Violenta In Familie – Cum Obtinem Ordinul De Protectie ?

Totul Despre Ordinul De Protectie – Cum Se Obtine, Cine Il Emite Si Cum Puteti Sa Obligati O Persoana Violenta Din Familie Sa Nu Se Mai Apropie De Dvs. ?

Ordinul de protectie este procedura prin care daca va aflati intr-o relatie de familie defectuoasa si violenta cu sotul/sotia cu copii dvs. sau chiar si cu concubinul sau concubina, puteti obtine masuri rapide impotriva acestor agresori domestici care sa va usureze viata si chiar sa va permita sa ramaneti in imobilul conjugal chiar daca nu este pe numele dvs.

Astfel, legea 217/2003 a ordinului de protectie, va protejeaza nu doar in ceea ce priveste violenta fizica dar si alte tipuri de violente ce pot fi indreptate impotriva dvs.

Cine poate solicita un ordin de protecție?

Art. 3 din legea 217/2003 arata ca ordinul de protectie poate fi emis pentru a va proteja in cazul unei inacţiuni sau acţiuni intenţionate de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Prin urmare, tipul acesta de protectie cel putin pentru moment, poate fi stabilit in ceea ce priveste in mod deosebit relatiile de familie sau cele asimilate.

Avand in vedere acest aspect, trebuie sa stiti care sunt drepturile dvs. si cum puteti reactiona si ce parghii aveti, daca sunteti victima violentei domestice.

Sunteti victima violentei domestice si nu stiti ce sa faceti sa obtineti ordinul de protectie? Completati formularul de mai jos:

Pentru urgente puteti folosi si numarul de Whatzapp pentru a trimite mesaje direct avocatului specializat in ordine de protectie si dreptul familiei:

Ce este un ordin de protecție?

Ordinul de protectie emis de politie si ulterior emis de catre instanta de judecata pentru 12 luni de zile, este o forma de aparare in cazul in care in interiorul familiei apare o stare conflictuala si practic o stare de temere din partea unuia din membrii familiei.

Practic, ordinul de protectie reprezinta cumva interventia statului in viata particulara a familiei si restabilirea unui climat de normalitate prin tot felul de masuri ce pot duce pana la evacuarea partii violente din propriul sau imobil.

Obtinerea unui ordin de restrictie trebuie sa stiti ca se face in prima faza prin apelarea la politie si ulterior la instanta de judecata.

Contextul general al necesității ordinului de protecție în societate

Violenta In Familie – Obligarea sotului violent sa se abtina de la trimiterea de mesaje text SMS sau pe aplicatia WHATZAPP.

Emiterea unui ordin de protectie se poate petrece si in asemenea situatii si asta pentru ca legea reglementeaza asa cum am spus si mai sus, violenta cibernetica.

Da, daca se intampla sa primiti mesaje in nestire si sa va fie si amenintata viata in zona domestica, din partea unui fost partener sau actual ori din partea altui membru al familiei, ordinul de protectie se aplica pentru dvs. si puteti obtine inlaturarea acestui stres si pericol din viata dvs.

Violenta In Familie
Violenta In Familie

Violenta in familie – Sotul violent obligat sa evacueze imobilul locuinta comuna dar si sa tina distanta de cel putin 200 de metri de la locuinta unde se afla sotia.

Poate ca nu stiati insa legea prevede si o asemenea procedura prin care daca sotul sau persoana cu care locuiti in casa devine violenta, poate fi evacuata in mod provizoriu din imobilul respectiv.

Art. 31 din legea 217/2003

(1)Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:

a)evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

Sunteti victima violentei in familie si doriti ca abuzurile impotriva dumneavoastra sa inceteze?

Ordinul de protectie emis de catre instanta de judecata poate preveni orice intruziune fizica in sfera dvs.

Astfel, prin ordinul de protectie emis de catre instanta, am reusit sa protejam atat interesele persoanei care avea nevoie de protectia statului prin emiterea ordinului de protectie, dar si a minorului rezultat din filiatie.

