasta se poate desfasura concomitent in toate formele sale, respectiv poprire, urmarire mobiliara si imobiliara, insa de asemenea, trebuie cunoscut faptul ca si modalitatile acestea au limitele lor in raport de care executarea este legala sau ilegala /poate fi anulata (alegeti dumneavoastra exprimarea ).
Astfel, in ceea ce priveste executarea silita prin poprire , aceasta, conform prevederilor legale in materie, poate viza pana la ½ din venitul salarial net pentru sumele datorate cu titlu de pensie de intretinere, 1/3 din veniturile salariale lunare in cazul in care impotriva dumneavoastra este exercitata o singura executare silita.
Situatia de a avea poprire pe ½ din veniturile salariale – in cazul in care impotriva dumneavoastra au fost incepute mai mult de 2 executari silite – pentru orice alt fel de datorii, insa cu precizarea ca in masura in detineti mai multe locuri de munca, se va retine cota de 1/3 pentru fiecare venit salarial aferent fiecarui loc de munca.
Trebuie avut in vedere ca aceste cote expuse anterior se aplica doar veniturilor salariale lunare, insa in masura in care in momentul inceperii procedurii de executare silita figurati cu sume de bani in contul bancar sau ulterior demararii procedurii beneficiati de virarea unor sume din partea unopr terte persoane in conturile poprire, aceste sume vor fi indisponibilizate in integralitate.
Este important de stiut faptul ca dispozitiile prevederilor legale, respectiv art. 729 NCPC prevad ca popririle infiintate de catre executorul judecatoresc nu se aplica sumelor ce reprezinta venit cu destinatie speciala, respectiv, cu titlu de exemplu, nu se poate dispune poprirea asupra pensiilor de boala, indemnizatiilor de crestere a copilului , alocatiile de stat ale minorilor, bursele de studii, diurnele, norma de hrana, cu precizarea insa ca sumele cuvenite pentru orele suplimentare, care desi nu au caracter de permanenta iar venitul salarial fluctueaza in raport de numarul acestora, avand in vedere ca sunt impozitate, pot fi poprite.
In ipoteza in care o asemenea suma va este poprita de la primul moment pe langa contestatia la executare, puteti discuta cu avocatul dvs. sa emita si o adresa precum modelul de mai jos fiidnca executarea silita este ilegala. –
Executarea silita este ilegala si astfel, in masura in care executorul judecatoresc, fara a isi indeplini obligatia rolului activ al judecatorului prevazuta de dispozitiile art. 627 NCPC in sensul de a solicita in scris lamuriri cu veniturile si bunurilor dumneavoastra sau de a face verificari la institutiile specializate, infiinteaza poprirea asupra unor sume cu caracter special, primul pas pe care dumneavoastra trebuie sa il urmati este sa il notificati in scris pe executorul judecatoresc asupra provenientei sumelor si sa ii solicitati ridicarea popririi ca urmare a faptului ca acestea sunt contrare dispozitiilor legale privind limitele executarii silite, iar in masura in care acesta nu se conformeaza, urmatorul pas este acela de a formula contestatie la executare la instanta de judecata.
(in sensul ultimului paragraf, aveti anexate, cu titlu de exemplu, notificare facuta de noi catre executorul judecatoresc si raspunsul acestuia prin care se conformeaza).
In ceea priveste urmarirea silita mobiliara, executarea silita este ilegala daca sunt depasite limitele acesteia care sunt prevazute de art. 727 – 728 NCPC .
Astfel executare mobiliara se poate desfasura asupra bunurilor de uz personal sau casnic, obiectele de cult, obiectele indispensabile persoanelor cu handicap, alimentele necesare asigurarii traiului, animalele destinate obtinerii mijloacelor de subzistenta, combustibilul, lucruri personale. Acest gen de executare silita este destul de putin intalnita in practica, sechestrul autoturismelor fiind modalitate prin care se exercita cu precadere aceasta urmarire mobiliara, alte bunuri mobile nefiind de interes pentru executorii judecatoresti.
Cititi si:
- Repunerea In Termenul De Contestatie La Executare
- Cum Contestam Procesul Verbal De Licitatie Sau Un Act De Adjudecare Al Imobilului Vandut Si Cum Putem Bloca In Cartea Funciara, Intabularea Definitiva A Celui Care A Adjudecat Imobilul La Licitatie – Procedura – Avocat Cuculis
- Avocat Executare Silita
- Restrangerea Executarii Silite-Metoda De Suspendare A Executarii Excesive
- Actualizarea Popririi Si Anularea Actualizarii Creantei Recuperatorului
In ceea ce priveste urmarirea silita imobiliara, un mijloc de executare intalnit extrem frecvent, impreuna cu infiintarea popririlor, are de asemenea, limitele sale de care executorul judecatoresc este obligat sa tina seama, in vederea desfasurarii unei executari silite legale si in conformitate cu prevederile legale, insa practica ne-a dovedit ca sunt dese cazurile in care executorul judecatoresc intelege sa procedeze la eludarea dispozitiilor legale, context in care executare se impune a fi contestata in instanta.
In cazul executarii silite imobiliare, debitorul poate sa obtina de la instanta si suspendarea executarii silite ceea ce inseamna ca pe perioada cat se va judeca in instanta in cadrul contestatiei la execuatre, imobilul nu ii va fi scos la vanzare
Astfel, urmarirea imobiliara nu poate fi inceputa pentru o creanta ce nu depaseste valoarea de 10000 lei, iar incercarea executorului de a recurge la astfel de procedee este total eronata, nelegala si are scopul de intimidare a dumnevoastra – in calitate de debitor urmarit .
