Daca Sunteti Executat Silit De O Perioada Lunga Aflati Cum Puteti Scapa De Executare

Daca sunteti executat silit si senzatia este ca nu se mai termina aceasta executare , ori daca au aparut acte noi de executare silita desi nici nu mai stiati ca exista o asemenea urmarire, aflati ce trebuie sa faceti in aceasta situatie si de ce in acest caz executarea este ilegala si actele sunt nule absolut.

Prescriptia executarii silite in timpul executarii silite:

Mi-a atras atentia o speta de pe juridice care revolutiona de esenta modul in care trebuie citit un articol atat de important din codul de procedura civila referitor la executarea silita.

De aici am incercat sa dezvolt si mai mult rationamentul judeactorilor din apel de la Tribunalul Bucuresti, pentru a putea extinde ulterior ceea ce au hotarat acestia ina ceasta cauza, catre toti cei care sunt executati silit in mod identic si care pot sa anuleze actele de executare indreptate impotriva lor.

Aveti O Executare Silita Veche Inceputa Impotriva Dvs.? Aflati Cum Se Anuleaza. Cei Executati Silit De Multa Vreme Pot Invoca Prescriptia chiar daca este un dosar executional deschis impotriva lor.

Cum anulam o executare silita inceputa de mult timp daca sunteti executat silit in mod ilegal?

Fara precedent Tribunalul Bucuresti in dosarul 18053/303/2017 s-a pronuntat intr-o speta in mod definitiv si a stabilit ca daca executorul judecatoresc desi a inceput executarea silita, nu a mai emis acte de executare de mai mult de 3 ani de zile, atunci executarea silita este prescrisa si toate actele sunt nule.

Daca Sunteti Executat Silit
Incuviintarea executarii silite in instanta

Speta este piatra de temelie pentru toti cei care primesc actualizari de creanta sau se trezesc dupa ani de zile cu reinfintari de popriri sau reluari de executari silite.

Chiar si cei care au pierdut termenul de 15 zile pot face aceasta contestatie la executare daca se califica in conditiile indicate.

Desi este mai tehnic, subiectul executarilor silite si motivelor ce pot fi invocate de catre debitori pentru a zadarnici executarea silita treuie inteles de fiecare debitor in parte pentru a se putea apara.

Astfel, ceea ce trebuie inteles este urmatorul aspect.

In mod normal daca executorul judecatoresc nu emite acte vreme de 6 luni de zile, teoretic perimarea poate interveni doar daca executorul i-a cerut creditorului sa faca un act sau fapt in legatura cu executarea si acesta sa nu se fi conformat.

Poate fi de interes si :

Ce se intampla daca desi a inceput executarea silita, nu se mai emit acte de executare vreme de 3 ani in acel dosar executional?

Explicatii av.drd. Cuculis:

Tragem astfel concluzia ca pe noul cod, perimarea se obtine mult mai greu, insa leguitorul prin textul de lege a sanctionat inclusiv pasivitatea executorului judecatoresc, ce a lasat mai mult de 3 ani de zile, ca o executare silita sa ramana in nelucru si nu prin perimare ci prin prescriptie.

Nu putem sa concepem ca leguitorul ii permite unui executor sa ramana in pasivitate ani de zile si sa lungeasca executarea oricat si-ar dori.

Astfel, daca a demarat executarea silita si vreme de 3 ani de zile nu mai intreprinde niciun demers, executarea este prescrisa CHIAR SI IN TIMPUL EI.

Daca Sunteti Executat Silit pot sa contest executarea silita

Desigur si invocarea acestor aspecte, se face tot pe calea contestatiei la executare.

Analizati textul de lege:

Observam totusi ca legiuitorul a prevăzut o soluție juridica prin care nu ii permite unei executari silite sa dureze vesnic. O astfel de soluție se desprinde din interpretarea art. 709 alin. 1 pct. 4 din C. pr. civ, ce are următorul cuprins:

(1) Cursul prescripției se întrerupe:
4. pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare.”

Pai daca acest curs al prescriptiei spre exemplu s-a intrerupt atunci cand a demarat executarea silita iar executorul judecatoresc nu a mai facut niciun demers inca 3 ani de zile, este clar ca de la acel moment curge un nou termen de prescriptie ce opereaza in cadrul dosarului de executare silita.