Am obtinut pentru clienta noastra o solutie de evacuare a sotului abuz din imobilul locuinta comuna si interzicerea de a mai lua contact inclusiv telefonic cu sotia

Vedeti mai jos o noua decizie obtinuta de emitere a unui ordin de protectie prin evacuarea paratului din imobil:

Dosar: 16982/302/2019

22.07.2019 Ora estimata: 13:00
Complet: C 3 ordine de protecţie
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea.

Dispune evacuarea pârâtului din imobilul situat în Bucureşti.

Interzice pârâtului să se apropie la mai puţin de 200 m de reclamantă, cu excepţia situaţiilor în care se impune, potrivit legii, prezenţa concomitentă a ambelor părţi în faţa unor instanţe de judecată, a unor organe de urmărire penală sau a altor instituţii şi autorităţi publice.

Interzice pârâtului să se apropie la mai puţin de 200 m de locuinţa reclamantei din Bucureşti.

Interzice pârâtului orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod cu reclamanta, cu excepţia situaţiilor ce îl vizează pe minor, urmând ca aceste comunicări să se facă doar cu reclamanta, în scris, prin mesaje tip sms sau prin whattup/messanger.

Măsurile de protecţie sunt valabile timp de 6 luni de la pronunţare.

În temeiul art. 31 alin.1 din Legea nr.217/2003 prezentul ordin se comunică de îndată secţiei de poliţie în a cărei rază teritorială se află locuinţa reclamantei şi a pârâtului. Cu drept de apel, care se depune la Judecătoria Sector 5 Bucureşti, în termen de 3 zile de la pronunţare. Pronunţată azi, 22.07.2019, ora 15.20, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. 
Document: Hotarâre  5355/2019  22.07.2019

Ce poate include un ordin de protecție?

Ordinul de protectie provizoriu sau cel definitiv pe 6 luni pana la 12 luni, poate sa includa anumite obligatii fata de agresor si care evident sa faciliteze desfasurarea in conditii optine a vietii victimei.

Astfel, conform art. 31 din legea 217/2003 , politistul ori instanta de judecata ulterior, pot include in cadrul ordinului de protectie, o serie larga de masuri care sa o ajute pe victima violentei in familie.

(1)Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:

a)evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b)reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;

c)obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiţi potrivit prevederilor art. 5, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

d)obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;

e)obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Distantele de păstrat fata de victima sunt de regula trecute la minim 100 de metri.

Incalcarea ordinului de protectie provizoriu

ATENTIE – Incalcarea ordinului de protectie reprezinta incalcarea hotararilor judecatoresti in materie – Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 1 an.

Art. 47

(1)Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 38 alin. (1), (4) şi (5) lit. a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2)Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 31 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Cititi si despre:

Aveti in vedere dispozitiile Legii nr. 217/2003, care arata ca persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei de judecata ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie.

Cititi si :

Contestarea ordinului de protectie provizoriu si a ordinului de protectie – Posibilitatea de a face apel împotriva unui ordin de protecție

Desi la prima vedere pare ca nu exista nicio diferenta intre ordinul de protectie provizoriu si ordinul de protectie, in esenta exista deosebiri si de termene de valabilitate dar si de cai de atac.

Nu intotdeauna un ordin de protectie este emis in conditii de legalitate si atunci trebuie sa stiti daca ati primit un ordin de protectie in mod nelegal, ca puteti sa-l contestati in instanta de judecata.

Contestarea ordinului de protectie provizoriu

Ordinul de protectie provizoriu este emis de catre politistul care vine chemat prin 112 la caz. Astfel, dupa ce verifica conditiile si le considera indeplinite, emite ordinul de protectie pe o perioada de 5 zile.

Din acel moment al emiterii, persoana care este supusa restrictiilor ordinului de protectie, poate ca in termen de 48 de la emitere, sa formuleze contestatie impotriva ordinului de protectie provizoriu.

Art. 35

(1)Ordinul de protecţie provizoriu poate fi contestat la instanţa de judecată competentă potrivit prevederilor art. 34 alin. (1), în termen de 48 de ore de la comunicare.

(2)Contestaţia se judecă cu citarea părţilor. Neprezentarea acestora nu împiedică judecarea cauzei.

(3)Contestaţia se soluţionează în regim de urgenţă, dar nu mai târziu de data la care expiră termenul pentru care a fost emis ordinul de protecţie provizoriu, în camera de consiliu, cu citarea organului constatator.

