Ordinul De Protectie Provizoriu Si Procedura De Obtinere A Ordinului De Protectie Definitiv

Ordinul de protectie provizoriu: O modalitate de combatere eficientă a violenței în familie.

România este una dintre țările membre ale Uniunii Europene ce se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește violența în familie, numai în anul 2017 fiind raportate organelor abilitate peste 20.531 de fapte de loviri și alte violențe, majoritatea victimelor fiind de sex feminin (75%).

Vedeti aici si ce prevede ordinul de protectie european.

Conform statisticilor, majoritatea faptelor de agresiune s-au petrecut la domiciliu, numai în anul 2016 fiind înregistrate 18.531 de cazuri de loviri și alte violențe în familie, acestea reprezentând doar cazurile cu care au fost sesizate organele de poliție.

Avocatul specializat in ordinul de protectie va poate ajuta cu obtinerea unui ordin de protectie definitiv avand in vedere ca ordinul de protectie provizoriu este emis doar pentru o perioada de 5 zile.

Din cauza acestor probleme, în anul 2017 și-au pierdut viața 46 de femei, 26 de bărbați și 12 copii, principalii agresori fiind actualii parteneri sau rude apropiate.1

Pentru a se stopa astfel de fapte, în data de 21 iulie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 174/2018 prin care a fost modificată și completată Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, în cadrul căreia a fost introdus ordinal de protecție provizorie. Acest ordin se poate emite de cătrei polițist, în situația în care viața, integritatea fizică, ori psihică a unei persoane, este pusă în pericol de către un membru de familie.

Potrivit noilor modificări legislative, polițiștii vor deține asupra lor un formular de evaluare a riscurilor pe baza căruia pot să aplice un ordin de protecție sau nu, urmând ca, în situația în care consideră cu nu este necesară aplicarea ordinului, să-i pună la dispoziția victimei posibilitatea de a sezisa instanta care poate emite un ordin obișnuit.

Pentru a stopa actele de violență, a fost reglementat în mod expres dreptul polițistului de a pătrunde in locuință, chiar și fără acordul proprietarului sau al reprezentantului societății, astfel, fiind protejat cu prioritate dreptul la viață și integritate fizică și psihică al victimei.

Ordinul De Protectie Provizoriu – Astfel, polițistul are posibilitatea, în urma evaluării riscului, să ia imediat una dintre următoarele măsuri cu privire la agresor: evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, chiar dacă acesta este proprietarul, reintegrarea victimei și a copiilor în locuința comună, păstrarea unei distanțe față de victimă, purtarea unui dispozitiv de supraveghere, obligarea la predarea armelor pe care le deține.

Polițistul care a emis ordinal, are obligația de a sesiza  parchetul de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii, procurorul având obligația ca pe baza documentelor înaintete, să determine într-un termen de până la 48 de ore dacă este necesară menținerea ordinului sau nu.

 În cazul în care constată că nu mai este necesară menținerea măsurilor de protecție dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecție, cu menționarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unității de poliție care a înaintat ordinul de protecție provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

În ipoteza confirmării ordinului provizoriu, procurorul îl înaintează împreună cu toate documentele ce au stat la baza acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază a fost emis, însoțit cu o cerere de solicitarea a acordării unui ordin obișnuit de protecție.

Ordinul provizoriu se poate dispune pentru o perioadă de 5 zile, urmând ca acesta să se prelungească până la data emiterii ordinului obișnuit, în situația în care există o astfel de solicitare. 

Politia Romana are noi atributii-Ordinul de protectie provizoriu .

Acest ordin provizoriu, se poate ataca în instant în termen de 48 de ore de la comunicare.

Aceste măsuri se puteau lua înainte doar de către instantă, care avea obligația de a se pronunța asupra ordinului într-un interval de până la 72 de ore, context în care se poate remarca faptul că, actualele modificări au fost menite pentru a ajuta la stoparea violenței în familie, care presupunea un procedeu mult mai complicat înainte.

ATENTIE- Dupa obtinerea ordinului de protectie provizoriu, victima trebuie sa se aderseze instantei de judecata pentru a obtine un ordin de protectie definitiv pana la 6 luni de zile, acesta putand fi dat doar de catre instanta de judecata.

Ordinul De Protectie Provizoriu un nou apanaj legislativ – Nu uitati, ca indiferent daca este sau nu proprietar, cel impotriva caruia se indreapta ordinul de protectie, poate fi evacuat din propria locuinta.

Solicitati consultanta juridica specializata AICI.

Aveti o alta problema juridica? Completati formularul de mai jos si adresati-va direct unui avocat specializat in problema dvs.

7 comments to “Ordinul De Protectie Provizoriu Si Procedura De Obtinere A Ordinului De Protectie Definitiv”
  1. Bună ziua. Am fost astăzi la poliție sa depun o plângere împotriva fostului meu prieten care în noaptea de 31 mai a încercat sa spargă ușa și sa între peste mine în casă. Echipajul de politie care s a deplasat în urma apelului meu la 112 mi a spus ca poate emite ordin de protecție dar astăzi când am fost la secție mi s a spus ca nu. Pina la urma unde trebuie sa ma adresez

  2. Bună dimineața, fetița mea , minoră,a fost lovită de o femeie în vârstă de aproximativ 45 de ani,la poliție nu s a luat nici o măsură,nici măcar o amendă nu s a dat ..cum pot obține un ordin de protecție contra agresoarei sau ce aș putea face ptr ca , fetița mea să fie în siguranță? mulțumesc frumos

    • Buna ziua, din pacate nu puteti obtine un ordin de protectie impotriva unei persoane care nu are legatura de familie cu dvs. Pentru alt persoane cum ar fi vecinii si altii, puteti formula o plangere penala pentru loviri si alte violente. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.