Instanta in dosarul amintit mai sus, retine urmatoarele:

„Este real că prescripția dreptului de a cere executarea silită constituie un motiv la executarea silită însăși însă, în cauză, contestatoarea nu a invocat prescripție prin raportare la data punerii în executare a titlului executoriu, respectiv împlinirea termenului de prescripție față de momentul nașterii dreptului de a obține executarea silită, ci a invocat împlinirea prescripției în cursul executării silite, față de împrejurarea că, de la data îndeplinirii ultimului act de executare întreruptiv de prescripție și până la data efectuării următoarelor acte în dosarul de executare, s-au scurs mai mult de 3 ani.

Extras din decizia instantei.

Vizualizati si :

Cine beneficeaza de aceasta decizie definitiva si care sunt debitorii executati silit care pot invoca aceasta decizie a Tribunalului Bucuresti?

Daca impotriva dvs. a inceput o executare silita in urma cu 3 ani si de atunci nu s-au mai emis acte de executare silita,atunci puteti formula contestatie la executare si puteti invoca prescriptia.

Daca desi a inceput o executare silita nu s-au mai emis acte de executare vreme de 3 ani si apoi executorul emite o adresa de actualizare a debitului, actele sunt lovite de nulitate absoluta.

ATENTIE – inclusiv pentru avocatii colegi care se ocupa pentru clientii lor de contestatii la executare – Actele prin care executorul judecatoresc solicita informatii autoritatilor cum ar fi , locul de munca, conturi bancare, etc. NU SUNT ACTE DE EXECUTARE.

În ceea ce privește cererile formulate de creditoare la data de 24.12.2015, respectiv 09.01.2017, Tribunalul reține, pe de-o parte, că acestea nu poartă număr și dată certă de înregistrare la Biroul executorului judecătoresc, iar pe da altă parte că nu reprezintă acte de executare silită efectuate de executorul judecătoresc, singurele în măsură să determine întreruperea termenului de prescripție. De asemenea, nu este incidentă nici ipoteza prevăzută de art. 709 alin. 1 pct. 5, C. pr. civ., întrucât executorul nu a constatat încetarea executării silite conform art. 703 alin. 1 pct. 2, C. pr. civ., pentru a fi vorba de o reluare a executării, în condițiile art. 705 alin. 1 C. pr. civ.

Tribunalul reține, așadar, că actele de executare silită efectuate începând cu data de 11.09.2017 (contestate în prezenta cauză) sunt lovite de nulitate întrucât s-au realizat ulterior împlinirii termenului de prescripție de 3 ani, calculat de la momentul actelor anterioare de executare.

Pentru a intelege mai bine fenomenul prescriptiei in acest caz inedit de prescriptie, redau mai jos un video cu explicatiile necesare pentru a intelege pe deplin ce aveti de facut daca sunteti executat silit :

Debitori scosi din casele lor pentru sume de bani prescrise pentru ca nu au formulat contestatii la executare pentru a se apara.

Evitati executarea silita si evacuarea din imobilul dvs. atunci cand primiti somatie imobiliara de plata:

Declaratia unui debitor:

Angela Tarateanu: “Pentru 900 de franci, la un moment dat mi-a venit cu executarea silita pe casa, care e credit de nevoi personale. S-a dus la vecini sa intrebe cum e apartamentul si pe urma mi-a venit, pe usa, pus ca e “SECHESTRU”. Adica cum, pentru 900 de franci?! Noua sute de franci?!

Daca sunteti executat silit folositi toate metodele pe care le aveti pentru a infrange executarea silita.

Executarea silita poate fi ilegala in multe dintre situatiile ei, iar noi SCA Cuculis&ASOCIATII am scris de mai multe ori cum puteti contesta o executare silita.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Intodeauna cand sunteti executat silit verificati legalitatea actelor de executare cu ajutorul profesionistilor, completati formularul de mai jos sau faceti direct o programare aici:

26 comments to “Daca Sunteti Executat Silit De O Perioada Lunga Aflati Cum Puteti Scapa De Executare”
 1. În momentul de față numai dețin nici un fel de documente de la executor judecătoresc. Ce pot face pentru a putea anula executarea judecătorească, în ultimii trei ani nu am mai primit nici un fel de documente de la executor.

  • Buna ziua, in mod clar va aflati in ipoteza pe care am prezentat-o si anume desi este inceputa executarea silita, s-a implinit si termenul de prescriptie in cadrul executarii silite. Puteti sa ne contactati direct la 0722298011 Cu stima, av. drd. Cuculis.