(4)Participarea procurorului este obligatorie.

(5)Hotărârea prin care se soluţionează contestaţia este definitivă.

Practic, ceea ce trebuie sa intelegem este ca daca pierdem termenul de 48 de ore de la emiterea ordinului de protectie, nu il vom mai putea contesta pe acesta privizoriu insa il vom putea contesta pe cel emis de instanta de judecata, conform celor de mai jos.

Contestarea ordinului de protectie emis de instanta de judecata pe 12 luni

Daca in cazul ordinului de protectie provizoriu discutam despre un termen de 48 de ore de la emiterea pentru a formula contestatia in cazul ordinul emis de catre instanta de judecata, daca instanta il confirma, in aceasta situatie se poate formula contestatie / apel, in termen de 3 zile de la pronuntarea hotararii.

Art. 45

(1)Hotărârea prin care se soluţionează cererea de emitere a ordinului de protecţie este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunţare dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.

(2)Instanţa de apel poate suspenda executarea până la judecarea apelului, dar numai cu plata unei cauţiuni al cărei cuantum se va stabili de către aceasta.

(3)Apelul se judecă cu citarea părţilor. Dispoziţiile art. 42 alin. (1)-(4), (6) şi (8) sunt aplicabile în mod corespunzător.

(4)Participarea procurorului este obligatorie.

Tipuri de Ordine de Protecție

Ordinul De Protectie Provizoriu Si Procedura De Obtinere A Ordinului De Protectie Definitiv

Ordinul de protectie provizoriu: O modalitate de combatere eficientă a violenței în familie.

România este una dintre țările membre ale Uniunii Europene ce se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește violența în familie, numai în anul 2017 fiind raportate organelor abilitate peste 20.531 de fapte de loviri și alte violențe, majoritatea victimelor fiind de sex feminin (75%).

Vedeti aici si ce prevede ordinul de protectie european.

Conform statisticilor, majoritatea faptelor de agresiune s-au petrecut la domiciliu, numai în anul 2016 fiind înregistrate 18.531 de cazuri de loviri și alte violențe în familie, acestea reprezentând doar cazurile cu care au fost sesizate organele de poliție.

Avocatul specializat in ordinul de protectie va poate ajuta cu obtinerea unui ordin de protectie definitiv avand in vedere ca ordinul de protectie provizoriu este emis doar pentru o perioada de 5 zile.

Pentru a se stopa astfel de fapte, în data de 21 iulie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 174/2018 prin care a fost modificată și completată Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, în cadrul căreia a fost introdus ordinal de protecție provizorie. Acest ordin se poate emite de cătrei polițist, în situația în care viața, integritatea fizică, ori psihică a unei persoane, este pusă în pericol de către un membru de familie.

Potrivit noilor modificări legislative, polițiștii vor deține asupra lor un formular de evaluare a riscurilor pe baza căruia pot să aplice un ordin de protecție sau nu, urmând ca, în situația în care consideră cu nu este necesară aplicarea ordinului, să-i pună la dispoziția victimei posibilitatea de a sezisa instanta care poate emite un ordin obișnuit.

Pentru a stopa actele de violență, a fost reglementat în mod expres dreptul polițistului de a pătrunde in locuință, chiar și fără acordul proprietarului sau al reprezentantului societății, astfel, fiind protejat cu prioritate dreptul la viață și integritate fizică și psihică al victimei.

Ordinul De Protectie Provizoriu – Astfel, polițistul are posibilitatea, în urma evaluării riscului, să ia imediat una dintre următoarele măsuri cu privire la agresor: evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, chiar dacă acesta este proprietarul, reintegrarea victimei și a copiilor în locuința comună, păstrarea unei distanțe față de victimă, purtarea unui dispozitiv de supraveghere, obligarea la predarea armelor pe care le deține.

Polițistul care a emis ordinal, are obligația de a sesiza  parchetul de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii, procurorul având obligația ca pe baza documentelor înaintete, să determine într-un termen de până la 48 de ore dacă este necesară menținerea ordinului sau nu.