De asemenea, imobilul unui minor sau al unei persoane puse sub interdictie nu poate fi urmarit silit, inaintea urmaririi bunurilor mobile.
Ceea ce este extrem de important de cunoscut de catre persoana impotriva carora a fost inceputa procedura executarii silite prin urmarirea imobiliara este faptul ca in masura in acestea sunt coproprietari asupra unui imobil impreuna cu o alta persoana sau cu mai multe – fara ca acestea ca aiba calitate in cadrul titlul executoriu in baza caruia a fost inceputa executarea, respectiv nu sunt codebitori, coplatitori, garanti, fidejusori, garanti ipotecar etc, executorul judecatoresc nu va putea sa urmareasca partea debitorului executat in imobilul aflat in proprietate comuna, ci este obligat conform legii sa solicite partajul acestuia.
Executarea silita este ilegala, daca dumneavoastra – in calitate de debitor executat detineti un imobil in coproprietate cu sotul/sotia, care nu figureaza in titlul executoriu si impotriva caruia nu este indreptata executarea silita ce va vizeaza, iar executorul judecatoresc emite o somatie imobiliara in vederea vanzarii la licitatie a imobilul, fara ca initial sa solicite instantei de judecata partajarea bunului imobil in vederea stabiliri cotei ce va revine dumneavoastra si, in consecinta, a iesirii din indiviziune, trebuie ca in termenul de 15 zile de la primirea acesteia sa formulati o contestatie la executare prin care sa solicitati suspendarea executarii silite de drept in temeiul dispozitiilor art. 818, alin. 2 NCPC, pana la solutionarea eventualului partaj solicitat de catre executor.
In atare situatie, executorul judecatoresc va fi in imposibilitate de a proceda la vanzarea imobilului nepartaj, neputand astfel sa emite acte de executare ulterioare somatiei imobiliare si chiar daca o va emite, executarea silita este ilegala.
Vedeti cum instanta dispune anularea in intergralitate a somatiei imobiliare!
(aveti anexate somatie imobiliara, extras din conetstatie si solutia instante).
Avand in vedere ca executarea silita este o procedura vasta, ce ridica multe probleme si care de cele mai multe ori nu este efectuata in conformitate cu dispozitiile legale aplicabile in materie, in cazul demararii impotriva dumnevoastra a unei astfel de proceduri, cel mai bine ar fi ca in termen de 15 zile de la primirea actelor sa contactati o persoana specializata care poate verifica legalitatea actelor de executare si care va poate oferi un sfat complet si competent.
Verificati intodeauna legislatia, luati legatura cu un avocat specializat in executare silita si gasiti-va dreptatea in instanta prin intermediul contestatiei la executare silita.
Av.Drd. Cuculis
Pentru cei care trec prin procedura de executare silita am lasat formularul de mai jos pentru a facilita legatura cu dvs.
Conform legislatiei romane nu cumva este ilegala vanzarea de create catre notari sau executori judecatoresti? O alta intrebare este urmatoarea:conform legislatie romane in vigoare din cate stiu orice datorie se prescrie la 5 ani de la data primirea primului ordin de executare silita,normal este de 3ani si agentia de recuperare mai are dreptul sa prelungeasca cu inca 2 ani,este adevarat sau nu?Fiindca vorbind cu un avocat acesta mi-a explicat acest lucru insa raman in continuare surprins sa primesc de la EOS KSI instiintari de executare silita iar una de create a fost vanduta catre doamna/d-soara notar de prin Medgidia la care m-am dus chipurile sa legalizez niste acte…M-am prezentat si am intrebat-o daca ma cunoaste acesta spunand ca nu,insa am intrebat-o ca daca nu ma cunoste de cand ii datorez dansei 230milione(23000lei) cand datoria a fost de 10.000lei….Aceasta a ramas surprinsa de raspunsurile primite din partea mea mai ales ca creata fusese cumparata la o valoare de 2500-3500lei…Va multumesc si va doresc o dupa-amiaza placuta.
Buna ziua, nu au voie sa cumpere!
daca fac contestatie ce sanse am la suma de 9.108,65 Am facut credit cu BRD 13-03-2006
In mod sigur da, asta pentru ca este prescrisa suma!
Buna ziua. Am proprire pe Pensie de boala gr.III de la mai multi executori. Este legal sau nu? Si ce trebuie sa urmez
Buna ziua, observati limitele executarii silite , mai jos in articol. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Sunt pensionat medical gr2, în valoare de 760lei din aceștia REIFESEIN Bank îmi oprește rata de 268lei lunar. Acum am primit Somație de la Biroul Executorilor Judecătorești că mi sa făcut poprire la bancă pentru recuperarea sumei de 2.674.82lei pentru Creditoarea Investcapital Ltd(Axi Finance IFN) Stau cu chirie din pensie nu-mi rămâne nimic, nu sunt vinovat că mam îmbolnăvit și operat de cancer! La ce să mă aștept? Mulțumesc
Din nefericire poprirea poate fi contestata doar in instanta sa stiti.
pensia de boala(scleroza multipla) poate fii poprita sau executata? multumesc
Buna ziua, da insa poate fi contestata. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna seara va scriu aici am gasit unde privind si cautand o solutie de a iesii din impas sunt pensionar gr.2 invaliditate pensia fiind de urmas si tot odata si bolnav dizabilitati psihice handicap gr2 din pensia de urmas invaliditate pe care o am cam 1200 lei mai raman cu 700 lei oare este vreo cale de a oprii executarea silita rog un raspuns chiar si in instanta daca pot rezolva nu ma descurc cu banii sunt muritor de foame
Evident ca va ajutam , noi promovam drepturile persoanelor cu handicap.