   • Buna ziua,
    Va prezint mai jos situația mea.
    Am un dosar de executare silită pornit de catre un BEJ in data de 03.10.2017.
    Am făcut contestatie la executare si in prima instanta am pierdut ca nefondat după care am facut apel si am pierdut tot ca nefondat.Nu am primit inca hotararea dar eu sunt convins ca este prescrisa si va explic si de ce cred acest lucru.
    Ultima plata a fost făcută în 24 ian 2014, creditul a fost declarat scadent in decembrie 2015 iar in ianuarie 2016 a fost cedat dosarul unei firme de recuperare. Din cate am studiat un credit se prescrie la 3 ani de la ultima plata efectuată.
    Va rog o parere despre aceasta speta si daca mai poate fi atacata aceasta hotarare.
    Multumesc!

 2. Va rog sa ma ajutati sa scap de aceasta datorie . Am platit de atunci mai mult decat trebuia . Multumesc anticipat !

 3. Bună seara Maestre! Eu ma aflu in situatia de a fi executat silit, din 2016 decembrie, și de atunci până în prezent nu am mai primit absolut nimic,de la executorul judecătoresc! Ca sa inteleg mai bine,mă aflu în situația descrisă de dumneavoastră? Daca da,atunci va rog să-mi spuneți ce ar trebui să fac? Scuze pentru deranj, la aceasta ora târzie!

  • Buna ziua! Sunt executată silit de casa de avocatura Cosoreanu, Dobra si asociatii din 2014 cu poprire pe salariu.in 2017 am primit notificare ca acesta a cesionat la kruk , apoi la sc malta.( păstrându -se contul) După această cesiune suma datorată este mult mai mare decat cea rămasă. Am actionat in instanta referitor la suma am pierdut si dupa 3 ani de plata, este ca si cum nu am plătit nimic si o iau de la capat. Se mai poate face ceva?hotărârea este definitivă. Dacă si sc malta creionează la randul sau după un timp?

 4. Buna seara,
  Cu scuzele de rigoare pentru ora târzie,eu am urmatoarea situatie: in data de 23.o3.2015 vanzare la licitație publică.Act de adjudecare in data de 22.04.2016.Încheiere încuviințarea silită din data de 15.04.2019.Admitere încuviințarea silită din data de 18.04.2016.,iar în data de 04.09.2019 somatie de predare.Tin sa precizez faptul că înscrierea creditorului in CF ca proprietar,iar pe rolul fiscal a fost înregistrat în luna februarie anul in curs.

  Cu mulțumiri!

 5. Buna ziua ! Daca am o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la prescrierea unui caz de leasing vis-a-vis KRUK ,firma recuperatoare poate vinde cazul altei firme de recuperari creante cu alt executor judecatoresc si sa inceapa iar blocare conturi,executare silita ,proces etc. ?Va multumesc !

 6. Buna ziua . Am avut un credit de nevoi personale contractat in 2012 si dupa vreo 2 ani nu am putut plăti rata 2 luni si creditul a fost vândut unei firme de recuperare in care tot acest timp ieu am plătit iar suma nu scădea si solicitândule să îmi trimita acte să stiu cât mai am de plata au trimis dosarul unui birou exzecutor la care am primit somatie de exzecutare silita. Va multumesc.

 7. Buna ziua,mama mea -pensionara are o executare silită care datează din 2010 pana in prezent,pt o suma destul de mare(1mild și ceva)-lipsa de folosință a unui apartament in casa naționalizată câștigată de proprietar.Suma poprita este de 200lei,dintr-o pensie de 700lei și in tot acest timp nu a mai primit nimic din partea executorului.Intrebarea este:este normal sa nu mai primești nimic din partea executorului atâta timp;nu se știe dacă mai trăiește cel care a cerut suma respectiva,etc și ar fi vreo șansa sa o închidem?Va multumesc

 8. Cum va pot gasi?Am sunat mi sa inchis .din cauza depresiei .tot incerc sa prind curaj sa va apelez vreau un sfat .Va multumesc nr meu s

 9. Bună seara, am poprire pe salariu, e vorba de un credit din 2008 făcut la Piraeus, creditul a fost vândut către Kruk, mai târziu către Bej Tudorache, am luat 9000 lei și acum trebuie sa înapoiez 35000lei,mi se pare dobânda abuziva, mi s a pus poprire pe salariu fără sa fiu anuntata, nici de executor nici de către angajator. Mai pot face ceva? Am plătit deja 1 și 3 luni. Mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.