 În cazul în care constată că nu mai este necesară menținerea măsurilor de protecție dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecție, cu menționarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unității de poliție care a înaintat ordinul de protecție provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

În ipoteza confirmării ordinului provizoriu, procurorul îl înaintează împreună cu toate documentele ce au stat la baza acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază a fost emis, însoțit cu o cerere de solicitarea a acordării unui ordin obișnuit de protecție.

Ordinul provizoriu se poate dispune pentru o perioadă de 5 zile, urmând ca acesta să se prelungească până la data emiterii ordinului obișnuit, în situația în care există o astfel de solicitare. 

Politia Romana are noi atributii-Ordinul de protectie provizoriu .

Acest ordin provizoriu, se poate ataca în instant în termen de 48 de ore de la comunicare.

Aceste măsuri se puteau lua înainte doar de către instantă, care avea obligația de a se pronunța asupra ordinului într-un interval de până la 72 de ore, context în care se poate remarca faptul că, actualele modificări au fost menite pentru a ajuta la stoparea violenței în familie, care presupunea un procedeu mult mai complicat înainte.

ATENTIE- Dupa obtinerea ordinului de protectie provizoriu, victima trebuie sa se aderseze instantei de judecata pentru a obtine un ordin de protectie definitiv pana la 12 luni de zile, acesta putand fi dat doar de catre instanta de judecata.

Ordinul De Protectie Provizoriu un nou apanaj legislativ – Nu uitati, ca indiferent daca este sau nu proprietar, cel impotriva caruia se indreapta ordinul de protectie, poate fi evacuat din propria locuinta.

Astfel, pasii pe care trebui sa-i urmeze o persoana care se afla in situatia de mai sus, pentru a obtine un ordin de protectie ii prezentam mai jos!

Ce inseamna violenta in familia ?

Trebuie stabilit faptul ca “violenta in familie” nu se rezuma, asa cum in mod eronat considera foarte multe persoane, la violenta fizica. Potrivit legii pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, daca sunteti victima unei violente verbale, psihologice, sexuale, economice, sociale sau spirituale, puteti, de asemenea, sa obtineti un ordin de protectie.

Impotriva cui poate fi indreptata o actiune privind obtinerea unui ordin de protectie?

Nu este imperios necesar ca persoana a carei victima sunteti sa fie un membru al familiei in sensul literal al expresiei, parti intr-un dosar privind obtinerea unui ordin de protectie putand fi si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, in cazul in care convietuiesc.

Ce este ordinul de protectie si cum se obtine cand vine vorba de violenta in familie?

In masura in care va aflati intr-o situatie care cade sub incidenta legii pentru prevenirea si combaterea violentei in familie si sunt indeplinite conditiile mai sus expuse, puteti solicita instantei de judecata emiterea unui ordin de protectie, urmand ca instanta de judecata sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre masurile/obligatiile/interdictiile urmatoare:

– evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate; 

– reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;

  – limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima; 

– obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;

– interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic; 

-interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima; 

– obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute; de asemenea, in unele cazuri se poate stabili si incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.

Ordinul de protectie poate fi emis pe o perioada de pana la 6 luni, cu posibilitatea ca, in masura in care motivele avute in vedere la emiterea acestuia subzista si la expirarea duratei masurilor de protectie si daca exista indicii ca, in lipsa masurilor de protectie, viata, integritatea fizica sau psihica ori libertatea victimei ar fi puse in pericol, sa se emita un nou ordin de protectie.

Cititi si:

Cererea privind emiterea unui ordin de protectie se judeca de urgenta, in camera de consiliu, cu participarea procurorului, solutia fiind executorie, cu comunicarea de indata structurilor Politiei Romane in a caror raza teritoriala se afla locuinta victimei si a agresorului.

            Intr-o situatie similara s-a aflat si clienta noastra, doamna G. M., impreuna cu care am reusit sa obtinem, la data de 22.07.2019, emiterea unui ordin de protectie impotriva agresorului sau – fost concubin.

Desi in luna ianuarie a anului curent, la sesizarea organelor de politie, instanta de judecata emisese un ordin de protectie, acesta a fost incalcat de catre parat, fiind necesara interventia organelor de politie si creandu-se, astfel, circumstantele pentru obtinerea unui nou ordin de protectie la expirarea acestuia – in luna iulie.

            Clienta a fost victima unor crunte amenintari ale agresorului, a violentei verbale si psihice exercitate de acesta asupra sa, uneori chiar in fata fiului lor minor, a vecinilor si a organelor de politie, ajungand sa ii fie teama nu numai pentru integritatea sa fizica si psihica, dar si pentru viata sa.

A ales, in aceasta situatie, sa nu mai suporte starea de tensiune si teama insuflata de agresorul sau, sesizand organele de politie si solicitand ajutorul unui avocat in vederea obtinerii unui ordin de protectie.

            Astfel, Judecatoria Sector 5 Bucuresti, apreciind asupra sustinerilor partilor (fragmentat puteti consulta alaturi sustinerile noastre) si asupra probelor administrate in cauza, a dispus admiterea cererii privind emiterea unui ordin de protectie, evacuarea paratului din imobilul in care locuia cu reclamanta – clienta noastra, a interzis acestuia sa se apropie la mai putin de 200 de victima si de locuinta acesteia, interzicand si orice contact al paratului cu reclamanta, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau orice alt mod.

            In concluzie, puteti alege sa nu mai fiti victima si sa puneti punct abuzurilor exercitate de agresorul din viata dumneavoastra, uzand de instrumentele pe care legiuitorul le-a pus la dispozitia dumneavoastra.

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
4 comments to “Violenta In Familie – Cum Obtinem Ordinul De Protectie ?”
  1. Nu vreau sub nici o morfra că acest individ să stea sau locuiiemsca cu mn sub același acoperiș nocidTa,vreau sa

  2. licoi.ioanarodica@yahoo.com
    076535897
    Când poot sa scap pe mil omul asta că m am saturat,nu vreau sa l vad,sa la mai aud să mă lase împace. Oaada ce nu ii este clar din ceea ce i ați zis?!,mă sună după alte numere ,de la prietenii lui și nu ii rap,nu vreau sa i fac rău,știu că este recidivist și orice fata i ar produce un dosar penal și de aceea am și retras plangerea pe lipsurile de bani care mi s-au furwt din casa și el tot nu încetează !
    Mai devremea sunat că este afara in fața scări sa i dauniste banii, a făcut pușcărie ce a timp până a acum și nu îl mai sperie legile știe ce și cu la ce sa se aștepte și asta se numește abuz. Emoțional daca voi merge in instanță pe aceasta premiza,el își caută doar scuze momentan că sa poată lua legătura cu ce se întâmplă aici și crede că eu nu știu legile,le știu foarte bine,eu am făcut dreptul l a Ion Manolescu,cei drept nu l am terminat,dar sa ai un singur exam căzut din 17, 18 și restul sa le iei nu cred că sunt vreo proasta

  3. Domul Avocat, văd că stați bine cu teoria din Legea asta cu Ordinul de protecție, și în tot ceea ce am citit și la Dumneavoastră pe sait, și pe multe alte saituri de avocați,nu am văzut un lucru:ce faci atunci când timpul de aplicare a ordinului de protecție a expirat, și nu poți să intri efectiv în casa ta,din cauză că soția a schimbat yala la ușă, și dacă mergi să bați la ușă, țipă că ai violentato și chiama iar Poliția, și face iară un ordin de protecție,cu toate că tu,ca și om care vrei să intri în casa ta,nu ai făcut nimic violent, său altele, așa că te trezești că pur și simplu,Nu Mai Ai Casă, Am tot căutat pe internet subiectul ăsta dar nu am găsit nimic de genul,cu toate că știu destul de bine ce este net-ul fiind Top Seller eMag.Asa că consider că legea asta este cel puțin discreționară fiindcă nu ai cum să mai intri în casă, de parcă ai fi ciumați.Raspundetimi și mie la solicitarea asta.Stima.

    • Eu va raspund cu drag si sa stiti ca nu doar pe victime le-am aparat ci si pe pretinsii agresori atunci cand “victima” de fapt era aceea care a abuzat de drept sa-si dea sotul afara din casa. Cu bine. av. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.